Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Ευπάλιο



Η κινητοποίηση ήταν πιο δυναμική από την προηγούμενη αφού έδωσαν το παρών και δεκάδες αγρότες του κάμπου του Μόρνου που έφτασαν στο μπλόκο με τα ... τρακτέρ τους και τα παρέταξαν κάθετα στο οδόστρωμα αναρτώντας πανό και μαύρες σημαίες.
Το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν δημοτικοί σύμβουλοι του Ευπαλίου, Ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τολοφώνας και πλήθος κατοίκων.

Κοινό αίτημα όλων είναι να αρθεί η αδικία που όπως λένε υπήρξε με την μεταφορά της έδρας και το υπουργείο να αποφασίσει να επαναφέρει την έδρα στο Ευπάλιο εκεί που σύμφωνα με τους κατοίκους υπάρχουν όλα τα κριτήρια για το ενδεχόμενο αυτό. Αναφερόμενοι στα κριτήρια τόνισαν πως τόσο πληθυσμιακά όσο και αναπτυξιακά το Ευπάλιο υπερτερεί του Λιδορικίου.

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή αγώνα έχει αποφασίσει και περαιτέρω κινητοποιήσεις τόσο στο Ευπάλιο όσο και στην Αθήνα. Κάλεσαν επίσης την βουλευτή του νομού να ανακαλέσει τα όσα είπε ενώ δεν έκαναν δεκτή την συγνώμη της που έστειλε μέσω της τηλεόρασης του λεπάντο στο δήμο Ευπαλίου.

Η κινητοποίηση των κατοίκων του Ευπαλίου είχαν ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση δεκάδων οχημάτων που επέλεξαν τον οδικό άξονα για να φθάσουν στον προορισμό τους. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες των πολιτών που ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ωστόσο όπως λένε οι κάτοικοι και οι φορείς του Ευπαλίου δεν έχουν άλλο τρόπο άσκησης πίεσης και ζήτησαν συγνώμη από τους οδηγούς.
Από λepanto-rtv.gr

2ος Παμφωκικός διαγωνισμός ποήματος διηγήματος

Το καλλιτεχνικό εργαστήρι "Φίλων της τέχνης" Ιτέας σε συνεργασία με την εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών Αθηνών, προκηρύσσει για δεύτερή συνεχόμενη χρονιά. Παμφωκικό διαγωνισμό ποιήματος-διηγήματος
Στην κατηγορία των ποιημάτων οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν με ένα
δακτυλογραφημένο ανέκδοτο κείμενο που δεν θα υπερβαίνει τους σαράντα στίχους και δεν Θα είναι μικρότερο από δέκα.
Σε αυτήν την κατηγορία ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί:
1) για μαθητές από 8 έως 12 ετών
2) για μαθητές από 13 έως 17ετών
3) για ενήλικες από 18 και πάνω Στην κατηγορία του διηγήματος οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να ... συμμετάσχουν με ένα ανέκδοτο Κείμενο τριών έως έξι σελίδων με ελεύθερο θέμα.
Σε κάθε κατηγορία από τις παραπάνω θα δοθούν τρία βραβεία , τρεις έπαινοι καθώς και τιμητικές διακρίσεις. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν τα κείμενα τους σε πέντε αντίτυπα με απαραίτητη προϋπόθεσή να χρησιμοποιήσουν ψευδώνυμο. Θα πρέπει όμως στο εσωτερικό του φακέλλου να υπάρχουν Το ονοματεπώνυμο, η ηλικία , η διεύθυνση και το τηλέφωνο του δημιουργού.
Τα έργα δεν Θα επιστρέφονται ενώ ο διαγωνιζόμενος που δεν θα πληροί τους παραπάνω όρους αυτομάτως θα αποκλείεται.
Επιπλέον για να μπορέσει κάποιος να συμμετάσχει θα πρέπει απαραίτητα να εγγραφεί ως μέλος στο σύλλογο «Φίλων της τέχνης».
Οι διαγωνιζόμενοι Θα μπορούν να υποβάλουν τα έργα τους στα γραφεία του Συλλόγου (Κίρρας και Φωκίδη) μέχρι το τέλος Μαΐου 2010 κατά τις απογευματινές ώρες ενώ μπορούν, αν το θελήσουν, να διαγωνιστούν και στις δύο κατηγορίες. Ο τόπος και ο χρόνος βράβευσης θα ανακοινωθούν μόλις τελειώσει π διαδικασία συλλογής των έργων.
Τηλέφωνο γιο περαιτέρω πληροφορίες: 6972715454

Καρούτες Mountain Bike Marathon 2010

Την Κυριακή 23/5/2010 διεξήχθη στο Χωριό Καρούτες Λιδορικίου ο Ποδηλατικός Μαραθώνιος Καρουτών στα πλαίσια τουρνουά ορεινής ποδηλασίας «Νώντας Νίκας». Οι αθλητές είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της Γκιώνας, τα απέραντα δάση με τα έλατα, τους κέδρους και την όμορφη θέα προς την Ιτέα και το ... Γαλαξίδι. Ένας αγώνας αφιερωμένος στη φύση που σκοπό είχε την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής και των τοπικών αξιοθέατων.

Οι Καρούτες, αυτό το όμορφο χωριό της Γκιώνας, αναγνωρίσθηκε ως Μαρτυρικό χωριό για τις θυσίες των κατοίκων του στην περίοδο του 2ου Παγκοσμίου πολέμου (΄40-΄44) και έγινε παγκοσμίως γνωστό για την Μάχη της Καρούτας στις 5/8/1944.


Για δύο δεκαετίες διεξαγόταν από το Ράλλυ Ακρόπολις η ειδική διαδρομή των Καρουτών, μια απ’ τις πιο όμορφες και συνάμα πιο δύσκολες ειδικές διαδρομές του ράλλυ.
Το σύλλογό μας εκπροσώπησε ο Δημήτρης Καραχάλιας.

Στη συνέχεια υπαρχουν φωτογραφίες από τον αγώνα.


Από lepantorunners.gr

Ενας Μαυρολιθαρίτης στο Everest.

Ο Κώστας Τζιβελέκας είναι σήμερα ο πιο έμπειρος Έλληνας ορειβάτης μετρώντας αρκετές επιτυχημένες αποστολές καθώς και την σημαντικότερη ελληνική αποστολή Hellas Everest 2004 στην οποία και ηγήθηκε.
Ο Κώστας Τζιβελέκας έλκει την καταγωγή του από το Μαυρολιθάρι και εξέφρασε την ευχαρίστησή του όταν πληροφορήθηκε ότι η νεολαία του χωριού μας έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για πεζοπορίες ... και ερασιτεχνικές ορειβασίες στα βουνά της περιοχής μας και ιδιαίτερα στην αδικημένη Οίτη. Ο σύλλογός μας τον προσκάλεσε τον Αύγουστο για να παρουσιάσει, σε μια εκδήλωση που θα γίνει προς τιμήν του στην πλατεία του χωριού μας, την πλούσια ορειβατική δραστηριότητά του, το πλούσιο αλλά αναξιοποίητο από ορειβατικής πλευράς υπόβαθρο της Οίτης, προτάσεις για την σήμανση του εγκαταλελειμμένου μονοπατιού Μαυρολιθαρίου-Καταβόθρας καθώς και την οργάνωση της εκδρομής-ορειβασίας της νεολαίας στην Οίτη με αρχηγό αποστολής τον ίδιο.
Από τους συνδημότες μας πλέον από το Μαυρολιθάριmavrolithari.blogspot.com

Αυτή η επίθεση δεν έχει τέλος! Ο ρόλος της αριστεράς ποιός είναι;

Υπάρχουν στην αριστερά δυνάμεις που όταν τους λέμε τα περί εξάρτησης της χώρας και πως άλλοι αποφασίζουν για το τι θα αποφασιστεί και τι όχι διαμαρτύρονται και ισχυρίζονται πως έτσι ...απαλλάσουμε την κυβέρνηση από τις ευθύνες της! Οι κυβερνητικοί από την άλλη, ειδικά αυτός ο Λοβέρδος είναι απίθανος με το τρόπο που το παίζει ...δυστυχισμένος, παριστάνουν τους κακομοίρηδες και πως δε μπορούν να κάνουν αλλιώς, τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι δίνουν μάχες οι κυβερνητικοί για να μετριάσουν τις επιπτώσεις από τα μέτρα που μας επιβάλουν το ΔΝΤ και η ΕΕ, τόση εθνική ανεξαρτησία δηλαδή.
Χθες λοιπόν, εκεί που τις προηγούμενες μέρες οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ μας διαβεβαίωναν ότι αυτοί απλώς αποδέχονται αυτά που τους προτείνει η κυβέρνηση, τώρα στείλαν ραπόρτο ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα αυτής της ανεξάρτητης κυβέρνησης και αξιώνουν να μην υπάρχει τίποτα που να ...θυμίζει υποχώρηση.
Οπότε μετά το διάλειμα της σκανδαλολογίας αρχίσαμε πάλι τα περί πιέσεων από τους "σωτήρες" και τι να γίνει, προκειμένου... να σωθεί η χώρα θα ξαναϋποχωρήσουμε! Θα ξαναβγάλει έρπη ο "Τζέφρι" θα ξαναπάθει το στομάχι του Λοβέρδου αλλά δεν γίνεται αλλιώς, τι να κάνουμε! Και δώστου πάλι Βατοπέδι και υπουργοί μπλεγμένοι στα σκάνδαλα μπας και ικανοποιηθούμε με τη "διαπόμπευση" και τυχόν "τιμωρία" των "υπεύθυνων" για τα χάλια μας.
Επειδή λοιπόν γίνεται αλλιώς, και ο λαός μας το έδειξε με τις τελευταίες απεργίες και συγκεντρώσεις θα πρέπει να συνεχίσει να το δείχνει πιο συχνά και πιο συνεχόμενα, δεν αρκούν οι κάθε δεκαπέντε μέρες απεργίες ή συγκεντρώσεις. Οι ευθύνες της αριστεράς είναι μεγάλες. Δυστυχώς το ΚΚΕ, μετά την επίδειξη δύναμης που έκανε το τελευταίο διάστημα έπιασε τα όρια του και άρχισε τις πορείες στη Πειραιώς προς το ...Θησείο, έχοντας τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ που τράβηξε τα ίδια πέρυσι. Τους τράβηξε τα αυτιά το σύστημα δηλαδή και αυτοί συμμορφώνονται. Αυτός ο τελευταίος περνάει και τη δική του κρίση ψάχνοντας να βρει τη πιο ..πιασάρικη κυβερνητική πρόταση (αριστερή πάντα!). Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ενώ έχει αποδείξει πως όταν θέλει μπορεί να κινητοποιήσει κόσμο και να ξεπεράσει της ηγεσίες του συμβιβασμένου συνδικαλισμού το ρίχνει σε περισπούδαστες αναλύσεις για το ...χρέος που πάντως δεν το αναγνωρίζει! Και όλοι μαζί καταλήγουν σε ...αντικαπιταλιστικές προτάσεις τύπου Τσάβες ή Μοράλες. Σε διάφορες παραλλαγές δηλαδή, άλλες πιο "δεξιές" και άλλες πιο "αριστερές" της "λαϊκής οικονομίας και εξουσίας".
Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που αγωνιστές όλων των τάσεων της αριστεράς αναρωτιούνται πως μπορούμε να πάμε μπροστά και να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση του συστήματος με αυτή την αριστερά, με τον τρόπο του ο καθένας.
Να κινηθούμε σύντροφοι και συναγωνιστές που αναρωτιόσαστε, επίμονα, στις γειτονιές, στις σχολές στις δουλειές μας παντού, όπου μπορούμε να μαζικοποιηθούν τα σωματεία και να ζωντανέψουν, όπου όχι να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα κατά της επίθεσης. Να δημιουργηθούν ή να δραστηριοποιηθούν οι επιτροπές και πρωτοβουλίες στις γειτονιές με πιο έντονο ρυθμό επιδιώκοντας και αυτών τη μαζικοποίηση με ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου που απευθύνονται. Οι δυσκολίες πολλές, το έδαφος όμως είναι εύφορο και αυτό δεν είναι άλλο από την οργή του λαού που δε "μασάει" ούτε από χρέη ούτε σκάει για υπεύθυνες προτάσεις. Η δυνατότητα για κοινή δράση υπάρχει, η βάση για συμφωνία δε μπορεί να είναι η οποιαδήποτε πρόταση προοπτικής αλλά η ανάγκη που όλοι αναγνωρίζουμε για απόκρουση των μέτρων και ανατροπή τους, να βγει ο κόσμος στους δρόμους, να πιστέψει ότι μπορεί να υπερασπιστεί και να επιβάλει τα δικαιώματά του και τότε θα λυθούν και οι διαφορές της αριστεράς. Θα τις λύσει ο ίδιος ο λαός. Το πρόβλημα της αριστεράς δεν θα λυθεί στα γραφεία ούτε με τα πέρα-δώθε στα διάφορα "ενωτικά" σχήματα, θα λυθεί στο δρόμο. Η νέα αριστερά, το νέο επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα, θα προκύψει από την ίδια την ανάγκη του λαού, της εργατικής τάξης, να πάρει τη τύχη του στα χέρια του. Και τότε θα ξεπεραστούμε όλοι γιατί θα έχει προκύψει αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη. Η ευθύνη της αριστεράς στις μέρες μας είναι να στηρίξει και να γονιμοποιήσει τις διαθέσεις του λαού. Αριστερό σήμερα είναι η κοινή δράση με βάση αυτά που συμφωνούμε, χωρίς προαπαιτούμενα, ανοιχτά και ξάστερα ο καθένας με την άποψή του μπροστά στο λαό που όλοι ισχυριζόμαστε ότι υπηρετούμε.

Ο κόσμος είναι εδώ, η Αριστερά που βρίσκεται;


Η Γενική απεργία της 20ης Μαΐου είχε μεγάλη επιτυχία όπως και η συμμετοχή του κόσμου στις συγκεντρώσεις και στις πορείες, παρόλο ότι δεν λειτουργούσαν στην Αθήνα το μετρό και τα λεωφορεία. Ο όγκος του συλλαλητηρίου πλησίαζε τα 2/3 αυτού που είχε γίνει στις 5η Μάη. Τα μαγαζιά στο κέντρο ήταν κλειστά σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι στις 5 Μάη. Σε αυτή την κινητοποίηση παρουσιάστηκαν μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που θα θέλαμε να τα επισημάνουμε.
Ο κόσμος κυκλοφορούσε περισσότερο από άλλες φορές έξω από κομματικές στοιχήσεις. Αυτό καταγράφεται και στα συνθήματα που φώναζε. Η συμμετοχή της νεολαίας ήταν περιορισμένη, όμως ήταν μεγάλη και μαχητική η συμμετοχή σωματείων και ομοσπονδιών που στηρίζουν την ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Από τα μπλοκ αυτών των σωματείων ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στις συνδικαλιστικές ηγεσίες τους και ενάντια στο πολιτικό σύστημα. Τα μαζικά χαρακτηριστικά αυτού του γεγονότος τρόμαξαν τους διάφορους Πρετεντέρηδες και τους έκαναν να αναρωτιούνται στα βραδινά δελτία ειδήσεων ποιοι είναι αυτοί που βρίζουν την βουλή και τα έχουν βάλει με το πολιτικό σύστημα συνολικά. Οι ιστορίες για προβοκάτορες αυτή την φορά ήταν πιο μετρημένες...


Και αυτή η κινητοποίηση ανέδειξε την αδυναμία της Αριστεράς να καλύψει πολιτικά το κενό που δημιουργεί η κρίση του δικομματισμού. Αυτή η αδυναμία καταγράφηκε και στις φοιτητικές εκλογές, όπου οι δυνάμεις του ΚΚΕ παρουσίασαν μια μικρή πτώση στους ψήφους τους ενώ οι υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς απλώς διατήρησαν τα κουκιά τους…

Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να προβληματίσει αρκετά σοβαρά όσους ενδιαφέρονται για την κατάσταση της Αριστεράς. Οι στοιχήσεις που επιχειρούνται σήμερα πίσω από σχηματικά ιδεολογήματα για την διέξοδο από την κρίση δεν προσφέρουν τίποτα ούτε στο μαζικό κίνημα ούτε στην ίδια την ενότητα της Αριστεράς. Κινούνται στα πλαίσια μικροηγεμονισμών που αποβλέπουν στην ανατροπή των μικροσυσχετισμών ανάμεσα σε διάφορους μηχανισμούς οργανωτικής χειραγώγησης του κόσμου της αριστεράς και όχι στην υπέρβασή τους. Οι εξαιρέσεις είναι λίγες που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στην Ολομέλεια της Βουλής ο Καλλικράτης. Yπερψηφίστηκε επί της αρχής. Αλλαγές στα "σημεία" από τον Ραγκούση

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται από το απόγευμα η μάχη του Καλλικράτη, με τη Νέα Δημοκρατία να συνεχίζει να τάσσεται κατά. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.
Πάντως παρά τις όποιες πολιτικές διαφωνίες και σποραδικές διαμαρτυρίες δήμων, η ψήφιση του Καλλικράτη θεωρείται δεδομένη

Εντωμεταξύ σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, στη ... Βουλή, την προηγούμενη εβδομάδα, από το 2014 θα τεθεί σε ισχύ το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 25.000 κατοίκων, που προβλέπεται στον «Καλλικράτη».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επι της αρχής μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να έχει ψηφισθεί στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας.

Τροποποιήσεις στις ονομασίες δήμων και σε περιπτώσεις εδρών

ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Ο δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται δήμος Νότιας Κυνουρίας και χαρακτηρίζεται ορεινός

ΑΡΤΑΣ: Στο δήμο Γ. Καραισκάκης ορίζεται ιστορική έδρα οι Πηγές Τετραφυλίας

ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Ο δήμος Διστόμου και Αράχωβας μετονομάζεται σε δήμο Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρας και χαρακτηρίζεται ορεινός

ΕΥΒΟΙΑΣ: Ο δήμος Μαντουδίου - Λίμνης μετονομάζεται σε δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Στο δήμο Ηρακλείου ορίζεται ως ιστορική έδρα η Νέα Αλικαρνασσός. Στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων προστίθονται ως ιστορική έδρα οι Αρχάνες. Στο δήμο Μίνωα Πεδιάδας καταργείται ως δεύτερη ιστορική έδρα το Αρκαλοχώρι και παραμένει το Καστέλλι

ΗΛΕΙΑΣ: Ο δήμος Ανδριτσαινας μετονομάζεται σε δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων. Ο δήμος Ανδραβίδας μετονομάζεται σε δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ο δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε δήμο Ίλιδος.

ΗΜΑΘΙΑΣ: Στο δήμο Βέροιας ορίζεται ιστορική έδρα η Βεργίνα

ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Στο δήμος Λαγκαδά ορίζεται ως ιστορική έδρα ο Λαχανάς

ΚΟΖΑΝΗΣ: Στο δήμος Βοίων η έδρα μεταφέρεται από τη Νέαπολη (μετατρέπεται σε ιστορική έδρα) στη Σιάτιστα. Ο δήμος Σερβίων μετονομάζεται σε δήμο Σερβίων – Βελβεντού

ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Στο δήμο Τήνου ορίζεται ιστορική έδρα ο Πάνορμος

ΛΑΚΩΝΙΑΣ: Στο δήμο Σπάρτης ορίζεται ιστορική έδρα ο Μυστράς

ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Ο δήμος Μιραμπέλου μετονομάζεται σε δήμος Αγίου Νικολαου

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Ο δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε δήμο Πύδνας - Κολινδρού

ΠΕΛΛΑΣ: Ο δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε δήμος Πέλλας

ΠΡΕΒΕΖΑΣ ο δήμος Πάργας θα έχει ιστορική έδρα την Πάργα

ΣΑΜΟΥ ο δήμος Σάμου με έδρα τη Σάμο αποκτά ιστορική έδρα το Πυθαγόρειο

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Ο δήμος Καλλικράτειας – Μουδανιών μετονομάζεται σε δήμος Νέας Προποντίδας

ΧΑΝΙΩΝ: Ο δήμος Καντάνου - Σελίνου χαρακτηρίζεται ορεινός.

Από e-aftodioikisi.gr

Σαν σήμερα το 1942 ο Άρης Βελουχιώτης συγκροτεί την πρώτη ένοπλη ομάδα του ΕΑΜ.


Ο Γιώργος Χουλιάρας, ο καπετάν Περικλής, ο καπετάνιος όπως λέγαμε με σεβασμό και αγάπη εμείς οι νεότεροι Αριστεροί εδώ στην πόλη μας, γεννήθηκε στα Καστέλια της Παρνασσίδος το 1914. Σε νεαρή ηλικία μπήκε στο κομμουνιστικό κίνημα, στην ΟΚΝΕ, και εργάστηκε στην Ηλεκτρική Εταιρεία της Λαμίας. Στα μέσα Μαΐου 1941, μόλις δύο βδομάδες μετά την έναρξη της Κατοχής, μαζί με άλλους κομμουνιστές στην πόλη του αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την συγκρότηση των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ στην Φθιώτιδα και ιδρύει την πατριωτική οργάνωση "Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας". Η πορεία μετά γνωστή: Στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ μαζί με τον Θανάση Κλάρα (Άρη Βελουχιώτη), στο Αρχηγείο του ΕΛΑΣ Ρούμελης, στα Δεκεμβριανά, στον εμφύλιο, στην προσφυγιά (Πολωνία), στη διαγραφή του από την ηγεσία Ζαχαριάδη, στο ΚΚΕ εσωτερικού. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1977 και από το 1979 ζει στην πόλη του στην Λαμία, όπου "δίπλωσε τις μέρες του", όπως του άρεσε να λέει, ως το θάνατό του το 2001, σε ηλικία 87 ετών.

Παλιές φωτογραφίες για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελαίας Φωκίδος «Ο Άγιος Ευθύμιος»

Ο πολιτιστικός σύλλογος Ελαίας Φωκίδος «Ο Άγιος Ευθύμιος» έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό να συλλέγει παλιές φωτογραφίες που αφορούν το χωριό.
Είτε πρόκειται για φωτογραφίες από κοινωνικές εκδηλώσεις είτε πρόκειται για απλές προσωπικές φωτογραφίες.
Αυτό που έχει σημασία είναι να βοηθήσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα φωτογραφικό αρχείο γιατί σε μικρά χωριά όπως είναι το δικό μας η φωτογραφία κατά τις ... δεκαετίες του ’40 ή του ’50 ή και ακόμη παλιότερα ήταν πολυτέλεια, οπότε και αποκτά έντονο ενδιαφέρον η απόκτηση
αυτών.
Όσοι κάτοικοι και φίλοι της Ελαίας μπορούν να βοηθήσουν, τους παρακαλούμε όπως έρθουν σε επαφή μαζί μας στο elaiafokidos@yahoo.gr.
Στα άμεσα σχέδιά μας είναι , αν κατορθώσουμε να βρούμε αρκετές, να κάνουμε και μια μικρή έκθεση.


Ήδη στο site του χωριού μας έχουμε αναρτήσει αρκετές και αν κρίνουμε από την επισκεψιμότητα, μάλλον έχουν ενδιαφέρον.
http://www.elea-fokidos.gr/forum/viewforum.php?f=6


Φωτογραφία από το δημοτικό σχολείο το 1938 στα δασκαλέικα (αρχείο Σοφίας N. Κολλητήρη)



Σας ευχαριστώ,
Κούτρας Γιώργος

Ανοιχτή επιστολή - πρόσκληση του Προέδρου του Δ.Σ. Αράχωβας κ. Γ. Ανδρέου προς τον Δήμαρχο και το Δ.Σ. Διστόμου

Προς
Τον Δήμαρχο Διστόμου κ. Αθανάσιο Πανουργιά
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διστόμου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Του Γεωργίου Δ. Ανδρέου, Δικηγόρου,
Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αράχωβας

Την ύστατη ώρα της ψήφισης του Σχεδίου Νόμου «Καλλικράτης» στην ολομέλεια της Βουλής και με αφορμή όσα τραγελαφικά έχουν λάβει χώρα σε σχέση με το όνομα του Δήμου που δημιουργείται με το νόμο αυτό και στον οποίο μας εντάσσει χωρίς να μας ρωτήσει η Ελληνική Πολιτεία, αλλά και με ειδικότερη αφορμή την «Ανοιχτή Επιστολή» του Δημάρχου Διστόμου κ. Λ. Πανουργιά προς τον Υπουργό κ. Ραγκούση και την 6/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου... του Δήμου Διστόμου,
απευθύνω την παρούσα για να καταγραφεί και για να μην λέει κανένας στο μέλλον ότι δεν γνώριζε ή δεν πρόβλεπε τι θα συμβεί
Με ξένισε ιδιαίτερα η οξύτητα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Διστόμου για την τέταρτη στη σειρά αλλαγή του ονόματος του πολύπαθου, πριν από την γέννησή του, νέου Δήμου μας με την προσθήκη του ονόματος της Αντίκυρας και ιδιαίτερα η ανάκληση της πρόσκλησης των επισήμων στην επέτειο της σφαγής της 10ης Ιουνίου και μάλιστα με σκεπτικό βασισμένο εκ πρώτης όψεως στον παραγκωνισμό του Στειρίου, αληθώς όμως στο ότι η Τριπλή Ονομασία θεωρήθηκε «υποβάθμιση και αδικία» για το Μαρτυρικό Δίστομο, την οποία καλείται ο Υπουργός να αποκαταστήσει (αφαιρώντας από το όνομα την Αντίκυρα ή και την Αράχωβα άραγε).
Με εντυπωσίασε επίσης από την επιστολή του Δημάρχου κ. Πανουργιά η παράθεση των παρεμβάσεων της πολιτείας στην περιοχή Διστόμου (απαλλοτριώσεις, έργα κλπ), που μείωσαν την γεωργική γη και την τουριστική ανάπτυξη της παραλίας Διστόμου και οι οποίες χαρακτηρίζονται ως αρνητικές ενέργειες του Κράτους για την περιοχή του Διστόμου, τις οποίες καλείται να αποκαταστήσει ο Υπουργός, χωρίς να διευκρινίζεται ευθέως πως, αλλά υπαινικτικά και έμμεσα να εννοείται ότι αυτό θα γίνει με την απονομή και του ονόματος του νέου Δήμου (αφαιρώντας από το όνομα την Αντίκυρα ή και την Αράχωβα άραγε), ως εάν οι αναφερόμενες στην επιστολή παρεμβάσεις της πολιτείας στην περιοχή δεν είχαν ως αποτέλεσμα να «πέσουν» σ’ αυτή χρήματα πολλά χρήματα, σε δύσκολα χρόνια και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της περιοχής του Διστόμου.

Δήμαρχε και συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αυτοί που στις δύσκολες ώρες βρίσκονται επικεφαλής κρίνονται στις δύσκολες και σκληρές αποφάσεις - εκ πρώτης όψεως - για τον τόπο ή τον χώρο που εκπροσωπούν, αποφάσεις που αποβλέπουν στο αληθές συμφέρον και όχι στο να κολακεύουν τον εγωισμό και τον τοπικισμό των κατοίκων καταλήγοντας εν τέλει σε βάρος τους. Η άποψη αυτή είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα σε εθνικό επίπεδο.

Ας δούμε λοιπόν κάποια πράγματα με το μάτι και κάποιου που θέλει να λέει ότι είναι αντικειμενικός στο θέμα, γιατί δεν αντιπαθεί το Δίστομο και τους Διστομίτες «από χέρι» όπως φαίνεται να κάνουν κάποιοι και που ο παππούς και η γιαγιά του (Γεώργιος και Πανδώρα Λούκα) είναι στον κατάλογο των σφαγιασθέντων από τους Γερμανούς.

Πιστεύω ότι, εκτός από την ιστορικότητα, που δεν μετριέται με την μεζούρα, τον πληθυσμό κλπ, το όνομα του Δήμου, που μαζί με την έδρα απεικονίζεται στο λογότυπο του Δήμου και των πόλεων που τον απαρτίζουν, θα πρέπει να αποτελεί ένα από τα στοιχεία που μπορούν να προσφέρουν στην ανάπτυξη και το μέλλον του, με την έννοια ότι το όνομα πρέπει να είναι ελκυστικό και να προβάλλει το είδος της ανάπτυξης στην οποία είναι προσανατολισμένη και προσβλέπει η περιοχή. Να αποτελεί δηλαδή στοιχείο προβολής της περιοχής, εκτός εάν η ανάπτυξη είναι προσανατολισμένη σε δραστηριότητες που δεν επηρεάζονται από την προβολή.
Γι'αυτό και εμείς στην Αράχωβα, πήραμε την απόφαση, κόντρα στον τοπικιστικό εγωισμό, που και εδώ υπάρχει, με μοναδικό γνώμονα τον προσανατολισμό της ανάπτυξης της πόλης μας, δηλαδή το αληθές συμφέρον της, να διεκδικήσουμε την ένταξή μας σε Δήμο με έδρα και όνομα τους Δελφούς, όνομα παγκόσμιας πνευματικής, πολιτιστικής και τουριστικής ακτινοβολίας, μεγαλύτερης από το όνομα της πόλης μας, χωρίς να διεκδικούμε όνομα ή έδρα. Όταν βέβαια ο αντιαναπτυξιακός και πρόχειρος σχεδιασμός της πολιτείας απέρριψε την απόφασή μας αυτή, στο βωμό της μη καταργήσεως των παλαιών νομών, χειροκροτήσαμε την ανακοίνωση του νέου «Δήμου Αράχωβας με έδρα το Δίστομο», μη θέλοντας να χαθούμε στη χοάνη της πρωτεύουσας του νομού, που καραδοκεί να εκμεταλλευτεί την αντιπαλότητά μας. Είχαμε το μυαλό και την λογική να μην αμφισβητήσουμε ουσιαστικά την έδρα που δικαιωματικά ανήκει στο Δίστομο και λόγω θέσεως αλλά και λόγω μαρτυρικότητας και ιστορικότητας.
Αντίθετα εσείς διεκδικείτε τα πάντα, κατά την άποψή μου αντίθετα στο αληθές συμφέρον της πόλεώς σας αλλά και της περιοχής του νέου Δήμου εν γένει ή σε κάθε περίπτωση αδιαφορώντας αν το όνομα του νέου Δήμου επηρεάζει αρνητικά τις άλλες πόλεις. Εκτός βέβαια αν πιστεύετε ότι το όνομα Δίστομο συμβάλει στην τουριστική προβολή ή έχει μεγαλύτερη παγκόσμια ακτινοβολία από τους Δελφούς.
Όπως φαίνεται από τις τοποθετήσεις σας, η διεκδίκηση, εκτός από την έδρα, που δεν σας την αμφισβητεί κανένας, και του ονόματος του Δήμου, γίνεται στο όνομα της ιστορικότητας και ιδιαίτερα της μαρτυρικότητας, ως ανταπόδοση της πολιτείας στη θυσία. Θα συμφωνήσετε μαζί μου και είναι άλλωστε φυσικό, ότι το όνομα του νέου Δήμου δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε θετικά ούτε αρνητικά την, προσανατολισμένη στον βιομηχανικό – μεταλλευτικό τομέα, ανάπτυξη της πόλεως και της περιοχής του Διστόμου. Οι ανεμογεννήτριες ήρθαν και θα έρθουν επειδή έχει αέρα η περιοχή και το εργοστάσιο επειδή έχει βωξίτη και όχι γιατί εκεί είναι Δίστομο.
Αντίστροφα η Αράχωβα, που έχει προσανατολίσει την ανάπτυξή της στον Τουρισμό και έχει πετύχει το όνομά της να γίνει παγκόσμια πλέον γνωστό και συνδυασμένο με τον Παρνασσό, τον χειμερινό τουρισμό και την κοσμοπολίτικη ζωή και όπως είναι γνωστό ο τουρισμός στηρίζεται στην προβολή, είναι προφανές ότι όχι μόνο κερδίζει από το όνομα του Δήμου, ως στοιχείο προβολής και συνειρμού με τον τουρισμό και την ανάπτυξη, αλλά και αντίστοιχα ζημιώνεται από όνομα που συνειρμικά παραπέμπει σε βιομηχανική – μεταλλευτική δραστηριότητα.
Αντίστοιχα οι πόλεις που εντάσσονται κάτω από την ομπρέλα τουριστικά προβεβλημένου ονόματος μόνο να κερδίσουν έχουν από την προβολή και ανάπτυξη της περιοχής.

Η σκέψη είναι απλή:
Με όνομα Δήμος Διστόμου, το Δίστομο θα είχε την ηθική ικανοποίηση ότι τιμήθηκε η θυσία και ιστορικότητα του τόπου και τίποτα άλλο, ενώ αντίστοιχα το Στείρι μια από τα ίδια, ενώ η Αντίκυρα και ιδιαίτερα η Αράχωβα θα έχαναν τουλάχιστον το όνομα του Δήμου ως στοιχείο της προβολής τους.
Αντίστοιχα με όνομα Δήμος Αράχωβας, η Αράχωβα θα συνέχιζε την ανάπτυξή της και οι υπόλοιποι Δήμοι θα είχαν μόνο να ωφεληθούν από το όνομα. Οι παραλίες της Αντίκυρας θα έμπαιναν στον τουριστικό σχεδιασμό προβολής της περιοχής ως προορισμός, ο ΄Οσιος Λουκάς και το Στείρι το ίδιο. Οι ταβέρνες του Στειριού και το Διστομίτικο και Στειριώτικο κρασί, δηλαδή ο γεωργικός προσανατολισμός του Διστόμου, θα κέρδιζαν προβαλλόμενα δίπλα στη φορμαέλα και την φέτα Παρνασσού. Αλλά και το Δίστομο αυτό καθ’ εαυτό θα είχε άμεση ωφέλεια από την εξέλιξη αυτή, αφού ως έδρα του νέου Δήμου, που αναγράφεται μαζί με το όνομα στο λογότυπο των Νέων Δήμων, στη μέση του τουριστικού δρόμου, μαζί με την μαρτυρικότητα θα αποκτούσε και την αίγλη του χειμερινού τουριστικού προορισμού με ότι αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα σε έργα υποδομής και προβολής των αγροτικών του προϊόντων...
Είτε το θέλουμε είτε όχι αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η άλλη όμως και χειρότερη πραγματικότητα είναι ότι με την απαίτησή σας για τα πάντα και ιδιαίτερα με την βίαιη αντίδρασή σας ακόμα και στην «τριπλή ονομασία», δημιούργημα των παλινδρομήσεων της ελληνικής πολιτείας, που απέδειξε ότι έχει ως μέτρο σχεδιασμού την πολιτική εμβέλεια των προσώπων κάθε περιοχής και όχι την ανάπτυξη και το μέλλον, τροφοδοτήσατε και μεγενθύνατε την ήδη υποβόσκουσα από τις αρχικές μεθοδεύσεις αντιπαλότητα των κατοίκων των πόλεών μας, που καλούνται να συνεργασθούν αλλά και την αμετροέπεια ορισμένων ένθεν και εκείθεν που την διευρύνουν περαιτέρω.

Αυτό όμως, κύριοι, πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ. Ούτε χρόνος υπάρχει ούτε πολυτέλεια για αντιπαραθέσεις και διχασμό, εδώ που φτάσαμε.

Σας καλώ με την παρέμβασή μου αυτή, που απηχεί τις προσωπικές μου απόψεις αλλά και άλλων πολλών, την ύστατη τούτη ώρα, να σκεφθείτε λογικά και με μετριοπάθεια και μαζί να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Να βρούμε μια κοινή λύση – πρόταση για το όνομα του νέου Δήμου – με έδρα το Δίστομο - και να ζητήσουμε από την πολιτεία να το νομοθετήσει. Όνομα που να ωφελεί όλους και να μην βλάπτει κανέναν και κυρίως να μπορεί να κατευνάσει, εδώ που φτάσαμε, τους τοπικιστικούς εγωισμούς.
Μια λύση ανάγκης - εδώ που φτάσαμε πάντα - θα ήταν «Δήμος Αράχωβας – Διστόμου – Αντίκυρας».
Άλλη λύση «Δήμος Νότιου Παρνασσού με έδρα το Δίστομο και Ιστορική έδρα την Αράχωβα».

Αυτή θα ήταν μια ελάχιστη επανόρθωση της αδικίας
και κυρίως της ζημιάς που έκαναν οι παρεμβάσεις και οι παλινωδίες της πολιτείας και διάφορων ανεγκέφαλων στην Αράχωβα αλλά και σε εσάς τους ίδιους (δεν θα εξαιρέσω και την τελευταία παρέμβαση της Αντίκυρας, σημαίνων στέλεχος της οποίας πέτυχε, με την παρέμβασή του ως μέλος της Επιτροπής που εισηγήθηκε τις αλλαγές στα ονόματα κατά την συζήτηση του Νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, να γίνει τριπλή η ονομασία αγνοώντας ότι η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αντίκυρας 5/2010 μιλούσε για «Δήμο Αράχωβας – Διστόμου – Αντίκυρας»). Πρέπει ΤΩΡΑ να γίνει από όλους αναγνώριση της ανάγκης για ισότιμη συνεργασία και συμπόρευση στο μέλλον.

Από εσάς και μόνο εξαρτάται, κ.κ. Άρχοντες του Διστόμου, να αποδείξετε ότι δεν αδιαφορείτε για τους εταίρους σας στον αναγκαστικό συνεταιρισμό που μας επιβλήθηκε, πιστεύετε στην ισότιμη συμμετοχή, παραμερίζοντας τους τοπικίστικους εγωισμούς με τα μάτια στο μέλλον.

Η παρέμβασή μου αυτή γίνεται με την γνώση του γιγαντιαίου έργου που πρέπει να γίνει από όλους μαζί ενωμένους και ισότιμους μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου και είναι πρόσκληση συνεργασίας, σύμπνοιας και κοινού δρόμου.

Το παράδειγμα της Ιτέας και του Γαλαξιδιού που αρνήθηκαν την πρότασή – πρόσκλησή μας και χάθηκαν στην χοάνη της πρωτεύουσας του νομού τους, με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι πρόσφατο.

Τολμήστε.

Αθήνα 24.5.2010
Γιώργος Δ. Ανδρέου

Από Ντελάλης της Αράχωβας

Και οι κάτοικοι της Ιτέας στις διαμαρτυρίες έξω από το ΥΠΕΣ και τη Βουλή, για τον Καλλικράτη

Εντείνονται οι αντιδράσεις κατά του «Καλλικράτη».
Συγκεκριμένα, πορεία από την πλατεία Κάνιγγος προς το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούν περίπου 500 πωλητές λαϊκών αγορών. Σημειώνεται ότι καμία λαϊκή αγορά δεν θα λειτουργήσει σήμερα, Τρίτη, σε όλη τη χώρα.

Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν νωρίς το πρωί περίπου 80 άτομα από τον Δήμο Καστελλίου Κρήτης, οι οποίοι βρίσκονται καθ' οδόν προς το υπουργείο Εσωτερικών στη Βασ.Σοφίας. Έξω... από το υπουργείο Εσωτερικών στην Β.Σοφίας βρίσκονται, επίσης, περίπου 40 κάτοικοι από την Ιτέα, 50 κάτοικοι από το Δοξάτο Δράμας και άλλοι 20 από τη Νεάπολη Κοζάνης.

Ακόμη, στις 12:00 κάτοικοι από το Κομμένο Αρτας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Κάτοικοι και φορείς της Αν.Αιγιαλείας προγραμματίζουν να έρθουν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν έξω από τη Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών, αντιδρώντας στη συνένωση των Δήμων Αιγείρας, Ακράτας και Διακοφτού με το Αίγιο.

Κλειστό επ' αόριστον θα παραμείνει από σήμερα, Τρίτη, το λιμάνι της Κυλλήνης από κατοίκους και φορείς της περιοχής που διαμαρτύρονται για την αλλαγή του ονόματος του νέου δήμου από Δήμο Κυλλήνης σε Δήμο Ανδραβίδας.

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί τετράωρη στάση εργασίας από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τους υπαλλήλους της Νομαρχίας και της Περιφέρειας.

Κάτοικοι από τον Δήμο Ελληνικού διαδηλώνουν στη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από τη Βουλή κατά του «Καλλικράτη».

Πηγες ana.gr-in.gr

Για όσους ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο Μουσικό Σχολείο Άμφισσας


Ξεκίνησαν οι αιτήσεις των μαθητών της Στ΄ Δημοτικού που θέλουν να εγγραφούν στην Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας για το Σχολικό έτος 2010-11.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας ... Εκπαίδευσης Νομού Φωκίδας και στο τηλέφωνο 22650-28146 καθημερινά τις ώρες 12:00-2:00 μ.μ.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι και την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010.

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας

Καζάς Γεώργιος

Όχι στον Καλλικράτη!

Από καιρό έχω επισημάνει και μέσα από αυτό το μπλογκ, τις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχει για όλους μας και την καθημερινότητά μας το σχέδιο "Καλλικράτης".
Δυστυχώς από την ανελέητη προπαγάνδα των ΜΜΕ ουδείς έχει μείνει αλώβητος. Όποιος δεν έχει σχέση με την ελληνικά επαρχία που έχει ζήσει ήδη τον "Καποδίστρια" αδυνατεί να κατανοήσει τι πραγματικά θα συμβεί. Όποιος δεν διαβάζει "πίσω" από τα διθυραμβικά σχόλια, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι θα γίνει νέα έφοδος στην τσέπη μας μέσα από μεγάλες αυξήσεις των δημοτικών τελών, αλλά και με πληρωμή των "υπηρεσιών" του κάθε Δήμου. Ούτε η Παιδεία θα μείνει αλώβητη, και θα χάσει τον έστω και ψευδεπίγραφο ... δωρεάν χαρακτήρα της.
Αν καταλαβαίναμε όλοι τι πρόκειται να γίνει, οι διαδηλώσεις για τον Καλλικράτη, θα έπρεπε να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο.
Το μέλλον της χώρας υποθηκεύεται για πολλές δεκαετίες...
Δημιουργείται ένα τερατούργημα έξω από κάθε έλεγχο του λαού και προετοιμάζεται το έδαφος για το πελιοψηφικό σύστημα και στις βουλευτικές εκλογές.
Σε συνδυασμό με τα οικονομικά μέτρα, η φάκα έχει κλείσει!
Από αυτούς που αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή είναι ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης. Η Κυβέρνηση με κουτοπονηριά, προσπαθεί αν διαλύσει το έργο που γίενται τα τελευταία χρόνια στο Ελληνικό. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι έιναι από τοςυ ελάχιστους Δήμους όπου οι δημότες δεν πληρώνουν το χαράτσι των "τροφείων" στους παιδικούς σταθμούς, ενώ με αγώνα του δημάρχου άνοιξαν οι παραλίες και ο καθένας μπορεί να απολαμβάνει το μπάνιο του δωρεάν...
Όλα αυτά δεν μπορεί να τα ανεχθεί η Κατοχική Κυβέρνηση. Ο Φον Ραγκούσης δεν θα επιτρέψει καμία παρεκτροπή...
Δεν είναι τυχαίο ότι σε έναν άλλο πετυχημένο Δήμο, στο Ρέντη, όπου έγινε Δημοψήφισμα (ο Φον Ραγκούσης τα αποκυρήσσει μετά βδελυγμίας), τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου θετικά για την Κατοχική Κυβέρνηση -και φυσικά "πνίγηκαν" από τα ΜΜΕ.

Διαβάζω (Χαλκηδόνα):

Ρεκόρ προσέλευσης στο δημοψήφισμα για τη συνένωση έκαναν οι 7644 Ρεντιώτες [δημότες και κάτοικοι], απαντώντας με ένα ηχηρό ΝΑΙ στο ερώτημα “Επιθυμείτε την αυτονομία του Δήμου μας;”.
Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: σε σύνολο 7644 ψηφισάντων είχαμε 7632 ΕΓΚΥΡΑ, 7539 ΝΑΙ, 88 ΟΧΙ και 17 ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως πέρυσι, στις Ευρωεκλογές ψήφισαν 6500 δημότες, σε μια διαδικασία που διεξαγόταν σε όλη τη χώρα όπου όλοι την ήξεραν και όλα τα ΜΜΕ μιλούσαν γι’ αυτή. Αν την διαπίστωση αυτή την συνδυάσουμε και με τις συγκυρίες της εποχής, την κρίση και όλα τα παρελκόμενα στις ζωές του καθενός μας, τότε αναμφίβολα έχουμε να κάνουμε με έναν εντυπωσιακό αριθμό.

Το δημοψήφισμα θα κατατεθεί το συντομότερο στον κ. Ραγκούση, με τον οποίο έχει είδη ζητηθεί ραντεβού από τον κ. Ιωακειμίδη. Ο Δήμαρχος Ρέντη είναι ικανοποιημένος τόσο για την αντα πόκριση του κόσμου όσο και για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σε σχετική του δήλωση ανέφερε: “Καταφέραμε να βγάλουμε τόσες χιλιάδες ανθρώπους από το σπίτι τους και να συμμετάσχουν σε μια δημοκρατική διαδικασία. Είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι σε όσους αδίκησαν το Δήμο μας, πολύ περισσότερο στις κομματικές δυνάμεις που πάλεψαν ενάντια στην προσπάθεια γι’ αυτό το δημοψήφισμα. Ελπίζουμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θα λάβει υπόψη της την ομόθυμη επιθυμία των Ρεντιωτών, με ποσοστό 99% να παραμείνει ο Δήμος Ρέντη αυτόνομος”.


Η ανακοίνωση μιας σειράς Δημοτικών και Συνδικαλιστικών Κινήσεων, ανάμεσα τους και η Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου, την οποία στηρίζει και το μπλογκ που διαβάζετε, έχει να πει πολλά σε όσους κοιμούνται ακόμη τον ύπνο του δικαίου:

Συμπαράσταση στον απεργό πείνας, δήμαρχο Ελληνικού, Χρήστο Κορτζίδη

Η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση του ν/σχ «Καλλικράτης» με τη μέθοδο του αποφασίζομεν και διατάσσομεν απέναντι στις τοπικές κοινωνίες, ολοκληρώνοντας τους νόμους και τα μέτρα του προγράμματος σταθερότητας, που συνδιαμόρφωσε με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ. Ο «Καλλικράτης» θα οδηγήσει τη σημερινή ανάπηρη δημοκρατικά, υποχρηματοδοτούμενη οικονομικά και έκθετη στις αγοραίες πολιτικές και τα ιδιωτικά συμφέροντα αυτοδιοίκηση, σε πλήρη κατάρρευση.
• Με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς σταθερούς πόρους και την περιστολή ήδη των κεντρικών αυτοτελών πόρων, οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα έργα στους τομείς της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της στήριξης των «ευπαθών» κοινωνικών ομάδων, του περιβάλλοντος κ.λπ., θα περικοπούν δραστικά, ή /και θα καταργηθούν για τους χρεωμένους δήμους.
• 35.000 εργαζόμενοι θα απολυθούν αμέσως και η εργασία των υπολοίπων θα είναι επισφαλής και υποκείμενη σε πολιτικές πιέσεις.
• Η διοικητική αναδιάρθρωση, χωρίς τη διασφάλιση των 4+1,8 δις ευρώ που απαιτούνται σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ για την υλοποίησή της, χωρίς καμιά προετοιμασία και χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο ανασυγκρότησης των υπηρεσιών, θα οδηγήσει σε λειτουργικό χάος σε βάρος των δημοτών και των εργαζομένων.
• Οι έννοιες της αυτο-διοίκησης, της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών πλήττονται βάναυσα με τους υπερμεγέθεις δήμους, που λειτουργούν συγκεντρωτικά και αδιαφανώς, στη βάση του πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου, με την ανυπαρξία αποφασιστικών θεσμών εσωτερικής αποκέντρωσης, με το ληστρικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και την αντισυνταγματική περιστολή του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.
Για όλα αυτά απορρίπτουμε το ν/σχ «Καλλικράτης». Ζητάμε να αποσυρθεί, να ανασταλεί η όποια διοικητική μεταρρύθμιση για μια τετραετία και να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος από τις τοπικές κοινωνίες. Καμιά αλλαγή του γεωγραφικού χάρτη χωρίς τη δεδηλωμένη αποδοχή τους (δημοψήφισμα ).
Σ’ αυτό τον αγώνα μας εμπνέει ο Δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης. Η Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό υλοποίησε ένα υποδειγματικό πρότυπο δημοτικής αρχής, με χρηστή διαχείριση, διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία. Σε εποχές λιτότητας και περιστολής της κρατικής χρηματοδότησης, ο Δήμος Ελληνικού προσέφερε στους δημότες υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και έργων με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη την Ελλάδα και χωρίς δικές τους δαπάνες ( τροφεία κ.λπ.) .
Ταυτόχρονα η Δημοτική Αρχή του Ελληνικού, στο όνομα όλου του λαού της Αττικής και με τη συμμετοχή του, διαφύλαξε τον χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, αποτρέποντας τα σχέδια οικοδόμησής του, και προχώρησε στην απόδοση σε δημόσια χρήση μεγάλου μέρους της παραλίας του Ελληνικού, που λυμαίνονταν ιδιωτικά συμφέροντα.
Σήμερα ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, με το έσχατο μέσο αγώνα - την απεργία πείνας - από τη μια, πρωτοπορεί στον αγώνα κατά του «Καλλικράτη» και, από την άλλη, διεκδικεί τα αυτονόητα για τον Δήμο Ελληνικού: να μην καταργηθεί, να δοθούν οι οφειλόμενοι από το κράτος πόροι και η διαχείριση της παραλίας στο Δήμο. Είμαστε στο πλευρό του ! Ο αγώνας είναι κοινός.

Δημοτική Κίνηση «Ανοιχτή Πόλη», Δημοτική Κίνηση Πειραιά «Το Λιμάνι της Αγωνίας», Δημοτική Κίνηση «Ανάπλαση Περιστερίου», Δημοτική Κίνηση «Στροφή Νέας Σμύρνης», Δημοτική Κίνηση Αγ. Αναργύρων «Ανοιχτή Πορεία Δράσης», Δημοτική Κίνηση «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», Δημοτική Κίνηση «Άνω Κάτω στο Καλαμάκι», Δημοτική Κίνηση «Αριστερή Όχθη Νέας Ιωνίας», Δημοτική Κίνηση Καματερού «Έξοδος», Δημοτική Κίνηση «Αριστερό Σχήμα Ιλίου», «Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας», Δημοτική Κίνηση «Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό», Δημοτική Κίνηση «Ενεργοί Πολίτες Αρτέμιδος», Νομαρχιακή Κίνηση «Ενεργοί πολίτες στην Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά», Δημοτική Κίνηση «Ηράκλειο η επόμενη μέρα», Κίνηση Πολιτών Γέρακα «Για μια Άλλη Πόλη», Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου «Κόντρα στον Καιρό», Δημοτική Κίνηση Χαϊδαρίου «Πολίτες σε δράση», Δημοτική Κίνηση «Κερατσίνι - Ανθρώπινη πόλη», Δημοτική Κίνηση Νίκαιας «Κόντρα στο Ρεύμα», Δημοτική Κίνηση Κορυδαλλού «Πάμε Αλλιώς», Δημοτική Κίνηση «Ταύρος Πόλη να ζεις», Δίκτυο Πολιτών Χολαργού, Δημοτική Πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα», Δημοτική Κίνηση Αργυρούπολης « Για μια Άλλη Πόλη», Δημοτική Κίνηση Γαλατσίου « Πολίτες σε Δράση», Δημοτική Κίνηση «Συνεργασία Πολιτών Αγίας Παρασκευής», Δημοτική Κίνηση Βριλλησίων «Δράση για μια άλλη Πόλη», «Πρωτοβουλία Δημοτών, Παπάγου» (Χριστίνα Πολυκαλά), Δημοτική Κίνηση Αγίου Δημητρίου «ΜΕΤΕΧΩ», Δημοτική Κίνηση Ηλιούπολης « ΗΛΙΟΥ - πόλις, Ανθρώπινη Πόλη», «Πρωτοβουλία Πολιτών Αλίμου», «Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ΟΤΑ», «Συσπείρωση Εργαζομένων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης», «Ενωτική Πρωτοβουλία Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής»
Από το stoforos.blogspot.com

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα ο «Καλλικράτης


Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και πολίτες σε όλη την Ελλάδα, εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής -και αναμένεται να ψηφιστεί μετά από πέντε συνεδριάσεις- το επίμαχο αυτοδιοικητικό ... νομοσχέδιο «Καλλικράτης».

Το νομοσχέδιο για τη νέα αυτοδιοικητική δομή της χώρας εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με μια σειρά αλλαγών που αφορούν σε έδρες και ιστορικές έδρες δήμων, καθώς και σε ονομασίες.

Πάντως, την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που τάσσονται κατά του «Καλλικράτη».

Ο Δήμος Ιτέας και η επιτροπή αγώνα οργάνωσε για σήμερα κατέβασμα στην Αθήνα

Κυκλικό ιστορικό ράλλυ 2010 στην Φωκίδα

Η START LINE διοργανώνει το κυκλικό ιστορικό ράλι, έναν φιλικό αγώνα με πολλές καινοτομίες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιουνίου.

Στο αγώνα μετέχουν ιστορικά αυτοκίνητα κατηγορίας Sporting και θα αποτελείται από 3 ασφάλτινες ειδικές διαδρομές που θα γίνουν από τρεις φορές το Σάββατο 26/6 με εκκίνηση από την Γραβιά στις 13:00 και τερματισμό επίσης στη Γραβιά στις 18:30.

Την Κυριακή τα αυτοκίνητα θα ξεκινήσουν από την Ιτέα στις 11:00 ... για να κάνουν 2 χωμάτινες ειδικές διαδρομές, εκ των οποίων την μία δύο φορές και την άλλη τρεις. Ο τερματισμός του χωμάτινου σκέλους θα είναι στις 15:15.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή 28 Μαΐου στις 20:00, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση αγωνιζομένων στο συγκρότημα «Petropoulos Auto Technic», Γρηγορίου Λαμπράκη 26 στη Λυκόβρυση.
Από zougla.gr

Ο Δήμος Άμφισσας για το πρόγραμμα Παιδειατροφή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την 19/05/2010 και ώρα 19:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία έναρξης υλοποίησης του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode. Στη συνέντευξη παρουσιάσθηκε η οργανωτική δομή του προγράμματος και αναλύθηκαν οι σκοποί και τα μέσα για την επιτυχία του από την Εθνική Συντονίστρια κ. Έλενα Στάμου. Επίσης ... παρουσιάσθηκε η τοπική επιστημονική ομάδα από τον Τοπικό Υπεύθυνο του Δήμου και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ευθύμιο Λαζογιώργο. Γενικές τοποθετήσεις έκαναν οι :
α. Ο Δ/τής της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Άμφισσας, παιδίατρος κ.
Χρήστος Κουφάλης
β. Η πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος κ. Δήμητρα Παππά, υπάλληλος
του Δήμου,
ως μέλη της Τοπικής Επιστημονικής Ομάδας, με θέματα αντίστοιχα:
1. Παιδική παχυσαρκία.
2. Η διατροφική αξία του πρωινού γεύματος.
Τέλος ανακοινώθηκε η πρώτη προγραμματισμένη σχετική εκδήλωση για την
Κυριακή 30 Μαΐου 2010, με θέμα το Πρωινό.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος κ. Ασημάκης Ασημακόπουλος.
Συντονίστρια της συνέντευξης ήταν η κ. Ευαγγελία Φέλλου.

Τα οικονομικά αποτελέσματα Α’ τριμήνου της S&B και ο “Βλαχοθανάσης Α7”

Στις 8 Μαϊου είχαμε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο “Η S&B, η Φωκίδα και ο … Βλαχοθανάσης Α7” που συμπεριλάμβανε μια δική μας εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του κλάδου βωξίτη της S&B στη Φωκίδα.
Τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ του Ομίλου S&B που δημοσιεύθηκαν στις 15 Μαϊου επαληθεύουν το “Παρατηρητήριο” σε όλα τα σημεία της ανάλυσής του.
Η προσεκτική μελέτη των οικονομικών αποτελεσμάτων της S&B, εκτός της επαλήθευσής μας, περιέχει και μερικά ακόμα, άκρως αποκαλυπτικά για τους κατοίκους της Φωκίδας ειδικά – και για ... τους Έλληνες γενικά – στοιχεία, των οποίων την ερμηνεία θα παραθέσουμε στη συνέχεια. Για τον κλάδο “ΒΩΞΙΤΗΣ” τα οικονομικά στοιχεία του Α’ τριμήνου του 2010 σε σχέση με αυτά του Α’ τριμήνου του 2009 είναι (ποσά σε χιλιάδες ευρώ):


ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΗΣ Γ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΚΙΚΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση του Φωκικού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή, με την συμμετοχή πάνω από 100 φιλάθλων. Ο Πρόεδρος της ομάδας κ. Σίμος Παπαδημητρίου, έλαβε πρώτος τον λόγο και ανέφερε ότι έληξε και η δεύτερη 2ετής θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο σήμερα τελεί υπό παραίτηση και προκηρύχτηκε νέα Γενική Συνέλευση για ... τις 6 Ιουνίου, ώρα 12 μεσημβρινή στην αίθουσα του Δήμου.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε ο –πετυχημένος- διοικητικός απολογισμός, ενώ στην επόμενη Γ.Σ στις 6 Ιουνίου, θα γίνει και ο οικονομικός. Επιπλέον την ίδια ημερομηνία θα αναδειχθεί και το νέο διοικητικό σχήμα της ομάδας.

Στην σημερινή συνέλευση, έγιναν παράλληλα προτάσεις για τον σχεδιασμό του Φωκικού την ερχόμενη σεζόν όπως:

- Η ομάδα να γίνει ΠΑΕ
- Η νέα συνένωση των δήμων να προσφέρει στην ομάδα
- Οι φορείς και όλοι οι φίλαθλοι να συνεισφέρουν οικονομικά και ηθικά στον Φωκικό, ώστε να κατέβει πάνοπλος στο δύσκολο Πρωτάθλημα

Όλες οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στις 6 Ιουνίου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα πραγματοποιούνται ζυμώσεις, προσέγγιση επιχειρηματιών και νέων μελών που θέλουν να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου κ. Σίμου Παπαδημητρίου: «Αν υπάρξει ένα αμιγές επιχειρηματικό σχήμα που θέλει να αναλάβει την ομάδα, ας έρθει σε επαφή μαζί μου, να το αναλάβει».