Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Ο Πάγκαλος στην Φωκίδα


Ήρθε ο Πάγκαλος στην Φωκίδα και από ότι μάθαμε έγινε και δημότης της πόλης μας της Ιτέας και μάλιστα ...επίτιμος.

Εκεί έχουν καταντήσει την πόλη μας οι άρχοντες της, όπου όποιος καταδεχθεί και την επισκεφθεί να τον κάνουμε και επίσημο δημότη.

Τουλάχιστον

Μήπως έφερε την λύση στα οικονομικά θέματα και τα θέματα δανεισμού;
Μπά! Αν ήταν έτσι θα είχε τέτοια λύση και το κόμμα του.
Μήπως μας έφερε την αγνή παρουσία του αμόλυντου στην διακυβέρνηση του τόπου που επιτέλους θα βάλει τάξη;
Δεν νομίζουμε κάπου τον θυμόμαστε και από τα παλιά.

Η μήπως εκπροσώπησε τους χορτάτους που έχουν το θράσος να μας ζητούν να πληρώσουμε εμείς με ... τις θυσίες μας τα κέρδη των οικονομικά ισχυρών;
Ναι αυτό μας φαίνεται πιο πιθανό.
Εμπρός λοιπόν χειροκροτάτε , οι αρχοντες της πόλης μας κάνουν δημόσιες σχέσεις με τους εκπροσώπους των ισχυρών , δεν πρέπει εμείς οι ιθαγενείς να τους κάνουμε χαλάστρα.

Τέλος εποχής για την "Σοφίτα" της Ιτέας

Ένας θόρυβος,
ένα σύννεφο σκόνης και η στέγη πέφτει.

Τραβήξαμε μια τελευταία φωτογραφία για τους ...ντάρηδες της Ιτέας που μέσα στο παραλιακό αυτό μαγαζί της Ιτέας περάσαν ένα μέρος απο τα νιάτα τους.

Iteanet εκ βαθέων

Αγαπητοί φίλοι της σελίδας
Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε αναγγείλει και πραγματοποιήσαμε διακοπές από το blogging.
Οι αιτίες ήταν πολλές με κυριότερη τον χρόνο που απαιτεί αυτή η προσπάθεια .
Όποιος έχει στήσει ιστοσελίδα και την τροφοδοτεί με δεκάδες αναρτήσεις την εβδομάδα, μπορεί να καταλάβει την ποσότητα της εργασίας. Πολλές φορές χρειάζεται να ξενυχτούμε και μετά τα μεσάνυχτα για να προετοιμάσουμε τις δημοσιεύσεις της επόμενης ημέρας. H προσπάθεια να έχουμε επαφή με τα σχόλια και την δημοσίευσή τους απαιτεί επίσης όσοδήποτε χρόνο μπορεί να βρεθεί από την μεριά μας.
Πολλές φορές δεχθήκαμε παράπονα για τον χρόνο που μεσολαβούσε από τον σχολιασμό μέχρι ... την ώρα της δημοσίευσης. Δεν είμαστε όλη την ώρα επάνω στα πληκτρολόγια αλλά είμαστε πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της ημέρας.
Δημοσιεύουμε τα απλά γεγονότα ανακοινώσεις και προσωπικές απόψεις κάποιων ανθρώπων, αυτά όμως όσο αυτόματα και να γίνονται απαιτούν κάποιο κόπο και κάποια διαθεσιμότητα. Με την ευκαιρία θέλουμε να ζητήσουμε συγνώμη για τα άρθρα που μας στάλθηκαν το διάστημα που δεν λειτουργούσαμε την ιστοσελίδα και δεν δημοσιεύθηκαν, σκοπεύουμε όσα δεν έχουν χάσει την επικαιρότητά τους να τα δημοσιεύσουμε σύντομα αφού ξαναβάλουμε κάποια σειρά στην δουλειά μας.
Όπως καταλαβαίνετε ο όγκος δουλειάς μερικές φορές κουράζει, αυτό συνέβη και σε αυτήν την περίπτωση. Μετά τις διακοπές του Πάσχα η ρουτίνα που μας περίμενε μας φάνηκε πιο δύσκολη απο ότι συνήθως και επιλέξαμε να σταματήσουμε.
Πολύ σύντομα καταλάβαμε όμως οτι η αδράνεια είναι χειρότερη από την κούραση, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε σιγά σιγά να επιστρέφουμε στους ρυθμούς μας.
Το Iteanet πρέπει να παραμείνει μια ζωντανή φωνή υπεράσπισης αυτών που αγωνίζονται στην περιοχή, ακόμα και αν αυτό δυσαρεστεί κάποιους.
Κατά την διάρκεια της απουσίας μας δεχθήκαμε διάφορα μηνύματα άλλα θετικά και άλλα αρνητικά. Για τα θετικά μηνύματα ευχαριστούμε πολύ, ενώ για τα αρνητικά θα πούμε δύο λόγια.
Η σελίδα μας αποτελεί προσπάθεια που βασίζεται στην αγάπη για τον τόπο μας και τους κατοίκους του όπως και την διάθεσή να προσφέρουμε ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε ώστε αυτός να γίνει καλύτερος.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε σε όλους τους τόνους οτι η σελίδα μας υποστηρίζει τους επαγγελματίες της περιοχής μας. Έχουμε τοποθετήσει σύνδεσμο δωρεάν με όσους ασχολούνται με τον τουρισμό και έχουν καταλύματα, ενώ έχουμε προβάλει πάλι δωρεάν κατά καιρούς διάφορους εμπορικούς χώρους και εκδηλώσεις από τον χώρο του εμπορίου της περιοχής. Είναι μέσα στους στόχους μας το να βοηθάμε αν μπορούμε την ανάπτυξη της περιοχής μας, έτσι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον με ακόμα περισσότερους τρόπους. Δεν έχουν σχέση με μας λοιπόν ρατσιστικές και υποτιμητικές απόψεις ενάντια στην περιοχή μας και τους επαγγελματίες της και όσοι προσπαθούν να μας ταυτίσουν με κάποιες τέτοιες απόψεις προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα από το πουθενά.
Καλύτερα είναι να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει και να προτείνουμε λύσεις προβολής των καταστημάτων της περιοχής δωρεάν μέσα από την ιστοσελίδα και να αφήσουμε τις μάχες με τους φανταστικούς εχθρούς.
Ο ίδιος είναι ο εχθρός που αδειάζει τις τσέπες των εργαζομένων είτε είναι υπάλληλοι είτε είναι αγρότες είτε είναι μαγαζάτορες. Όπως προβάλουμε τις εκδηλώσεις των εργαζομένων των συλλόγων, των αγροτών , τα αθλητικά γεγονότα μπορούμε να προβάλουμε και τα καταστήματα της περιοχής μας.
Κάποιοι για τα δικά τους συμφέροντα θέλουν να κάνουν την τρίχα τριχιά, εμείς συνεχίζουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει το προηγούμενο διάστημα με τους ίδιους πάντα στόχους.
Καλή δύναμη σε όλους μας, έχουμε πρόγραμμα σταθερότητας να αντιμετωπίσουμε

Μια νέα ιστοσελίδα στην Φωκίδα

Μια νέα σελίδα ξεκινάει στην Φωκίδα "Το Μαντρί" να ευχηθούμε στους συντελεστές της καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο εγχείρημά τους. Απο το Μαντρί δημοσιεύουμε ένα άρθρο.

ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΝΕΒΑ;

Μια νέα υπόθεση εργοδοτικής ασυδοσίας που ενδεχομένως να συνοδεύεται κι από μαφιόζικη επίθεση, παρόμοια με την υπόθεση της καθαρίστριας Κ. Κούνεβα πριν 1,5 χρόνο, φαίνεται να ξετυλίγεται τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα. Όπως καταγγέλει μέσα απ’ την ιστοσελίδα του το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων, το οποίο στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στο θύμα:
«Η συναδέλφισσα Κάρμεν Μ., μέλος του σωματείου που επέστρεφε από νόμιμη άδεια, απολύθηκε από το αφεντικό της αλυσίδας καφετεριών VIA VAI. Στις συναντήσεις που έγιναν για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, τα ένσημα και η αποζημίωση, ο εργοδότης εμφανίστηκε προκλητικός απέναντι στην εργαζόμενη αλλά και στους εκπροσώπους του σωματείου, με αποκορύφωμα τη συνάντηση της 23ης Μαρτίου, ημέρας που θα ... γινόταν ο τελικός διακανονισμός.
Ο εργοδότης, άρχισε να τραβάει φωτογραφίες ενώ σήκωσε την μπλούζα του και επέδειξε το ΟΠΛΟ που έφερε στη ζώνη του.
(ο τονισμός δικός μου) Η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου οι αστυνόμοι αφού κατέγραψαν το γεγονός «συνέστησαν» στην εργαζόμενη και στα μέλη του σωματείου να μην προβούν σε μηνύσεις. Ο εργοδότης καθ’ όλη την διάρκεια του περιστατικού επαναλάμβανε τη φράση «Τώρα μπλέξατε»…
Στις 24 Μάρτη αργά το απόγευμα, η Κάρμεν Μ. δέχθηκε επίθεση από αγνώστους την ώρα που κατευθύνονταν σπίτι της. Τη χτύπησαν βάναυσα στο κεφάλι και την εγκατέλειψαν αιμόφυρτη και λιπόθυμη στην είσοδο του σπιτιού της. Το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν η ληστεία, καθώς όταν η Κάρμεν συνήλθε είχε πάνω της και τα χρήματα και το τηλέφωνο της.(ο τονισμός δικός μου)
Στις 26 Μάρτη μέλη του Σωματείου μαζί με δεκάδες αλληλέγγυους απέκλεισαν το VIA VAI (Σταδίου 3) για αρκετές ώρες ενώ ο μέχρι πρότινος προκλητικός και εριστικός εργοδότης κρύφτηκε στο υπόγειο. Ακολούθησαν παρόμοιες παρεμβάσεις στα VIA VAI στην Πανεπιστημίου(έναντι των Προπυλαίων) και στην Μπενάκη και Φειδίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο εργοδότης επικοινώνησε με το σωματείο ζητώντας να καταβάλει τα χρωστούμενα στην Κάρμεν λέγοντας ότι όλα ήταν μια παρεξήγηση.»
Το ζήτημα της χρηματικής αποζημίωσης δεν τελειώνει εδώ, καθώς οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται, όπως και τα απειλητικά τηλεφωνήματα προς την Κάρμεν απ’ τους τραμπούκους, αλλά και οι κινητοποιήσεις του σωματείου μαζί με πλήθος αλληλέγγυων (συμβολική κατάληψη Πανελλήνιας ομοσπονδίας εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων-ΠΟΕΣΕ στις 29 Μάρτη, συγκέντρωση-πορεία προς τα VIA-VAI στις 30 Μάρτη). Τώρα πια όμως η μεν Κάρμεν έχει πολύ κόσμο δίπλα της, ο δε τραμπούκος πρώην εργοδότης της είναι εκτεθειμένος τόσο λόγω της προσπάθειας εκμετάλλευσής της όσο και λόγω των μαφιόζικων μεθόδων που χρησιμοποιεί. Ακόμα όμως κι αν όλα πάνε κατ’ ευχή για την απολυμένη, παραμένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα γύρω απ’ αυτή την υπόθεση.
Πρώτα απ’ όλα η τεράστια ασυδοσία της εργοδοσίας στον κλάδο σίτισης με τα ελαστικά ωράρια, τις χαμηλές αμοιβές, την ελλιπή ή ανύπαρκτη ασφάλιση, την ανασφάλεια του επαγγέλματος, θέματα γνωστά και στη Φωκίδα όπως σ’ όλη την Ελλάδα που σαν τουριστικός προορισμός απασχολεί μεγάλο πλήθος εργαζομένων στον κλάδο. Δυστυχώς φτάσαμε να θεωρείται πλέον φυσιολογικό από πολύ κόσμο η ενασχόληση στον κλάδο της σίτισης ως ένα κατώτερο επάγγελμα, όπως αντίστοιχα και της καθαρίστριας για να θυμηθούμε και την υπόθεση Κούνεβα, που μόνο πρόσκαιρα ή σε μεγάλη ανάγκη το εξασκεί κάποιος/α κι ακούγεται παράξενο ή υπερβολικό να διεκδικεί ο σερβιτόρος ή ο μάγειρας πλήρη δικαιώματα όπως κάθε άλλος εργαζόμενος. Η στάση του Κράτους μέσω της υπεύθυνης υπηρεσίας ελέγχου για τα θέματα αυτά, της Επιθεώρησης Εργασίας, είναι δυστυχώς προκλητικά αδιάφορη, ενώ για η ΓΣΕΕ είναι γνωστό πως έχει χάσει προ πολλού τον προσανατολισμό της, με αποτέλεσμα η ασύδοτη εργοδοσία ν’ αλωνίζει.
Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει τα τελευταία χρόνια ένα δυναμικό και δραστήριο πρωτοβάθμιο σωματείο, των Σερβιτόρων-Μαγείρων, που μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία κλάδων στυγνά εκμεταλλευόμενων εργαζομένων όπως το Βιβλίου-Χάρτου, των εργαζομένων σε Ταχυμεταφορικές και Ταχυδρομικές Επιχειρήσεις, των Μισθωτών Τεχνικών, των Καθηγητών Φροντιστηρίων, των Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού και άλλα, προσπαθούν ν’ αντιδράσουν στην εκμετάλλευση και να διεκδικήσουν πίσω τα δικαιώματά τους, δίνοντας και πάλι νόημα στη λέξη συνδικαλισμός.
Σ’ αυτήν την αντιπαράθεση όμως εκτός της ψυχολογικής πίεσης και των οικονομικών εκβιασμών της εργοδοσίας, πολλές φορές χρησιμοποιούνται και τραμπουκισμοί για την τρομοκράτηση των εργαζομένων που διεκδικούν, όπως δείχνουν τα παραδείγματα της Κούνεβα και της Κάρμεν. Η στάση της αστυνομίας είναι αδιάφορη με τάση συγκάλυψης ως προς την ανεύρεση των δραστών, ενώ τα μεγάλα ΜΜΕ δεν αναφέρονται καν σε τέτοια θέματα, τη στιγμή που κάνουν μεγάλο σαματά για την ασφάλεια του πολίτη καθημερινά με αφορμή οποιαδήποτε έγκλημα καταγραφεί στο αστυνομικό δελτίο (ειδικά αν ο δράστης είναι μετανάστης).
Το παράδειγμα όμως της Κούνεβα έδειξε αφ’ ενός ότι η ενημέρωση βρίσκει κι άλλους διαύλους εκτός από τα δελτία των 8 και τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων και αφ’ ετέρου ότι η αλληλεγγύη κι η δημιουργία κινήματος μπορεί να φέρει αποτελέσματα κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες (έστω κι αν κάποιες πολιτικές ηγεσίες εκμεταλλεύτηκαν μικροπολιτικά το θέμα, έστω κι αν κάποιοι δημοσιογράφοι εκμεταλλεύτηκαν τηλεοπτικά το θύμα, έστω κι αν εκκρεμεί η σύλληψη κι η καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών για να ‘ρθει η πλήρης δικαίωσή της).
Τελικά η υπόθεση της Κωνσταντίνας όπως και τώρα η υπόθεση της Κάρμεν δημιουργεί αντιφατικά συναισθήματα: Απ’ τη μια δίνει το μήνυμα ότι τέτοιες θρασύδειλες επιθέσεις δεν τρομοκρατούν εύκολα πλέον τον εργαζόμενο, απ’ την άλλη προκαλεί ανησυχία η επανάληψη τέτοιων άγριων πρακτικών από την πλευρά της εργοδοσίας.
Από tomantri.blogspot.com