Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Μπήκε για τα καλά ο χειμώνας στα Άγραφα

Από νωρίς φέτος μπήκε ο χειμώνας στα χωριά των Αγράφων αλλά και όλης της Ευρυτανίας.
Οι θερμοκρασίες χθες το βράδυ ακούμπησαν τους μηδέν βαθμούς ενώ τα πρώτα χιόνια πέσανε στις κορυφές της Πίνδου και όχι μόνο....
Από ότι γράφεται ο φετινός χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος όλων των τελευταίων χρόνων με πολλές παγωνιές,κρύο τσουχτερό και πολλά χιόνια....
Μπορεί σε εμάς που ζούμε ... στις πόλεις να μας αρέσει αυτό το τοπίο αλλά για τους μόνιμους κατοίκους αυτών των ορεινών χωριών μας είναι πραγματικά δύσκολα..
Καλό χειμώνα...
Από prassia-eyrytanias.blogspot.com

ΚΚΕ: Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ύψωσε την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη και όχι ο Γ. Παπανδρέου

Με αφορμή την σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι ο παππούς του, Γ. Παπανδρέου, ανήρτησε την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη την ημέρα της απελευθέρωσης από την γερμανική κατοχή, σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ αναφέρει ότι την σημαία ύψωσαν οι αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ:


«Στον Γ. Παπανδρέου, που είπε ότι σαν σήμερα ο παππούς του ύψωσε την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη, χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τα εξής:

Όταν απελευθερώθηκε η Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1944, στους δρόμους βρίσκονταν το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ. Αυτοί ύψωσαν τη σημαία στην Ακρόπολη και όχι ο Γεώργιος Παπανδρέου.
Ο τελευταίος ήρθε στην Ελλάδα έξι μέρες αργότερα, καθώς απουσίαζε στην Αίγυπτο κατά τη ... διάρκεια της Κατοχής, όταν ο λαός έχυνε το αίμα του.»

Ακόμη, το ΚΚΕ δεν ξέχασε να επιρρίψει ευθύνες και για τα Δεκεμβριανά.

«Ταυτόχρονα, μαζί με τον Βρετανό Skompy, τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και τα Τάγματα Ασφαλείας των Ράλληδων, προχώρησαν στη σφαγή του λαού της Αθήνας και του Πειραιά, λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση.»

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ για το θέμα ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Η σημερινή αναφορά του πρωθυπουργού στον παππού του Γ. Παπανδρέου υπήρξε ατυχής. Πέραν όλων των άλλων φανερώνει την προσωπική του διάθεση να αυτοπροσδιορίζεται ως ο συνεχιστής της δυναστείας των Παπανδρέου.»
Από www.foreignpress-gr.com
και από stoforos.blogspot.com

Ραδιενεργά απόβλητα και στο Ιόνιο

Δεκάδες «τοξικά» ναυάγια βρίσκονται διάσπαρτα στον βυθό της Αδριατικής και του Ιονίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην Ιταλία σχετικά με την εμπλοκή της Μαφίας στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων τις δεκαετίες του '80 και του '90, περίπου 30 φορτηγά πλοία βυθίστηκαν εσκεμμένα στη θάλασσα, μαζί με το τοξικό ή και ραδιενεργό τους φορτίο.
Τα πλοία ήταν φορτωμένα με απόβλητα χημικών εργοστασίων, τα οποία η Μαφία αναλάμβανε να «εξαφανίσει» έναντι αδράς αμοιβής.
Ηδη εκφράζονται φόβοι ότι με τον ίδιο τρόπο απορρίπτονταν και τα .... απόβλητα από τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων, κάτι που έχει κινητοποιήσει τις αρχές και στην Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι η απόρριψη τοξικών ή και πυρηνικών –άρα ραδιενεργών– αποβλήτων στη θάλασσα της Μεσογείου επηρεάζει το σύνολο των χωρών που βρέχονται από αυτή. Η χώρα μας βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση, μετά την Ιταλία, καθώς όλες οι ενδείξεις θέλουν πολλά από τα σημεία των ναυαγίων να βρίσκονται πολύ κοντά στα δυτικά παράλιά μας " Καθημερινή"

περισσότερα:"Να μετρηθεί η ραδιενέργεια στο Ιόνιο" και"Πλοία με απόβλητα βύθιζε η Μαφία"
Από Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

Αναγέννηση Βουνιχώρας - Οιάνθη Γαλαξειδίου 2-1. Η Αναγέννηση στους 8 του κυπέλλου Φωκίδας !!!

Με μιά πανηγυρική νίκη στην παράταση με 2-1, η Αναγέννηση Βουνιχώρας νίκησε την Οιάνθη Γαλαξειδίου, ανατρέποντας το σκόρ από 0-1 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του κυπέλου Φωκίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αναγέννηση ήταν η μόνη ομάδα από το Β' τοπικό πρωτάθλημα της περιοχής που κατάφερε να προκριθεί στην φάση των 8.
Λίγα λέπτα πριν το παιχνίδι οι κερκίδες είχαν γεμίσει με αρκετό κόσμο που ήρθε να παρακολουθήσει το ντέρμπι του δήμου Γαλαξειδίου. Οι δύο ομάδες ξεκινήσαν το παιχνίδι μουδιασμένα και με αναγνωριστικές κινήσεις άλλαζαν μπάλα χωρίς να σημειωθεί κάποια καθαρή φάση. Τα πρώτα λεπτά η Αναγέννηση έδειχνε να ... ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα και με αρκετές εναλλαγές της μπάλας κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό και να δημιουργήσει 2-3 καλές ευκαιρίες με σούτ. Παρ'ολη την πίεση, η Οιάνθη ήταν αυτή που μπήκε μπροστά στο σκόρ στο 35ο λεπτό ύστερα από κορνέρ και κοντινό πλασέ. Ήταν ουσιαστικά και η μοναδική φορά που απείλησε την εστία του Βασιλόπουλου στο πρώτο 45λεπτο. Το ημίχρονο έληξε με 0-1 υπέρ της φιλοξενούμενης ομάδας και οι δύο ομάδες κατευθήνθηκαν στα αποδυτήρια. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την Αναγέννηση σε ρόλο πρωταγωνιστή και την Οιάνθη να έχει κλειστεί στα καρέ της προσπαθώντας να κρατήσει το σκόρ. Η Αναγέννηση καθ'ολη την διάρκεια πίεσε τον αντίπαλο και δημιούργησε πολλές ευκαιρίες για γκολ, χωρίς όμως να στεφθούν με επιτυχία. Όσο το παιχνίδι πλησίαζε προς το τέλος, τόσο το παιχνίδι γινόταν πιο δύσκολο. Η αγωνία ήταν έκδηλη και απο την κερκίδα και η Αναγέννηση παρά την πίεση δεν κατάφερενε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Σαν να μην έφτανε αυτό η Οιάνθη έφτασε πάρα πολύ κοντά στο 0-2 μετά από αντεπίθεση αλλά η σωτήρια επέμβαση του Νίκου Μαργαρίτη με αυτοθυσία πάνω στην γραμμή, κράτησε την Αναγέννηση στο παιχνίδι. Στο 91ο λεπτό της αναμέτρησης η Αναγέννηση κερδίζει πλάγιο από τα δεξιά στο ύψος της περιοχής και το Γαλαξείδι μένει με 10 παίκτες λόγο καθυστέρησης ποδοσφαιριστή του. Το πλάγιο εκτελείται με δύναμη μέσα στην περιοχή όπου ο Πατάκας με κεφαλιά στέλνει την μπάλα στο δοκάρι και ο Μαμαρέλης πέρνει το ριμπάουντ και με κοντινή προβολή κάνει το 1-1, ένα λεπτό πριν την λήξη του αγώνα! Το γήπεδο πέρνει "φωτιά" από τους πανηγυρισμούς παικτών, φιλάθλων και διοίκησης με τους παίκτες της Βουνιχώρας να έχουν γίνει ένα κουβάρι "πνίγοντας" τον σκόρερ και τους παίκτες του Γαλαξειδίου να μην μπορούν να πιστέψουν την εξέλιξη του μάτς. Το μάτς οδηγείται στην παράταση όπου πλέον η Αναγέννηση με αριθμητικό πλεονέκτημα πιέζει τους αντιπάλους από το πρώτο λεπτό της παράτασης. Το πολυπόθητο γκόλ πρόκρισης έρχεται στο 100ο λεπτό του αγώνα με καρφωτή κεφαλιά του Νίκου Μαργαρίτη, ύστερα από κόρνερ που εκτέλεσε ο Ηλίας Λύτρας.2-1. Τα εναπομείναντα λεπτά βρήκαν την Αναγέννηση να αλλάζει πάσες και να δημιουργεί κάποιες λιγοστές ευκαιρίες και το Γαλαξείδι να μην έχει δυνάμεις να απειλήσει για την ισοφάριση. Η λήξη του παιχνιδιού βρήκε την Αναγέννηση για πρώτη φορά στην ιστορία της στους 8 του κυπέλου Φωκίδας και τον κόσμο, την διοίκηση, τους πάικτες και τον προπονητή να παναγυρίζουν την νίκη.
Ακολουθεί η ενδεκάδα και οι αλλαγές από πλευράς Αναγέννσης και φωτογραφικό υλικό από τον αγώνα.

ΕΝΔΕΚΑΔΑ

1. Βασιλόπουλος Θύμιος
2. Ποντίκας Γιάννης
3. Γκιούλος Γιάννης (70' Μαμαρέλης Γιώργος)
4. Πατάκας Νίκος
5. Μαργαρίτης Νίκος
6. Ξεπλάτης Χρήστος
7. Λύτρας Νίκος (45' Πουρναράκης Δημήτρης)
8. Αλεξανδρής Θωμάς
9. Αλεξανδρής Νίκος
10.Λύτρας Ηλίας
11.Κοτονιάς Στάθης (110' Πλατσούρας Παναγιώτης)

HIGHLIGHTS

- Οι κανούριες εμφανίσεις της Αναγέννησης σε πράσινο - μπλέ χρώμα αποσπάσαν κολακευτικά λόγια απ'όλους !
- Τα 2 πανώ που έκαναν το γήπεδο της Άμφισσας να θυμίζει λίγο από έδρα Βουνιχώρας.
- Το γεγονός οτι η Αναγέννηση αναγκάστηκε να αγωνιστεί στο γήπεδο της Άμφισσας λόγω έλλειψης γηπέδου στην Βουνιχώρα, από έργα που έχουν καταντήσει το γήπεδο άχρηστο εδώ και χρόνια και που παρά τις υποσχέσεις δεν τελειώνουν ποτέ.
- Η όμορφη ατμόσφαιρά που δημιουργήθηκε στην κερκίδα με κόρνες και φωνές.
- Το όμορφο θέαμα που πρόσφεραν οι δύο ομάδες παρότι είμαστε ακόμα στην αρχή της χρονιάς.
- Οι προσπάθειες της διοίκησης και του προπονητή που δημιουργήσαν ένα αξιόμαχο σύνολο που ανταγωνίζεται στα ίσα ομάδες Α΄τοπικού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

Από http://vounihora.blogspot.com/

Τοξικός λαγοκέφαλος και στον Κορινθιακό!

Και στα νερά του Κορινθιακού έκανε την εμφάνισή του πρίνα από μερικές ημέρες ο τοξικός λαγοκέφαλος. Το αλιευτικό «Γλάρος 4» έπιασε στα δίχτυα του έναν λαγοκέφαλο, τον πρώτο στα νερά του Κορινθιακού.

Το ψάρι αλιεύτηκε στο Κρυονέρι Ακράτας και ήταν μεγάλο σε μέγεθος. Το επικίνδυνο λόγω της τοξικότητας ψάρι συναντάται πλέον σε κάθε θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου βάζοντας σε πονοκέφαλο και προβληματισμό ψαράδες λιμενικούς και υγειονομικές αρχές.

Ο λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus όπως είναι η επιστημονική του ονομασία παράγει μια τοξίνη. Η δηλητηριώδης τοξίνη που .... καθιστά αυτό το ψάρι επικίνδυνο είναι η τετραδοτοξίνη ΤΤΧ, η οποία προκαλεί στον άνθρωπο αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και τον θάνατο σε όποιον το καταναλώσει. Οι ερασιτέχνες ψαράδες είναι εκείνοι που συνήθως δεν το αναγνωρίζουν, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί αν πιάσουν ένα άγνωστο είδους ψαριού.

Ο «λεσεψιανός» μετανάστης, όπως αποκαλούνται τα ψάρια και οι άλλοι οργανισμοί που μέσω Σουέζ περνάνε στην Μεσόγειο, εθεάθη αρχικά το 2003 στο τρίγωνο Σύμη – Ρόδου – Καστελόριζου. Θανατηφόρα περιστατικά έχουν αναφερθεί ως τώρα στον Λίβανο και στο Ισραήλ. Το μήκος του ψαριού συχνά υπερβαίνει το μισό μέτρο, ενώ το βάρος του φτάνει τα 1500 με 1700 γραμμάρια. Ο πληθυσμός του λαγοκέφαλου ή Lagocephalus Sceleratus αυξάνεται σημαντικά και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αρχές οι οποίες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του.
Από lepanto-rtv.gr