Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Τι θα γίνει ; Καφέ μαζί με τον Κορκονέα θα πίνουμε τώρα στην Άμφισσα;

Οι κατηγορούμενοι που δολοφόνησαν τον Αλέξη Γρηγορόπουλο είναι πλέον ελεύθεροι και μπορεί πλέον να πίνουν τον καφέ τους ή και να ψωνίζουν δίπλα μας, ή δίπλα στους ενόρκους και στις οικογένειές τους.
Η αδέκαστη δικαιοσύνη για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να λειτουργήσει σωστά και άφησε ελεύθερους τους κατηγορούμενους χωρίς να μπορέσει να ολοκληρώσει την δίκη τους μέσα σε 18 μήνες.
Όλες αυτές οι φασαρίες , οι αναβολές και οι αλλαγές της έδρας της δίκης ήταν σχεδιασμένες γι αυτόν τον λόγο... και βρέθηκαν οι πρόθυμοι για να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό.
Για τον ίδιο λόγο που δεν συνελήφθη και δεν δικάστηκε ο Χρισταφοράκος για τον ίδιο λόγο διόρισε ο Χρυσοχοίδης παράνομα τον γιο του Εισαγγελέα Νιώτη στην Αστυνομία, για τον ίδιο λόγο που οι αστυνομικοί μένουν στο απυρόβλητο για τις πράξεις αυθαιρεσίας τους και δεν φοράει σχεδόν κανένας τα διακριτικά αναγνώρισης όπως προβλέπεται από τον νόμο, γι αυτόν τον λόγο αποφυλακίστηκαν οι κατηγορούμενοι.

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι η παραγγελία του εισαγγελέα να παραμείνουν εντός της πόλης της Άμφισσας οι δύο κατηγορούμενοι -όρος που κατά τον νόμο είναι περιοριστικός- στην ουσία δεν υφίσταται.
Σύμφωνα με την ποινική δικονομία, ο Κορκονέας δεν είναι δυνατό να προφυλακιστεί εκ νέου, και ως εκ τούτου δυνητικά μπορεί και να εγκαταλείψει την Άμφισσα ή «ακόμη και να φύγει στο εξωτερικό, αν διαθέτει τα χρήματα», παραδέχονται κυνικά νομικοί κύκλοι που εμπλέκονται στη δίκη.

Πάντως για να μην συναντηθείτε μαζί τους να ξέρετε οτι νοίκιασαν σπίτι σε μια απόμερη τριώροφη πολυκατοικία 500 περίπου μέτρα απο την αστυνομία της Άμφισσας .
Η πολυκατοικία βρίσκεται σε στενό-αδιέξοδο και επιλέχτηκε απο τους συγγενείς του Κορκονέα που εδώ και μια εβδομάδα βρίσκονται στην Άμφισσα.
Οι δυο κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν τα ξημερώματα απο τις φυλακές Μαλανδρίνου κρυφά με περιπολικό για να μη καταγραφούν τα πρόσωπα τους απο τις τηλεοπτικές κάμερες.

H νεαρή Βίκυ απ’ τη Φωκίδα και ο Άκης


Ο «πρίγκιπας» αντιμέτωπος με τον δράκο...

Της Μαριλης Mαργωμενου

«Τι ώρα είναι, Ακη;». «Ο,τι ώρα πείτε, πρόεδρε». Διόλου τυχαίο που αυτό το παλαιό αστείο ακολουθεί τον Ακη Τσοχατζόπουλο μια ολόκληρη ζωή. Η σχέση του με τον χρόνο ποτέ δεν ήταν καλή. Στις συνεντεύξεις πάντα αργούσε. Στην ορκωμοσία του ’93 μπήκε στο Μαξίμου την ώρα που ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ όρκιζε την κυβέρνηση. Ακόμη κι όταν ήρθε η ώρα να αποχωρήσει το 2007, χρειάστηκε οι ψηφοφόροι του να του υπενθυμίσουν πως είναι πολύ αργά για δάκρυα, αφήνοντάς τον έξω από τη Βουλή και πίσω από την Εύα Καϊλή.


Αλλά ως γνωστόν, σ’ αυτή τη ζωή ο χρόνος κάνει κύκλους. Στην αρχή του πρώτου κύκλου, πολύ ... πριν περάσει τις πύλες της «βίλας της Εκάλης», ο Ακης Τσοχατζόπουλος, που τότε τον φώναζαν «Τσόχα», ήταν ο ωραίος του σχολείου στο Β΄ Γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη κι έκανε κόρτε στα κορίτσια στο ζαχαροπλαστείον «Η Εκάλη». Από τότε ονειρευόταν να φθάσει ψηλά: να γίνει πιλότος πολεμικών. Γι’ αυτό και όταν αργότερα τον ρωτούσαν «ποιο ήταν το αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο;», απαντούσε «το “Από τη Γη στη Σελήνη” του Τσαρλς Ντίκενς». Τι κι αν το βιβλίο το έχει γράψει ο Ιούλιος Βερν; Η απογείωση ήταν το θέμα. Μόνο που οι γιατροί στη Σχολή Ικάρων τού ψαλίδισαν τα φτερά: στα 18 τού βρήκαν φύσημα του μυοκαρδίου. Κι έτσι, ο Ακης Τσοχατζόπουλος έπρεπε να βρει άλλο τρόπο να πετάξει.

Στη Στουτγκάρδη

Τον βρήκε δέκα χρόνια αργότερα, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου πήγε να βγάλει λόγο στη Στουτγκάρδη και μίλησε στην ψυχή του νεαρού μηχανικού Ακη. Στα 29 του, ο γιος του ελεγκτή των λεωφορείων απ’ τη Θεσσαλονίκη επιβιβάστηκε στο τρένο που λεγόταν «ΠΑΚ». Οι συνεπιβάτες του θυμούνται την εικόνα: στο πολιτικό φροντιστήριο στο Βίρτσμπουργκ, στο Α΄ συνέδριο στο Ντάρμσταντ, στην ιστορική συνάντηση στο Βίντερτουρ, ο Ανδρέας να αγορεύει κι ο Ακης με τη φαβορίτα ώς το ζιβάγκο να χειροκροτεί όσο αντέχουν τα χέρια του. Εξ ου και το παλαιό αστείο πως οι παλάμες του Ακη σκλήρυναν, αλλά από το χειροκρότημα. Γιατί στα χρόνια που ακολούθησαν, όσο η κόρη του η Αρετή έπαιζε ολημερίς κρυφτό στους ορόφους της Χαριλάου Τρικούπη με τις κόρες του Κ. Σημίτη, ο Ακης ήταν πάντα δίπλα στον πρόεδρο και χειροκροτούσε.

Η αφοσίωσή του επανειλημμένως λοιδορήθηκε. Δεν ήταν μόνο ο Γ. Μητσικώστας με την αγέρωχη κούκλα Ακης, η οποία είχε για punchline το «τι τραβάς κι εσύ με μένα, πρόεδρε...». Οι παλαιοπασόκοι ακόμη κρυφογελούν όποτε βλέπουν το «Φόρεστ Γκαμπ». Στην πρώτη προβολή της ταινίας το 1994, η σκηνή που ο Φόρεστ πηδά από το καΐκι για να αγκαλιάσει τον λοχαγό του από το Βιετνάμ, ενώ πίσω του το γαριδάδικο στουκάρει στον βράχο, τους φάνηκε ξεκαρδιστικά οικεία. Οπως και το αστείο που έλεγε πως στο «Πεντελικόν», στην κρίσιμη συνεδρίαση που θα έβγαζε γραμματέα, ο Παπανδρέου γύρισε και ρώτησε εμπιστευτικά: «Ακη, θες να γίνεις γραμματέας;». Κι ο Ακης απάντησε «μα, πρόεδρε, δεν ξέρω γραφομηχανή!».

Ομως τον κ. Τσοχατζόπουλο όλα αυτά δεν τον πτοούσαν. Εκείνος έπαιζε στην πολιτική τους εκδοχή τις «μουσικές καρέκλες»: στο διάβα των ετών, κάθισε σε όλες σχεδόν τις θέσεις γύρω απ’ το τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου. Ωσπου τον Ιανουάριο του 1996, η μουσική σταμάτησε: ο Κ. Σημίτης βρέθηκε καθιστός στην πρωθυπουργική καρέκλα κι ο Ακης όρθιος, εννέα ψήφους μακριά. Κάπου εκεί, το «από τη Γη στη Σελήνη» τελείωσε. Κι άρχισε το «από τη Σελήνη στη Γη». Οι πύραυλοι του υπουργείου Αμυνας ήταν απλώς ο αποχαιρετισμός στα όπλα.

Κι ύστερα, ήρθε η χαρούμενη αποστρατεία. Στις 11 Ιουλίου του 2004, ο γιος της κυρίας Αρετής, που έφτιαχνε σάντουιτς στον σταθμό των λεωφορείων, πήγε να παντρευτεί στο Παρίσι μέσα σε μια μπλε Τζάγκουαρ. Τη δεξίωση στο Four Seasons οι καλεσμένοι τη θυμούνται ακόμα.

Οπως και την «Παριζιάνα» νύφη, τη νεαρή Βίκυ απ’ τη Φωκίδα, που λίγο καιρό πριν δούλευε στη ΔΕΗ στην πλατεία Βάθης και λίγο καιρό μετά οι σερβιτόροι στο Κολωνάκι την έμαθαν ως «κυρία πενηντάρικο», γιατί τόσο πουρμπουάρ τους άφηνε. Βλέπετε, στο ενδιάμεσο η νεαρή Βίκυ εξέδωσε ένα παραμύθι 40 σελίδων και κατάφερε να αποταμιεύσει από τα εκδοτικά της δικαιώματα γύρω στα 450.000 ευρώ. Και αν ο σύζυγός της δεν εξελέγη το 2007, μικρό το κακό: για πρώτη φορά στα χρονικά η φράση «ο λαός τον έστειλε σπίτι του» απέκτησε χαρμόσυνο περιεχόμενο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος σαν τον πρίγκιπα του παραμυθιού απεσύρθη στο μικρό του παλάτι δίπλα στην Ακρόπολη. Κάπου εδώ θα ταίριαζε το «και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτός καλύτερα», αν δεν εμφανιζόταν ο δράκος του παραμυθιού με τη μορφή του ΣΔΟΕ. Αλλά έτσι γίνεται όταν λέει κανείς παραμύθια. Στο κάτω κάτω, ποιος ξέρει τι μοίρα θα περίμενε τον Φόρεστ Γκαμπ αν η ταινία συνέχιζε μετά που έγινε δισεκατομμυριούχος;


Από kathimerini.gr

Η Ελλάς ξεπουλήθηκε και επίσημα.

Ξεπουλήθηκε το μέλλον μας

Την Παρασκευή κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το μνημόνιο δανεισμού της χώρας. Η, μάλλον, κατατέθηκε προς ενημέρωση, μιας και ο ΠΑΣΟΚ έχει φροντίσει έτσι ώστε να μη χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Βουλής για να επικυρωθεί το δάνειο!

Για όσους δε θυμούνται, σύμφωνα με μία τροποποίηση της τελευταίας στιγμής στο νόμο που κατατέθηκε προς ψήφιση στις 6 Μαΐου από το ΠΑΣΟΚ, ορίζεται ότι τα μνημόνια δανεισμού θα κατατίθενται στη βουλή μόνο προς ενημέρωση και όχι για επικύρωση, όπως διατυπωνόταν αρχικά! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία, η λέξη «κύρωση» αντικαθίσταται από τη φράση «συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους». Με άλλα λόγια, ο κύριος Παπακωνσταντίνου αποφασίζει, υπογράφει, και μετά απλά μας ενημερώνει τι έγινε. Δημοκρατία, όχι παίξε-γέλασε!

Διαβάζοντας τους όρους δανεισμού στο μνημόνιο που κατατέθηκε την Παρασκευή στη βουλή, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δυστυχώς για όλους μας, επαληθεύτηκαν οι κασσάνδρες που μίλαγαν για ουσιαστικό ξεπούλημα της χώρας!

Ένας από τους όρους δανεισμού -που η κυβέρνηση είχε θεωρήσει μάλλον ασήμαντο και δεν είχε ... κοινοποιήσει νωρίτερα- είναι ότι υποθηκεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους! Αν δεν μπορέσει η χώρα να ξεπληρώσει τα χρέη της, αναφέρεται ρητά ότι η Ελλάδα παραιτείται «αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τα περιουσιακά της στοιχεία».

Επιπλέον, σε άλλο σημείο του μνημονίου αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή να κάνει αυτό που όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι (και όχι μόνο σοσιαλιστικής ιδεολογίας) θεωρούν ότι είναι η μοναδική ελπίδα να καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της.

Μεγέθυνση

Το Hellenic Business αναφέρει:

«[...] όπως προκύπτει από την ανάγνωση των ειδικών όρων που για πρώτη φορά αποκαλύπτονται, τουλάχιστον το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει συνάψει μία ιδιαίτερα επωφελή συμφωνία, με ενέχυρο την περιουσία του ελληνικού κράτους και αμφίβολη κατάληξη ως προς την αποπληρωμή του χρέους.

Από την άλλη πλευρά, το κέρδος για τις χώρες που θα δανείσουν έχει εξασφαλισθεί.

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι ο δανεισμός κάθε κράτος που χορηγήσει κεφάλαια στην Ελλάδα αυτόματα θα γίνει φθηνότερος, με χρήμα της Ευρωζώνης (χωρίς τους σκληρούς δεσμευτικούς όρους που ισχύουν για την Ελλάδα). Η χώρα μας δηλαδή, γίνεται το θύμα τον οποίο οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης θα κληθούν να δανείσουν κερδίζοντας φθηνότερο δανεισμό για τις ίδιες.

[...]

Μεταξύ άλλων, η Ελλάδα παραιτείται άνευ όρων, από την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος για προσφυγή εναντίον απόφασης κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, δέσμευσης χρημάτων ή άλλου μέτρου, που οι δανειστές θα θελήσουν να επιβάλλουν σε περίπτωση που κρίνουν ότι οι όροι εξόφλησης δεν τηρούνται, εκτός εάν αυτό το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος - που στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει.

Η δέσμευση αυτή ισχύει μέχρι να εξοφληθεί όλο το κεφάλαιο, οι τόκοι και τα πρόσθετα ποσά - εάν υπάρξουν. Αυτό που δημιουργεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες, είναι το σημείο της συμφωνίας είναι αυτό που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου.

Η Ελλάδα δεσμεύεται με τη σύμβαση να καταργήσει κάθε δικαίωμα πάνω στα περιουσιακά της στοιχεία και τα έσοδά της, όπως την εκποίηση, την τοποθέτησή τους ως ενέχυρο ή υποθήκη ή εγγύηση για δανεισμό από άλλο, τρίτο μέρος, εκτός των δανειστών (Ευρωζώνη, Δ.Ν.Τ.), εκτός εάν ότι εισπράξει διαμοιρασθεί ισότιμα σε αυτούς, ενώ διατηρούν το δικαίωμα προτεραιότητας σε οποιαδήποτε τέτοια πράξη (να δεχθούν δηλαδή ως υποθήκη περιουσία του ελληνικού κράτους).

Αν υπάρξει αδυναμίας αποπληρωμής, προβλέπεται η εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας σε εταιρία ειδικού σκοπού, είτε η έκδοση ειδικών ομολόγων με αντίκρισμα τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία, για να αντληθούν κεφάλαια.

Επίσης προβλέπεται η εκχώρηση στους πιστωτές αναπτυξιακών έργων (δρόμοι, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κ.λ.π.) από την εκμετάλλευση των οποίων θα αποσβεσθεί το χρέος.

[...]

Εάν το ποσό που θα συγκεντρωθεί τελικά για το πρόγραμμα στήριξης φθάσει το 90% αυτού που είχε προβλεφθεί, τότε -εάν συναινέσει και η Ελλάδα (που μάλλον θα το κάνει)- η ΕΚΤ θα εκταμιεύσει το ποσό, ασχέτως των συμφωνηθέντων.

Στη περίπτωση που τα κεφάλαια είναι κάτω του 90% των συμφωνηθέντων, τότε η Ε.Κ.Τ. περιμένει οδηγίες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρώ (Χ.Β.Ρομπάϊ). Εάν εκείνος κρίνει ότι το σχέδιο ναυάγησε, τότε τα ποσά επιστρέφονται στους δανειστές και πέφτουν τίτλοι τέλους στο περίφημο σχέδιο στήριξης.

Η εξίσωση γίνεται πλέον ανατριχιαστικά απλή:

Α: Δανειστήκαμε με όρους που δεν μπορούμε να τηρήσουμε. Και αυτό δεν το λένε κάποιοι γραφικοί αριστεροί. Το υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, αρθρογράφοι περιοδικών όπως το Economist και οι New York Times.
Β: Με βάση τους όρους δανεισμού που αποκαλύφθηκαν την Παρασκευή, δεν έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε αναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.
Γ: Εφ' όσον δεν είμαστε συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων του δανείου, οι δανειστές μας έχουν δικαίωμα να εκποιήσουν την κινητή και ακίνητη περιουσία της χώρας.
Α + Β = Γ

Χαίρετε, κύριοι...
Από salata.tv

Διασπάστηκε ο Συνασπισμός, φαίνεται ετοιμάζουν οικουμενική λύση με τους συμμάχους τους οι οικονομικά ισχυροί.

SynaspismosΔραματικές διαστάσεις παίρνουν πλέον οι εξελίξεις στον χώρο της Ανανωτικής Αριστεράς, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ . Χθες, λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυκτα η Ανανεωτική Πτέρυγα «διέβηκε τον Ρουβίκωνα» και με δήλωση του επικεφαλής της κ. Φώτη Κουβέλη αποχώρησε από το Συνέδριο του κόμματος.

Τα γεγονότα άρχισαν να εξελίσσονται ταχύτατα από χθες το πρωί όταν σε συνεδρίαση όσων μετείχαν από την πλευρά της Ανανεωτικής Πτέρυγας στο Συνέδριο, αποφασίστηκε με καθολική σχεδόν πλειοψηφία, ... μόνο τέσσερεις διαφώνησαν, η μη συμμετοχή στα νέα όργανα του κόμματος και η αποχώρηση από αυτό.
Ενας εκ των τεσσάρων, ο βουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης, υποστήριξε την αναβολή της απόφασης για έναν μήνα κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Παρασκευής συνάντηση του προέδρου του κόμματος κ. Αλέξη Τσίπρα με τον κ. Κουβέλη η οποία όμως δεν κατέληξε σε συμφωνία. Ολοι πλέον ήξεραν ότι στην ομιλία του στο κλείσιμο του συνεδρίου ο Αλ. Τσίπρας θα υποστήριζε την συνέχιση της παραμονής του Συνασπισμού στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτελούσε την «κόκκινη γραμμή» για τους Ανανεωτικούς. Οι ομιλίες των συνέδρων και των δύο πλευρών έγιναν χθες σε πολύ βαρύ κλίμα καθώς ο δρόμος της διπασπασης του κόμματος δεν είχε επιστροφή. Η ομιλία Παπαδημούλη χειροκροτήθηκε πιό πολύ από τους συνέδρους του Αριστερού Ρεύματος παρά από αυτούς της Ανανεωτικής Πτέρυγας στην οποία ανήκει. Μετά την ομιλία Τσίπρα και την ψηφοφορία για το κείμενο της πολιτικής απόφασης, όπου πλειοψήφησε αυτό της Πολιτικής Γραμματείας ανέβηκε στο βήμα ο κ. Κουβέλης ο οποίος με μία λιτή δήλωση, ανακοίνωσε ότι μέχρι εκείνη την ώρα όλοι ήξεραν αλλά πολύ λίγοι από την πλειοψηφία πίστευαν ότι τελικά θα γίνει, καθώς θεωρούσαν ότι ήταν μπλόφα. Την μη συμμετοχή της Πτέρυγας στις ψηφοφορίες για τα νέα όργανα του κόμματος και την αποχώρηση από το Συνέδριο. Η διάσπαση του Συνασπισμού είχε πρακτικά συντελεστεί. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι τέσσερεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την Ανανεωτική Πτέρυγα, οι κκ. Φ. Κουβέλης, Ν. Τσούκαλης, Θ. Λεβέντης καθώς και ο Γρ. Ψαριανός που πρόσκειται σε αυτήν, θα είναι από τη Δευτέρα ανεξάρτητοι βουλευτές. Ο κ. Δ. Παπαδημούλης σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις παραμένει στο Συνασπισμό και δεν ακολουθεί τους υπόλοιπους. Η απόφαση αυτή του κ. Παπαδημούλη στερεί τη δυνανότητα στην Ανανεωτική Πτέρυγα να συστήσει στη Βουλή ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα. Ο βουλευτής Αχαϊας κ. Ν. Τσούκαλης μιλώντας μετά την αποχώρηση από το Συνέδριο του ΣΥΝ στο ΒΗΜΑonline έκανε λόγο για το αναπόφευκτο της απόφασης της Πτέρυγας και υποστήριξε ότι αρχίζει ένα νέο και ελπιδοφόρο κεφάλαιο για την Ανανεωτική Αριστερά στη χώρα μας, μέσα στις πρωτόγνωρες κοινωνικά συνθήκες που διαμορφώνει η κρίση της ελληνικής οικονομίας. Καθώς τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σήμερα το πρωί στις 10 θα ξεκινήσει συνεδρίαση των μελών της Ανανεωτικής Πτέρυγας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στην οποία θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται όχι μόνο στην Αριστερά αλλά και σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της χώρας.