Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

1η Μαίου 2010 όλοι στην Πλατεία Λαού στην Άμφισσα στις 10:001 Κατάργηση ή ενσωμάτωση 13ου και 14ου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αντίστοιχα .
2 Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης στο Δημόσιο, ενώ αναζητούνταν ώς αργά χθες το βράδυ η φόρμουλα για τον ιδιωτικό τομέα.
3 Νέα αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%. Ο υψηλός συντελεστής 21% αυξάνει στο 23%, ο χαμηλός 10% στο 11% και ο μειωμένος 5% στο 5,5%. Εκείνο που διαπραγματεύονταν ακόμα χθες η κυβέρνηση, ήταν η αύξηση να ισχύσει από το 2011 και όχι από τώρα, καθώς μόλις τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε η τελευταία αύξηση 10% από το 19% στο 21%, 9% στο 10% και 4,5% στο 5%.
4 Αυξάνουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη ΔΕΗ, που για πρώτη φορά επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο (5 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες).
5 Παίζεται η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 20% σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Η διαπραγμάτευση αφορά και στον χρόνο ισχύος, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να αυξηθούν από το 2011 και όχι από τώρα, δεδομένου ότι είχαμε δύο απανωτές αυξήσεις τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο.
6 Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα αποτελεί βασικό αίτημα της τρόικας και θα προέλθει από τη μείωση του αριθμού των φορέων σε λιγότερους από 5.000 εν συγκρίσει με τους 13.500 σήμερα. Η κατάργηση ή η συγχώνευση φορέων θα φέρει κύμα μαζικών απολύσεων, ξεκινώντας από τους συμβασιούχους και έπονται οι αορίστου χρόνου.
7 Κόβουν 1,5 δισ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στον προϋπολογισμό είχαν εγγραφεί πληρωμές 2 δισ. ευρώ.
8 Περικόπτονται και σε ορισμένες περιπτώσεις καταργούνται οι επιχορηγήσεις σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ μπαίνει μαχαίρι στις προμήθειες, που πλέον θα ελέγχονται κεντρικά.
9 Θα υποβληθεί αίτημα προείσπραξης των εισροών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία για φέτος έχουν προϋπολογιστεί στα 3,5 δισ. ευρώ.

Τελος, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και πάντως όχι πέραν της 6ης Μαΐου, η νομοθετική ρύθμιση για το νέο πακέτο μέτρων που επιβάλλει στην κυβέρνηση η τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) και τα οποία θα οδηγήσουν στα άκρα τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων.

Επί της ουσίας όμως τα μέτρα-σφαγή που θα έχουν τριετή διάρκεια και που θα προκύψουν μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας έχουν οριστικοποιηθεί. Η ανακοίνωσή τους αναμένεται να γίνει από μέρα σε μέρα και μέχρι την Κυριακή το αργότερο, καθώς η κυβέρνηση θέλει αφενός μεν να δώσει την εντύπωση ότι διαπραγματεύεται και αφετέρου θα προτιμούσε να μην πέσει η ανακοίνωση πάνω στην εργατική Πρωτομαγιά.

Ανακοίνωση-Κάλεσμα της Επιτροπής Λαμίας Ενάντια στα Μέτρα

Επιτροπές αγώνα ενάντια στα μέτρα άρχισαν να χτίζονται σε ολόκληρη την Ελλάδα. είτε την ανακοίνωση από την Λαμία.


Βρισκόμαστε μπροστά στην πιο άγρια, απροκάλυπτη και άδικη επίθεση στα δικαιώματα και τις ζωές μας! Η κυβέρνηση παραχώρησε πλήρως την ανεξαρτησία της χώρας στους τεχνοκράτες της τρόικας ΕΕ- τραπεζιτών – ΔΝΤ. Κήρυξαν από κοινού τον πόλεμο στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία. Ζητούν την εξόντωση μας!
Απαιτούν [...]

-Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον Δημόσιο τομέα
-Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
-Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων
-Αύξηση του ορίου απολύσεων στο 4%
-Αύξηση του ΦΠΑ στο 23%
-Μείωση της αποζημίωσης για απόλυση

Το χρέος και τα ελλείμματα είναι δικά τους και αυτοί να τα πληρώσουν. Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να πληρώσει!
Καλούμε όλους τους Λαμιώτες ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν όλοι μαζί ενωτικά να αντιδράσουμε στο ξεπούλημα της ζωής μας και του μέλλοντος μας!
Να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τα δικαιώματα μας στην δουλειά, στην ασφάλιση, στην υγεία, στις δημοκρατικές ελευθερίες!
Όχι στην κατοχή και την τρομοκρατία τεχνοκρατών και τραπεζιτών!
Κάτω τα χέρια από τις ζωές μας!
Αυτή η Πρωτομαγιά να μην είναι μια ακόμα επέτειος!
Αυτή η Πρωτομαγιά να μην είναι μια ακόμα ανοιξιάτικη εκδρομή!
Αυτή η Πρωτομαγιά ας είναι ημέρα αγώνα, αντίστασης, αξιοπρέπειας!
Όλοι το Σάββατο στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Διάκου 9:30 πμ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΜΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ

Ένα έγκλημα των αρχόντων με τη συναίνεση του λαού

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα συντελεστεί ένα μεγάλο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού, αλλά με τη συναίνεσή του.

Συγκεκριμένα, με νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή, θα υποδουλώσει για τις επόμενες δεκαετίες οικονομικά εμάς και τα παιδιά μας, σπρώχνοντάς μας στην οικονομική εξαθλίωση. Μια οικονομική εξαθλίωση, που χωρίς υπερβολή, στους μεγαλύτερους σε ηλικία θα θυμίζει μετακατοχική περίοδο.

Φυσικά, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εγκάθετους των ΜΜΕ, προετοίμασαν το κλίμα, τρομοκρατώντας τον κόσμο και εξωραΐζοντας τα οικονομικά μέτρα που λα ληφθούν σε βάρος του. Κάτι ψόφιες κορώνες αντίδρασης ακούγονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά περιμένουμε να δούμε τι θα πράξει κατά την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή.
Σωστά ο λαός μας λέει πως «όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μουτσούνα».

Άλλωστε ακόμα και μέχρι τώρα μας λένε ψέματα. Κανείς δεν βγήκε να πει την αλήθεια στον ... κόσμο. Τρανή απόδειξη ότι ακόμη και το περιεχόμενο της συμφωνίας με το ΔΝΤ, θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, γιατί ή η κυβέρνηση φοβάται ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις την ημέρα της πρωτομαγιάς. Τόσο μαλάκες μας θεωρούν πια; Μάλλον δίκιο έχουν!

Γελοίοι έχουν καταντήσει όλοι οι μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι, αυτοί που πληρώνονται με πολλές χιλιάδες ευρώ το μήνα, όταν υποστηρίζουν ότι ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος με εισόδημα κάτω του χιλιάρικου πρέπει να υποστεί θυσίες, για να πληρωθούν χρέη που δημιουργήθηκαν από τη συμμαχία διεφθαρμένων πολιτικών, άπληστων επιχειρηματιών, πουλημένων συνδικαλιστών και ψευταράδων μεγαλοδημοσιογράφων.

Τώρα, αφού ήδη στο όνομα του εκσυγχρονισμού ξεπουλήθηκαν τα πάντα σ’ αυτή τη χώρα, το τελευταίο που απέμεινε είναι να πουληθεί η ακίνητη περιουσία, ο ορυκτός πλούτος και το εργατικό δυναμικό σε εξευτελιστικές τιμές.
Άραγε τα παιδιά μας, όταν θα τουφεκάνε όποιον από εμάς βλέπουν στο δρόμο, ως συνυπεύθυνο γι’ αυτή την εθνική τραγωδία, θα έχουν άδικο;

Για όσους δεν υποψιάζονται τι θα συμβεί καλό θα ήταν να δουν τι συνέβει στην Αργεντινή, όπως καλό θα ήταν να διαβάσουν για την περίφημη απάτη του αποπληθωρισμού που διαφημίζεται έντεχνα από τα παπαγαλάκια των media.

Καλό θα ήταν οι νεοέλληνες καναπεδάνθρωποι να ξυπνήσουν από το λήθαργο της αδιαφορίας και της απάθειας και να αγωνιστούν για την ελευθερία και την επιβίωση τους.

Αύριο είναι πρωτομαγιά και, ως συνήθως, δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των νεοελλήνων θα την γιορτάσει ψήνοντας μπριζόλες στα κάρβουνα σε κάποια εξοχή, αντί να κινητοποιηθεί.

Σε λίγους μήνες, που η ανεργία θα φτάσει στο 40% και η εγκληματικότητα θα χτυπήσει κόκκινο, θα είναι αργά.

Όταν αντιληφθούμε ότι το εισόδημά μας δε θα μας φθάνει ούτε για τα στοιχειώδη (ψωμί ,γάλα, τυρί, ύδρευση, ΔΕΗ, τηλέφωνο) θα είναι αργά.

Όταν οι τράπεζες θα αρχίσουν μαζικές κατασχέσεις ακινήτων, δηλαδή σε εξευτελιστικές τιμές τα σπίτια μας και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία μας θα περιέλθουν στα χέρια των λίγων θα είναι αργά.

Που είναι η δική μας ευθύνη;

- Ψηφίζαμε τόσα χρόνια διεφθαρμένες κυβερνήσεις και ανεχθήκαμε τις συμπεριφορές τους.
- Τους ψηφίζαμε όχι για το καλό της χώρας αλλά για το προσωπικό μας συμφέρον (διορισμοί, μεταθέσεις, ρουσφέτια κλπ)- -
- Επιτρέψαμε στους εαυτούς μας να αποχαυνωθούν με τα ναρκωτικά τηλεσκουπίδια της ιδιωτικής τηλεόρασης και να ασχολούμαστε με τα μπούτια της κάθε ατάλαντης τηλεπερσόνας, την οποία εμείς οι ηλίθιοι χλευάζουμε, όταν αυτή καθαρίζει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα.

Το χειρότερο έγκλημα μας είναι η φοβερή απάθεια και αδιαφορία μας για τη διακυβέρνηση της χώρας , το οποίο τώρα θα πληρώσουμε πολύ ακριβά.

Λάρισα Portal
Από tomantri

Το νέο τεύχος του Τελευταίου θρανίου από μαθητές του Πρώτου Δημοτικού Ιτέας

Από το νέο, δηλαδή το 2ο τεύχος του Τελευταίου Θρανίου, διαλέξαμε και σας την παρουσιάζουμε την αυτοπαρουσίαση των παιδιών .
Αξίζει να ψάξετε να το βρείτε το περιοδικό γιατί αξίζει.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
Το είπαµε βιαστικά µια Τρίτη, την ώρα που βγαίναμε από την τάξη. Συµφωνήσαµε αµέσως µε γρήγορες διαδικασίες - δεν θέλαμε να χάσουµε και το διάλειμμα - βρεθήκαμε όλοι µαζί το επόμενο Σάββατο. Για γούρι, ζητήσαμε από την µικρότερη της παρέας να γίνει η νονά, ο καθένας διάλεξε... το θέμα του και µετά πήγαµε να παίξουµε µπάσκετ. Κάπως έτσι στήσαμε την εφημερίδα µας ... πολύ απλά και πολύ γρήγορα.
Το πρώτο φύλλο ήταν έτοιμο! Κυκλοφόρησε 23 Μαρτίου, δυο µέρες πριν την γιορτή. Μετά τα σχολεία έκλεισαν για Πάσχα και κανείς δεν ήθελε να έχει καμία σχέση µε οτιδήποτε γραμμένο σε χαρτί. Παιχνίδι και πάλι παιχνίδι ... Αλλά µόλις ξαναγυρίσαμε στο σχολείο, ανακαλύψατε την εφημερίδα και µας είπατε ότι σας άρεσε πολύ! Ακούσαμε πάρα πολλά θετικά σχόλια, λάβαµε e-mails µε συγχαρητήρια και το σίγουρο είναι ότι το πρώτο
µας φύλλο είχε µεγάλη απήχηση. Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ όλους, µικρούς και µεγάλους. Ευχαριστούµε ιδιαίτερα όλους όσους µας εµπιστεύτηκαν µε τις συνεντεύξεις τους και ακόμη περισσότερο ευχαριστούμε πολύ όλους όσους µας στήριξαν οικονομικά.
Από τότε όμως τα πράγματα λίγο άλλαξαν. Ότι και αν κάναµε, ότι και αν βλέπαμε, ότι και αν ακούγαμε, το σκεφτόμασταν εάν θα µπορούσε να γίνει ενδιαφέρον άρθρο για την εφημερίδα. Τα µαθήµατά µας, η κολύμβηση και το µπάσκετ που είναι τα αγαπημένα µας, τα γκράφιτι που βλέπουμε στον δρόμο προς το σχολείο, οι εκδρομές που πάμε, τα βιβλία που (δεν) διαβάζουμε .. ,
Αυτό είναι που θα θέλαμε να κάνετε και εσείς. Αφού µας ενδιαφέρει πιο πολύ να διαβάζουμε µία γνώμη ή µία πληροφορία γραμμένη από ένα συµµαθητή µας, από µια φίλη µας, ελάτε όλοι να ασχοληθούμε µε πράγματα που ενδιαφέρουν εµάς τα παιδιά. Ελάτε να ασχοληθούμε µε τους συµµαθητές µας, µε τα παιδιά ενός άλλου σχολείου, µε την γειτονιά µας, την αγορά, το internet και να ανακαλύψουµε τον δικό µας κόσμο. Να τον ανακαλύψουµε µόνοι µας βγαίνοντας έξω από την τάξη, χρησιμοποιώντας τα δικά µας µάτια και ακούγοντας µε τα δικά µας αυτιά και βγάζοντας µόνοι µας τα συµπεράσµατά µας. Θα κάνουμε λάθη, θα διορθωθούμε και θα ξαναπροσπαθήσουμε.
Εκτός από τα συγχαρητήριά σας λοιπόν, περιµένουµε τα σχόλιά σας, άρθρα σας ή ότι άλλο θέλετε να εκδώσουμε. Ελπίζουμε αυτό το δεύτερο αυτό φύλλο να σας αρέσει ακόμη περισσότερο, αλλά µπορεί και όχι. Γράφουμε µε θάρρος την γνώμη µας, πιστεύουμε σε αυτό και υπογραφουμε µε το όνοµά µας. Εάν και όταν λοιπόν διαφωνήσετε µαζί µας, σας παρακαλούμε να το θυμάστε και να µην καταδικάσετε την ελπίδα και τον ενθουσιασμό µας.
Σας ευχαριστούµε που είστε δίπλα µας. ΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΩΤΗΣ ΑΜΑΡΙΛΝΤΟ ΤΖΟΥΡΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΤΖΗΣ κοι ΦΟΙΒΗ ΠΑΣΑΛIΜΑΝlΩΤΗ
Στα επόμενα φύλλα, θα θέλαμε να συµπεριλάβουµε προτάσεις, ιδέες, άρθρα και γνώμες, παρατηρήσεις, διορθώσεις, υποδείξεις και απορίες από εσάς τους αναγνώστες µας καθώς επίσης και ζωγραφιές, σκίτσα, τυχόν νέα σας και ότι άλλο θα θέλατε να µοιραστείτε µαζί µας.
Γι' αυτό σας παρακαλούμε να µας στείλετε τα έργα σας επισυνάπτοντας τα µε e-mail. Επίσης, µπορείτε να µας βρείτε στην ΣΤ Τάξη του Πρώτου Δηµοτικού Σχολείου Ιτέας.
Σας περιμένουμε!
Το άρθρο για το προηγούμενο τεύχος

1η Μαίου ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος

Με τόσες φωτιές που μας άναψε η Κυβέρνηση τόσο στους εργαζόμενους όσο και στα αυτοδιοικητικά χρήσιμες και επίκαιρες νομίζουμε είναι μερικές συμβουλές για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει την 1η Μαίου

Ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που ξεκινά την 1η Μαΐου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία απευθύνει στους πολίτες χρήσιμες συμβουλές, για την προστασία του δασικού μας πλούτου από τις πυρκαγιές.
Συγκεκριμένα, σημειώνοντας ότι «οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό ... στην ανθρώπινη δράση ή αμέλεια», συστήνει στους πολίτες:

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια:

• Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος ή στην ύπαιθρο. Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.

• Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.

• Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

•Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

• Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

• Εάν είστε κυνηγός ή εκδρομέας, σεβασθείτε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στα δάση, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

• Ποτέ μη σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

• Έχετε υπόψη σας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε μια πυρκαγιά:

• Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

• Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

• Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

• Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο σας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνήστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρήση του είναι επίσης δωρεάν, από όλα τα σταθερά και κινητά


Από oinoxori.gr

Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις με κλείσιμο δρόμων από το Δ. Λιδωρικίου για το σχέδιο «Καλλικράτης»

Σας γνωστοποιούμε ότι, μετά την ανάρτηση του Σχεδίου «Καλλικράτης» στο διαδίκτυο για διαβούλευση το απόγευμα της 28ης Απριλίου 2010, με το οποίο γίνεται η Σύσταση - Συγκρότηση Δήμων - Περιφεριών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, διαπιστώσαμε με έκπληξη και απογοήτευση ότι η έδρα του νέου Δήμου Δωρίδας που θα προκύψει απ’ τη συνένωση των Δήμων Βαρδουσίων, Ευπαλίου, Λιδωρικίου και Τολοφώνας, μεταφέρεται στο Ευπάλιο.

Οι εισηγητές και συντάκτες του νομοσχεδίου αυτού αγνόησαν προκλητικά την ιστορία (από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους Πρωτεύουσα και Διοικητικό Κέντρο της Επαρχίας Δωρίδας ήταν το Λιδωρίκι), την γεωγραφία (ορεινός Δήμος) και την προσφορά του τόπου μας στην πολιτεία χωρίς... κανένα αντιστάθμισμα (ύδρευση λεκανοπεδίου Αττικής από τη λίμνη του Μόρνου, εγκατάσταση φυλακών υψίστης ασφαλείας στο Μαλανδρίνο κ.λ.π.) και με την απόφαση αυτή, σε περίπτωση που γίνει νόμος του κράτους, μας οδηγούν μαθηματικά στον αφανισμό και την ερημοποίηση και χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα διαγράφουν την ιστορία του Λιδωρικίου.

Σε έκτακτη σύσκεψη δημοτικών και τοπικών παραγόντων της περιοχής μας την 29η Απριλίου αποφασίστηκε ομόφωνα η κινητοποίηση του τοπικού πληθυσμού, προκειμένου να διεκδικήσουμε την έδρα του νέου Δήμου. Δεν το ζητούμε σαν χάρη από την πολιτεία. Το δικαιούμαστε. Για το σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή, η οποία, σε καθημερινή βάση, θα αποφασίζει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με διάφορες μορφές αγώνα. Οι αποφάσεις θα κοινοποιούνται στους δημότες μέσω των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, με ανακοινώσεις και με κάθε πρόσφορο μέσο. Για τον σκοπό αυτό

καλούμε όλους τους δημότες και τους φορείς

της περιοχής μας να βρίσκονται την Δευτέρα το πρωί από 06:00 ώρα στην διασταύρωση της εθνικής οδού Άμφισσας – Λιδωρικίου με Ερατεινή προκειμένου να διαδηλώσουμε και διατρανώσουμε με κάθε τρόπο την βούλησή μας να διατηρήσουμε την έδρα του νέου Δήμου στο Λιδωρίκι.
Την ανακοίνωση την βρήκαμε στο fokidanet.com

Απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην επιστολή του Α. Τσίπρα

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΦΑΓΕΙΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ
Δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος, πολύ περισσότερο αριστερός, που να διαφωνεί με την εκτίμηση ότι αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι οι πιο θεμελιακές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζόμενων, ο ίδιες οι συνθήκες της ζωής τους.
Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ένα είναι σαφές: ότι η ιστορική επίθεση που εξαπέλυσαν ενάντια στους εργαζόμενους η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ για να φορτώσουν τα βάρη της πρωτάκουστης καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους και την κοινωνία, πρέπει και μπορεί να ανατραπεί από ένα ισχυρό, αγωνιστικό, ταξικό, ενωτικό μαζικό κίνημα των ίδιων των εργαζόμενων και του λαού. Η Αριστερά πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό.

Η απαίτηση για κλιμάκωση των αγώνων συνδέεται άρρηκτα με την ανάγκη η Αριστερά να προβάλει ένα πρόγραμμα πάλης και στόχων που να δίνουν διέξοδο ενάντια στα συμφέροντα και τα κέρδη των καπιταλιστών, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων που υπηρετεί ανοιχτά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση του μαύρου μετώπου ΝΔ-ΛΑΟΣ. Αγώνας με ... στόχο την παύση των πληρωμών του τοκογλυφικού χρέους, την εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο, την απαγόρευση των απολύσεων, για να μην περάσει η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Για να αυξηθούν οι μισθοί και το εισόδημα των εργαζόμενων, να μειωθεί ο χρόνος εργασίας. Για να φορολογηθεί το κεφάλαιο, να παγώσουν οι εξοπλισμοί. Για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης. Για την νομιμοποίηση των μεταναστών, την κοινή δράση στα συνδικάτα. Αγώνας για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων.

Φυσικά, σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν θέτουμε σε καμιά περίπτωση σαν προαπαιτούμενο την συμφωνία με την δική μας πολιτική κατεύθυνση για την ανάπτυξη της κοινής δράσης, ιδιαίτερα μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Υποστηρίζουμε και αγωνιζόμαστε, ιδιαίτερα σήμερα, για την κοινή δράση όλης της Αριστεράς. Για να έχει, όμως, κάποιο νόημα η κοινή δράση, πρέπει να στέκεται καθαρά ενάντια στον «μηχανισμό στήριξης» και την βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και να παλεύει για την ανατροπή της. Να παλεύει έμπρακτα για την ανατροπή της πολιτικής αυτής. Να στοχεύει στην ανασυγκρότηση και την πολιτικοποίηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος με ταξική ανεξαρτησία απέναντι στις δυνάμεις της εργοδοσίας και του πολιτικού συστήματος. Δυστυχώς η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ υποτάσσεται στην λογική της συναίνεσης στις θυσίες για να βγούμε από την κρίση, καθώς δεν καταγγέλλει και αντίθετα θεωρεί αναγκαία την προσφυγή στον «μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ», στο όνομα της «δημοσιονομικής κρίσης»! Δεν λέει κουβέντα για την κυβέρνηση και αντίθετα καλλιεργεί κλίμα συστράτευσης με την κυβέρνηση ενάντια «στις αγορές». Κάνει προτάσεις κοινού μετώπου με τον ΣΕΒ, ενώ διασπάται από τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Δεν οργανώνει και αντίθετα υπονομεύει την ανάγκη κλιμάκωσης της δράσης και της απεργιακής κλιμάκωσης.
Η απόφαση των ηγεσιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ για συναυλία την Πρωτομαγιά στην Κλαυθμώνος απέχει πολύ από τις μαχητικές διαθέσεις της βάσης των εργαζόμενων που έχουν εξοργιστεί με την απόφαση της κυβέρνησης για κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου σε βάρος των κατακτημένων με αίμα και θυσίες δικαιωμάτων. Από την άλλη πλευρά, παρά την αγωνιστική διάθεση, η επιμονή του ΠΑΜΕ στη διάσπαση της βάσης των εργαζομένων στο όνομα της «κομματικής καθαρότητας» δεν δίνει προοπτική νίκης.
Στα συνδικάτα, στις συνελεύσεις, στο συντονισμό από τα κάτω, η Αριστερά χρειάζεται να ενισχύσει την δυναμική της σύγκρουσης με τις κυβερνητικές επιλογές, με την ΕΕ, το ΔΝΤ. Έτσι θα ξεπεράσουμε το φρένο των ηγεσιών που υποτάσσονται στο μονόδρομο των κυβερνητικών επιλογών και θα κλιμακώσουμε τις Πανεργατικές απεργίες που ήδη τις επιβάλλει ο θυμός της βάσης. Αυτό είναι άλλωστε το περιεχόμενο μιας πολιτικής απάντησης της Αριστεράς που προβάλει την αντικαπιταλιστική ανατροπή ως λύση και δεν περιορίζεται σε μια ρηχή κριτική των μέτρων.
Σε αυτή τη κατεύθυνση κινήθηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζοντας το κάλεσμα σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών για πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση και πορεία από το Μουσείο στις 11.00 πμ.
Για μια ενωτική, αγωνιστική πρωτομαγιά των συνδικάτων, εργαζομένων, των αγώνων. Απεργιακή συγκέντρωση λοιπόν υπάρχει και σε αυτήν πρέπει να καλέσουν και όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς. Για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία να πρωτοστατήσουν σε ένα κύμα αγώνων που θα σαρώσει την επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ.

Το συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

'Εντονες αντιδράσεις στην Φωκίδα και από την ορεινή Παρνασσίδα

Την πλήρη αντίθεση του προέδρου της ΤΕΔΚ Αριστείδη Παπαλαιου έφερε η δημιουργία δύο δήμων σε ολόκληρη την Φωκίδα με ανισο-κατανομή μεταξύ τους.

Έντονα αντιδρούν και οι δήμαρχοι Γραβιάς και Παρνασσού που θεωρούν ότι καμία σχέση δεν έχουν με τους παραθαλάσσιους δήμους της Ιτέας και του Γαλαξιδίου που συνενώνονται, καταγγέλλοντας ότι ο νέος δήμος Δελφών είναι τερατόμορφος και τρεις φορές τουλάχιστον μεγαλύτερος πληθυσμιακά από τον δεύτερο δήμο που δημιουργείται στην... Φωκίδα. Εκτιμούν ότι η ορεινή πλευρά της Παρνασσίδας θα έπρεπε να αποτελεί ξεχωριστό αυτόνομο δήμο με την συγχώνευση των δήμων Παρνασσού, Γραβιάς και Καλλιέων.
Από lamiastar.gr

Η συγκέντρωση στην Ιτέα για τους νέους δήμους στην Φωκίδα

Έγινε χθες το βράδυ στο Κυριακοπούλειο η συγκέντρωση που κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιτέας με θέμα το νέο χωροταξικό που επιβάλει το σχέδιο του Καλλικράτη για την περιοχή μας. Ο Δήμος Ιτέας προχώρησε σε δημιουργία επιτροπής αγώνα και εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου.

Δελτίο Τύπου
Απαράδεκτη και ανιστόρητη χαρακτηρίσθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιτέας η πρόταση για την Χωροταξική κατανομή που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση στα πλαίσια της νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης. H αναίτια και ... οπισθοδρομική πρόταση να δημιουργηθούν δύο (2) Δήμοι (αντί για τρεις ή τέσσερις (όπως έχει γίνει σε όλη σχεδόν την Ελλάδα) που τα όριά τους συμπίπτουν με τα όρια των πάλαι πατέ επαρχιών Δωρίδας και Παρνασσίδας, καταστρατηγεί όλα τα κριτήρια και τις αρχές της μεταρρύθμισης και αναιρεί κάθε αρχή ίσης και δίκαιης μεταχείρισης των τοπικών κοινωνιών των οποίων η βούληση αγνοείται επιδεικτικά, παρά τις εκπεφρασμένες διαβεβαιώσεις για το αντίθετο.
Ο «υπερδήμος» που προτείνεται να δημιουργηθεί στην Παρνασσίδα, από την συνένωση οκτώ (8) Δήμων έναντι τεσσάρων (4) στην Δωρίδα συγκεντρώνει περισσότερο από τα 2/3 του πληθυσμού, είναι ανομοιόμορφος και ανομοιογενής, θα επιφέρει μαρασμό στο πιο ανεπτυγμένο κομμάτι του νομού Φωκίδας (αυτό των παραλιακών/τουριστικών Δήμων) και σίγουρο δεν θα υπηρετεί τους πολίτες τελικούς αποδέκτες της μεταρρύθμισης. Ο Δήμος Ιτέας θεωρεί ότι η συνένωση των δύο αστικών κέντρων Άμφισσας και Ιτέας δεν συνάδει με τους αναπτυξιακούς στόχους του «Καλλικράτη» και έχει προτείνει την δημιουργία δύο (2) Δήμων στην Παρνασσίδα με έδρες την Άμφισσα και την Ιτέα, αντίστοιχα. Με την θέση του Δήμου Ιτέας συντάσσονται και οι τοπικές κοινωνίες των Δήμων Δελφών, Γαλαξειδίου και Δεσφίνας οι οποίες επιθυμούν την συνένωση με την Ιτέα και όχι μέ την Άμφισσα.
Στην Λαϊκή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες 29 Απριλίου 2010 στον Δήμο Ιτέας σύσσωμη η τοπική κοινωνία, φορείς, σύλλογοι και σωματεία τάχθηκαν υπέρ της δρομολόγησης σειράς κινητοποιήσεων για την ανατροπή της πρότασης που υποβιβάζει, τελικά, όλο τον Νομό Φωκίδας.

Πιθανή η αποφυλάκιση Κορκονέα – Σαραλιώτη αν δεν υπάρξει σύντομα δικαστική απόφαση

Την έξοδο των φυλακών πιθανόν να δουν οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης σε περίπτωση που δεν εκδοθεί δικαστική απόφαση μέχρι τον Ιούνιο. Αυτό, ενδέχεται να συμβεί καθώς τον Ιούνιο συμπληρώνεται το χρονικό όριο των 18 μηνών που σύμφωνα με το νόμο είναι το ανώτατο χρονικό όριο προσωρινής κράτησης κατηγορουμένων.

Η διαδικασία συνεχίζει να προχωράει με ρυθμούς χελώνας, με μόλις 3 μάρτυρες να έχουν εξεταστεί στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις, τη στιγμή που εκκρεμεί η κατάθεση άλλων 15 μαρτύρων.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, οι τόνοι διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα με την μητέρα του ...άτυχου Αλέξανδρου, Τζίνα Τσαλικιάν, να επεμβαίνει κατά την κατάθεση του αστυνομικού του Α.Τ. Εξαρχείων κ. Γιώργου Παπαποστόλου, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το μοιραίο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008. Η μητέρα του Αλέξανδρου τότε παρενέβη λέγοντας πως « Μα αφού δεν έγινε τίποτα. Τον σκότωσε χωρίς λόγο». Τότε ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, παρενέβη επίσης λέγοντας πως η παρέμβαση της κ. Τσαλικιάν υπάγεται σε οργανωμένο σχέδιο ώστε να το γράψουν οι εφημερίδες.

Ο συνήγορος της οικογένειας του άτυχου Αλέξανδρου καταλόγισε τότε στον Αλέξη Κούγια «συμπεριφορές που έχει καταδικάσει με αποφάσεις του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών» σχολιάζοντας την αντίδραση του, και τότε ο δεύτερος ανακοίνωσε την πρόθεση του να υποβάλλει μήνυση κατά του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου, πράγμα το οποίο δεν έπραξε τελικά.
Από tvxs.gr

Μια προαναγελθείσα αυτοκτονία, του Σ. Κούλογλου

Σύμφωνα με τα παπαγαλάκια και τους σχολιαστές στα τηλεοπτικά παράθυρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο «σοκ και δέος» στην ελληνική κοινωνία: περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και ακόμη κατάργηση του ορίου 2% τον μήνα στις απολύσεις καθώς και των συλλογικών συμβάσεων εργοδοτών-εργαζόμενων. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν θα υιοθετηθούν και ότι πρόκειται απλώς για σκόπιμες διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο,ώστε στο τέλος να εμφανιστεί ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Γιατί παρόμοια μέτρα είναι απαράδεκτα από ηθική,κοινωνική και συνταγματική άποψη, χώρια ότι ισοδυναμούν και με πολιτική αυτοκτονία.

Η κυβέρνηση και οι ξένοι ειδικοί γνωρίζουν καλά ότι οι Ελληνες απασχολούμενοι στον ιδιωτικό ... τομέα είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους στην Ευρώπη ενώ συγχρόνως -σύμφωνα με όλες τις στατιστικές- εργάζονται περισσότερο απ όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Μετά πρόσφατα έκτακτα μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ και οι έκτακτοι φόροι ο ελληνικός πληθωρισμός διεκδικεί πανευρωπαική πρωτιά και οι τιμές σε ορισμένα είδη έχουν απογειωθεί: η ελληνική βενζίνη είναι αυτή την στιγμή η ακριβότερη στον κόσμο.

Οσο για την ελαστικότητα στην εργασία, αυτή ήδη εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα εξ αιτίας της απουσίας αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου. Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα παραγωγικότητας και στον ιδιωτικό τομέα αλλά αυτό απαιτεί άλλου είδους μέτρα τεχνολογικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να λυθεί με μία ανάλγητη επιχείρηση εξολόθρευσης σημαντικών μερίδων του πληθυσμού που έχουν φτάσει στα όρια τους.

Η κυβέρνηση έχει ήδη παραβιάσει πλήρως το προεκλογικό της πρόγραμμα, αλλά έως σήμερα τα έκτακτα μέτρα παρουσιάστηκαν ως αναγκαίο και μάλλον προσωρινό κακό που προκλήθηκε από την καταστροφική διακυβέρνηση της ΝΔ. Ομως ρυθμίσεις όπως η κατάργηση του 13 και 14 μισθού ή των συλλογικών συμβάσεων συνιστούν ριζικές αλλαγές της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας,για τις οποίες η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαιτούμενη νομιμοποίηση .

Αν το ΠΑΣΟΚ θεωρεί τέτοιου ειδους μέτρα αναγκαία και θελήσει να τα εφαρμόσει, πρεπει να τα επικυρώσει με νέα λαική εντολή. Πιθανότατα ελλείψει αντιπάλου να ξανακερδίσει τις εκλογές, αλλά μόνο έτσι οι εξελίξεις δεν θα φλερτάρουν με την παραβίαση του Συντάγματος ή την πολιτική ανηθικότητα.

Φυσικά η κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου δεν συμμετείχαν σε κάποιο συνομωτικό σχέδιο νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης της ελληνικής κοινωνίας. Οδηγήθηκαν σταδιακά σε θέσεις που απέχουν παρασάγγας από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, λόγω των οικονομικών εξελίξεων και της συμπεριφοράς των «αγορών», τις οποίες δεν είχαν κατανοήσει και προβλέψει. Ισως θα έπρεπε απέναντι στις αρχικές πιέσεις της κύρίας Μέρκελ και των Βρυξελλών που οδήγησαν στα μεχρι τώρα μέτρα να είχαν προβληθεί περισσότερες αντιστάσεις, αλλά ισχύουν εδώ τα ελαφρυντικα της απειρίας, του αιφνιδιασμού και της έλλειψης σοβαρών διαπραγματευτικών όπλων.

Σήμερα όμως υπάρχει ένα ισχυρότατο ατού. Η πανευρωπαική πλέον διάσταση που έχει πάρει το ελληνικό πρόβλημα, κάνει την Ευρωπαική Ενωση και την Γερμανία να θέλει το ίδιο με την Ελλάδα την εξέρευση μιας συμφωνίας και μάλιστα γρήγορα. Η Αθήνα μπορεί να πει όχι στις γνωστές συνταγές του ΔΝΤ, απειλώντας ότι διαφορετικά η ευρωζώνη θα τιναχθεί στον αέρα με απρόβλεπτες συνέπειες για όλο τον πλανήτη. Και μια τέτοια εξέλιξη δεν την θέλει ούτε η κυρία Μέρκελ –την οποία ήδη κατηγορούν ότι πολλαπλασίασε το πρόβλημα και ότι καθυστερεί την επίλυση του- ούτε οι Βρυεξέλλες και το Παρίσι και πιθανότατα ούτε η Ουάσιγκτον.

Η σχετικά ήρεμη αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί οφείλεται μετάξύ των άλλων και στην δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των πολιτών απέναντι στην γραφειοκρατία του δημοσίου και την συμπεριφορά των υπαλλήλων του. Αν ο 13ος ή ο 14 μισθός περικοπεί και στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει μετά από πολλά χρόνια να ενώσει σε ένα ενιαίο μέτωπο δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Γι αυτό, δεδομένων και των υπόλοιπων κοινωνικών προβλήμάτων που οξύνονται από την ύφεση καθώς και της ανυποληψίας του πολιτικού συστήματος, μια πιθανή υιοθέτηση από την κυβέρνηση του πακέτου «σοκ και δέους» θα διδάσκεται προσεχώς στα Πανεπιστήμια ως κλασσικό παράδειγμα πολιτικής αυτοκτονίας.

Φωτό: Δημήτρης Θεοδόσης
Από tvxs.gr/

Μεγάλη διαδήλωση στη Νέα Υόρκη κατά του τραπεζικού συστήματος

Η αμφισβήτηση του ρόλου των Τραπεζών εξαπλώνεται και στην καρδιά της Αμερικής. Μόνο στην Ελλάδα συνεχίζουμε να τους προσκυνάμε.
Reuters
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Να λογοδοτήσουν οι τράπεζες»
Νέα Υόρκη

Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης, αξιώνοντας από τις μεγάλες τράπεζες της Γουόλ Στριτ να λογοδοτήσουν για τα υπέρογκα κέρδη που αποκομίζουν, την ώρα που ο μέσος Αμερικανός αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Την ίδια στιγμή, διεξάγεται εισαγγελική έρευνα για τα πεπραγμένα της Goldman Sachs.

Η διαδήλωση που έγινε στο επιχειρηματικό κέντρο της Νέας Υόρκης διοργανώθηκε από ...εργατικά συνδικάτα και οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα, όπως «η Γουόλ Στριτ έδωσε επιταγές χωρίς αντίκρυσμα στην οικονομία» και «διεκδικήστε και πάλι την Αμερική- να λογοδοτήσουν οι τράπεζες».

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο του Μανχάταν.

Εισαγγελική έρευνα για την Goldman

Η διαδήλωση διοργανώθηκε την ώρα που οι Δημοκρατικοί προωθούν νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις στη Γουόλ Στριτ και οι ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ διεξάγουν εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσο η εταιρία Goldman Sachs ή κάποιοι εργαζόμενοι σε αυτή διέπραξαν οικονομικό έγκλημα αναφορικά με τις πωλήσεις ασφαλειών ενυπόθηκων δανείων,

Όπως γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal, η έρευνα, που διεξάγεται από την εισαγγελία του Μανχάταν και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ξεκίνησε με αφορμή την αναφορά της αμερικανικής Επιτροπής Ασφαλειών και Συναλλάγματος (SEC), που αποδίδει τις πληροφορίες σε άτομα που γνωρίζουν την πορεία της εισαγγελικής έρευνας.

Η Επιτροπή Ασφαλειών και Συναλλάγματος κατηγορεί τη Goldman, την πιο ισχυρή επενδυτική τράπεζα στον κόσμο, ότι απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες από επενδυτές για τις ασφάλειες ενυπόθηκων δανείων.

«Με δεδομένο ότι προσφάτως η προσοχή εστιάζεται στην εταιρία, δεν μας εκπλήσσουν οι πληροφορίες για την έρευνα», δήλωσε εκπρόσωπος της Goldman . «Θα συνεργασθούμε πλήρως με οποιοδήποτε αίτημα για πληροφορίες», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μανχάταν δήλωσε ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει» τις πληροφορίες για τη διεξαγωγή έρευνας για τη Goldman.

Πάντως εκτιμάται ότι η εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης θα κλιμακώσει τις πιέσεις που ασκούνται στη Goldman, δύο ημέρες μετά τη θυελλώδη ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία, όπου εκλήθησαν ο πρόεδρος της εταιρίας, Λόιντ Μπλανκφέιν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.

Η εισαγγελική έρευνα για τα πεπραγμένα της Goldman βασίζεται σε διαφορετικά στοιχεία από εκείνα που περιλαμβάνονται στην αναφορά της SEC, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Journal.
Από in.gr

O Ναυτικός Όμιλος Ρεθύμνου στους αντιπάλους της Ιτέας για την άνοδο στην Α Εθνική

Το πρώτο βήμα για την άνοδο στην Α1 Εθνική κατηγορία πόλο γυναικών έκανε ο Ναυτικός Όμιλος Ρεθύμνου, ο οποίος τερμάτισε 1ος στον 1ο όμιλο της Α2 Εθνικής κατηγορίας στο κολυμβητήριο του Αγίου Νικολάου.
Η Ρεθυμνιώτικη ομάδα πέτυχε τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια επικρατώντας του γηπεδούχου ΝΟ Αγίου Νικολάου (8-3), του ΝΟ Χανίων (9-3) και του ΝΟ Λάρισας (8-4).

Στην τελική φάση θα αντιμετωπίσει και πάλι την Λάρισα (τερμάτισε 2η στον όμιλο του Αγίου Νικολάου) αλλά και τους ΠΑΟΚ, Ν.Ο. Ιτέας (πήραν την πρόκριση από τον 2ο όμιλο), η οποία θα διεξαχθεί 7-9 Μαΐου στο κολυμβητήριο Ιτέας και την άνοδο θα πάρει... μόνο μία ομάδα.

Ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου της ανόδου είναι πλέον εφικτός και όπως όλα δείχνουν ο Ναυτικός Όμιλος Ρεθύμνου θα διεκδικήσει την πρωτιά με αντίπαλο τον ισχυρό ΠΑΟΚ. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Κώστας Χατζηδάκης που κοούτσαρε την ομάδα στους αγώνες της Α’ φάσης στον Άγιο Νικόλαο, ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από την προσπάθεια των κοριτσιών. «Είχαμε πολύ καλή παρουσία στο τουρνουά του Αγίου Νικολάου και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Η ομάδα αν και έχει 3-4 νέες παίκτριες ήταν ανώτερη στην Α’ φάση, δείχνοντας να έχει τρομερή ομοιογένεια. Σε δέκα ημέρες θα πάμε στην Ιτέα να διεκδικήσουμε επί ίσοις όροις την άνοδο με τον ΠΑΟΚ που κατέκτησε την 1η θέση στον άλλο όμιλο».

Από την δική του πλευρά, ο αρχι-προπονητής του ΝΟΡ Κώστας Φιτσανάκης, τόνισε, «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην γυναικεία ομάδα, γιατί πέρασε με εμφατικό τρόπο στην επόμενη φάση, όπου στο φετινό πρωτάθλημα ο στόχος μας είναι η άνοδος. Τα κορίτσια δεν έδωσαν κανένα δικαίωμα σε καμία ομάδα να μας απειλήσει. Είχαν μια σωστή νοοτροπία, η οποία διακρίνει αυτή την ομάδα εδώ και χρόνια και ελπίζω ότι και στην τελική φάση θα έχουμε ανάλογα αποτελέσματα. Τέλος, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια και στον Κώστα Χατζηδάκη που η συμβολή του σε αυτό το τουρνουά ήταν πολύ σημαντική».

Τέλος, στα αξιοσημείωτα της διοργάνωσης, ότι γκολ πέτυχε και η τερματοφύλακας του Ναυτικού Ομίλου Ρεθύμνου, Νίκη Τσαγδή, η οποία πέτυχε το 8-1 στο γ’ δεκάλεπτο, στη νίκη με 9-3 επί του ΝΟ Χανίων!

Από goodnet.gr

Δήμος Δελφών & Δωρίδος Α.Ε. λοιπόν

>
Ιδρύονται τελικά από 1/1/2011 οι 333+14 δήμοι-ανώνυμες εταιρίες του Καλλικράτη μετά και το προσχέδιο νόμου, την αιτιολογική έκθεση, την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών και τον χωροταξικό χάρτη που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ανώνυμες εταιρίες λοιπόν με μόνο σκοπό και στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους της κρατικής μηχανής, την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, όλα για τις επιχειρήσεις και την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας! Με ποιους θα ανταγωνιστούν και σε ποιο πεδίο οι νέοι δήμοι; Και οι νέοι δήμαρχοι τι πρέπει να έχουν βγάλει; Σχολές διοίκησης επιχειρήσεων;

Κείμενα τεχνοκρατικά και καθόλου μα καθόλου πολιτικά. Εντελώς ενταγμένα στο πνεύμα των καιρών, μοιάζουν λες και είναι αντίγραφα κειμένων της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, του ΔΝΤ και άλλων ευαγών ιδρυμάτων. Το δηλώνουν και το περιγράφουν άλλωστε απερίφραστα.
Ειδικά η ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημήτρη Στεφάνου, είναι πολύ χαρακτηριστική. Μοιάζει σα να μην έχει γραφτεί για τον Υπουργό, τους βουλευτές του... Ελληνικού Κοινοβουλίου και του Έλληνες πολίτες, αλλά για κάποιους εξωτερικούς, απροσδιόριστους κριτές. Σαν τις αγορές ας πούμε, όπου οι συνέπειες στην οικονομία ιεραρχούνται πιο ψηλά και αναλύονται πιο πολύ (29 σελίδες) σε σχέση με τις συνέπειες στην κοινωνία και τους πολίτες (13 σελίδες).

Ας δούμε χαρακτηριστικές ορολογίες και αποσπάσματα του κειμένου με δικές μας επισημάνσεις:

1.1 Περιγράψτε το πρόβλημα (οικονομικό, κοινωνικό ή άλλο), το οποίο καθιστά αναγκαία την προώθηση και ψήφιση της αξιολογούμενης ρύθμισης.
Ήδη από τη δεκαετία του 1950 όλες οι εκθέσεις για την ελληνική οικονομία [ποιον οι εκθέσεις;] καταλήγουν σε μια κοινή διαπίστωση: οι διαρθρωτικές ανεπάρκειες του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα αποτελούν έναν από τους βασικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για την επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

1.2 Αναφέρατε τους στόχους που επιδιώκει η αξιολογούμενη ρύθμιση συμπεριλαμβάνοντας επιπλέον τυχόν ποσοτικοποιημένα και ποιοτικά στοιχεία των επιδιωκόμενων στόχων και αποτελεσμάτων
Με το συνολικό επανασχεδιασμό των επιπέδων διοίκησης της χώρας, το Πρόγραμμα Καλλικράτης διασφαλίζει πλέον την ισότιμη συμμετοχή των Δήμων και των νέων αυτοδιοικούμενων Περιφερειών, ως πραγματικών εταίρων στη χάραξη και στο συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής στο πολυεπίπεδο μοντέλο διακυβέρνησης της ΕΕ, όπως αυτό αποτυπώθηκε στη Λευκή Βίβλο για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών στις 17 Ιουνίου του 2009.
και
Καθώς από την 1η Δεκεμβρίου 2009 έχει τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβόνας, καθίσταται απαραίτητο μία νομοθετική πρωτοβουλία όπως ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ να εμπνέεται από και να συμβαδίζει με αρχές και αξίες που αποτελούν τη βάση για το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εφαρμοστεί, αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
[ο Καλλικράτης δεν αποτελεί Ελληνική πρωτοβουλία, αλλά προσταγή της Ε.Ε.]

Οι βασικές κατευθύνσεις του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι η ενδυνάμωση του αναπτυξιακού ρόλου των ΟΤΑ μέσα από την διαμόρφωση των αναγκαίων εκείνων συνθηκών για την ανάληψη πρωτοβουλιών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της τοπικής και περιφερειακής πολιτικής. Αυτό επιτυγχάνεται με μια ταυτόχρονη διεύρυνση των χωρικών ενοτήτων αναφοράς του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η επίτευξη οικονομιών κλίμακας στην παροχή βασικών υπηρεσιών προς τους πολίτες με παράλληλη ενδυνάμωση των θεσμών δημοκρατικού προγραμματισμού ιδίως στα ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τη διεύρυνση του κοινωνικού ρόλου της ΤΑ.
[επίτευξη οικονομιών κλίμακας στις βασικές υπηρεσίες, δηλαδή λιγότεροι εξυπηρετητές για περισσότερες απαιτήσεις και πελάτες. Άρα οι νέοι δήμοι πρέπει να λειτουργούν σαν τον σούπερμαν, αλλιώς…]

Η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι μέχρι σήμερα αναζητούσαν μεμονωμένα την πρόσβαση και επιρροή στην ηγεσία του ΟΤΑ. Τα μέλη του συμβουλίου της Επιτροπής Διαβούλευσης προέρχονται από τους παραγωγικούς φορείς του Δήμου ή της Περιφέρειας (Εκπρόσωποι Εργαζομένων, Επιχειρήσεων, Επιστημονικούς Συλλόγους, Ομάδες Πολιτών) οι οποίοι επιλέγονται από το Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του και από Πολίτες, οι οποίοι κληρώνονται από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους οικείους εκλογικούς καταλόγους. [Με απλά λόγια θεσμοθέτηση του lobbying, όπως Βρυξέλλες]

Ο θεσμός του «Συμπαραστάτη» του Δημότη και της Επιχείρησης

1.2.5 Οι ρυθμίσεις για την Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση
Στη θέση των σημερινών 13 Διοικητικών Περιφερειών συγκροτούνται 7 (επτά) Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Ο αριθμός τους τεκμηριώνεται τόσο με την ανάλυση των οικονομικών, κοινωνικών, χωροταξικών και γεωγραφικών δεδομένων των Περιφερειών, όσο και από την συγκριτική αξιολόγηση του κόστους και οφέλους με βάση όλα τα εναλλακτικά σενάρια. Η περιφερειοποίηση αυτή είναι προτιμότερη τόσο από την προηγούμενη με τις 5 περιφέρειες όσο και από πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις που εξετάστηκαν.
[τα software που χρησιμοποίησαν για να τρέξουν αυτά τα σενάρια ποιος τα προμηθεύει;]

2.1 Αναφέρατε, εάν υπάρχουν, προηγούμενες προσπάθειες αντιμετώπισης του ίδιου ή παρόμοιου προβλήματος στην Ελλάδα και περιγράψτε αναλυτικά τα επιτυχή και τα προβληματικά σημεία των προσπαθειών αυτών
2.2 Αναφέρατε τουλάχιστον ένα παράδειγμα αντιμετώπισης του ίδιου ή παρόμοιου προβλήματος σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΟΟΣΑ (εφόσον υπάρχει) και αιτιολογήστε τον λόγο για τον οποίο επιλέξατε τη συγκεκριμένη χώρα.
[Φοιτητές σε εξεταστική βάλαν να τα γράψουν αυτά;]

3. Συνέπειες στην Οικονομία [από δω και κάτω είναι το ωραίο, ο δήμος ως επιχείρηση]
3.1. Αναφέρατε αναλυτικά ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων αφορά η αξιολογούμενη ρύθμιση.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν στο σύνολο των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ΟΤΑ της χώρας. Οι 1.034 Δήμοι και κοινότητες θα μειωθούν κατά 65% περίπου, οι 54 Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε 13 περιφέρειες, χωρίς να συνυπολογίζονται τα επαρχία και οι 13 κρατικές περιφέρειες σε 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις.
3.2. Αναφέρατε αναλυτικά την επίδραση της αξιολογούμενης ρύθμισης στη δομή της αγοράς.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις έχουν επιπτώσεις τόσο στη δομή των υπηρεσιών που παρέχουν οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι ΟΤΑ όσο και στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.
3.2.1 Επιδράσεις στη δομή των υπηρεσιών που παρέχουν οι ΟΤΑ
Ο περιορισμός του αριθμού των Δήμων, η αύξηση του μεγέθους τους και η θωράκισή τους με νέες αποτελεσματικές υπηρεσίες και προσωπικό, θα τους δώσει τη δυνατότητα να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και κατ’ επέκταση την ποιότητα των προσφερομένων προς τον πολίτη υπηρεσιών. Παράλληλα, η συγχώνευση και αποτελεσματική διαχείριση των δημοτικών και νομαρχιακών επιχειρήσεων θα τις καταστήσει ανταγωνιστικές.
3.3. Μετρήστε το κόστος εγκατάστασης για νέες επιχειρήσεις πριν και μετά την αξιολογούμενη ρύθμιση, με τη χρήση του «τυποποιημένου μοντέλου κόστους».
Το κόστος εγκατάστασης εκτιμάται ότι θα είναι μηδενικό, αφού τόσο οι νέοι Δήμοι και περιφέρειες, όσο και οι νέες δημοτικές και περιφερειακές επιχειρήσεις θα χρησιμοποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις και υποδομές.
3.4. Αναφέρατε αναλυτικά την επίδραση της προτεινόμενης ρύθμισης στις λειτουργίες της παραγωγής και του μάρκετινγκ των επιχειρήσεων.
Οι νέοι Δήμοι και οι νέες δημοτικές επιχειρήσεις, λόγω μεγέθους, αναμένεται να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακας τόσο κατά τη διάρκεια της παραγωγής και της παροχής των τοπικών δημοσίων υπηρεσιών και προϊόντων, όσο και κατά τη διαδικασία προβολής τους. Οι σημερινοί Δήμοι έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Το 88% του συνόλου είναι Δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων.
3.6. Προσδιορίστε το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων που προκαλεί ή αφαιρεί η προτεινόμενη ρύθμιση, εφαρμόζοντας το «τυποποιημένο μοντέλο κόστους».
Η νέα διοικητική δομή της χώρας και των τοπικών και περιφερειακών αυτοδιοικήσεων δε θα δημιουργήσει επιπλέον κόστος, αντίθετα αναμένεται να μειώσει το κόστος λειτουργίας και να αυξήσει τα έσοδά τους. Η μείωση του κόστους λειτουργίας θα προέλθει από οικονομίες που θα προκύψουν στο κόστος των αιρετών οργάνων, στις αμοιβές τρίτων, αλλά και σε οικονομίες κλίμακας στα γενικά και λειτουργικά έξοδα των Δήμων, των Περιφερειών και των επιχειρήσεών τους.

Μετά και τις τελευταίες παραγράφους πιστεύουμε πως τα σχόλια περιττεύουν. Απλώς να προσθέσουμε δύο αποσπάσματα από τις ανακοινώσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ για τον Καλλικράτη πάνω σε ένα «θεματάκι» που δεν το έχουν πάρει χαμπάρι και πολλοί υπάλληλοι των ΟΤΑ:
Με τον «Καλλικράτη» η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ
Και
Ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων, όλων των συμβασιούχων, αλλά και μονίμων, αφού οι μετατάξεις θα γίνουν πριν δημιουργηθούν οι οργανισμοί.

Για ψαχτείτε λιγάκι και αφήστε τις βλακείες για τον αριθμό των περιφερειών και των δήμων ή πού θα είναι η έδρα του δήμου.

Από tomantri