Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Στην ορεινή Αρτοτίνα Ομορφο χωριό, «άτυπη πρωτεύουσα» των Βαρδουσίων, γενέτειρα του Αθ. Διάκου

Του Ντινου Κιουση

Η περιοχή των Βαρδουσίων είναι από τις λιγότερο γνωστές ορεινές περιοχές της χώρας. Βρίσκεται στα σύνορα των νομών Φωκίδας και Φθιώτιδας και αποτελεί τη νοτιότερη απόληξη της Πίνδου στη Στερεά Ελλάδα. Τα Βαρδούσια (ή Κόρακας) είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Στερεάς, μετά την Γκιώνα. Η κορυφή Κόρακας φτάνει τα 2.495 μ.

Η Αρτοτίνα είναι ένα μεγάλο και όμορφο χωριό, «άτυπη πρωτεύουσα» των βουνοκορφών των Βαρδουσίων, γενέτειρα του Αθανάσιου Διάκου κι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας, καθώς το ψηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται στα 1.350 μ. Διοικητικά ανήκει φυσικά στον Δήμο Βαρδουσίων. Για την ονομασία της η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως σημαίνει Νέα Αρτα και κατοικήθηκε γύρω στο 1.585 από διωχθέντες Ηπειρώτες.

Στην απογραφή του 2001 βρέθηκε να έχει 499 κατοίκους. Ομως ανατρέχοντας στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια του 1931 διαβάζουμε για την Αρτοτίνα τα εξής:

«Κωμόπολις της επαρχίας Δωρίδος του νομού Φθιώτιδος και Φωκίδος, έδρα ομωνύμου κοινότητος... Κείται ακριβώς εις τας πηγάς του Ευήνου ποταμού και κατά τα πλάγια βουνού συστάσεως σχιστολιθικής έναντι του όρους Κόρακος (Βαρδούσια). Εχει κλίμα εξόχως υγιεινόν, διά τούτον δε, παρά το άγονον του εδάφους, ο νόμιμος πληθυσμός του χωρίου αυξάνει ανερχόμενος σήμερον εις δύο χιλιάδας περίπου μετά των ξενιτευμένων (400 εις Αμερικήν), ενώ ο πραγματικός μόλις υπερβαίνει τους χιλίους... Η κωμόπολις έχει ειρηνοδικείον υπαγόμενον εις το πρωτοδικείον Παρνασσίδος, αστυνομικόν σταθμόν, ταχυδρομικόν και τηλεφωνικόν γραφείο και δημοτικά σχολεία αρρένων και θηλέων. Προϊόντα της περιφερείας είναι κυρίως η σταφίς και ο τυρός, της οποίας όλη σχεδόν η παραγωγή εξάγεται».

Τον παλιό καλό καιρό λοιπόν υπήρχαν όλα αυτά, σχολεία αρρένων και θηλέων, ειρηνοδικείο, σταφίδες και τυρί και φυσικά υπήρχε πληθυσμός νέος και ενεργός. Σήμερα με 80 περίπου μόνιμους κατοίκους τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Το χωριό είναι μεγάλο και αξίζει να το περιδιαβείτε όπως και να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο. Στη μοναδική ταβέρνα που είναι ανοιχτή χειμώνα-καλοκαίρι, στην πλατεία του χωριού θα φάτε πολύ καλά. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν καταλύματα. Τα κοντινότερα δωμάτια είναι στους Πενταγιούς, το Λιδωρίκι και τη Συκέα ή στις Λεύκες, ένα όμορφο χωριό μετά τη Γραμμένη Οξιά.

Το χωριό είναι η γενέτειρα του Αθ. Διάκου αν και η Ανω Μουσουνίτσα του Δήμου Καλλιέων, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Βαρδουσίων, υποστηρίζει πως ο ήρωας, λόγω καταγωγής του πατέρα του από εκεί, γεννήθηκε στο εν λόγω μέρος. Ιστορικές μαρτυρίες, στοιχεία και η λαογραφική παράδοση συνηγορούν πως γενέτειρα ήταν η Αρτοτίνα.

Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδόμου, σε ένα καταπράσινο τοπίο, στον δρόμο για τη γέφυρα του Ευήνου και τη Γραμμένη Οξιά. Θεωρείται ιστορικό επειδή εκεί μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος. Το κελί του που μπορείτε να δείτε σώζεται ανέπαφο. Εκτός όμως από τον Αθανάσιο Διάκο, η Αρτοτίνα, είναι γενέτειρα και πολλών άλλων οπλαρχηγών και καπεταναίων του 1821, όπως οι Δήμος Σκαλτσάς, Ιωάννης Ρούκης, Ανδρίτσος Σιαφάκας, Γεράντωνος κ.ά. Γι’ αυτό και παλαιότερα το αποκαλούσαν «καπετανοχώρι» της περιοχής.

Διαδρομές

Αν έχετε αυτοκίνητο 4Χ4 μπορείτε να κάνετε μια υπέροχη διαδρομή από Αρτοτίνα μέσα από τα Βαρδούσια για τα χωριά Αθανάσιο Διάκο και Μουσουνίτσα. Να ξέρετε όμως πως αν έχει βρέξει πολύ ή αν υπάρχουν χιόνια ο συγκεκριμένος δρόμος είναι αδιάβατος.

Μια επίσης ωραία διαδρομή για 4Χ4 είναι προς Καρπενήσι από Γραμμένη Οξιά-Γαρδίκι-Πουγκάκια-Βλάχα. Βέβαια, τη Γραμμένη Οξιά μπορείτε να την επισκεφθείτε και με το συμβατικό Ι.Χ. Μέσω Γαρδικιού μπορείτε να φθάσετε μέχρι τη Λαμία. Αν είστε φίλος της πεζοπορίας η Αρτοτίνα και τα Βαρδούσια είναι ο «παράδεισός» σας, όπως για παράδειγμα η διαδρομή των 19 χλμ. του Ε4 από Αρτοτίνα για Αθανάσιο Διάκο που θα σας πάρει περίπου 8 ώρες.

Αξίζει ακόμα να βρεθείτε στο χωριό στη μεγάλη του γιορτή που είναι στις 29 Αυγούστου, οπότε τελείται Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου μπροστά στο σωζόμενο κελί του. Το βράδυ της ίδιας μέρας κορυφώνονται οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του χωριού. Το «Φλάμπουρο», το χορευτικό συγκρότημα της Αρτοτίνας, μαζί με επισκέπτες, χορεύουν από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ στην πλατεία του χωριού, γύρω από την προτομή του Αθανασίου Διάκου. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Πώς θα πάτε

Για Αρτοτίνα η συντομότερη διαδρομή από Αθήνα είναι μέσω Λιδωρικίου και από εκεί για Πενταγιούς-Αρτοτίνα.
Από Καθημερινή

Τσακωμός Νομάρχη με τον Δήμαρχο για την Δίκη

Ο Νομάρχης μπήκε στα χωράφια του Δημάρχου και χωρίς να είναι δική του ευθύνη έκανε συνεδρίαση Νομαρχιακού Συμβουλίου για την Δίκη. Έβγαλε μάλιστα και αποφάσεις που αποτελούν αφορμή για σχόλια στον τύπο. Ο κάθε πολίτης πρέπει να εκφράζει τις απόψεις του, το ίδιο και ο Νομάρχης, δεν καταλαβαίνουμε όμως τον λόγο σύγκλισης Νομαρχιακού συμβουλίου για το θέμα. Υπεύθυνος για την πόλη είναι ο Δήμαρχος, εκτός αν τώρα με τον Καποδίστρια 2 που δεν θα υπάρχουν πια Νομάρχες θέλει να βάλει πλώρη ξανά προς τον Δήμο.

Δείτε τι μεταδίδουν στο Ίντερνετ.

Νομάρχης: ο δήμαρχος έχασε το παιχνίδι - βλέπω αναταραχές

ΜΕ ΤΟΠΙΚΟ «ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ ΚΟΡΚΟΝΕΑ

Δήμαρχος: προσωπικές οι απόψεις του – οι έμποροι δεν είχαν πρόβλημα για μετά τις γιορτές


Με «επεισόδιο» ανάμεσα στο νομάρχη Φωκίδας και το δήμαρχο Άμφισσας ξεκίνησε η …σειρά επεισοδίων που όλοι περιμένουν στην πόλη κατά τη διεξαγωγή της δίκης Κορκονέα.

Ο νομάρχης Φωκίδας Νικόλαος Φουσέκης σε δηλώσεις του στην αυτοδιοίκηση.gr εξέφρασε την ... αντίθεσή του με την απόφαση του δήμου Άμφισσας να διεξαχθεί η δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της πόλης, παρά τις αντιδράσεις των εμπόρων. «Εύχομαι να μην γίνουν επεισόδια, αν και το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό», είπε ο κ. Φουσέκης και πρόσθεσε με νόημα: «εάν όμως γίνουν τότε ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του για τις αποφάσεις που έλαβε».

Ο νομάρχης επεσήμανε ότι αρμόδιο για να λάβει την τελική απόφαση ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο της Άμφισσας και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να λάβει κάποια πρωτοβουλία εκτός εάν του το ζητήσουν οι επίσημοι φορείς των εμπόρων. «Το νομαρχιακό συμβούλιο σε απόφασή του είχε πει όχι στη διεξαγωγή της δίκης, λαμβάνοντας υπόψιν τις αντιδράσεις των κατοίκων και των εμπόρων. Μετά την απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να γίνει η δίκη στο ΜΟΔ Άμφισσας, δέχθηκα πολλά τηλέφωνα από μεμονωμένους εμπόρους που μου εξέφραζαν το φόβο τους για την πρόκληση επεισοδίων. Επίσημη αντίδραση δεν έχω από τους εκπροσώπους των εμπόρων, φαντάζομαι όμως αύριο που θα επιστρέψω στη νομαρχία – από ταξίδι που βρίσκομαι – το θέμα θα έρθει στο προσκήνιο».

Σε επισήμανσή μας, ότι ο δήμος Άμφισσας είπε “ναι” στη διεξαγωγή της δίκης, αλλά μετά τις γιορτές προκειμένου να μην «καθίσει» η εμπορική κίνηση, υπό τον φόβο των επεισοδίων ο κ. Φουσέκης είπε: «από τη στιγμή που κάνεις ένα βήμα πίσω είναι σαν να χάνεις το παιχνίδι.

Δ. Άμφισσας: ειλημμένη η απόφαση, προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τα χειρότερα

«Αυτές είναι οι προσωπικές απόψεις του νομάρχη», απάντησε λακωνικά ο δήμαρχος Άμφισσας, Ασημάκης Ασημακόπουλος στην αυτοδιοίκηση.gr, όταν του ετέθησαν υπόψη οι σχετικές δηλώσεις του κ. Φουσέκη. «Στο κείμενο που είχαμε στείλει στον Άρειο Πάγο, προτείναμε να γίνει η δίκη μετά τις γιορτές για να μην έχουμε «παρατράγουδα» στην περιοχή μας. Και όταν λέω παρατράγουδα αναφέρομαι ακόμα και στην πραγματοποίηση έστω και μιας διαδήλωσης. Πρέπει όμως να σας πω και κάτι άλλο, ότι στην περίπτωσή μας η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν ειλημμένη, ενώ στην περίπτωση της Χαλκίδας, υπήρχε απλώς πρόταση. Το καλύτερο θα ήταν να διεξαχθεί στις φυλακές Μαλανδρίνου ή στον Κορυδαλλό. Έτσι, αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να προτείνουμε τη διεξαγωγή της δίκης μετά τις γιορτές για να μην επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία της πόλης και της εμπορικής κίνησης. Αυτή ήταν και η απόφαση των εμπόρων, όχι μόνο η δική μας. Πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη και στη Δικαιοσύνη αλλά και στις αστυνομικές αρχές ότι θα μας προστατεύσουν».

Σε ερώτησή μας εάν φοβάται την πρόκληση επεισοδίων, απάντησε ότι σε περίπτωση που υπερίσχυε ο φόβος του από την εμπιστοσύνη του στις αστυνομικές αρχές ότι θα κάνουν με τον καλύτερο τρόπο το καθήκον τους, δεν θα έδινε ο δήμος το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή της δίκης, υπό προϋποθέσεις. «Άλλωστε εμένα το σπίτι μου και η περιουσία μου βρίσκονται μόλις πενήντα μέτρα από τα δικαστήρια», πρόσθεσε ο κ. Ασημακόπουλος.
Από aftodioikisi.gr

Συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Γαλαξιδίου

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
(Πρακτικό 17o )
Σας προσκαλούμε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλαξιδίου, (άρθρο 95 παρ. 2 του N.3463/06)
που θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο (Παρθεναγωγείο) την 20η Νοεμβρίου 2009 ημέρα Παρασκευή
και ώρα 7.30 μ.μ. για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Ανακοινώσεις Δημάρχου:
1. Πρόταση για την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως ... Γαλαξιδίου στα Ο.Τ. 118 και 119 φερόμενης ιδιοκτησίας Αγγελικής Καραγουλιάμου.
2. Απόφαση για λήψη δανείου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 176 του Δ,Κ,Κ, Ν. 3463/06.
3. Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων έτους 2009.
4. Κύρωση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Γαλαξιδίου και του Σ.Δ.Α.Ν.Φ. «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΩΚΙΔΑΣ» και ψήφιση πιστώσεως 12.504,43 ευρώ για το οικον. έτος 2009.
5. ΄Εγκριση υπογραφής σύμβασης για την τοποθέτηση διαφημιστικών και πληροφοριακών πινακίδων μεταξϋ του Δήμου Γαλαξιδίου και της εταιρείας ΜΟΝΤΑΝΑ.
6. Επικύρωση απόφασης του Δ.Σ. «ΚΑΠΗ ΔΗΜΟΥ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ» περί έγκρισης προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων οικον. έτους 2009.
7. Διάθεση πίστωσης για προμήθεια Χριστουγεννιάτικου υλικού.
8. Ορισμός επιτροπής για καταστροφή αντικειμένων που δεν έχουν αξία; α) Ηλεκτρονικού υλικού και β) Μηχανικού εξοπλισμού (παλαιά αυτοκίνητα) του Δήμου σύμφωνα με το άρθρο 199 παρ.6 του ΔΚΚ.
9. Επιστροφή χρημάτων από παράβολα αλλοδαπών που δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που εκδόθηκαν.




O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΟΥΛΤΑΣ

Απάντηση Δήμου Δελφών στο θέμα σύνδεσης του Αρχαιολογικού Χώρου με το ΒΙΟΚΑ Δελφών

Σε συνέχεια της δημοσίευσης που αφορά στην αποχετευτική σύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου με τον BIOKA Δήμου Δελφών θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά ότι:

Ο Δήμος Δελφών έχοντας επίγνωση της αναγκαιότητας του δεδομένου έργου προχώρησε στην εκπόνηση σχετικής μελέτης. Η μελέτη κόστισε €6.000, παραδόθηκε το 2005 και έλαβε την σχετική έγκριση από την Ι’ ΕΠΚΑ την ίδια χρονιά. Σύμφωνα με την μελέτη, το κόστος υλοποίησης του έργου, σε δύο φάσεις, ανέρχεται σε €452.000. Ο Δήμος Δελφών προέβη σε συνεχείς εκκλήσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το εν λόγω έργο έστω στην αρχική Α΄φάση κόστους €180.000, μιας και το ποσό υλοποίησης του έργου ήταν και είναι πέραν από τις δυνάμεις ενός -ιστορικού μεν- αλλά μικρού Δήμου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις και πρότεινε την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών και ... χρηματοδότηση με το ποσό των €180.000. Η πρόταση αυτή δεν βρήκε τελικά πρόσφορο έδαφος στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Τελικά το Υπουργείο Πολιτισμού χρηματοδότησε το 2007 τον Δήμο μας μόλις με το ποσό των €50.000 το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει αδιάθετο μιας και δεν επαρκεί για την δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου.
Η σχετική πρώτη μελέτη του 2005 αναγκαστικά επικαιροποιήθηκε από τον Δήμο Δελφών το 2008 με κόστος €6.819 και το τελικό κόστος υλοποίησης έφθασε πια τα €487.900.
Ο Δήμος Δελφών επαναλαμβάνει την έκκλησή του και προς τον νέο Υπουργό Πολιτισμού με την ελπίδα της εξεύρεσης της σχετικής υπολειπόμενης χρηματοδότησης.
Σε έναν ιστορικό χώρο που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, ο Δήμος στον οποίο διοικητικά ανήκει, έτυχε όπως και οι άλλοι της κατάργησης των τελών παρεπιδημούντων. Το όφελος της πόλης των Δελφών από τα εκατομμύρια των επισκεπτών δυστυχώς παραμένει μηδαμινό.
Παλαιότερη πρότασή μας για ανταποδοτική χρήση τουλάχιστον €1 από κάθε εισιτήριο για την υλοποίηση έργων υποδομής και ανάπτυξης στον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών, θα είχε ήδη δώσει τη ζωτική λύση στο πρόβλημα. Επίσης θα ήταν εφικτή η διαμόρφωση νέων συνθηκών για τους επισκέπτες του Χώρου με δυνατότητες δωρεάν μεταφοράς εντός της πόλης, με αναβαθμισμένο περιβάλλοντα χώρο και με λειτουργικές παρεμβάσεις ασφαλείας.
Γι αυτό τον λόγο ο Δήμος Δελφών είναι ανοιχτός σε κάθε δημιουργική πρόταση που προωθεί με σύγχρονους τρόπους την τοπική ανάπτυξη, ειδικά στις δύσκολες αυτές εποχές που ο τόπος μας βιώνει.

Δεν ξέρω να θα καταφέρουν να φτιάξουν την σύνδεση, για καλό και για κακό στην φωτογραφία σας δείχνουμε μια προϊστορική τουαλέτα από την Σαντορίνη για να παίρνει ιδέες ο Δήμος και το υπουργείο.
Η πόλη είχε πληρέστατο αποχετευτικό σύστημα με τουαλέτες και στους πάνω ορόφους! (Κάτι που η "πολιτισμένη Ευρώπη" θα ανακαλύψει 3500 χρόνια αργότερα... ενώ στους Δελφούς ακόμη το ψάχνουν.
Εν τω μεταξύ τα 50000 χιλιάρικα μείνανε χρόνια αχρησιμοποίητα....

Μονάδα Ορεινού Εναλλακτικού Τουρισμού και Αθλημάτων Βουνού (Μ.Ο.Ε.Τ.Α.Β.) στο Μαυρολιθάρι του Δήμου Καλλιέων

Ο Δήμος Καλλιέων πρωτοπορεί. Η μεγάλη και μακρόχρονη προσπάθεια της δημοτικής αρχής για την αναζωογόνηση της περιοχής με τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης, βρίσκεται σήμερα στην πιο ώριμη φάση της, αφού η πραγματοποίηση της Μονάδας Ορεινού Εναλλακτικού Τουρισμού και Αθλημάτων Βουνού (Μ.Ο.Ε.Τ.Α.Β.), βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν την υλοποίησή του. Μετά την ολοκλήρωση του Master Plan και την έγκρισή του από το Υπ. Εσωτερικών, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», την εκπόνηση των μελετών χωροθέτησης και την έγκριση των τευχών δημοπράτησης από το Δημοτικό Συμβούλιο, η Μ.Ο.Ε.Τ.Α.Β., ένα από τα πιο φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια που σχεδιάστηκε ποτέ για την περιοχή, είναι έτοιμη να δημοπρατηθεί.
Στο σχέδιο της Μ.Ο.Ε.Τ.Α.Β. έχουν περιληφθεί: τουριστικό κατάλυμα υψηλής κατηγορίας (4 αστέρων και άνω), με γυμναστήρια, παιδότοπους, αίθουσες περιβαλλοντικής και ... ιστορικής εκπαίδευσης, μικρά καταστήματα τοπικών προϊόντων, ανοικτοί και κλειστοί αθλητικοί χώροι για προπόνηση προετοιμασίας αλλά και πίστες για διεξαγωγή χειμερινών και ορεινών σπορ (ορειβατικό σκι, snowmobile, ποδήλατο βουνού), διαδρομές πεζοπορίας και περιβαλλοντικής παρατήρησης.
Η Μ.Ο.Ε.Τ.Α.Β. είναι μια ιδανική επένδυση σε έναν ιδανικό τόπο εγκατάστασης:
- Είναι ιδανική επένδυση διότι:
• εναρμονίζεται απόλυτα με τους στόχους και τις κατευθύνσεις του ισχύοντος θεσμοθετημένου πλαισίου ανάπτυξης της περιοχής,
• διαφοροποιείται ριζικά από το υφιστάμενο (φθίνον) τουριστικό μοντέλο (μαζικός παραθεριστικός τουρισμός μικρής περιόδου), υιοθετώντας το σύγχρονο «πολλαπλό τουριστικό προϊόν», το οποίο επιμηκύνει και μεγιστοποιεί την τουριστική περίοδο,
• συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία συγκεκριμένης τουριστικής ταυτότητας της περιοχής, βασιζόμενης στο περιβάλλον, την αναψυχή, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό
• συγκεντρώνει την καθολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας,
• αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα σπουδαιότερα «οχήματα» ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, με την αύξηση της επισκεψιμότητας, τη συγκράτηση του μόνιμου πληθυσμού και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
-Είναι ιδανικός ο τόπος εγκατάστασης, αφού το τοπίο της Οίτης θεωρείται μοναδικό για αθλητικές ομάδες, λάτρεις των ορεινών σπορ, μαθητές, φυσιολάτρες και οικολόγους, φίλους του βουνού, αλλά και φίλους της ιστορίας και της λαϊκής παράδοσης.
Η υλοποίηση της επένδυσης θα γίνει με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), κατόπιν ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού που θα ανακοινωθεί εντός του Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους. Η δημόσια παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου και των όρων του διαγωνισμού θα γίνει σε ειδικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Καλλιέων:
- Στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «DIVANI PALACE ACROPOLIS Παρθενώνος 19-25», την 8-12-2009, ώρα 18:30.
- Στο Δήμο Καλλιέων που θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωση
Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του Επικοινωνιακού Προγράμματος που εφαρμόζει ο Δήμος Καλλιέων για την προβολή και δημοσιότητα του επενδυτικού σχεδίου και θα αποτελέσει βήμα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ενδιαφερομένων.
Πληροφορίες παρέχονται από:
• τον Δήμο Καλλιέων, τηλ.: (+30) 22650-62249, 22650-62212, φαξ: (+30) 22650-62601, e-mail: kallieon@otenet.gr, Υπεύθυνος: Λεωνίδας Καραγιάννης
• τον Σύμβουλο Προσυμβατικής Διαδικασίας OLYFOR A.E., τηλ.: (+30) 210 6849180, 6895036, φαξ: (+30) 210 6895037, e-mail: gnt@olyfor.gr, Υπεύθυνος: Γιώργος Τσιβιλής

Στις 20 Ιανουαρίου η δίκη Γρηγορόπουλου

Στις 20 Ιανουαρίου, ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου Άμφισσας προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια.
Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αρχικώς προσδιοριστεί να εκδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά μετά από διαμαρτυρίες του εμπορικού κόσμου της πόλης η εκδίκαση μεταφέρθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας που διοικητικά υπάγεται στο Εφετείο Λαμίας. Έτσι η δίκη προσδιορίστηκε για τις 20 Ιανουαρίου καθώς οι κληρώσεις δικαστών για τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια Δεκεμβρίου στην Άμφισσα είχαν .., ήδη πραγματοποιηθεί όταν η υπόθεση μεταφέρθηκε στο εκεί Πρωτοδικείο .

Κατηγορούμενοι είναι ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας που πυροβόλησε τον άτυχο μαθητή και ο συνάδελφος του Βασίλης Σαραλιώτης, παρών στο τραγικό περιστατικό. Ο Κορκονέας βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο ενώ ο συνάδελφος του θα δικαστεί για απλή συνέργεια.
Από Αθήνα 9,84