Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Ποιότητα οκτώ...αστέρων η Ιτέα νίκη με 3-1 ο Φωκικός

Μόνο ένα...αστέρι έλαμπε στο ματς του Αστέρα Ιτέας με τον Αστέρα Καρδίτσας, καθώς οι γηπεδούχοι επικράτησαν με 8-0. Τα γκολ του αγώνα σημείωσαν οι Γιαννακόπουλος (1',38,80 και 89'), Καρδάρας (40'), Βαλτογιάννης (48'), Βουβαλάρης (55') και Ξαγωράρης (65').
ΙΤΕΑ: Καρανάσος (46' Πάππος) , Σκεπαρνιάς, Αραμπατζής, Καρτσακλής, Γουβαλάρης, Ζούρκος, Βαλτωγιάννης (69' Βάσος), Νταλαπέρας, Καρδαράς (58' Πιπινίκας), Ξαγωράρης, Γιαννακόπουλος.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Αναστασίου, Ντανόπουλος, Γιαννακόπουλος, Τσάπης (77' Ντάνος), Μπαντζιάς, Καραμπέκος, Κοντός, Χατζηγεωργής (58' Κυριακόπουλος), Σακελλάρης, Φωτάς, Μπανάς (40' Κοτρότσιος).

Φωκικός - Αναγέννηση Γιαννιτσών 3-1

Τα γκολ του αγώνα

9' (1-0) Ο Μπρης ήταν αυτός ο οποίος άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους με ωραία προσπάθεια

80' (2-0) Ωραίο γυριστό σουτ του Νουτσκόφσκι από το ύψος του πέναλτι διπλασίασε τα τέρματα του Φωκικού

82' (2-1) Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν με το γκολ του Ζιώγα

85' (3-1) Ο Δημουλιάς ήταν αυτός ο οποίος διαμόρφωσε το αποτέλεσμα στην αναμέτρηση.

Διαιτητής: Κυριακόπουλος (Φθιώτιδας)

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΦΩΚΙΚΟΣ: Τακίδης, Ζυγογιάννης, Τζελέπης, Σπυριδάκης, Φλώρος, Κουτελιέρης (55΄ Οικονόμου), Σκαρίμπας (70΄ Χιντζίδης), Καραγκούνης, Δημουλιάς (88΄ Πάντεφ), Μπρης, Νουτσκόφσκι.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Κατρατσέας, Μπρέγκου, Ιορδανίδης, Δουλκερίδης, Σιαντρόπουλος, Κουκουλέκης (74΄ Σαχινίδης), Ζιώγας, Καριοφύλλης (70΄ Χαμπίδης), Ζαρογιάννης, Νήρας, Γκλάμοτσακ.

Ορνιθολόγοι, ή εξαγνιστές ανεμογεννητριών;

Διαβάσαμε στην φιλική Ιστοσελίδα των Πολίτων Φωκίδας για τον Κορινθιακό ότι ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) η σύνταξη των οδηγιών για την εκπόνηση Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης σχετικά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδας.
Οι οδηγίες αυτές, καθώς και η απαραίτητη Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη αποσκοπούν να καλύψουν το κενό στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, του οποίου πολλές διατάξεις είναι ανησυχητικά ανεπαρκείς για την προστασία των άγριων πουλιών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Το Πλαίσιο, δεν προβλέπει κανέναν περιορισμό για την χωροθέτηση ανεμογεννητριών στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 όπως η Γκιώνα , τα Βαρδούσια, τμήμα του Παρνασσού , και το Γαλαξείδι μερικές από τις οποίες είναι ήδη υποψήφιες για την ... εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
H μελέτη της ΕΟΕ πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε όλες τις σημαντικές περιοχές για τα άγρια πουλιά που θα πληγούν πιθανώς ανεπανόρθωτα με την εφαρμογή του παρόντος Πλαισίου και οδηγό για τους μελετητές.

Θέλουμε να κάνουμε μερικές επισημάνσεις.
Σε αυτές τις οδηγίες οι ορνιθολόγοι αποδέχονται την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ακόμα και μέσα σε ζώνες ειδικής προστασίας αρκεί να γίνουν (κάνουν) μελέτες
Έτσι σύμφωνα με αυτά που γράφουν:
Η ανάπτυξη των υποδομών αξιοποίησης της Αιολικής Ενέργειας στη χώρα μας, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους που θέτει το πρόσφατα εγκεκριμένο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ανανεώσιμες μορφές Ενέργειας, το οποίο αναγνωρίζει με σαφήνεια, ότι μία από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δημιουργίας και λειτουργίας των Αιολικών Πάρκων, αφορά στα προβλήματα που δημιουργούνται στην ορνιθοπανίδα. Για τον λόγο αυτό, αν και δεν ενσωματώνει την εκφρασμένη θέση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για εξαίρεση των ευαίσθητων ορνιθολογικά περιοχών όπως οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) από τις περιοχές εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων, προβλέπει ότι εντός των ΖΕΠ, στη διαδικασία της Περιβαλλοντικής Εκτίμησης σχεδίων δημιουργίας Αιολικών Πάρκων, απαιτείται η εκπόνηση Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης για την εκτίμηση των κινδύνων που πιθανόν να αντιμετωπίσει η ορνιθοπανίδα από την εγκατάσταση και λειτουργία κάθε προτεινόμενου πάρκου.


Εμείς δεν είμαστε σίγουροι για τις μελέτες. Τις περισσότερες φορές οι μελέτες είναι αντιγραφή άλλων, πολλές φορές άσχετων, ή αντιστοιχούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και δεν βρίσκουν παρόλα αυτά κανένα πρόβλημα στο να εγκριθούν, από τις υπηρεσίες εκείνες που θέλουν να κρυφτούν πίσω από ένα χαρτί.

Εξάλλου αυτοί που πληρώνουν τις μελέτες έχουν δυνατότητες επιλογής μελετητών σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.

Ακόμα και αν δεχθούμε όμως ότι όλα θα γίνουν σωστά οι κανόνες που θέτουν αυτές οι οδηγίες είναι πολύ ελαστικοί.

Με βασικό κριτήριο την πίεση να γίνουν τα αιολικά οι Ορνιθολόγοι αποδέχονται την καταστροφή της φύσης και ζητούν απλώς την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων:

Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις οδηγίες που περιλαμβάνονται στο πρόσφατο σχέδιο εγγράφου της Ε.Ε. με τίτλο «Προδιαγραφές για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, σε σχέση με τις απαιτήσεις προστασίας της φύσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο «η Ε.Ε. και τα Κράτη Μέλη, έχουν υιοθετήσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% και για την αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στο 20% έως το 2020. Η αιολική ενέργεια θα παίξει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων. Ταυτόχρονα όμως, η Ε.Ε. και τα Κράτη Μέλη έχουν υιοθετήσει έναν ακόμη φιλόδοξο στόχο, την αναστροφή της τάσης μείωσης της βιοποικιλότητας έως το 2010. Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα τεκμήρια για αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, από τη λανθασμένη χωροθέτηση αιολικών πάρκων».
Αποτελεί ζητούμενο να βρεθούν τρόποι που θα επιτρέψουν την επίτευξη και των δύο στόχων, δηλαδή την εγκατάσταση των απαραίτητων αιολικών πάρκων για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων με τρόπους που θα ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα.


Οι εκπτώσεις συνεχίζονται, αυτό που ψάχνουμε είναι μόνο τα ευαίσθητα είδη.
Αν οι παραπάνω εργασίες δείξουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν «ευάλωτα είδη»1 στην περιοχή, τότε δεν υπάρχει ανάγκη για εκπόνηση λεπτομερέστερης έρευνας (Φάση 2).


Οι περισσότερες περιοχές με αυτό το τρόπο εμφανίζονται να μην χρειάζονται λεπτομερέστερη έρευνα. Οι περιοχές που χρειάζονται περισσότερη έρευνα είναι όσες περιέχουν σημαντικά είδη
Ως σημαντικά είδη θεωρούνται :

Τα είδη που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας της ΕΕ για τα πτηνά (Κ.Ο. 79/409).

Τα είδη που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο.,

Μεταναστευτικά είδη με τακτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή σπάνια/ απειλούμενα ή ευάλωτα σε πρόσκρουση ή απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή λόγω της εγγύτητας των μεταναστευτικών τους διαδρομών ή των περιοχών φωλιάσματος, πτερόρροιας, διαχείμασης ή στάθμευσης κατά τη μετανάστευση, σε σχέση με την προτεινόμενη θέση του ΑΙΟΠΑ. Όπως και για τα είδη του Παραρτήματος Ι, τα παραπάνω είδη απαιτούν με βάση την Οδηγία για τα πτηνά, ειδικά μέτρα για τη διατήρησή τους.

Τα είδη που απαντώνται στην εξεταζόμενη περιοχή σε μεγάλους πληθυσμούς, περιφερειακής ή εθνικής σημασίας (>1% του συνολικού).


Ο τρόπος ανάλυσης που χρησιμοποιούν είναι κατά την γνώμη μας λάθος
Η φύση τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα λειτουργούν σαν ένα ενιαίο σύστημα.
Δεν είναι η φύση ζωολογικός κήπος και αυτό που φοβόμαστε μην χάσουμε κάποιο από τα σπάνια εκθέματά μας.
Η οικολογική ζημιά απο τα Αιολικά εργοστάσια στην περιοχή μας θα είναι τεράστια και δεν θα περιορίζεται όπως θέλουν να εμφανίσουν κάποιοι ορνιθολόγοι μόνο στα σπάνια πουλιά.
Ακόμα και τα ποσοστά στον πληθυσμό που βάζουν είναι τεράστια. Ζητούν να υπάρχει ποσοστό 1% των πτηνών της χώρας στην έκταση της περιοχής που γίνονται τα Αιολικά Εργοστάσια, που είναι κατά πολύ μικρότερα του 1% της έκτασης της χώρας. Έτσι πυκνότητα πληθυσμού πτηνών μεγαλύτερη κατά δέκα ή εκατό ή και χίλιες φορές από την μέση πυκνότητα του είδους σε μια περιοχή, με αυτό το μοντέλο για μελέτες θεωρείται ασήμαντο ποσοστό.

Δεν είναι οι μελέτες αυτές που θα σταματήσουν την καταστροφή.
Είναι ο τσελεμεντές για να περάσουν όλες οι κομπίνες και καταστραφεί ο τόπος.
Οι Ορνιθολόγοι φαίνεται αποφάσισαν να πάρουν το ποσοστό τους απο το πάρτυ των επιδοτήσεων.
Αν δείτε τον χάρτη της Φωκίδας θα δείτε οτι τον προορίζουν για ένα απέραντο αιολικό εργοστάσιο.

Απο αυτό το εργοστάσιο εμείς θα κληρονομήσουμε τους σκουριασμένους πυλώνες και την κατεστραμμένη φύση και οι "επενδυτές" θα φύγουν για νέες κερδοφόρες επενδύσεις.
Ας δούμε πως απαντούν οι κάτοικοι απο τους διπλανούς Νομούς και ας συντονίσουμε τα βήματά μας μαζί τους.
Παρασκευή, 19 Δεκέμβριος 2008

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΙΚΩΝΙΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ εξέδωσε ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ:

Ο Σύλλογος Ελικωνίων καταδικάζει ομόφωνα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς κατά την συνεδρίαση της 5/12/2008 με την οποία επιτρέπει την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο του Ελικώνα και στη θέση Μεγάλη Λούτσα, πάνω ακριβώς από τον οικισμό Ελικώνας (Ζερίκι) και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών αυτών:
ι) Θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει την φυσική ομορφιά της περιοχής, μιας περιοχής με πλούσια βλάστηση η οποία κάποια στιγμή μπορεί να κηρυχθεί εθνικός δρυμός και ενός οικισμού για τον οποίο ο Δήμος έχει αποφασίσει να κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός
ιι) Βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 1500 μέτρων που είναι το επιτρεπόμενο όριο,
ιιι) Θα προκαλέσει μεγάλη και διαρκή ηχητική όχληση λόγω της μορφολογίας του εδάφους,
ιv) Μετά την μεγάλη αλλοίωση που έγινε στο βουνό μας από τα μεταλλεία του Μπάρλου θα συνεχιστεί η καταστροφή από τις εταιρείες κατασκευής των ανεμογεννητριών οι οποίες, χωρίς σχεδιασμό θα κατασκευάσουν τεράστιους δρόμους πλάτους 15 και 20 μέτρων και πολλών χιλιομέτρων για την μεταφορά των ανεμογεννητριών
v) Θα προκληθεί μεγάλη καταστροφή στο δάσος και στην μορφολογία του εδάφους από την κοπή χιλιάδων δέντρων για την μεταφορά και τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και κατά την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τον τόπο παραγωγής στον τόπο κατανάλωσης με την κατασκευή τεράστιων πυλώνων
vι) Θα δημιουργήσει μόνιμο κίνδυνο πυρκαγιών λόγω των γραμμών μεταφοράς που θα διασχίζουν δάση και κατάφυτες περιοχές
viι) Δημιουργεί προηγούμενο για την ασύδοτη εγκατάσταση πολλαπλάσιων Α/Γ στο μέλλον, δεδομένου ότι ο Δήμος δεν έχει ορίσει συγκεκριμένες περιοχές κατάλληλες για την υποδοχή Α/Γ. Ταυτόχρονα διαρκώς ζητούνται και εγκρίνονται νέα αιολικά πάρκα αφού ο Δήμος Λιβαδειάς έχει προσδιοριστεί ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας. Στην περίπτωση αυτή, οι κορυφογραμμές θα ισοπεδωθούν από δρόμους και ανεμογεννήτριες, η διαταραχή των δασικών οικοσυστημάτων θα είναι οριστική και τα φαινόμενα διάβρωσης και ερημοποίησης θα ενταθούν
Επισημαίνουμε ότι πουθενά σε όλο τον πλανήτη όπου έχουν κατασκευαστεί Αιολικά Πάρκα δεν βρίσκονται στις κορυφές καταπράσινων και ελατόφυτων βουνών αλλά σε ανοιχτούς κάμπους, σε χαμηλά βουνά φτωχής βλάστησης, στη θάλασσα, σε ξερονήσια, σε χαμηλά ξεροβούνια και κυρίως σε βιομηχανικές περιοχές.
Γνωρίζουμε ότι η αιολική ενέργεια είναι μια ανανεώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας εφόσον την διαχειρισθούμε σωστά και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για εταιρείες που κερδοσκοπούν καταστρέφοντας δάση.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να υπογράψουν το παρόν ψήφισμα. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και ειδικότερα τους Ελικώνιους Δημοτικούς Συμβούλους, να επανεξετάσει και να ανακαλέσει την συγκεκριμένη απόφαση, σύμφωνα με το άρθρο 215 παρ. 3 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα. Καλούμε τον Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας να μην προχωρήσουν σε θετική απόφαση και να μην επικυρώσουν την καταστροφή της περιοχής μας.
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
ΛΟΥΚΑΣ ΚΟΛΙΑΣ ΛΙΤΣΑ ΔΗΜΟΥ

Με προβλήματα η κυκλοφορία λόγω χιονιού

Απαραίτητη κρίνεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού οδικού δικτύου του νομού Φωκίδας, εξ' αιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού. Σύμφωνα με την Τροχαία, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στα εξής σημεία:

Επ. Ο. Γραβιάς – Καλοσκοπής – Πυράς – Μαυρολιθαρίου – Καστριώτισσας
Επ. Ο. Καστελλίων – Οινοχωρίου
Επ. Ο. Γραβιάς – Βάριανης
Επ. Ο. Πολυδρόσου – Άνω Πολυδρόσου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού
Επ. Ο. Επταλόφου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού
Επ. Ο. Καλοσκοπής – Πανουριάς – Στρώμης...
Επ. Ο. Πενταγιούς – Αρτοτίνας
Επ. Ο. Διακοπίου – Δάφνου
Επ. Ο. Συκιάς – Αθανασίου Διάκου
Επ. Ο. Καρούτων – Άμφισσας
Επ. Ο. Μαλανδρίνου – Βουνιχώρας
Επ. Ο. Μηλιάς – Στύλιας – Περιθιώτισσας – Ποτιδάνειας – Παλαιοξαρίου – Τειχίου
Επ. Ο. Ελαίας – Δαφνοχωρίου – Μακρινής
Π.Ε.Ο. Αντιρρίου – Λιδωρικίου από 30η χ/θ

Επίσης, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επ. Ο. Αράχωβας – Επταλόφου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και Λιβαδειάς – Άμφισσας (από 26ο ως 32ο χλμ.).