Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Πως δουλεύουν και τι τρόπους χρησιμοποιούν για να περάσουν τα αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες.

Δεχθήκαμε email από εξοργισμένο μέλος οικολογικής οργάνωσης, που έγινε παραλήπτης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεγαλοστελεχών εταιρειών ΑΠΕ, τα οποία είναι παράλληλα και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των συνδέσμων ΑΠΕ: ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) & ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ). Σ.Σ.: Τα emails αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι σύνδεσμοι αυτοί είναι συγκοινωνούντα δοχεία-πρακτικά οι ίδιες εταιρείες τους ελέγχουν…

Το θέμα που συζητούν (τα μεγαλοστελέχη) είναι σοβαρό, αφού στη λίστα αποδεκτών email συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο τα στελέχη των εταιρειών ΑΠΕ, αλλά και ο ίδιος ο κος Περιστέρης Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ.

Μέσα από τα emails, βλέπουμε την περίεργη και εξοργιστική πρακτική των εταιρειών:

Παραδέχονται (οι εταιρείες) ότι στερούνται επιστημονικών επιχειρημάτων, αποδέχονται (οι εταιρείες) πως οι προτάσεις των οικολογικών οργανώσεων είναι επιστημονικές και κανονίζουν τη στρατηγική τους:…να αξιοποιήσουν τις οργανώσεις GREENPEACE, WWF και MEDSOS κυρίως, για να σπάσουν το μέτωπο (!) που υπάρχει μεταξύ 172 οικολογικών οργανώσεων και της ... Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), οι οποίες (οι 172) υπέβαλαν επιστημονικές προτάσεις για την προστασία περιβάλλοντος και την λελογισμένη εγκατάσταση αιολικών πάρκων, στο νομοσχέδιο Μπιρμπίλη για τις ΑΠΕ.

Ο εξοργισμένος οικολόγος, που μας έστειλε email επιθυμεί και παρέμβαση Εισαγγελέα για τις οικονομικές σχέσεις των ΜΚΟ: GREENPEACE, WWF, MEDSOS με μεγάλες εταιρείες.

Εμείς ως bloggers ούτε μπορούμε να το ασπαστούμε, ούτε έχουμε αρμοδιότητα για τέτοιες προτάσεις. Ωστόσο, παραθέτουμε τον αποκαλυπτικό διάλογο μεταξύ των στελεχών και αφήνουμε να βγάλει ο κάθε αναγνώστης τα συμπεράσματά του, τόσο για το ήθος των εταιρειών, όσο και το σκοτεινό ρόλο των GREENPEACE και Σία. (Κάνε κλικ στiς εικόνες για να διαβάσεις)

Για λόγους τάξεως δεν αποκαλύπτουμε τα ονοματεπώνυμα των μεγαλοστελεχών των εταιρειών ΑΠΕ.
Επίσης όμως για λόγους τάξεως, θεωρούμε πως θα ήταν χρήσιμο να δημοσιεύσουν οι GREENPEACE, WWF, MEDSOS τις χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει από εταιρείες-κατασκευαστές Αιολικών πάρκων, αλλιώς κινδυνεύουν να πέσουν πολύ χαμηλά στην εκτίμηση των Ελλήνων!
Περιμένουμε την απάντηση και θα επανέλθουμε!!
Από Ελληνικό Καφενείο

Οριοθέτηση περιφερειακής ζώνης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού: Το θέμα της δεκαετίας (μέρος πρώτο: εισαγωγή)

Τα “παιχνίδια” της οριοθέτησης του εθνικού δρυμού Παρνασσού

Μια πολύ σημαντική δράση που σχετίζεται με τον Εθνικό δρυμό Παρνασσού πρόκειται να απασχολήσει κατοίκους της περιοχής, την τοπική αυτοδιοίκηση, διάφορους φορείς και τα συναρμόδια υπουργεία το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για την αναγνώριση της περιφερειακής ζώνης των Εθνικών δρυμών και κατ΄επέκταση και του Παρνασσού, δηλαδή η επέκτασή του, ο καθορισμός της οποίας εικάζεται ότι θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου.

Ήδη όργανα και φορείς της Στερεάς Ελλάδος έχουν συνεδριάσει για το θέμα, αποδεικνύοντας πόσο προβληματική είναι η προστασία των εθνικών δρυμών.

Υφιστάμενο νομικό καθεστώς

Είναι γεγονός ότι για τους περισσότερους από τους αναγνωρισμένους εθνικούς δρυμούς της χώρας δεν έχει αναγνωριστεί η περιφερειακή ζώνη, με αποτέλεσμα οι καταπατήσεις εδαφών και οι αυθαιρεσίες να γίνονται ανεξέλεγκτα.


Δείγμα πολιτισμού και σωστής αντιμετώπισης του περιβάλλοντος, αποτελεί η θεσμοθέτηση ... εθνικών δρυμών, καθώς με τον τρόπο αυτό προστατεύονται σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη φυτών αλλά και ζώων. Παράλληλα, οι περιοχές αυτές αποτελούν σημεία προσέλκυσης τουριστών, όπου με ελεγχόμενο τρόπο δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν για την χλωρίδα αλλά και την πανίδα της περιοχής.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικού δρυμοί

Ανάμεσα στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικοί δρυμοί είναι ο περιορισμένος αριθμός τους και η απροσδιόριστη έκταση της περιφερειακής τους ζώνης.

Η χώρα μας διαθέτει τεράστιο φυτικό και ζωικό πλούτο που χρήζει κρατικής μέριμνας και εντατικής προστασίας. Οι υπάρχοντες εθνικοί δρυμοί δεν αρκούν. Χρειάζεται η δημιουργία νέων ώστε να διασωθεί η σπάνια πανίδα και χλωρίδα της χώρας μας.

Έτσι αποδεικνύεται σημαντικό πρόβλημα η ελλιπής φύλαξη, καθώς οι τεράστιες εκτάσεις σε συνδυασμό με το δύσβατο των περιοχών σε πολλές περιπτώσεις καθιστούν πολύ δύσκολη την περιφρούρηση τους. Λ

όγω της ελλιπούς φύλαξης οι κυριότερες συνέπειες είναι το παράνομο κυνήγι άγριων ζώων με αθέμιτα μέσα, η παράνομη ξύλευση σπάνιων ειδών δέντρων, αλλά και η παράνομη βόσκηση κοπαδιών σε προστατευόμενες εκτάσεις. Άλλα προβλήματα είναι η οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων των εθνικών δρυμών και η γειτνίαση ορισμένων εξ’αυτών με παραθεριστικά κέντρα, η οποία σε συνδυασμό με την ελλιπή κρατική προστασία ωθούν πολλούς ιδιώτες στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών, μέσα ή στα όρια των δρυμών. Επίσης προβλήματα αποτελούν η παράνομη επέκταση γεωργικών εκτάσεων και η διεκδίκηση μέρους των εδαφών των εθνικών δρυμών για βοσκότοπους, βάσει επίσημων εγγράφων από… την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Ο Παρνασσός

Ο υφιστάμενος πυρήνας του εθνικού δρυμού Παρνασσού καταλαμβάνει 36.296 στρέμματα. Περιλαμβάνει κορυφές χαμηλού και μέσου υψομέτρου και όχι τα ψηλότερα σημεία του βουνού, όπως ο Γεροντόβραχος και η Λιάκουρα. Η περιφερειακή ζώνη όμως παραμένει απροσδιόριστη.

Το μεγαλύτερο τμήμα του εθνικού δρυμού, περίπου 30.000 στρέμματα, καλύπτεται από έλατα του είδους Abies Cephalonica, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν κέδροι, μαυρόπευκα, αγριοκορομηλιές και διάφορα άλλα είδη.

Επιπλέον στον Παρνασσό διαβιώνουν 25 ενδημικά και πολλά άλλα σπάνια είδη φυτών, τα οποία όμως συναντώνται κυρίως στις ψηλότερες κορυφές, που δεν είναι ενταγμένες στα όρια του εθνικού δρυμού. Σπάνια είδη χλωρίδας εντός δρυμού είναι η Paeonia Parnassica, ο κόκκινος κρίνος (Lilium Chaladonicum), η Euphorbia Orphanidis, o Thymus Parnassicus και δεκάδες άλλα.

Επίσης στον εθνικό δρυμό Παρνασσού συναντώνται κοινά θηλαστικά, λ.χ. κουνάβια, ασβοί, αλεπούδες, λαγοί, σκίουροι και λύκοι. Ο πλούτος της ορνιθοπανίδας είναι τεράστιος: γύπες, γυπαετοί, γεράκια, χρυσαετοί, σταυραετοί, πετρίτσες, χρυσογέρακες, δρυοκολάπτες, πετροπέρδικες.

Η οικονομική - τουριστική ανάπτυξη

Στην περιοχή του Παρνασσού υπάρχει εντατική οικονομική - τουριστική ανάπτυξη. Η Αράχοβα, δημοφιλής χειμερινός προορισμός, απέχει περίπου 175 χλμ. από την Αθήνα, 10 χλμ. πιο μακριά από την Αράχοβα βρίσκονται οι Δελφοί, ενώ στα όρια του δρυμού λειτουργούν οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις του Ε.Ο.Τ. (Φτερόλακκα, Κελλάρια) και του Αθηναϊκού Ομίλου Σκι (Γεροντόβραχος). Επιπλέον, στον Παρνασσό υπάρχει ο οικισμός Επτάλοφος (Αγόριαννη), με ηπιότερη μεν, εντεινόμενη δε οικιστική - τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

Τώρα για το τι υπάρχει στο Λιβάδι ή σε άλλες περιοχές που αφορούν στους τρεις διαχειριστικούς Νομούς (Φθιώτιδα, Βοιωτία και Φωκίδα) είναι γνωστά. Όπως επίσης και ότι το μεγαλύτερο μέρος του Δρυμού ανήκει στην Φωκίδα.

Οι αντιδράσεις

Όπως έχω αναφερθεί σε προηγούμενο post (δείτε εδώ), υπάρχουν συντονισμένες αντιδράσεις για τη θεσμοθέτηση του εθνικού δρυμού Παρνασσού.

Μέχρι στιγμής έχει συνεδριάσει στην Αμφίκλεια το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, για την γνωμοδότηση για το σχέδιο ΚΥΑ σχετικά με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Αποφασίστηκε να αναβάλλει ο Φορέας την συζήτηση του θέματος και να ζητηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο δημόσια διαβούλευση, όπως γίνεται και σε άλλα θέματα ώστε να ληφθούν υπόψη και οι προτάσεις των τοπικών κοινωνιών που εμπλέκονται στα όρια του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Μετά λοιπόν από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε να:

1. Σταλεί έγγραφο στο Υπουργείο για πάγωμα της ΚΥΑ και δημόσια διαβούλευση για το θέμα.

2. Να σταλεί έγγραφο στις τρεις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Φωκίδας, ώστε να αναβάλλουν την γνωμοδότηση των Νομαρχιακών Συμβουλίων για τους ίδιους λόγους.

3. Να ζητηθεί από τους εμπλεκόμενους Δήμους να στείλουν τις προτάσεις τους ώστε να ληφθούν υπόψη, με εξαίρεση τον Δήμο Παρνασσού που ήδη τις έχει στείλει (η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας είχε προγραμματίσει την συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση της 14-12-09, μετά την παρέμβαση του Φορέα ανέβαλλε το θέμα).

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ενημερωθεί η Βουλευτής του Νομού Φωκίδας (ΠΑΣΟΚ), Αφροδίτη Παπαθανάση, από εκπροσώπους του Δήμου Παρνασσού και ανέλαβε να παρέμβει στο αρμόδιο Υπουργείο για την αναβολή του θέματος και το αίτημα για δημόσια διαβούλευση.


Από http://parnassos.co.nr/

45 χρόνια Αλουμίνιο της Ελλάδος

Τάκης Οικονόμου
Δυναμικό διάλογος, διαβούλευση, προτάσεις για την φοροδιαφυγή, έσοδα, συζήτηση για το ασφαλιστικό, λιτότητα, πτώχευση, δάνεια ...

Νιώθω ένοχος, για ό, τι συμβαίνει στην χώρα μου, στον τόπο μου, στην εργασία μου και στην κοινωνία μου. Αισθάνομαι πως αν δεν εργαστώ παραπάνω, αν δεν πληρωθώ λιγότερο, αν δεν πληρώσω εφορία παραπάνω, αν δεν ελέγξω τον φοροφυγά, αν δεν καταγγείλω τον διπλανό επάγγελμα που διεκδικεί, αν, αν ...

Μου λένε πως εσύ περνάς καλά, δες αυτούς που δεν έχουν εργασία. Εσύ έχεις μεγάλο μισθό, δες αυτούς που έχουν μισθό 800 ευρώ. Εσύ έχεις μόνιμη εργασία, δες αυτούς που τους καλούν όποτε υπάρχει δουλειά. Εσύ θα πάρεις καλή σύνταξη, δες αυτούς που παίρνουν σύνταξη 400 ευρώ.

Όλοι αυτοί που μου λένε όλα αυτά είναι οι εργοδότες, οι πολιτικοί μας, οι βουλευτές μας, οι ... υπουργοί μας, οι τραπεζίτες και οι δημοσιογράφοι.

Μια και δεν μπορώ να περιγράψω για το τι έγινε για όλη την επικράτεια και ποιοι είναι υπεύθυνοι θα αναφέρω αυτά που έχω δει και έχω ζήσει. Θα περιγράψω το τι επικρατεί στο εργοστάσιο που εργάζομαι εδώ και 24 χρόνια και στον τόπο μου που ζω εδώ και 45 χρόνια.

Η Αλουμίνιο της Ελλάδος δημιουργήθηκε στην αρχή της δεκαετίας του 60 από ξένα κεφάλαια και από το ελληνικό δημόσιο. Έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση γης, δόθηκαν φοροαπαλλαγές, επιδοτήθηκε το ρεύμα και άλλα. Προσέφερε χιλιάδες θέσεις εργασίας με καλές αμοιβές, δημιούργησε τον πρότυπο οικισμό (Άσπρα Σπίτια), αναπτύχτηκε η τοπική κοινωνία, αναπτύχθηκαν νέες θέσεις εργασία και συνέβαλε στην εθνική οικονομία. Με λίγα λόγια πολλά προνόμια για μια επιχείρηση που σίγουρα συνέβαλε αλλά και επιβάρυνε το κράτος, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον μια και είναι μια βαριά βιομηχανία.

Στην πορεία της αυτή η επιχείρηση άλλαξε πολλές φορές χέρια. Από κρατική (Γαλλικό κράτος) ιδιωτικοποιήθηκε, ξανά κρατικοποιήθηκε, ξανά ιδιωτικοποιήθηκε, εξαγοράστηκε από μεγαλύτερο ξένο όμιλο και από τις 15 Μαρτίου 2005 ανήκει στον όμιλο Μυτιληναίου. Τότε στην Αλουμίνιο της Ελλάδος εργάζονταν 1288 εργαζόμενοι. Ο σημερινός εργοδότης, έπεισε τους μετόχους και έκαναν μετασχηματισμός της επιχείρησης, αποσύρθηκε από το χρηματιστήριο, διασπάστηκε, άλλαξε επωνυμία (Αλουμίνιο), πουλήθηκε ή χαρίστηκε περιουσία της, με αποκορύφωμα η μονάδα συμπαραγωγής (παραγωγή ενέργειας και ατμού), που ήταν και είναι η ελπίδα για την παραγωγή αλουμινίου και το μέλλον των εργαζομένων. Αυτή η μονάδα έχει γίνει από το αποθεματικό της Αλουμίνιο της Ελλάδος και χρηματοδότηση της Ε.Ε. Σήμερα αυτή έχει την επωνυμία Αλουμίνιο της Ελλάδος. Έχουν γίνει και παρανομίες με το Ελληνικό κράτος να κάνει τα στραβά μάτια και η Ε.Ε. να τα έχει καταγγείλει και να περιμένουμε τις εξελίξεις.

Σήμερα ο όμιλος Μυτιληναίου κατασκευάζει νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας αλλά δεν επενδύει πραγματικά στο εργοστάσιο Αλουμινίου. Από τη φαίνεται το φυσικό αέριο που ήρθε στον Άγιο Νικόλαο για τις ανάγκες του αλουμινίου και με κρατική βοήθεια, θα χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας. Οι θέσεις εργασίας συνεχίζονται να μειώνονται, σήμερα εργάζοντε κάτω από 900 εργαζόμενοι. Οι νέοι εργαζόμενοι να έχουν διαφορετική μεταχείριση και απολαβές. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες να εργάζονται και να αμείβονται σε εποχές μεσαίωνα. Με όλες αυτέ τις θυσίες και ο εργοδότης να θέλει κι άλλες και είχαμε τρία θανατηφόρα ατυχήματα. Και η κυβερνόντες μαζί με τους εργοδότες και τραπεζικούς θέλουν κι άλλες.

Η Αλουμίνιο της Ελλάδος όλα αυτά τα χρόνια είχε και έχει υπερκέρδη με τον ένα ή άλλο τρόπο φαγώθηκαν ή είναι στα σεντούκια λίγων.

Αν πραγματικά όλοι αυτοί που μας ζητάτε λιτότητα, θυσίες για να έχουμε εργασία, ένα είναι σίγουρο, εσείς πρέπει να πληρώσετε, εσείς πρέπει να κάνετε θυσίες. Εσείς πρέπει να συμβάλετε γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχετε συσσωρεύσει κέρδη από τους εργαζόμενους, από την τοπική κοινωνία, από τον φυσικό πλούτο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το κράτος.

Ο εργαζόμενος δεν έχει να δώσει. Θα πάρει, νέες θέσεις εργασία, καλές απολαβές, ανθρώπινες συνθήκες. Μόνο τότε έχουμε ανάπτυξη και ευημερία για όλους!
Από anexartitoi.gr

Συζητούν στους Δελφούς για τον Καλλικράτη


Ο Δήμος Δελφών διοργανώνει την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2009, στις 18:00 στο Δημαρχείο Δελφών, ανοιχτή δiαβούλευση με θέμα το νέο αυτοδιοικητικό αρχιτεκτονικό σχέδιο που προωθείται με την ονομασία "Καλλικράτης".
Σε αυτή την ανοιχτή διαβούλευση καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ., έτσι ώστε να υπάρξει μία πρώτη διερεύνηση των ιδιαιτέρων στοιχείων που γεννιούνται από το ... νέο σχεδιασμό.
Πιστεύουμε ότι η ενδυνάμωση της δημοκρατίας βρίσκεται ακριβώς στην συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και γι' αυτό κρίνεται απαραίτητη κάθε δημόσια έκφραση επί του θέματος.

Οι κάτοικοι αναγκάζουν τον Δήμο Λιδορικίου να αντιδράσει για τις επιφανειακές εξορύξεις

Μετά από αναφορά στον Δήμο Λιδορικίου, της "Κίνησης ενεργών πολιτών ενάντια στην καταστροφή της Γκιώνας" πραγματοποιείται την Δευτέρα 25-1-2010 στις 7:00 (Σήμερα) Δημοτικό Συμβούλιο στο Λιδορίκι, με θέμα τις επιφανειακές εξορύξεις στην περιοχή "Κόκκινο χούμα"
Σας δημοσιεύουμε την αναφορά της κίνησης πολιτών

Α Ν Α Φ Ο Ρ Α

ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ
Κάτοικοι : ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
Αστ.Τμήμα : : ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
ΘΕΜΑ : ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ Τ. Δ. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
Ημερομηνία 11-01-2010

ΠΡΟΣ :
ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒ. ΤΟΥ Δ. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ

Μετά από επί τόπου έρευνα διαπιστώσαμε, ότι η εταιρεία S&B με χωματουργικά μηχανήματα ... διαμορφώνει την περιοχή, «Κόκκινο χώμα» για επιφανειακές εξορύξεις βωξίτη.
Βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε εργασία στην περιοχή μας, είναι η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, η οποία θεσμικά εκφράζεται από το Δήμαρχο και το Δημ. Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον κώδικα 3463/2006 οποιαδήποτε δραστηριότητα στα διοικητικά όρια του Δήμου για την οποία απαιτείται έγκριση περιβαλλοντολογικών όρων πρέπει να τύχει της θετικής γνωμοδότησης του Δημ. Συμβουλίου. Αυτή η διαδικασία δεν έχει ακολουθηθεί στις επίμαχες εργασίες.
Σας είναι γνωστό ότι η τοπική κοινωνία έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε εξορυκτικές δραστηριότητες στην Γκιώνα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λιδωρικίου. Στη σύγκλιση του Δημ. Συμβουλίου με το ανωτέρω θέμα είχατε ζητήσει κ. Δήμαρχε την αναβολή της απόφασης προκειμένου να γίνει συγκέντρωση και ενημέρωση των δημοτών και η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι δε θα προχωρήσει σε εργασίες πριν τη συνάντηση αυτή.
Κατόπιν αυτών και για να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, σας παρακαλούμε να απαιτήσετε από την εταιρεία την άμεση διακοπή των εργασιών.
Διαφορετικά, σας δηλώνουμε, ότι επικαλούμενοι την παραγρ. 1 του άρθρου 24 του Συντάγματος ( η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση και δικαίωμα του καθενός….) θα εφαρμόσουμε οι ίδιοι τις συνταγματικές επιταγές.
Μετά τιμής
Η επιτροπή της παραπάνω κίνησης
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΑΚΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΛΩΣΣΑΣ
Από syrizafokidas και savetheforest.gr

Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες, τρίζει η θέση της Μπατζελή

Ακαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή με αντιπροσωπεία αγροτών μόνο από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο. Μια συνάντηση, το κλίμα της οποίας είχε ήδη πυροδοτηθεί πριν από την έναρξή της από τις συνεντεύξεις της κας Μπατζελή σε κυριακάτικη εφημερίδα και ραδιοφωνικό σταθμό.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών απλώς άκουσαν επί δίωρο τα επιχειρήματα της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό για να δοθούν εθνικές ήσσονος σημασίας (de minimis) ενισχύσεις, όπως ζητούν οι αγρότες και όπως πρόσφατα έχει δώσει τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα χωρίς να θέτει συγκεκριμένο όριο (πλαφόν).

Αντιθέτως, η κα υπουργός μίλησε για την ανάγκη «ρήξεων και βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών» στην ελληνική γεωργία μέσα από διάλογο, καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν σε αυτόν, εγκαταλείποντας τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις και επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα όσα ανέφερε η κα Μπατζελή, τα οποία όπως είπαν σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα οικονομικά τους αιτήματα. Για τις περαιτέρω αποφάσεις τους παρέπεμψαν στις γενικές συνελεύσεις των διαφόρων μπλόκων, επισημαίνοντας πάντως ότι από εδώ και πέρα η στάση των αγροτών θα σκληρύνει, με μαζικούς αποκλεισμούς δρόμων. «Από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε μπλακάουτ», τόνιζαν ... χαρακτηριστικά.

Οι συνεντεύξεις

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δύο χθεσινές συνεντεύξεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (στην εφημερίδα «Το Βήμα» και το ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά). Στη μεν πρώτη, εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων και μάλιστα λίγες ώρες πριν από την έναρξη του «διαλόγου» για τη γεωργία στο Ζάππειο Μέγαρο, η κα Μπατζελή αναφέρεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους εκπροσώπους των αγροτών -εν δυνάμει συνομιλητές της στο «διάλογο»- κοσμώντας τους… με φράσεις όπως «τραμπούκοι, που απειλούν και εκβιάζουν», «αχταρμάς, που αγγίζει τα όρια του αναρχοσυνδικαλισμού», «συνονθύλευμα, χωρίς επαρκή νομιμοποίηση», «σεξιστές και με ψυχολογικά προβλήματα», «άνθρωποι που τρελαίνονται για δημοσιότητα και περιφρονούν την πολιτική ηγεσία της χώρας» κ.ά.

Στη συνέντευξη της στο Κανάλι 1 αμφισβητεί και την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ότι, «ο κ. Παπανδρέου προέτρεψε τον Βούλγαρο ομόλογό του, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να συναντηθεί με αντιπροσωπεία Ελλήνων αγροτών» και αποκαλεί προβοκάτορες τους αγρότες των Σερρών. «Η κίνηση την οποία έκαναν ορισμένοι αγρότες, να βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έναν ξένο πρωθυπουργό, ήταν για να προβοκάρουν τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και την ίδια τη χώρα», τόνισε η κα Μπατζελή.

Ερωτηθείσα για τους χαρακτηρισμούς που περιείχαν οι συνεντεύξεις της μετά το πέρας της άκαρπης συνάντησης με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν επιθυμώ να κάνω καμία αναφορά, εν μέσω διαλόγου με τους αγρότες…», αφήνοντας παράλληλα να διαρρεύσει ότι «δεν επρόκειτο περί συνέντευξης («Βήμα»), αλλά για φιλική συνομιλία με το δημοσιογράφο της εφημερίδας».

Πάντως, το θέμα της επίσκεψης του κ. Μπορίσοφ στο μπλόκο του Προμαχώνα δεν έμεινε ασχολίαστο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «διπλωματικά αφύσικη και πέρα από τα εσκαμμένα πράξη».

«Είπαμε να χάνεται εθνική κυριαρχία, αλλά μέχρι του σημείου να έρχεται ο Βούλγαρος πρωθυπουργός να λύσει εσωτερικά θέματα της χώρας, υπάρχει κάποια απόσταση. Όπου να' ναι πρέπει να περιμένουμε και τον κ. Μπερίσα, για να λύσει τα προβλήματα των Αλβανών του Μεταξουργείου», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Σκλήρυνση» των μπλόκων

Στη διάρκεια της χθεσινής 10ης ημέρας των αγροτικών κινητοποιήσεων οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ήταν ο πρωταγωνιστής, καθώς οδήγησαν σε «ελαστικοποίηση» των μπλόκων, που ναι μεν διατηρήθηκαν όπως είχαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά επί ορισμένα χρονικά διαστήματα άνοιγαν, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω χιονοπτώσεων.

Στα ήδη γνωστά μπλόκα στις εθνικές και επαρχιακές οδούς και τους μεθοριακούς σταθμούς, προστέθηκαν το Σαββατοκύριακο το μπλόκο στις Λιβανάτες Φθιώτιδας από ελαιοπαραγωγούς της Λοκρίδας, καθώς και ο αποκλεισμός με τρακτέρ της εισόδου του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από αγρότες της Θεσπρωτίας.

Μετά τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι αγρότες των αδέσμευτων αγροτικών συλλόγων του νομού Σερρών (που δεν μετείχαν στη συνάντηση) αποφάσισαν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, χωρίς πλέον να ανοίγουν για λίγες ώρες το μπλόκο στον Προμαχώνα και να μην επιτρέπουν ούτε τη διέλευση φορτηγών αυτοκινήτων, που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα, από και προς τη χώρα. Απειλούν, μάλιστα, να κλείσουν και τη σιδηροδρομική γραμμή.

Για σήμερα οι «γαλάζιοι» αγρότες της Θεσσαλίας, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον Πλατύκαμπο και τη Μελούνα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μπλόκα αποκλείοντας τις παρακαμπτήριες εξόδους των Τεμπών, αγρότες της Μεσσηνίας έχουν προγραμματίσει τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου στην Καλαμάτα, ενώ όπως έχουν αποφασίσει οι αγρότες μέλη της ΠΑΣΥ (μπλόκο της Νίκαιας) θα διαδηλώσουν έξω από το Ζάππειο Μέγαρο, όπου διεξάγεται ο «διάλογος» - ημερίδα της ΟΚΕ για τη γεωργία.

Πέραν των αγροτών, στο σημερινό «διάλογο» αποφάσισε να μη λάβει μέρος και ο ΣΥΝ, χαρακτηρίζοντάς τον ως προσχηματικό, ενώ στις επισκέψεις που πραγματοποίησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα το Σαββατοκύριακο στα μπλόκα δήλωσε προς τους συγκεντρωμένους αγρότες ότι «εάν φύγετε από τα μπλόκα, τα έχετε χάσει όλα», χαρακτηρίζοντας και αυτή το «διάλογο» ως προσχηματικό.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Από Ναυτεμπορική, σκίτσο απο Ελληνικό Καφενείο

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ-ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΣΚΕΤΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ από 31/1 εως 28/2/10

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΧΩΒΑΣ
30/1-28/2/2010 •
Μια ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής -γλυπτικής των καλλιτεχνών της Κεντρικής Ελλάδας. Μια καλή ευκαιρία για να επισκεφτείτε τη χιονισμένη Αράχωβα....


ΣΚΕΤΚΕ /ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
συμμετέχοντες καλλιτέχνες
ΑΔΑΜΟΣ ΚΩΣΤΑΣ • ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ • ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ • ΑΡΩΝΗ ΧΡΥΣΑ • ΒΑΣΔΕΚΗ ΕΒΙΝΑ • BARBU THEODORA • ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΒΙΚΥ • ΓΡΑΝΤΖΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ • ΔΟΓΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ • ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΓΙΟΛΑΝΤΑ • ΚΑΖΙΡΕΛΟΒΑ ΝΑΤΑΛΙΑ • ΚΑΖΙΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ • ΚΑΝΑΤΑ ΜΑΡΙΑ • ΚΑΝΤΙΡΟΒ ΟΛΕΓΚ • ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ • ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ • ΚΑΦΙΔΑ-ΤΕΡΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ • ΚΙΟΠΕΚΤΖΗ ΜΑΡΙΝΙΚΗ .... ΚΟΚΜΟΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ • ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕΛΙΤΑ • ΚΟΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ • ΚΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ • ΚΟΥΛΟΥΜΠΡΟΥΚΑΣ ΝΙΚΟΣ • ΚΟΥΤΜΑΝΗ ΜΑΡΙΑ • ΛΑΔΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ • ΛΙΑΠΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ • ΜΑΝΟΣ ΦΙΛΛΙΠΟΣ • ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΘΥΜΙΟΣ • ΜΗΛΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ • ΜΠΑΤΣΙΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ • ΜΠΙΑΤΖΙΝΙ ΜΑΡΤΑ • ΜΠΟΚΕΑΣ ΝΙΚΟΣ • ΞΕΡΑ ΓΙΑΝΝΑ • ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ • ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΝΙΚΟΛ • ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΛΛΙΑ • ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ • ΠΑΡΔΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΣ • ΡΙΖΟΣ ΝΙΚΟΣ • ΣΓΟΥΡΟΥ ΑΛΙΚΗ • ΣΙΔΕΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ • ΣΙΜΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ • ΣΙΜΟΥ ΑΡΓΥΡΩ • ΤΟΥΛΙΑΤΟΥ ΚΕΡΑΣΙΑ • ΤΡΩΓΑΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ • ΤΣΑΓΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ • ΤΣΕΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ • ΤΣΕΛΟΥ ΣΟΦΙΑ • ΤΣΙΑΧΡΗΣ ΗΛΙΑΣ • ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ • ΦΑΛΙΑΓΚΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ • ΦΛΕΓΓΑ ΑΝΤΩΝΙΑ • ΦΛΩΡΟΥ ΜΑΡΙΑ • ΦΙΣΤΟΥΡΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ • ΧΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Από altpressfthiotida

Απεργία από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φωκίδας στις 10 Φεβροuαρίου

Στις 26 Γενάρη. συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο για οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης

Εργατοϋ­παλληλικό Κέντρο Νομού Φωκίδας Τμήμα Γενι­κής Συνομοσπονδίας Εργα­τών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.)

- Συνάδελφοι, στη βάρβαρη πρωτοφανή επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, εμείς, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, μόνο μια απάντηση μπορούμε να δώσουμε. ΑΓΩΝΑΣ.

Τρομοκρατούν με τα ελλείμ­ματα των ασφαλιστικών ταμείων, ελλείμματα που τα δημιούργησαν οι ... δικές τους πολιτικές που αβαντάριζαν και αβαντάρουν το μεγάλο κεφάλαιο για να ανατρέ­ψουν ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση, το κουτσουρεμένο σύστημα υγείας.

Φουσκώνουν τα μυαλά του λαού για φοροδιαφυγή και φοροφυγάδες για να μας πείσουν να μαζεύουμε απο­δείξεις από τα κουλούρια και αυτοί, τα λεφτά μας τα δίνουν στο κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση του. Κάνουν κοινωνική πολιτική με τα επιδόματα φτωχοκο­μείου ενώ την ίδια στιγμή τα επιδόματα τα παίρνουν πίσω διπλά και τρίδιπλα με την φορολόγηση καπνού ­ τελών κυκλοφορίας. Συνάδελφοι, στις χιλιάδες απολύσεις, στη νέα αντια­φαλιστική βαρβαρότητα, στη νέα φορολογική επιδρο­μή στα λαϊκά εισοδήματα, στη μείωση μισθών και
συντάξεων, στα άγρια χαρά­τσια σε κάθε πτυχή της ζωής μας μια μόνο απάντηση ται­ριάζει. ΑΓΩΝΑΣ.

Ο αγώνας αυτός για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να έρχεται με σύγκρουση με την λογική της ηγεσίας της ΓΣΕΕ που ως πράκτορες του κεφαλαίου, της Κυβέρνησης και της Ε.Ε. προωθούν την υποταγή, το σκύψιμο του κεφαλιού, την πλήρη συναίνεση στα αντεργατικά μέτρα. Καμία αυτα­πάτη για το ρόλο αυτών των ηγεσιών. Σας καλούμε να πάρετε αποφάσεις για απεργία την Τετάρτη στις 10/2/2010.

Να βγάλετε ανακοινώσεις, αφίσες. Να τις δημοσιεύσετε στον τοπικό Τύπο. Να συγκαλέσετε συνελεύσεις. Ήδη το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας ομόφωνα αποφάσι­σε 24ωρη απεργία την ίδια ημέρα.

Για την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής μάχης σας καλούμε την Τρίτη 26 Γενά­ρη στις 6:30 μ.μ. στο Εργατι­κό Κέντρο.

Αμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών ζητά το ΚΚΕ

Την νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, καθώς και τη χορήγηση ιθαγένειας στους νέους με την ενηλικίωσή τους εφόσον το επιθυμούν προτείνει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του.
Κατηγορεί, μάλιστα, τις κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι ακολούθησαν πολιτική καταστολής και ομηρίας των μεταναστών.
Αναφερόμενο στο σχέδιο νόμου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, το ΚΚΕ τονίζει ότι αφορά μόνο ένα τμήμα των μεταναστών και δεν αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του.
«Κινείται στην κατεύθυνση χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των μεταναστών στις κυρίαρχες 'αξίες' της κοινωνίας της εκμετάλλευσης», αναφέρει το ΚΚΕ.
Για την επίλυση του προβλήματος το ΚΚΕ προτείνει μεταξύ άλλων:...
-Αμεση νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και κατοχύρωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

-Κατάργηση της τροπολογίας της ΝΔ που προβλέπει απέλαση για λόγους «δημόσιας τάξης και ασφάλειας» κάθε μετανάστη και τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όσους έχουν πενταετή πραγματική παραμονή στη χώρα.

-Νομιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των παιδιών μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα.

-Ισότιμη πρόσβαση των παιδιών όλων των μεταναστών στις δομές της ελληνικής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει και την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού τους.

-Δημιουργία πολύγλωσσων δημόσιων κέντρων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού για τους ενήλικες μετανάστες.

-Παύση των τρομοκρατικών επιχειρήσεων και απελάσεων των μεταναστών χωρίς χαρτιά.

-Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής και εμφυλίων.

-Ειδική μέριμνα από τους κρατικούς φορείς και όχι τις ΜΚΟ για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες με παιδιά και θύματα σωματεμπορίας.

Η ετήσια συνάντηση του "ΚΡΙΣΑΙΟΥ"

Ετήσια συνάντηση

Σας προσκαλούμε στην ετήσια συνάντηση του Συλλόγου μας, για να διασκεδάσουμε και να περάσουμε μαζί, μια αξέχαστη βραδιά με την λαϊκορεμπέτικη κομπανία του Θανάση και τους εκλεκτούς μεζέδες του «Μπεμπέλη».
Ραντεβού λοιπόν στις 9.30 το βράδυ της Παρασκευής 5 Φλεβάρη


Για όσους δεν γνωρίζουν το μεζεδοπωλείο του «ΜΠΕΜΠΕΛΗ» βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Γαλαξιδίου στο κεντρικό δρόμο από την Πλατεία Μανουσάκια. ...

Προσοχή για reserve

καλέστε
στο: 22650-41677
πρόσκληση
Στην πρόσκληση περιλαμβάνεται ένα κύριο γεύμα, μία σαλάτα ή ένα ορεκτικό ένα τυρί και 1/2 κιλό κρασί ανά 4 άτομα.
Κυρίως πιάτα: Κοτόπουλο φιλέτο και σουβλάκι -Μπιφτέκι ψητό – πανσέτα ψητή – συκώτι ψητό-σουβλάκι και μπριζόλα χοιρινή — ψαρονέφρι—χοιρινό δαμάσκηνα—χοιρινό μπεμπέλης–κουνέλι λεμονόριγα-κελεμια Γαλαξιδιώτικα-συκώτι με κρεμμύδια-τηγανιά-τηγανιά καυτερή-κεφτέδες.
Ορεκτικά : Κολοκυθοκεφτέδες, Ντοματοκεφτέδες, μανιτάρια, σπανακοπιτάκια, τυροπιτάκια, φλογέρες, σαγανάκι, τυροκαφτερή, φέτα ψητή, πατάτα ψητή, πατάτες τηγανιτές, μελιτζάνα ψητή, λαχανικά ψητά, λουκάνικο ψητό.
Σαλάτες: Ρόκα-Μαρούλι-Χωριάτικη-Λάχανο

Επίσης οι τιμές των ποτών και αναψυκτικών είναι: Μπύρα μεγάλη 2,50
— Κρασί χύμα κιλό 9,00 € Αναψυκτικά 1,50
Τιμή πρόσκλησης: 16,00 ευρώ.

Λόγω του περιορισμένου χώρου του καταστήματος και του αριθμού των προσκλήσεων, αυτές θα χορηγηθούν με προτεραιότητα στα μέλη του Συλλόγου και μετά στους φίλους μας.

Ευχαριστούμε και σας περιμένουμε.
το Δ.Σ

H δολοφονία του 15χρονου ήταν η αφορμή, η σπίθα, θέλουμε η δίκη να διεξαχθεί ομαλά, να αποδοθεί δικαιοσύνη

Στην ταβέρνα με τους ντόπιους

Στην ταβέρνα του «Κοτλίτσα», πάνω στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, ο Κωνσταντίνος και η Πόπη, ιδιοκτήτες του καταστήματος, τρώνε, πίνουν και συζητούν μαζί με τον Πανάγο Πουρνάρα και τη σύζυγό του Καίτη. Καθόμαστε μαζί τους, γεμίζουν δύο κούπες κρασί και μετά τα τυπικά αρχίζουν να μας μιλούν για το πολεμικό κλίμα εν όψει δίκης αλλά και για τα υπερβολικά -κατά τη γνώμη τους- μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί στην πόλη τον τελευταίο καιρό.

Από τα πρώτα λεπτά αντιλαμβανόμαστε πως όλοι τους είναι εξαιρετικά ψύχραιμοι, σε αντίθεση με τις φήμες που ήθελαν τους ντόπιους να έχουν τρομοκρατηθεί φοβούμενοι επεισόδια και ... βανδαλισμούς από τους διαδηλωτές που θα καταφθάσουν στην Αμφισσα.

Ο Πανάγος παίρνει τον λόγο και μας λέει: «Ακούμε από τα Μέσα ότι ο κόσμος φοβάται ακόμη και να βγει από το σπίτι του αλλά δεν είναι έτσι. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν. Το μόνο που ευχόμαστε είναι να υπάρξει απονομή δικαιοσύνης και να διεξαχθεί η δίκη χωρίς παρατράγουδα. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, αφού οι μόνοι που δεν φταίνε σε τίποτα είναι οι πολίτες και βιοπαλαιστές της Αμφισσας που δεν θέλουν να δουν τις μηδαμινές περιουσίες τους να καταστρέφονται».

Αναφορικά με τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και τους φόβους για νέα επεισόδια έξω από τα δικαστήρια, ο Πανάγος μας λέει: «Κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους πολλά παιδιά, είτε σε εργατικά ατυχήματα είτε σε τροχαία. Ομως, η δολοφονία του 15χρονου ήταν η αφορμή, η σπίθα! Ο απλός κόσμος που υποφέρει και που βλέπει το κράτος να μη δίνει λύση στα προβλήματά του ξέσπασε! Οι κυβερνώντες, όποιοι κι αν είναι αυτοί, οφείλουν να αφουγκραστούν τον λαό και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής του. Για παράδειγμα, στην Αμφισσα η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και οι νέοι φεύγουν καθημερινά για τα αστικά κέντρα. Πρέπει να γίνει κάτι επειγόντως γιατί ο τόπος θα ερημώσει. Επίσης, το πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις των ΤΕΙ θα πρέπει κάποια στιγμή να διευθετηθεί. Δεν είναι δυνατόν τα ΤΕΙ να στεγάζονται σε ένα απαρχαιωμένο κτήριο χωρίς κυλικείο. Για τους αγρότες δεν χρειάζεται να πω κάτι. Οι άνθρωποι είναι ήδη στα μπλόκα και δίνουν τον αγώνα τους».

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία στέκεται και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που μας λέει: «Η Αμφισσα είναι παραμελημένη και ο κόσμος τα βγάζει δύσκολα πέρα. Μακάρι τις ημέρες που θα διεξάγεται η δίκη να έρθει κόσμος για να διαδηλώσει ειρηνικά και παράλληλα να δουλέψουν και τα μαγαζιά. Η πόλη μας είναι ανοιχτή για όλους».

Δήμαρχος Αμφισσας Ασημάκης Ασημακόπουλος: «Θα προσπαθήσουμε να μη συμβεί το παραμικρό»

Ικανοποιημένος από την ειρηνική ατμόσφαιρα που επικράτησε στην Αμφισσα την Τετάρτη και την Παρασκευή, τις δύο πρώτες ημέρες της δίκης, εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην «Espresso της Κυριακής» ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Φωκίδας Ασημάκης Ασημακόπουλος. «Μέχρι στιγμής όλα έχουν κυλήσει ομαλά και οι κάτοικοι είναι πολύ ικανοποιημένοι από τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετώπισαν την πόλη μας οι διαδηλωτές που ήταν εδώ την Τετάρτη. Διαδήλωσαν με κόσμιο τρόπο, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα και οι καταστηματάρχες δεν έκλεισαν τα μαγαζιά τους αλλά δούλεψαν κανονικά. Εάν συνεχίσουν να έρχονται διαδηλωτές και φερθούν με τον τρόπο που έχουν φερθεί όσοι ήταν εδώ την Τετάρτη, να ξέρουν ότι είναι καλοδεχούμενοι. Εμείς θέλουμε η δίκη να διεξαχθεί ομαλά, να αποδοθεί δικαιοσύνη και στο τέλος να μπορούμε να πούμε ότι στην πόλη μας επικράτησε η δημοκρατία, γιατί δημοκρατία είναι να μπορούν οι πολίτες να διαδηλώνουν χωρίς όμως να επηρεάζεται αρνητικά η καθημερινότητα της πόλης».

Οσον αφορά τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί από την τοπική κοινωνία όταν αποφασίσθηκε να διεξαχθεί η δίκη στην Αμφισσα, ο δήμαρχος μας λέει: «Στις 5 Νοεμβρίου αποφασίστηκε να γίνει η δίκη στην Αμφισσα. Στις 11 Νοεμβρίου συνήλθαν εκτάκτως το δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο. Χωρίς να είναι αρμόδιο, το νομαρχιακό συμβούλιο έκανε ένα ψήφισμα και είπε ότι δεν θέλει να γίνει η δίκη στην Αμφισσα, χωρίς ωστόσο να αιτιολογήσει αυτήν την απόφαση. Ομως, το δημοτικό συμβούλιο πήρε μία άλλη απόφαση που θα τη χαρακτήριζα σταθμό. Είπαμε λοιπόν ότι αφού δεν μπορούμε να ανατρέψουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου, θα βοηθήσουμε στην ομαλή διεξαγωγή της δίκης και σε συνεργασία με τις Αρχές θα προσπαθήσουμε να μη συμβεί το παραμικρό. Εμείς πιστεύουμε στη δημοκρατία».

Σχετικά με τους φόβους που είχαν εκφραστεί και τις φήμες που ήθελαν την πόλη να κατακλύζεται από βανδάλους, ο κ. Ασημακόπουλος μας λέει: «Ολοι είχαμε τους φόβους μας, όμως θα παρατηρήσατε ότι την Τετάρτη, στη συγκέντρωση στην πλατεία α [Μία διμοιρία των ΜΑΤ περνάει μπροστά από το δημοτικό σχολείο της Αμφισσας και οι μικροί μαθητές χαζεύουν την «παρέλαση» των πάνοπλων ανδρών.] λλά και στην πορεία που ακολούθησε, συμμετείχαν όχι μόνο διαδηλωτές αλλά και πάρα πολλοί κάτοικοι της Αμφισσας. Κανείς δεν έχει να προσάψει στους διαδηλωτές το παραμικρό και όλοι είναι ικανοποιημένοι».

Η δίκη των δύο ειδικών φρουρών είναι σίγουρα μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών αλλά όχι η μοναδική που έχει διεξαχθεί στην πόλη της Αμφισσας, αφού εκεί είχαν δικαστεί και οι «σφαγείς της δικτατορίας». Ο δήμαρχος δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής»: «Πάντα γίνονταν πολύ μεγάλες δίκες στην πόλη μας. Αλλωστε, κάποτε η Αμφισσα είχε διεκδικήσει την πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Εδώ το δικαστικό σώμα ήταν πανίσχυρο. Πάντα είχαμε μεγάλες δίκες, ενώ πρόσφατα, πριν από αυτή των δύο αστυνομικών, είχαμε τη δίκη του Δημητράκη. Απλώς αυτήν τη φορά τα ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη έκταση στο γεγονός και φόβισαν κάποιους από τους κατοίκους της μικρής μας πόλης. Ελπίζω να πάνε όλα καλά μέχρι το τέλος».
Aπό Espresso