Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Ακυρώνεται αμετάκλητα η «Βωβούπολη»

Πανηγυρική δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Επιτροπής Κατοίκων
Ακυρώνεται οριστικά και αμετάκλητα η κατασκευή του Εμπορικού Κέντρου τύπου ΜALL στον Βοτανικό ύστερα από απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιτρέπεται όμως η κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ και οι αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς έγινε δεκτή η εισήγηση του Συμβούλου Επικράτειας Σπύρου Μαρκατη ότι η ακύρωση της κατασκευής του εμπορικού κέντρου δεν εμποδίζει την κατασκευή του γηπέδου. Αυτ’ή ήταν άλλωστε και η θέση της Επιτροπής Κατοίκων και του ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσαν το βάρος του σχετικού αγώνα.
Η διάσκεψη της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας με πλειοψηφία 15-10, έκανε δεκτή την προσφυγή κατοίκων της περιοχής και την ακύρωση οικοδομικής αδείας του εμπορικού κέντρου.
Απο http://www.antinews.gr/?p=6420

Αποζημίωση πεζών λόγω κατάληψης πεζοδρομίου από Αυτοκίνητο

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών εξέδωσε δύο αποφάσεις για την γνωστή υπόθεση του πεζού που υπερπήδησε ένα τζιπ το οποίο είχε σταθμεύσει σε πεζοδρόμιο αποκλείοντας την ελεύθερη διέλευση των περαστικών.

Η υπόθεση είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης ως μία ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου παρόλο που είχε παρκάρει παράνομα έκανε μήνυση και αγωγή αποζημίωσης εναντίον του πεζού που υπερπήδησε το τζιπ, αλλά και της φίλης του που επίσης εμποδίστηκε στην διέλευση του πεζοδρομίου. Οι πεζοί απάντησαν επίσης με αγωγή και μήνυση.

Το Ειρηνοδικείο έκρινε ως εξής:

Σύμφωνα με την απόφαση 966/2009 του Δικαστηρίου, ο ιδιοκτήτης του τζιπ καλείται να καταβάλλει 600 ευρώ σε κάθε έναν από τους δύο πεζούς καθώς και 80 ευρώ για τα δικαστικά τους έξοδα.

Σύμφωνα με την απόφαση 967/2009 του Δικαστηρίου, ο ... πεζός που υπερέβη το αυτοκίνητο, καλείται να καταβάλλει αποζημίωση 745 ευρώ καθώς κι 100 ευρώ για δικαστικά έξοδα, ενώ η αγωγή του ιδιοκτήτη απορρίπτεται για την πεζό φίλη, στην οποία ο ιδιοκτήτης καλείται να καταβάλλει άλλα 100 ευρώ ως δικαστικά έξοδα. Με την δεύτερη απόφαση πάντως απορρίφθηκε η ένσταση του πεζού για ενάσκηση νόμιμου δικαιώματος του να συνεχίσει την περιπατητική του ευθεία ακόμη και πάνω από το τζιπ: το Δικαστήριο δηλαδή δεν δικαίωσε αυτή την πράξη, αλλά αναγνώρισε την αγανάκτησή του.

Σημειωτέον ότι και οι δύο αποφάσεις είναι τελικές, καθόσον δεν προσβάλλονται με έφεση (επειδή εκδικάστηκαν με την ειδική διαδικασία των μικροδιαφορών), ενώ δεν προβλέπεται και ενάσκηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Η απόφαση 966/2009 είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή αναγνωρίζει δικαίωμα αποζημίωσης για προσβολή προσωπικότητας του διερχόμενου πεζού από παράνομα παρκαρισμένο αυτοκίνητο που έχει καταλάβει το πεζοδρόμιο. Εκτός δηλαδή από την προστασία του νόμου με το διοικητικό πρόστιμο της τροχαίας - η οποία στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν επελήφθη του θέματος και η μεροληψία εις βάρος των πεζών από τον αστυνομικό που κατέγραψε το συμβάν έχει διαγνωσθεί και από τον Συνήγορο του Πολίτη - ο πεζός έχει πλέον ένα ιδιωτικού δικαίου μέσο προστασίας: την αγωγή αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης από την προσβολή της προσωπικότητάς του.

Ταυτόχρονα όμως, με την απόφαση 967/2009 το Δικαστήριο οριοθετεί αυτό το δικαίωμα, μη δεχόμενο την ατιμωρησία σε περίπτωση πρόκλησης ζημίας στο παράνομα παρκαρισμένο όχημα - χωρίς ωστόσο ειδικότερη αιτιολόγηση αυτής της άποψης.

Ένα απόσπασμα από την απόφαση 966/2009:

" Την 21η Μαρτίου 2007, ημέρα Τετάρτη και περί ώρα 21.30, οι ενάγοντες βάδιζαν στο πεζοδρόμιο της οδού Αραχώβης με κατεύθυνση προς χώρο στάθμευσης του αυτοκινήτου της δευτέρας εξ αυτών. Ενώ περπατούσαν στο πεζοδρόμιο της οδού Αραχώβης στο ύψος του αριθμού Χ εμποδίστηκαν να συνεχίσουν την πορεία τους από το με αριθμό κυκλοφορίας ΧΧΧ αυτοκίνητο μάρκας Ψ, ιδιοκτησίας του εναγομένου, το οποίο ήταν σταθμευμένο πλησίον του [καταστήματος] που διατηρεί ο τελευταίος στην οδό Αραχώβης αρ. Χ και μπροστά από παρακείμενο του [καταστήματος] εσωτερικό ιδιωτικό πάρκιγνκ. Συγκεκριμένα το εν λόγω αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο καθέτως επί του πεζοδρομίου και καταλάμβανε ολόκληρο το πλάτος αυτού. Οι ενάγοντες ήταν αδύνατο να συνεχίσουν την πορεία τους επάνω στο πεζοδρόμιο και ήσαν υποχρεωμένοι να κατέβουν στο οδόστρωμα της οδού Αραχώβης, όπου εκείνη τη στιγμή υπήρχε αυξημένη κίνηση αυτοκινήτων με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Η θέα του αυτοκινήτου το οποίο ήταν σταθμευμένο κανονικά και όχι με αναμένα τα alarm, ώστε να δείχνει ότι ο οδηγός του το είχε σταθμεύσει προσωρινά καθώς και η απουσία του οδηγού του, δημιούργησαν ένα συναίσθημα αγανακτήσεως στους ενάγοντες και ιδιαίτερα στον πρώτο εξ αυτών, ο οποίος είδε να καταπατώνται τα δικαιώματά του ως πεζού και αισθανόμενος εντελώς αβοήθητος και απροστάτευτος από την καταπάτηση του στοιχειώδους δικαιώματός του να βαδίζει ελεύθερα σαν πεζός στα πεζοδρόμια της πόλης του, ενήργησε εντελώς παρορμητικά και ακούμπησε τα χέρια του στο καπό του αυτοκινήτου, προσπαθώντας να το υπερπηδήσει.

Η στάθμευση αυτή ήξταν παράνομη, γενομένη κατά παράβαση του άρθρου 34 παρ. 2 του Κ.Ο.Κ. η δε συμπεριφορά του εναγομένου έγινε εκ προθέσεως διότι αυτός εγνώριζε το παράνομο της πράξεώς του, ως επίσης εγνώριζε ότι με αυτή την στάθμευση απεκλείετο η χρήση του πεζοδρομίου από τους διερχομένους πεζούς. Πέραν του παρανόμου της πράξεως λόγω παραβάσεως διατάξεως του Κ.Ο.Κ. η πράξη αυτή αποτέλεσε επέμβαση στην προσωπικότητα των εναγόντων, εφ' όσον με αυτήν παραβιάστηκε η γενική υποχρέωση να μην προσβάλλει κανείς υλικά ή ηθικά αγαθά του άλλου. Δηλαδή και εξ αυτού του λόγου θεωρείται παράνομος προσβολή.

Με αυτήν την παράνομη και υπαίτια πράξη του εναγομένου παραβάσθηκε η προσωπικότητα των εναγόντων, εφ΄όσον παρεκωλύθησαν στην χρήση κοινόχρηστου χώρου και δη του πεζοδρομίου, δηλαδή χώρου προοριζομένου κατά τον νόμον, την κοινωνική συνείδηση και την κοινή αντίληψη, για την χρήση των πεζών και όχι για την στάθμευση των αυτοκινήτων. Η δυνατότητα χρήσεως του πεζοδρομίου απορρέει εκ του προστατευόμενου δικαιώματος της προσωπικότητάς των και αποτελεί εκδήλωση της ελευθερίας, η οποία αποτελεί στοιχείο της προσωπικότητος τούτων συνταγματικώς κατοχυρωμένο. "

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση εκδικάσθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνικοπολιτική χρονική συγκυρία, τον Δεκέμβρη του 2008.
Διαβάστε περισσότερα στο http://elawyer.blogspot.com/2009/05/blog-post_15.html
Σημείωση: η Φωτογραφία δυστυχώς είναι από την Ιτέα

Θέση εργασίας στον Δήμο Άμφισσας


ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Εποχιακό Προσωπικό)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ
ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΘΕΣΕΙΣ 1
ΦΟΡΕΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
ΕΔΡΑ / ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ 13/5/2009

Οικονομικά αποτελέσματα α΄ Τριμήνου της S&B

Τα οικονομικά αποτελέσματα της S&B μπορείτε να τα βρείτε στην σελίδα http://www.s.andb.gr/gr/pdf/13_05_09b.pdf


Ειδικότερα για τον Βωξίτη θα δείτε τα παρακάτω στοιχεία
Α’ Τρίμηνο
Βωξίτης
2009 2008 % μεταβολής
Πωλήσεις 6.649 10.974 -39,4
Κέρδη EBITDA 1.476 2.882 -48,8
Κέρδη προ φόρων 72 742 -90,3
Στο τομέα Βωξίτη, η χαμηλή ζήτηση για αλουμίνιο, σίδηρο και χάλυβα οδήγησε σε μείωση των
πωλήσεων κατά 39%, ενώ η κερδοφορία επιβαρύνθηκε από το υψηλό σταθερό κόστος.

Όποιος ξέρει καλύτερα τα οικονομικά θα μπορούσε να μας εξηγήσει και εμάς.
Πάντως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει κίνηση στο Λιμάνι της Ιτέας από Καράβια για μετάλλευμα.

Αποτελέσματα και καταγγελίες στην Λαμία.

Την Τετάρτη 13 Μαΐου στις φοιτητικές εκλογές στο ΤΕΙ Λαμίας γίναμε μάρτυρες ενός ‘βιασμού’ της δημοκρατίας. Μιλάμε για ‘βιασμό’ αφού κατά τη διεξαγωγή των εκλογών δεν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις κανόνες που θα διασφάλιζαν την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα οι εκλογές στο ΤΕΙ έγιναν χωρίς να διαφυλάσσεται η μυστικότητα της ψήφου μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας. Η εκλογική διαδικασία γινόταν σε μία αίθουσα χωρίς να υπάρχει παραβάν κάτω από τα βλέμματα μιας ομάδας μελών της ΔΑ0Π που παρακολουθούσαν τι ψήφιζε ο κάθε φοιτητής ενώ στην είσοδο της αίθουσας υπήρχε και πορτιέρης της ΔΑΠ.

Το πιο σημαντικό είναι πως η εφορευτική επιτροπή αντί να είναι αντιπροσωπευτική -να αποτελείται δηλαδή από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν στις φοιτητικές εκλογές – όπως σαφέστατα ορίζει το κείμενο της ΕΣΕΕ στο οποίο είναι και η υπογραφή της ΔΑΠ, αποτελούνταν από 3 άτομα διορισμένα από την ΔΑΠ. ¨Έτσι οδηγηθήκαμε σε αυτή τη διαδικασία-παρωδία που ... προσβάλει τα δημοκρατικά δικαιώματα στο ΤΕΙ Λαμίας.

Η Αριστερή Ενότητα αρνήθηκε να βάλει την υπογραφή της σε αυτό το έγκλημα κατά των φοιτητών και καταγγέλλει τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ως δημιουργό και κύριο υπεύθυνο γι΄ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Καλούμε τους φοιτητές να αντιδράσουν και να καταδικάσουν την πολιτική της ΔΑΠ μέσα στο ΤΕΙ πράγμα που οφείλει να κάνει και η τοπική κοινωνία αφού το ΤΕΙ είναι ζωτικό της κομμάτι.

Η ΑΡ.ΕΝ, που για πρώτη φορά συμμετείχε στις φοιτητικές εκλογές στο ΤΕΙ Λαμίας παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να είναι παρούσα στους αγώνες πάνω στα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών. Στόχος μας είναι να γίνουμε ένας ενωτικός πόλος συσπείρωσης των φοιτητών για να αλλάξει το κλίμα στο ΤΕΙ Λαμίας, μια ριζοσπαστική δύναμη αντίστασης απέναντι στις προωθούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που διεκδικεί δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους.
Από http://arenlamias.wordpress.com/

Και πάλι καλά που σταμάτησαν στο 75% πάντως, θα μπορούσαν να βγάλουν ρεκόρ.
Ο πορτιέρης δεν ήταν για να βλέπει τι ψηφίζετε, αλλά για να κρατάει τσίλιες όταν ρίχνει φακέλους στην κάλπη και υπογράφει η εφορευτική επιτροπή.
Που να τους ταλαιπωρούν τους ανθρώπους να τους φέρνουν να ψηφίζουν, υπάρχει εξυπηρέτηση.

Ευτυχώς ήρθε ο Σκλιάς και "ξεμπλόκαρε" όλα τα έργα στη Στερεά Ελλάδα

Δεν το λέμε εμείς...
Το λέει ο ίδιος ο περιφερειάρχης Π. Σκλιάς σε δηλώσεις του:
«την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν στην Άμφισσα όπου ξεμπλοκάραμε το κλειστό κολυμβητήριο καταβάλλοντας από το Μάρτιο κιόλας το ποσό των 400.000 ευρώ, στο Αθλητικό Κέντρο της Χαλκίδας όπου ολοκληρώσαμε το έργο με την καταβολή 80.000 ευρώ, ενώ από το πρώτο 10ήμερο της παρουσίας μου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μετά από συνάντηση με το δήμαρχο Λαμιέων δεσμευθήκαμε για την απεμπλοκή του έργου του κολυμβητηρίου Λαμίας, το οποίο και πράξαμε άμεσα. Έχουμε δεσμεύσει για το 2009 όλους τους απαραίτητους πόρους. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία αυτή, το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθούν τα έργα».
Δηλαδή αυτή τη στιγμή που γράφουμε αυτές τις γραμμές, το κλειστό κολυμβητήριο της Λαμίας, είναι γεγονός. Πότε τα συζήτησε με τον δήμαρχο, πότε το ανακοίνωσε, μυρωδιά δεν πήραμε. Τώρα το μαθαίνουμε για πρώτη φορά. Τόση μετριοφροσύνη; Δεν το πιστεύω. Και από το δήμαρχο και από τον περιφερειάρχη; Τόση μετριοφροσύνη!!!
Αν καταλάβατε, λοιπόν καλά, τα έργα ήταν ... "μπλοκαρισμένα" από τους εμπλεκόμενους. Όχι, δηλαδή γιατί δεν υπήρχε μια για να συνεχιστούν τα έργα! Οι εμπλεκόμενοι έφταιγαν. Ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι; Δυστυχώς δεν ξέρουμε να σας εξηγήσουμε. Χρειαζόμαστε μετάφραση...
Το κλειστό κολυμβητήριο της Λαμίας, θα περάσει στην ιστορία, ως μύθος και οι νεώτεροι θα το θυμούνται ως το "σύγχρονο γεφύρι της Άρτας".
Τρεις φορές αναγγέλθηκε, τρεις φορές εγκαινιάστηκε, τρεις φορές χρηματοδοτήθηκε και τρεις φορές καταστράφηκε...
Αυτό δεν είναι κολυμβητήριο, η ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης είναι, ως προφητεία.
Άντε να δούμε τώρα που το "ξεμπλόκαρε" ο κ. Σκλιάς μήπως και προχωρήσει.
Δεν ξέρουμε αν θα προχωρήσει αυτή η ιστορία με το κολυμβητήριο. Μάλλον όμως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, αν κρίνουμε από τις εξαγγελίες του περιφερειάρχη για το θέμα του Μαλιακού, ο οποίος μαζί με τον νομάρχη, κ. Χειμάρα θα τακτοποιούσαν τα πάντα, αμέσως μετά το Πάσχα!
Να ζήσουμε να θυμόμαστε τις εξαγγελίες του κ. Σκλιά. Θαυμάσιος άνθρωπος ο κ. περιφερειάρχης. Όπου και να πήγε μοίρασε χρήματα. Πολλά χρήματα και για όλα τα έργα. Ότι και να του ζητούσαν αυτός πρόθυμος πάντα έδινε χρήματα. Όχι σαν τον προηγούμενο, τον "τσιγκούνη"! Μιλάμε για άνθρωπο που έτσι και ζητήσεις κάτι, χαλί γίνεται να τον πατήσεις, που λέει ο λόγος!!!
Από το LamiaNews.

Το Δημόσιο παραδέχεται την ευθύνη Υπουργών και την δωροδοκία

Λέγαμε και εμείς αλήθεια θα είναι ... έκλεισε την Βουλή ο Πρωθυπουργός για τις Ευρωεκλογές.

Για το γεγονός ότι άρχισε βιαστικά η προεκλογική περίοδος χωρίς υποψηφίους από την Κυβέρνηση και για το ότι ενώ πέρασε ήδη μια εβδομάδα δεν κατάφερε ακόμη να καταθέσει το ψηφοδέλτιο, λέγαμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι κουρασμένος. Δεν πειράζει, έχει καιρό ακόμα μέχρι τις ευρωεκλογές έκλεισε και την Βουλή, θα τα καταφέρει να το συμπληρώσει το ...... έρμο το ψηφοδέλτιο λέγαμε.
Ήρθαν όμως κάτι δημοσιεύματα στον τύπο που δείχνουν ότι το Δημόσιο είχε παραδεχθεί για την SIEMENS στην κατάθεση πολιτικής Αγωγής:
" μέσω ταμείων και υπεράκτιων εταιριών, χρηματικών ποσών σε υπαλλήλους και εν γένει αξιωματούχους διαφόρων Υπουργείων Ελληνικού του Κράτους, καθώς και σε πολιτικούς των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων προκειμένου οι εν λόγω εταιρείες να εξασφαλίσουν την έναντι τους ευνοϊκή διάθεση των πολιτικών και την προνομιακή τους μεταχείριση σε σχέση με την ανάληψη έργων..."

Στο Δικαστήριο δηλώνει η Κυβέρνηση οτι υπάρχει ευθύνη υπουργών πως θα μπορούσε στην Βουλή να ξανα κρυφτεί και να μην πατήσει το πόδι της;
Πιθανότατα θέλησε να διατηρήσει το κύρος της Βουλής με το να βγάλει τους Βουλευτές της έξω απο αυτήν και να την κλείσει. Όμως έκανε ...λάθος και τα σκάνδαλα παραγράφηκαν.

Λέτε η Βουλή να έκλεισε για άλλον λόγο;
Ίσως επειδή μερικούς τους πιάσανε στα πράσα, αλλά έχουν την δυνατότητα να κρυφτούν πίσω απο τους θεσμούς που οι ίδιοι φτιάξανε για να κλέβουν ανενόχλητα.