Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ανοιχτή Επιστολή προς τους Εργαζόμενους της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά και κάθε συμπολίτη μου από την Βαρότση Μαρία

Φίλοι συμπολίτες,
Το τελευταίο διάστημα ο Ορειβατικός Σύλλογος ‘Άμφισσας δέχεται έντονες πιέσεις και βολές από εργαζόμενους της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά . Άτομα του Δ.Σ. του Συλλόγου έχουμε δεχθεί προσωπικές απειλές. Μας θεωρούν υπεύθυνους για τις απολύσεις στις οποίες θα προβεί η Εταιρεία. Παραβλέπουν ότι την μόνη και μοναδική φορά που δέχτηκε ο Ορειβατικός Σύλλογος να συζητήσει με την Εταιρεία, ο λόγος ήταν το πρόβλημα των εργαζομένων. Και το πρώτο που ζητούσε ήταν η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Αλλά η Εταιρεία δεν δεσμεύθηκε. Και δυστυχώς ακούσαμε εργαζομένους να δικαιολογούν την άρνηση της Εταιρείας να δεσμευτεί — Ίσως νομίζουν ότι δεν ήρθε ακόμα π σειρά τους.
Αντί λοιπόν σαν οργανωμένη κοινωνία να απαιτούμε να γίνεται η εκμετάλλευση του υπόγειου πλούτου του τόπου μας, με ... σεβασμό απέναντί μας. Σεβασμό στο περιβάλλον που κατοικούμε. Σεβασμό στο δικαίωμά μας για εργασία. Σεβασμό στην προσωπική μας αξιοπρέπεια.
Αντί να θυμώνουμε έναντι αυτών που έμμεσα ή άμεσα μας απειλούν. ποδοπατώντας την αξιοπρέπειά μας και κρατώντας μας σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και φόβου απόλυσής από τη δουλειά μας, γιο να μπορούν να λειτουργούν ενάντια σε νόμους και κανονισμούς.
Επειδή απειλείστε, εκτοξεύετε απειλές, σε ποιους; Σε συμπολίτες σας που βρίσκονται στο ίδιο οικονομικό επίπεδο με σας, που δεν είναι φυγόπονοι ή ρεμπεσκέδες, όπως κακώς αποκαλούνται, αλλά άνθρωποι που δουλεύουν από παιδιά μέχρι τη μέση ηλικία τους για μεροκάματο, που μοναδικό τους ατόπημα είναι ότι, ζητούν με τόλμη, χωρίς μικροσυμφέροντα να εφαρμοστεί το νόμιμο. ‘Άνθρωποι απλοί που σέβονται τον εαυτό τους και απαιτούν και από τους οποιουδήποτε ισχυρούς άλλους, σεβασμό στο περιβάλλον και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Δεν κάνετε τίποτε άλλο. αγαπητοί συμπολίτες, παρά ενοικιαζόμενοι άνωθεν, να εκβιάζετε σε λάθος κατεύθυνση. ‘Έτσι παραμένετε την επιβίωσή σας κάτω από τη σκιά του φόβου και της ανασφάλειας.
Αν τέσσερις άνθρωποι. είναι ο εχθρός σας, σε τούτη την περίπτωση, είναι εύκολο να τους βρείτε και να τους εξοντώσετε, όπως απειλείτε, αλλά η ανασφάλεια και ο φόβος θα είναι πάντα εκεί, πάνω από τα κεφάλια σας. Κάθε μέρα θα πήγαινε στη δουλειά και δεν θα ξέρετε αν υπάρξει επόμενη. Έτοιμοι πάντα για παραχωρήσεις και παρακάλια.
Σε περιόδους οικονομικός κρίσης, κάτω από τον πανικό που διακατέχει τους ανθρώπους. έχουν γίνει τραγική λάθη σε βάρος των μικρών και υπέρ των μεγάλων.
Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης η ευαισθησία της Εταιρείας είναι - ή μου επιτρέπετε τον επιφανειακή εξόρυξη ή λυπάμαι θα προβώ σε απολύσεις.
‘Όταν σε δυο, τρία, ίσως πέντε χρόνια η Εταιρεία θα πει Ευχαριστώ κύριοι που με βοηθήσατε να γίνω ένας επιχειρηματικός κολοσσός. Δεν Θα χρειαστώ άλλο τις υπηρεσίες σας. Τότε δεν Θα υπάρχει ούτε δουλειά, ούτε δένδρα, ούτε και νερό να πίνουμε όταν πίναμε εμείς και τα παιδιά μας.
Αν όμως έχουμε σώσει τον τόπο μας και δεν έχουμε αφήσει να γίνει σεληνιακό τοπίο, όλο και κάποιος τρόπος θα βρεθεί να τον αναπτύξουμε και να έχουμε δουλειά και ζωή εδώ.
‘Όχι δεν είναι κοινωνικά ανάλγητος ο Ορειβατικός Σύλλογος. Κοινωνικά ανάλγητες είναι οι Εταιρείες που εκμεταλλεύονται την οικονομικό κρίση, για να πετύχουν σκοπούς. που δεν είχαν πιθανότητα να πετύχουν σε περιόδους ευημερίας εκμετάλλευσή σε όλους τους τομείς.
Βαρότση Μαρία
Γραμματέας Ορειβατικού Συλλόγου ‘Άμφισσας

Ο βασιλιάς είναι πλέον γυμνός …..

Από την ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε Φωκίδα και Φθιώτιδα, όπως αποτυπώνεται και στα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και στο διαδίκτυο, γίνεται πλέον φανερό πως χωρίς κανένα ενδοιασμό και εντελώς απροκάλυπτα, οι μεταλλευτικές εταιρείες ΕΛΜΙΝ και S&Β περνούν στην ανοιχτή τρομοκρατία.

Εκβιασμοί για μαζικές απολύσεις (όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων της S&Β ) καθοδηγούμενες συγκεντρώσεις,(κατάληψη Δασικής Υπηρεσίας Φθιώτιδας από εργαζόμενους της ΕΛΜΙΝ) , καταστρατήγηση νόμων, εκβιασμοί και απειλές κατά της ζωής (όπως καταγγέλλουν τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Άμφισσας).

Έχοντας πλάτες στην πολιτική των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων που λεηλατεί δικαιώματα που... κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες ενός αιώνα και ποντάροντας στην κάλυψη της τοπικής εξουσίας και στην «τυφλή» δικαιοσύνη, οι εταιρείες περνούν στην επίθεση.

Σαν πραγματικοί αφέντες του τόπου αυτού επαναφέρουν το ισχυρό τους χαρτί, τον εκβιασμό: «ή θα σκύψετε το κεφάλι ή θα σας το πάρουμε»

Ο εκβιασμός αυτός για μας δεν είναι πρωτόγνωρος γιατί δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που εργαζόμενοι με «διακριτικά» της S&B συνέρεαν «αυθόρμητα» σε συγκέντρωση της Κίνησης μας για να διαμαρτυρηθούν για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα είχε στο μέλλον «τους» (ή πιο σωστά στο μέλλον της εταιρίας) η δραστηριότητα μας, όπως επίσης και από τους δύο εμπρησμούς στο σπίτι του μέλους της κίνησης Στ. Κόλλια.

Γνωστή η μέθοδος του «διαίρει και βασίλευε» και ίσως ενίοτε να πιάνει, τώρα όμως «ο βασιλιάς είναι πλέον γυμνός».

Έπεσαν οι πορφυρές χλαμύδες των «σοβαρών» και «νομότυπων» εταιρειών που νοιάζονται για τον τόπο και συνεισφέρουν στην κοινωνία με τις θέσεις εργασίας, έπεσαν τα δάφνινα στεφάνια της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», της πιστοποιημένης «περιβαλλοντικής ευαισθησίας»…

Μας πετάνε κατάμουτρα ότι όλα γίνονται για το κέρδος και αν αυτό μειωθεί λίγο (τι σημασία έχει αν τα προηγούμενα χρόνια ήταν τεράστιο) ποιος νοιάζεται για τα παραπάνω



Όμως τώρα είναι η δική μας ώρα, ώρα να ενωθούμε και να αντισταθούμε σε βασιλείς, αποικιοκράτες και τους αυλικούς τους.

Ανάμεσα στα άλλα έχουμε ένα επιπλέον κοινό με όλους τους εργαζόμενους του τόπου αυτού.

Ο αγώνας τους για σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, υγεία, ασφάλιση δεν είναι διαφορετικός από τον αγώνα για την προστασία των δασών, των νερών και του περιβάλλοντος. Γιατί όλα αυτά είναι αγώνας για τη ίδια τη ΖΩΗ μας.

Γιατί και η δική μας αντίσταση δεν είναι μια απλή «υπεράσπιση της φύσης». Είναι πάλη ενάντια στην κυριαρχία. Ενάντια στην καταστροφή ενός κοινού αγαθού από ιδιωτικά συμφέροντα υποστηριζόμενα από το κράτος, που αρνούνται το δικαίωμα των τοπικών πληθυσμών να επιλέγουν το δικό τους τρόπο για να συμβιώνουν, να παράγουν και να καταναλώνουν. Και αυτός ο τρόπος είναι στο χέρι μας να γίνει.



Ø Ο πλούτος του τόπου αυτού μας ανήκει

Ø Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους

Ø Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων των μεταλλευτικών εταιρειών, για δουλειά και αξιοπρέπεια

Ø Ζητάμε την παρέμβαση της δικαιοσύνης και την προστασία από τις απειλές που καταγγέλλει ο Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας

Ø Να βρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν ευθύνες στους αυτουργούς των εμπρησμών του σπιτιού του Στέφανου Κόλλια.



ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ

Παραιτήθηκε ο Κατσαρέλης από Νομαρχιακός σύμβουλος, τι θα κάνει ο Καλτσής θα παραιτηθεί από την Δημαρχία των Δελφών;


Παραιτήθηκε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ωρα της Φωκίδας" με μια επιστολή ο Νομαρχιακός σύμβουλος Γεώργιος Κατσαρέλης από την θέση του σαν Νομαρχιακός σύμβουλος λόγω της γνωστής περίπτωσης της δίωξής του σε βαθμό κακουργήματος για 17 ψευδείς αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων σύμφωνα με το νόμο 1608/50.
Ασάφεια υπάρχει ακόμα τι θα κάνει ο Δήμαρχος Δελφων που ...διώκεται για βλάβη του δημοσίου που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ για την υπόθεση Τουμπανάρια καθώς και για ανέγερση οικίας στο Κρόκι χωρίς οικοδομική άδεια, μιας και ήδη η αντιπολιτευση του Δήμου έχει ζητήσει να τεθεί σε αργία ο κ. Καλτσής, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας δεν έχει σταλεί τίποτα από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας στην περιφέρεια ώστε να επιληφθεί της υπόθεσης αυτής.

ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ,ΤΟ VIDEO ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΚΟΝΕΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ

Προβολή σκηνής που βιντεοσκοπήθηκε από το αυτόπτη μάρτυρα Λ. Βαλιάτζα και που δείχνει τον Επ. Κορκονέα να ανοίγει τα δύο του πόδια σε στάση έτοιμος να πυροβολήσει και ύστερα να ακούγονται οι δύο συνεχόμενοι πυροβολισμοί, ενώ ο δεύτερος ειδικός φρουρός Β. Σαραλιώτης φαίνεται να τον πλησιάζει, έγινε χτες στο δικαστήριο στην Αμφισσα στη δίκη των δύο ειδικών φρουρών για τη δολοφονία του 15χρονου στα Εξάρχεια το 2008.
Την προβολή ζήτησαν από το δικαστήριο οι συνήγοροι της οικογένειας του Α. Γρηγορόπουλου, Νίκος και Ζωή Κωσταντοπούλου, επειδή στο βίντεο που υπάρχει στο διαδίκτυο φαίνονται πιο καθαρά οι κατηγορούμενοι. Επίσης, το ίδιο βίντεο, που περιλαμβάνεται στη ... δικογραφία, προβλήθηκε ολόκληρο και δείχνει την αποχώρηση των δύο ειδικών φρουρών μετά τη δολοφονία του 15χρονου, μέχρι ψηλά στη Χαριλάου Τρικούπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες, η πρόεδρος του δικαστηρίου, Ατζελίτα Παπαβασιλείου, αναφέρθηκε στη χρονική διάρκεια της δίκης, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν ευθύνεται ούτε το δικαστήριο, ούτε οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η εξέταση του Γ. Ραφτογιάννη που συνεχίζεται (σ.σ. τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του δολοφονημένου παιδιού), έχει καθυστερήσει, λόγω των συνεχών ενστάσεων του συνήγορου του Επ. Κορκονέα, Α. Κούγια. Να επισημανθεί ότι στο τέλος της επόμενης βδομάδας, την Κυριακή 6 Ιούνη λήγει το 18μηνο και αποφυλακίζονται οι προσωρινά κρατούμενοι ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τη δολοφονία. Η δίκη θα συνεχιστεί με την παρουσία τους στη διαδικασία.

Από prezatv

Διακοπές ρεύματος από την ΔΕΗ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 30/05/2010

Η ΔΕΗ Άμφισσας ενημερώνει τους πελάτες της ότι λόγω αναγκαίων εργασιών συντήρησης του εναέριου δικτύου της, θα προβεί την Κυριακή 30 Μαΐου σε διακοπή ρεύματος στις παρακάτω περιοχές :
•Δ. Δελφών, Δ.Δ. Χρυσού και Δ. Αράχωβας,...
από 06:30 έως 08:00 και ζητά την κατανόησή τους για την ενόχληση.
Από τη ΔΕΗ- Περιοχή Άμφισσας
Πληροφορίες: Ε. Μαγκλάρας
Τηλέφωνο: 2265028021

Τα θέματα και οι απαντήσεις στις σημερινές εξετάσεις στα Λατινικά , την Χημεία, την Ηλεκτρολογία, και την ανάπτυξη εφαρμογών


ΘΕΜΑΤΑ και ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Σήμερα οι υποψήφιοι εξετάζονται στα ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ, (ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ), ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ), ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤ/ΝΣΗΣ (ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) και ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ). Δείτε τώρα τα θέματα και τις απαντήσεις.

Φεστιβάλ πρωινού την Κυριακή στην Άμφισσα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Άμφισσας, στα πλαίσια του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode και της πρώτης θεματικής ενότητας «ΠΡΩΙΝΟ-ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΟΥ ΟΠΛΟ», διοργανώνει ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΩΙΝΟΥ, την Κυριακή 30 ...Μαΐου 2010 και ώρα 10:00 π.μ. στην Πλατεία Ησαΐα. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 5 – 12 ετών.
Με την καθοδήγηση της διαιτολόγου κ. Δήμητρας Παππά, τα παιδιά θα προετοιμάσουν το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και θα ανακαλύψουν τη σπουδαιότητα του Πρωινού σαν βάση για την σωματική και πνευματική τους υγεία.

>Πρόταση αρτοποιών για μείωση της τιμής της φρατζόλας

Είχαμε το παράδοξο τα τελευταία τρία χρόνια, η τιμή του σιταριού να μειώνεται κατά πολύ μεγάλα ποσοστά και η τιμή του ψωμιού από 1 ευρώ το κιλό στην Φωκίδα να έχει φτάσει τώρα στο ένα 1 και 80 λεπτά.
Τώρα κάποιοι αρχίζουν να μιλούν για μείωση των τιμών για να δούμε.

Τη μείωση της τιμής του ψωμιού -στα 50 λεπτά τη φρατζόλα- προτείνει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων.
Όπως ανακοινώθηκε από την ομοσπονδία, ... αποφασίστηκε από την πλειονότητα των 1500 σημείων πώλησης που υπάγονται στη δικαιοδοσία της, οι βιοτέχνες αρτοποιοί να προχωρήσουν σε μια μείωση τιμής σε ένδειξη, βοηθώντας τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας.
Φυσικά ο κάθε βιοτέχνης ορίζει την τιμολογιακή του πολιτική και δεν είναι υποχρεωτικό όλοι να πωλούν τη φρατζόλα το ψωμί προς 50 λεπτά, αλλά η ομοσπονδία εκτιμά ότι αρκετά από τα μέλη της θα υιοθετήσουν την πρόταση.
Σημειώνεται ότι η τιμή αυτή θα ισχύει από το πρωί μέχρι το μεσημέρι (την ώρα λήξης της προσφοράς θα την ορίσει ο κάθε αρτοποιός).

1ος ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

Με επιτυχία και ξεπερνώντας τις προσδοκίες των διοργανωτών σε συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο πρώτος Περίπατος στον πύργο.

Κουπάκι, 23.05.10.
Το πρόγραμμα έλεγε ότι η εκκίνηση θα γίνει από την πλατεία στις 08:15. Όταν είχαν γίνει οι προετοιμασίες (άνοιγμα και σήμανση μονοπατιού, τοποθέτηση πινακίδων) έκανε ζέστη και υπολογίζαμε να ανέβουμε πριν ζεστάνει η μέρα. Για καλή μας τύχη όμως οι προηγούμενες μέρες ήταν βροχερές και με ... λίγο κρύο.

Ιδανικές συνθήκες για περίπατο, ξεκινήσαμε λοιπόν κατά τις 09:00, διασχίσαμε το χωρίο και πήραμε το δασικό δρόμο για το Διάσελο. Η ομάδα αποτελείται από τριάντα δυο άτομα, όλο κέφι και ενθουσιασμό. Άνθρωποι χωρίς καταγωγή από το Κουπάκι, άλλοι με μικρή παρουσία έως τότε, μικρά παιδιά, όλοι όμως με νεανικό ενθουσιασμό γέμισαν με την παρουσία και τις φωνές τους την απεραντοσύνη του τοπίου.

Η φύση τον Μάη οργιάζει, όλα τα δέντρα με νέα φύλλα, χρώμα πράσινο φωτεινό, μυρωδιές της άνοιξης, χώμα βρεγμένο πατημένο, σκεπασμένο με ταπετσαρία από φύλλα ξερά – κάποιοι παρατήρησαν ότι είναι καλύτερα και από χαλί Περσικό.

Μια πρώτη μικρή στάση σε μια πηγή που παλιοί τη θυμούνταν, ήταν όμως θαμμένη από τα βάτα, την αποκάλυψαν ο Κώστας με το Βαγγέλη, μένει να προσπαθήσουμε να την ξαναλειτουργήσουμε, να ξαναβγάλει νεράκι γάργαρο. Φτάνει μόνο να μην την λιμπιστούν οι βάνδαλοι που κλέβουν τις πέτρες από τις δεσιές, και δούμε αργότερα τις πέτρες και τη γούρνα της σε καμιά μάντρα.

Πριν από το Διάσελο, πινακίδα μας κατευθύνει που πρέπει να πάμε για να πάρομε το μονοπάτι. Περπατάμε πλαγιά-πλαγιά, οι περισσότεροι μαγεμένοι από το θέαμα. Παντού υπάρχουν σημάδια σήμανσης, σωστά βαλμένα από το Γιώργο, τον Κώστα, το Βαγγέλη. Τα πλάγια αντηχούν από φωνές και γέλια – σίγουρα τα «σλάπια» θα κάνουν καιρό να ηρεμήσουν από τη φασαρία μας. Τόσοι άνθρωποι εκεί πάνω και με τόση φασαρία, δε θα χουν πάει πάνω από εβδομήντα χρόνια.

Οι φωτογραφικές μηχανές έχουν «ανάψει», κάποιοι παίρνουν πόζες άλλοι τραβούν βίντεο, όλοι θέλουν να κρατήσουν την ανάμνηση όταν θα κατέβουν στην πόλη, σημαντικό είναι να τις δουν και αυτοί που δεν μπόρεσαν να είναι μαζί μας, πιο σημαντικό να τις δουν αυτοί που δεν μπορούσαν να είναι μαζί μας, που ήταν και είναι μακριά ή που η υγεία τους δεν επιτρέπει να ανέβουν στον Πύργο. Αυτοί θα δουν, θα χαρούν, θα θυμηθούν παλιούς περίπατους με αγαπημένα πρόσωπα σε αγαπημένα μέρη.

Η βλάστηση οργιάζει, πυκνό δάσος από κέδρους, βελανιδιές, μικρά ελατάκια, αγριόχορτα αλλά και βότανα χρήσιμα και θεραπευτικά για «πέτρες στα νεφρά», κάποιοι μαζεύουν και άλλα, λες να ναι και «βιαγκρόχορτο» – αυτό θα το πάμε δώρο, δεν είναι για μας, να και ένα όμορφο κόκκινο μανιτάρι!!!

Φτάνουμε και σε ένα ξέφωτο, απέναντι άλλα Ρουμελιώτικα χωριά και της Αιτωλοακαρνανίας. Μικρή στάση για ξεκούραση αλλά πιο πολύ για ενημέρωση από τον κο Γιαννακόπουλο για τις περιουσίες και τα τοπωνύμια του Κουπακιού.

Συνέχεια στην ανάβαση πάντα μέσα στο δάσος, δεξιά και αριστερά βλέπουμε λακκούβες (μπάνια) όπου τα αγριογούρουνα παίρνουν το μπανάκι τους χειμώνα-καλοκαίρι. Σε κάποιους κυνηγούς γυάλισε το ματάκι τους, πιθανόν να σκέφτηκαν ή να θυμήθηκαν την συνταγή της ιστοσελίδας μας για «αγριογούρουνο στιφάδο» - ας αλλάξουμε κουβέντα καλύτερα, περπατάμε τόση ώρα και ο περίπατος ανοίγει την όρεξη.

Νέα πινακίδα μας οδηγεί σε λίγο και στον Πύργο. Παλιά θα ήταν ξέφωτο, έχει και σημείο σήμανσης της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού, ο Γιώργος θυμήθηκε παιδί ήταν που κουβαλούσαν τα υλικά για να το φτιάξουν. Τώρα δέντρα περιορίζουν την ορατότητα, σε λίγο θα δασώσει και εδώ. Ο κος Γιαννακόπουλος πάντα έτοιμος, μας εξηγεί τι έκαναν εκεί παλιά και μας περιγράφει παραστατικότατα παιδικά παιχνίδια, που τάφτιαχναν με ξύλα, με πέτρες και ζωικά κομμάτια.

Από εκεί το μονοπάτι είναι κατηφορικό, πάντα ακολουθούμε τα σημάδια, το περιβάλλον είναι μαγευτικό, πυκνό δάσος βελανιδιάς με αρκετά έλατα που έχουν φυτρώσει στα πιο απίθανα σημεία. Ο Γιώργος θυμάται μια πηγή, που παιρναν νερό τα πάνω σπίτια του χωριού, τη βρήκαμε, είχαν φτιάξει τοιχίο με πέτρες, έχει υγρασία, αλλά θέλει καθάρισμα.

Τελειώνει το μονοπάτι, πάμε όμως και στο Αλωνάκι, παντοτινό σημείο συνάντησης των παιδιών και των νέων του χωριού. Εδώ ο σύλλογος έχει κάνει εγκαταστάσεις, πάγκους, κιόσκι, ψησταριά, μπαίνουν ιδέες για πάρτι και ξεφαντώματα.

Διψάσαμε όμως, ας πάμε στο Βαρκό για φρέσκο νεράκι. Εδώ η πηγή τρέχει με σταθερή μικρή ροή και θερμοκρασία όλο τα χρόνο. Ολο το χωριό παίρνει νερό από εδώ, καλέ τι φωνάζουν τα παιδάκια σκαρφαλωμένα στο πλατάνι; “ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ ΚΟΥΠΑΚΙ!!!»

Κουραστήκατε? Αρχίζει το πολιτιστικό κομμάτι του περιπάτου αναψυχής, επίσκεψη στην όμορφη εκκλησία του Αη Γιώργη και βέβαια στο παλιό σχολειό που τώρα είναι λαογραφικό μουσείο. Ο Βαγγέλης ταλαιπωρήθηκε εδώ δυο Σαββατοκύριακα, καθάρισε, τοποθέτησε με σεβασμό και προσοχή παλιά χρηστικά αντικείμενα, θρανία, βιβλία, άμφια.

Τώρα θα ξεκινήσει το διασκεδαστικό – κοινωνικό κομμάτι του προγράμματος. Στον ξενώνα του χωριού θα στηθεί το γλέντι. Πρώτα όμως, έχουμε την ευκαιρία να προμηθευτούμε ένα δισκάκι με κινηματογραφικά πλάνα που τράβηξε το 1934 ο χωριανός μας ο Αποστόλου. Χάρη στον Λάκη, το υλικό σώθηκε και έφτασε στα χέρια του συλλόγου. Αυτός ο δίσκος δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, θαυμασμό θα προκαλέσει από τον τρόπο ζωής στο χωριό πριν από 80 χρόνια, και πως μας κατάντησαν πόλεμοι, εμφύλιοι, ξενιτεμοί και «προγράμματα σταθεροποίησης».

Α, έχουμε και γλυκά κουταλιού, κερασάκι, σύκο, σταφύλι, ότι πρέπει γλυκάκι με δροσερό νερό (δεν πιστεύω να μας κόψει την όρεξη).

Ο Γιώργης και η Γιωργία ετοιμάζουν τα τραπέζια, σιγά-σιγά μαζευόμαστε μπόλικοι. Το κοντοσούβλι όνειρο-λουκουμάκι, σαλάτες, λουκάνικα, πατατούλες, εξαφανίζονταν αμέσως, τα σπρώχνει το κρασάκι.

Πολλοί έφυγαν μετά το φαγητό, συνέχισαν τον περίπατο, πήγαν άλλες βόλτες, πολλοί έμειναν και το γλέντι κορυφώθηκε… Τι φιγούρες, τι πιρουέτες είναι αυτές; Βλέπω να ανακαινίζεται ο ξενώνας.

Ευχάριστη διαπίστωση που σε κάνει πιο χαρούμενο και καταλαβαίνεις πόσο σημαντικά είναι κάποια γεγονότα, από το «ευχαριστώ» που ακούσαμε από κάποιους επαγγελματίες της περιοχής μας. Τα όμορφα χωριά μας πραγματικά ξαναέζησαν αυτό το τριήμερο, παρέες έμειναν σε ξενώνες, έφαγαν σε ταβέρνες και επισκέφτηκαν και άλλα χωριά. Αυτό είναι θαυμάσιο και σημαντικό για την περιοχή μας που είναι απομακρυσμένη και συνήθως άδεια. Νέοι επισκέπτες βλέπουν την ομορφιά του τόπου μας, αν περάσουν καλά θα φέρουνε και άλλους, να βλέπει ο κόσμος το καλό και το ωραίο.

Εμείς καλά περάσαμε, ελπίζω όλοι να πέρασαν καλά, χρήσιμο είναι να έχουμε κάποιες παρατηρήσεις για βελτίωση ή νέες ιδέες για άλλες εκδηλώσεις. Κάποιοι έχουν προτείνει ποδήλατα βουνού ή mountain bikes στα Koupakiotika, άλλοι τοξοβολία σε ξέφωτα, έχουμε και άλλα όμορφα μονοπάτια για σήμανση. Ορεξη έχουμε, τόπο ευλογημένο, ας οργανωθούμε βρε παιδιά.

Αντε, και στην άλλη βόλτα με καλό!!!

Από coupaki.gr