Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ 12 ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ


Μικρού μήκους ντοκυμαντέρ για τις πηγές ρύπανσης του Κορινθιακού κόλπου.
Δημιουργία: Μαγδαληνή Αζαριάδου.

Οι τρεις πίθηκοι, του Νίκου Ξυδάκη

Βασικός μάρτυρας στη δίκη για τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου αρνείται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο· ο ανήλικος μάρτυρας όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τη χρησιμότητα της μαρτυρίας του, αλλά δεν αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του δικαστηρίου, φέρεται σαν μην πιστεύει στη χρησιμότητα του θεσμού, να μην αναγνωρίζει τον ίδιο τον θεσμό και να νομίζει ότι μπορεί να ζήσει εκτός του θεσμού και παρά τον θεσμό. Ο έφηβος μάρτυρας δεν είναι ένα μεμονωμένο φρικιό· σε μεγάλο βαθμό, παρόμοια θεμελιώδη ανυπακοή επιδεικνύουν πολλοί συνομήλικοί του, πολλά παιδιά της απέραντης καθ’ ημάς μεσαίας τάξης. Αυτή η ανυπακοή, στο όριο της παραβατικότητας, δεν ... είναι μόνο προϊόν κακομαθησιάς και τρικυμιώδους εφηβείας· παίζουν ρόλο και αυτά τα στοιχεία, αλλά είναι και κάτι πέραν αυτών, πολύ πιο εκρηκτικό.

Του Νίκου Ξυδάκη, για την εφημερίδα Καθημερινή, της 18ης Απριλίου του 2010

Αυτή η ανυπακοή των νέων δεν έχει σχέση με τη στείρα ανυπακοή του ΚΚΕ. Ισως πλησιάζει πρακτικά προς την πολιτική ανυπακοή ελευθεριακών σαν τον περίφημο Αμερικανό στοχαστή του 19ου αι. Χένρι Ντ. Θορώ – αν υποθέσουμε παράτολμα ότι τον έχουν διαβάσει. Αλλού ας αναζητήσουμε οι ρίζες της ανυπακοής των δικών μας εφήβων, κατά τη γνώμη μου: Αφενός στη διάψευση των προσδοκιών τους, προτού καν αυτές πάρουν μορφή, δηλαδή στην αναίρεση της δυνατότητας του προσδοκάν· η προκαταβολική διάψευση και αναίρεση μόνο οργή και πικρία μπορεί να γεννήσει, απιστία σε θεσμούς, δυσπιστία ακόμη και για τον προσφερόμενο κοινωνικό βίο. Αφετέρου, οι ίδιοι οι θεσμοί πράττουν ό, τι είναι δυνατόν για να καταρρακωθεί το κύρος τους και να κλονιστεί η πίστη των πολιτών – πολλώ μάλλον η υπό διαμόρφωση πίστη των νέων.

Δύο παραδείγματα: Η Δικαιοσύνη με χίλιες δυσκολίες όρισε τη δίκη για τον φόνο Γρηγορόπουλου στην Αμφισσα, μακριά από την Αθήνα, φοβούμενη έξαψη των παθών και ανησυχία αν ετελείτο η δίκη στην Αθήνα. Η ίδια Δικαιοσύνη για άλλη υπόθεση που σίγουρα θα άναβε τα πάθη, για την υπόθεση βιασμού της Βουλγάρας μαθήτριας από συμμαθητές της στην Αμάρυνθο, όρισε τη δίκη στη Χαλκίδα, 30 χιλιόμετρα από τον τόπο του συμβάντος – δηλαδή, πλάι στο χωριό. Το δικαστήριο-πλάι-στο-χωριό κατέληξε ότι ο βιασμός και το θέαμα του βιασμού ετελέσθησαν με τη θέληση του θύματος...

Σε άλλη υπόθεση, στην υπόθεση των δωροδοκιών της Siemens, του μεγαλύτερου σύγχρονου σκανδάλου πολιτικού χρήματος, ο δικαστής Ν. Ζαγοριανός που χειρίστηκε ατελέσφορα την ανάκριση αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας. Από την εκτελεστική εξουσία ζητήθηκε να τεθεί σε προσωρινή αργία έως ότου τελεσιδικήσουν οι έλεγχοι. Εύλογο, και στηριγμένο σε σχετική νομολογία. Και όμως: τόσο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο όσο και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αρνήθηκαν να θέσουν σε προσωρινή αργία τον ελεγχόμενο δικαστή. Σοκ στην κοινή γνώμη: Υπεράσπιση της ανεξαρτησίας ή ομερτά; Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πάντως, δεν στήριξε την απόφαση του ΑΔΣ.

Πώς προστατεύουν το κύρος τους οι θεσμοί; Πώς παιδαγωγούνται οι νεότερες γενιές ώστε να σέβονται τους θεσμούς, να εμπιστεύονται τις αρχές, το δικαστήριο, την αστυνομία, την εφορία, την πολεοδομία, τον δήμαρχο, τον βουλευτή; Δεν παιδαγωγούνται. Αλλα αποστηθίζουν από το σχολικό εγχειρίδιο Πολιτικής Αγωγής περί διάκρισης των εξουσιών κ. λπ. και άλλα βλέπουν στα μήντια, στη γειτονιά, στον κόσμο: ατιμωρησία, φακέλους σκανδάλων που πάνε στο αρχείο, παραγραφή αδικημάτων, απατεώνες να κυκλοφορούν ελεύθεροι χλευάζοντες το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ιδού το αξιακό πλαίσιο.

Ο νεαρός που αρνείται τον οφειλόμενο σεβασμό στους θεσμούς έχει ακούσει τους ενήλικους, τους οικείους του ενδεχομένως, να σαρκάζουν και να σιχτιρίζουν μπροστά στο δελτίο ειδήσεων, να σαρκάζουν δηλώσεις, αποφάσεις, συγκαλύψεις. Ο ενήλικος, βέβαια, μένει εκεί: στον κατ’ οίκον σαρκασμό, στην εύκολη επίκριση· η ανάγκη και η ενσωμάτωση τον οδηγούν να φέρεται διαφορετικά στον δημόσιο χώρο, χωρίς πίστη, με φόβο, με ιδιοτέλεια – ακόμη και ψηφίζοντας ενάντια στις βαθύτερες πεποιθήσεις του. Ο έφηβος, όμως, δεν έχει εισέλθει πλήρως στη σφαίρα της ανάγκης και του φόβου, ο εγκοινωνισμός του δεν έχει ολοκληρωθεί, η ενσωμάτωσή του είναι ημιτελής· εξ ου και δεν φοβάται να εκδηλώσει ανοιχτά την ανυπακοή του, με τον ακατέργαστο, έστω, τον πρωτόγονο τρόπο του, βγάζοντας τη γλώσσα στις εξουσίες, μουτζουρώνοντας έναν τοίχο, κοροϊδεύοντας τον δάσκαλο, εντέλει αρνούμενος να παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

Ας το πούμε πιο δραματικά, πιο ριψοκίνδυνα: το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί έχουν απολέσει τη νομιμοποίησή τους έναντι του κοινωνικού σώματος και υπεύθυνοι κατά μέγα μέρος είναι οι φορείς και οι εκφραστές των θεσμών. Η συντεχνιακή ομερτά, η ταφή σκανδάλων, η θεσμισμένη ατιμωρησία, η διακομματική ανοχή στη διαφθορά και τα προνόμια, η διάχυση της διαφθοράς από τα ψηλά στα χαμηλά σαν αντίδωρο, όλα τούτα γεννούν την εγγενή πλέον ανυπακοή στις νεότερες γενιές.

Σε φόντο ύφεσης και απειλής φτώχειας, σε φόντο δεινής οικονομικής και πολιτικής κρίσης, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκατεστημένο στη διοίκηση της χώρας, αυτή η εγγενής, δομική ανυπακοή μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτική για την κοινωνία. Η ματαιωμένη και ανυπάκουη νεολαία έχει στείλει πολλά σημάδια και στέλνει διαρκώς· σημάδια καπνού, κρότου, δίψας για ζωή, απόγνωσης, μηδενισμού. Ο κόσμος των ενηλίκων στέλνει παρόμοιο σήμα: ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται καμία κυβέρνηση (Πολιτικό Βαρόμετρο Public Issue, Απρίλιος 2010). Οι κυβερνήτες, οι νομοθέτες, οι δικαστές βλέπουν, ακούν, μιλούν; Θυμόμαστε τη γιαπωνέζικη αλληγορία των τριών πιθήκων – καθένας τους σκεπάζει με το χέρι του διαφορετικό μέρος του προσώπου: μάτια, αυτιά, στόμα...
Από tvxs.gr

Η Ισλανδία στέλνει το θυμό της


"Ακριβώς πριν από 200 χρόνια ένα άλλο ισλανδικό ηφαίστειο εξερράγη με καταστροφικές συνέπειες για τον καιρό, τη γεωργία και τις μεταφορές σε όλο το βόρειο ημισφαίριο - και συντέλεσε στο ξεκίνημα της Γαλλικής Επανάστασης."(Μπλογκ Ελβα-Πηγή Guardian)

Το σκεφτόμουν ολες αυτές τις μέρες.Έλεγα κοίτα να δεις τι μπορεί να συμβεί...
Χθες βρήκα λίγο χρόνο κι έριξα μια ματιά στο θέμα.
Οι έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία λοιπόν έχει προκαλέσει πραγματικό χάος στις μεταφορές με απροσδιόριστες ακόμα επιπτώσεις. Καμιά φορά αυτές οι αλυσιδωτές αντιδράσεις δεν ξέρεις που θα βγάλουν. Πάνω από 65000 πτήσεις ακυρωμένες, οι εταιρείες και οι πράκτορες αποζημιώνουν η κάνουν νέες προσφορές (φίλοι μου κέρδισαν μια μέρα ... επιπλέον και με Σαββατοκύριακο μέσα, σε ταξίδι που θα έκαναν στη Ρώμη) , ενώ μόνο χθές από τις 24000 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες, έγιναν οι 5000 (80% ακυρώθηκαν!).Για αυτη την εβδομάδα ελπίζουν σε ένα 50 %!
Να θυμίσω με λίγα και απλά λόγια το τι έγινε στην Ισλανδία.
Μια μεγάλη και 2 μικρότερες ιδιωτικές τράπεζες πρόσφεραν επενδύσεις "εγγυημένες" σε Αγγλους, Ολλανδούς και Γερμανούς επενδυτές, που όμως ήταν βασισμένες στα γνωστά τοξικά ο μόλογα και χαρτιά που σκαρφίστηκαν τα παγκόσμια golden boys.Oταν οι επενδύσεις αυτές κατέρρευσαν Αγγλοι, Γερμανοί και Ολλανδοί άσκησαν πιέσεις στην Ισλανδία και τα κατάφεραν (ποιός ξέρει πως!) Ετσι οι 300000 Ισλανδοί ξύπνησαν ένα πρωί κι έμαθαν πως η κυβέρνησή τους είχε κρατικοποιήσει (διασώσει τους είπαν) τις 3 τράπεζες και μαζί με αυτές και τα 5 δις που χρωστούσαν στους ξένους τζογαδόρους!!!Πολλές φορές το ΑΕΠ της χώρας δηλαδή.Σε μια νύχτα δηλαδή κάποιοι αποφάσισαν (σίγουρα με το αζημίωτο) να καταστρέψουν ένα λαό. Από τότε συγκεντρώσεις ,διαδηλώσεις , πτώσεις κυβερνήσεων μέχρι και ένα απίστευτο δημοψήφισμα όπου το 93% είπε ΟΧΙ στο παράνομο χρέος (και 1,5% ΝΑΙ!) δεν έλυσαν το πρόβλημα αφού η πουλημένη Ισλανδική κυβέρνηση εγγυάται την αποπληρωμή(και γιατί οχι αφού άλλος πληρώνει).
Έτσι την εκδίκηση ανέλαβε ο θυμωμένος Βίκινγκ Θεός της Ισλανδίας!
Τρομοκράτης ο Θεός!!
Το ηφαίστειο εξερράγη και όλη η κεντρική και βόρεια Ευρώπη ψάχνεται(και τώρα και λίγο η Νότια και εμείς εδώ στα Ν.Βαλκάνια).
Διάβασα κάπου πως μια παρόμοια έκρηξη το 1783 είχε σαν παράπλευρο αποτέλεσμα τον βαρύ επόμενο χειμώνα,την καταστροφή της γεωργικής παραγωγής σε πολλές χώρες και στη Γαλλία, και απο εκεί απανωτούς λιμούς που ξεσήκωσαν τον κόσμο και ήταν μια από τις αιτίες της Γαλλικής επανάστασης!Λέτε;
Σήμερα πάντως ακυρώθηκε και η πτήση που θα μας έφερνε εδώ το ΔΝΤ.
Κάτι σαν "Φωνή λαού οργή Θεού" μου κάνει...
Εντάξει υπερβολικός είμαι ,αλλά το μήνυμα υπάρχει μέσα στο σύννεφο και στους ατμούς, και δονεί αυτές τις μέρες την Ισλανδία.
Kαι λέει "Νo cash, just ash" δηλ. "Δεν πληρώνουμε , φάτε τη στάχτη μας"
Ρε Χρήστο μήπως τελικά υπάρχει Θεός;(μη βρίζεις λέμε)
Από giorgossarris.blogspot.com

Μέγα σκάνδαλο ! Έτσι οδηγούν την χώρα σε χρεοκοπία.

Το σχέδιο της χρεοκοπίας της Ελλάδας από τους διεθνείς κερδοσκόπους ήταν έτοιμο πριν τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη και μπήκε σε εφαρμογή την …επομένη της εκλογικής νίκης του ΠαΣοΚ.
Στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου έλαβαν μέρος το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα την επομένη των εκλογών 5/10/09 και λίγες ημέρες αργότερα στις 22/10/09 ( Aριθμ. Πρωτοκ. 690 και 691) η Τράπεζα της Ελλάδας σε συνεννόηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου και κατόπιν …..αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, προέβη σε αλλαγή του κανονισμού του συστήματος διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου από Τ3 σε Τ10.


Με αυτόν τον τρόπο άνοιγε την πόρτα στους «σορτάκηδες» που μπορούσαν να πουλάνε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που δεν είχαν και αφού έριχναν την τιμή τους να τα ξαναγοράζουν σε χαμηλότερη τιμή για να τα παραδώσουν μέχρι και 10 ημέρες αργότερα ( από ... 3 που ίσχυε πριν την ημέρα των εκλογών).

Μάλιστα το διάστημα εκκαθάρισης των εν λόγω γραμματίων ( όπως αποκαλύπτουν γνώστες της αγοράς) συχνά υπερέβαινε και τις 10 ημέρες με την ανοχή των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες δρούσαν ως μεσάζοντες.

Σαν να μην έφτανε αυτό , η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με νέο αίτημα τους (που γίνεται δεκτό στις 10/12/09 και με το επιχείρημα ότι το …ζητούσαν οι διεθνείς οίκοι που εμπορεύονταν τα ομόλογα ) κατορθώνουν να μην επιβάλλονται κυρώσεις για τον «σορτάκια» , ο οποίος…… δεν θα είχε να παραδώσει ομόλογα μετά τη 10η ημέρα ή και αργότερα.

Προς τον σκοπό αυτό μετέτρεψαν τη δημοπρασία που θα έπρεπε να κάνει η ΤτΕ για να βρει τα ομόλογα που δεν είχε να παραδώσει ο «σορτάκιας» από υποχρεωτική σε … «προαιρετική»!!!
Δηλαδή , με το τέχνασμα αυτό μπορούσε κάθε «σορτάκιας» εάν δεν κατόρθωνε να κερδίσει από την υποτίμηση των ελληνικών ομολόγων ( πάντα χωρίς να τα έχει, …Αέρας κοπανιστός δηλαδή), να ακυρώνει την συναλλαγή μετά 10 ημέρες.

Και τα δικά μας, …δικά μας και τα δικά σας …δικά μας ! Σίγουρος τρόπος δηλαδή να κερδοσκοπήσει κανείς εναντίον της χώρας μας , χωρίς….κανένα ρίσκο!

Και η Τράπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών υπονόμευσαν τα εθνικά μας συμφέροντα , διευκολύνοντας από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές , τους υποτιμητικούς κερδοσκόπους ( «σορτάκηδες») να εξοντώσουν την ελληνική οικονομία , εκτοξεύοντας , με ανύπαρκτο ρίσκο, το κόστος δανεισμού της χώρας μας υψηλότερα από αυτό του …Ιράκ!!!

Δεν είναι τυχαίο ότι όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα , τα ελληνικά ομόλογα εκτινάχθηκαν ακριβώς από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συγκεκριμένη διάταξη , τον περασμένο Οκτώβριο κατά την εκλογή του ΠαΣοΚ μέχρι σήμερα από 100 περίπου basis points σε …450!

Η ζημιά από την προκλητική αυτή «εθνική μειοδοσία» για να μην πούμε τίποτα βαρύτερο , έχει ήδη γίνει και εκτιμάται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον τοκοχρεολύσια, τα οποία προέρχονται από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού!
Άραγε , ….ο πρωθυπουργός τι λέει για όλα αυτά;

ΥΓ. Η αλλαγή του κανονισμού έγινε μάλλον παράνομα, δηλαδή μόνο με εντολή του διευθυντή της Διευθ. Οργάνωσης και όχι με πράξη του διοικητή , όπως έπρεπε! Γιατί;
Γιατί όταν μαθεύτηκε η πρακτική αυτή στους χρηματιστηριακούς κύκλους έγινε προσπάθεια να καλυφθεί το σκάνδαλο με πράξη διοικητή με αριθμό 158 της 10/2/2010 που θα νομιμοποιούσε τη μέχρι τότε πρακτική και την οποία υπέγραψε …..ο υποδιοικητής (ούτε εδώ η υπογραφή του διοικητή, Γιατί άραγε;), αλλά ….. δεν δημοσιεύτηκε ποτέ !!! Γιατί;
Γιατί μόλις την περασμένη Πέμπτη (8/4/2010) επιβλήθηκε ο διακανονισμός των short selling σε μια μόνο ημέρα (Τ+1); Μήπως γιατί έγινε αντιληπτό το σκανδαλώδες του θέματος; Μήπως γιατί αυτό που επιθυμούσαν διάφοροι κύκλοι ….επιτεύχθηκε;
Δεν Νογάτε Τίποτα;


Από politis-gr.com

Εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Φωκίδας



Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Φωκίδας
οργανώνει σήμερα Δευτέρα 19-4-2010
εκδήλωση στην
αίθουσα συνεδριάσεων
του Δημοτικού Συμβουλίου της Άμφισσας
στην πάνω πλατεία (Πλατεία Κεχαγιά)
αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη
στις 7:00 μ.μ.

ΒΡΑΔΙΑ ΚΙΘΑΡΑΣ στο Roadhouse Blues Club



Το Σάββατο 1η Μαΐου διοργανώνουμε βραδιά κιθάρας.
Όσοι ενδιαφέρονται να εμφανιστούν μπορούν να το δηλώσουν επικοινωνώντας στο e-mail: roadhousebluesclub@gmail.com
μέχρι το βράδυ της Παρασκευής 23-4-2010

"ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε" για την κατασκευή "τεχνητού υφάλου - πάρκου καταδύσεων αναψυχής".

Ο Σύλογός μας, συναντήθηκε με το Νομάρχη Φωκίδας και τον Δήμαρχο Γαλαξιδίου κυρίους ΦΟΥΣΕΚΗ Νικόλαο και ΑΓΓΟΥΡΑ Δρόσο αντίστοιχα στο γραφείο του Δημάρχου για την προώθηση του σχεδίου κατασκευής "τεχνητού υφάλου - πάρκου καταδύσεων αναψυχής". Στην συνάντηση είχε προσκληθεί και ο κύριος ΝΤΟΥΝΑΣ Κων/νος Διευθυντής Ερευνών ... ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε συνοδευόμενος από την συζύγου του κα ΚΟΥΛΟΥΡΗ Γιολάντα Ερευνήτρια (Ι.ΘΑ.Β.Γ) ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Μετά από την συνάντηση η οποία είχε θετικό αποτέλεσμα ως προς τις διαθέσεις των υπευθύνων τοπικών αρχόντων της περιοχής μας, ο κύριος Νομάρχης απέστειλε το παρακάτω έγγραφο για την επίσπευση των διαδικασιών και την ολοκλήρωση του σχεδίου.
Από την πλευρά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους ανωτέρω για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την ανάπτυξη του Νομού μας μέσα από τα προγράμματα της αηφόρου ανάπτυξης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑ 12.04.2010
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤ/ΣΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΡΙΘΜ. ΠΡ. 796
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ (Α.Π.)
Δ/νση: Ι. Γιδογιάννου 31 ΠΡΟΣ: Το ΕΛΚΕΘΕ
Τ.Κ.: 331 00 Άμφισσα Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας
Τηλ: 22650 23162, 28295 και Γενετικής
Fax: 22650 28738 Γούρνες Πεδιάδας
Η.Δ.: grafeio.nomarhi@fokida.gr Τ.Θ. 2214 – Ηράκλειο Κρήτης 71003
ΥΠΟΨΗ: Δρ. Κ. Ντούνα
ΚΟΙΝ: 1. Δήμος Γαλαξιδίου
330 52 Γαλαξίδι
2. Σύλλογος Ελεύθερων και
Αυτόνομων Δυτών «ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ»
Αδρ. Συγγρού 6α, 33052 Γαλαξίδι

Σε συνέχεια των προφορικών μας συνεννοήσεων και της επιτόπου επίσκεψης σας στο Γαλαξίδι παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε τα σχετικά στοιχεία (κόστος μελέτης, ακριβές αντικείμενο, χρονοδιάγραμμα παράδοσης κλπ) προκειμένου προχωρήσουμε την διαδικασία της ανάθεσης στο ΕΛΚΕΘΕ της σύνταξης της μελέτης για τον Τεχνητό Ύφαλο στην θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου μεταξύ Γαλαξιδίου και Ιτέας.
Επίσης παρακαλούμε – εάν είναι δυνατόν - να μας αποστείλετε σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης που χρησιμοποιεί ο φορέας σας για την σύνταξη της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας και του ΕΛΚΕΘΕ για την εκπόνηση της μελέτης.
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜ. ΦΟΥΣΕΚΗΣ
Εσωτερική Διανομή:
1.Γενικό Γραμματέα Ν.Α.Φ.
2.Διευθυνση Προγραμματισμού Ν.Α.Φ.
3.Διεθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Α.Φ
Από krissaiosdive.blogspot.com

Συντακτικό λάθος επικαλείται ο Κορκονέας για να ανασκευάσει την αρχική του κατάθεση


Τεχνάσματα ώστε να ανασκευάσει την αρχική κατάθεση του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα -ο οποιος το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 πυροβόλησε και σκότωσε στα Εξάρχεια τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο- φαίνεται να επιστρατεύει ο συνήγορος του, Αλέξης Κούγιας. Αυτή τη φορά, επικαλείται "συντακτικό λάθος" ώστε να ...επαναπροσδιορίσει το σημείο, το οποίο είχε υποδειχθεί ως αυτό στο οποίο ξεκίνησαν "επεισόδια" πριν τους μοιραίους πυροβολισμούς εναντόν του Αλέξανδρου.
Στην αρχική του κατάθεση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε πει ότι τα φερόμενα, σύμφωνα με τον ίδιο, ως επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και νεαρών είχαν σημειωθεί στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου. Ωστόσο, ένα χρόνο και 4 μήνες μετά το τραγικό συμβάν, ο συνήγορος του ειδικού φρουρού, Αλέξης Κούγιας έρχεται αν υποστηρίξει πως τα επεισόδια έγινα στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής. Αποδίδει μάλιστα τη διάσταση απόψεων, σε συντακτικό λάθος κατά την κατάθεση του πελάτη του.

Η ετεροχρονισμένη αυτή ανακάλυψη του Αλέξη Κούγια, έγινε κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αστυνομικού Αθανάσιου Δελλή από τον εισαγγελέα της έδρας κ. Χαράλαμπο Λακαφώση, κι ενώ ο δεύτερος του έκανε ερώτηση για την έντονης κινητικότητα, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου με Χαριλάου Τρικούπη, όπως αναφέρεται στο απολογητικό υπόμνημα του Κορκονέα.

«Πρόκειται περί συντακτικού λάθους. Δεν είναι η θέση μας ότι σημειώθηκε εκεί η επίθεση, αλλά στη συμβολή με τη Ζωοδόχου Πηγής», παρενέβη τότε αμέσως ο Αλέξης Κούγιας, υποστηρίζοντας την εκδοχή που θέλει τα επεισόδια να έγιναν στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής.

«Αυτό ακούγεται πρώτη φορά. Από την αρχική κατάθεσή του, προανακριτικά, στις 7 Δεκεμβρίου 2008, ο κατηγορούμενος αναφέρεται στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου. Άλλωστε, έχω κάνει πολλές φορές την ερώτηση σε άλλους μάρτυρες και δεν με διακόψατε...», παρατήρησε από τη μεριά του ο εισαγγελέας, για να λάβει την απάντηση ότι ο κ. Κούγιας δεν αντιλήφθηκε τόσο καιρό την λεπτομέρεια αυτή. «Η ουσία έχει σημασία. Το δεδομένο για εμάς είναι ότι το επεισόδιο αυτό έγινε Ζωοδόχου Πηγής και Ναυαρίνου», δήλωσε μάλιστα κατηγορηματικά ο Αλέξης Κούγιας. Σημειώνεται ότι η υπερασπιστική γραμμή του Κορκονέα συνδέει άμεσα τα επεισόδια που υποστηρίζει ότι έγιναν με τη μετέπειτα δολοφονία του άτυχου 15χρονου.

Παρά την επέμβαση Κούγια, ο μάρτυρας Αθανάσιος Δελλής επιβεβαίωσε, όπως και άλλα μέλη της διμοιρίας του, ότι εκείνο το βράδυ η κατάσταση ήταν ήρεμη και στο σημείο εκείνο δεν είχε σημειωθεί καμία «σφοδρή επίθεση» εναντίον αστυνομικών.
Από tvxs.gr

Άμα έχεις τέτοιους φίλους…

Παλιούτσικο μεν, έχει το ενδιαφέρον του δε. Τώρα το τσιμπήσαμε από το διαδίκτυο κατά λάθος, ψάχνοντας άλλα πράγματα, μιας και δε συνηθίζουμε να συχνάζουμε σε ακροδεξιά sites.
Προκαλούν οι αριστεροί για το μνημείο του 5/42» ο τίτλος άρθρου της διαδικτυακής έκδοσης του γνωστού εντύπου της ακροδεξιάς Ελεύθερος Κόσμος, της 24 Οκτωβρίου 2009. Παραθέτουμε ενδεικτικά αποσπάσματα για όποιον δεν αντέχει να το διαβάσει ολόκληρο. Έπεται η άποψή μας....

Ζητούν να μην επισκευαστεί το μνημείο στο Κλήμα Δωρίδος για το 5/42! Την είδηση την αλιεύσαμε στην τοπική εφημερίδα της Φωκίδας «Νέο Άστρο» [μάλλον εννοεί αυτό: http://www.astronafpaktos.blogspot.com]. Και μπορεί όλα αυτά που θα διαβάσετε να συνέβησαν προεκλογικά, αλλά έχουν την αξία τους και αναδεικνύουν τον σταλινικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ευρύτερη αριστερά στη χώρα μας. Αφορμή του καυγά, η ανακατασκευή του μαυσωλείου που έχει ανεγερθεί για να τιμηθούν οι 301 σφαγιασθέντες οπλίτες και συνεργάτες του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων Ψαρρού.

Ο Νομάρχης έπραξε το καθήκον του
Το θέμα της ανακατασκευής του μνημείου 5/42, που έφερε προς έγκριση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Νομάρχης Φουσέκης, έγινε αφορμή να ξεσηκωθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση και με κορώνες περί δήθεν "εθνικής συμφιλίωσης" να ταχθεί εναντίον του……Για όσους έχουν ενδοιασμούς, υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθ. 992/14.9.81, με το οποίο η Πολιτεία αναγνωρίζει το χρέος της έναντι των νεκρών του 5/42 και βάσει του οποίου τελείται και το σχετικό μνημόσυνο με κάθε επισημότητα, παρουσία των τοπικών αρχών…

Αριστεριστικές αθλιότητες
Στη συζήτηση του θέματος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, η επί κεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώτα Γαζή, χαρακτήρισε την ανακατασκευή του μνημείου «αθλιότητα» και είπε πως δεν περίμενε «να έρθει προς συζήτηση αυτό το θέμα». Ο Γ. Παπαλεξίου ισχυρίστηκε ότι «δεν αντιλαμβάνομαι την ανακατασκευή του συγκεκριμένου Μνημείου», ο Τσάρας το χαρακτήρισε «διασπαστικό» και ο κ. Φ. Αρβανίτης είπε με στόμφο: «Όχι μόνο να μην ανακατασκευαστεί τουναντίον να μπει μπουλντόζα και να το κατεδαφίσει...»! Ο νομάρχης Φουσέκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση απάντησε: «Δεν θέλουμε να μιλήσουμε γιατί όταν ήσασταν κυβέρνηση δεν το γκρεμίσατε!... Το τι έγινε στο Κλήμα και πως, θα το γράψει η ιστορία σε λίγα χρόνια...»! Από την πλευρά της, κ. Αφροδίτη Παπαθανάση, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πλέον, αναφώνησε: «Την ιστορία την γράφουν οι νικητές». Τέλος ο αντινομάρχης Ιντέρνος, θεωρώντας προσβλητικά τα «βέλη» της αντιπολίτευσης περί συμμετοχής «ακροδεξιών» στις εκδηλώσεις, είπε: «Εγώ πάω κάθε χρόνο και δεν ανέχομαι από κανέναν να με χαρακτηρίζει ακροδεξιό»!...

Ασεβούν στη μνήμη νεκρών
Η υπόθεση αυτή και μάλιστα σε έναν από τους πιο δεξιούς νομούς της χώρας, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η αριστερά ενεργεί…
Μάλιστα. Την ορθότητα των διαλόγων που αναφέρονται δεν είμαστε σε θέση να βεβαιώσουμε. Φροντίζει και η Νομαρχία μας σε αυτό που δε δημοσιεύει τίποτα από τα όσα συζητάνε οι εκλεγμένοι μας στο νομαρχιακό συμβούλιο. Τη συμβατότητα όμως λόγων και πράξεων των νεοδημοκρατών και την αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια της παράταξής τους, δεν μπορούμε να την αμφισβητήσουμε. Βοηθάει σε αυτό και το ΠΔ 992/14.9.81 του εθνάρχη τους Καραμανλή (θείος), που τους κατοχυρώνει νομικά να εκταμιεύουν €130.000 (δελτίο τύπου 13 Αυγ 2009 Νομαρχίας Φωκίδας) από το δημόσιο χρήμα για την αναστύλωση του μνημείου, ώστε να μπορούν να διοργανώνονται απερίσπαστα οι ακροδεξιές φιέστες, στις οποίες και συμμετέχουν στελέχη τους κάθε χρόνο. Γι’ αυτό μάλιστα λαμβάνουν και τα εύσημα του Ελεύθερου Κόσμου και των ομοϊδεατών του. Ψήφους δε λαμβάνουν τώρα τελευταία, βέβαια. 5,23% έλαβε ο ΛΑΟΣ και 0,29% η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές στη Φωκίδα στερώντας τους την έδρα για 150 ψήφους.
Για τους πασόκους ότι και να πεις είναι λίγο. Η ‘όπου φυσάει ο άνεμος’ στάση τους είναι γνωστή και ειδικότερα η κραυγαλέα καπήλευση, διαχρονικά, της αριστεράς και των ανθρώπων της από το ΠΑΣΟΚ, παλιά τους τέχνη κόσκινο. 20 και πλέον χρόνια που έχουν την εξουσία στη χώρα και μάλιστα με δικό τους εκλεγμένο νομάρχη για 2 τετραετίες στην περιοχή, ποιος τους εμπόδισε να γκρεμίσουν το μνημείο και να καταργήσουν τις διχαστικές εκδηλώσεις; Κανείς, αυτοί το αποφάσισαν. Το να τους προσάπτει την κατηγορία του αριστερισμού ο Ελεύθερος Κόσμος, μπορεί αυτοί να το εκλαμβάνουν σαν παράσημο, αλλά μάλλον ως αστείο μπορεί να το δει κανείς. Ο κυριότερος εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού και του κεφαλαίου στην Ελλάδα σήμερα, το ΠΑΣΟΚ, να θεωρείται από τη Χρυσή Αυγή ως αριστερά, είναι τουλάχιστον γελοίο. Δείχνει και το επίπεδο πολιτικής αντίληψης της ελληνικής ακροδεξιάς.

Κλείνουμε με την επίσημη αριστερά στη Φωκίδα σήμερα. ΚΚΕ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τι άποψη έχουν για το θέμα δεν έχουμε ακούσει ή διαβάσει. Το ΚΚΕ μάλιστα εκπροσωπείται και στο νομαρχιακό συμβούλιο, αλλά στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται πουθενά. Ήταν εκεί, έλαβε θέση;

Η φωτογραφία (βάλαμε την πιο ουδέτερη) από το blog της Χ.Α. νοτιοδυτικής Ελλάδας και τις εκδηλώσεις του 2009, όπου το δηλώνουν ανερυθρίαστα.
Είναι εδώ και προπαγανδίζουν το μισαλλόδοξο μήνυμά τους υπό τη σκέπη της επίσημης πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τέλος, το διαβόητο προεδρικό διάταγμα Καραμανλή για το Κλήμα.
Από tomantri.blogspot.com