Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Στα Καστέλια εμπρησμός στα Άνω-Πετράλωνα βιτριόλι, " Διότι δεν συνεμορφώθει προς τας υποδείξεις"

Χοντραίνει το παιχνίδι της σύγκρουσης για την επιφανειακή εξόρυξη βωξίτη. Η εμπρηστική ενέργεια ενάντια σε σπίτι μέλους της κίνησης υπεράσπισης της Γκιώνας, είναι ένα νέο επεισόδιο της σύγκρουσης της εταιρείας εξόρυξης, με κατοίκους της περιοχής.
Ακολουθεί την αντι-συγκέντρωση εργαζομένων της εταιρίας στην εκδήλωση κατοίκων στην Αποστολιά και τον καταιγισμό διαφημιστικών καταχωρήσεων υπεράσπισης της εταιρείας σε ... όλα τα ΜΜΕ του Νομού.
Η νέα αυτή πρόκληση έρχεται να δείξει το ύψος των συμφερόντων που υπάρχουν στην περιοχή και μέχρι που είναι δυνατόν να φτάσουν κάποιοι για να αυξήσουν το κέρδος τους.

Επιπρόσθετα πρέπει να αναφερθεί και η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για κοντινή περιοχή που έθεσε φραγμό στη μεταλλευτική δραστηριότητα που αναπτύσσει λατομείο στον Εθνικό Δρυμό Οίτης στο Ν. Φθιώτιδος, και δικαιώνει τους κατοίκους γιατί όπως αναφέρει " η υπόγεια εκμετάλλευση λατομείου στη θέση «Κοκκινόβραχος» βρίσκεται εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Οίτης και έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 13 του Ν. 1734/87 με το οποίο απαγορεύεται η έγκριση των μεταλλευτικών εργασιών εντός των πυρήνων των Εθνικών Δρυμών "

Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής και καταδικάζουμε την προκλητική αυτή ενέργεια του εμπρησμού που θυμίζει άλλες εποχές, εποχές που πιθανόν κάποιοι να θέλουν να επαναφέρουν.

Σήμερα διαβάζουμε για την δολοφονική επίθεση με βιτριόλι ενάντια στην συνδικαλίστρια του Σωματείου Καθαριστριών Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία εργάζεται σε εργολάβο καθαριότητας που δραστηριοποιείται και στο χώρο των ΗΣΑΠ και που για την Συνδικαλιστική της δράση δεχόταν τηλεφωνικές απειλές. Από την επίθεση αυτή Έχει χάσει ήδη το ένα της μάτι και νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση
στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».
Διαβάστε τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
"Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν για άλλη μια φορά το καθεστώς τρομοκρατίας που επικρατεί, με τις αναιτιολόγητες απολύσεις προσωπικού από τους εργολάβους, τη μη χορήγηση αδειών και επιδομάτων, τη μη καταβολή ή την καθυστέρηση δεδουλευμένων, την εξόφληση αποδοχών σε λευκό χαρτί το οποίο συμπληρώνουν οι εργολάβοι εκ των υστέρων, απειλές σε όσους διαμαρτύρονται και απαιτούν τα νόμιμα, εντατικοποίηση της εργασίας και καταπάτηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων που απορρέουν από την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια αρκετά θανατηφόρα ατυχήματα σε εργαζόμενους εργολάβων. Γι΄ αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν είναι άμοιρες ευθυνών η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, οι Διοικήσεις των Δημόσιων Επιχειρήσεων, η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών ( Επιθεωρήσεις Εργασίας ), που δεν λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να ελέγχονται τόσο οι συμβατικές υποχρεώσεις των εργολάβων όσο και η αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας . "

Δεν ξέρω αν βλέπετε τίποτα ομοιότητες με τους εργολάβους που καταγγέλλουν στους ΗΣΑΠ και τίποτα άλλους εργολάβους , το έργο παραμένει το ίδιο.
Οι εταιρίες δεν νοιάζονται ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για το περιβάλλον, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα κέρδη τους. Μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε εργολάβους, ή εργάτες εργολάβων για να χειροτερέψουν τους όρους εργασίας τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Προστατεύουν το περιβάλλον με το μικρότερο δυνατό κόστος και ανάλογα με τον έλεγχο και την πίεση την οποία υφίστανται.
Το νέο δεδομένο της περιόδου είναι ότι η συνδιαλλαγή τους με την Κεντρική εξουσία τους έχει αποθρασύνει τόσο, που δεν έχουν πρόβλημα να λειτουργούν πλέον και σαν μαφιόζικη ομάδα.
Το παιχνίδι όμως το χάνουν από την ενεργοποίηση των πολιτών και όσο το χάνουν τόσο θα κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. Συνειδητοποιούν αργά βέβαια ότι κάθε τους τέτοια σπασμωδική κίνηση την πληρώνουν ακριβά , τόσο ακριβά που δεν θα τολμούν να την επαναλάβουν στο μέλλον.
Ο κόσμος θα τους θέσει στο περιθώριο και θα μετατραπούν σε αποδέκτες απέχθειας της κοινωνίας, γεγονός που δεν θα τους αφήνει να κάνουν εύκολα τις γνωστές τους μπίζνες.
Προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΦΩΚΙΔΑ!!!

Εμπρηστική ενέργεια στο σπίτι του μέλους της Κίνησης Πολιτών για την Προάσπιση του Περιβάλλοντος στην Γκιώνα

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΓΚΙΩΝΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η κίνηση μας καταγγέλλει την εμπρηστική ενέργεια στο σπίτι του μέλους μας Στέφανου Κόλλια, στην Καλοσκοπή την Παρασκευή 26/12.
Το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη λίγες ώρες αφού ο Σ.Κ είχε αναχωρήσει από το σπίτι του για ολιγοήμερη παραμονή στην Αθήνα, όπως επίσης ότι δεν έγινε διάρρηξη- αν και ήταν δυνατόν- παρά μόνο σπάσιμο παραθύρου και εμπρησμός, μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη απειλητική – εκφοβιστική ενέργεια που μάλλον για καθαρά συγκυριακούς λόγους δεν είχε ... ολοκληρωτικά καταστροφικά αποτελέσματα.
Απ' ότι φαίνεται η κίνηση μας στο σχετικά μικρό διάστημα που δραστηριοποιείται έχει ενοχλήσει πολλούς.
Σημάδια αυτής της ενόχλησης εισπράτταμε ιδιαίτερα έντονα το τελευταίο διάστημα.
Διαστρέβλωση των απόψεων μας, καλλιέργεια κλίματος εργασιακής ανασφάλειας στους εργαζομένους στις μεταλλευτικές εταιρίες, « εμπρηστικές» ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο.
Αποκορύφωμα η «αυθόρμητη» κινητοποίηση πάνω από 150 εργαζομένων στα πλαίσια της συγκέντρωσης της κίνησης στον Αποστολιά στις 14/12.
Εκεί κάποιοι - λίγοι ευτυχώς - προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης- εκτόξευση απειλών και υπονοούμενων- με σκοπό να την προβοκάρουν και να την διαλύσουν.
Αυτό βέβαια δεν έγινε κατορθωτό γιατί αποδείξαμε στην πράξη το σεβασμό μας και τις δημοκρατικές διαδικασίες και το κυριότερο ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανένα εργαζόμενο μας και τα προβλήματα για όλους.
Η τωρινή εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του μέλους και συγχωριανού μας είναι μια εξαιρετικά ακραία ενέργεια που φέρνει στο νου μας μνήμες κατοχής. Τότε οι ναζί κατακτητές καίγανε τα χωριά μας σε αντίποινα της αντιστασιακής δράσης του λαού μας.
Αλήθεια σήμερα, μετά από τόσα χρόνια αγώνων και θυσιών αναρωτιόμαστε αν τελούμε ακόμα υπό καθεστώς κατοχής.
Όλα τα μέλη της κίνησης εκφράζουμε την αταλάντευτη στήριξη μας προς το φίλο και μέλος της κίνησης μας Στέφανο Κόλλια και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τέτοια γεγονότα δεν πρόκειται να μας πτοήσουν, αντίθετα μας δίνουνε δύναμη να συνεχίσουμε πιο δυναμικά τις περαιτέρω προσπάθειες μας και καλούμε τους συντοπίτες μας αλλά και όλους τους πολίτες της Φωκίδας να καταδικάσουν κατηγορηματικά τέτοιου είδους ενέργειες από όπου και αν προέρχονται.

Επικοινωνία:

Ηλ_Ταχ: giona.oiti@gmail.com

Γιώργος Κόλλιας 6944604531

Τάσος Αφέντης, 6947838347

Γιώργος Μανούκος, 6944450016

Γιωργάκης Κωστής 6979734591

Οίτη
Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών δραστηριοτήτων