Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Επιφανειακές εξορύξεις στο Λιδορίκι

Μεγάλη κινητικότητα εκ μέρος των κατοίκων υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στο Λιδορίκι, μετά την νέα επιφανειακή εξόρυξη που ετοιμάζει για την περιοχή η S&B.
Οι κάτοικοι αρνούνται να δεχθούν για τον τόπο τους, το μέλλον ενός λεηλατημένου τόπου.
Στην φωτογραφία βλέπετε την περιοχή "Κόκκινα χώματα" μαζί με τις διπλανές περιοχές στις οποίες ήδη υπάρχουν άλλες εξορύξεις.
Μπορείτε επίσης να διακρίνετε και τις Καρούτες που από ότι φαίνεται έχουν περικυκλωθεί από τα μεταλλεία.
Το σημείο που θέλουν να γίνει η νέα επιφανειακή εξόρυξη, είναι εντός των ορίων της περιοχής "Όρος Γκιώνα-GR2450002) του Εθνικού Καταλόγου του Ευρωπαϊκού ... Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000. Αποτελεί πιο συγκεκριμένα μια περιοχή 385 στρεμμάτων από τις λίγες που έχουν μείνει στην περιοχή που έχουν επιφανειακό χώμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν πλούσιο βοσκοτόπι.
Επιπλέον οι Λούστρες της περιοχής είναι βασικές για το ξεδίψασμα των ζώων που αν περικυκλωθούν από μεταλλεία δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να έχουν την ίδια λειτουργικότητα ούτε είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και δεν θα καταστραφούν.
Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής χρησιμοποιούν αυτούς τους κοινοτικούς βοσκότοπους του Δήμου Λιδορικίου, για να μπορούν να βόσκουν τα ζώα τους και δηλώνουν τους βοσκότοπους αυτούς στις Ενιαίες Αιτήσεις τους για να ενισχυθούν από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην διπλανή φωτογραφία βλέπετε μια παρέα στις Λούστρες στο "Κόκκινο χούμα"
Οι επιφανειακές εξορύξεις έχουν καταδικαστεί από την κοινωνία της Φωκίδας.
Η συγκεκριμένη επιφανειακή εξόρυξη δεν ψηφίστηκε ομόφωνα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, η μειοψηφία είχε ζητήσει να μην γίνει επιφανειακή εξόρυξη.
Σήμερα κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ, που υποστήριζε προεκλογικά ότι οι απαράδεκτες ρυθμίσεις του Χωροταξικού της Βιομηχανίας σε βάρος του περιβάλλοντος και των προστατευόμενων περιοχών θα σταματήσει με την δημιουργία του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σήμερα πρέπει να πάρει θέση για την επιφανειακή αυτή εξόρυξη.
Στα περσινά γεγονότα της Αποστολιάς και της Καλοσκοπής το ΚΚΕ μέσω του Ιωσηφίδη είχε ζητήσει να μην γίνονται επιφανειακές εξορύξεις, αλλά να ολοκληρωθούν κάποιες παλιές που ήδη υπήρχαν. Δεν μπορεί τώρα να υποστηρίξει μια νέα επιφανειακή εξόρυξη πολύ μεγαλύτερη σε έκταση από τις προηγούμενες. (με κόκκινο χρώμα το σχέδιο της νέας εξόρυξης στο "κόκκινο χούμα" με πράσινο οι παλιές)
Είμαστε σε μια περιοχή που οι μεταλλευτικές εταιρείες λειτουργούν επί πολλές δεκαετίες και θα εξακολουθούν να υπάρχουν για πολλές ακόμη.
Καθήκον όλων των πολιτών που νοιάζονται για το περιβάλλον, είναι να συμμετέχουν στους αγώνες για την προστασία του. Να δημιουργήσουν κινήσεις πολιτών ανά περιοχές, να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες και να συντονιστούν έτσι ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Οι κάτοικοι της περιοχής δραστηριοποιούνται και αυτό γίνεται φανερό από το ότι, από τις 7 κινήσεις πολιτών που έκαναν αιτήσεις ακυρώσεως του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Βιομηχανίας» (ΦΕΚ 151//ΑΑΠ/13.4.09) οι τρεις είναι από την περιοχή μας . Οι αιτήσεις ακυρώσεων έγιναν γιατί οι διατάξεις του νέου χωροταξικού καθιστούν δυνατή τη χωροθέτηση βιομηχανιών μέσα σε δάση και προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας όλη τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία.
Οι τρεις αυτές κινήσεις πολιτών είναι :
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας,
η Κίνηση πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος στο βουνό της Οίτης
και η Κίνηση για την προστασία της Γκιώνας

Οι πολίτες μπορούν να προστατέψουν την περιοχή και την αειφορία της και μπορούν να επιβάλουν μια πραγματική πράσινη ανάπτυξη. Διαφορετικά αν δεν το κάνουν η λεηλασία του τόπου μας, θα μας στερήσει το ίδιο μας το μέλλον.

Αποστόλης Τσιάμης από ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας
Από ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας

Ξεκινά η οργανωτική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ


Ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Νταβανέλος μιλά Στο Κόκκινο για τους στόχους της οργανωτικής συνδιάσκεψης του σχήματος που διεξάγεται την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ανανδρανιστάκη και τον Βαγγέλη Χερουβείμ.



Από ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας

Ανάγκη για αίμα απο τα Πεντεόρια

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η Τ.Δ. Π Ε Ν Τ Ε Ο Ρ Ι Ω Ν 25/11/09

Πέρασαν περισσότερες από 40 ημέρες μετά το ατύχημα που είχε ο Θανάσης Κοκκόρης με αποτέλεσμα να απαιτηθεί η ολική αφαίρεση του ποδιού του μετά από συνεχείς επεμβάσεις και η κατάστασή του να χαρακτηρίζεται ακόμη κρίσιμη . Μπροστά στο συγκλονιστικό αυτό γεγονός μέσω του ΔΗΜΟΥ – με ανακοίνωση που θυροκολλήθηκε στα μαγαζιά του Γαλαξιδίου και γνωστοποιήθηκε σε όλα τα χωριά του Δήμου - ζητήθηκε η προσφορά αίματος από τους απανταχού συντοπίτες και φίλους με ενεργοποίηση και των συλλόγων . Άμεση η ανταπόκριση εκ μέρους των συλλόγων ... της Βουνιχώρας και του Τ. Διαμερίσματός της , του συλλόγου αιμοδοτών Άγιοι Ανάργυροι [ Άμφισσα ] του συλλόγου Πεντεορίων με κατάθεση φιαλών αίματος καθώς και λοιπών αγνώστων εθελοντών . Η αιμοδοσία στην Άμφισσα γίνεται στο Νοσοκομείο 8.30 π.μ. – 1.30 μ.μ. και 6.00 μ.μ. - 8.00μ.μ. ανεξάρτητα της ομάδας αίματος που διαθέτει ο εθελοντής στο όνομα ΚΟΚΚΟΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ . Οι οικογένειες Αθανασίου Ιωάν. Κοκκόρη και Παναγιώτη Ιωάν. Κοκκόρη εκφράζουν μέσω ημών τις θερμές ευχαριστίες προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες για την προσφορά τους καθώς και προς όσους συνέβαλαν για τα μεγάλα και άμεσα αποτελέσματα .

ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΥΣΤΑΘ. ΜΑΡΜΑΤΑΚΗΣ

Αναστέλει όλες τις δραστηριότητες του Φορέα Διαχείρησης Παρνασσού η Τίνα Μπιρμπίλη

"ΦΩΤΙΕΣ" ΑΝΑΒΕΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ!
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ.

Φραγμό στις δραστηριότητες του φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού βάζει η κυβέρνηση και η υπουργός περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη η οποία με απόφαση της αναστέλλει όλες τις δραστηριότητες του Δ.Σ. Η εντολή προκάλεσε την αντίδραση του συμβουλίου ο γραμματέας του οποίου Λουκάς Σκλαβούνος εξέφρασε μιλώντας στον FM- 1 την έκπληξη του για την ... απόφαση αυτή τονίζοντας πως χάνονται προγράμματα στα οποία θα μπορούσε να μετέχει με όφελος ο εθνικός δρυμός. Το Δ.Σ του φορέα αναμένεται παρόλα αυτά να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.
Από lamiafm1

Μήνυμα Μαν. Γλέζου από τη Λαμία: "...επίκαιρη όσο ποτέ η ενότητα"

Η ενότητα, που ήταν ο κυριότερος λόγος που πέτυχε η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, είναι και το βαθύτερο νόημα αυτού του πραγματικά σημαντικού γεγονότος, τόνισε ο αντιστασιακός κ. Μανώλης Γλέζος στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας στην πλατεία Λαού και στον ανδριάντα του Άρη Βελουχιώτη, με αφορμή την συμπλήρωση 67 χρόνων από την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου, του 1942.

Το καίριο χτύπημα στις δυνάμεις του Ιταλογερμανικού άξονα και η διακοπή της τροφοδοσίας τους, ήταν μεν σημαντικά στην έκβαση του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, ωστόσο, το ......σημαντικότερο ήταν οι ενωμένες δυνάμεις των αντιστασιακών οργανώσεων που έδειξαν τον δρόμο και που δυστυχώς, ο διαχωρισμός τους στην συνέχεια, είχε ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ποτέ η εθνική κυριαρχία και στην χώρα να συνεχίσουν να ελέγχουν τα πράγματα οι ξένες δυνάμεις, σημείωσε ο άνθρωπος που κατέβασε την γερμανική σημαία από την Ακρόπολη σε μια από τις μεγαλύτερες αντιστασιακές πράξεις εκείνης της περιόδου.
Παράλληλα ο κ. Γλέζος, προσδιόρισε πως «τα ιδανικά για τα οποία παλεύαμε εκείνη την εποχή παραμένουν ακόμη επίκαιρα καθώς βλέπουμε πως στις μέρες μας αμφισβητούνται δικαιώματα και κεκτημένα δεκαετιών». Αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως το θέμα του οκτάωρου και των εργατικών δικαιωμάτων, ενώ δεν απέφυγε να κάνει αναφορά στην σημερινή πολιτική κατάσταση και να τονίσει πως «η δημοκρατία για την οποία παλεύαμε τότε, είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να το διεκδικούμε».
Πρόσθεσε μάλιστα: «για ποια δημοκρατία μιλάμε όταν στις εκλογές δεν ισχύει η απλή αναλογική και το πρώτο κόμμα επιδοτείται με 40 έδρες, όταν οι εκτελεστική εξουσία ελέγχεται και όταν οι δικαστές ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση». Έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας: «δεν απευθύνω χαιρετισμό, δεν είναι ώρα για χαιρετισμούς, εδώ, κάτω από το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα για συνέχιση των αγώνων».
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομη τοποθέτησή του το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας και Δημοτικός Σύμβουλος Λαμιέων κ. Βασίλης Κυριακάκης, που με αφορμή την χθεσινή εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση τόνισε: «βρισκόμαστε σε μια ιστορική φάση, που γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κατεστημένου να ανασκευάσουν, προς συντηρητικές κατευθύνσεις την ιστορία και ιδιαίτερα της δεκαετίας του ’40.
Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο κ. Κυριακάκης επισήμανε πως «με την αποψινή εκδήλωση, θεωρούμε πως συμβάλλουμε στην αποκατάσταση, διαφύλαξη και διάδοση της ιστορικής αλήθειας και της συλλογικής ιστορικής μνήμης». Προσδιόρισε τους στόχους της εκδήλωσης που είναι, «η τιμή σε όλους τους ανώνυμους και επώνυμους λαϊκούς αγωνιστές που αντιστάθηκαν κατά της γερμανικής ναζιστικής κατοχής, να αναδείξουμε τον κρίσιμο και καταλυτικό ρόλο της Αριστεράς και ιδιαίτερα της κομμουνιστικής Αριστεράς και του μεγάλου ηγέτη και γέννημα θρέμμα της Λαμίας Άρη Βελουχιώτη, καθώς και να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα από την ιστορική μελέτη, για να συμβάλλουμε και σήμερα, στην αναγκαία προσπάθεια για την δημιουργία μιας μεγάλης Αριστεράς, που θα πρωταγωνιστεί όπως και τότε στην κοινωνία.
Από lamianews

Νύχτες Οργής την Κυριακή στην Άμφισσα

ΝΥΧΤΕΣ ΟΡΓΗΣ SANGUEPAZZO / UNE HISTOIRE ITALIENNE
του Μάρκο Τζούλιο Τζιορντάνα
με τους Μόνικα Μπελούτσι, Αλέζιο Μπόνι, Λούκα Ζινγκαρέτι, Μαουρίτσιο Ντοναντόνι

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας

Υπόθεση: Μιλάνο 30 Απριλίου 1945.Ο Οσβάλντο Βαλέντι και η Λουίζα Φερίντα εκτελέστηκαν από τους Παρτιζάνους. Ποιοι ήταν όμως ο Οσβάλντο Βαλέντι και η Λουίζα Φερίντα; Σταρ-είδωλα του Ιταλικού σινεμά της εποχής, εθισμένοι σε ναρκωτικές ουσίες και με πλούσια κοινωνική ζωή , ο Οσβάλντο και η Λουίζα υπήρξαν μέλη του φασιστικού κόμματος και θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για βασανισμούς ......ανθρώπων. Μια ιστορία για το πάθος , την διαφθορά και την τέχνη κάτω από την σκιά του φασισμού.
Χωρίς ιδιαίτερη σκηνοθετική οπτική και με το βάρος στην βιογραφική ιστορία του καλλιτεχνικού ζευγαριού Βαλέντι - Φερίντα, η ταινία εξαντλεί το όποιο ενδιαφέρον της στην ακαδημαϊκή γραφή και την mainstream ανάγνωση χωρίς εκπλήξεις κι απρόβλεπτες καταστάσεις. Η ατμόσφαιρα, τα σκηνικά και τα κοστούμια και γενικά η αναπαράσταση της εποχής είναι αρκετά καλή και πειστική. Περιέργως αρκετά καλές και οι ερμηνείες (ακόμα και της Μπελούτσι, που δε χάνει ευκαιρία να μας αποκαλύψει λίγα εκατοστά από το γυμνό καλοσιτεμένο σώμα της). Σε απαιτητικούς θεατές η ιστορία μπορεί να φανεί βαρετή και ίσως κουράσει με την μεγάλη διάρκεια, χωρίς ουσιαστικό σκοπό. Μην περιμένετε βαθυστόχαστες αναλύσεις στον τρόπο δράσης της αντίστασης στην Φασιστική Ιταλία. Η Ιστορία έχει γραφτεί με ντοκουμέντα. Όμως, η τόλμη των δημιουργών της ταινίας να αγγίξουν μια "καταραμένη" περίοδο της Ιστορίας, που σημάδεψε τον πολιτισμό και την Τέχνη της Προπαγάνδας προπολεμικά και μεταπολεμικά αποτελεί αξιοσέβαστη προσπάθεια. Χωρίς κοινωνικοπολιτικά συμπλέγματα, αποστασιοποιημένα πλέον και μάλλον ουδέτερα, ο σκηνοθέτης επιβάλλει την αισθητική μιας ταινίας εποχής με ίντριγκες και πάθη. Ο εθισμός στα ναρκωτικά του Βαλέντι είναι το μόνο χαρακτηριστικό γνώρισμα που γίνεται αντιληπτό και αναλύεται διεξοδικά σε βάθος παρά οι πολιτικές του πεποιθήσεις για τις οποίες δεν καταλαβαίνουμε ποτέ σε ποιό βαθμό επηρέασαν την σταδιοδρομία του. Το σίγουρο είναι πως χρησιμοποίησε και χρησιμοποιήθηκε από το καθεστώς. Συνεργάστηκε. Όχι μόνο δε ταυτιζόμαστε με τους κύριους χαρακτήρες της ταινίας στο τέλος αλλά ούτε καν λυπόμαστε για το "άδοξο τέλος" τους από την δικαιοσύνη που είθισται να επιβάλλεται σε τέτοιες χρονικές περιόδους μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Μουσολίνι. Η εκδίκηση ξεκινάει εγκεφαλικά από τις ιδεολογικές διαφορές και καταλήγει σε λουτρό αίματος, πάντα. Προβλήματα υπάρχουν στην ανάπτυξη του Βαλέντι, καθώς φαίνεται από την αρχή πως είναι αρκετά εύθραυστος και παγιδευμένος σε μια τεχνητή αίσθηση της πραγματικότητας. Ένας μυστήριος άνθρωπος από την αρχή ως το τέλος. Αντίθετα ο χαρακτήρας του σκηνοθέτη μεγαλοαστού και υποστηρικτή της αντίστασης Γκοφρέντι, εξαντλείται επαρκώς, όπως ικανοποιητικά αποδίδεται και ο ρόλος της Φερίντα στα γεγονότα της εποχής.

Γενικά η ταινία αποφεύγει να πάρει κάποια συγκεκριμένη πολιτική θέση, δεν αναθεματίζει με λαϊκίστικες κορώνες και ξύλινη γλώσσα, ούτε κομματικοποιεί τον αγώνα της Αντίστασης. Βλέπουμε με αρκετούς υπαινιγμούς την δράση και από τις δύο πλευρές και από την άποψη αυτή δίνεται στον θεατή η δυνατότητα να βγάλει τα συνμπεράσματά του. Τέλος μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε λίγα πράγματα για το πως λειτουργούσαν τα πράγματα στην 7η Τέχνη κατά τη διάρκεια του Φασιστικού καθεστώτος και του Β' Π.Π. στην γείτονα χώρα. Στούντιο Cinecitta και νεορεαλισμός έγιναν ταυτόσημα άλλωστε μετά το '45. Βλέπουμε τις συνθήκες καλλιέργειας του σπόρου του. Συνοπτικά μία ενδιαφέρουσα ταινία που θα την συνιστούσα κυρίως σε όσους τους αρέσουν οι ιστορίες τεκμηρίωσης σχετικά με τον Β' Π.Π. (προσωπικά είναι από τα αγαπημένα μου θέματα) και ανήκουν ηλικιακά στην κατηγορία άνω των 30.

Jim Papamichos
του Δημήτρη Παπαμίχου me@myfilm.gr από myfilm.gr