Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Τελευταίο «αντίο» σ' ένα διαλεχτό παιδί του ΚΚΕ

Με την παρουσία εκατοντάδων συντρόφων, φίλων και συμπατριωτών, έγινε την Κυριακή στην Αμφισσα η πολιτική κηδεία του σ. Λουκά Γκούνη

Ο σ. Λουκάς Γκούνης
Ενα διαλεχτό τους παιδί, ένα σύντροφο που άφησε στο διάβα του βαθιά χαρακιά στη γη με τη στάση της ζωής του, αποχαιρέτησαν το μεσημέρι της Κυριακής η Αμφισσα, η Φωκίδα, η Ρούμελη, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Τον σύντροφο Λουκά Γκούνη, μέλος της ΚΝΕ από το 1977, μέλος του ΚΚΕ από το 1982, της ΚΕ του ΚΚΕ από το 15ο και το 16ο Συνέδριο, της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου από το 17ο, στέλεχος του μαζικού λαϊκού κινήματος από τα φοιτητικά του χρόνια στη Βιομηχανική Σχολή, αργότερα στην Εθνική Τράπεζα και υποψήφιο βουλευτή του Κόμματος στην περιοχή.

Μαχητής ως την ύστατη ώρα που πάλευε με την ανίατη αρρώστια, ο σύντροφος Λουκάς Γκούνης κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία στα ριζά της Γκιώνας με αγνάντι τον Παρνασσό. Τη συντρόφισσά του στη ζωή και τον αγώνα, την Αργυρώ, και τις κόρες του, τη Γεωργία, την Ελένη, τη Χαρίκλεια, τον πατέρα του, τον μπαρμπα - Γιώργη, συντρόφεψαν στο τελευταίο «αντίο», στην τελετή που έγινε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ ...Δ. Γόντικα, Δ. Κουτσούμπα, Γ. Μαρίνο και Κ. Παρασκευά, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γραμματέα της και μέλος της ΚΕ, Γιάννη Παναγή, και της Επιτροπής Περιοχής της ΚΝΕ, εκατοντάδες σύντροφοι, εργάτες και υπάλληλοι της περιοχής.

Πάλεψε μια ζωή για το καλό του λαού
«Αποχαιρετάμε σήμερα ένα από τα στελέχη του ΚΚΕ που αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για το καλό του λαού, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, για την αλλαγή της κοινωνίας, για το σοσιαλισμό», είπε εκ μέρους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ ο Σήφης Κωτσαντής.
«Ο σύντροφος Λουκάς - συνέχισε - έζησε κι έφυγε αλύγιστος. Στάθηκε όρθιος στις δυσκολίες, αταλάντευτος, αποφασιστικός στην υπόθεση και στα ιδανικά του ΚΚΕ. Τον διέκρινε η λεβεντιά, η αγωνιστικότητα. Ακόμη κι όταν η ανίατη αρρώστια τον έριξε στο κρεβάτι δεν έπαψε να παλεύει, να δίνει κουράγιο και θάρρος στους άλλους συντρόφους, να ανησυχεί, να συμβουλεύει για τη δουλειά του Κόμματος, για την ισχυροποίησή του. Ο σ. Λουκάς ήταν σεμνός, ανιδιοτελής, όπως πρέπει στους λαϊκούς αγωνιστές, στους κομμουνιστές, και πάντα πρόθυμος να προσφέρει από οποιαδήποτε θέση - είτε σαν μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς, είτε σαν μέλος της ΚΕ - στην υπόθεση να ανθρωπέψει ο άνθρωπος, στην υπόθεση της εργατικής τάξης.
Μια διαδήλωση, ο αποχαιρετισμός στους δρόμους της Αμφισσας
Είχε τη σεμνότητα εκείνη των τίμιων αγωνιστών που αφήνουν τα έργα τους, τις πράξεις τους να μιλήσουν γι' αυτούς. Ηταν αγαπητός στους συντρόφους και στον κόσμο που συναναστρεφόταν. Είχε την ικανότητα να αφουγκράζεται και να συνδέεται με τους ανθρώπους της δουλειάς και στις πιο δύσκολες στιγμές να εμπνέει αισιοδοξία (...). Θυμόμαστε τη σταθερότητά του στις αρχές του Κόμματος, την αποφασιστικότητα στις δύσκολες στιγμές της κρίσης του '91, ενάντια στη διαλυτική δουλειά των αποστατών. Αντιπάλευε τον οπορτουνισμό και το συμβιβασμό, κάθε φαινόμενο συναίνεσης και ταξικής συνεργασίας. Πάλευε ενάντια σ' αυτούς που εγκατέλειψαν τον αγώνα, τους ριψάσπιδες που πέρασαν απέναντι».

Ανεξίτηλο το στίγμα του
Τον σύντροφο που «η χαμοζωή δεν ήταν ποτέ καλή ζωή γι' αυτόνε» χαιρέτησε από τη ΝΕ Φωκίδας ο Γραμματέας της, Νίκος Αγγελόπουλος, σημειώνοντας: «Η σκληρή ζωή του αγώνα είναι αυτή που στην ιστορία έδινε πάντα το παράδειγμα του τι σημαίνει άνθρωπος, έτσι που όταν φεύγει κανείς να έχει αφήσει πίσω ανεξίτηλο το στίγμα του. Εσύ, σύντροφε Λουκά, στη ζωή έβλεπες το δάσος κι όχι το δέντρο. Μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, μέσα από τη συνειδητή δράση για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο θεωρούσες ότι αποκτά περιεχόμενο, ιδεώδη και ιδανικά η ζωή ενός ανθρώπου».
Εκ μέρους των νέων κομμουνιστών της Φωκίδας χαιρέτησε η σ. Γεωργία Καλατζάκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, λέγοντας: «Αισθανόμαστε ότι χάνουμε έναν πολύ δικό μας άνθρωπο, ένα σύντροφο που μας φρόντιζε και μας αγαπούσε. Ιδιαίτερα σε χαιρετούμε εκείνη η ομάδα των νέων παιδιών που μετά την κρίση μας μάζεψες και με απέραντη υπομονή, στοργή και κατανόηση συνέβαλες καθοριστικά να χτίσουμε σιγά σιγά μια στέρεη αγωνιστική προσωπικότητα (...). Είμαστε όλοι μαχητές στη γραμμή του Κόμματος. Ξέρουμε ότι πρέπει να δυναμώσουμε τις προσπάθειες ακολουθώντας το δικό σου παράδειγμα και θα το πράξουμε». Χαιρετισμό στο νεκρό απηύθυναν «από τους συντρόφους της εφηβείας» η Μαρία Νιόση κι από τους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας ο Κώστας Μπακάλης.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑ 05/09/2009
«Η ΑΡΤΕΜΙΣ»
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
32012 ΑΝΤΙΚΥΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέσω του τύπου πληροφορηθήκαμε την απόφαση ανώτατου δικαστηρίου της χώρας για την υπόθεσή μας. Αν και δεν περιμέναμε τέτοια προβολή της εταιρείας μας από ορισμένα τοπικά (κυρίως έντυπα και διαδικτυακά) μέσα μαζικής ενημέρωσης, αισθανθήκαμε την ανάγκη μιας πρώτης απάντησης. Δυστυχώς, ακόμη και τη στιγμή που συντάσσεται το παρόν δελτίο η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει καν καθαρογραφεί, ώστε πρώτοι εμείς - ως αιτούντες άλλωστε – να γνωρίσουμε την τύχη της ......προσφυγής μας και το ακριβές σκεπτικό της απόφασης. Φαίνεται ότι κάποιοι δημοσιογράφοι της Βοιωτίας είναι ικανότατοι στο ρεπορτάζ. Λυπούμαστε όμως για την πανομοιότυπη αναπαραγωγή μιας είδησης που ομοιάζει με δελτίο τύπου βιομηχανικού ομίλου, από ΜΜΕ ακόμη και ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Ίσως να είναι συμπτωματική η ομοιότητα.

Παρότι δεν γνωρίζουμε λοιπόν το σκεπτικό της απόφασης, γνωρίζουμε όμως ότι η επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ ουδέποτε κρίνει επί της ουσίας μια υπόθεση. Κρίνει κυρίως και εξετάζει το ζήτημα της βλάβης. Εάν δηλαδή και κατά πόσο ο προσφεύγων (αιτών) ή οι προσφεύγοντες «υφίστανται βλάβη δυσχερώς επανορθώσιμη». Η ουσία της υπόθεσης κρίνεται αργότερα, κατά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης.

Για αυτό ας μη σπεύδουν να πανηγυρίσουν από τώρα οι ενδιαφερόμενοι.

Η «ΑΡΤΕΜΙΣ» ως οικολογική κίνηση δεν επιδιώκει αντιδικίες ούτε ικανοποιείται με το να κερδίζει δικαστικούς αγώνες. Ενδιαφέρεται μόνο για το περιβάλλον και ικανοποιείται μόνο όταν οι αγώνες της προς κάθε κατεύθυνση – και όχι μόνο κατά του συγκεκριμένου Ομίλου – έχουν αποτέλεσμα που ωφελούν ολόκληρη την κοινωνία.

Ως προς το θέμα της μήνυσης του Ομίλου Μυτιληναίος κατά των μελών μας « για πλαστογραφία, χρήση πλαστού εγγράφου» κλπ ας μην το επικαλούνται ούτε να το προβάλλουν τόσο συχνά γιατί δεν φοβίζουν κανένα. Υπάρχει δε κίνδυνος να γυρίσει σε βάρος τους. Δεν τους προκαλεί άραγε εντύπωση το γεγονός ότι δεν προχωρεί η υπόθεση μετά τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

Μηνύσεις ξέρουμε να καταθέτουμε και εμείς. Και οι δικές μας μηνύσεις θα είναι πολλές!! Ας έχουν λίγο υπομονή

Μέχρι τότε σας:

Θυμίζουμε: την επί οκτώ μήνες αναστολή της κατασκευής της δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 412 MW με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ.

Θυμίζουμε: τον έλεγχο για την τήρηση της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εφαρμογή των Περιβαλλοντικών όρων, από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος - τον πρώτο που έγινε εδώ και μισό περίπου αιώνα λειτουργίας του εργοστασίου – από τον οποίοπροέκυψαν πλήθος παραβάσεων, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300.000€ και ο πλήρης φάκελος μεταβιβάστηκε στον οικείο εισαγγελέα για ποινικές κυρώσεις.

Θυμίζουμε: την απόρριψη της ερυθράς ιλύος στο βυθό του Κορινθιακού Κόλπου που έχει διαταράξει πλήρως την δομή των βενθικών βιοκοινωνιών με μεγάλες συνέπειες για την γενική δομή του οικοσυστήματος της περιοχής. Απορρίπτονται 800.000 τόνοι ερυθράς ιλύος ετησίως. Μια έκταση του βυθού του Κορινθιακού μεγαλύτερη των 35 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτεται από ερυθρά ιλύ, μετατρέποντας το βυθό σε μια «έρημη περιοχή» και επιβαρύνοντάς τον με βαρέα μέταλλα χρωμίου, νικελίου, κοβαλτίου και μολύβδου (Πανεπιστήμιο Πατρών – Παπαθεοδώρου, 1999). Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν από τη μια πλευρά να υπομένουμε το μπάζωμα του Κορινθιακού κόλπου με τοξική κόκκινη λάσπη για τρία επί πλέον χρόνια και από την άλλη να ανεχόμαστε την απόθεση της υπόλοιπης στον ΄΄ απόλυτα ελεγχόμενο ειδικά διαμορφωμένο χώρο΄΄ - για τον οποίο έπεσαν οι καμπάνες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Θυμίζουμε: την λήψη και απόρριψη 600.000 κυβικών μέτρων θαλασσινού νερού την ημέρα που θα χρησιμοποιούνται για την ψύξη της πρώτης μονάδας και θα απορρίπτονται θερμότερα 8ο – 10ο C στον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας «εμπλουτισμένα» με χλώριο και το χημικό MEXEL και που εκτιμάται ότι θα διαταράξουν την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και θα προκαλέσουν βλάβες σε όλους τους υδρόβιους οργανισμούς.

Θυμίζουμε: τις πρόσφατες μελέτες (Αναγνώστου & Χατζηανέστης –ΕΛΚΕΘΕ, 2009) που έδειξαν επιβάρυνση των εδαφών της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο αλλά και του ορεινού όγκου του Ελικώνα καθώς και των ιζημάτων του Όρμου της Αντίκυρας σε φθόριο, θείο και καρκινογόνους Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες. Για το πιο σοβαρό πρόβλημα που είναι οι Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες επισημαίνεται ότι οι τιμές στον Όρμο της Αντίκυρας έχουν υπερβεί τα 500.000 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο, όταν στην ανοιχτή θάλασσα οι τιμές είναι 20 έως 150 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο. Αυτές οι συγκεντρώσεις χαρακτηρίζουν την περιοχή ως μια από τις πιο ρυπασμένες περιοχές της χώρας.

Θυμίζουμε: την συχνότητα των θανάτων από καρκινογενέσεις των κατοίκων των γειτονικών προς το εργοστάσιο οικισμών (Δίστομο, Στείρι, Κυριάκι, Αντίκυρα, Δεσφίνα, ..)

Θυμίζουμε: ότι η εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. χαρακτηρίζεται σαν μια από τις πλέον ενεργοβόρες δραστηριότητες της χώρας. Χρησιμοποιείται ενέργεια που παράγεται σε άλλη περιοχή της χώρας (π. χ. Πτολεμαϊδα), και η οποία μάλιστα επιδοτείται από το κοινωνικό σύνολο ενώ έχει η ίδια την δυνατότητα αυτοπαραγωγής ενέργειας και μάλιστα έχει επιδοτηθεί για αυτό. Η εταιρεία απορρίπτει τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων και ρύπων στο θαλάσσιο περιβάλλον του Κορινθιακού κόλπου, στο χερσαίο περιβάλλον περί τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις και στην ατμόσφαιρα.

Είμαστε αντίθετοι με τη 2η μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 412 ΜW και είναι γνωστό ότι προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της άδειας εγκατάστασής της.

· Θεωρούμε καταστροφική για το περιβάλλον της πατρίδας μας την εγκατάσταση και τη λειτουργία της, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.

· Μια ακόμη πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (με ελάχιστες θέσεις εργασίας κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού και με καμινάδες ύψους 50 και πλέον μέτρων) δεν προσφέρει τίποτα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

· Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εγκατάσταση αυτής της μονάδας θα καταστήσει την περιοχή μας ενεργειακό κέντρο και, σαν άλλη κερκόπορτα, θα ανοίξει το δρόμο στην εγκατάσταση και άλλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ανεξαρτήτως καυσίμου.

· Πόσα εργοστάσια θα χρειαστούν ακόμη για να μην κλείσει το Αλουμίνιο?Τονίζουμε ότι παρά τον οχετό παραπληροφόρησης και λάσπης , ο αγώνας αυτός θα ενταθεί όχι μόνο για την αποτροπή των ενεργειακών σχεδίων αλλά και για τη βελτίωση της επιβαρυμένης υφιστάμενης περιβαλλοντικής κατάστασης.

Και στον αγώνα αυτό δεν είμαστε πια μόνοι μας. Ο καιρός της σιωπής έχει πια τελειώσει. Η επιστημονική κοινότητα ήδη στηρίζει την προσπάθειά μας. Τα χωριά τριγύρω, η Βοιωτία, ο Κορινθιακός ολόκληρος, και οι όμοροι νομοί γνωρίζουν τα αίτια της υφιστάμενης και επερχόμενης περιβαλλοντικής καταστροφής. Κυρίως όμως θα γνωρίζουν οι γενιές που έρχονται.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη μας.

Η ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ‘’Η ΑΡΤΕΜΙΣ’’
Από Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

Παμπεριφερειακό Πρωτάθλημα Συλλόγων Θάλασσας

Στο Κολυμβητήριο της Ιτέας πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 5&6 Σεπτεμβρίου το Παμπεριφερειακό Πρωτάθλημα Συλλόγων Θάλασσας.

Συμετείχαν οι Σύλλογοι: Ναυτικός όμιλος Αλιβερίου, Αθλητική ψυχαγωγική λέσχη "Μεδεών", Ναυτικός όμιλος Πάρου, Υδραϊκός Ν.Ο, Κ.Ο.Α. Πεταλούδων η Καλλιπάτειρα, Ναυτικός όμιλος Κυπαρισσίας, Α.Ν.Ο.Ζακύνθου, Ναυτικός όμιλος Διαύλου Ωρεών, Ναυτικός όμιλος Αταλάντης, Ναυτικός όμιλος Δήλεσι, Ναυτικός όμιλος Καρλόβασου, Ναυτικός όμιλος Καλύμνου, Ναυτικός Όμιλος Μήλου....

Έγιναν σπουδαίες επιδώσεις από αθλητές που έχουν την ατυχία να προετοιμάζονται στην θάλασσα και όχι σε κάποιο κολυμβητήριο, όπως κάνουν άλλοι συνομήλικοί τους μεγάλων πόλεων

Φωτό αριστερά κ. Θεοφ. Ευεργέτης Γραμματέας Περιφ. Επιτροπής

Αξίζουν συγχαρητήρια εκτός, της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος που διοργανώνει το πρωτάθλημα, και τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Επιτροπής κολύμβησης & Υδατοσφαίρισης Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας κ. Ευαγ. Μούτουπα που είχε την κύρια ευθύνη διεξαγωγής των αγώνων, στον Δήμο Ιτέας και τον Δήμαρχό που φιλοξένησε τους αγώνες.

Για αποτελέσματα Αγώνων ΕΔΩ

Μεγάλο πρόλημα απο την νέκρωση της Κεφαλληνιακής Ελάτης

Γράφει ο: Ευθύμιος Χαρ. Ταλάντης

Το φαινόμενο της νέκρωσης της Κεφαλληνιακής Ελάτης (Adies cephallonica), είναι γνωστό εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια.

Όμως, τα τελευταία χρόνια τείνει να λάβει επιδημικές διαστάσεις στην περιοχή μας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ό,τι σε ορισμένες περιοχές η νέκρωση των ελάτων αγγίζει έως και το 40% του ελατοδάσους, με απρόβλεπτες ίσως συνέπειες σε ολόκληρο το οικοσύστημα του δασικού πλούτου που καλύπτει το εύρος της ζώνης ελάτης (υψόμετρο 800-1800m).

Οι εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί μέχρι τώρα, ήταν, πως το φαινόμενο παρατηρείται ......λόγω ανομβρίας. Βέβαια και σε παλαιότερα χρόνια υπήρχαν περίοδοι ανομβρίας, στις οποίες όμως, δεν είχε πάρει το φαινόμενο αυτή την έκταση. Προφανώς οι εκτιμήσεις περί ανομβρίας, είτε να μην ευσταθούν, είτε να μην είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει το ελατοδάσος.

Το γεγονός επίσης, ότι μέχρι πριν τριάντα –σαράντα χρόνια, τα ξερά έλατα αποτελούσαν την κύρια καύσιμη ύλη για τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων των χωριών αλλά και των πόλεων, και με την αφαίρεση των νεκρών ελάτων συντελούσαν στον περιορισμό των πληθυσμών των φλοιοφάγων εντόμων, ίσως να ήταν μια υγιή αντίδραση που προστάτευε το δάσος.

Το ότι δεν έχει εφαρμοστεί επιλεκτική υλοτομία των νεκρών δένδρων και η αποφλοίωση των κορμών, έτσι ώστε να περιοριστεί η αύξηση του πληθυσμού των φλοιοφάγων εντόμων, πιθανόν να είναι πρόβλημα στη διατάραξη της ισορροπίας του οικοσυστήματος.

Ως Κυνηγετικός Σύλλογος εκθέσαμε τις ανησυχίες μας αυτές, για την νέκρωση των ελάτων και στην Γενική Συνέλευση της Δ' ΚΟΣΕ, αλλά και με επιστολή μας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ζητήσαμε να επιληφθούν του θέματος, ώστε να επανεξετάσουν τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο και να εφαρμόσουν άμεσα οι όποιες ενδεδειγμένες λύσεις για τον περιορισμό της νέκρωσης της ελάτης και την προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής.

Ιδιαίτερα από το Πανεπιστήμιο, περιμένουμε να συμπεριλάβει σε κάποιο ερευνητικό του πρόγραμμα, τη νέκρωση της Κεφαλληνιακής Ελάτης στην περιοχή της Φωκίδας.
Κάθε αργοπορία πιθανόν να επιφέρει μη αναστρέψιμες καταστάσεις, ή να απαιτούνται ενδεχομένως μεγαλύτερες δαπάνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αγριος φόνος θηροφύλακα από λαθροκυνηγό στην Αμαλιάδα, ας μην ξεχνάμε το πρώτο θύμα θηροφύλακα ήταν στην Φωκίδα

Πυρ εναντίον δύο ανδρών της Θηροφυλακής άνοιξε 56χρονος, όταν του ζήτησαν να σταματήσει για έλεγχο. Τραυματίστηκε στο κεφάλι ο δεύτερος θηροφύλακας. Συνελήφθη στο σπίτι του ο δράστης.

Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη από το άγριο φονικό που έγινε, το βράδυ του Σαββάτου, στην αγροτική περιοχή Αετοφωλιά Περιστερίου του Δήμου Αμαλιάδας στην Ηλεία. Πενηνταεξάχρονος λαθροκυνηγός σκότωσε με δίκαννο κυνηγετικό όπλο 31χρονο θηροφύλακα. Ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του, πυροβόλησε και τραυμάτισε στο κεφάλι και ... δεύτερο θηροφύλακα.

Νεκρός έπεσε το βράδυ του Σαββάτου από τα σκάγια δίκαννου κυνηγετικού όπλου ο 31χρονος ομοσπονδιακός θηροφύλακας, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, Θοδωρής Παπασπυρόπουλος
Νεκρός έπεσε το βράδυ του Σαββάτου από τα σκάγια δίκαννου κυνηγετικού όπλου ο 31χρονος ομοσπονδιακός θηροφύλακας, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, Θοδωρής Παπασπυρόπουλος

Το φονικό περιστατικό στην Αμαλιάδα δεν είναι δυστυχώς το πρώτο με θύμα θηροφύλακα. Πριν από ενάμιση χρόνο ο 41χρονος θηροφύλακας Κώστας Παπανδρέου, πατέρας τριών παιδιών, έπεσε νεκρός από τα βόλια αγροφύλακα που του είχε στήσει ενέδρα στο Διακόπη Φωκίδας επειδή δεν τον άφηνε να κυνηγάει παράνομα όπως αυτός ήθελε.
Η τελευταία πράξη της τραγωδίας παίχτηκε χθες στο χωριό του άτυχου 31χρονου. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της Κυνηγετικής ομοσπονδίας Πελοποννήσου και στέλεχος του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών, Κώστας Μαρκόπ
Η τελευταία πράξη της τραγωδίας παίχτηκε χθες στο χωριό του άτυχου 31χρονου. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της Κυνηγετικής ομοσπονδίας Πελοποννήσου και στέλεχος του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών, Κώστας Μαρκόπουλος (αριστερά) με την οικογένεια του αδικοχαμένου θηροφύλακα

Θύμα είναι ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Θεόδωρος Παπασπυρόπουλος, πατέρα ενός ανήλικου παιδιού, από το Χάβαρι, και τραυματισμένος στο κεφάλι από τα σκάγια του δράστη είναι ο 27χρονος θηροφύλακας Γεώργιος Λάττας. Ο δράστης, Ιωάννης Κόλλιας, μετά την αποτρόπαια πράξη του κατευθύνθηκε προς το σπίτι του. Εκεί, αφού καθάρισε το όπλο του, ξάπλωσε στο κρεβάτι του και πέντε ώρες μετά συνελήφθη από άντρες του Τμήματος Ασφάλειας Αμαλιάδας.

Χθες το πρωί ο δράστης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Αμαλιάδας με ασθενοφόρο, καθώς υπέστη κρίση πανικού.

Εντωμεταξύ ο 27χρονος Γεώργιος Λάττας είχε μεταφερθεί στο 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη και κατάφεραν να σώσουν το μάτι του.

Χθες στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Χαβαρίου ο ανήλικος γιος, η σύζυγος και η οικογένειά του αποχαιρέτησαν τον αδικοχαμένο 31χρονο άνδρα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το φονικό έγινε περίπου στις 9.45 το βράδυ του Σαββάτου.

Οι δυο θηροφύλακες είχαν ήδη φτάσει στην περιοχή της Αετοφωλιάς προκειμένου να πιάσουν κάποια άτομα που παράνομα κυνηγούσαν λαγούς. Ο Θοδωρής στάθηκε στο ψηλότερο σημείο του μικρού λόφου που υπάρχει και ο συνάδελφός του χαμηλά, δίπλα σε θάμνους. Λίγα λεπτά αργότερα από το λιοστάσι πέρασε ο 56χρονος.

Οι θηροφύλακες, με τους φακούς στο χέρι, του ζήτησαν να σταματήσει για έλεγχο.

Τότε ο Γιάννης Κόλλιας χωρίς δεύτερη σκέψη σήκωσε το όπλο του και αρχικά πυροβόλησε προς το σημείο όπου βρισκόταν ο Θοδωρής. Τα σκάγια τον πέτυχαν στον ώμο και ο 31χρονος έπεσε αιμόφυρτος στο χώμα. Ο πυροβολισμός έκανε τον 27χρονο θηροφύλακα να τρέξει για να σωθεί. Ο 56χρονος όμως πυροβόλησε προς το μέρος του, με αποτέλεσμα κάποια σκάγια να τον πετύχουν στο κεφάλι. Αιμόφυρτος ο 27χρονος πήρε τον δρόμο για το χωριό και με το κινητό του τηλέφωνο ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Αμαλιάδας.

Λίγα μέτρα πριν μπει στο Περιστέρι συνάντησε κάτοικο του χωριού, στον οποίο είπε: «μας σκότωσε ο Γιάννης».

Αμέσως ενημερώθηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο του φονικού, όπου παρέλαβε τον 31χρονο άνδρα αλλά και τον 27χρονο. Δυστυχώς, όμως, στον δρόμο για το νοσοκομείο ο άτυχος Θοδωρής ξεψύχησε, ενώ ο 27χρονος, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε στο 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών, απ όπου εξήλθε χθες το μεσημέρι.

Μετά το φονικό, ο 56χρονος κατευθύνθηκε στο σπίτι του. Εκεί, σύμφωνα με τις καταθέσεις, φέρεται να είπε στα μέλη της οικογένειάς του ότι έκανε μια πράξη για την οποία θα τιμωρηθεί αυστηρά. Αμέσως μετά καθάρισε το όπλο του και ξάπλωσε. Στο χωριό όμως είχε συγκεντρωθεί όλη η δύναμη της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ηλείας. Από τα στοιχεία που είχαν συλλεχτεί, με σημαντικότερο την κατάθεση του 27χρονου, δράστης ήταν ο Γιάννης Κόλλιας.

Στις 2.30 τα ξημερώματα άντρες της Ασφάλειας Αμαλιάδας παρουσία δικαστικού πήγαν στο σπίτι και τον συνέλαβαν. Στην έρευνα που έγινε βρέθηκαν πέντε κυνηγετικά όπλα, καθώς και 208 φυσίγγια. Σύμφωνα με πληροφορίες. στη διάρκεια της προανάκρισης ο 56χρονος φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του.

Χθες το πρωί, ο δράστης μεταφέρθηκε από το κτίριο της Α.Υ. με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπου κρατείται φυλασσόμενος μετά την κρίση πανικού που υπέστη. Ο δράστης αφού βγει από το νοσοκομείο θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας όπου αναμένεται να του απευθυνθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Τους είχε απειλήσει
Η χθεσινή εγκληματική ενέργεια, ωστόσο, είναι η κορυφαία μιας σειράς αντεγκλήσεων που ο δράστης είχε με τον Θοδωρή Παπασπυρόπουλο. Συγκεκριμένα, πέρσι ο θηροφύλακας είχε πιάσει τον 56χρονο για λαθροθηρία και του είχε αφαιρέσει το όπλο. Τότε, όπως έλεγαν χθες, ο Γιάννης Κόλλιας του είχε διαμηνύσει πως εάν στο μέλλον του «έμπαινε», θα τον σκότωνε. Κάτι που κανείς, βέβαια, δεν πίστεψε πως θα γίνει πραγματικότητα. Μέχρι χθες. Μέχρι τη στιγμή που οι δυο τους συναντήθηκαν και ο 56χρονος δεν δίστασε να πυροβολήσει εναντίον του 31χρονου.

Η τελευταία πράξη αυτής της τραγωδίας παίχτηκε χθες στο χωριό του άτυχου 31χρονου στο Χάβαρι. Στις 5.30 το απόγευμα, οικογένεια, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον Θοδωρή. Ολοι τους έψαχναν απαντήσεις. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι όπλισε το χέρι του δράστη και αφαίρεσε τη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Οι ψυχές όλων στο Χάβαρι έκλαιγαν.

ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ
«Ο δράστης είχε απειλήσει στο παρελθόν το θύμα»

Ο Θοδωρής Παπασπυρόπουλος είχε τα τελευταία οκτώ χρόνια τη θέση του ομοσπονδιακού θηροφύλακα. Σε καθημερινή βάση έρχοταν σε επαφή με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Ευάγγελο Χριστοφόρου, ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως για το κακό που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου.

Χθες ο κ. Χριστοφόρου μίλησε για τον αδικοχαμένο συνεργάτη του. «Ηταν ένας άνθρωπος που προστάτευε τη θήρα και το περιβάλλον. Του αφαίρεσαν τη ζωή εν ώρα υπηρεσίας. Δέχτηκε τα πυρά κάποιου που σίγουρα δεν ανήκει στην κυνηγετική οικογένεια.

Ο δράστης είχε στο παρελθόν απειλήσει τον Θοδωρή, αλλά κανείς δεν πίστευε πως θα έφτανε μέχρι εδώ. Θρηνούμε όλοι έναν οικογενειάρχη, ένα παιδί που ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα και ζητάμε από την ελληνική δικαιοσύνη, που έχει πλέον τον λόγο, την παραδειγματική του τιμωρία».

Επίσης, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, Νίκος Γαρουφαλής, είπε: «Θρηνούμε την απώλεια ενός φίλου, ενός συναδέλφου, ενός ανθρώπου που έδινε τη ζωή του για το περιβάλλον και καταδικάζουμε την πράξη».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΑ ΤΟ 2008
Επεσε νεκρός από τα σκάγια 39χρονου αγροφύλακα - πιστολέρο

Ο 31χρονος Θοδωρής Παπασπυρόπουλος είναι το δεύτερο θύμα στον «πόλεμο» της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής με τους λαθροθήρες, ο οποίος μαίνεται από τη στιγμή που ιδρύθηκε η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Παράλληλα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι αυτοί που τάχτηκαν να υπερασπίζονται την άγρια πανίδα, με πρωτοβουλία των ίδιων των κυνηγών, είναι έρμαια του κάθε «πιστολέρο» που νομίζει ότι με ένα δίκαννο ή μία καραμπίνα στο χέρι, μπορεί να κάνει οτιδήποτε.

Τον Μάρτιο του 2008 ο κυνηγετικός κόσμος, αλλά και ολόκληρη η κοινή γνώμη είχε συγκλονιστεί από το άγριο φονικό με θύμα τον 41χρονο θηροφύλακα Κώστα Παπανδρέου, πατέρα τριών παιδιών και δράστη 39χρονο λαθροκυνηγό, με βεβαρημένο βίαιο παρελθόν, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία «επιβράβευσε» για την κομματική του προσήλωση, προσλαμβάνοντάς τον ως αγροφύλακα, στο Διακόπι Φωκίδας.

Ο αγροφύλακας είχε στήσει ενέδρα θανάτου και εκτέλεσε σαν αγρίμι 41χρονο θηροφύλακα, για προσωπικές διαφορές και κυρίως γιατί δεν τον άφηνε να κάνει ό,τι θέλει. Ο δράστης, τον Ιούλιο του 2007 είχε ξαναπυροβολήσει το αυτοκίνητο του άτυχου θηροφύλακα, είχε συλληφθεί παλιότερα και για λαθροθηρία, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε πυροβολήσει ακόμα και περιπολικό. Μάλιστα ο θηροφύλακας είχε υποβάλει μήνυση σε βάρος του 39χρονου στον εισαγγελέα Αμφισσας και είχε ενημερώσει την αστυνομία ότι κινδύνευε. Και ενώ όλα αυτά εκκρεμούσαν, όχι μόνο κυκλοφορούσε ελεύθερος, αλλά κατετάγη στην Αγροφυλακή και ορκίστηκε τον Αύγουστο του 2007.

Λίγους μήνες αργότερα ο αγροφύλακας έστησε ενέδρα έξω από το χωριό και όταν ο θηροφύλακας Κώστας Παπανδρέου φάνηκε με το αυτοκίνητό του τον πυροβόλησε εν ψυχρώ με κυνηγετική καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

Ο 41χρονος βγήκε από το αυτοκίνητο και λαβωμένος προσπάθησε να ξεφύγει στα χωράφια, αλλά ο αγροφύλακας τον ακολούθησε και του έδωσε τη χαριστική βολή.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ
Από Έθνος