Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Αποστόλης Αρτινός

«Θέλω να σου πω δηλαδή πως δεν έχεις τίποτε από μένα να ακούσεις. Πως μόνο την αργία των πραγμάτων μπορώ να μεταφέρω. Πως η γλώσσα μόνο το κενό της μπορεί να μιλήσει. Γιατί οι λέξεις είναι άδειες. Γιατί στη μοναξιά όλα είναι άδεια. Όλα υπομένουν το κενό τους, τον χωρισμό τους απ’ τον κόσμο, τη μεγάλη τους στέρηση. Το ανέφικτο ενός τόπου. Αυτό είναι η μοναξιά. Οι γέφυρες που έχασαν την ισορροπία τους και ... πλέουν σε χίλια κομμάτια. Αναμνήσεις όλα και ίχνη γραφής.»
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Αποστόλης Αρτινός γεννήθηκε το 1966 στην Άμφισσα. Το 1990 σπουδάζει στην Αθήνα δημοσιογραφία και επικοινωνία, «εγώ ο αντιεπικοινωνιακός», θα δηλώσει κάπου. Συνεργάζεται με τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Αυγή δημοσιεύοντας κυρίως κριτικές βιβλίων, ενώ παράλληλα ζωγραφίζει. Ο «Βίος ιδεόληπτος» είναι το πρώτο του βιβλίο, ενώ από τις ίδιες εκδόσεις ακολουθεί, μέσα στο 2010, το μυθιστόρημα του «Τα γράμματα της Ντόρας». Είναι ο υπεύθυνος επίσης του μπλοκ Λεξήματα (http://www.leximata.blogspot.com/ ) όπου δημοσιεύει κείμενα του για την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τη λογοτεχνία.

Περισσότερα ζωγραφικά έργα του μπορείτε να δείτε στο άρθρο του Εν Αμφίσση

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στην Ιτέα με την φιλαρμονική και την παιδική χορωδία

Στις 20 του Μηνός και μέρα Κυριακή, στις 7 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση του Δήμου Ιτέας με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής και της παιδικής χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Κυριακοπούλειο-Ηλιοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιτέας και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Χριστουγεννιάτικου παραμυθιού, θα ακουστούν Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια από τη Φιλαρμονική του Δήμου και την παιδική χορωδία του ... Δημοτικού Ωδείου.
Τη Διεύθυνση της χορωδίας έχει η καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου κα. Βαλεντίνη Παλάντζα ενώ τη Φιλαρμονική του Δήμου διευθύνει ο Αρχιμουσικός της κ. Στέργιος Χατζής.
Από xatzis.blogspot.com

Βρώμικο κύκλωμα φέρνει απόβλητα στα σπίτια μας!

της Μαριάννας Τζάννε

Αντιμέτωπη με το οργανωμένο οικολογικό έγκλημα που έθρεψε και δυνάμωσε η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και η χαλαρότητα των αρχών στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις βρίσκεται η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Κάθε μέρα που περνά αντιλαμβάνεται ότι το βάθος του οχετού που έχει ανοίξει στον τομέα του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τα «λαχανί» ανθρωπάκια (σ.σ έτσι αποκαλούν τους συμβούλους της οι μηχανικοί της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ) και ότι απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση, ρίξεις με το βιομηχανικό ... κατεστημένο και ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με στόχο την σκληρή τιμωρία όσων ρυπαίνουν και βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Το δράμα που ζουν τα τελευταία τρία χρόνια οι κάτοικοι των Οινοφύτων, με το μολυσμένο νερό από την ρύπανση του Ασωπού ποταμού και πρόσφατα οι κάτοικοι των Ψαχνών Ευβοίας μετά την αποκάλυψη ότι πολλές γεωτρήσεις στο δήμο Μεσσαπίων έχουν προσβληθεί από τον «ιό» του εξασθενούς χρωμίου, συμπληρώνει ένα εκκολαπτόμενο σκάνδαλο, με τεράστιες περιβαλλοντικές και διατροφικές προεκτάσεις που καλείται να ξεδιαλύνει πολύ γρήγορα η νέα υπουργός.

Θύμα και αυτή την φορά είναι ανυποψίαστοι πολίτες και θύτης μονάδα κομποστοποίησης με έδρα την Βοιωτία η οποία εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί σε «ξέπλυμα» βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων, τα οποία διαχειρίζεται επ’ αμοιβή για λογαριασμό πανίσχυρων ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών. Ανάμεσά τους φιγουράρουν και αρκετές βιομηχανίες από την περιοχή του Ασωπού! Πίσω από τον μανδύα της παραγωγής κομπόστ και χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα φορείς εγνωσμένου κύρους όπως το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) και το European Composting Network, ένα διεθνές επιστημονικό δίκτυο που δραστηριοποιείται στην διάδοση προγραμμάτων διαλογής απορριμμάτων στην πηγή με επικεφαλής στην Ελλάδα την καθηγήτρια κ. Κάτια Λαζαρίδη, η εταιρεία διακινεί ετησίως περισσότερους από 70.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων, παράγοντας όπως διατείνεται οργανικά λιπάσματα που διοχετεύει σε αγροτικές καλλιέργειες!

Οι υποψίες των αρχών και οι πολύμηνες έρευνες οδήγησαν σε ένα απόρρητο πόρισμα για την δράση και το βρώμικο έργο της επιχείρησης, που παρέδωσε πριν από δύο μήνες στην κυρία Μπιρμπίλη ο τέως Επικεφαλής των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Δερμιτζάκης. Το πόρισμα διερευνά το τελευταίο διάστημα η κυρία Μπιρμπίλη καθώς φωτίζει όλες τις πτυχές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης που οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ερεύνησαν με κίνδυνο τη ζωή τους.

Ανησυχία από την ανίχνευση διοξινών

Το επιτελείο της υπουργού που χειρίζεται το «φάκελο κομπόστ» μιλά για ένα πολύ σοβαρό θέμα με μεγάλες διστάσεις καθώς η διασπορά των ρύπων εντός και εκτός της περιοχής του Ασωπού έχει αρχίσει να αποκρυσταλλώνει την άποψη ότι εκτός από τις βιομηχανίες υπάρχουν και άλλες εστίες ρύπανσης που θα πρέπει να ερευνηθούν.

Τα στοιχεία των ελέγχων των υπηρεσιών του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ αναμειγνύουν την εταιρεία σε ένα κύκλωμα παράνομης διακίνησης βιομηχανικών αποβλήτων με πλήθος «εταιρειών-δορυφόρων» και αφήνουν σαφής υπόνοιες για διαχείριση εκτός των οργανικών απορριμμάτων και επικίνδυνων αποβλήτων γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την δημόσια υγεία στην περίπτωση που το προϊόν καταλήγει σε καλλιέργειες. Την ανησυχία επιτείνουν τα ευρήματα διοξινών από τον Δημόκριτο, οι οποίες εντοπίστηκαν σε δείγμα κομπόστ από το εργοστάσιο της επιχείρησης αλλά και σε καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας με την ευχή όλων να μην έχουν περάσει στην τροφική αλυσίδα.

Πηγή της εφημερίδας που για ευνόητους λόγους θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της, υποστηρίζει ότι η υπόθεση έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με ότι έκανε στο παρελθόν η Ιταλική μαφία στην αγροτική περιοχή της Αζέρτα και της Καζέρτα στη Νάπολι. Η μεγάλη διατροφική κρίση που είχε ξεσπάσει γύρω από το διάσημο ιταλικό τυρί μοτσαρέλα αποδόθηκε στον τοξικό βομβαρδισμό της περιοχής και στις διάσπαρτες χωματερές που είχε δημιουργήσει η Καμόρα για να ξεφορτωθεί χιλιάδες τόνους επικίνδυνων αποβλήτων. Κάτι παρόμοιο, γίνεται και στην Ελλάδα αφού ότι δεν αξιοποιείται από την βιομηχανία για την παραγωγή κομπόστ, οι έλεγχοι των επιθεωρητών περιβάλλοντος διαπιστώνουν ότι διοχετεύεται σε χωματερές και μάλιστα με την ανοχή των δημάρχων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι ΧΑΔΑ Ακρυφνίου όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει φτιαχτεί ειδικός χώρος υποδοχής των αποβλήτων της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και οι χωματερές των Μεγάρων, της Θήβας αλλά και τα λατομεία Μαρκοπούλου. Ανησυχία προκαλεί επίσης και η τοξική τάφρος μεγάλου βάθους που εντοπίστηκε στην Αυλίδα, κοντά στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, και στην οποία ανιχνεύτηκαν ποσότητες εξασθενούς χρωμίου άνω των 30 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο.

Λειτουργούσε κάτω από τη μύτη της Νομαρχίας 12 χρόνια χωρίς άδεια

Η επιχείρηση της οποίας τα πλήρη στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας, λειτουργεί από το 1997 χωρίς άδεια λειτουργίας, αλλά την διαπίστωση έκανε πριν από 15 μέρες (!) η Νομαρχία Βοιωτίας, απορρίπτοντας ένα ετεροχρονισμένο αίτημα νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων. Το παράδοξο είναι ότι ενώ λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια παράνομα, είχε λάβει το 2006 έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, η οποία έγινε προσπάθεια να ανακληθεί δύο χρόνια αργότερα από την Νομαρχία όταν προφανώς διαπιστώθηκε το ατόπημα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η εταιρεία προσέφυγε τότε στο ΣτΕ και πέτυχε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Αν και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων στην περιοχή του δήμου Αλιάρτου βρίσκονται πολύ κοντά στην λίμνη Υλίκης από την οποία υδροδοτείται το λεκανοπέδιο Αττικής, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τις ελέγξει εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχουν μετατραπεί σε μία χωματερή τοξικών αποβλήτων και ανεξέλεγκτης ρύπανσης που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. «Εάν η εταιρεία δεν περιοριστεί στην επεξεργασία φυτικών και ζωικών αποβλήτων πάει για σφράγισμα» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Ρουσέτας Διευθυντής Ανάπτυξης της Νομαρχίας που επιβεβαιώνει κάπως όψιμα ότι η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς να πληροί τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών είναι τόσο κραυγαλέα, καθώς η ίδια παράνομη εταιρεία κατάφερε μέσα στα 12 χρόνια λειτουργίας να εκδώσει άδειες συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, προσφέροντας όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ιστοσελίδα της «συνολικό service στα βιομηχανικά απόβλητα» για έξι περιφέρειες (Αττική Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία). Παράλληλα επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην μεταφορά αποβλήτων με δικά της οχήματα καθώς και στον τομέα της παραγωγής λιπασμάτων για βιολογικές καλλιέργειες (!) ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται και δεύτερη εγκατάσταση στη Ριτσώνα. Παρόλα αυτά κανείς δεν γνώριζε ότι δεν έχει άδεια!

Προβληματίζει η διασπορά της ρύπανσης

Αναζητώντας το μίτο της Αριάδνης στα απανωτά κρούσματα εξασθενούς χρωμίου σε Βάγια, Θήβα, Οινόφυτα-Σχηματάρι, Αυλίδα και Αργολίδα, οι υπηρεσίες του υπουργείου αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατό ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει έντονη βιομηχανική δραστηριότητα ( π.χ Αργολίδα) να εντοπίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και επικίνδυνων ουσιών. Φαίνεται λοιπόν ότι εκτός από την εγκληματική αμέλεια των βιομηχανιών στον Ασωπό, πλημμελή διαχείριση εντοπίζεται και στην διαδικασία κομποστοποίησης των αποβλήτων που παράγει το κατά τα άλλα «αθώο» κομπόστ. «Βιομηχανικά απόβλητα όπως τα υπολείμματα της βιομηχανίας τοματοπολτού και βάμβακος ή τα απόβλητα της κτηνοτροφίας όπως είναι οι κοπριές από τα πουλερικά, τα βοειδή και τα πρόβατα παράγουν ένα πολύ καλής ποιότητας κομπόστ» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Κουλουμπής γεωπόνος, του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Αθηνών του ΕΘΙΑΓΕ με μεγάλη εξειδίκευση σε προϊόντα κομπόστ, ο οποίος είχε συνεργαστεί στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος με την επιχείρηση αλλά όπως ισχυρίζεται η συνεργασία έχει διακοπεί από το 2003. «Χωρίς διαλογή μεταξύ οργανικών και επικίνδυνων αποβλήτων το κομπόστ που παράγεται δεν είναι καλής ποιότητας και μπορεί να περιέχει υψηλή περιεκτικότητα βαρέων μετάλλων από τα όρια που έχουν θεσπιστεί, ικανή να ρυπάνει μια περιοχή και να διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα» αναφέρει ο κ. Κουλουμπής. Παρόμοια άποψη διατυπώνει και η κ. Κάτια Λαζαρίδη καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, η οποία υποστηρίζει ότι εάν το υλικά που κομποστοποιούνται έχουν βαρέα μέταλλα τότε και το κομπόστ που θα παραχθεί θα περιέχει τις ίδιες επικίνδυνες ουσίες με μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

To πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος, αποκαλύφθηκε το Σάββατο στην εκπομπή "Θέμα SOS για το περιβάλλον" στον "ΘΕΜΑ Radio 98,9".

Ένταση στον αναδασμό του Μόρνου

Χριστούγεννα στο Γαλαξιδι

Δήμος Γαλαξιδίου Γαλαξίδι, 7 Δεκεμβρίου 2009
Επιτροπή Οργάνωσης
«Χριστουγεννιάτικου Ονείρου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Γαλαξιδίου στην προσπάθειά του να δώσει μια ιδιαίτερη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στις γιορτές, οργανώνει διήμερο πρωτοτύπων εκδηλώσεων με τίτλο «Χριστουγεννιάτικο Όνειρο». Το διήμερο με ελληνοκεντρική κατεύθυνση, θα επαναφέρει και θα γνωρίσει στα παιδιά μας τον Έλληνα Άγιο Βασίλη από την Καισαρεία και τα Ελληνικά Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Τα ξένα Αυστριακά, Γερμανικά και Αμερικάνικα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, επειδή μονοπωλούν ... τ΄ ακούσματά μας, θα μειωθούν στο ελάχιστο.
Το Πρόγραμμα του διημέρου θα έχει ως εξής:

1. Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα, θα μαζευτούμε μικροί και μεγάλοι στην πλατεία Μάμα, και θα δούμε το αστέρι που θα οδηγεί τους τρεις Μάγους στο δρόμο προς την φάτνη. Οι μάγοι θα προβάλλουν από την κορυφή του λόφου, με τα φαναράκια τους και φθάνοντας στην πλατεία θα τους υποδεχθούμε ψάλλοντας τα κάλαντα. Μετά την υποδοχή, μαζί με τους μάγους θα διασχίσουμε το Γαλαξίδι για να πάμε στη φάτνη, όπου οι μάγοι θα δώσουν τα δώρα τους στον νεογέννητο Χριστό. Πηγαίνοντας προς την φάτνη, θα τραγουδάμε, ελληνικά κάλαντα.

2. Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα στην πλατεία Μάμα, θα υποδεχθούμε τον Άγιο Βασίλη που θα έρθει από την Καισαρεία της Καππαδοκίας. Καθώς θα έρχεται με το φωταγωγημένο καϊκάκι του, θα ψέλνουμε τα αγιοβασιλιάτικα κάλαντα και θα τον βοηθήσουμε να αποβιβαστεί μαζί με τα δώρα του. Στη συνέχεια τραγουδώντας και ψέλνοντας, θα διασχίσουμε πάλι όλοι μαζί το Γαλαξίδι, για να πάμε στην αίθουσα «Παρθεναγωγείο», όπου ο Άγιος Βασίλης θα μοιράσει τα δώρα του στα παιδιά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αναμονής των Μάγων και του Άγιου Βασίλη στην πλατεία Μάμα, ο εμψυχωτής της εκδήλωσης παίζοντας με τα παιδιά, θα τους μάθει ότι ο Άγιος Βασίλης είναι Έλληνας και μάλιστα από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, θα προβάρει τα κάλαντα και θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παιδί ξεχωριστά να επικοινωνεί μαζί τους μέσω ασυρμάτου μέχρι να φθάσουν στην πλατεία, κλπ.
Προτείνεται όσοι επιθυμούν να έχουν μαζί τους και στις δυο εκδηλώσεις φαναράκι που θα το κρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μέχρι τη φάτνη ή το θρόνο του Άγιου Βασίλη.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Σφέτσου Μαργαρίτα υπεύθυνη πολιτιστικών Δήμου Γαλαξιδίου τηλ :22650.41614, Κιν. : 6947845064


ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

Χρυσοχοίδης ένας χρόνος επαγγελματίας "ευαίθητος"

Εκλογές στις 14 Νοεμβρίου 2009

Οι εκλογές στις 14 Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με το νέο διοικητικό χάρτη, τόνισε μιλώντας στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.Ως εκ τούτου, Καποδίστρια ΙΙ φέρνει ο Άγιος Βασίλης φέτος για την αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Ηλεκτρονικής Αυτοδιοίκησης, αμέσως μετά τις γιορτές η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να δώσει στη δημοσιότητα για διάλογο, τις προτάσεις της για τις συγχωνεύσεις των ΟΤΑ.

Όπως έχει πολλές τονισθεί ο νέος διοικητικός χάρτης βασίζεται στη μελέτη του ......Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιρετές περιφέρειες δεν θα ξεπεράσουν τελικά τις 13 που είναι σήμερα. Αντίθετα μπορεί να είναι και λιγότερες. Σε επίπεδο δήμων οι 1034 που είναι σήμερα, ενώ στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν να γίνουν 400, τελικά υπολογίζεται ότι θα φτάσουν περίπου τους 500.

Κατά τα λοιπά, τίποτα άλλο δεν αλλάζει. Θα υπάρχει αιρετή περιφέρεια και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, ενώ θα καταργηθεί και το εκλογικό σύστημα του 42% και οι αιρετοί θα εκλέγονται ξανά με το 50%+.

Μιλώντας στην εκπομπή ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε ότι αποτελεί δέσμευση για την κυβέρνηση οι εκλογές του 2010 να γίνουν με το διοικητικό χάρτη, ενώ τόνισε ότι η έλλειψη πόρων δεν αποτελεί εμπόδιο για την υλοποίηση του Καποδίστρια ΙΙ.
Από e-aftodioikisi.gr

Μόλυνση σε θάλασσα και στεριά στην Αντίκυρα

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ρύπανση σε όλη τη χώρα χαρακτηρίζεται από επιστήμονες η Αντίκυρα στον Κορινθιακό. Τοξικοί ρύποι έχουν μολύνει, όπως υποστηρίζουν, εδάφη και θάλασσα οι οποίοι ανιχνεύονται σε μεγάλες αποστάσεις. Μέχρι το Δίστομο, το Κυριάκι ακόμα και τη Λιβαδειά! Ο Χρ. Αναγνώστου, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, και ο ερευνητής Ι. Χατζηανέστης μελέτησαν την έκταση όπου δραστηριοποιείται εδώ και 45 χρόνια η «Αλουμίνιο της Ελλάδας» (ΑτΕ). Στον ίδιο χώρο λειτουργεί ταυτόχρονα σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας 334 MW με φυσικό αέριο.
*Στη μελέτη με τίτλο «Ανιχνευθείσες επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΑτΕ» τονίζουν ότι «το...... πλέον ανησυχητικό είναι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (ΠΑΥ) σε εδάφη και παράκτια ιζήματα σε μεγάλη ακτίνα».
*Οι ρύποι αυτοί «έχουν ισχυρές καρκινογόνες ιδιότητες, παραμένουν στο περιβάλλον για πολλά χρόνια και συσσωρεύονται εύκολα», υπογραμμίζουν.
*Καταγράφουν «εξαιρετικά μεγάλη επιβάρυνση» από ΠΑΥ γύρω από τις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιο», ενώ μικρότερες τιμές ανιχνεύονται σε ακτίνα ακόμη και δέκα χιλιομέτρων απ' το εργοστάσιο σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις.
*Πολύ χειρότερα εμφανίζονται τα δείγματα στα θαλάσσια ιζήματα: Τα τοξικά στοιχεία ανιχνεύθηκαν σε τιμές... 100 φορές πάνω από τις αντίστοιχες της Ελευσίνας και 30 φορές πάνω από της Ψυττάλειας!
*Διαπιστώνεται επίσης σοβαρή επιβάρυνση των εδαφών από φθόριο, «αέρια εκπομπή του εργοστασίου», σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων απ' τις μονάδες και σημειώνουν ότι «απαιτούνται εξειδικευμένες αναλύσεις» για να εκτιμηθούν λεπτομερώς οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Σημαντική, αν και μικρότερης έκτασης καταγράφεται η επιβάρυνση σε θείο και μόλυβδο.
*Στο ίδιο κομμάτι της Βοιωτίας κατασκευάζεται ακόμη μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 412 MW και σχεδιάζεται η λειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού 600 MW με φυσικό αέριο, εξέλιξη που προκαλεί αντιδράσεις σε κατοίκους, περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και μέλη της επιστημονικής κοινότητας.
Η «λυπητερή» της ευμάρειας
«Η μελλοντική λειτουργία των εργοστασιακών μονάδων με τις σημερινές συνθήκες θα επιδεινώσει την κατάσταση του οικοσυστήματος», υποστηρίζουν οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ.
Ο επιχειρηματικός όμιλος κατέθεσε μήνυση κατά των δύο επιστημόνων, μελών οικολογικής οργάνωσης και κατοίκων που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της μονάδας των 412 MW. Προσφυγή που τελικά απορρίφθηκε.
*«Το ΕΛΚΕΘΕ δεν αναγνωρίζει επισήμως την έρευνα όμως κάτοικοι την παρουσίασαν στο ΣτΕ ως επίσημο έργο» ισχυρίζεται ο Δημ. Μπουφούνος, σύμβουλος διοίκησης του ομίλου.
Πράγματι, η στάση του ΕΛΚΕΘΕ είναι ασαφής καθώς από τη μια αναγνωρίζει ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε, αλλά από την άλλη τη χαρακτηρίζει «προσωπική μελέτη».
Από την πλευρά του, ο Δημ. Μπουφούνος αντιτείνει ότι «αυτά δεν αποτελούν επιδημιολογική μελέτη».
*Στο ίδιο μήκος κύματος με τους δύο επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ κινούνται και ερευνητές του Πανεπιστημίου Πάτρας που σε πρόσφατη μελέτη τους υπογραμμίζουν: «Οι επιπτώσεις λειτουργίας των μονάδων μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων, αλλά και για μη αντιστρεπτή καταστροφή ενός ήδη βεβαρημένου περιβάλλοντος».
Οι επιστήμονες που αξιολόγησαν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΑτΕ, των μονάδων 334 MW και 412 MW τονίζουν ότι προέκυψαν ελλείψεις στοιχείων, απουσία σημαντικών μετρήσεων στις συγκεντρώσεις ρύπων, πολλές υποκειμενικές και μη επιστημονικές προσεγγίσεις.
«Σ' ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση συντελείται ένα έγκλημα στην περιοχή», δηλώνει ο Δ. Παπανίκας, επιστημονικός σύμβουλος στην έρευνα του Πανεπιστημίου Πάτρας.
*Από την πλευρά του εργοστασίου ο Δημ. Μπουφούνος υποστηρίζει πως «η επικαλούμενη τοξικότητα των εκπομπών καταρρίπτεται από μελέτη του ΕΜΠ, ενώ από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Χριστοδουλάκης, υποστηρίζει ότι:
Η άλλη άποψη
«...Κάτω από τις παρούσες συνθήκες (με τη λειτουργία του εργοστασίου αλουμινίου), η έκλυση αερίων ρυπαντών κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες ακόμα και στα πλέον ευαίσθητα φυτά της περιοχής" είναι καταλυτική και διαλύει όλους τους μύθους και τις φαντασιώσεις.
»Οι αθροιστικές επιπτώσεις απ' την παράλληλη λειτουργία όλων των μονάδων είναι εντός των επιτρεπτών ορίων. Το σύστημα μετρήσεων του εργοστασίου είναι διπλά πιστοποιημένο και οι μετρήσεις απόλυτα αξιόπιστες.
Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν ενσωματώσει όλες τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, γι' αυτό έγιναν δεκτές από το ΥΠΕΧΩΔΕ».
Από Ελευθεροτυπία

Στο Ευρωδικαστήριο η μητέρα του Αλέξη, για την δίκη στην Άμφισσα

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου υποβάλλει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου για να πετύχει να μη διεξαχθεί η δίκη των αστυνομικών που δολοφόνησαν τον 15χρονο μαθητή στην Αμφισσα, αλλά στις φυλακές Κορυδαλλού.

Χθες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. ......Παντελής απέρριψε το αίτημά της για ανάκληση της απόφασης του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, που για λόγους ασφαλείας μετέφερε την έδρα της δίκης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) Αμφισσας. Αρχειοθετώντας την υπόθεση, ο εισαγγελέας έκρινε ότι η νομοθεσία προβλέπει τη μεταφορά της δίκης μόνο για σοβαρούς λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Από imerisia.gr