Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Πως και πότε θα πληρωθούν οι πράσινες ελιές;

Η ημέρα του Σταυρού 14 Σεπτέμβρη, είναι κανονικά η ημερομηνία που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει η καινούργια ελαιοκομική περίοδος για τους παραγωγούς ελιάς.
Το πρώτο προϊόν που περιμένουν με την συγκομιβή του να ζεστάνουν την τσέπη τους οι παραγωγοί μετά από τόσους μήνες είναι η πράσινη ελιά.
Το μάζεμα των πράσινων ελιών, παρόλα αυτά δεν έχει αρχίσει ακόμα κανονικά, μιας και οι έμποροι δεν δίνουν τιμές για το προϊόν.
Έτσι ο παραγωγοί καλούνται να δώσουν τις ... πράσινες ελιές χωρίς να πάρουν χρήματα ούτε να ξέρουν την τιμή πώλησης και πότε θα πληρωθούν.
Απ ότι φαίνεται δεν ξεκινάνε καλά τα πράγματα και φέτος.

Με το αριστερό ξεκίνησε ο Αστέρας στο Μουζάκι

Με δύο γκολ στο β’ ημίχρονο, το Μουζάκι κέρδισε με 2-0 τον Αστέρα Ιτέας και πήρε τους πρώτους του τρεις βαθμούς. Στο 56’ ο Ρόβας άνοιξε το σκορ, ενώ είκοσι λεπτά μετά ο Παπαδημητρίου διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του. Διαιτητής του ματς ήταν ο Χαλβατζάκος (ΣΔ Θεσσαλίας).
ΜΟΥΖΑΚΙ: Ματάς, Νταντάμης, Μπαντής, Μπαϊρακτάρης, Ρόμπας, Κυριακόπουλος (09’ Πάτρας), Αναστασίου, Μπάλας, Καλιούρας (59’ Παπαδημητρίου), Ρόβας, Σιώμος (76’ Γεωργιάδης).
ΑΣΤΕΡΑΣ: Πιλάλας, Σκεπαρνιάς, Μαστρογιάννης (78’ Μανιώτης), Τζίκας, Καλύβας, Μαρτιναίος, Λινάρδος, Λέτσας, Ταμπάκης (77’ Μάζης), Μπαϊρακτάρης, Βάσος (87’ Καρδαράς Απ.). Από Περιφεριακό

Ηρθαν τα εμβάλια , ποιός όμως θα τα κάνει;

Πάνω από 100.000 Έλληνες έχουν μολυνθεί από τη νέα γρίπη, σύμφωνα με υπολογισμούς των υγειονομικών αρχών.
Περίπου 50.000 με 70.000 πρέπει να είχαν ήπια συμπτωματολογία και ίσως να μην το κατάλαβαν καν, αφού η γρίπη θα έδρασε ως κρυολόγημα. Η εικόνα που μεταφέρεται από τους επίσημους αριθμούς κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται εργαστηριακά απέχει παρασάγγας από τα πραγματικά περιστατικά που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παραδέχεται πως «είναι υποεκτιμημένη η συχνότητα της νέας γρίπης στην Ελλάδα». Την ίδια ώρα έφτασε η πρώτη παρτίδα των εμβολίων χωρίς όμως να μπορούν να γίνουν άμεσα.
Από star-online.gr

Η άποψη του υποψήφιου για τις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ Τσιάμη Απόστολου

Το προηγούμενο διάστημα ολόκληρη η χώρα συνταράχθηκε από νόμιμα και παράνομα σκάνδαλα που καθημερινά ανατρέπανε τη ζωή μας.
Είδαμε τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων μας, να εξαφανίζονται
Είδαμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να πηγαίνουν για δωροδοκίες στα δύο μεγάλα κόμματα με αποτέλεσμα η Siemens και όλες οι παρόμοιες εταιρείες να αυξάνουν τα κέρδη τους, ενώ το κράτος αύξανε μόνο τα χρέη του.
Είδαμε τις Κυβερνήσεις να ξεπουλούν τις δημόσιες υπηρεσίες στους ιδιώτες.
Είδαμε το κράτος να ενδιαφέρεται περισσότερο να μην χρεοκοπήσουν οι πλούσιοι και οι τράπεζές τους και λιγότερο αν θα χρεοκοπήσει το ίδιο. Έδωσε 28 δις ευρώ δωρεάν στις τράπεζες, όταν με τα μισά θα μπορούσε να τις αγοράσει όλες, και κατόπιν δανείζεται από αυτές με πανάκριβο τόκο.
Όλα αυτά που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια με τις ... απανωτές ληστείες στα ταμεία του κράτους έφτασαν σε ένα τέρμα.
Τελείωσαν τα χρήματα
Αυτός είναι ο λόγος που γίνονται τώρα έκτακτα οι εκλογές.
Αυτός και κανένας άλλος.
Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να καταλάβουμε ότι κόβεται η επιταγή για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό της επόμενης ημέρας.
Σε περιόδους οικονομικής κρίσης βλέπουμε τους διαχειριστές της εξουσίας να δείχνουν το καθαρό τους πρόσωπο, «πρόγραμμα λιτότητας», «πρόγραμμα σταθεροποίησης», δεν υπάρχει η παραμικρή συμπόνια για τον άνθρωπο, η παραμικρή ανησυχία για το πώς θα ζήσει ο εργαζόμενος, το παραμικρό ενδιαφέρον για τα όνειρα της νεολαίας, ενώ το περιβάλλον και η προστασία του, αποτελεί άχρηστο έξοδο.
Βάζουνε την ζωή τη δική μας και των παιδιών μας εγγυητή στα δάνεια που παίρνει το κράτος για να ενισχύσει τους οικονομικά ισχυρούς.
Αυτήν την πολιτική θέλει να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση η Νέα Δημοκρατία, την ίδια πολιτική θα ακολουθήσει όπως έκανε και στο παρελθόν και το ΠΑΣΟΚ. Δεν δείχνει κάποιο σημάδι ότι κάτι έχει αλλάξει, δεν έχει συγκρουστεί με τους μηχανισμούς του, που εφάρμοζαν τα ίδια με την Νέα Δημοκρατία, δεν έχει επιλέξει να δημιουργήσει κοινωνικές συμμαχίες που θα του επιτρέψουν οποιαδήποτε μορφής σύγκρουση με τους οικονομικά ισχυρούς.
Οι οικονομικά ισχυροί ποντάρουν σε αυτά τα δύο μεγάλα κόμματα για μια κυβέρνηση που θα εναλλάσσεται θα τους προφυλάξει από την κρίση και θα απογειώσει τα κέρδη τους. Ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, φτιάχνουν εφεδρείες προβάλλοντας ακροδεξιές λύσεις σαν ανάχωμα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας

Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνουμε σε αυτές τις εκλογές για να κάνουμε καθαρό σε όλους ότι δεν θα δεχθούμε να πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας και πάλι.

Θέλουμε να φτιάξουμε μια κοινωνική συμμαχία που να μπορεί να υποδέχεται τους αγώνες που ξεσπούν και να μπορεί να νικάει όπως νίκησαν και οι αγώνες για το άρθρο 16 και το άρθρο 24. Σε κανέναν τέτοιο αγώνα δεν μπορεί να μπαίνει προαπαιτούμενο η πλήρης ιδεολογική συμφωνία, ιδιαίτερα όταν όλες οι ιδεολογίες ακόμα και οι πιο κυρίαρχες έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που δεν μπορούν να λύσουν. Η πλατφόρμα αιτημάτων και ιδεών που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλα αυτά είναι πιο πλήρης από ποτέ.
Αυτό που είναι κυρίαρχο για μας είναι να εμφανιστεί ζωντανή η δυνατότητα κοινών αγώνων των εργαζομένων και της νεολαίας για να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους. Είναι τόσο μεγάλη αυτή η ανάγκη που, αν δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να εφευρεθεί σήμερα.
Ζητάμε την ψήφο σας όχι μόνο γιατί πρέπει να βγουν βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ και κάθε ψήφος σε κάθε μέρος της Ελλάδας μετράει, αλλά γιατί σας θέλουμε μαζί μας και την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές, όταν η αριστερά θα ενώνεται με την πλατιά μάζα των εργαζομένων .
Σας χρειαζόμαστε μαζί στους αγώνες για το περιβάλλον, για τον Κορινθιακό και τα βουνά μας, για την ζωή μας στις πόλεις που ζούμε.
Σε έναν Νομό που σε κάθε εκλογές μας κοροϊδεύουν με έναν δρόμο Άμφισσας -Λιδορικίου, το κτίριο του ΤΕΙ και το Κολυμβητήριο της Άμφισσας, χρειάζεται οι πολίτες να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει πρόκριμα για το τι θα μπορέσουν οι ενεργοί πολίτες να κάνουν μετά τις εκλογές.

Από τις κάλπες με πολλούς τρόπους μπορεί να βγει το μήνυμα της απογοήτευσης ότι δεν αλλάζει τίποτα.
Ας μην βγει αυτό και ας βγει το μήνυμα της αισιοδοξίας, ότι θα απαιτήσουμε να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους και ότι θα γίνουμε οι ίδιοι τόσο οι πρωταγωνιστές όσο και οι σκηνοθέτες της ζωής μας..

Τσιάμης Απόστολος
Υποψήφιος Βουλευτής Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ
Από ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας

Στην Εύβοια κρύβεται ένα τοξικό μυστικό

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ Φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΙΑΤΣΗΣ

Ενα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος συντελείται εδώ και χρόνια στα βουνά και τα δάση της κεντρικής Εύβοιας, με την ανοχή των αρμόδιων αρχών.

Κόκκινη λίμνη στο νταμάρι «Ακρες» (πάνω). Το κίτρινο χρώμα στην περιοχή Κοτρώνι προέρχεται από τις χημικές αντιδράσεις των σιδηρούχων μεταλλευμάτων. Μείγμα βαρέων μετάλλων διοχετεύονται στον υδροφόρο ορίζοντα απ' όπου υδρεύονται χιλιάδες ανυποψίαστοι πολίτες και το λαθρεμπόριο υγρών και στερεών αποβλήτων που ανθεί στην περιοχή μολύνει το νερό και το έδαφος με δηλητηριώδη συστατικά.

*Κάτοικοι του δήμου Μεσσαπίων, περιβαλλοντικοί σύλλογοι και επιστήμονες, που ... πραγματοποίησαν αυτοψία, πιθανολογούν ότι η ΛΑΡΚΟ έχει μερίδιο ευθύνης για τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων: εξασθενές χρώμιο μέχρι και 128 μg/l βρέθηκε σε γεώτρηση στην Καστέλα και περισσότερο από 60 μg/l στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜ, όταν το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι 0.

Νικέλιο και χρώμιο

Οι μετρήσεις που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΙΓΜΕ ανίχνευσαν και συγκεντρώσεις νικελίου που ξεπερνούν τα 30 μg/l, με όριο ασφαλείας τα 20 μg/l. Μάλιστα πρόσφατες αναλύσεις του ΙΓΜΕ ανίχνευσαν εξασθενές χρώμιο 11 μg/l σε δείγμα από το δίκτυο ύδρευσης Πολιτικών, που μέχρι πρότινος ήταν «καθαρό».

*«Η ΛΑΡΚΟ με την εξορυκτική δραστηριότητα φράζει παράνομα με εκατομμύρια τόνους αδρανών υλικών τα υδατορέματα. Οταν βρέχει το νερό δεν έχει διέξοδο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στους κρατήρες των λατομείων και από εκεί να διοχετεύεται στον υδροφόρο ορίζοντα, συμπαρασύροντας βαρέα μέταλλα. Εχουμε ενημερώσει εγγράφως το δασαρχείο που είναι υπεύθυνο για τα υδατορέματα, χωρίς να πάρουμε ποτέ απάντηση», καταγγέλλει ο πρόεδρος του συλλόγου «Γαία» Νίκος Χασάνδρας.

*«Στα λιμνάζοντα νερά "ανοιχτών ορυχείων", όπως της ΛΑΡΚΟ, δημιουργείται το φαινόμενο της "όξινης απορροής": Νερό, οξυγόνο της ατμόσφαιρας και θειάφι από τα μεικτά θειούχα μεταλλεύματα δημιουργούν θειϊκό οξύ το οποίο διαλύει τα άλατα των βαρέων μετάλλων που κατεισδύουν αργά στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Είναι ο κυριότερος μηχανισμός ρύπανσης των υδάτων με βαρέα μέταλλα σε περιοχές μεικτών θειούχων πετρωμάτων», εξηγεί ο Αθ. Παντελόγλου, βιοχημικός μηχανικός και μέλος του ινστιτούτου ΙΤΑΠ, γνωστού για την ανάδειξη της μόλυνσης Ασωπού και Οινοφύτων από εξασθενές χρώμιο.

*Από το 1969 στην κεντρική Εύβοια βρίσκεται η καρδιά της εξορυκτικής βιομηχανίας σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος της ΛΑΡΚΟ. Ολη η ενδοχώρα είναι κατασκαμμένη από νταμάρια βάθους 300 και 400 μέτρων: Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Παγώντας και Νέος Παγώντας, Ακρες, Τριάδα είναι ορισμένες από τις περιοχές των λατομείων που καταλαμβάνουν περίπου 4 χιλιάδες στρέμματα του δήμου Μεσσαπίων. Ολα μέσα σε πευκόφυτες περιοχές.

Οξινη διάβρωση

Επισκεφθήκαμε τα νταμάρια μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σαββάτου.

Στο Κοτρώνι, ένα ορυχείο πολλών στρεμμάτων που περιβάλλεται από πυκνό πευκοδάσος, η κοκκινοκίτρινη λάσπη εναλλασσόταν με λίμνες αλλού καφέ-κίτρινες αλλού κόκκινο-πορτοκαλί. Χρώματα που, όπως μας εξήγησαν ειδικοί, «οφείλονται στην όξινη διάβρωση των εδαφών».

*«Η εταιρεία ποτέ δεν έχει αποκαταστήσει πλήρως ορυχείο. Παρότι τελειώνει την εκμετάλλευση του μεταλλεύματος, επανεκμισθώνει τις ιδιοκτησίες για να μην προχωρήσει στη δαπανηρή αποκατάσταση», μας είπε ο Ν. Φραντζής, μέλος ειδικής επιτροπής του Πανευβοϊκού Δικτύου Περιβάλλοντος.

*Η σημερινή δραματική κατάσταση των υπόγειων υδάτων του δήμου Μεσσαπίων δεν αποτελεί ξαφνική ανακάλυψη. Στα γύρω χωριά εδώ και τέσσερα τουλάχιστον χρόνια είναι διάχυτη η φήμη ότι βυτία και φορτηγά με τοξικά απόβλητα από εταιρείες επεξεργασίας μετάλλου στη Βοιωτία έρχονται βράδυ σε εγκαταλειμμένα νταμάρια της ΛΑΡΚΟ ή μέσα στο δάσος και «αδειάζουν».

Οι τιμές για τη μίσθωση ενός τέτοιου οχήματος κυμαίνονται από 8 έως 10 χιλιάδες ευρώ, τη στιγμή που για να σταλούν τα φορτία στη Γερμανία, όπου αδρανοποιούνται, χρειάζονται 30 χιλιάδες

Σακιά με στερεά τοξικά απόβλητα πεταμένα μέσα στο δάσος. *«Τόσο υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου δεν μπορεί παρά να οφείλονται και στο λαθρεμπόριο» εκτιμά ο Γ. Λεοντής, πρόεδρος του συλλόγου «Ταναΐς». Ισως να μην είναι τυχαίο ότι σε δείγμα χώματος ποιυ ελήφθη από εγκαταλειμμένο νταμάρι και αναλύθηκε απ' το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανιχνεύθηκε ολικό χρώμιο μέχρι 840.000 μg/kg και εξασθενές 1.700 μg/kg.

Αξίζει να εκτιμήσει κανείς ότι η διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας σε «εξαιρετικά επείγον» έγγραφό της προς τη διεύθυνση Περιβάλλοντος Ευβοίας και τη διεύθυνση Ανάπτυξης Βοιωτίας παραγγέλνει ελέγχους σε όλες τις μονάδες των δύο νομών που δραστηριοποιούνται στη θερμική επεξεργασία αλουμινίου. Εφιστά την προσοχή στον «έλεγχο των συμβάσεων με αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων».

Απόβλητα στο δάσος

Κατά τους ελέγχους στην Εύβοια διαπιστώθηκε ότι δύο τουλάχιστον εταιρείες στο δήμο Ν. Αρτάκης (η μια στη Στρογγυλή και η άλλη στις Χαλκοδέρες) δεν προσκόμισαν τέτοιες συμβάσεις παρότι παράγουν τοξικά απόβλητα.
Τοξικές λίμνες έχουν δημιουργηθεί στα ανενεργά λατομεία. Το τριβείο και ο σταθμός φόρτωσης της ΛΑΡΚΟ. Τοξικές λίμνες έχουν δημιουργηθεί στα ανενεργά λατομεία. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, ήδη από το Δεκέμβριο του 2008, είχαν ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη δικαιοσύνη για την ύπαρξη στερεών τοξικών αποβλήτων σε δασική περιοχή μεταξύ Ψαχνών και Τριάδας.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους διαπίστωσε ότι όντως πρόκειται για επικίνδυνα τοξικά απόβλητα θερμικής επεξεργασίας αλουμινίου που περιέχουν αργίλιο και άλλα βαρέα μέταλλα, όπως κάδμιο, χρώμιο, μόλυβδο και νικέλιο.

Παρά τις ενέργεις αυτές μέχρι σήμερα παραμένουν στη θέση τους, ενώ έχουν προστεθεί και άλλοι «όγκοι» που πολλές φορές σκεπάζονται με αδρανή ή εύφλεκτα υλικά.

*Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού οφείλεται το νερό-δηλητήριο στην κεντρική Εύβοια. Πάντως ο δήμος Μεσσαπίων ανοίγει νέες γεωτρήσεις μέσω του ΙΓΜΕ προσπαθώντας νε βρεί καθαρό νερό.

Ρύπανση από κόκκινη ιλύ μεταλλεύματος στον ποταμό Κηρέα. Νερό... δηλητήριο

Τις ενστάσεις του διατυπώνει ο επίκουρος καθηγητής Χημείας και τροφίμων Γ. Ζαμπετάκης:

«Με την εκτεταμένη ρύπανση όλου του υδροφόρου ορίζοντα, όσες γεωτρήσεις και να ανοιχτούν δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Είναι σαν να ρουφάμε νερό με ένα καινούριο καλαμάκι από ένα μπουκάλι με ρυπασμένο τοξικό νερό».

*Την ανησυχία της για τα ευρήματα αλλά και για την εξέλιξη του φαινομένου εκφράζει η Πολυξένη Νικολοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Είναι σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας και το χειρότερο όχι μόνο του τωρινού αλλά και του αυριανού πληθυσμού. Είναι γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης νεοπλασιών, ιδιαίτερα του λεμφικού συστήματος, συνδέεται με έκθεση σε χημικές τοξικές ουσίες όπως τα βαρέα μέταλλα -κάδμιο, νικέλιο, χρώμιο κ.λπ.- αλλά και εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα».

*Για μεγάλη συχνότητα καρκίνων στους λεμφαδένες κάνει λόγο ο ωτορινολαρυγγολόγος Αρτάκης Αντ. Χαραλαμπόπουλος: «Εδώ συναντώ νεοπλάσματα λεμφαδένων πολύ συχνότερα απ' ό,τι στην Αθήνα όπου δούλευα για πολλά χρόνια», τονίζει στην «Κ.Ε.».