Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Εμπρησμός στο Πήλιο γιατί ενοχλούσε η πολιτική δράση των ιδιοκτητών

Την ανησυχία τους για τον εμπρησμό σπιτιού στον Άγιο Λαυρέντιο εκφράζουν με ανακοίνωσή τους κάτοικοι του Πηλίου. Επισημαίνουν ότι το περιστατικό είναι πολύ πιο σοβαρό από την απλή πυρπόληση ενός παλιού σπιτιού και έχει να κάνει με την αποδοχή της άλλης άποψης και τη δημοκρατία σε ένα χωριό. Εκφράζουν την άποψη ότι οι ιδιοκτήτες έγιναν θύματα εμπρηστικής επίθεσης εξαιτίας της πολιτικής και κοινωνικής τους δράσης και αναρωτιούνται: «αν προχτές ο ανεπιθύμητος ξένος ήταν ο Αλβανός και σήμερα είναι ο Αθηναίος με πολιτική και κοινωνική δράση, αύριο ποιός θα είναι;».

Ακολουθεί η ανακοίνωση των κατοίκων:...

Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι από τα τελευταία γραφικά χωριά του Πηλίου, που δεν έχει πληγεί από την άμετρη τουριστική ανάπτυξη. Μ’ αυτό το κριτήριο τον επέλεξε πριν τρία χρόνια ως τόπο μόνιμης κατοικίας ένα νεαρό ζευγάρι από την Αθήνα, μία ζωγράφος και ένας κοινωνικός ανθρωπολόγος. Δεν δούλευαν στους αγρούς, όπως η πλειοψηφία των συγχωριανών τους, αλλά διακοσμούσαν κτίρια, κυρίως ταβάνια με κλασικά μοτίβα. Έμεναν σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, το οποίο τους είχε παραχωρηθεί από τον Αθηναίο ιδιοκτήτη του, και το οποίο επισκεύαζαν συνεχώς με πολλή προσωπική εργασία. Όμως, παρά τις αρκετές φιλίες, που ανάπτυξαν στο χωριό, για κάποιους ήταν ανεπιθύμητοι, όπως, δυστυχώς, είχαν αποδειχτεί από κάποιους ανεπιθύμητοι για το ίδιο χωριό στις αρχές του 1990 και αρκετοί Αλβανοί, οι οποίοι είχαν αντιμετωπιστεί με εξαιρετικά βίαιο τρόπο.

Στις 20 Δεκεμβρίου το νεαρό ζευγάρι έφυγε από το χωριό για διακοπές. Στις 10 το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου, έλαβαν τηλεφώνημα από γείτονά τους ότι το σπίτι καίγεται. Έφτασαν εσπευσμένα στις 4 το πρωί της 27ης. Εκεί βρήκαν τους πυροσβέστες να παλεύουν ακόμα με τις φλόγες (το σπίτι ήταν παλιό, το πάτωμα και η οροφή του από παλιά ξύλα και στο ισόγειο είχαν χρώματα για τις διακοσμητικές εργασίες τους). Οι πρώτες πληροφορίες, που τους έδωσαν, μιλούσαν για εμπρησμό, καθώς το λουκέτο της εισόδου βρέθηκε διαρρηγμένο και δεν υπήρχε περίπτωση βραχυκυκλώματος, αφού ο γενικός ηλεκτρικός διακόπτης ήταν κλειστός. Παρά το σοκ της απώλειας όχι μόνο όλων των προσωπικών τους αντικειμένων αλλά και μεγάλου όγκου της δουλειάς τους, από την οποία ζούσαν (σχεδίων, αρχείων, υλικών, εργαλείων), ξαφνικά διαπίστωσαν ότι ορισμένα παλαιότερα «ατυχήματα», που τους είχαν συμβεί, δεν έμοιαζαν πλέον και τόσο τυχαία: στην αρχή του καλοκαιριού είχαν βρει σπασμένη τη μοτοσικλέτα τους και λίγο καιρό αργότερα κάποιος με ένα αγροτικό είχε σπρώξει το αμάξι τους, που είχε ξεμείνει σε έναν επαρχιακό δρόμο, προς το γκρεμό!

Η αστυνομία δεν ασχολήθηκε καθόλου με τον εμπρησμό. Ασχολήθηκε, όμως, με τα θύματά του! Ήρθε την επομένη να ανακρίνει το ζευγάρι, κατόπιν υπόδειξης ορισμένων ντόπιων, επειδή κάποιος είχε ξύσει κάποια αυτοκίνητα στην πλατεία του χωριού. Παρότι το ζευγάρι δεν είχε μείνει στο χωριό (μήπως είχε και σπίτι πιά;), ο αστυνομικός απευθύνθηκε με πολύ επιθετικό τρόπο στους πυρόπληκτους. Η δικηγόρος τους πήγε στον ανακριτή της πυροσβεστικής και την διαβεβαίωσαν προφορικά ότι το πόρισμα είναι διάρρηξη και εμπρησμός από πρόθεση.

Στις 29 Δεκέμβρη κάλεσαν συνέλευση στο χωριό. Συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα και πέρα από τον αποτροπιασμό για τέτοια γεγονότα, που βλάπτουν τη φήμη (και τον τουρισμό) του χωριού, δηλώθηκε από μερικούς η υπόνοια πως ίσως ο εμπρησμός να είχε να κάνει με το ... σκοτεινό παρελθόν των δύο νεαρών, δηλαδή με τις πολιτικές απόψεις και δράσεις τους, κυρίως στο Βόλο, σε κοινωνικά και οικολογικά θέματα. Διατυπώθηκε, επίσης, και η υπόνοια πως ίσως οι εμπρηστές να προέρχονται από το χωριό. Κάτι, που άλλωστε, μάλλον είναι πιθανό, καθώς το σπίτι που κάηκε βρισκόταν στην άκρη ενός δαιδαλώδους καλντεριμιού και κανείς δεν μπορούσε να το προσεγγίσει με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα και να αναχωρήσει γρήγορα, αφού το κάψει.

Το συμβάν είναι πολύ πιο σοβαρό από την απλή πυρπόληση ενός παλιού σπιτιού. Έχει να κάνει με την αποδοχή της άλλης άποψης και τη δημοκρατία σε ένα χωριό. Γιατί αν προχτές ο ανεπιθύμητος ξένος ήταν ο Αλβανός και σήμερα είναι ο Αθηναίος με πολιτική και κοινωνική δράση, αύριο ποιός θα είναι;

Δεκάξι χρόνια πριν

Το 1994 η ίδια περιοχή είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης καθώς είχαν σημειωθεί επεισόδια σε βάρος Αλβανών μεταναστών από ομάδα κατοίκων του Αγίου Λαυρεντίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας εκείνη τη χρονιά, το περιστατικό κρατήθηκε μυστικό για ένα μήνα περίπου και έγινε γνωστό από μερικούς κατοίκους του χωριού που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη συμπεριφορά των συγχωριανών τους. Τα επεισόδια έγιναν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι οποίες όμως επιβεβαιώνονται και από αστυνομικές πηγές, στο χωριό Αγιος Λαυρέντιος Πηλίου το βράδυ της 20ής Ιουλίου του 1994, όταν τελείωνε το πανηγύρι της γιορτής του προφήτη Ηλία. Το βράδυ εκείνο νεαρός Αλβανός χτυπήθηκε άγρια από μεγάλη ομάδα κατοίκων του χωριού, ενώ όλοι οι συμπατριώτες του που εργάζονταν στον Αγιο Λαυρέντιο εξαναγκάστηκαν σε ομαδική φυγή και οι παράγκες που τους στέγαζαν στην άκρη του χωριού κατεδαφίστηκαν από τους ίδιους ανθρώπους. Το πρωί της επομένης μέρας δυο Αλβανοί που είχαν απομείνει στο χωριό διώχτηκαν κακήν κακώς, ενώ ένας τρίτος για να διαφύγει πήδηξε από τοίχο ύψους 10 μέτρων.

Τα επεισόδια και οι προεκτάσεις τους δυσαρέστησαν πολλούς από τους κατοίκους του Αγίου Λαυρεντίου, μονίμους και μη, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για "ρατσιστική έκρηξη". Ως αιτιολογία προβαλλόταν το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι του χωριού χάνουν μεροκάματα και μαστίζονται από ανεργία, τη στιγμή που Αλβανοί εργάτες με φθηνά ημερομίσθια παίρνουν δουλειές σε κτήματα και οικοδομές. Ο διοικητής του αστυνομικού σταθμού Αγριάς που ρωτήθηκε σχετικά, αναφέρθηκε σε "μικροεπεισόδια με Αλβανούς στην πλατεία του χωριού εκείνη την ημέρα. Μηνύσεις δεν υποβλήθησαν από καμία πλευρά και ούτε κλήθηκε η Αστυνομία στην περιοχή του Αγίου Λαυρεντίου για κάποιο σχετικό θέμα".


Από tvxs.gr

2012 η ταινία της κινηματογραφικής λέσχης στην Άμφισσα

Η ταινία θα προβληθεί Κυριακή 3 και Δευτέρα 4 Ιανουαρίου στις 9 στο Πνευματικό κέντρο της Άμφισσας.
Πριν από αιώνες, οι Μάγια άφησαν το ημερολόγιό τους, με μια ξεκάθαρη καταληκτική ημερομηνία και όλα όσα μπορεί να συνεπάγονται από αυτό. Το 2012, ένας κατακλυσμός επικών διαστάσεων θα απειλήσει τη γη: το έχουν ανακαλύψει οι αστρολόγοι, το έχουν υπολογίσει οι νουμερολόγοι, το θεωρούν αναμενόμενο εδώ και καιρό οι γεωλόγοι, ακόμα και οι επιστημονικοί σύμβουλοι των κρατικών υπηρεσιών δεν το αποκλείουν… Μια προφητεία που ξεκίνησε με τους Μάγια, τώρα εξετάζεται, αναλύεται λεπτομερώς και γίνεται θέμα συζήτησης. Το 2012 θα ξέρουμε… σίγουρα πάντως, μας είχαν προειδοποιήσει.

Με την προφανή πια τάση της κινδυνολογίας o Roland ... Emmerich συνεχίζει να παράγει ταινίες που προαναγγέλουν το τέλος της ανθρωπότητας. Το νέο του δημιούργημα, όπως πιθανόν θα θυμάστε, τιτλοφορείται "2012" και η μόνη έκπληξη που μας επιφυλάσσει εντοπίζεται στους πρωταγωνιστές του.

Σε αντίθεση με προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη (βλ. "Ημέρα ανεξαρτησίας", "Μετά την επόμενη μέρα", "Γκοτζίλα", "10.000 π.Χ.") το πρότυπο του πανέμορφου, θελκτικού, σούπερ διάσημου ηθοποιού εγκαταλείπεται με αποτέλεσμα να δούμε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ηθοποιούς όπως οι John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Danny Glover, Woody Harrelson, Amanda Peet, Thandie Newton, Jimi Mistry.

Κατά τ' άλλα η φράση στο ίδιο έργο θεατές που προκύπτει από γνωστό άσμα ταιριάζει απόλυτα στο συγκεκριμένο project αλλά και στο teaser trailer που δόθηκε μόλις χθες στη δημοσιότητα.

Με υποβλητική μουσική, εντυπωσιακά, αν μη τι άλλο, πανοραμικά πλάνα από την εκδίκηση της φύσης αλλά και μηνύματα που σκοπό έχουν να σοκάρουν, το trailer ολοκληρώνεται. Στο τέλος μάλιστα, ο Emmerich και η παρέα του θέλουν να μας πείσουν ότι μιλάνε σοβαρά, γι' αυτό μας καλούν νa πληκτρολογήσουμε στο google 2012... για να μάθουμε την αλήθεια!

Ξέρετε η "αλήθεια" προκύπτει από μια ακόμη θεωρία όπου το έτος συνδέεται με το τέλος του κόσμου! Στην περίπτωσή μας πάντως, από το 2009 που βγαίνει οι ταινία στις αίθουσες θα έχουμε μόλις 3 χρόνια για να αντιμετωπίσουμε του τυφώνες, τους παγετώνες αλλά και τις εκρήξεις ηφαιστείων που θα μας δείξει ο Emmerich. Για να δούμε...

Δείτε πέντε λεπτά με τις πιο εντυπωσιακές σκηνές της ταινίας

Bενετία γίναμε στην Ιτέα

Φίλος της σελίδας μας έστειλε το παρακάτω κείμενο και τις φωτογραφίες

Μια βόλτα σήμερα το πρωί προς την Απόλαυση και βρισκόμαστε μπροστά σ' αυτό το θέαμα:
Η γειτονιά έχει πλημμυρίσει από τη θαλασσοταραχή των τελευταίων ημερών(όπως και σε άλλα σημεία κατά μήκος της παραλίας) κι έχει δημιουργηθεί μια λίμνη που φτάνει μέχρι τις πόρτες των σπιτιών των ... κατοίκων!!
Για να βγούν απ' το σπίτι τους κάποιοι σε λίγο θα θέλουν βάρκα!!
Τύφλα να 'χει Βενετία!!
Πέρα απ' την πλάκα πάντως είναι ένα συχνό φαινόμενο στην περιοχή για το οποίο ακολουθείται η γνωστή τακτική από τους υπευθύνους (ποιοι να 'ναι άραγε αυτοί;):
Τ' αφήνουνε να λυθεί μόνο του.
Ούτε αποχέτευση της προκοπής υπάρχει (μόνο ένα έργο βιτρίνας), ούτε πρόκειται κάποιος υπεύθυνος (ποιος να 'ναι άραγε αυτός;) να στείλει κάνα μηχάνημα ν' αντλήσει τα νερά.
Και οι κάτοικοι περιμένουν υπομονετικά να τελειώσει η κακοκαιρία και να στεγνώσουν σιγά σιγά τα νερά. Εν τω μεταξύ στήνουν κάποιες πρόχειρες γεφυρούλες προς διευκόλυνσή τους όπως φαίνεται σε μια απ' τις φώτο. Μην ξεχνάμε ότι εκεί λειτουργεί και νηπιαγωγείο, το οποίο ανοίγει οσονούπω.Τι θα γίνει δηλαδή, κολυμπώντας θα πάνε σχολείο τα πιτσιρίκια;

Και βέβαια, για να βλέπουμε και τη μεγάλη εικόνα, πότε επιτέλους θα λυθεί αυτό το πρόβλημα στην παραλιακή ζώνη που πνίγεται απ' άκρο σ' άκρο όταν φυσάν νοτιάδες;
Έλεος πια, η πόλη μας βρίσκεται σ' έναν τόσο κλειστό κόλπο και πνίγεται, τι θα γινόταν δηλαδή αν είμαστε στο Αιγαίο; Θα βυθιζόμασταν ως άλλη Ατλαντίδα;

Η κοπή της Βασιλόπιτας του Λαογραφικού Ιστορικού Συλλόγου Πολύδροσου Φωκίδας


Ο Λαογραφικός Ιστορικός Σύλλογος Πολυδρόσου Φωκίδας
"Η Σουβάλα Παρνασσού"
σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας
την εκδήλωση της ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ του Συλλόγου μας
που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 06 Ιανουαρίου 2010,
εορτή των Θεοφανείων, μετά τη Θεία Λειτουργία,
στις 10:30-1:30
στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πολυδρόσου

15 Θέσεις εργασίας στο Λιδορίκι

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΘΕΣΕΙΣ 1
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΟΔΗΓΩΝ ΘΕΣΕΙΣ 1
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΘΕΣΕΙΣ 4...
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΘΕΣΕΙΣ 3
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΘΕΣΕΙΣ 1
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΤΡΟΧΟΝΟΜΩΝ ΘΕΣΕΙΣ 1
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΦΥΛΑΚΩΝ ΘΕΣΕΙΣ 1
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΑΣΩΝ ΘΕΣΕΙΣ 1
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ ΚΛΑΔΟΣ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΦΥΛΑΚΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΘΕΣΕΙΣ 2

ΦΟΡΕΑΣ ΔΗΜΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
ΕΔΡΑ / ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 2266022066
ΒΑΣΕΙ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν.3250/2004
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ 29/12/2009
ΔΗΜΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ Ιστοσελίδα
Τηλέφωνα: 2266350100, 2266350111