Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ο ποταμός Κότσαλος στην Ναυπακτία

Ο ποταμός Κότσαλος είναι ένας απ' τους μεγάλους παραπόταμους του Εύηνου. Αποστραγγίζει τα δυτικά βουνά της Ναυπακτίας, από την Άνω Χώρα και το Σίμο, μέχρι την Αμπελακιώτισσα και τον Πλάτανο. Στο επάνω τμήμα του, μεταξύ Άνω Χώρας και Αμπελακιώτισσας, είναι τα στενό φαράγγι του Κάκαβου, το οποίο είναι και επισκέψιμο μέσω ενός πετρόχτιστου μονοπατιού που παλιά ένωνε τα δυο χωριά και το οποίο επισκευάστηκε πρόσφατα.

Μετά την έξοδο του Κάκαβου, κάτω απ' τη Πόδο, το ποτάμι κυλάει ... ανάμεσα σε βαθιά, δασωμένα φαράγγια. Μια ιδέα του ποταμού μπορούμε να πάρουμε από ψηλά, ακολουθώντας το χωματόδρομο από Ποκίστα προς Μηλιά, Δορβιτσιά και Πόδο.


Το Σάββατο 20 Μαρτίου προσεγγίσαμε απ' αυτή ακριβώς τη διαδρομή τον Κότσαλο και ακολουθήσαμε με τα καγιάκ μας τη ροή του, από τη γέφυρα Πόδου - Αμπελακιότισας ως τη γέφυρα Ποκίστας - Πλάτανου. Ενδιάμεσα περάσαμε κι απ' τη γέφυρα της Χόμορης.

Εικόνες απ' την είσοδο του ποταμού


Το ποτάμι είναι πολύ όμορφο. Δασωμένο με πλατάνια σ' όλη του την πορεία και στολισμένο με βράχινα χαμηλά φαράγγια, που όμως δεν απαγορεύουν την πρόσβαση με τα πόδια. Στην κατά τη ροή δεξιά όχθη μάλιστα, υπάρχει στο πρώτο κομμάτι και παλιό πέτρινο μονοπάτι. Μετά τη Χόμορη, πέφτει απ' τ' αριστερά και ένα ακόμη μεγάλο ρέμα, η Δρακόβρυση.

Εικόνες απ' το κομμάτι του ποταμού, μεταξύ Πόδου και Χόμορης


Δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι του ποταμού δεν συναντήσαμε κάποια τοξωτή γέφυρα, απ' αυτές που κοσμούν τα περισσότερα ελληνικά ποτάμια - μόνο κάτι ερείπια πριν τη γέφυρα της Χόμορης. Τα εναπομείναντα πέτρινα γεφύρια είναι πιο ψηλά στον Κάκαβο και πιο χαμηλά, μετά τη Δορβιτσιά. Συναντήσαμε όμως ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και μια εικόνα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη.

Στο φαράγγι της Χόμορης, στα μισά περίπου για τη γέφυρα της Ποκίστας, τα δέντρα που στέκονται ψηλά πάνω απ' τις δυο όχθες, έχουν λυγίσει τα κλαριά τους φτιάχνοντας μια φυσική αψίδα που υποδέχεται και τιμά τους τυχερούς επισκέπτες. Αυτή την εικόνα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.



Δυστυχώς, ο Κότσαλος, όπως και τα μικρότερα ρέματα που τον τροφοδοτούν, η Δρακόβρυση και το Ξηρόρεμα του Πόδου, απειλούνται άμεσα από την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων. Έχουν κατατεθεί αιτήσεις και έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής για τρία υδροηλεκτρικά έργα, το ένα μάλιστα δίδυμο.


Στο χάρτη επάνω (τμήμα του υπό κατασκευή χάρτη με τα σχεδιαζόμενα υδροηλεκτρικά στην Ελλάδα) βλέπετε στο κέντρο τα τρία σχεδιαζόμενα υδροηλεκτρικά στον Κότσαλο. Αριστερά ανάλογα ΥΗΕ στα Φιδάκια και δεξιά στο Μόρνο. (Μπορείτε πάντα να κλικάρετε πάνω στη φωτό για μεγαλύτερη διάσταση)

Μικρό ΥΗΕ Ρέμα Κότσαλος & Ρέμα Δρακόβρυση
Ισχύς: 2.79 MW
Φορέας: ΑΜΙΑΝΤΙΤ Greek Power AE
Θέση 1ης Υδροληψίας στο συμβολή του ρέματος της Χόμορης
Θέση 2ης Υδροληψίας στο ρέμα της Δρακόβρυσης στο ύψος της Μηλιάς
Θέση Υδροηλεκτρικού Σταθμού στον Κότσαλο, στο ύψος της Αγίας Τριάδας
Βρίσκεται στο στάδιο αδειοδότησης. Έχει την Άδεια Παραγωγής ΑΔ-00431


Το ρέμα της Δρακόβρυσης

Μικρό ΥΗΕ Πόδος, Ρέμα Ξηρόρεμα
Ισχύς: 0.60 MW
Φορέας: Ηλέκτωρ ΑΕ
Θέση Υδροληψίας στο ρέμα Ξηρόρεμα, στη θέση του δρόμου από την Πόδο.
Θέση Υδροηλεκτρικού Σταθμού στη συμβολή με τον Κότσαλο, 300 περίπου μέτρα μετά τη γέφυρα Πόδος - Αμπελακιώτισσα.
Βρίσκεται στο στάδιο αδειοδότησης. Έχει την Άδεια Παραγωγής ΑΔ-00424

Το τρίτο υδροηλεκτρικό είναι περίπου 1200 μέτρα μετά

Μικρό ΥΗΕ Πηγή Κότσαλου
Ισχύς: 3.18 MW
Φορέας: Ηλέκτωρ ΑΕ
Θέση Υδροληψίας στον Κότσαλο 1200 περίπου μέτρα ανάντι της γέφυρας Ποκίστας-Πλάτανου
Θέση Υδροηλεκτρικού Σταθμού 1000 περίπου μέτρα μετά τη γέφυρα Ποκίστας-Πλάτανου
Βρίσκεται στο στάδιο αδειοδότησης. Έχει την Άδεια Παραγωγής ΑΔ-00426

Επάνω και κάτω:Ο Κότσαλος στη γέφυρα της Χόμορης. Αν υλοποιηθούν τα υδροηλεκτρικά, μόνο φωτογραφίες σαν αυτές θα μας θυμίζουν το ποτάμι όταν αυτό ζούσε...

Να σημειώσω εδώ πως εφόσον έχει δοθεί Άδεια Παραγωγής, το έργο μπορεί να γίνει εφόσον δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από το Δασαρχείο, την Αρχαιολογία, τις τοπικές κοινότητες και δημοτικές αρχές.


Οι Φίλοι των Ποταμών βρέθηκαν στον Κότσαλο και πιστεύουν πως το όμορφο αυτό ποτάμι μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, είτε ως προορισμός για καγιάκ, μια και το επίπεδο δυσκολίας που συναντάμε είναι εύκολο έως μέτριο, είτε ως γενικός φυσιολατρικός προορισμός.
Το υπάρχον πέτρινο μονοπάτι που κατασκεύασαν οι παλιοί στα βράχινα τοιχώματα του Κότσαλου (φωτό επάνω), σίγουρα μπορεί να συντηρηθεί - συμπληρωθεί και ν' αποτελέσει μια υπέροχη πεζοπορική εκδρομή, όπως αυτή που υπάρχει και το επάνω τμήμα του Κότσαλου, το φαράγγι του Κάκαβου.

Πεζοπόρος στη γέφυρα του Κάκαβου. Φωτό από Blog Κλεπά Ναυπακτίας

Η ομορφιά είναι εκεί. Θα την αφήσουμε να χαθεί; Οι δυνατότητες πρόσβασης και αξιοποίησής της για έναν υγιειή φυσιολατρικό τουρισμό είναι στο χέρι μας.

Από Οι φίλοι των ποταμών

Σας συνιστούμε Ελληνοφρένια



http://www.skai.gr/player/Radio/?MMID=111135

Δίκη Κορκονέα-Σαραλιώτη Άρση τηλεφωνικού απορρήτου για έναν αστυνομικό και μία μάρτυρα Με ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου

Την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ενός αστυνομικού που ήταν παρών κατά τη διάρκεια της αυτοψίας αλλά και μιας μάρτυρος την οποία η αστυνομία μέχρι πρότινος εμφάνιζε ως αγνώστων στοιχείων και υπέδειξε το σημείο στο οποίο βρισκόταν ο Αλέξανδρος, όταν πυροβολήθηκε, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Άμφισσας που εκδικάζει την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Το αίτημα του εισαγγελέα της έδρας για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου έγινε ομόφωνα δεκτό από το δικαστήριο, καθώς οι δύο ... μάρτυρες κατά την εξέτασή τους υπέπεσαν σε πλήθος αντιφάσεων.

Κατά την κατάθεσή της, στις 10/3 η μάρτυς ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα της αυτοψίας, καθώς, όπως υποστήριξε, "δεν είδα τον Αλέξανδρο να πέφτει, αλλά ένα παιδί να σκύβει σαν να ήθελε να σηκώσει κάτι. Αυτό υπέδειξα στους αστυνομικούς. Ποτέ δεν είπα ότι το παιδί έπεσε στο συγκεκριμένο σημείο, που έχει σημειωθεί στο σχεδιάγραμμα".

Η δίκη των δύο ειδικών φρουρών συνεχίζεται.
Από enet.gr/

Στις 3 Μαΐου η πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Σε ρυθμούς Πανελλαδικών εξετάσεων κινούνται ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, καθώς τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ και το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Και φέτος οι Πανελλαδικές θα ξεκινήσουν στις 3 Μαΐου για τους υποψηφίους των ΤΕΕ, ενώ για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων οι εξετάσεις αναμένεται να αρχίσουν περί τη 17η Μαΐου (σ.σ.: ακόμη δεν έχουν επίσημα κοινοποιηθεί οι ημερομηνίες).
Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, τη Δευτέρα 3 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και ειδικότητας των υποψηφίων για εισαγωγή στα... ΤΕΙ με το σύστημα των εισιτηρίων εξετάσεων των πτυχιούχων Β’ κύκλου ημερησίων ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων.

Οι διαγωνισμοί γι’ αυτή την κατηγορία των υποψηφίων θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010. Οι απόφοιτοι Β’ κύκλου εσπερινών ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων εξετάζονται στις 3 Μαΐου στα Νέα Ελληνικά και στις 4 Μαΐου στα Μαθηματικά.

Οι υποψήφιοι κατά την προσέλευσή τους στις εξετάσεις πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο επίσημο πιστοποιητικό για την ταυτότητά τους έγγραφο, το δελτίο εξεταζομένου και δύο στυλό διαρκείας (χρώματος μπλε ή μαύρου) ανεξίτηλης μελάνης, μολύβι, γομολάστιχα.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 17.00. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης το αργότερο μέχρι τις 16.30. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας Αρχιτεκτονικό Σχέδιο για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.
Από Έθνος

Η Γερμανική Κυβέρνηση για τον Firerox

Προειδοποίηση προς τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν το Firefox απηύθυνε η γερμανική κυβέρνηση, επικαλούμενη λόγους ασφάλειας.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε από το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια των Πληροφοριών (BSI) και θυμίζει παρόμοια ανακοίνωση, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο για τον Internet Explorer.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία, το Firefox δείχνει ευάλωτο σε επιθέσεις χάκερ που στόχο έχουν να παραβιάσουν τα συστήματα των χρηστών για να «τρέξουν»... κακόβουλα προγράμματα.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία του Firefox, μια έκδοση που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα θα λύσει το πρόβλημα. Το BSI, ζήτησε από τους πολίτες να σταματήσουν να το χρησιμοποιούν το Firefox μέχρι να κυκλοφορήσει η νέα έκδοση.

Η ευαισθησία του Firefox επιβεβαιώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρία Mozilla την περασμένη εβδομάδα στο μπλογκ που συνδέεται με την ασφάλεια των προϊόντων της.
Από τα Νέα,

Σεισμός μικρής έντασης στο Καρπενήσι


Σεισμός μεγέθους 3,6 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί στις 8:54 με επίκεντρο 17 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά του Καρπενησίου σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και έγινε ελάχιστα αισθητός στην Φωκίδα

Εισήγηση για πλαφόν στα καύσιμα σε οκτώ νομούς, η Φωκίδα μέσα σε αυτούς

Την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων τουλάχιστον για την περίοδο των εορτών εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στα συναρμόδια υπουργεία.

Πρόκειται για τους απομακρυσμένους νομούς της χώρας όπου συνήθως οι τιμές της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση προς τα πάνω σε σχέση με τη μέση τιμή της βενζίνης.

Έτσι προτείνεται να μπει πλαφόν σε όλα τα πρατήρια της Κρήτης και στους νομούς ...Δωδεκανήσων, Θεσπρωτίας, Φωκίδας και Πρέβεζας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ύψος του πλαφόν προτείνεται να κυμανθεί στα επίπεδα των τιμών του περασμένου Ιανουαρίου όταν η μέση τιμή κυμαινόταν μεταξύ 1,10 και ένα 1,20 ευρώ, πριν δηλαδή τη διπλή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή την ώρα η μέση τιμή της αμόλυβδης σε όλη τη χώρα διαμορφώνεται στο 1,45 το λίτρο και οι βενζινοπώλες εκτιμούν ότι η επιβολή πλαφόν με τον τρόπο που προτείνεται είναι πρακτικά ανέφικτη καθώς πρόκειται για μείωση που ξεπερνά τα 35λεπτά το λίτρο, όσο σχεδόν είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Από www.skai.gr