Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΦΩΚΙΔΑΣ Ν.ΦΟΥΣΕΚΗ, ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΤΕΑΣ


Αγαπητέ Δήμαρχε, Φίλε Αριστείδη, Σε απάντηση της από 29.06.2010 ανοικτής επιστολής σου με την οποία με καλείς στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιτέας προκειμένου να διατυπώσω την άποψή μου σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα του «Καλλικράτη», σου γνωρίζω τα ακόλουθα:
Τιμώ τις προσπάθειες, που ως Δήμαρχος καταβάλλεις προκειμένου να εξασφαλίσεις ότι θεωρείς ότι είναι το πλέον συμφέρον για το Δήμο Ιτέας, του οποίου έχεις την τιμή να είσαι Δήμαρχος σε σχέση με την υπό θεσμοθέτηση νέα διοικητική μεταρρύθμιση της ... χώρας και το σχέδιο «Καλλικράτης».
Όσον με αφορά ως Νομάρχης Φωκίδας, έχω επιμελώς φροντίσει να μην τοποθετηθώ και θα το πράξω μέχρι τέλους, στο Θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά το χωροταξικό των Νέων Δήμων. Αντίθετα έχω διατυπώσει σαφείς θέσεις εγγράφως σε όλα τα όργανα και τα φόρα, τόσον όσον αφορά τα θεσμικά όσον και σε ότι αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό στο δεύτερο βαθμό, δηλαδή την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που προβλέπει ο «Καλλικράτης» . Θέση επί των θεμάτων αυτών έχει επίσης πάρει και το Νομαρχιακό μας Συμβούλιο σε σχετική συνεδρίασή του.Οι λόγοι για τους οποίους δεν παίρνω θέση είναι οι κάτωθι τρεις:

Α. Ως Νομάρχης του Νομού Φωκίδας είμαι υποχρεωμένος να εκπροσωπώ τους Πολίτες του Νομού μας ισοτίμως και ισομερώς. Διατύπωσα εξ αρχής – από την πρώτη στιγμή – την άποψη μου και τη θέση μου όσον αφορά τη χωροταξική Θέση της Φωκίδας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ενάντια στις φωνές και την άποψη, που είχε και με χάρτες που διακινούνταν στο διαδίκτυο διατυπωθεί, που υποστήριζαν ότι η Φωκίδα έπρεπε να τοποθετεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Την άποψη αυτή την υποστήριξα και εξακολουθώ να την υποστηρίζω σε όλα τα όργανα.

Β. Οι τοπικές κοινωνίες των Δήμων έχουν εκλεγμένους Δημάρχους για να εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους σε όλες τις περιπτώσεις. Ακόμα και σε εκείνες που τα συμφέροντα των Δημοτών τους είναι σε αντιδιαστολή με τα συμφέροντα πολιτών άλλων Δήμων που βρίσκονται στον ίδιο Νομό.

Γ. Η οποιαδήποτε θέση μου ή άποψη μου για την χωροταξική κατανομή των νέων Δήμων του Νομού, ήθελε ερμηνευτεί από τον οποιοδήποτε, ως συναρτώμενη με προσωπικές βλέψεις και φιλοδοξίες που αυτός αυθαιρέτως θα είκαζε ότι μπορεί να έχω. Άρα η οποιαδήποτε τοποθέτησή μου μάλλον σύγχυση και παραφιλολογία Θα δημιουργούσε, παρά θα προσέφερε στην οποιαδήποτε υπόθεση.

Παρακαλώ η επιστολή μου αυτή να αναγνωσθεί επί λέξει στο Σεβαστό σας Συμβούλιο. Ως Ανοικτή δε η παρούσα επιστολή μου όπως και η αντίστοιχη δική σας πρόσκληση θα δημοσιευτεί και στον Τοπικό Τύπο.

Με τιμή

Νικόλαος Δημ. Φουσέκης

Νομάρχης Φωκίδα


Από oinoxori.gr

Λεφτά υπάρχουν ...αλλά για τις Τράπεζες

Από τα 110 δισεκατομμύρια που θα δανειστεί η χώρα τα 10 δισεκατομμύρια θα πάνε για το τρίτο πακέτο στήριξης προς τις τράπεζες.
Το πρώτο πακέτο ήταν 17 δισεκατομμύρια από την ΝΔ το δεύτερο πακέτο 11 δισεκατομμύρια από το ΠΑΣΟΚ και τώρα δανείζονται οι Έλληνες πολίτες μέσω του Ελληνικού κράτους από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξουν τις τράπεζες με τα υψηλότατα κέρδη τους με επιπλέον 10 δισεκατομμύρια.
Σαν να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται.
Μας έλεγαν ότι έχουμε χρέος 110% του ΑΕΠ και πρέπει να πάρουμε μέτρα . Παίρνει λοιπόν τα σκληρά μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους και τους πολίτες της χώρας μας ο υπουργός Παπακωνσταντίνου, αλλά παραδέχεται ταυτόχρονα οτι το έλλειμμα ... μετά το τέλος της τριετίας θα είναι πάνω από 140 % του ΑΕΠ .
Για ποιόν λόγο λοιπόν δανείζεται η χώρα μας με αυτόν τον τρόπο; Για να καταστρέψει την οικονομία της και να βρεθεί πιο κοντά στην κατάρρευση; Γιατί θα είναι πιο εύκολο τότε να ξεπληρώσει;
Μόνο τα 38 δις που δανείζουμε στις τράπεζες θα έφταναν για να μην καταφύγουμε στον δανεισμό για έναν χρόνο. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι 368 δις .
Η δημιουργία κρατικής τράπεζας με συνένωση του Ταμιευτηρίου της αγροτικής και του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Με την χρησιμοποίηση ελάχιστου ποσοστού των καταθέσεων που υπάρχουν στην χώρα μας το πρόβλημα δανεισμού θα είχε μειωθεί τάχιστα και όσοι πόνταραν στην χρεωκοπία θα είχαν χάσει.
Αντί γι αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των τραπεζιτών, να μην τους ανταγωνιστεί και να σύρει τους εργαζόμενους ομήρους των υποχρεώσεων τους στις τράπεζες με μειωμένους μισθούς ή ακόμα και άνεργους.
Αυτό που γίνεται είναι πόλεμος .
Ή θα καθίσουμε να μας ληστέψουν και να μας ρίξουν στην δουλεία , την απελπισία και την διάλυση ή θα πρέπει να φωνάξουμε, αν δεν τους σταματήσουμε τώρα αύριο τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «η Εκκλησία θα σταθεί δίπλα στον 'κλυδωνιζόμενο' λαό»

Ας μην μας φορολογούσαν κι εμάς και ας μην μας έκοβαν τον μισθό. Αν φορολογούσαν την εκκλησία , τότε και εμείς θα είχαμε κάθε λόγο να σταθούμε ...δίπλα της .

Με αφορμή την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, δήλωσε ότι η Εκκλησία θα σταθεί δίπλα στον “κλυδωνιζόμενο” λαό. Αναλυτικότερα ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε : «Με αφορμή τα δύσκολα μέτρα και την κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η πατρίδα μας, αισθάνομαι την ανάγκη να διατρανώσω προς πάσα κατεύθυνση ότι η Εκκλησία μας, όπως πάντοτε το έπραττε άλλωστε, θα σταθεί δίπλα στον ... κλυδωνιζόμενο λαό μας συμπάσχοντας μαζί του και συνδράμοντάς τον ακόμη και από το υστέρημά Της.
Είναι αδήριτη όμως ανάγκη να σταθούμε ενωμένοι, να αντλήσουμε δύναμη από την πίστη μας στον Θεό που πάντοτε βοηθούσε και βοηθά αυτόν εδώ τον τόπο. Η ελπίδα μας για πρόοδο και ανάπτυξη πρέπει να παραμείνει άσβεστη και μαθαίνοντας από τα λάθη μας, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά, να προχωρήσουμε ενωμένοι, δυνατοί και αισιόδοξοι. Ο Θεός ας είναι βοηθός μας».
© 2010 Αθηναϊκό Πρακτορείο

Το καλοκαιράκι έρχεται


Μια φωτογραφία από την παραλία της Ιτέας και την νεολαία της που ξεκίνησε τα μπάνια.
Μια βόλτα στην φύση μπορεί να ξαναδώσει πίσω την ομορφιά που ψάχνει η ψυχή.

Μάζεμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιτέα


Σήμερα Δευτέρα 3 Μαΐου τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται στο παλιό Δημαρχείο της Ιτέας στις 8:00 για να συντονίσουμε την δράση μας ενάντια στην επιβολή του πακέτου των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης.
Υπάρχει και άλλη λύση να τους ... σταματήσουμε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΦΑΓΕΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, Ε.Ε., ΔΝΤ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κυβέρνηση του κ Παπανδρέου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σιδερένια μπότα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανήγγειλαν σήμερα την μαζική εξόντωση των εργαζομένων των συνταξιούχων και των εργασιακών τους και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων δίνοντας ταυτόχρονα νέα προνόμια στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Με τα μέτρα που εξήγγειλαν πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις, φορτώνουν νέα φορολογικά βάρη, οδηγούν στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους, διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση, οδηγούν την κοινωνία στη φτώχια.

Τα μετρά δεν περιορίζονται μόνο στο Δημόσιο τομέα όπως ψευδώς ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, αλλά επεκτείνονται και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ικανοποιώντας όλα τα αιτήματα των εργοδοτών όπως η κατάργηση του κατώτερου μισθού και της ΕΓΣΣΕ, οι ελεύθερες απολύσεις, η μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, η κατάργηση της διαιτησίας.

Στον πόλεμο που κήρυξαν η απάντηση δεν είναι άλλη από την αντεπίθεση όλων των εργαζομένων και του λαού μας, μέσα από μαζικούς ενωτικούς αγώνες.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Απέναντι στην πτώχευση της κοινωνίας και την εξαθλίωση της εργατικής τάξης, πρέπει να στηθεί ένα μέτωπο αντίστασης από Συνδικάτα, κοινωνικές οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την καταδίκη της Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν.

Από αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους με απεργίες διαδηλώσεις, καταλήψεις και μαζικές διαμαρτυρίες με πρώτο μεγάλο σταθμό κορύφωσης την απεργία στις 5 Μάη όπου οι δρόμοι και οι πλατείες της Ελλάδας θα γεμίσουν από απεργούς διαδηλωτές, που θα αποτελέσουν την ασπίδα προστασίας για τους μισθούς μας τις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση και τα εργασιακά μας δικαιώματα.


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Από syrizafokidas

Η ΔΩΡΙΔΑ ΑΝΤΙΔΡΑ.OXI ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ

Μεγάλη συγκέντρωση – διαμαρτυρία , για τα..Καλλικρατικά..τερτίπια , πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Λιδορίκι , με την ευκαιρία της σχετικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας .

Παρευρέθηκαν , επίσημοι , εκπρόσωποι Συλλόγων των γύρω χωριών , αλλά και Συλλόγων των Αθηνών και φυσικά πλήθος “ αγανακτισμένων “ ( δικαίως.. ) Δωριέων ..

Εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας , και προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις , με πρώτη το αυριανό , στις 6 π.μ της Δευτέρας , συμβολικό κλείσιμο του δρόμου Αμφίσσης – Λιδορικίου , στο ύψος της διαστάυρωσης Ερατεινής .

Δεν ξέρουμε , τι ακριβώς έχει ..” συμβεί “ , αλλά αυτό που πιστεύαμε , πως δηλαδή , όλα ... αποφασίστηκαν στο..” γόνατο “ και μάλιστα “ ερήμην “ του..ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΔΩΡΙΚΟΎ ΛΑΟΥ , αρχίζει να ..επιβεβαιώνεται περίτρανα .

Χθες φιλοξενήσαμε επιστολή του αγαπητού φίλου , υποψήφιου Βουλευτού Φωκίδας , με το ΠΑΣΟΚ , του Γιώργου Παπαλεξίου , προς τον κ. Ραγκούση και άλλα κορυφαία Κυβερνητικά , και όχι μόνο , στελέχη του κόμματός του , στην οποία , ούτε λίγο ..ούτε πολύ , αναφέρει , ΠΩΣ ΔΕΝ ΡΩΤΗΘΗΚΑΝ , ΚΑΝ , ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ , και με τη σειρά μας ρωτάμε και μεις : Ο ΚΟΣΜΟΣ , ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΔΕΝ ΡΩΤΗΘΗΚΑΝ , αφού ΚΑΝΕΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΜΑΣ , ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΕΝ ΡΩΤΗΘΗΚΑΝ , ΤΟΤΕ ΜΕ..ΠΟΙΟΥΣ…ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΤΗΚΑΝ ; ΠΡΟΦΑΝΩΣ…ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ..

Μα τότε σύντροφοι , αυτό δεν λέγεται…ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ , ΟΟΟΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ , ΑΥΤΟ..ΛΕΓΕΤΑΙ , ΣΤΟ…ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ..ΑΠΛΑ …ΠΑΡΕΪΣΤΙΚΗ…ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΑ , και βέβαια , θέματα σοβαρά , όπως Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ , δεν είναι για κουβέντα…καφενείου , έτσι νομίζουμε …

Πολλά βέβαια , όσον αφορά στο..” χρόνο “ που έσκασε το..θέμα , λέγονται , και ίσως κάποια να έχουν και…βάση , αν λάβουμε υπόψη τον τρόπο με τον οποίο , συνήθως ..ενεργούν ..αντιπερισπασματικά , όταν ..υπάρχει “ μείζον “ και..” οξύ “ ..κοινωνικόν..πρόβλημα στην..περιρρέουσα..ατμόσφαιρα , κοντολογίς , όταν το..κλίμα είναι ..βαρύ , όπως λέμε..χαμηλό..βαρομετρικό , και προβλέπονται…μποφόρια ..μπόλικα , πετάμε και..μια..” μολότωφ “ , ε..όλο και κάποιοι θα..γυρίσουν προς τα εκεί…οπότε βλέποντας και..κάμοντας , π’ λένι…

Ο αγώνας , πάντως , θα συνεχίστεί , μέχρι , να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που δημιουργούν στον τόπο μας , με παρόμοιες ..επι..γονάτιες αποφάσεις ..

Καλό σας βράδυ ….Κ.-
Από lidoriki.com

Σε κοινοπραξία τραπεζών η αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων

Δεν χρειάζεται πλέον οι δωροδοκίες και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές με τα δομημένα ομόλογα που μας ταλαιπώρησαν το προηγούμενο διάστημα.
Ο Λοβέρδος και η Κυβέρνηση αποφάσισαν να δώσουν όλα τα χρήματα και τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων απευθείας στους διαχειριστές των δομημένων ομολόγων στις τράπεζες.
Τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων θα αναλάβει κοινοπραξία τραπεζών, ενώ η κινητή περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μιλώντας σήμερα, Δευτέρα, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στις προβλέψεις του υπό κατάθεση ασφαλιστικού ...νομοσχεδίου, το οποίο θα παρουσιασθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και απεκάλυψε πως η ακίνητη περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων θα περάσει υπό την διαχείριση κοινοπραξίας τραπεζών, ίσως υπό την μορφή ανωνύμου εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Ο κ. Λοβέρδος έχει επανειλημμένως αναφερθεί στο πολύ μεγάλο πρόβλημα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων και γενικότερα των εποπτευόμενων οργανισμών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Κυρίως έχει εντοπίσει «δυσλειτουργίες» στην πολιτική για τις μισθώσεις των κτιρίων που χρησιμοποιούν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αδιαφανείς διαδικασίες και προβληματικές τεχνικά επιλογές που οδηγούν στην ελλιπή χρησιμοποίηση των κτιρίων.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας 68 Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, η αντικειμενική αξία του συνόλου των ακινήτων των ασφαλιστικών οργανισμών ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει κατά ποσοστό 65,71% επαγγελματικούς χώρους, κατά ποσοστό 14,10% ξενοδοχεία, κατά 12,54% αγροτεμάχια και οικόπεδα, κατά 5,34% κινηματογράφους και θέατρα, κατά 1,40% νοσοκομεία και μόλις κατά 0,31% διαμερίσματα.

Μάλιστα, τα ίδια στοιχεία έχουν καταδείξει ότι η αξία που αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία είναι η αντικειμενική και όχι η αγοραία και πως το 20% της συνολικής ακίνητης περιουσίας των ταμείων παραμένει αναξιοποίητο.

Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι η κοινοπραξία τραπεζών να αναλάβει την πλήρη καταγραφή όλων των ακινήτων και την εκτίμηση της αγοραίας αξίας αυτών, την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων μισθώσεως των μισθωμένων ακινήτων, τη βέλτιστη εκμετάλλευση των ακινήτων και τον συνεχή έλεγχο, αλλά και την αξιοποίηση με μεθόδους όπως η αντιπαροχή, η μακροχρόνια μίσθωσης κ.λπ.
Από in.gr

Τα πιο ωραία παραμύθια...

Ο βασιλιάς όρθιος πάνω στην αυτοκρατορική γαλέρα, σήκωσε το βλέμμα του στον τρούλο της Αγίας του Θεού Σοφίας που αστραποβολούσε στον ήρεμο Κεράτιο. Ένιωθε σίγουρος και ισχυρός μετά τη μεγάλη επιτυχία του ταξιδιού στην Δύση. Η βοήθεια που θα ερχόταν θα έσωζε την έστω και ξεθωριασμένη αυτοκρατορία του από την ορμή των Οθωμανών του Μουράτ, που είχαν ήδη πατήσει τα Γιάννενα και την Θεσσαλονίκη.

Φεβρουάριος του 1440. Ο αυτοκράτορας Ιωάννης ο Η' ο Παλαιολόγος επιστρέφει στην Βασιλεύουσα κάτι περισσότερο από δύο χρόνια μετά την αναχώρηση του, στις 27 Νοεμβρίου του 1437, για το μεγάλο ταξίδι με σκοπό τη σωτηρία της άλλοτε σπουδαίας αυτοκρατορίας της ανατολής, καλυμμένη πίσω από το θεολογικό ζήτημα της Ένωσης των Εκκλησιών. Ήταν η πρώτη φορά που μία τόσο μεγάλη βασιλική αποστολή ταξίδευε στην Δύση αλλά και η μοναδική φορά που ένας βυζαντινός αυτοκράτορας συνοδευόταν σε αποστολή στην Εσπερία από τον Πατριάρχη.

Ο Πατριάρχης Ιωσήφ ο Β', μέλος της επτακοσιομελούς αποστολής αποτελούμενη από αξιωματούχους, κληρικούς, επισκόπους, λόγιους, στρατιωτικούς, όλοι τους εξέχοντα μέλη, επιλεγμένα από το βυζαντινό αρχοντολόι συνοδευόμενοι από τους υποτακτικούς τους, δεν ήταν στα πλοία της επιστροφής. Πέθανε στην Φλωρεντία τον Ιούνιο του 1439 και κηδεύτηκε με ... μεγαλοπρέπεια στην εκκλησία της Σάντα Μαρίας Νοβέλλας. Είχε προλάβει την προηγούμενη του θανάτου του, να γράψει την ομολογία της προσωπικής του υποταγής σε οτιδήποτε "η Καθολική και Αποστολική Εκκλησία της Παλαιάς Ρώμης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού διδάσκει". Το χαρτί με το κείμενο βρέθηκε στο γραφείο του δωματίου που τον φιλοξενούσε.

Η μεγάλη αποστολή των βυζαντινών είχε φτάσει στην Βενετία τον Μάρτιο του 1438 με τα παπικά πλοία, μισθωμένα με έξοδα του ποντίφικα από την Βενετία, για να μεταφέρουν την βυζαντινή αποστολή στη Δύση. Τους υποδέχτηκε ο Δόγης με μεγάλες τιμές επιδεικνύοντας τον φανταχτερό πλούτο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας.

Πως να αισθάνθηκαν άραγε οι βυζαντινοί που περπάτησαν ανάμεσα στους κλεμμένους θησαυρούς της Πόλης από το πλιάτσικο των σταυροφόρων του 1204, που στόλιζαν όπως και σήμερα, τους δημόσιους χώρους της μεγάλης θαλασσινής πολιτείας? Συνέχιζαν άραγε να νιώθουν ότι έπραξαν ορθά όταν λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την αναχώρησή τους για την Βενετία, αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στις γαλέρες που έφτασαν στην Βασιλεύουσα από την ανταγωνιστική προς τον Πάπα Σύνοδο των Πατέρων της Βασιλείας, που υποστηριζόταν από πολλούς Ευρωπαίους ηγεμόνες, και η οποία έφτασε πολλά υποσχόμενη για τη σωτηρία της αυτοκρατορίας?

Οι περιζήτητοι για βοήθεια από τους δυτικούς βυζαντινοί, είχαν αποφασίσει να ζητήσουν τη συνδρομή από τον αρχιερέα της Ρώμης. Του είχαν εμπιστοσύνη...

Στα δύο χρόνια που έμειναν στην Φεράρα αρχικά και αργότερα στην Φλωρεντία, τα έξοδα της βυζαντινής αποστολής ήταν καλυμμένα από το ταμείο και τους χορηγούς του Πάπα. Οι ταπεινώσεις και οι εκβιασμοί που βίωναν καθημερινά οι βυζαντινοί αντιπρόσωποι δεν είχαν τέλος. O αυτόπτης χρονικογράφος Συλβέστρος Συρόπουλος υπαινίσσεται ότι οι παπικοί δεν κατέβαλαν τα "τροφεία" πέντε μηνών στην αποστολή προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις των αντιπροσώπων. Θέμα υπήρχε και με τα έξοδα της επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο ο βυζαντινός αυτοκράτορας που συμμετείχε στις συνεδριάσεις όλων των συμβουλίων ήταν απόλυτος: Ένωση με κάθε τρόπο και μέσο. Η επιλογή της βοήθειας από την "αιρετική" Δύση ήταν μονόδρομος.

Έτσι, τα πρωτεία του Πάπα, η προσθήκη του filioque στο Σύμβολο της Πίστεως, η χρήση των αζύμων στη λειτουργία, έγιναν αποδεκτά από την βυζαντινή αντιπροσωπεία που υπέγραψε την συμφωνία της Ένωσης την Κυριακή 5 Ιουλίου 1439, με τον αυτοκράτορα Ιωάννη να υπογράφει ανακουφισμένος, βάζοντας πρώτος στη μέση κάτω από το κείμενο την πορφυρή υπογραφή του. Ο μοναδικός βυζαντινός ιεράρχης που δεν υπέγραψε ήταν ο επίσκοπος Εφέσου Μάρκος ο Ευγενικός.

Τώρα ακουμπισμένος πάνω στην βενετσιάνικη γαλέρα ο Βασιλιάς επιστρέφει ικανοποιημένος στην Πόλη. Μπορεί να αισθάνεται πλέον σίγουρος ότι έσωσε την αυτοκρατορία και τον βυζαντινό του Θρόνο...

Αυτό θα μπορούσε να ήταν το τέλος μίας σπουδαίας επιτυχίας του μεσαιωνικού ελληνισμού. Γιατί ο Ιωάννης Παλαιολόγος θα πεθάνει το 1448 και δεν θα δει τα αποτελέσματα της δυτικής βοήθειας, που συνοψίζονται στη φράση (σύμφωνα με τον Δούκα) του αδελφού του και διαδόχου του στο βυζαντινό Θρόνο, Κωνσταντίνου του Δραγάτζη, μπροστά στη Πύλη του Ρωμανού το ξημέρωμα της 29ης Μαΐου 1453: "Δεν υπάρχει χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι?"

"Ποιά ήταν τα πρακτικά οφέλη που αποκόμισαν ο βασιλιάς Ιωάννης Παλαιολόγος και η συνοδεία του?" αναρωτιέται ο Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος στο δέκατο τέταρτο βιβλίο του πονήματος του με τίτλο "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" για να απαντήσει ο ίδιος λίγο παρακάτω (το απόσπασμα είναι από την έκδοση του Κάκτου το 1992, στη σελίδα 157):

"Πληρώθηκαν τα έξοδα επιστροφής τους και πήραν ακόμη 300 άνδρες, τη συντήρηση των οποίων ανάλαβε εφ' όρου ζωής ο Πάπας και δύο γαλέρες.... Κι έτσι όλη η θυσία στην οποία υποβλήθηκε το ελληνικό έθνος, θυσία των πατροπαράδοτων δογμάτων και δικαιωμάτων του ανταμείφθηκε με 300 άνδρες και δύο γαλέρες."

Η ορθόδοξη ψυχή του μεσαιωνικού ελληνισμού κατατέθηκε στα πόδια της Δύσης, ως ενέχυρο για μία βοήθεια που αποδείχτηκε αέρας κοπανιστός...

Στις ημέρες μας, η ανακύκληση της ιστορίας περιέχει τα ίδια πάνω κάτω παραμύθια, παρουσιαζόμενα ως "εθνικές επιτυχίες" και σκληρές πλην μονόδρομες επιλογές. Για μία ακόμα φορά το νεοελληνικό κρατίδιο θα βιώσει στο σαρκίο του, αυτό, τραγικά πρώτο στην Ευρώπη, τα σημάδια της βαρβαρότητας μίας εποχής που ο κόσμος της εργασίας θα νιώσει για τα καλά τα ερχόμενα χρόνια. Και θα είναι όλα όσα περιέγραφε για τον καπιταλισμό ο Κάρολος Μάρξ στο γνωστό μανιφέστο του. Γιατί τόσα χρόνια μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο , η ευημερία και το κοινωνικό κράτος των δυτικών κοινωνιών, στηριζόταν στις πλάτες των σοβιετικών καταπιεσμένων εργατών που λειτουργούσαν ανασχετικά, ως αντίπαλο δέος στις ορέξεις των κάθε λογής λύκων.

Η ψωροκώσταινα σήμερα πρωτοπορεί όπως έκανε άλλωστε και τόσες άλλες φορές στο παρελθόν, όταν πλήρωσε τη μεταστροφή των ευρωπαϊκών συσχετισμών δυνάμεων αλλά και των στρατηγικών επιλογών των μπολσεβίκων του Λένιν να στηρίξουν τον Κεμάλ με την μικρασιατική καταστροφή του ελληνισμού της Ιωνίας, όταν τη δεκαετία του σαράντα, σαν πιστό προτεκτοράτο στις επιλογές των Εγγλέζων υπέφερε την γερμανική Κατοχή φτάνοντας μάλιστα στα όρια της γενοκτονίας τον χειμώνα του 1942, αφημένη στην τύχη της από τους προστάτες της που έφτασαν εδώ σε μία εκστρατεία για τα μάτια σε Μακεδονία και Κρήτη, όταν αργότερα εγκαινίαζε τον ψυχρό πόλεμο στην παγκόσμια σκακιέρα με τον εμφύλιο του 1946-1949, όταν πλήρωσε την υποταγή της κάνοντας το καλό παιδί στους δυτικούς συμμάχους, προδίδοντας τον Μακάριο το καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο.

Σήμερα, η σοσιαλιστική ψυχή του Παπουτσή κατατίθεται τάχα δήθεν στα πόδια των Ευρωπαίων και Αμερικανών για να μας σώσουν. Μόνο που αυτά μας τα είπαν και άλλοι νωρίτερα. "Κανείς δε μπορεί να καταργήσει τη σοσιαλιστική ψυχή μου" κραύγαζε ο γιος του πρωτοπόρου σοσιαλιστή, ο Μπενίτο Μουσουλίνι το 1914 όταν εκδιωκόταν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ιταλίας και την αρχισυνταξία της εφημερίδας "Avanti".

Το μόνο που ίσως μας κάνει να αισιοδοξούμε αγαπητοί φίλοι είναι ότι η ψυχή αυτού του τόπου, όπως και να την αντιλαμβάνεται ο καθένας, αποδείχτηκε πάντα, από την τραγική πτώση της Πόλης και δώθε, να είναι πιο ισχυρή αλλά και πιο ανθεκτική από την κοσμική εξουσία και τις ανεπάρκειες της. Και αυτό είναι το μόνο που με κάνει να πιστεύω ότι ετούτοι εδώ που μας κουβάλησαν δε θα περάσουν και τόσο καλά...

ΥΓ1 Ο τίτλος του ποστ είναι δανεισμένος από εδώ.

ΥΓ2 Το προηγούμενο ποστ γράφτηκε την επομένη των μέτρων του προγράμματος σταθερότητας της 2ας Φεβρουαρίου που υποτίθεται ότι θα ήταν υπερ-αρκετά για φέτος. Το επόμενο μετά τα επόμενα μέτρα προσεχώς αγαπητοί συνμπλόγκερς. Με τις υγείες μας.
Από vasikosmetoxos

Στην Ιτέα το Σαββατοκύριακο οι αγώνες του Ν.Ο. Ιτέας για άνοδο στην Ά Εθνική

ΦΙΛΑΘΛΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΤΕΑΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1964
Γραφεία : Δημοτικό Κολυμβητήριο Ιτέας 33200 ΙΤΕΑ
Τηλ. & Φαξ : 2265034144

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Β’ Φάση Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών

Σας γνωρίζουμε ότι το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Μαΐου 2010, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Ιτέας θα διεξαχθεί η τελική φάση του Πρωταθλήματος Α2 Γυναικών, με τη συμμετοχή των ομάδων ΠΑΟΚ, Ν.Ο. ΡΕΘΥΜΝΟΥ, Ν.Ο. ΛΑΡΙΣΑΣ και Ν.Ο.ΙΤΕΑΣ. Ο Πρωταθλητής θα ανέβει στην Α1 Εθνική Κατηγορία.
Το πρόγραμμα είναι: ...
ΟΜΙΛΟΣ ΙΤΕΑΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΙΤΕΑΣ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

1η αγωνιστική Σάββατο 8/5/10
ΩΡΑ: 20:30 ΝΟ ΙΤΕΑΣ - ΝΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΩΡΑ: 21:30 ΠΑΟΚ - ΝΟ ΛΑΡΙΣΑΣ


2η αγωνιστική Κυριακή 9/5/10
ΩΡΑ: 09:30 ΠΑΟΚ - ΝΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΩΡΑ: 10:30 ΝΟ ΙΤΕΑΣ - ΝΟ ΛΑΡΙΣΑΣ


3η αγωνιστική Κυριακή 9/5/10
ΩΡΑ: 16:30 ΝΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ - ΝΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΩΡΑ: 17:30 ΠΑΟΚ - ΝΟ ΙΤΕΑΣ

Σας περιμένουμε όλους να στηρίξετε την προσπάθεια της ομάδας μας για την άνοδο στην Α1 Εθνική Κατηγορία.

Με τιμή
Για το Δ.Σ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΑΡΕΑΣ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΥΗ ΤΣΩΝΟΥ

Τα στατιστικά Απριλίου 2010 του Iteanet

Οι επισκέπτες του Ιτεανετ συνεχίζουν να το στηρίζουν και να το έχουν στην πρώτη θέση των προτιμήσεών τους στην Φωκίδα.
Κατά τον μήνα Απρίλιο οι επισκέπτες ήταν 16.151 από 17.401 που ήταν τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι σελίδες που διαβάστηκαν ήταν 38.445 από 43.877 που διαβάστηκαν τον μήνα Μάρτιο.
Η πτώση που παρατηρήθηκε ήταν φυσιολογική και στατιστικά πολύ μικρή αν λάβουμε υπ όψιν μας το σταμάτημα της λειτουργίας της ιστοσελίδας και την υπολειτουργίας της συνολικά... για διάστημα 10 ημερών.
Οι τελευταίες ημέρες του Απριλίου ήταν πολύ καλές όπως δείχνει και το γράφημα και δείχνουν ότι η άνοδος της σελίδας συνεχίζεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι πάνω από 2000 διαβασμένες σελίδες την ημέρα και οι πάνω από 1000 επισκέπτες της σελίδας καθημερινά, την έχουν φτάσει στην κατάταξη alexa στην θέση 248856 από την θέση 324.173 που είχε τον προηγούμενο μήνα διατηρώντας μια θέση γύρω στο 1400 στην Ελλάδα.
Η κατάταξη αυτή κάνει την ιστοσελίδα μας να είναι ψηλότερα από πολλές ιστοσελίδες μεγαλύτερων γειτονικών νομών και δίνει την δυνατότητα στην φωνή της Φωκίδας να ακουστεί ακόμα πιο μακρυά.
Από όλα τα στατιστικά όμως πιο πολύ μας αρέσει η ενασχόληση αρκετών νέων, ή και λιγότερο νέων ανθρώπων με την κατασκευή ιστοσελίδων στην περιοχή μας, γεγονός που αυξάνει τον πλούτο των ιδεών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ελπίζουμε έστω και λίγο να τους βοηθήσαμε με το παράδειγμά μας.
Ευχαριστούμε για την παρέα στο μεγάλο ταξίδι της ενημέρωσης και της αλλαγής της ζωής μας και του τόπου μας, ελπίζουμε να ανταποκριθούμε ακόμα καλύτερα σε αυτήν την προσπάθεια στο επόμενο διάστημα.
Μεχρι τότε συνεχίστε να μας στέλνετε τις ιδέες σας, τις απόψεις σας και τα σχόλιά σας.

Με 48ωρη απεργία στις 4-5 Μαΐου απαντά η ΑΔΕΔΥ

Την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 4 και 5 Μαΐου αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε έκτακτη συνεδρίασή της.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά «στα κυβερνητικά μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας και αγριότητας που λεηλατούν το εισόδημα, διαλύουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλο το Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα».

Απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά τόσο στην πανελλαδική απεργία της Τρίτης 4 Μαΐου και στο συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή που ... θα πραγματοποιηθεί στην περίπτωση κατάθεσης του νομοσχεδίου τη συγκεκριμένη μέρα, όσο και στη γενική πανελλαδική απεργία της 5ης Μαΐου και στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως στις 11 το πρωί.
Από naftemporiki.gr
Επιπλέον
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Δευτέρα 3 Μαΐου οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οπότε και αναμένεται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ- ΟΤΑ, προκειμένου να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργία την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Μαΐου. Την κινητοποίηση στηρίζει, με ανακοίνωσή της και η ΑΔΕΔΥ, που καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Καραϊσκάκη και στην πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.