Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ο Σύλλογος εργαζομένων στην Νομαρχία Φωκίδας για την απεργία στις 24 Φεβρουαρίου

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Συνάδελφοι Συναδέλφισσες
Δύο εβδομάδες μετά την προηγούμενη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου, καλούμαστε να συμμετάσχουμε ξανά στην κοινή απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 24 Φεβρουαρίου.
Τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί τότε, για πάγωμα των αυξήσεων, μείωση των επιδομάτων, αύξηση έμμεσων φόρων, και φόρος καυσίμων, φαίνεται ότι αποτελούν μόνο το πρώτο μέρος των μέτρων που θα προσπαθήσει η Κυβέρνηση να εφαρμόσει.
Από τότε άρχισε να συζητιέται το κόψιμο του δέκατου τέταρτου, και μετά του δέκατου τρίτου μισθού, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση των επιδομάτων με μέτρα που θα ανακοινωθούν στις αρχές του Μάρτη.
Ταυτόχρονα διαβάζουμε ότι το ΕΚΟΦΙΝ, που έχει αναλάβει την ... επιτήρηση της Ελληνικής οικονομίας, να ζητάει περαιτέρω μείωση μισθών, μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ ζητάει να γίνουν απολύσεις και από τον Δημόσιο Τομέα.
Η πλήρης κατάργηση όλων των εργατικών δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί με χρόνια αγώνων φαίνεται να μπαίνουν στο στόχαστρο της οικονομικής άρχουσας τάξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε μια σειρά από χώρες ο Δημόσιος Τομέας που έδωσε απλόχερα φτηνό χρήμα στις τράπεζες για να τις στηρίξει στην οικονομική κρίση, καλείται τώρα να δείξει το σκληρό του πρόσωπο στους εργαζόμενους, αυτούς δηλαδή που παράγουν τον πλούτο.
Με αφορμή το θέμα του Καλλικράτη, διαβάζουμε σημερινά δημοσιεύματα για υπουργό που έφερε στην επιφάνεια το θέμα της εφαρμογής των απολύσεων, σε περίπτωση που κάποια θέση, ή υπηρεσία του Δημοσίου καταργηθεί.
Συνάδελφοι στις διαπραγματεύσεις για την οικονομία δεν συμμετέχουν αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν, δεν συμμετέχουν οι εργαζόμενοι.
Η απεργία στις 24 Φεβρουαρίου μας δίνει την δυνατότητα να βγούμε στο προσκήνιο όλοι εμείς που μπορούμε και πρέπει να σταματήσουμε την εφαρμογή αυτών των μέτρων, οι ενωμένοι εργαζόμενοι.
Αυτός είναι ο διαπραγματευτής που πραγματικά φοβούνται οι οικονομικά ισχυροί, οι εργαζόμενοι που αμφισβητούν τα προγράμματα σταθερότητας και βγαίνουν στους δρόμους. Αυτό το κύμα των αντιδράσεων που ξεκινά σε ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί να σταματήσει την μεταφορά της οικονομικής κρίσης από τις τράπεζες στα σπίτια μας.
Δεν υπάρχει περιθώριο για απαισιοδοξία και απογοήτευση, δεν υπάρχει περιθώριο για αδιαφορία. Η απεργία της 24 Φεβρουαρίου είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουμε σαν εργαζόμενοι, αν θέλουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι και όχι να επιβιώσουμε σαν δούλοι.

Σύλλογος Εργαζόμενων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας
Από synaf.gr

Εξορμίσεις του ΚΚΕ στην περιοχή

Εξορμήσεις σε Αν. Στερεά και Εύβοια

Στο πλαίσιο της μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης του λαού για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής θύελλας, που διοργανώνει το ΚΚΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις της Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του Κόμματος προγραμματίζουν περιοδείες, συγκεντρώσεις και συσκέψεις στους παρακάτω, ανάμεσα σε άλλους, τόπους δουλειάς και κατοικίας.

Στην Εύβοια: Σήμερα το πρωί διοργανώνονται περιοδείες στα εργοστάσια της περιοχής Αλιβερίου. Στις 10.30 π.μ. στη «ΒΙΔΟΜΕΤ», στις 11 π.μ. στον «Παπαδιόχο» και στις 11 π.μ. στη «ΒΙΟΜΕΚ»

Στη Βοιωτία: Σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι, προγραμματίζονται εξορμήσεις στα εργοστάσια του ομίλου «Στασινόπουλου», «ΕΛΒΑΛ» και «ΧΑΛΚΟΥΡ».

Στη Φωκίδα: Τις επόμενες μέρες διοργανώνονται συσκέψεις στις περιοχές. Αύριο Τετάρτη 24/2 ... στις 6.30 μ.μ. στη Δεσφίνα, την Πέμπτη 25/2 στις 6.30 μ.μ. στην Ιτέα, την Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. στην Αμφισσα και τη Δευτέρα 1/3 στις 6.30 μ.μ. σύσκεψη εκπαιδευτικών στην Αμφισσα.

Στη Φθιώτιδα: Προγραμματίζονται περιοδείες και ομιλίες στελεχών του Κόμματος. Σήμερα Τρίτη στις 6 μ.μ. στην Ελάτεια και στις 6.30 μ.μ. στην Αμπλιανη. Την Πέμπτη 25/2 στις 6.30 μ.μ. στο Νέο Μοναστήρι και στην Αταλάντη. Την Παρασκευή 26/2 στις 6.30 μ.μ. στην Υπάτη και στη Μαλεσίνα.
Από rizospastis.gr

΄Ολοι στην Απεργία στις 24 Φεβρουαρίου

Θέση εργασίας ειδικού συνεργάτη στην Νομαρχία Φωκίδας

Ειδικό συνεργάτη με αγγελία ζητάει η Νομαρχία Φωκίδας, με κριτήριο την εμπειρία.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τπλέφωνο 22650 28532 ΦΑΞ: 22650 72767
Άµφισσα 12-2-2010 Αρ., Πρωτ :ΟIΚ 1172

ΘΕΜΑ: πρόσληψη Ειδικού Συνεργάτη σε τεχνικά θέματα δηµόσιων έργων
Ο Νομάρχης Φωκίδας
Έχοντας υπόψη:
1. Το άρθρο 105 του ΠΑ 30/1996 "Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης" όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα
2.Το άρθρο 67 του Ν.14"16/1984
3.Το άρθρο 14. παρ 2ια, του Ν. 2190/1994 και τις τροποποιήσεις αυτού "Σύστημα ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης"
4. Τις υπηρεσιακές ανάγκες
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ
Την πρόσληψη Ειδικού Συνεργάτη µε εµεπιρία σε έργα στερέωσης, ασφάλειας βραχώδων ή γαιώδων πρανών, γαιολισθήσεων και προστασίας εδαφών καθώς και ειδικών αντιπλημμυρικών έργων σε συνδυασμό µε την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Για την πλήρωση της θέσης αρκεί η ειδική εµπειρία στα αναφερόμενα αντικείμενα.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβληθούν στο Γραφείο Νομάρχη της Ν.Α. Φωκίδας µέχρι και τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2010.
Η παρούσα να δηµοσιευτεί στον τοπικό τύπο.
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜ. ΦΟΥΣΕΚΗΣ

Συνεχίζεται η δίκη για τον θάνατο του Αλ. Γρηγορόπουλου. Ψευδομάρτυρα αποκάλεσε ο Κούγιας μάρτυρα στη δίκη Κορκονέα

«Οι αστυνομικοί προκάλεσαν τα παιδιά και τούς έκαναν άσεμνες χειρονομίες», κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας..

η αυτόπτης μάρτυς που βιντεοσκόπησε το περιστατικό της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από το μπαλκόνι της στην οδό Τζαβέλα.

“Άκουσα έναν κρότο και βγήκα στο μπαλκόνι. Είδα μια ομάδα νεαρών να είναι από κάτω και δύο αστυνομικούς να βρίζουν τους νεαρούς”, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι και οι δύο κατηγορούμενοι έβγαλαν τα όπλα τους και με λυγισμένα τα πόδια σημάδεψαν ευθεία μπροστά τους. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος από τους δύο σημάδεψε τον νεαρό.

Ένταση προκλήθηκε στο δικαστήριο όταν τον λόγο για ερωτήσεις πήρε ο συνήγορος του ειδικού φρουρού Ε.Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας. Ο κ.Κούγιας αποκάλεσε ψευδομάρτυρα την εν λόγω γυναίκα γιατί πέφτει σε αντιφάσεις με τα όσα υποστήριξαν άλλοι μάρτυρες. Τότε επενέβει ο συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Χρήστος Μυλωνόπουλος και ο ... κ.Κούγιας του επιτέθηκε φραστικά. Το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει για 10 περίπου λεπτά μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η δίκη ξανάρχισε και συνεχίζει την κατάθεση της η μάρτυρας.
Νωρίτερα είχε καταθέσει ο πατέρας του φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος δικαιολόγησε την απουσία του γιου του από το δικαστήριο, λέγοντας ότι ο μαθητής βρίσκεται κάτω από έντονη συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση και αδυνατεί να καταθέσει παρουσία των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.
Το δικαστήριο ζήτησε να πιστοποιηθεί ποια ακριβώς είναι η κατάσταση του νεαρού, ενώ, εάν κριθεί αναγκαίο, θα καταθέσει αφού απομακρυνθούν οι κατηγορούμενοι από την αίθουσα.

Από newsit.gr

Θερίζουν οι ρευματικές παθήσεις και στη χώρα μας

Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΛΙΡΕ)

Δελτίο Τύπου
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010


Θερίζουν οι ρευματικές παθήσεις και στη χώρα μας

Όπως τόνισε μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση προς το κοινό της Φωκίδας χθες το απόγευμα ο α.ε. Καθηγητής Ρευματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών κ. Αλέξανδρος Ανδριανάκος πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα έδειξε ότι από κάποια ρευματική πάθηση πάσχει το 27% των ενηλίκων.

Οι Ρευματικές Παθήσεις ανέφερε ο καθηγητής αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας ... στον εργαζόμενο πληθυσμό, σε άτομα δηλαδή ηλικίας 19-65 ετών, μιας και στον πληθυσμό αυτό οι ρευματικές παθήσεις, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, είναι το πιο συχνό αίτιο νοσηρότητας και ευθύνονται για το: 1) 45 % της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας, 2) 25% όλων των απουσιών από την εργασία, 3) 20% όλων των ιατρικών επισκέψεων και 4) 25% της χρήσης φαρμάκων με συνταγή. Σήμερα, χάρις στις προόδους της Ρευματολογίας είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων με δύο προϋποθέσεις: την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση. Για την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων απαιτείται ενημέρωση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις. Είναι σαφές λοιπόν, ότι οι ρευματοπάθειες, που αποτελούν ένα πολυδιάστατο πρόβλημα δημόσιας υγείας, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς για την εκπαίδευση, την έρευνα και την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η εκπρόσωπος των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα κα Π. Ζαφειρίου και απατώντας στο ερώτημα εάν θεραπεύεται η ασθένεια, υπογράμμισε ότι «σήμερα η αρρώστια μπορεί να σταματήσει με τη μακροχρόνια θεραπεία, με κατάλληλα φάρμακα στα οποία βέβαια περιλαμβάνονται και οι βιολογικοί παράγοντες. Προϋποθέσεις για την επιτυχή θεραπεία είναι η επίσκεψη σε ρευματολόγο μόλις εμφανισθεί η πάθηση, η υπομονή και η καλή συνεργασία με το θεράποντα ιατρό».

Η εκδήλωση την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, το Δήμο της Άμφισσας και τον Ιατρικό Σύλλογο Φωκίδας, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010, στο Γιάγτζειο – Κορδώνειο Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιερά Μητρόπολης Φωκίδας και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κος Αλέξανδρος Ανδριανάκος. Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η σημασία τόσο της έγκαιρης διάγνωσης όσο και της πρώιμης και ορθής θεραπευτικής παρέμβασης που αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική θεραπεία των ρευματοπαθειών. Παράλληλα συζητήθηκαν οι τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων στο κοινωνικό σύνολο και στην εθνική οικονομία και τονίσθηκε ότι, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες νοσημάτων, οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν το πιο συχνό αίτιο απουσίας από την εργασία, ιατρικών επισκέψεων και μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας. Τη συζήτηση συντόνισαν ο ρευματολόγος κος Π. Ντάντης και η παθολόγος κα Ε. Κούκου, ενώ τους ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εκπροσώπησε με ομιλία της η κα Π. Ζαφειρίου.

Την εκδήλωση διάνθησε και έκλεισε η Χορωδία του Δήμου Άμφισσας, με την εκτέλεση γνωστών μουσικών έργων μεγάλων συνθετών (όπως Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκη, Σταύρου Ξαρχάκου κλπ.)

Η Εκδήλωση αποτελεί μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού από το ΕΛΙΡΕ και διοργανώθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Schering Plough, της παγκόσμιας εταιρείας στο χώρο της Υγείας.

Τι είναι οι Ρευματικές Παθήσεις;

Ρευματικές παθήσεις είναι οι μη τραυματικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλ. των αρθρώσεων, των τενόντων, των μυών, των οστών και της σπονδυλικής στήλης, ενώ μετρούν πολλές διαφορετικές μορφές, περίπου 200. Αρκετές παθήσεις, όπως π.χ. οι αυτοάνοσες, προσβάλλουν και άλλα όργανα, όπως η καρδιά, οι νεφροί, τα μάτια, οι πνεύμονες, τα αγγεία, τα νεύρα κ.ά. Κύριο σύμπτωμά τους είναι ο πόνος στο μυοσκελετικό σύστημα, που ανάλογα με την πάθηση μπορεί να αφορά αρθρώσεις, τένοντες, ορογόνους θυλάκους, μυς, οστά, τη μέση ή τον αυχένα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών, οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν ένα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα μας διότι:
1. Είναι πολύ συχνές, αφού 27% των ενηλίκων πάσχει από κάποια ρευματική πάθηση.
2. Σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων στο επίπεδο του γενικού πληθυσμό ενηλίκων, οι ρευματικές παθήσεις είναι το πιο συχνό αίτιο 4 δεικτών νοσηρότητας και ευθύνονται για το:
• 39% των χρόνιων προβλημάτων υγείας.
• 47% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας.
• 26% του βραχυχρόνιου περιορισμού των δραστηριοτήτων, όπως απουσίες από την εργασία κλπ.
• 20% όλων των ιατρικών επισκέψεων.
3. Σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού ενηλίκων, οι ρευματικές παθήσεις είναι το δεύτερο αίτιο 2 δεικτών νοσηρότητας και ευθύνονται για το:
• 24% της χρήσης φαρμάκων με συνταγή.
• 18% της χρήσης φαρμάκων χωρίς συνταγή.
4. Σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων στο γενικό πληθυσμό ενηλίκων:
• οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον εργαζόμενο πληθυσμό (άτομα 19-65 ετών), αφού είναι το πιο συχνό αίτιο των 5 από τους παραπάνω 6 δείκτες νοσηρότητας.

Σήμερα, χάρις στις προόδους της Ρευματολογίας και της Βιοτεχνολογίας υπάρχουν μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων και είναι δυνατόν να επιτευχθούν:
1. Αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση, αλλά και ύφεση των σοβαρότερων από τις παθήσεις αυτές, όπως είναι οι φλεγμονώδεις, δηλ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, οι αγγειίτιδες κ.ά.
2. Δραστική μείωση των δυσμενών επιπτώσεών τους.
3. Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων είναι:
1. Η έγκαιρη διάγνωση.
2. Πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση.

Για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων αυτών απαιτείται: Ενημέρωση του Κοινού.



Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΛΙΡΕ) – www.elire.gr

Το ΕΛΙΡΕ είναι μη κυβερνητική οργάνωση που συστάθηκε ως κοινωφελές ίδρυμα από γιατρούς ρευματολόγους και υπάγεται στην εποπτεία των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στόχος του Ιδρύματος είναι η συμβολή στην αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, η υποστήριξη ερευνητικών εργασιών, η απονομή βραβείων, η εκπόνηση και πραγματοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, η οργάνωση πανελληνίων ή διεθνών επιστημονικών εκδηλώσεων για τις ρευματικές παθήσεις, η ανάπτυξη συνεργασιών με επιστήμονες ή οργανώσεις διαφόρων χωρών και η διαφώτιση του κοινού και των αρχών επί του προβλήματος των ρευματικών παθήσεων και της αντιμετώπισής του.

Σε Ισπανία και Πορτογαλία Απαντούν με απεργίες στα σκληρά μέτρα

Με «μπαράζ» απεργιακών κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι σε Ισπανία και Πορτογαλία στα κυβερνητικά σχέδια για την επιβολή σκληρών μέτρων με στόχο τη μείωση του ελλείμματος.
Ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανάκαμψης οι χαμηλοί μισθοί σύμφωνα με το διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Πάτρικ Χόνοχαν.

Στην Ισπανία, η σοσιαλιστική κυβέρνηση πρόκειται σήμερα να αντιμετωπίσει την πρώτη πρόκληση με τα σωματεία εργαζομένων, που έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι... κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στην ηλικία των 67 ετών.

Εκπρόσωπος ισπανικού συνδικάτου εκτιμά ότι θα συγκεντρωθούν τουλάχιστον 40.000 με 50.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Μαδρίτης. Τα σωματεία εργαζομένων μέχρι στιγμής διαψεύδουν φήμες περί γενικής απεργίας, όμως η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά το μέγεθος των κινητοποιήσεων σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Βαλένθια, ώστε να αξιολογήσει το βαθμό αντίστασης των εργαζομένων στα μέτρα λιτότητας που χρειάζεται να ληφθούν ώστε να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ισπανία είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της.

Οι οικονομολόγοι, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και οι περικοπές δαπανών αποτελούν αναγκαία μέτρα για την αποφυγή κατάρρευσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, υπό το βάρος των ραγδαίων ρυθμών γήρανσης του πληθυσμού.

Στην Πορτογαλία, τα σωματεία που εκπροσωπούν τους εργαζομένους του δημόσιου τομέα προετοιμάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις στις 4 Μαρτίου, διαμαρτυρόμενοι κατά του «παγώματος» των μισθών, ενός μέτρου ιδιαίτερα σημαντικού στις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος προϋπολογισμού.

Η Πορτογαλία αναμένεται την Τετάρτη να περάσει από κρίσιμη δοκιμασία στις αγορές ομολόγων, όταν θα προσπαθήσει να πωλήσει πενταετείς τίτλους, συνολικής αξίας ενός δισ. ευρώ.

Στην Ιρλανδία, τέλος, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Πάτρικ Χόνοχαν, τόνισε ότι οι χαμηλότεροι μισθοί είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανάκαμψης και τη μείωση της ανεργίας. Η Ιρλανδία, μέσω σημαντικών μειώσεων στις δαπάνες, έχει καταφέρει -εν μέρει- να πείσει τις αγορές ότι βρίσκεται σε πορεία αποκατάστασης των δημόσιων οικονομικών.
Από naftemporiki.gr