Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Όλοι την Τετάρτη στην Απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Άμφισσα 10:00 πλατεία Λαού

Πρέπει να γίνει σεισμός από τον εργατικό και παλλαϊκό ξεσηκωμό. Όλοι στην αυριανή απεργία και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατινάξει συθέμελα ό,τι έχει απομείνει στο οικοδόμημα της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων, κυριολεκτικά να σφαγιάσει όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων δεκαετιών και να καταδικάσει τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια και στην αναζήτηση εργασίας ως τα βαθιά γεράματα. Από τα μέτρα της πλήττονται καίρια όλοι οι εργαζόμενοι, με μεγαλύτερα θύματα τις γυναίκες και τους νέους.

Η αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης είναι μεγάλη και γενικευμένη και την επιβάλλει με πολλούς τρόπους. Το ίδιο και τη δραστική μείωση των συντάξεων. Στην ουσία αυτό που προωθείται με την αναλογική σύνταξη δεν είναι παρά ένα επίδομα πτωχοκομείου μετά από 40 χρόνια εργασίας. Η κυβέρνηση χαρίζει τα τεράστια χρέη που έχουν επιχειρηματίες και κράτος προς τα ασφαλιστικά ... ταμεία, ενώ συνεχίζει να παραδίδει τα αποθεματικά στο έλεος των τραπεζιτών και του χρηματιστηρίου.

Προσθέτει 5χρόνια στις γυναίκες, επιβάλλοντας την εξίσωσή τους με τους άνδρες, αποδομεί το θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών, επιβάλλει την αναζήτηση εργασίας ακόμα και μετά τα 67 με τον ωμό εκβιασμό μιας καλύτερης σύνταξης από αυτής του πτωχοκομείου. Αυτά είναι τα λεγόμενα κίνητρα για παραμονή στην εργασία. Ταυτόχρονα οι παροχές υγείας και η νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη παραδίδονται στο έλεος του εμπορευματοποιημένου και ελεγχόμενου από τις επιχειρήσεις τομέα υγείας και φαρμάκου.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πιστέψουν καμία από τις δικαιολογίες της κυβέρνησης, να μην φοβηθούν καμία από τις απειλές. Να μην παρασυρθούν από τις καθησυχαστικές και παραπλανητικές θεωρίες ότι δεν θίγονται τα ώριμα και κατοχυρωμένα δικαιώματα. Δεν μένει τίποτα όρθιο. Αυτά τα μέτρα ήταν προαποφασισμένα εδώ και καιρό, δεν πρέπει να περάσουν. Το κοινό αίτημα όλων των εργαζόμενων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, πρέπει να είναι καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης, 5 χρόνια νωρίτερα για τις εργαζόμενες γυναίκες. Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, σύγχρονες ιατροφαρμακευτικές παροχές σε ένα αποκλειστικά δωρεάν, δημόσιο σύστημα υγείας.

Εγχειρίδιο Πολέμου...

Έχω ακούσει να μιλάνε για πολλά μοντέλα. Κάτσε κάτω βρε, πού πας; Θέλω να σου μιλήσω σοβαρά, δεν σου μιλάω για μοντέλες της βίζιτας, ούτε για μοντέλα των 4 τροχών, θέλω να σου μιλήσω για τα ξενόφερτα μοντέλα ζωής, που ετοιμάζουνε για σένα, για το σήμερα, για το αύριο, για τα παιδιά σου...
Πότε μιλάνε για το Σουηδικό μοντέλο, πότε για το Ιρλανδικό, πότε για το Πορτογαλικό, πότε για της Αργεντινής, πότε για το Γερμανικό. Παίρνουνε φασόν τους τυφλοσούρτηδες και ράβουνε κουστουμάκια για σένα και για μένα. Θα μας τα προβάρουνε και θα αποφασίσουν ποιό μας πάει καλύτερα κι ας μας είναι κοντά τα μανίκια κι ας μας κόβει ο καβάλος κι ας μας είναι στενό το πουκάμισο και μας σφίγγει τον λαιμό και δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα. Ας προσέχαμε τόσα χρόνια καλύτερα τις επιλογές μας. Ας ήμασταν κριτές και όχι συνένοχοι, ας ήμασταν πολίτες και όχι οπαδοί...
Όμως, είπα Γερμανικό μοντέλο και στο μυαλό μου εκτός από τις Μερσεντές και τις BMW, που με ... κρατικές πινακίδες μεταφέρουν τους ενόχους, που αποφάσισαν την καταδίκη όλων των υπόλοιπων, ήρθε και ένα έργο του Μπρεχτ, το Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου. Συγκεκριμένα θυμήθηκα και έψαξα και βρήκα το παρακάτω απόσπασμα:

"Αυτοί που βρίσκονται ψηλά
Θεωρούνε ταπεινό
Να μιλάς για το φαΐ
Ο λόγος; Έχουνε κιόλας φάει

Οι ταπεινοί αφήνουνε τον κόσμο
Χωρίς να ’χουνε δοκιμάσει κρέας της προκοπής
…………………………….
Οι εργάτες φωνάζουν για ψωμί
Οι έμποροι φωνάζουν γι’ αγορές
Οι άνεργοι πεινούσαν
Τώρα πεινάνε κι όσοι εργάζονται

Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ’ το τραπέζι
Κηρύχνουν τη λιτότητα
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσήματα
Ζητάνε θυσίες
Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους
Για τις μεγάλες εποχές που θα ’ρθουν
Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο
Λες πως είναι τέχνη να κυβερνάς το λαό..."


Σας ακούγεται γνωστό; Αναγνωρίζετε σύγχρονα πρόσωπα και καταστάσεις; Δεν σας έρχεται να τους πιάσετε και να τους στείλετε από κει που 'ρθαν; Εμένα πάντως, τέτοια συναισθήματα μου δημιουργεί.
Κι αν εγώ είμαι ένας, κι αν εσύ που είσαι άλλος ένας, και αν ο διπλανός μας, κι ο διπλανός του, κι ο παραπέρας κοιταχτούμε και συννενοηθούμε όχι με τα λόγια, έχουμε χορτάσει από λόγια, αλλά με τα μάτια, τότε ίσως κάτι να γίνει...
Αλλιώς, ας ξεχάσουμε τα ηρωικά και μεγαλόστομα "Εγχειρίδια Πολέμου" κι ας μάθουμε να ζούμε με την "Όπερα της πεντάρας"...
Από aletri.blogspot

Ο Βαρναλης απαγγέλει Βάρναλη, Η μπαλάντα του Κυρ Μέντιου, αιντε Κυρ Μέντιε να έρθει ανάποδα ο Ντουνιάς.

Αύξηση σοκ,14 λεπτά πάνω η βενζίνη

Για όσους δεν το κατάλαβαν και νομίζουν oτι τα οικονομικά μέτρα δεν χτυπάνε την δική του πόρτα .
Από σήμερα ισχύει η αύξηση της τιμής στα καύσιμα, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Η αύξηση του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα οδηγεί σε επιβάρυνση μέχρι και 14,3 λεπτά του ευρώ στο λίτρο στη βενζίνη (μαζί με το συνυπολογισμό του Φ.Π.Α. επί του Ε.Φ.Κ.) και σε 0,06 ευρώ (με το συνυπολογισμό του Φ.Π.Α.) για το πετρέλαιο κίνησης.

Με τις ίδιες διατάξεις αυξάνεται ισόποσα με το πετρέλαιο κίνησης και ο φόρος του πετρελαίου ... θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου (κηροζίνη), με εξαίρεση τη χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος-Απρίλιος) που το ποσό του φόρου και στα δύο αυτά προϊόντα, παραμένει στο επίπεδο των 21 ευρώ το χιλιόλιτρο που ισχύει και σήμερα.

Από foreignpress-gr.

Άρθρο-παρέμβαση στις εξελίξεις του γραμματέα της Ν.Ε. Φωκίδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και μέλους της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Άκη Κοΐβαρη

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ, ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΦΕΣΗΣ

-- Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που κατέθεσε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κι εγκρίθηκε τις προηγούμενες μέρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνιστά «πρόγραμμα» με την κυριολεκτική σημασία της έννοιας, διότι θέτει στόχους (όπως π.χ. είναι η μείωση του ελλείμματος από το 12,7% του ΑΕΠ στο 2,8% εντός τριετίας) χωρίς όμως να καταγράφονται οι πολιτικές με βάση τις οποίες θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Πέρα από κάποια αποσπασματικά μέτρα για το 2010, το πρόγραμμα δεν αναφέρει τίποτε για το 2011 και το 2012, πέρα από τους στόχους και το ύψος των αποκρατικοποιήσεων (5,7 δισ την τριετία, εκ των οποίων τα 2,5 δισ το 2010). (Αλήθεια τι έχει μείνει για πούλημα, τα υπουργεία ή ο ναός του Απόλλωνα με τον Ηνίοχο???) Επομένως, το ΠΣΑ της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ κατά την άποψή μου είναι εργαλείο πειθαναγκασμού του λαού σε αντικοινωνικές πολιτικές παρά ένα συνεκτικό και στοιχειωδώς αποτελεσματικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Όταν λέμε «αντικοινωνικές πολιτικές» εννοούμε: (α) μείωση αποδοχών των εργαζομένων, (β) μείωση κοινωνικών δαπανών του κράτους, (γ) άγρια φορολόγηση χαμηλών και μεσαίων ... εισοδημάτων, κυρίως μέσα από έμμεσους φόρους, (δ) μεταρρυθμίσεις όπως πχ αυτή στο ασφαλιστικό με στόχο την κατεδάφιση του δημόσιου, αναδιανεμητικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (χάριν της ιδιωτικής ασφάλισης και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών), (ε) παραπέρα απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, (στ) παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας και (ζ) παραπέρα εκποίηση του δημόσιου πλούτου.

Ενα βασικό ερώτημα σε σχέση με το ΠΣΑ είναι αν έχει έστω και ελάχιστες πιθανότητες να αποδειχτεί αποτελεσματικό. Η εκτίμηση μου είναι ότι δεν έχει.

Εξηγούμαι. Το ΠΣΑ θέτει στόχο την μείωση του ελλείμματος από 12,7% στο 2,7% μέσα σε τρία χρόνια. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι αύξηση εσόδων (2/3) και μείωση δαπανών (1/3). Ωστόσο, παράλληλα προβλέπεται ότι αυτή η μείωση του ελλείμματος θα συνοδεύεται από ανάκαμψη της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από εφέτος (το δεύτερο εξάμηνο είπε ο υπουργός οικονομικών). Η ανάκαμψη αυτή θα μπορούσε να προκύψει μέσα από δύο τρόπους: (α) αύξηση επενδύσεων(προϋπόθεση για αύξηση της παραγωγής) ή/και (β) αύξηση εξαγωγών. Ωστόσο, αφενός η αύξηση επενδύσεων δεν προκύπτει από πουθενά, αφού η πιστωτική επέκταση προβλέπεται να κινηθεί σε μηδενικά επίπεδα (και σύμφωνα με ορισμένους τραπεζικούς κύκλους ακόμη και σε αρνητικά) και αφετέρου η αύξηση των εξαγωγών είναι εξαιρετικά αμφίβολη με δεδομένη την παγκόσμια ύφεση και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, η υπέρμετρη μείωση των δαπανών σημαίνει μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης και συνεπώς μείωση των φορολογικών εσόδων. Για τους παραπάνω λόγους, συμπεραίνω ότι οι στόχοι του ΠΣΑ για μείωση του ελλείμματος σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι ανέφικτοι.

--Η παραπάνω συλλογιστική έγινε με την παραδοχή ότι δεν θα αναπτυχθούν κοινωνικοί αγώνες που θα καταφέρουν να ανατρέψουν τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει τους στόχους του ΠΣΑ (άγρια φορολογία, μειώσεις αποδοχών, περικοπές κοινωνικών δαπανών, αντί-ασφαλιστική μεταρρύθμιση, εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις). Η παραδοχή αυτή είναι αυθαίρετη και μάλλον απίθανη. Ήδη οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους και άλλοι κλάδοι προγραμμα-τίζουν κινητοποιήσεις.(Φαινόμενο που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα)

--Ακόμη κι αν πρόσκαιρα υπάρξει μια κάποια ανάκαμψη που θα δημιουργήσει την αίσθηση επίτευξης επιμέρους στόχων, η ανάκαμψη αυτή θα συνοδεύεται από εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχιας που θα υπονομεύουν πολλαπλώς τη διατηρησιμότητά της και τα δημόσια οικονομικά.

Το ΠΣΑ της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ εκτός από αναποτελεσματικό είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο. Οι λόγοι για τους οποίους είναι επικίνδυνο έχουν αναλυθεί ακόμη κι από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά όμως. Τη στιγμή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, κατατίθεται ένα πρόγραμμα που αφενός αφαιρεί από αυτή 23 δις τα τρία επόμενα χρόνια και αφετέρου εκτινάσσει την ανεργία στα ύψη. Αυτό το «πάγωμα», αντί της αναθέρμανσης που έχει ανάγκη μια οικονομία σε ύφεση (αναθέρμανση την οποία υποσχόταν προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ αντιπαρατιθέμενο στα σχέδια Καραμανλή) θα οδηγήσει σε πολύ βαθύτερη ύφεση από τη σημερινή.

Εκτός από τα παραπάνω, υπέρ της εκτίμησης ότι το ΠΣΑ ουσιαστικά αντιστοιχεί σε ένα εργαλείο πειθάρχησης συνηγορεί και το γεγονός ότι όλα τα προγράμματα που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 30 χρόνια (αλήθεια θυμάται κανένας πόσα?)αποδείχτηκαν εν τέλει αναξιόπιστα, αφού άλλα έλεγαν ότι θα γίνουν και άλλα έγιναν τελικά.

Με αυτή την έννοια, το ελληνικό ΠΣΑ είναι ήδη αναξιόπιστο. Αυτό, αναδεικνύει και μια άλλη, πολύ σοβαρή διάσταση του ζητήματος: τη συμπαιγνία. Η έγκριση ενός προγράμματος από την κομισιόν, όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί συνιστά συμπαιγνία που αποδεικνύεται από το αποκαλυπτικό γεγονός ότι η κομισιόν δέχεται χωρίς αντιρρήσεις τις εκτιμήσεις του ΠΣΑ για την ανεργία (σύμφωνα με το πλάνο Α) 10,5% και (σύμφωνα με το πλάνο Β) 11,5%, την στιγμή ακριβώς που ο ίδιος ο υπουργός εργασίας δηλώνει ότι η ανεργία προβλέπεται να ανέλθει στα εφιαλτικά ποσοστά του 18% και 20%.

Εμείς ως ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ως ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουμε ότι το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης είναι αδύνατο χωρίς την αλλαγή του σημερινού αναπτυξιακού προτύπου σε μια κατεύθυνση ενίσχυσης της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας, χωρίς την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, χωρίς την αναπτυξιακή αναδιανομή πόρων και εξουσιών προς τις δυνάμεις της εργασίας. Αυτοί όμως είναι στόχοι που δεν επιτυγχάνονται μέσα σε δύο ή τρία χρόνια. Είναι τομές που δεν μπορεί παρά να έχουν ορίζοντα δεκαετίας.

Οι τομές αυτές πρέπει να αφορούν το σύνολο της Ε.Ε. αφού όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν οξύτατα δημοσιονομικά προβλήματα, που προκύπτουν από το πέρασμα της κρίσης από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην ίδια την παραγωγή.

Στη χώρα μας καλούμε τις χειμαζόμενες τάξεις και κοινωνικές ομάδες εργαζομένων και ανέργων να διεκδικήσουν δυναμικά την ανατροπή των πολιτικών που χθες οδήγησαν και σήμερα βαθαίνουν μια κρίση που τους οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση. Με όλες μας τις δυνάμεις θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ευρύτατων κοινωνικών αγώνων που θα θέσουν τη δική τους αριστερή σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις.

Καλούμε όλες τις εργαζόμενες και όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, να βγάλουν τη χώρα από την κρίση μπλοκάροντας τα μέτρα της κυβέρνησης συμμετέχοντας ενεργά στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στο μέλλον γιατί είναι σίγουρο ότι δεν μας αξίζει μία Ελλάδα με ένα εκατομμύριο άνεργους και τρία εκατομμύρια φτωχούς.

Στη Φωκίδα καλούμε όλους τους πολίτες να κινητοποιηθούν κάνοντας αρχή από τις 10 του Φλεβάρη με την πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ ενάντια στο αντιλαϊκό πρόγραμμα σταθερότητας, ενάντια στη διάλυση των ταμείων, στη μείωση κατά 10% των αποδοχών και στον περιορισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Από ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας

Νέοι ένορκοι, νέα σύνθεση, νέα απο την αρχή δίκη για την Δολοφονία Γρηγορόπουλου

ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ βάση αρχίζει στις 17 Φεβρουαρίου 2010 ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι εισαγγελικές αρχές μέσα σε 14 μέρες- χρόνος ρεκόρ για τα δεδομένα λειτουργίας των δικαστηρίων επαναπροσδιόρισαν τη δίκη που είχε αναβληθεί λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος στο πρόσωπο της εισαγγελέως, προκειμένου να έχει εκδοθεί η πρωτόδικη ετυμηγορία για τους κατηγορουμένους πριν συμπληρωθεί ο ανώτατος χρόνος για την προφυλάκισή τους, που ... συμπληρώνεται στις αρχές Ιουνίου 2010.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Αντζελίτα Παπαβασιλείου θα κηρύξει από την αρχή την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας, καθώς στην έδρα θα βρίσκεται διαφορετικός εισαγγελέας και άλλοι ένορκοι, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα η μητέρα του 15χρονου Αλέξη κ. Τζίνα Τσαλικιάν να ξανακαταθέσει για τις συνθήκες της δολοφονίας του παιδιού της.
από Τα νέα

Καρναβάλι 2010 στην Αντίκυρα


Το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010 στις 5:00 μ.μ.
στην Αντίκυρα .
Kλοουν, μάγοι, μίκυ μάους, ο βασιλιάς καρνάβαλος, και η αποκριάτικη πεταλούδα θα δημιουργήσουν ένα αξέχαστο 3ωρο με κατασκευές, μαγικά, παιχνίδια, καραόκε, μεταμφιέσεις και φυσικά το κυνήγι του χαμένου θησαυρού.
Την Κυριακή 4:00 μ.μ. παρακολουθήστε και διασκεδάστε με την παρέλαση των αρμάτων με μουσική και πολύ γέλιο.

Για πόσο ηλίθιους μας περνάνε τα ΜΜΕ

Αρχίζει λοιπόν η νέα πλύση εγκεφάλου με τις δημοσκοπήσεις. Έκανε λέει το Βήμα δημοσκόπηση που έδειξε ότι το 64% είναι υπέρ σκληρών μέτρων. Δηλαδή ο λαός που βαδίζει προς το "χώμα η τη φυλακή" είπε να πάρουν σκληρά μέτρα εναντίον του! Αυτό λέει η δημοσκόπηση; Ήτοι δέχεται ότι έφταιξε κι αυτός για την κρίση και διατίθεται με γενναιότητα να πληρώσει; Καλά ρε παιδιά,αυτά δεν τολμάει ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να τα πει, και τα είπε ο λαός; Ο Γιώργος παραδέχτηκε ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώσει ο λαός το λογαριασμό που στο κάτω-κάτω δεν έφταιξε.
Αλλά τότε το Βήμα έτρεξε αμέσως και ρώτησε τον ίδιο το λαό! Και ο λαός είπε "Σε παρακαλώ ,ούτε να το σκεφτεί κάνεις να βάλει χέρι στην τσέπη! Το λογαριασμό εμείς! Τέλος" Για μια περηφάνια ζούμε. Τι στο καλό;
"Οι πολίτες θεωρούν αναγκαίες τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου..." λέει ο αρθρογράφος!"Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση δήλωσαν επίσης ότι συμφωνούν σε όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο ....
Πρωθυπουργός,με εξαίρεση δύο..." γράφει με bold(έντονα γράμματα) αλλά δεν λέει ποια δύο.Το λέει πιο κάτω στα ψιλά..
Στο ίδιο μήκος κύματος το Εθνος, που αναπαράγει την δημοσκόπηση, γράφει πάνω πάνω."Αναγκαίες τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θεωρούν οι πολίτες..." κλπ, ενω μετά τη μέση αναφέρει τα συγκεκριμένα στοιχεία
Τώρα πως γίνεται 64% να είναι υπέρ των σκληρών μέτρων και 60,5% κατά της αύξησης της τιμής της βενζίνης, πέστε μου εσείς.Το 64% υπέρ σκληρών μέτρων και το 51% κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης,όποιος το βρεί ας μου το εξηγήσει.Αλήθεια για πόσο ηλίθιους μας περνάνε;Η γιατί δεν λένε καθαρά πως ο λαός ζήτησε σκληρά μέτρα κατά της πλουτοκρατίας ,που είναι και η μόνη αλήθεια της δημοσκόπησης;Πχ 93% ζήτησε σκληρή φορολογία στις offshore!!!Aυτό όμως δεν θα το ακούσουμε πουθενά στα σίγουρα!
Βέβαια ο στόχος είναι προφανής.Οποιος αντιδρά (βλέπε απεργία της Τετάρτης κ.α)θα είναι κατευθυνόμενη μειοψηφία απο τη συνήθη ύποπτη αριστερά, και θα κατακεραυνώνεται η θα χλευάζεται αναλόγως.Γιατί αν δεν πληρώσει το λογαριασμό ο κοσμάκης πρέπει κάποιος άλλος να βάλει το χέρι στην τσέπη.Κι εκεί είναι το πρόβλημα.
Υ.Γ.Παρακαλώ διαβάστε μόνοι σας τα στοιχεία της δημοσκόπησης, χωρίς μεταφράσεις "ειδικών".Βλάπτουν σοβαρά την υγεία
Από Γιώργος Σαρρής

Και οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ και την πρόληψη , στην Απεργία της 10 Φεβρουαρίου με στάση εργασίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι κυβερνήσεις και οι Διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ των τελευταίων χρόνων οδήγησαν με τις πολιτικές επιλογές τους στην απαξίωση των υπηρεσιών και συρρίκνωση των δράσεων τόσο του ΟΚΑΝΑ όσο και των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων.

Οι πολιτικές επιλογές διάλυσης του ούτως ή άλλως χωλού κοινωνικού κράτους, κλιμακώθηκαν την τελευταία τριετία, ενσαρκωμένες στην κατ’ εξακολούθηση υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ από ... το Υπουργείο Υγείας, την ολοκληρωτική παύση της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης από την απερχόμενη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, αλλά και την απεμπόληση των επιστημονικά εννοούμενων ευθυνών και υποχρεώσεών της σε σχέση με τα Κέντρα Πρόληψης. Νέες μονάδες χορήγησης υποκαταστάτων σε κοντέινερ και με εργαζόμενους «μιας χρήσης», αλλά και Κέντρα Πρόληψης υπό απειλή εξώσεων και χωρίς ηλεκτρικό και τηλέφωνα, συμπληρώνουν την εικόνα με σκηνές μετασεισμικής Αϊτής... Τελικός στόχος των πολιτικών αυτών και των σκληρών μορφών υλοποίησής τους: Το τσάκισμα της δημόσιας δωρεάν υγείας και, κατ’ επέκταση, η εκχώρηση σε ιδιώτες των τομέων Πρόληψης και Θεραπείας των Εξαρτημένων.

Σήμερα.

Διαπιστώνουμε ότι:

* Ο ΟΚΑΝΑ βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες στον «αυτόματο πιλότο», σε μια πολύχρονη πορεία απαξίωσής του. Δεν έχει οριστεί ακόμα Δ.Σ., με αποτέλεσμα κανείς να μην παίρνει αποφάσεις για χρονίζοντα προβλήματα.
* Ο προϋπολογισμός του 2010 ορίζει επιχορήγηση για τον ΟΚΑΝΑ 27 εκ. ευρώ και, ενδεχομένως, περαιτέρω μείωσή του, την στιγμή που το πρόβλημα της «λίστας αναμονής» έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και μονάχα το κόστος της μισθοδοσίας του Οργανισμού ανέρχεται ετησίως στα 29 με 30 εκ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, οι δομές και τα Προγράμματα του ΟΚΑΝΑ οδηγούνται βαθύτερα στα αδιέξοδα. Ήδη συζητείται το κλείσιμο της Α΄ Μονάδας της Θεσ/νίκης λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου και οικονομικής αδυναμίας επισκευής του. Ολόκληρη η Μονάδα της Κέρκυρας λειτούργησε τον Ιανουάριο με εθελοντές εργαζόμενους, γιατί κανείς δεν μπορούσε να πάρει απόφαση για τους εργαζόμενους-λάστιχα, των οποίων οι συμβάσεις έληγαν 31/12/2009.
* Παρά το θετικό βήμα από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης, με την εξόφληση των χρεών τους και την εισαγωγή διακριτού κωδικού χρηματοδότησής τους στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2010, η Ομάδα Διοίκησης Έργου, που υποχρεούται να επιταχύνει την διαδικασία επίλυσης του χρονίζοντος θεσμικού προβλήματος τους, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις εργασίες της. Εν όψει μάλιστα των διοικητικών αλλαγών που θα επιφέρει το Σχέδιο «Καλλικράτης», κάθε χρονοτριβή είναι διπλά αρνητική.

Για τους λόγους αυτούς, οι Εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ και στα Κέντρα Πρόληψης θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας και απαιτώντας:

1. Αύξηση του Προϋπολογισμού των 27 εκ. ευρώ για τον ΟΚΑΝΑ χωρίς «μεταφορές» κονδυλίων από τον κωδικό χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης. Αύξηση της χρηματοδότησης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών συνολικά.

2. Άμεση επίλυση του προβλήματος του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, στην βάση της πρότασης των εργαζομένων για μετεξέλιξη των 72 Κέντρων Πρόληψης της χώρας σε αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ υπό την εποπτεία επιστημονικού φορέα, που θα ορίσει το Υπουργείο Υγείας.

3. Εξομοίωση των μισθών των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης με τους μισθούς των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ. Ενιαίο αναβαθμισμένο μισθολόγιο. Αξιοπρεπείς μισθοί για όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες του χώρου.

4. Επανεκπαίδευση όλων των εργαζομένων στον χώρο της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, ώστε να καλύπτονται πληρέστερα οι κοινωνικές ανάγκες – παλιές και νέες.

5. Διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των Προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ και των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, με αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Διασφάλιση του δικαιώματος σε δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους και όλες. Όχι στους κρατικοδίαιτους ιδιώτες «υπεργολάβους» της υγείας.

6. Παρεμπόδιση της συρρίκνωσης του ήδη ισχνού πλαισίου κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας. Κατοχύρωση ενός κοινωνικά δίκαιου, φιλεργατικού ασφαλιστικού συστήματος και του δικαιώματος όλων σε αξιοπρεπή εργασία, δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, υγιή καθημερινό βίο.

7. Άμεση κατάθεση ουσιαστικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, με πραγματική και ισότιμη αναβάθμιση και των τριών πυλώνων δράσης (Πρόληψη - Υποκατάσταση και Θεραπεία - Κοινωνική Επανένταξη), με στόχο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημόσιας υγείας σε περίοδο γενικευμένης κρίσης και όχι την διαχείριση της κοινωνικής κατακραυγής.

8. Άμεση επίλυση του προβλήματος της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ.

Προκηρύσσουμε 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 10/2 και ώρα 11:00 π.μ. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας με βάση τις αποφάσεις των οργάνων των Συλλόγων μας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ.

Δώστε κάτι για τους φτωχούς τραπεζίτες!

Διαβάστε τα νούμερα που ακολουθούν και μετά τρέξτε να δώσετε τον οβολό σας στον κύριο Παπακωνσταντίνου για τη σωτηρία του... τόπου!

"Τα μέτρα που αποφάσισε και άρχισε ήδη να εφαρμόζει η κυβέρνηση για τη σταδιακή κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος (10% μείωση των επιδομάτων, τακτική φορολόγηση των αυτοτελώς φορολογούμενων, μείωση του φοροαπαλασσόμενου στις 6000 ευρώ, νέος φόρος στα καύσιμα, πάγωμα για τους άνω των 2000 ευρώ ακαθάριστα – εδώ κατέβηκε το όριο, αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων ηλικίας) υπολογίζεται ότι θα προσκομίσουν στα δημόσια ταμεία 10 δις ευρώ για την τρέχουσα χρονιά.
Ας θυμηθούμε κατ’ αρχήν τα 28 δις που δόθηκαν σε μια νύχτα για την επανάκαμψη των δύσμοιρων τραπεζών.
Ας δούμε επίσης πόσο δύσμοιρες ήταν πραγματικά οι τράπεζες.
•Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ αύξησε κατά 197,24% τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά ...15%.
•Η ALPHA BANK αύξησε κατά 45,48% τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 29,7%
•Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ αύξησε κατά 460,6% τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 284,97%
•Η EUROBANK αύξησε κατά 114,5% τα κέρδη της, ενώ οι φόροι της μειώθηκαν κατά 40,57%
Οι διαπιστώσεις αυτές προέρχονται από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

Ας δούμε όμως και μερικά άλλα νούμερα.

•650 εκατομμύρια ευρώ προβλέπουν να υφαρπάξουν από τους μισθωτούς με τη μείωση κατά 10% των επιδομάτων.
•600 εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται στον προϋπολογισμό για επιχορήγηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων ( ας θυμηθούμε λίγο πριν, 2 εκατ. είχε πάρει η «Γλαυκώπις Αθηνά» από το Ζαχόπουλο για κοπή πίτας και χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ)
•0 ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
•16 εκατομμύρια από τη φορολόγηση των εφοπλιστών.
•8.767.147,03 εισέπραξε ο κ. Προβόπουλος τα τρία τελευταία χρόνια με νόμιμο τρόπο.•5,5 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο στην εταιρία Σημαιοφορίδη – Πρινιωτάκη έσβησαν το 2008 με πολιτική παρέμβαση στη ΦΑΕ Αθηνών.
•Σε 14000 ευρώ, μόνο, το μήνα θα περιοριστεί η αμοιβή του κ. Τάσου Γιαννίτση (του γνωστού εγκέφαλού της ασφαλιστικής αποδόμησης) από την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια, μετά την εθελοντική μείωση του μισθού του, για το καλό της πατρίδας.
•Λίγο λιγότερα από 300.000 ευρώ το χρόνο θα εισπράττει ο νέος μάνατζερ της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός. «Δε δέχτηκα αυτή τη θέση για τα χρήματα» δήλωσε συγκινημένος, μετά την ανάθεση από την περιβαλλοντικιά υπουργό, κυρία Μπιρμπίλη.
•580.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 48.333 ευρώ το μήνα είναι η αμοιβή του κυρίου Παναγή Βουρλούμη, διευθυντή του ΟΤΕ."

(Τα στοιχεία προέρχονται από κείμενο της Απεργιακής Επιτροπής Πειραιά)

ΥΓ Προσθέτω κι εγώ το σχεδόν ανεκδοτολογικό παράδειγμα της ΕΡΤ: Έδιωξαν τον Παναγόπουλο κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για τις (όντως) υπέρογκες απολαβές του. Ο συγκεκριμένος κύριος έπαιρνε 29.000 ευρώ το μήνα ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.
Τώρα η θέση έσπασε στα δυο και άλλος θα είναι ο Πρόεδρος, άλλος ο Διευθύνων. Ο καθένας θα παίρνει από 16.000 ευρώ το μήνα: Σύνολο 32.000 ευρώ!!! Αυτές είναι οι περικοπές στις δαπάνες...
Από stoforos.blogspot.com

Την Κυριακή λειτουργεί ξανά το Roadhouse Blues Club στην Ιτέα

Μετά από πολλά χρόνια θα ζωντανέψουν οι παλιές εποχές στο χώρο του Roadhouse Blues Club.
Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. γνώριμοι ήχοι θ' ακουστούν ξανά στον ιστορικό χώρο.
Ελάτε να γίνετε γνώστες και συμμέτοχοι της καινούριας προσπάθειας.


Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μια ομάδα φίλων της μουσικής αποφάσισε την ίδρυση του μουσικού συλλόγου......
"Roadhouse Blues Club" που θα συγκεντρώνεται στον ιστορικό χώρο της Roadhouse Blues στην Ιτέα για ψυχαγωγία, μουσική ενημέρωση, οργάνωση εκδηλώσεων κλπ
Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει μέλος του συλλόγου μπορεί να μας βρει στο http://roadhousebluesclub.blogspot.com και να επικοινωνήσει στο email: roadhousebluesclub@gmail.com

Πρωτοβουλία πολιτών Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας για την αυτοδιοίκηση

Νέα προσπάθεια για την Αυτοδιοίκηση στην οποία συμμετέχουν άτομα και απο την Φωκίδα.

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010, πολίτες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συναντηθήκαμε στην πόλη της Λιβαδειάς, για να συζητήσουμε θέματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και, ειδικότερα,
κρίσιμα ζητήματα που προωθούνται με το σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ", όπως έχει δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για δημόσια διαβούλευση.

Επειδή:
* Εκτιμούμε ότι οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, και στην επόμενη περίοδο, θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα για τα οποία συναντηθήκαμε σε διάφορες κινηματικές δράσεις .
* Η μεγάλη αύξηση του μεγέθους των νέων Δήμων και περιφερειών και η νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, δεν πρέπει να εξαφανίσει τις δυνατότητες παρέμβασης των πολιτών και ...των τοπικών κοινωνιών.
* Πρέπει να έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν οι ομάδες πολιτών που δραστηριοποιήθηκαν σε τοπικό επίπεδο με διάφορες αιτιολογίες το προηγούμενο διάστημα.
* θέλουμε μια νέα αυτοδιοικητική λογική στην αντιμετώπιση των περιφερειακών προβλημάτων

Καταλήξαμε, μετά από μια πλούσια συζήτηση, κατάθεση προτάσεων και ανταλλαγή απόψεων, στα εξής:

1. Να συνεχίσουμε τη διαβούλευση με ένα ευρύτερο κύκλο πολιτών της περιφέρειάς μας για τα θέματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα για το σχέδιο νόμου "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ", με στόχο να καταλήξουμε σε ένα κοινό πολιτικό κείμενο θέσεων και δημόσιας παρέμβασης
2. να αξιοποιήσουμε, για τις ανάγκες αυτής της διαβούλευσης, το φόρουμ που δημιουργήσαμε στο διαδίκτυο, σαν πρωτοβουλία πολιτών για την αυτοδιοίκηση Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας, όπου μπορεί να καταθέσει προτάσεις, σκέψεις και παρατηρήσεις κάθε πολίτης.
Το email της πρωτοβουλίας είναι: protovoulia.stereas.evias@gmail.com
και η διεύθυνσή της: http://groups.google.com/group/protovoulia_stereas_evias
3. Να διοργανώσουμε μια νέα συνάντηση, την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010, στη Λιβαδειά, ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, και να εκτιμήσουμε την αναγκαιότητα συγκρότησης μιας περιφερειακής κίνησης πολιτών για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

Για την πρωτοβουλία πολιτών

Αγραφιώτης Γεώργιος (Λιβαδειά-Βοιωτία )
Γεωργαντά Ελίζα (Λιβαδειά- Βοιωτία)
Δελβενακιώτης Δημήτρης (Θήβα-Βοιωτία )
Κεφαλάς Τάσος (Αγ.Άννα -Βοιωτία)
Κόλλιας Γιώργος (Καλοσκοπή- Φωκίδα)
Κουρκούτης Κώστας (Θήβα- Βοιωτία)
Μαρίνου Δέσποινα (Αλιβέρι -Εύβοια)
Ντάντος Αποστόλης (Θήβα-Βοιωτία)
Μιχάλης Δημήτρης (Θίσβη-Βοιωτία )
Παπαδημητρίου Ευθύμης (Τολοφώνας-Φωκίδα)
Πούλου Γιώτα (Λιβαδειά-Βοιωτία )
Σπανούδη Δέσποινα (Λιβαδειά- Βοιωτία)
Τήνιος Γιάννης (Χαλκίδα- Εύβοια)
Τσιάμης Αποστόλης (Ιτέα - Φωκίδα)
Τσιγώνη Ειρήνη (Χαλκίδα- Εύβοια)
Χαϊνάς Κώστας (Χαλκίδα-Εύβοια)

Λιβαδειά 7/2/2010

Απεργία ΑΔΕΔΥ Εργατικού Κέντρου στις 10 Φλεβάρη! Συγκέντρωση Πλατεία Λαού στην Άμφισσα στις 10:00