Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Τα γράμματα της Ντόρας

Τα γράμματα βρίσκονταν πάντα εκεί, μέσα στο γιαπωνέζικο τσίγκινο κουτάκι τους, το σφραγισμένο με βουλοκέρι, στην εντοιχισμένη ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας, κάτω από στοίβες παλαιών βιβλίων, με κιτρινισμένα φύλλα και φθαρμένες ράχες. Δεν μιλούσε γι αυτά αλλά δεν ήταν και κανένα μυστικό. Ήταν γνωστή η σχέση του με κάποια Ντόρα, πολλά χρόνια πριν τον πρώτο του γάμο. Όταν το κουτάκι ανοίχθηκε ο Φώτης είχε ήδη φύγει. Πήρα τα γράμματα στην Αθήνα, δεν μπορούσα να τα διαβάσω αμέσως, έπρεπε να περάσει λίγος χρόνος, λίγος ακόμη, τα γράμματα ήξεραν να περιμένουν. Θαύμαζα μόνο τον γραφικό τους χαρακτήρα, τη συχνότητά τους, τα γραμματόσημα της εποχής με τις βασιλικές σφραγίδες, την αποφορά τους, γράμματα όλα μιας γυναίκας, που αγαπούσε πολύ. Ύστερα ήρθαν και τα κιτρινισμένα τους φύλλα, τα αποξηραμένα πέταλα που χαν φωλιάσει στις διπλωμένες σελίδες, τα ίχνη από κραγιόν που διέγραφαν δυο χείλη, τα πολλά λόγια, λόγια που γέμιζαν σελίδες, πολλές σελίδες σε κάθε φάκελο. Δεν υπήρχαν τα λόγια του Φώτη, πως άλλωστε; Μόνο τα γράμματα της Ντόρας, που έπαιρναν τη θέση τους σ’ αυτό το κουτάκι που του χε στείλει η ίδια για να φυλάσσει την αλληλογραφία τους.
Όταν άρχισα να διαβάζω τα γράμματα ήξερα λίγα πράγματα για την Ντόρα, μόνο ότι ήταν γιατρός, διορισμένη στα μέσα του 50 στην Άμφισσα, μια ιδιόμορφη προσωπικότητα, ... αντικομφορμιστική, και ότι η σχέση της με το Φώτη υπήρξε τρικυμιώδης. Διαβάζοντας τα δεν έμαθα και περισσότερα, η ερωτική αλληλογραφία δεν πληροφορεί, απλώς μιλά, μιλά σε αυτόν που δεν μιλά, που κρύβεται μέσα στους αδύναμους αντικατοπτρισμούς του. Τον Φεβρουάριο του 57 η Ντόρα φεύγει από την Άμφισσα γιατί διορίζεται στα Τρίκαλα. Δεν πηγαίνει όμως αμέσως αλλά μένει για λίγες μέρες στο πατρικό της στην Αθήνα, απ’ όπου και τα πρώτα της γράμματα προς τον Φώτη. Οι επιστολές αυτές στέλνονταν ταχυδρομικά αλλά και με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, έμπαιναν μέσα σ’ ένα βιβλίο, σ’ ένα μικρό δεματάκι και με το τελευταίο δρομολόγιο έστελναν και το δεύτερο γράμμα τους. Ήθελε να πληροφορεί στο Φώτη την κάθε στιγμή της, να τον κάνει κοινωνό της καθημερινότητα της. Το μόνο όμως που κατορθώνει είναι να εκθέτει το πάθος της, αυτό που τελικά δεν πληροφορείται. Είναι τόσο έντονος ο τόνος των συναισθημάτων της που διασαλεύει κάθε δυνατότητα δομής, κάθε συνθήκη οργάνωσης. Γίνεται έτσι μια αφόρητη γλώσσα, αυτή η γλώσσα της αναμονής. Η αλληλογραφία τους θα διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο. Θα του μιλά σχεδόν καθημερινά, παράφορα, όπως κάθε ερωτευμένος. Θα ξενυχτά γράφοντας, «έγινε ολόκληρη η ζωή μου μια συνεχής πέννα που γράφει», θα θυμάται, τα χρόνια που πέρασαν μαζί, τις τρυφερές τους στιγμές, τις εντάσεις, τη συμφιλίωση που ακολουθούσε, το τοπίο του ελαιώνα, τα σοκάκια της πόλης. Ο Φώτης θα σιωπά. Πως αλλιώς…
Από leximata.blogspot.com που μπορείτε να διαβάσετε και την συνέχεια αν θέλετε.

Η ομιλία της Αφροδίτης Παπαθανάση στη Βουλή

ΟΜΙΛΙΑ της ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της ΒΟΥΛΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
18.10.2009

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω τους πολίτες της Φωκίδας, σε μια μονοεδρική περιφέρεια, που μου έδωσαν την τιμή να υπηρετήσω τον τόπο μου από τη θέση αυτή.
Σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της χώρας μας και λόγω της οικονομικής συγκυρίας ο ελληνικός λαός έδωσε ψήφο ελπίδας, ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η κρίση που βιώνουμε έχει πολύπλευρα και δομικά χαρακτηριστικά. Είναι κρίση θεσμών, κρίση αξιών, κρίση εμπιστοσύνης του κόσμου στο πολιτικό σύστημα, είναι κρίση οικονομική και κοινωνική.

Η κοινωνία εισπράττει τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών στην άσκηση της οικονομικής ... πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της πολιτικής διαχείρισης - του ύφους της εξουσίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κρίση που βιώνουμε οδηγεί τις γενιές να βαδίζουν με διαφορετικές ταχύτητες, να έχουν διαφορετικά δικαιώματα και ευκαιρίες, για παράδειγμα, στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας, το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στο περιβάλλον, το δικαίωμα των νέων ανθρώπων στην παιδεία και τον πολιτισμό.

Όλοι, λοιπόν, συμφωνούμε ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.
Ο ελληνικός λαός ,μέσα στην κρίση αυτή ,μας τίμησε και μας δέσμευσε με την ψήφο του για αλλαγές και ανατροπές. Στον ελληνικό λαό είπαμε την αλήθεια, είπαμε πως η έξοδος από την κρίση απαιτεί να δεις κατάματα όλες τις αλήθειες του συστήματος, τις στρεβλώσεις, τα συμφέροντα και τις αδυναμίες. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ευρύτερη κοινωνική συμμαχία και συμφωνία και τέλος, η έξοδος από την κρίση απαιτεί ουσιαστικές ανατροπές του μέχρι σήμερα οικονομικού και διοικητικού μοντέλου.

Γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να είναι το ίδιο και γνωρίζουμε ότι με ημίμετρα και χωρίς τη στήριξη των νοικοκυριών και των εργαζομένων δε μπορούμε να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση. Δε μπορούμε με ημίμετρα να θεραπεύσουμε τη χρόνια και δομική κρίση του παραγωγικού μας μοντέλου. Χρειαζόμαστε νέο πρότυπο παραγωγικού μοντέλου. Τέλος, δε μπορούμε με ημίμετρα και συμβιβασμούς να χτίσουμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό και φιλικό προς τον πολίτη δημόσιο τομέα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός μάς ζήτησε να πούμε αλήθειες, μας ζήτησε να τολμήσουμε ανατροπές.
Οι Έλληνες πολίτες ζητούν από εμάς να διασφαλίσουμε το κράτος πρόνοιας, την παροχή δημόσιας υγείας, την παροχή δημόσιας παιδείας. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε ως κοινωνία χωρίς την ουσιαστική στήριξη της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος. Πρέπει και οφείλουμε να προστατεύσουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας μέσα από τα μέτρα των πρώτων εκατό ημερών, με τα πέντε νομοσχέδια που θα κατατεθούν.

Πρέπει και οφείλουμε να δώσουμε κίνητρα για την είσοδο των νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας με το νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα για τη στήριξη των ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερα χρόνια. Και τέλος, έχουμε υποχρέωση να δημιουργήσουμε νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας με την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για νέες επενδύσεις και την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ελληνική περιφέρεια επί των ημερών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εγκαταλείφθηκε. Παντού γυρίστε να δείτε, υπάρχουν ημιτελή και εγκαταλειμμένα δημόσια έργα. Παντού εξαγγελίες κενού περιεχομένου. Παντού νοσοκομεία σε κατάρρευση. Αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμέτωποι με χρέη, αντιμέτωποι με μία δαιδαλώδη δημόσια διοίκηση που δεν εξυπηρετεί κανέναν. Η ελληνική περιφέρεια επί των ημερών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίστηκε με ψηφοθηρικές λογικές, χωρίς ουσιαστικό σχέδιο ανάπτυξης.Θα σας πω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Παραμονές Νομαρχιακών Εκλογών του 2006 στη Φωκίδα εξαγγέλθηκε από τον τότε Υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη πρόγραμμα 120.000.000 ευρώ με εθνικούς πόρους. Σήμερα, το πρόγραμμα αυτό αδυνατεί να πληρώσει τις ήδη υπάρχουσες εργολαβίες και οι εργολάβοι εγκαταλείπουν τα έργα.Δεύτερο παράδειγμα. Παραμονή ευρωεκλογών στο Γαλαξίδι -ήταν ο κ. Καμμένος νωρίτερα εδώ- έγινε τελετή με αγήματα, μπάντες, Υπουργούς για υπολιμεναρχείο στο Γαλαξίδι. Ξέρετε πόσα πλωτά μέσα υπάρχουν; Κανένα. Κανένα ακόμη και μέχρι την ημέρα που έφυγαν από την Κυβέρνηση.

Η ανάπτυξη, λοιπόν, της περιφέρειας οφείλει να ακουμπά σε περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης και όχι στην καλή θέληση ή φιλανθρωπία ή απόφαση της στιγμής του κάθε Υπουργού που έλκει ή όχι καταγωγή από κάθε τόπο.Διαφέρουμε σε αυτό. Οφείλουμε και θα το κάνουμε, να δούμε την ανάπτυξη της περιφέρειας με οριζόντιες, αλλά και εξειδικευμένες ανά περιοχή δράσεις, κάτω από την ομπρέλα της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης και κάτω από την αλλαγή κουλτούρας που θέλει κέντρο και περιφέρεια να έχουν ίση πολιτική μεταχείριση.

Η προστασία του περιβάλλοντος θα γίνει η ασπίδα των δικαιωμάτων της γενιάς που έρχεται, θα γίνει μοχλός ανάπτυξης και δε θα επιτρέψουμε στο όνομα καμίας κρίσης τη ληστρική εκμετάλλευση των παραγωγικών πόρων.
Σήμερα, η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η στασιμότητα στο ΕΣΠΑ αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα περιβαλλοντολογικά, ζητήματα ανάπτυξης, ζητήματα ουσιαστικής προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πρώτο παράδειγμα.

Στη Στερεά Ελλάδα, στο ΕΣΠΑ, 8.000.000 ευρώ για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών μνημείων. Σε μια περιοχή όπου υπάρχουν οι Δελφοί και μόνο για το Αρχαίο Στάδιο και για το Αρχαίο Θέατρο δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση συντήρησης. Και δε μιλώ καθόλου, βέβαια, για τη μελλοντική δραστηριότητα, την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου. Μόλις 8.000.000 ευρώ για όλη την Περιφέρεια , να κάνεις τί;

Δεύτερο παράδειγμα.
Η Στερεά Ελλάδα, λόγω της περιοχής των Οινοφύτων, έχει εξαιρεθεί από τον Στόχο Ι. Στο ΕΣΠΑ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 120.000.000 ευρώ για προσπελασιμότητα για πέντε νομούς. Φυσικά και τα χρήματα δεν αρκούν , και η αδικία αυτή πρέπει να αρθεί με ειδικό σχέδιο από το Π.Δ.Ε.Τρίτο παράδειγμα. Στη Φωκίδα υπάρχει ο ταμιευτήρας του Μόρνου απ’ όπου εξυπηρετούνται οι ανάγκες του Λεκανοπεδίου. Και όμως, εμείς στη Φωκίδα, αυτή τη στιγμή έχουμε περιοχές ολόκληρες χωρίς νερό.Τέταρτο παράδειγμα. Στη Φωκίδα υπάρχουν οι ορεινοί όγκοι. Μπορεί με πολύ δυναμικό τρόπο να ενισχυθεί η τουριστική ανάπτυξη.

Χρειαζόμαστε, όμως, κανόνες και οι κανόνες αυτοί έχουν να κάνουν με τους δασικούς χάρτες και τα Μεταλλεία Βωξίτη. Δεν μπορούμε να στερήσουμε θέσεις εργασίας ούτε από τη ΛΑΡΚΟ, ούτε από το Αλουμίνιο, ούτε από τα Μεταλλεία Βωξίτη. Χρειαζόμαστε κανόνες και κανόνες σαφείς για να μπορέσουμε να συμπορευτούμε με τις δράσεις αυτές.Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα δουλέψουμε με λογοδοσία και διαφάνεια προς όφελος όλων των πολιτών για κοινωνική δικαιοσύνη, για μια χώρα που δίνει ίσες ευκαιρίες στους πολίτες της. Δική μας ευθύνη είναι να υπηρετήσουμε τον τόπο μας κάθετα απέναντι σε μικρά ή μεγάλα συμφέροντα και ενάντια σε κάθε είδους διαπλοκή. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και υπηρετούμε την εντολή των πολιτών.
Σας ευχαριστώ.

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ..ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ..όπως τα σκέφτονται στο Λιδορίκι

Με μεγάλη προσοχή αδέρφια , παρακολουθούμε , όλοι πιστεύω οι Έλληνες , τα πολιτικά μας..” δρώμενα “ , και φυσικά από ενδιαφέρον γιατί , κακά τα ψέματα , είναι θέματα που μας..καίνε , ακουμπάνε ..βλέπετε , την ..καθημερινότητά μας .

Είναι πράγματα , που δεν τ’ ακούμε γιά πρώτη ..φορά , πάντα τις πρώτες ..μετεκλογικές μέρες , τα ίδια πράγματα , περίπου ακούγαμε και ..ακούμε , κι’ απ’ τους..μεν , κι’ απ’ τους..δεν , γι’ αυτό και τα ακούμε πάντα με΄κάποια..επιφύλαξη..

Πόσες , αλήθεια , φορές , δεν έχουμε ακούσει γιά τους..χιλιάδες αστυνομικούς που, ... βολευόμενοι μεν και οι..ίδιοι , ασκούν καθήκοντα..Φιλιππινέζων , αφού όπως ακούσαμε , εκτός της..υπηρεσιακής ..ασυλίας , έχουν και το..κάτι τις τους , όπως επίσης , χρόνια και ..χρόνια , ακούμε και..ξαναματακούμε , γιά τα περιβόητα αυτοκίνητα του Δημοσίου , και αυτά που κάθε φορά ακούμε , γιά..μέτρα και..σταθμά , είναι ..χιλιοειπωμένα και..ξεχασμένα , λάδι..λάδι , δηλαδή και ..τηγανίτα …γιόκ ..

Βιάστηκε , κατά την ταπεινή μας γνώμη η Κυβέρνηση , κι’ ο κατά τα άλλα συμπαθής Κ. Χρυσοχοίδης , να μας πει τα…αυτονόητα , δηλαδή αν δεν γίνουν , όπως ΄χρόνια και..χρόνια , δεν έγιναν , τι θα ..γίνει ; Kαι..μεταξύ μας , γιατί όλα αυτά που μας ανέφερε , ΟΛΑ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ..ΣΟΒΑΡΑ , δεν τα ‘κανε ο ίδιος όταν ματαξαναήταν ..Υπουργός ; Γιατί ; Τι και..ποιός τον..αμπόδαγε ; Aτύχησε , πιστεύουμε , ο κ.Υπουργός , γιατί..βιάστηκε , ίσως..πιεζόμενος , απ’ τις..προεκλογικές υποσχέσεις , να ..εξαγγείλει πως , επί τέλους , θα κάνει τη..δουλειά του , γιατί , αν δεν κάνουμε λάθος , αυτό είναι το καθήκον της πολιτικής ηγεσίας κάθε Υπουργείου , να..συμμαζεύει τα..ασυμμάζευτα , οπότε , προς..τι , αυτές οι μακρόσυρτες ..αναφορές στα ίδια και στα..ίδια , ενώ μάλλον θα ‘πρεπε , πρώτα – πρώτα , να ζητηθεί μιά..συγγνώμη , απ’ τον έρμο τον Ελληνικό λαό , γιά όσα τράβηξε , τραβάει , κι’ ενδεχομένως να..τραβήξει , απ’ το ό,τι κάποιοι αρμόδιοι δεν έκαναν , μέχρι τώρα , σωστά τη δουλειά τους ..

Βιάστηκε ακόμα , ανακοινώνοντας την..επιστροφή 25 αστυνομικών στις..παλιές τους θέσεις , και βιάστηκε αλλά και..λάθεψε , γιατί , σαν..επίτευγμα είναι..μηδαμινό , εδώ μιλάμε γιά…ΧΙΛΙΑΔΕΣ , αστυνομικούς , που κανένας δεν ξέρει που..τρώνε ψωμί , αλλά όμως..πληρώνονται ..ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ , ύστερα αυτοί οι 25 , ..παλλινοστήσαντες , γύρισαν..αυτοδικαίως , αφού τ’ αφεντικά τους δεν ..βγήκαν πιά βουλευτές , αλλά και πάλι ..λίγοι είναι , πολύ..λίγοι , αφού οι μη..εκλεγέντες είναι πολύ..περισσότεροι , οι..άλλοι δηλαδή που είναι ; Τι..έγιναν ; Δεν θα..επανακάμψουν ;…Είδατε ;…

Προσωπικά , δεν έχουμε κάνει..Υπουργοί , δεν ξέρω αν αυτό είναι..ντροπή , αλλά το..ομολογούμε , απλά..Τραπεζικοί υπάλληλοι , αλλά και εκεί , ο Τραπεζικός χώρος δηλαδή , μη νομίζετε , μιά..μικρογραφία του ..Κράτους μας είναι , και εκεί τα..ίδια προβλήματα υπάρχουν και..σέρνονται χρόνια , αν λοιπόν ο κ.Υπουργός , ΗΘΕΛΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ , να..μαζέψει , στο..μαντρί , όλους που γυρνάνε..σιαδώ..σιακεί , δεν χρειάζονταν ..πολλά και διάφορα , όοοχι αδέρφια , όοοοχι , μιά και μόνη..ΑΠΟΦΑΣΟΥΛΑ , που θα έβαζε το ..όλον θέμα σε..ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΒΑΣΗ , δηλαδή , ΓΥΡΝΑΝΕ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ , ΟΛΟΙ..ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ , και από ‘κεί και μετά , θα γίνονταν οι..πρέπουσες και..αναγκαίες ..αποσπάσεις , έτσι ξεκαθαρίζει το..πράμα , και όλα τα..άλλα , λυπούμαστε αλλά είναι..απλά , απλούστατα , απλές..επαναληπτικά..επαναλαμβανόμενες..ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ , και θα το..δείτε ..ύστερα , υπάρχει και κάτι..άλλο , πιστεύετε στ’ αλήθεια αδέρφια , πως γνωρίζουν οι..αρμόδιες υπηρεσίες , πόσοι και που είναι..αποσπασμένοι ; Λυπάμαι ..αδέρφια , που σας..απογοητεύω , αλλά πολύ..φοβάμαι , πως δεν το..γνωρίζουν , γι’ αυτό λοιπόν , εμείς θα περιμέναμε την…άνευ..πρεμούρας , μελέτη του θέματος , την..επισήμανση ..όοοολων των..ξενοδουλευόντων αστυνομικών , και μετά με την..ΑΠΟΦΑΣΟΥΛΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ..ΕΙΠΑΜΕ..ΠΑΡΑΠΑΝΟΥΛΙΑ , όλα..τα προβλήματα ..λύνονταν..τώρα…αν ματαξανακούσετε περί γιά το..θέμα αυτό , να με λέτε..Αλέκο..άμποτε..να βγούμε..ψεύτες , άμποτε..

‘Οσο , τώρα , αφορά στα ..αυτοκίνητα , ε..μία απ’ τα..ίδια , θα είναι , τα ‘χουμε , ακούσει και..ματαξανακούσει , πάμπολλες ..φορές , θα μου πείς κι’ άλλη μία..βλάφτει ; Όχι βέβαια , δεν..βλάφτει , αλλά..να..περνάει ο ..καιρός…έτσι , μήπως αδέρφια πιστεύετε , πως όοοολοι αυτοί οι..μικρόβαθμοι , εν..πολλοίς , που..βολεύονται με..αυτοκινητάκια..τζάμπα , θα..δεχτούν να..ξεβολευτούν ; Δεν το..πιστεύουμε…αλλά θα..δούμε..εδώ θα ‘μαστε..

Τελειώνοντας ..τελικά , θα θέλαμε να ..συμπληρώσουμε , πως παρακολουθήσαμε , όπως προείπαμε , με μεγάλη προσοχή , τις ομιλίες και μάλιστα του κ. Χρυσοχοίδη , τον οποίο εκτιμούμε ιδιαιτέρως , πιστεύουμε πως..ατύχησε , ίσως..παρασυρμένος , από ..υπερβάλλον πάθος , ίσως , πάντως αυτές οι..ομοβροντίες , οι..βολές κατα..ριπάς , με..άσφαιρα πυρά , με πυρά..κρότου και..λάμψης , δεν συγκινούν και δεν..εντυπωσιάζουν , πιά ..κανένα , και φυσικά δεν ..πείθουν , ο κόσμος , ο..κοσμάκης , όπως μας λένε κάποιοι , θέλει ..πραγματικά ..πυρά και , ει δυνατόν , κατά…βολάς , αλλά..κάθε..βλήμα και…στόχος …

Καλό σας βράδυ…..Κ.-
Από lidoriki.com

Πρακτικό Αυγούστου - Πεντεόρια ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΠΕΝΤΕΟΡΙΑ 31/8/2009

Σας δημοσιεύουμε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Π.Δ. Πεντεορίων για να ενημερωθείτε αλλά και για να δείτε πως θα έπρεπε να μας ενημερώνουν οι Δήμοι και η Νομαρχία μας, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.
Ο Δήμος Γαλαξιδίου δείχνει να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Πρακτικό Αυγούστου - Πεντεόρια

ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ Τ.Δ.. ΠΕΝΤΕΟΡΙΩΝ ΠΕΝΤΕΟΡΙΑ 31/8/2009
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο ΑΡΙΘΜ. 7

Ο Πρόεδρος αφού διαπίστωσε ότι όλοι οι Σύμβουλοι ήταν παρόντες κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης είπε τα εξής .
-- ολοκληρώθηκε όχι μόνο η ασφαλτόστρωση του υπόλοιπου τμήματος του δρόμου προς τους ... Αγίους Πάντες αλλά και επισκευάστηκαν ατέλειες του δρόμου από τον εργολάβο που είχε αναλάβει το έργο για το νερό προς τους Αγίους Πάντες.
-- στις 27/7/2009 στείλαμε νέο έγγραφο στο Δήμο για την καθαριότητα και τον εργολάβο καθαριότητας . Ύστερα από αυτό είχαμε σύγκλιση συμβουλίου με τους κ.κ. Αντιδημάρχους και τον εργολάβο με αποτέλεσμα ο εργάτης στο χωριό να οριστεί ολικής απασχόλησης και να δοθεί εντολή στον εργολάβο για την κοπή των χόρτων στους δρόμους και στην ΠΑΝΑΓΙΑ .
Λόγω μη καλής εκτέλεσης των εργασιών προσκάλεσα τους κ.κ. Αντιδημάρχους στο χωριό οι οποίοι μετά επιτόπια επίσκεψη διαπίστωσαν τα όσα τους είχα αναφέρει δίνοντας νέα εντολή προς τον εργολάβο να καθαρίσει το δρόμο προς την ΠΑΝΑΓΙΑ και όλο τον περιβάλλοντα χώρο της . Επειδή ο εργάτης που όρισε ο εργολάβος διαπίστωσε ότι όλα ήταν καθαρά και δεν καθάρισε τους χώρους που είχαν προσδιοριστεί , ενημέρωσα τον Αντιδήμαρχο κ. Κοντό ο οποίος έδωσε εντολή σε άλλο εργολάβο ο οποίος καθάρισε τους χώρους.
--στις 16 Αυγούστου στην Παναγία έγινε η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση προς τους πεσόντες κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας .
Στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού είχαμε μουσικοχορευτική εκδήλωση η οποία τελείωσε τις πρωινές ώρες..Όλες τις επόμενες όμως μέρες γίναμε δέκτες παραπόνων για το ότι δεν υπήρχε καθόλου εξυπηρέτηση δεν σερβιρίστηκαν όλα τα τραπέζια με ψητό και οι τιμές ιδίως στις μπύρες ήταν πανάκριβες [ 4.00 e ] .Σημειώνω ότι είχα προβλέψει και τονίσει για τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχουμε από τη απλή διαβεβαίωση του μαγαζάτορα ότι θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του χωρίς να ληφθούν υπ ΄όψη οι υποδείξεις μου. Επί πλέον και για μείωση των δυσμενών επιπτώσεων με δικά μου έξοδα είχα παραγγείλει στο ΚΟΝΑΚΙ ψητό 11-12 κιλά του οποίου διέθεσα δωρεάν σε τραπέζια που δεν τους είχε δοθεί ψητό.
Για τα υπό εκτέλεση έργα των Πάρκινγκ κ.τ.λ. και σε έγγραφο αίτημα του Δήμου προς την Πολεοδομία είχαμε απαντητική επιστολή από την τελευταία με την οποία μας γνωρίζεται ότι αυτά απαλλάσσονται της υποχρέωσης υποβολής περιβαλλοντι-κής μελέτης.. Ύστερα από αυτά η σχετική μελέτη του έργου μαζί με την απάντηση της Πολεοδομίας θα πρέπει να αποσταλούν στην Περιφέρεια για έγκριση ώστε στη συνέχεια ο Δήμος να προβεί στη δημοπράτηση του έργου .
Επίσης σε προσωπική συνάντηση με τον κ. Νομάρχη είχα τη διαβεβαίωση ότι εγκρίθηκε το ποσό των 70.000.00 e για το δρόμο στο ΛΑΚΚΟ. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος είπε ότι ο κ. Ανδρέας Θεοχάρης υπέβαλε μία αίτηση με την οποία ζητά βεβαίωση στην οποία να φαίνεται ότι παλιά η τότε Κοινότητα Πεντεορίων είχε κατεδαφίσει αχυρώνα του για διαπλάτυνση του κεντρικού δρόμου και σε αντικατάσταση αυτού του κατασκεύασε άλλη αποθήκη στο οικόπεδό του .Επειδή για παρόμοια περίπτωση στην υπόθεση του κ. Ευθυμίου Μαμαρέλη είχε ασχοληθεί ο Δήμος θα διαβιβάσω την υπόθεση στο Δήμο για τις δικές του ενέργειες υπό ειδοποίηση μας.
ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΕΥΣΤΑΘ. ΜΑΡΜΑΤΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΡΕΛΗΣ
ΜΑΝΘΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Σχέδιο πόλεως Ιτέας

Λέτε να έγινε το θαύμα;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Σχέδιο Πόλεως Ιτέας».

Τη Δευτέρα 12/10/2009 παραδόθηκε στη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας από το μελετητικό γραφείο του κ. Ντρούμπη Ρακάν η «Μελέτη: Εναρμόνιση Συντεταγμένων Σχεδίου Πόλεως Ιτέας και Ταύτιση με τις Συντεταγμένες Κτηματολογίου».
Με το υπ’ αριθμόν Πρωτοκόλλου 6502/12-10-2009 έγγραφο του μελετητή (αντίγραφο επισυνάπτεται), την Παρασκευή 16/10/2009 η Δ/νση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της ... Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας κατέθεσε «Αίτηση καταχώρησης εγγραπτέας πράξης» στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιτέας διαβιβάζοντας έτσι τη μελέτη προκειμένου αυτή να εγγραφεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Με το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 6658/16-10-2009 (αντίγραφο επισυνάπτεται) η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας είχε αναθέσει την εν λόγω μελέτη στον ανάδοχο μελετητή με το από 17/6/2008 ιδιωτικό συμφωνητικό (αντίγραφο επισυνάπτεται).
Με τη μελέτη αυτή:
α) Επιλύθηκε το μεγάλο θέμα της εναρμόνισης των συντεταγμένων του Σχεδίου Πόλεως Ιτέας με τις συντεταγμένες του Κτηματολογίου και δίνεται πλέον η δυνατότητα εφαρμογής του Σχεδίου Πόλεως Ιτέας και
β) Επιλύθηκαν προβλήματα δεκαετιών στην επέκταση του Σχεδίου Πόλεως Ιτέας που αφορούσαν αυτή καθ’ αυτή την πράξη εφαρμογής του σχεδίου.
Σημειώνεται επίσης ότι η μελέτη έχει ήδη ελεγχθεί και εγκριθεί από τις υπηρεσίες της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. και είναι απολύτως εφαρμόσιμη.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας ευχαριστεί τα στελέχη της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. που βοήθησαν καθοριστικά στην άρτια ολοκλήρωση του εγχειρήματος.
Τέλος προκειμένου να ενημερωθούν τόσο οι πολίτες της Ιτέας όσο και οι εμπλεκόμενοι συμβολαιογράφοι και μηχανικοί θα οργανωθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση-παρουσίαση του θέματος.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από Fokida.gr

Αιρετός ο περιφερειάρχης, εξήγγειλε ο νέος Υπουργός Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, ανέφερε κατά την ομιλία του, στη Βουλή ότι «Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα έχει επικεφαλής αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Οι νομαρχίες θα λειτουργούν πλέον ως διοικητικές μονάδες της οικείας περιφέρειας» και πρόσθεσε ότι στο επίπεδο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα θεσμοθετηθεί η «κρίσιμη» για το μέλλον της Αττικής και της Θεσσαλονίκης Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, προανήγγειλε την κατάργηση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος με ... την προϋπόθεση του 42%, καθώς και το «δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στη δεύτερη γενιά μεταναστών και στους μετανάστες που διαθέτουν άδεια μακροχρόνιας διαμονής και έχουν συμπληρώσει πενταετία».
Ακόμη ο κ. Ραγκούσης προανήγγειλε την εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου,την καθιέρωση ενός Νέου Ενιαίου Μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, ετήσιο πολυμορφικό διαγωνισμό εισαγωγής στο δημόσιο με συνδυασμό μορίων και γραπτών εξετάσεων και τέλος ότι μπαίνει τέρμα στα στέιτζ στο Δημόσιο. Πηγή: Καθημερινή

Από Βοιωτικά

Θεόδωρος Πάγκαλος: Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κάνει για πρωθυπουργός!

Το αλίευσε το blogoperatispentaras.blogspot.com και είναι πραγματικά απίστευτο. Για όσους έχουν αδύναμη μνήμη το αντιγράφω:
ΕΡ.: Επιμένετε στην απόφαση ότι αν γίνει πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου εσείς θα αποχωρήσετε;
Θ.Πάγκαλος.: Αυτό δεν οφείλεται σε μια προσωπική αντιπάθεια, οφείλεται σε δύο σκέψεις: Η πρώτη είναι ότι βρίσκω απαράδεκτη την κατάθεση υποψηφιοτήτων πριν από το συνέδριο και ενόψει εκλογών στις οποίες επικεφαλής θα είναι ο Κ. Σημίτης. Αν στις εκλογές πάει ο Κ. Σημίτης συνοδευόμενος από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει ανακηρύξει εαυτόν διάδοχό του, είναι προφανές ότι η θέση του αδυνατίζει. Θεωρώ, λοιπόν, κάθε τέτοια κίνηση υπονομευτική της δυνατότητας του κόμματος να πείσει. Τη θεωρώ στρατηγική ήττας. Η δεύτερη σκέψη είναι ότι εγώ δεν θεωρώ ότι ο κ. Παπανδρέου έχει τα προσόντα να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Εχω συνεργαστεί μαζί του, έχει πολλά προτερήματα, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν ... τον θεωρώ κατάλληλο για να γίνει πρωθυπουργός, ασχέτως αν είναι σήμερα πολύ της μόδας ο κ. Παπανδρέου.
Πιστεύω επιπλέον και για λόγους αισθητικούς ότι θα είναι απαράδεκτη εξέλιξη, θα είναι παλινδρόμηση, αν η χώρα πάει πίσω προς τον ανιψιό του ενός και το γιο του άλλου. Το βασικό επιχείρημα αυτών που προωθούν τον κ. Παπανδρέου είναι ότι τ’ όνομά του ενώνει. Εγώ δεν δέχομαι να με ενώσει με κανέναν άλλο ένα όνομα. Θέλω ιδέες για να ενωθώ και θέλω μια προσωπικότητα που να έχει συνέπεια στην προώθηση των ιδεών. Ο Κ. Σημίτης είναι μια τέτοια προσωπικότητα. Ο κ. Παπανδρέου, με συγχωρείτε που διαφωνώ τόσο πολύ με το συρμό, δεν είναι.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 16/09/2001
(Συνέντευξη στον Τάσο Παππά)

Σχόλιο: Κι αυτός ο άνθρωπος ανερυθρίαστα δέχτηκε τη θέση του Αντιπροέδρου στη κυβέρνηση Παπανδρέου!!!
Από stoforos.blogspot.com