Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΚΑΚΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ 2010

ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 17 Απριλίου 2010, ξεκίνησε στην Άμφισσα, το Ατομικό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας 2010, το οποίο συνεχίστηκε την Κυριακή 18 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 9 Μαΐου 2010.
Για άλλη μια φορά μια σημαντική διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Άμφισσας .
Στα Πρωταθλήματα συμμετέχουν 16 αθλητές και 3 αθλήτριες από τους συλλόγους της Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας. Είναι σίγουρο ότι το Πρωτάθλημα χρειάζεται μια αναβάθμιση και θα πρέπει όλοι οι σύλλογοι να συζητήσουμε γύρω από αυτό.
Είναι άξιο αναφοράς η παρουσία στο Πρωτάθλημα, του πρώην Πρωταθλητή Ελλάδος και αθλητή του Σ.Ο. Άμφισσας , Παναγιώτη Μπαλάσκα, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του για άλλη μια φορά την πόλη της Άμφισσας και έδωσε ιδιαίτερη αίγλη με την παρουσία και τις παρτίδες του στο Πρωτάθλημα. Τον ευχαριστούμε λοιπόν ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
http://www.chess-results.com/tnr33072.aspx?lan=1

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ. ΓΙΝΕΤΑΙ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΑΪΜΑΡΗΣ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ.
ΓΙΝΕΤΑΙ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΑΪΜΑΡΗΣ»
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ

Ο Αλέκος Αλαβάνος στην εκδήλωση που έγινε στον πολυχώρο Bacaro για την επέτειο της 21ης Απριλίου μεταξύ άλλων ανέφερε :


«Η τραγική επτάχρονη εμπειρία της δικτατορίας δεν μας αφήνει περιθώρια αδιαφορίας, επανάπαυσης, επιφανειακής προσέγγισης, υποτίμησης των προβλημάτων δημοκρατίας στη χώρα μας.

Οφείλουμε να είμαστε ευαίσθητοι και αυστηροί.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις.

Πρώτο : Στην Ελλάδα η Δημοκρατία οδηγείται σε αποσύνθεση.

Κοινοβουλευτισμός δεν σημαίνει καλλιστεία. Οι εκλογές δεν γίνονται για να επιλεγεί αυτός ή αυτή που θα εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο λαός, πρώτα και κύρια, επιλέγει πρόγραμμα, το οποίο θα διαμορφώσει το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο που θα επηρεάσει τη ζωή της κάθε οικογένειας, της κάθε πόλης, όλης της χώρας. Το κυβερνητικό κόμμα είναι δεσμευμένο με Συμβόλαιο με τον Λαό.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου σήμερα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα όχι απλώς διαφορετικό, αλλά αντίστροφο, από αυτό που εξάγγειλε προεκλογικά. Μίλησε άσπρα, πολιτεύεται μαύρα. Στην ... Ελλάδα εφαρμόζεται μια πολιτική που δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.



Έχουμε μια πολιτική που δεν είναι εγκεκριμένη από τον λαό. Μια κυβέρνηση που είναι παράνομη και αντιδημοκρατική.


Η κυβέρνηση αυτή δεν δικαιούται να παραμένει. Πρέπει να φύγει. Ο λαός να κληθεί, σε αυτές τις ιστορικές στιγμές για την Ελλάδα, να επιλέξει με εκλογές ο ίδιος τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Αλλιώς, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε δημοψήφισμα για τα αντικοινωνικά μέτρα καταστροφής.


Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα όργανο διορισμένων γραφειοκρατών και υπαλλήλων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που δεν έχει εκλέξει κανείς. Και ακολουθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Δεύτερο : Το οξυγόνο της Δημοκρατίας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.


Σήμερα η κυβέρνηση Παπανδρέου οδηγεί σε μια πολιτική πλήρους αποδόμησης του Κοινωνικού Κράτους. Πιο ακραία ακόμα και από την πολιτική της χούντας της 21ης Απρίλη.


Η Ελληνική Δημοκρατία περνάει σε μια φάση «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης».


Το οικονομικό τέλμα και η κοινωνική οπισθοδρόμηση οδηγούν στην παρακμή, στην αποσύνθεση, στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ματαίωση, στον τυφλό φθόνο, στην παραβατικότητα, στην εγκληματικότητα, στον ρατσισμό.


Δεν έχουμε δικαίωμα να αγνοήσουμε την προειδοποίηση από τις πρόσφατες εκλογές στην Ουγγαρία, που βρίσκεται στη διαδικασία του ελέγχου της οικονομίας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση κατέρρευσε, η αριστερά εξαφανίσθηκε, η ακροδεξιά πήρε απόλυτη πλειοψηφία και η φασιστική δεξιά εκλογική δύναμη όσο και οι σοσιαλιστές.


Καμιά από τις κυβερνητικές τομές δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα οράματα της γενιάς του Πολυτεχνείου που αγωνίσθηκε για την πτώση της χούντας. Τίποτε απολύτως. Δεν ονειρευόμασταν και δεν παλεύαμε για να πάει η σύνταξη στα 67 ή για να καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός.


Η στήριξη του Κοινωνικού Κράτους απέναντι στην επίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του τοποτηρητή της, της κυβέρνησης, είναι προϋπόθεση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.


Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του, βίωσαν πικρά και αγωνίσθηκαν ενάντια σε αυτούς που κατέλυσαν τη δημοκρατία. Με αυτήν την έννοια υπήρξε σύντροφος στον αντιδικτατορικό αγώνα με όσους της ίδιας γενιάς βρεθήκαμε εδώ.


Σήμερα, ο ίδιος και η κυβέρνησή του, παραβιάζουν τις βασικές αρχές του κοινοβουλευτισμού και δημιουργούν ένα κοινωνικό τοξικό περιβάλλον για τη Δημοκρατία.


Η μόνη υπηρεσία τους πια μπορεί να είναι να προλάβουν φύγουν με τιμή, παρά να συνεχίσουν να κυβερνούν με ατιμία απέναντι στη Δημοκρατία».

Το δικό μας δελτίο των οκτώ

Αυτοί που προσπάθησαν να πουλήσουν το Βατοπαίδι, απολαμβάνουν καθημερινά το καφεδάκι τους στο Κολωνάκι. Αυτοί που τους κάλυψαν, περιμένουν να ξανακυβερνήσουν.
Αυτοί που απαλλοτρίωσαν, διά χειρός Τσουκάτου, τη μίζα του 1.000.000 Ευρώ της Ζήμενς, μας κυβερνούν.
Αυτοί που μας προστατεύουν από την εγκληματικότητα, αποδεικνύονται οργανικό τμήμα της εγκληματικότητας.
Αυτοί που υποτίθεται ότι πολεμούν την ¨τρομοκρατία¨, είναι αυτοί που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ύπαρξής της. Αυτοί που διόρισαν τα παιδιά και τα παραπαίδια τους, φωνάζουν για απαξίωση του δημοσίου. Αυτοί που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στη ζωή τους, μας ... αποκαλούν τεμπέληδες.
Αυτοί που φοροδιαφεύγουν επίσημα, μας κατηγορούν για φοροδιαφυγή.
Αυτοί που παίρνουν τους μεγάλους μισθούς, ζητάνε τη μείωση των μικρών μισθών.
Αυτοί που δεν έχουν ανάγκη τη σύνταξη, ζητάνε την απαξίωση της δικής μας σύνταξης.
Αυτοί που έχουν κάνει το ψέμα είδηση, επιμένουν να ονομάζονται μεγαλοδημοσιογράφοι.

Ένα κράτος αλητοειδών και μια κοινωνία σε απόγνωση.

Έ, ¨άμα τα πάρω, θα πάρω φόρα ...¨ που λέει και το τραγούδι ενός οργισμένου τραγουδοποιού της εποχής μας.
Γιατί η γενιά μας, δεν είπε ακόμα την τελευταία της λέξη.

Νίκος Καραγεώργος
Από altpressfthiotida

"Ακουσα 3-4 κρότους δυνατούς και οξείς" κατέθεσε ο σκοπός στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου

Αναζητείται ακόμα από την αστυνομία ο 17χρονος αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Χθες μάλιστα προσκομίστηκε στο δικαστήριο έγγραφο της αστυνομίας η οποία τον αναζητεί προκειμένου να τον συνοδεύσει στην Αμφισσα, όπου έχει κληθεί να καταθέσει στη δίκη για τη δολοφονία του φίλου του. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο νεαρός αυτόπτης μάρτυρας δεν βρέθηκε, ενώ στο Λύκειο όπου φοιτά έχει να παρακολουθήσει μαθήματα από την 1η Φεβρουαρίου του 2010.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χθες η δίκη ... με την κατάθεση αστυνομικού, μέλους της διμοιρίας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου το μοιραίο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008. Ο μάρτυρας Αθανάσιος Δελλής επανέλαβε και χθες, ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του, ότι το βράδυ εκείνο πριν δει τους δύο ειδικούς φρουρούς να φτάνουν στο σημείο, η κατάσταση ήταν ήρεμη. «Ακουγα μόνο μια οχλαγωγία, σαν έφηβοι που συζητούν για ποδόσφαιρο και κάποιοι μιλούν κάπως πιο έντονα από τους άλλους. Δεν είχε προηγηθεί καμία σφοδρή επίθεση», κατέθεσε ο σκοπός στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου. Παράλληλα, ο Αθανάσιος Δελλής αναφέρθηκε σε «3-4 κρότους δυνατούς και οξείς», δίχως να εξακριβώσει αν επρόκειτο για πυροβολισμούς ή όχι.
Στη συνέχεια είδε τους δύο ειδικούς φρουρούς να επιστρέφουν από το σημείο απ’ όπου ακούστηκαν οι κρότοι, εκεί όπου βρίσκονταν και οι υπόλοιποι αστυνομικοί «με γρήγορο βηματισμό -βάσει των δικών μου δεδομένων, θεωρώ ότι έτρεχαν- δεν μας είπαν όμως τι συνέβη».

Επίσης ο μάρτυρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της υπεράσπισης, είπε ότι οι επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών «είναι συνηθισμένα περιστατικά και είτε πρόκειται για σοβαρό επεισόδιο είτε για πολύ απλό, οι εντολές είναι ίδιες. Στη σχολή της αστυνομίας διδάσκονται ότι δεν πρέπει να πυροβολούν κατά του πλήθους, γιατί υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να σκοτωθεί άνθρωπος». Η δίκη συνεχίζεται σήμερα, με την κατάθεση ακόμη ενός αστυνομικού, μέλους διμοιρίας.


ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΑ
Από espressonews.gr

Τσακάλι: Κάποτε επικηρυγμένο, σήμερα είδος υπό εξαφάνιση!

Κάποτε ήταν κοινό σε ολόκληρη την Ελλάδα και επικηρυγμένο ως επιβλαβές, σήμερα κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ο λόγος για το μεσαίου μεγέθους σαρκοφάγο τσακάλι , του οποίου ο συνολικός πληθυσμός δεν ξεπερνά πλέον τα 1000 άτομα, με την κατανομή του στον ελλαδικό χώρο να εμφανίζεται γεωγραφικά ασυνεχής και κατακερματισμένη. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με βιότοπους τσακαλιών, όπου οι πληθυσμοί τους τα τελευταία χρόνια διαρκώς μειώνονται.
Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην έρευνα «Μελέτη των πληθυσμών τσακαλιού Canis aureus σε Χαλκιδική και Πελοπόννησο» που πραγματοποιήθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και την ... ΚΑΛΛΙΣΤΩ – περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση, το διάστημα 2008-2009. Οι δύο οργανώσεις κατέγραψαν τους εναπομείναντες πληθυσμούς τσακαλιών και τις απειλές που αντιμετωπίζουν σε δύο σημαντικές περιοχές εξάπλωσής τους, Χαλκιδική και Πελοπόννησο, εκτιμώντας μεταξύ άλλων και την επίδραση των καταστροφικών πυρκαγιών των ετών 2006-2007.

Μέχρι το 1990 το τσακάλι συγκαταλεγόταν στα «επιβλαβή είδη». Δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την επικήρυξη που ίσχυε την περίοδο 1974-1981, όταν περισσότερα από 7.000 ζώα θανατώθηκαν. Έκτοτε ο πληθυσμός τους δείχνει σαφείς μειωτικές τάσεις, με την εξάπλωσή του να έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια. Πλέον απαντάται μόνο στην Πελοπόννησο, τη Σάμο, τη Χαλκιδική, την περιοχή Βιστωνίδας/Νέστου και την παραλιακή Φωκίδα. Μικρές και απομονωμένες ομάδες έχουν εντοπιστεί στον Έβρο και στην Κεντρική Μακεδονία (Κερκίνη, παραποτάμιο δάσος Αξιού).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας και σε σύγκριση με την παλαιότερη απογραφή του 2000-01, ο πληθυσμός των τσακαλιών στην Χαλκιδική έχει μειωθεί κατά 50% και πλέον έχει διασκορπιστεί σε 11 μικρές (1-2 άτομα) και 3 μεγάλες ομάδες (χωρίς να υπολογίζεται ο μη καταμετρημένος πληθυσμός του Αγίου Όρους). Στην Πελοπόννησο, ο συνολικός ελάχιστος πληθυσμός δεν ξεπερνά τα 229 άτομα, κατανεμημένα σε 77 ομάδες. Το 85% του πληθυσμού εντοπίζεται στη νότια Πελοπόννησο, με επίκεντρο το νομό Λακωνίας. Ο νομός Μεσσηνίας παρουσιάζει την πιο ομοιόμορφη και συνεκτική κατανομή πληθυσμών, σε αντίθεση με την Αχαΐα όπου μικρές, απομονωμένες ομάδες ζώων διασπείρονται σχεδόν σε όλο το νομό. Στην Ηλεία και την Αργολίδα οι πληθυσμοί των τσακαλιών έχουν σχεδόν εκλείψει. Οι βιότοποι του ζώου που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από τις πυρκαγιές εντοπίζονται στους νομούς Αρκαδίας και Κορινθίας.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι πυρκαγιές δεν είχαν καταλυτική επίδραση στους πληθυσμούς του, τόσο σε Πελοπόννησο όσο και Χαλκιδική. Οι απειλές που είχαν εντοπιστεί ήδη από το 2001 συνεχίζουν αμείωτες: κατακερματισμός και αλλοίωση βιοτόπων εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας και της επέκτασης των οικιστικών εκτάσεων, εγκατάλειψη των παραδοσιακών γεωργό-κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να το στηρίξουν διατροφικά, χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων - που έχει πλέον πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις - και συγκρούσεις με τροχοφόρα οχήματα. Καθώς μικρές ομάδες ή οικογένειες τσακαλιών απομονώνονται, οι πληθυσμοί του ζώου γίνονται όλο και πιο τρωτοί στις ανθρώπινες και φυσικές πιέσεις.

Παρά την τεκμηριωμένη μεγάλη μείωση των πληθυσμών του και των απειλών που αντιμετωπίζει, δεν θεωρείται προστατευόμενο είδος αλλά ούτε και θηρεύσιμο από την ελληνική νομοθεσία, ενώ δεν εξασφαλίζεται κάποιο καθεστώς προστασίας του από την ΕΕ. «Το τσακάλι αποτελεί σημαντικό στοιχείο της βιοποικιλότητας στα μεσογειακά οικοσυστήματα τα οποία παραμένουν πολύ ευάλωτα σε ανθρωπογενείς παράγοντες/επιδράσεις. Λόγω της περιορισμένης κατανομής του στην Ευρώπη δεν του έχει αποδοθεί η δέουσα σημασία τόσο ως χαρακτηριστικό είδος της πανίδας των σαρκοφάγων της γηραιάς ηπείρου όσο και ως προς το ρόλο του στο οικοσύστημα», υπογραμμίζει ο Γιώργος Μερτζάνης, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν ότι αν δε ληφθούν επαρκή μέτρα προστασίας, το τσακάλι θα αντιμετωπίσει άμεσα κίνδυνο εξαφάνισης στην Ελλάδα. Πέρα από την ανάγκη θεσμικής προστασίας, για τη διαφύλαξη των πληθυσμών του τσακαλιού και την ανάκαμψη του είδους είναι απαραίτητο να προωθηθούν άμεσα δράσεις διατήρησης και αποκατάστασης του ενδιαιτήματός του, περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και ενισχύσεις των αγροτών μέσω γεωργο-περιβαλλοντικών μέτρων για τη διαφύλαξη της άγριας πανίδας.

«Μπορεί να μην είναι ένα εντυπωσιακό ζώο αλλά η χρησιμότητά του στο οικοσύστημα είναι εξαιρετικά σημαντική» σημειώνει η Παναγιώτα Μαραγκού, Συντονίστρια Δράσεων Επιστημονικής Τεκμηρίωσης WWF Ελλάς. «Το τσακάλι έχει χαρακτηριστεί ως «καθαριστής» της φύσης επειδή λειτουργεί ως θηρευτής των τρωκτικών, περιορίζει τα οργανικά υπολείμματα και σκουπίδια, ενώ μπορεί σε μεγάλες πυκνότητες να δράσει περιοριστικά ως προς τις αλεπούδες. Η προστασία των πληθυσμών του, ως αναπόσπαστο στοιχείο του οικοσυστήματος, διασφαλίζει τη λειτουργικότητά του, γι’ αυτό και η λήψη μέτρων είναι πλέον μια επιτακτική ανάγκη» καταλήγει η κ. Μαραγκού.
Από trupokarudos.blogspot.com

ΦΩΚΙΔΑ - ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΕΔΡΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΩΝ

Λαϊκή εξέγερση τώρα, η μόνη λύση

Ένα άρθρο, του Παναγιώτη Λαφαζάνη (κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ), διαβάσαμε στην εφημερίδα "Παρόν της Κυριακής". Ίσως ένα από τα καλύτερα που διαβάσαμε τον τελευταίο καιρό, το οποίο αποτυπώνει την κατάσταση την οποία βιώνουμε και προτείνει λύσεις για το πως θα βγούμε από την κρίση [...]

Η χώρα, εδώ και καιρό, ζει έναν οικονομικό και κοινωνικό εφιάλτη, ο οποίος χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Οι ευθύνες για τις εφιαλτικές εξελίξεις βρίσκονται στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες έχτισαν επί δεκαετίες ένα σάπιο νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο και τώρα, με τις επιλογές τους, έχουν ρίξει τη χώρα σε μια άβυσσο, χωρίς προστατευτικό δίχτυ.

Οι ευθύνες για τις εφιαλτικές εξελίξεις ανήκουν, επίσης, στον σκληρό μονεταριστικό μηχανισμό της ΟΝΕ αλλά και της ΕΕ, ο οποίος συγκροτήθηκε ως μηχανισμός αποκλίσεων, ανυπόφορων οικονομικών πιέσεων στις πιο αδύναμες χώρες και γερμανικής ηγεμονίας.
Πέρα, όμως, από τον εφιάλτη, υπάρχει και η τραγωδία, αλλά και το οικονομικό και κοινωνικό «Βατερλώ» διαρκείας.
Αυτήν την εξέλιξη αντιπροσωπεύει το αίτημα για δανειοδοτική «στήριξη» της χώρας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που η κυβέρνηση είναι έτοιμη από στιγμή σε στιγμή να υποβάλει. Διότι, ουσιαστικά, αυτή η δανειοδοτική «στήριξη» σημαίνει ότι, υπό την ομπρέλα της ΕΕ, η χώρα θα μπει στο «σφαγείο» του ΔΝΤ, αφού το τελευταίο θα αναλάβει, λόγω εμπειρίας και δυνατοτήτων, τον κεντρικό ρόλο στην υποβολή, τον έλεγχο και την εφαρμογή παλαιών και νέων όρων κοινωνικής αλλά και οικονομικής κατεδάφισης. Είναι βέβαιο ότι η χώρα, όχι μόνο θα υποστεί κατ' αυτόν τον τρόπο μια, άνευ προηγουμένου, κοινωνική λεηλασία, αλλά και θα βυθιστεί σε μια μεγάλη ύφεση και σε έναν φαύλο κύκλο κοινωνικής και οικονομικής ερήμωσης με άγνωστο τέλος!

Ακόμα και αυτήν την ώρα, μια κυβέρνηση, που θα ήθελε να αντισταθεί και να υπερασπίσει τα πιο στοιχειώδη συμφέροντα ύπαρξης και προοπτικής αυτής της χώρας, θα μπορούσε να διεκδικήσει ριζικές αλλαγές στο σημερινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, που θα ήταν δυνατόν να διασφαλίσουν μια ανεκτή δανειοδοτική ανάσα για τη χώρα.
Δεν είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να δανειοδοτεί σήμερα, με ενέχυρο τα δήθεν αφερέγγυα ομόλογα του Δημοσίου, τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες με επιτόκια της τάξης του 1% και το ελληνικό Δημόσιο να ληστεύεται, δανειζόμενο με όρους αγοράς, από τις πιο «τυφλές» κερδοσκοπικές ευρωπαϊκές και παγκόσμιες δυνάμεις. Η Ελλάδα, ακόμα και τώρα, θα μπορούσε να διεκδικήσει με σθένος, ως μια από τις πολλές εναλλακτικές επιλογές, την άμεση δανειοδότηση του Δημοσίου από την ΕΚΤ, με επιτόκια ανάλογα με αυτά που δανειοδοτεί τις τράπεζες!
Η Ελλάδα θα μπορούσε, επιπλέον, αν δεν επιτύχουν τέτοιου είδους διεκδικητικές προσπάθειες, να αναζητήσει και άλλους δρόμους και άλλες πηγές δανειοδότησης. Ίσως και άλλες προοπτικές αντιπαράθεσης και ρήξης με τα ισχύοντα πλαίσια στην ΟΝΕ και στην ΕΕ.
Η κυβέρνηση, όμως, του κ. Γ. Παπανδρέου, όχι μόνο δεν διανοήθηκε ποτέ να δοκιμάσει επιλογές αντίστασης, αλλά και παρέδωσε από την πρώτη στιγμή, άνευ μάχης, τη χώρα στην απληστία των διεθνών κεφαλαιαγορών και στις ανυπόφορες επιδιώξεις των διευθυντηρίων της ΕΕ και της «παγκοσμιοποίησης». Η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου έβαλε τα συμφέροντα της ελληνικής ολιγαρχίας πάνω από το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού. Αυτήν την ώρα, η Ελλάδα ξεπέφτει σε ένα είδος «μισοαποικίας» και σε έναν ρόλο «μπανανίας» και «προτεκτοράτου», πρότυπου για αντικοινωνικά και αντεργατικά πειράματα.

Σ' αυτές τις ιστορικές ώρες, μόνο ένας παράγοντας μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ! Και ο ελληνικός λαός διαθέτει ένα μόνο μέσο για να το επιτύχει. Να βγει στους δρόμους και να σταματήσει να βλέπει από την τηλεόραση ή τον καναπέ τη λαιμητόμο που του ετοιμάζουν.
Έρχονται ώρες που οι ίδιοι οι λαοί αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το μέλλον τους. Αυτή είναι ξανά μια τέτοια ιστορική ώρα για τον ελληνικό λαό. Οι μεγάλες, ενωτικές κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού και η καθολική λαϊκή εξέγερση μπορούν να αλλάξουν το κλίμα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Να διαμορφώσουν νέα δεδομένα, να καταδείξουν ότι δεν υπάρχει μόνο το «ντόμινο» των αγορών, αλλά και το «ντόμινο» των λαϊκών εξεγέρσεων, και τελικά να αποτρέψουν τον τραγικό μονόδρομο. Η λαϊκή εξέγερση, σε στιγμές σαν τις σημερινές, μπορεί να αποτελέσει μαζί το μήνυμα, το μέσο και το περιεχόμενο μιας διαφορετικής επιλογής, που θα αποτρέψει το «σφαγείο» του ΔΝΤ και θα αναδείξει την ανάγκη μιας αλληλεγγύης, με όρους αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης, σε μια χώρα και σε έναν λαό που την αξίζουν και τη διεκδικούν!
Εξέγερση τώρα απέναντι σε μια νέα «ιερά συμμαχία» και ένα νέο μεγάλο εθνικό και κοινωνικό μέτωπο ρήξεων και ελπίδας αποτελούν τη μόνη σωτήρια προοπτική για ένα ανορθωτικό μέλλον της χώρας!

Από lamianews.blogspot.com

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ – “ΟΣΑ”


ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

Ο επί μία 25ετία μοναχικός, ανιδιοτελής, κατά μέτωπο αγώνας του ΟΣΑ και οι επιτυχίες του σε δικαστικούς αγώνες κατά των μεταλλευτικών εταιριών, οι οποίες λειτουργώντας με καταστροφικό και ανεύθυνο τρόπο, λεηλατούν και ξεκοιλιάζουν τα σπάνιας ομορφιάς βουνά της Φωκίδας, υποβαθμίζουν τον νομό μας, αποκλείουν την όποια προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας πλην της μεταλλευτικής και κρατούν ομήρους, με τις γνωστές τακτικές τους των χορηγιών, τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς άρχοντες, ... αποτελεί την πλέον κατάλληλη απάντηση σε λιβελογραφήματα νεόκοπων «ενεργών» πολιτών. Αυτών, που στο διάστημα των 70 και πλέον χρόνων της εξόρυξης βωξίτη στην Φωκίδα, η μόνη «κραυγαλέα ενέργεια» που έχουν να επιδείξουν είναι το αγνάντεμα από το καφενείο του χωριού τους της καταστροφής της Γκιώνας και της εξαφάνισης σχεδόν από τον χάρτη του χωριού των Καρουτών, λόγω της εκτεταμένης μεταλλευτικής εκμετάλλευσης.

Ο ΟΣΑ δεν χρειάζεται ούτε να εξηγήσει ούτε να πείσει ότι δεν είναι «πουλημένος». Το αποδεικνύει ο συνεχής και επίμονος αγώνας του για την διάσωση των βουνών της Φωκίδας και την δημιουργία προοπτικής ανάπτυξης στον τόπο μας.



Η παρούσα απάντησή μας έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και είναι συνέχεια της από 14-04-2010 επιστολής μας, η οποία απευθύνετο προς την «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά» και η οποία δόθηκε από μας τους ίδιους προς δημοσίευση στον τοπικό τύπο συγχρόνως με την αποστολή της προς την εταιρία: Μετά την Προσωρινή Διαταγή Αναστολής της εξόρυξης βωξίτη στη θέση «Βλαχοθανάση Α7» στις Καρούτες της Γκιώνας, που επιδιώξαμε εμείς μαζί με τον νεοσύστατο Σύλλογο Καρουτιανών «Η Γαρδενίτσα» και τους καρουτιανής καταγωγής Δημήτριο Τσιπούρα και Ιωάννη Φλωρόπουλο και επιτύχαμε τελικά την έκδοσή της από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η οποία εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, ο ΟΣΑ, ο ίδιος που έδωσε και δίνει όλους του αγώνες μέχρι σήμερα, στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με τις όποιες συνθήκες την διαμόρφωναν , με φρόνηση, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του, έκρινε ότι έπρεπε να λειτουργήσει ακριβώς με αυτόν τον τρόπο που λειτούργησε. Τούτο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η στάση του διαφοροποιήθηκε ως προς τις βασικές του αρχές και την καταξιωμένη του πορεία ή ως προς την προστασία του περιβάλλοντος.



Όσο αφορά τους ενεργούς πολίτες, που με άποψη και κουράγιο θέλουν να αντιδράσουν στα περιβαλλοντικά εγκλήματα και στον μαρασμό του τόπου μας και να αγωνιστούν για την ανάπτυξη της υποβαθμισμένης αποικιακής Φωκίδας, τους έχουμε προσκαλέσει και επαναλαμβάνουμε την πρόσκληση για κοινό αγώνα, άλλως είναι προφανές ποιος είναι αυτός που γελάει και ωφελείται τελικά από αυτή την μεταξύ μας αντιπαράθεση (υποσημείωση: η συμμετοχή σε αγώνες και η κριτική αγώνων άλλων δεν γίνεται με e-mail στο διαδύκτιο).



Άμφισσα 20-04-2010

Για τον ΟΣΑ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΡΟΤΣΗ ΜΑΡΙΑ

Διαδρομή Κολοβάτα Αργοστήλια Βάριανη από τον Σύλλογο Χιονοδρόμων Ορειβατών Ιτέας Κίρρας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ - ΚΙΡΡΑΣ

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΕΝΑΣ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ .

ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ , ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ , ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κυριακή 25/4/2010 διασχίζουμε το μονοπάτι από Κολοβάτα διασταύρωση Ε4 Αργοστήλια , Βάριανη .

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ .

Αρχή διαδρομής Κολοβάτα υψόμετρο 850 μ .Υψομετρική διαφορά ...
από Κολοβάτα μέχρι διασταύρωση Ε4 500 μ σε μήκος 6 χιλιομέτρων . (Β.Δ 2 ).
Από διασταύρωση Ε4 μέχρι Βάριανη μήκος περίπου 12 χιλ. δρόμος ίσιος ως ελαφρός κατηφορικός . (Β.Δ 0) .
Δηλώσεις συμμετοχής κάθε βράδυ στον Σύλλογο τηλ. 2265032100 .

Ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ , ΤΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ .
Σακίδιο 40 έως 60 λίτρων ,αδιάβροχες αρβύλες , κάλτσες μάλλινες , γκέτες , αδιάβροχη μπέρτα ,γάντια αδιάβροχα , σκούφος , γυαλιά ηλίου , φαρμακείο ,
Φακός σπίρτα αδιάβροχα , ξηροί καρποί , σοκολάτα , σουγιάς , σφυρίχτρα .


Α Π Ο ΤΟ Δ . Σ .

Κάτω η χούντα (τότε), έξω το ΔΝΤ (τώρα)!

Αύριο ξεκινούν «οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ». Αναπόφευκτοι οι συνειρμοί. Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία!

Σαν αύριο, πριν 43 χρόνια, η χούντα των συνταγματαρχών κατέλυε τη Δημοκρατία και έβαζε τη χώρα στο γύψο.

21η Απριλίου 2010, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συζητά με τους απεσταλμένους των δυνάμεων οικονομικής κατοχής την παράδοση της Ελλάδας στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Αναζητείται πολιτική τσίπα! Ιδού η ευκαιρία.

Να αποφασίσει η κυβέρνηση στάση πληρωμών, εδώ και τώρα!!! Ό,τι πήραν πήραν. Από δω και πέρα δεν έχει μια. Να πάνε να πνιγούν. Αυτή είναι η μόνη σοβαρή πρόταση.


Προσέξτε, όμως. Όταν μιλάμε για παύση πληρωμών δεν εννοούμε ... μια μεθόδευση αναστολής της αποπληρωμής των δανείων, μέσα από αναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές ή την αναδιάρθρωση του χρέους. Οι απόψεις αυτές - όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος,αναλυτής
Δημήτρης Καζάκης- συγχέουν την μονομερή παύση πληρωμών με την πτώχευση της χώρας, επιτρέποντας στο ΔΝΤ να εμφανιστεί ως
αναγκαία και συμφέρουσα λύση. Η αναστολή των πληρωμών όχι μόνο δεν συμφέρει το λαό και τον τόπο, αλλά θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε μεγαλύτερη όξυνση το πρόβλημα της υπερχρέωσης, ενώ θα εκθέσει τη χώρα στους εκβιασμούς των πιο κερδοσκοπικών κεφαλαίων διεθνώς, που ειδικεύονται στην εκμετάλλευση χρεοκοπημένων κρατών.

Ποια είναι η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στη μονομερή παύση πληρωμών και στην αναστολή των πληρωμών; Το γεγονός ότι με την πρώτη αρνείται επίσημα η χώρα να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της, αρνείται να αναγνωρίσει κάθε δικαίωμα ή απαίτηση των δανειστών, ενώ με τη δεύτερη όχι μόνο δεν αρνείται τα δικαιώματα των δανειστών πάνω της, αλλά δηλώνει αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της και τίθεται στη διάθεση των δανειστών της.

Η μονομερής παύση πληρωμών θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη να σταθεί η χώρα και ο λαός της στα πόδια τους, χωρίς τον φόρο αίματος στους δανειστές. Ωστόσο, η παύση πληρωμών για να έχει ουσιαστικά πρακτικό νόημα, θα πρέπει να συνοδευτεί με ένα πακέτο άμεσων μέτρων θωράκισης της οικονομίας και της χώρας από τυχόν εκβιασμούς και πιέσεις.

Κηρύσσοντας, τώρα, στάση πληρωμών διατηρούμε εμείς τον έλεγχο της οικονομίας και προφυλάσσουμε το στοιχειώδες κοινωνικό κράτος.
Μια αποφασιστική κήρυξη στάσης πληρωμών θα τιμωρήσει και τους δανειστές μας. Ο καπιταλισμός δεν διδάσκει πως κάθε οικονομική πράξη έχει ρίσκο;

Τις όποιες αρνητικές συνέπειες, την μύνη των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών κυρίως, ακόμη και μιά ενδεχόμενη –πιθανότατα προσωρινή – έξοδο από το Ευρώ, μπορούμε εύκολα να τις αντιμετωπίσουμε. Αρκεί να δείξουμε σοβαρότητα.

Από τον Καφενόβιο