Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Βόλτα στα μονοπάτια της Ποτιδάνειας

Οι διακοπές του Πασχα μας φέρνουν πιο κοντά στην φύση. Σαν διαδρομή σήμερα σας προτείνουμε τα μονοπάτια της Ποτιδάνειας έτσι όπως τα περιγράφει η ιστοσελίδα της Ένωσης Ποτιδάνειων και η εφημερίδα τους

Το μονοπάτι μας

Πολλοί χωριανοί έχουν δει την μεγάλη ταμπέλα που υπάρχει στην κεντρική πλατεία του χωριού μας που δείχνει το διάγραμμα του μονοπατιού, αλλά και τα ταμπελάκια που σε καθοδηγούν στο μονοπάτι. Ελάχιστοι το περπατούν όμως αν και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. και η σήμανση δεν σε αφήνει να χαθείς. Η πεζοπορική διαδρομή ΕΥ3 ξεκινά απο το χωριό Ποτιδάνεια (850 μ.), διασταυρώνεται δύο φορές με δασικούς δρόμους περνάει από το εξωκλήσι του Αγίου Κων/νου, συνεχίζει σε πυκνό δάσος ελάτης φτάνοντας σε γυμνή ράχη μέχρι να καταλήξει στη ... κορυφή του βουνού Τρικόρφου (1549 μ.). Πρόκειται για μια πολύ όμορφη διαδρομή με όμορφη θέα προς την Γκιώνα, τα Βαρδούσια και τον Κορινθιακό κόλπο από το εξωκλήσι του Αγίου Κων/νου και την κορυφή. Είναι πολύ ευχάριστη καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της κινείται μέσα σε πολύ όμορφο δάσος ελάτης και στο φυτώριο του δασαρχείου.
ΕΥ3 Αρχή: Ποτιδάνεια και Τέλος: κορυφή Τρίκορφα. Έχει μήκος 5,2 χλμ. Χρόνος να διανυθεί, 2ώρ. 15, ανήκει στην κατηγορία Ορεινή Πεζοπορία, η Υψομετρική διαφορά της διαδρομής είναι 758 μ με χαμηλότερο στο χωριό μας 850 μ. και υψηλότερο την κορυφή σε υψόμετρο 1549 μ. Τα 3850 μ. είναι μονοπάτι, τα 900 μ. είναι χωματόδρομος και 200 μ. άσφαλτος. Καλό είναι να συνδιάζουμε την βόλτα στο χωριό με μιά μικρή βόλτα από το μονοπάτι προς το βουνό.
Ακόμα στον καναπέ σου είσαι;

Καλή ανάσταση απο την Άμφισσα, καλή ανάσταση απο το Λιδορίκι

η φωτο απο το http://www.lidoriki.com/

Επιτέλους έσπασε το φράγμα της σιωπής


Η ιδιότυπη "ομερτά" που επί δεκαετίες βασίλευε στη Φωκίδα, επιτέλους έσπασε. Η πιο κάτω ανακοίνωση αποδεικνύει με ... ανάγλυφο τρόπο ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στη Γκιώνα και οι εμπρησμοί- τραμπουκισμοί, οδήγησαν στη συσπείρωση ενός ευρύτερου φάσματος φορέων, που έχουν αποφασίσει να πουν πια ένα μεγάλο ΟΧΙ. Από το Σύλλογο Εφέδρων Αξιωματικών μέχρι το Εργατικό Κέντρο και από τους εθελοντές αιμοδότες μέχρι τους εμπόρους, όλοι πια καταδικάζουν τη ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου.
Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: Ο βουλευτής Φωκίδας και υφυπουργός κ.Μπούγας θα συμπαραταχθεί ή θα συνεχίσει να σιωπά; Δεν χρειάζεται και πολύ για να θεωρηθεί συν-ενοχος (άλλωστε της αρμοδιότητάς του είναι τα μεταλλεία)
Όσοι δήλωσαν περιχαρείς από την υπουργοποίηση του (ανάμεσα τους και η εφημερίδα του χωριού μου -τα Καστελλιώτικα Νέα) καιρός να κάνουν την αυτοκριτική τους. Όσοι δε τον ψήφισαν μπορούν να ενταχθούν στους ..."κοψοχέρηδες".
Στις επόμενες εκλογές -όποτε γίνουν- πρέπει να καλέσουμε όλους τους υποψήφιους βουλευτές να δηλώσουν ξεκάθαρα τη θέση τους για τα μεταλλεία. Όσοι είναι υπέρ των εταιρειών -"αποικιοκράτες" τους χαρακτηρίζει ουσιαστικά η ανακοίνωση των φορέων της Φωκίδας- ας ψηφιστούν μόνον από τους ..."σπόνσορές" τους!
Επίσης περιμένω από όλους τους Συλλόγους να συνυπογράψουν το κείμενο.

Από Ημερολόγιο ενός πατέρα