Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Δεν γίνεται και βιολογικά και ...μεταλλαγμένα

ΧΩΡΑΝΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ???….

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να προωθήσει τα μεταλλαγμένα (γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα), όσο γίνεται πιο γρήγορα στην Ευρώπη, γιατί υπάρχει καθυστέρηση, λόγω της αντίστασης των Ευρωπαίων αγροτών και καταναλωτών.

Οι ΗΠΑ, η Μονσάντο και οι γερμανικές πολυεθνικές Bayer και BASF, με τις οποίες συνεργάζεται πλέον ο γίγαντας των μεταλλαγμένων, πιέζουν αφόρητα. Φοβούνται την οικονομική τους κατάρρευση, λόγω της εντεινόμενης ... κρίσης. Η Μονσάντο π.χ. έχει δει τη μετοχή της να πέφτει κατά 40% στα χρηματιστήρια και το τζίρο της στην Ευρώπη να μειώνεται επίσης. Κατάφεραν λοιπόν να ξεπεράσουν και τη δυσκολία, που αντιπροσωπεύουν για αυτές τα βιολογικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον από 1/1/09 ισχύοντα κανονισμό της Ε.Ε. 834/07, ορίζεται ως ανώτατο όριο παρουσίας γ.τ.ο. και στα βιολογικά προϊόντα το 0,9% (το ίδιο ποσοστό που ισχύει και για τα συμβατικά τρόφιμα).

Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηρισθεί “βιολογικό”, παρόλο που μπορεί να περιέχει γ.τ.ο. αρκεί η περιεκτικότητα να είναι κάτω του 1%. Μέχρι τώρα ίσχυε η μηδενική περιεκτικότητα στα βιολογικά.

Με τον κανονισμό αυτό η Κομμισσιόν, παίζοντας το ρόλο του σπόνσορα των πολυεθνικών αυτών, θέλει να ξεπεράσει δύο σκοπέλους: 1) τα μικρής περιεκτικότητας απαραίτητα γ. τ. συστατικά των επεξεργασμένων βιολογικών προϊόντων και 2) την επιμόλυνση των βιολογικών καλλιεργειών από τις γ.τ. ποικιλίες, που καλλιεργούνται ή πρόκειται να καλλιεργηθούν σε ορισμένα κράτη ή περιοχές της Ευρώπης. Έτσι δεν θα είναι σίγουροι ούτε οι βιοκαταναλωτές για τη μηδενική περιεκτικότητα σε γ.τ. συστατικά των βιολογικών προϊόντων.

Εμείς απαιτούμε οι πιστοποιητικοί οργανισμοί των βιολογικών προϊόντων της χώρας μας να κάνουν ελέγχους στα εισαγόμενα βιολογικά προϊόντα για μηδενική περιεκτικότητα σε γ.τ.ο και να μην πιστοποιούν αυτά στα οποία εντοπίζεται γενετική επιμόλυνση.

Ιδίως από τις χώρες εκείνες που έχουν επιτρέψει την καλλιέργεια των γ.τ. ποικιλιών και που υπάρχει σίγουρα επιμόλυνση και των βιολογικών.

Με αυτόν τον τρόπο θα προστατευθούν οι έλληνες καταναλωτές και θα προτιμούν ελληνικά αντίστοιχα βιολογικά προϊόντα, με 0% περιεκτικότητα, αφού δεν καλλιεργούνται στην Ελλάδα(;). Ταυτόχρονα όμωςθα μπει σε αμφισβήτηση και ο κανονισμός για την 0,9% περιεκτικότητα της ΕΕ. Όπως η απαγόρευση των καλλιεργειών είχε ξεκινήσει από περιοχές και χώρες και τώρα αμφισβητείται πια η πολιτική της αδειοδότησης από την Κομμισιόν, έτσι μπορεί να ξεκινήσει και η απαίτηση για μηδενική περιεκτικότητα γ.τ.ο. σε όλα τα προϊόντα, ξεκινώντας από τα βιολογικά στη χώρα μας.

* ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ.
* ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ Γ.Τ.Ο.
* ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ: ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ.
* Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

«ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ», «Ο ΣΠΟΡΟΣ» ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ

* 's blog

Με αυτό το κείμενο έγινε παρέμβαση στην είσοδο του ECOFESTIVAL, την Κυριακή 8-11-09 το πρωί ενάντια στην συνύπαρξη μεταλλαγμένων και βιολογικών στα τρόφιμα. Τοποθετήθηκε και πανό
Από sporos.org

THE INFORMANT! η ταινία της Κυριακής

THE INFORMANT! ή Αληθοφανή ψέμματα στα Ελληνικά, θα είναι η ταινία της Κυριακής της κινηματογραφικής λέσχης στην Άμφισσα. Η προβολή ξεκινά στις 9:00

του Στίβεν Σόντερμπεργκ
με τους Ματ Ντέιμον, Σκοτ Μπάκουλα

Υπόθεση: Μα τι είχε κατά νου ο Μαρκ Γουίτεκερ; To ανερχόμενο αστέρι στον κολοσσό της αγροτικής βιομηχανίας Archer Daniels Midland (ADM), ξαφνικά γίνεται «καρφί». Παρόλο που αποκαλύπτει στο FBI τη συνωμοσία στην οποία συμμετέχει η εταιρεία του για τον καθορισμό τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ίδιος φαντάζεται εαυτόν να τυχαίνει υποδοχής ήρωα και να παίρνει προαγωγή. Πριν όμως να συμβούν όλα αυτά, το FBI θα χρειαστεί στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις κατηγορίες. Ο Γουίτεκερ συμφωνεί πρόθυμα να φορέσει κοριό και να μεταφέρει κασετόφωνο κρυφά στον χαρτοφύλακά του, βλέποντας τον εαυτό του σαν μυστικό πράκτορα. Δυστυχώς για το FBI, ο υπ’ αριθμόν ένας μάρτυρας τους, δεν καταφέρνει να πλησιάσει αρκετά και να αποσπάσει τις κρίσιμες πληροφορίες. Οι διαρκείς αλλαγές στα λεγόμενα του Γουίτεκερ αρχίζουν ... να εκνευρίζουν τους πράκτορες (Σκοτ Μπάκουλα, Τζόελ ΜακΧέιλ) και απειλούν την υπόθεση κατά της ADM, μιας και γίνεται σχεδόν αδύνατη η αποκωδικοποίηση του τι είναι αληθινό και τι αποκύημα της αχαλίνωτης φαντασίας του Γουίτεκερ.
ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η Βαθμολογία μου:
Το στυλ γραφής του Σόντεμπεργκ φορμαλιστικά είναι ελκυστικό στους σινεφίλ, και γοητευτικό στην αφήγηση. Κυνικός όπως πάντα, καυτηριάζει με τον δικό του τρόπο την διαπλοκή, τις πελατειακές σχέσεις, τις μίζες, την υπεξαίρεση με λίγα λόγια την διαφθορά του ατόμου και την εξάρτησή του από ένα "βρώμικο" Σύστημα. Στη ταινία παρακολουθούμε τον κύριο χαρακτήρα - που υποδύεται ο σταρ του Box Office, ο Ματ Ντέιμον. Ο δυναμικός, "πράκτορας" Bourne απομυθοποιείται όχι μόνο εμφανισιακά. Είναι τελικά ένας "αρνητικός χαρακτήρας". Μουστάκι, περιττά κιλά, περουκίνι. Ξορκίζει το στίγμα της τυποποίησης και τον παρακολουθούμε να συμπεριφέρεται σαν κόλακας ολκής, με στόχο την κοινωνική του καταξίωση και οικονομική ανέλιξη στην κορυφή της βαθμίδας της εταιρείας. Προκαλεί ρωγμές στο σύστημα, κυριολεκτικά μεταμορφωμένος σε έναν «άλλον άνθρωπο» γιατί πρέπει πάντα να παραμερίζει κάποιον.. . Να τον ανατρέπει για να συνεχίζει το έργο, να διαιωνίζει την ματαιοδοξία του. Και όχι μόνο αυτό. Ο ρόλος του Τομ Κρουζ «στην ταινία μέσα στην ταινία» (αποσπάσματα από τη ΦΙΡΜΑ) είναι κλειδί και δηλώνει που το «πάει» ο σκηνοθέτης από πολύ νωρίς . Μάλιστα στο τέλος εμφανίζεται σαν … εκείνον σε πρόσφατη παρωδία … (κλου της ταινίας).

Ο «πληροφοριοδότης» Ντέιμον επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Σόντεμπεργκ για την σημερινή οικονομική κρίση. Περίπου όπως ο Μάικλ Μουρ στο ντοκιμαντέρ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΕΡΩΤΙΚΉ ΙΣΤΟΡΙΑ, ψάχνει τα αίτια του σημερινού κραχ και πηγαίνει επίσης λίγο καιρό πίσω. Η ταινία του Σόντεμπεργκ δεν κινείται άμεσα γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά στο παράλληλο κύκλωμά του. Η ρίζα του κακού, η «μίζα» είναι παντού ίδια άλλωστε. Εξαρτάται σαφώς από την θέση των στελεχών στην ιεραρχία του συστήματος για να αποκτήσει βάρος κι ανάλογη αξία, μα κάπως έτσι δεν παρακολουθήσαμε και το ΜΑΪΚΛ ΚΛΕΪΤΟΝ του Τόνι Γκιλρόι; Θεματικά βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος.

Μας εξηγεί με διαλεκτική μέθοδο την γέννηση της διαφθοράς, από ένα απλό, «μικρό» γεγονός που πολλαπλασιάζεται ταχύτατα. Τα πλαφόν. Τονίζει χαριτολογώντας, την αναλγησία του Συστήματος Ελέγχου οικονομικής απάτης, των αδήλωτων εσόδων, των υπερτιμολογήσεων ή των μαύρων τιμολογίων, την κατάχρηση δημόσιων δαπανών, των ύποπτων προμηθειών και της φοροδιαφυγής. Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με "βιτρίνες" είναι τακτική της Μαφίας και των καλύτερων μαθητών της στην πράξη, των οικονομικών συμβούλων των πολυεθνικών... Πλέον οι μεγάλες εταιρείες μετέτρεψαν τον υγιή οικονομικό ανταγωνισμό σε έναν υπέρ πάντων αγώνα επικράτησης, πιστό στο δόγμα " η ζωή μου ο θάνατος σου" . Αυτή η πρακτική χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τα golden boys του χρηματιστηρίου και των κάθε είδους μεσαζόντων. Αυτοί που πλουτίζουν είναι λίγοι κι «εκλεκτοί». Συσσωρεύουν περισσότερο κεφάλαιο και αποκτούν μεγαλύτερα κέρδη. Θέλουν πάντα τη λιγότερη μοιρασιά. Αυτή είναι η ουσία του καπιταλισμού ... Η απληστία. Ανήκουν στην τάξη των ανώτερων διευθυντικών στελεχών που για να επιβιώσουν στην τήρηση του «νόμου της ζούγκλας» δε διστάζουν να κατασπαράξουν οποιονδήποτε βρεθεί μπροστά τους προκειμένου να σώσουν το τομάρι και την ιδιοκτησία τους.

Ο Ματ Ντέιμον όχι μόνο συνεργάζεται με το FBI, αλλά χρησιμοποιεί τη συνεργασία για ίδιον όφελος. Γαιτί γίνεται "καρφί"; Για να απενοχοποιηθεί ή να βρει τη λύτρωση; Η επινοητικότητα και οι αυτοσχεδιασμοί του είναι τα όπλα του. Είναι η προσωποποίηση του οικονομικού συστήματος. Χρησιμοποιεί όποια μέθοδο και ραδιουργία χρειαστεί, για να πετύχει τους στόχους του. Είναι υποκριτής και εντελώς αναξιόπιστος. Συνεχώς λέει ψέματα. Σε όλους. Ακόμα και στον εαυτό του. Από τη μια καταφέρνει κι αποκτά την εμπιστοσύνη σου, από την άλλη ανακαλύπτεις (από «καρφιά» ή απροειδοποίητους ελέγχους - σε βάθος χρόνου) τους διάτρητους τρόπους που χρησιμοποιεί για να το κατορθώσει (πλαστογραφία, υπεξαίρεση κλπ). Μάλιστα ακόμα και οι «υπεράνω υποψίας» κρατικές υπηρεσίες, πληρώνουν το ανάλογο τίμημα εμπλοκής τους στις εσωτερικές υποθέσεις των μεγαλο- (βάλτε όποιο ουσιαστικό θέλετε). Μα να είσαι το "καρφί" και να πείθεις τον εαυτό σου (και τους άλλους) ότι δεν είσαι; Να περνάς και το "τεστ της αλήθειας"; Μα τι εκπαίδευση περνάνε σήμερα οι υπερ-απατεώνες; Μετά άντε να μη γελάσεις με όσα βλέπεις. Γιατί το ντόμινο δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Καμιά υπηρεσία. Καμία εξουσία. Ούτε τη δικαστική.

Από την άλλη είναι εμφανής η πρόθεση του Σόντεμπεργκ να περάσει τα μηνύματά του με "ελαφρότητα", χρησιμοποιώντας γνώριμες σε αυτόν συνταγές (φόρμουλα «Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ 11,12,13»), όπως, την απαράμιλλη ειρωνεία των πρωταγωνιστών, την σατιρική ανατροπή των καταστάσεων, την χρήση easy listening μουσικής επένδυσης με jazz πινελιές και το στήσιμο των κάδρων με χρήση θερμών χρωμάτων και κλασικών «αμερικάνικων πλάνων» προηγούμενων δεκαετιών.
Τέλος τα «εσωτερικά γυρίσματα» τοποθετημένα χρονικά στην δεκαετία της κορύφωσης της τεχνητής ευημερίας , δηλαδή την κρίσιμη περίοδο 1991 – 1998, (διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις συνθήκες που οδήγησαν στο «αμερικάνικο όνειρο» των 50’ς) χαρακτηρίζουν το προσωπικό του ύφος στην ταινία και την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί για να πείσει με τα «αληθοφανή του ψέματα».

Η Οικονομία κάνει κύκλους γύρω από την Ιστορία, κι ο Σόντεμπεργκ δράττει την ευκαιρία και τα «χώνει» σε όλους! Όμως το σινεμά του δεν είναι …ψυχαγωγικό, είναι όμως πέρα για πέρα απολαυστικό, στο ίδιο επίπεδο που ήταν και το ΚΑΥΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ των αδελφών Κοέν, πέρσι. Γελάς με τα χάλια του Συστήματος, παράλογο δεν είναι, λαϊκίστικο, σίγουρα.

Δείτε την πριν ψηφίσετε! ...όλο και κάτι "ελληνικό" θα σας θυμίσει το στόρι...

Jim Papamichos
του Δημήτρη Παπαμίχου me@myfilm.gr

Η Βαθμολογία μου:

Δυνατή ταινία καταγγελίας από έναν Σόντερμπεργκ ο οποίος έχει άλλη μια ταινία προς κυκλοφορία φέτος, το ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ (THE GIRLFRIEND EXPERIENCE) την πιο πειραματική του ματιά πάνω στην εμπορευματοποίηση συνολικά της ερωτικής εμπειρίας. Με την ελληνικής καταγωγής διάσημη πορνοστάρ Sasha Grey στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στο INFORMANT! ο Μαρκ Γουίτακερ πετυχημένος αντιπρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες προσθετικών γεύσης στης ΗΠΑ αφού για χρόνια συγκεντρώνει υλικό για τις δραστηριότητες αυτής της εταιρείας και την προσπάθεια προκαθορισμού των τιμών της αγοράς από μέρους της, τελικά γίνεται "συνεργάτης" του FBI σε έναν δρόμο που αρκετοί θα ακολουθήσουν αργότερα. Ψυχολογική αμφισβήτηση του ρόλου στα άκρα. Μπορείς να είσαι πάντα ο ίδιος η ανά πάσα στιγμή η δύναμη του χαρακτήρα κι η υπερβολική αδυναμία μπορούν να σε αλλάξουν απόλυτα; Ποσο ευδιάκριτα είναι τα όρια του ηρωικού
αρχετύπου στις μέρες μας;Τελικά ο Σόντερμπεργκ είναι ένας master στην χρήση των κινηματογραφικών ειδών αλλά και στην υπέρβαση τους!

Γιάννης Ραουζαίος
του Γιάννη Ραουζαίου giannis.raouzaios@myfilm.gr
Από www.myfilm.gr όπου μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ταινία

Θεατρικές παραστάσεις στην Λιβαδειά

Το Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς-Όμιλος Φίλων Θεάτρου,παρουσιάζει την Αριστοφανική κωμωδία "Εκκλησιάζουσες", σε μετάφραση Κ.Χ Μύρη, στο Δημοτικό θέατρο Λιβαδειάς Δωδεκανήσου 5
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Αγραφιώτης Γιώργος
Μουσική: Λιάνα Καραβασίλη
Χορογραφίες: Αθανασιάδου Άννα
Σκηνικά-ΣΧ.Κουστουμιών: Γουργιώτης Σπύρος
Κουστούμια: Βαρθολομάτου Ελπίδα
Φωτογραφία: Mirror Foto
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί:
Σαραντίδου Αντωνία, Κουνούκλας Παρασκευάς,Ζαχείλα Κατερίνα,Σούφρα Κατερίνα, Καγιά Έμη, Παππά Βιργινία,Κακοσαίος Σπύρος,Ζαχαρόπουλος Φραγκίσκος,Ιωάννου Σπέρη,Παπαγιαννάκη Νίκη, Πούλου Ελένη, Φίλων Μαρίνος, Κουτσογεωργοπούλου Νεκταρία, Ηλιάδης Γιώργος, Σουλιώτη Κατερινα ,Στάμου Αθανασία.

Πρόγραμμα επόμενων παραστάσεων:

Κυριακή 15/11/'09 και ώρα 8:00 μ.μ
Κυριακή 22/11/'09 και ώρα 8:00 μ.μ
Κυριακή 29/11/'09 και ώρα 8:00 μ.μ

Εικόνες από τη διαδήλωση των Συμβασιούχων 11/11


Ξεκινήσαμε μόλις 3-4 σωματεία πριν από λίγες μέρες καλώντας στη δημιουργία ενός Συντονιστικού Οργάνου των Σωματείων Συμβασιούχων. Οι μικροί μας παραπόταμοι δημιούργησαν ένα μεγάλο ποτάμι, που ξεκινώντας σήμερα από τα γραφεία της ΓΣΕΕ (ευτυχώς έλειπε ο ανεκδιήγητος πρόεδρος της)γέμισε τους δρόμους της Αθήνας. Τα σχέδια της κυβέρνησης δεν θα περάσουν. Είμαστε ακόμα στην ... αρχή.

Με τους συναδέλφους από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων της ΓΓ Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας. Χαμογελαστοί, αν και 9 μήνες απλήρωτοι. Η υπουργός Παιδείας απαξιεί να απαντήσει στην επιστολή με την οποία εδώ και 20 μέρες της ζητήσαμε συνάντηση. Μαζί μας συνάδελφοι και από το σύλλογο των ΚΕΕ από τις πιο μακρινές γωνιές της Ελλάδας. Η συμμετοχή τους στην απεργία ήταν σημαντική.

Συμβασιούχοι της ΕΡΤ. Η "αντικειμενική" και "σοβαρή" κυρία Χούκλη δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει χθες στο δελτίο της για τους συναδέλφους που την στηρίζουν τόσα χρόνια. Αλήθεια η ίδια με ποιό καθεστώς εργάζεται στην ΕΡΤ; Ποιά είναι η αμοιβή της; Πως τα καταφέρνει να γίνετια μπλε ή πράσινη την κατάλληλη εποχή; Νομίζω πως πρέπει να κάνει σεμινάριο δημοσιογραφίας...

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει χιλιάδες νέους ανθρώπους στην ανεργία. Τυχαίναι όμως να έχουν ένα ελάττωμα: ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ!


Μια εικόνα/ χίλιες λέξεις: Οι συμβασιούχοι μπροστά από τη "Βουλή με τις τρελές"...


Μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη: Χιλιάδες συμβασιούχοι ζητούν το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία...

Η "Τάξη" κινδυνεύει από τους Συμβασιούχους, που διαδήλωσαν ειρηνικά. Ο Χρυσοχοϊδης κλείνει με κλούβες τη Βασ. Σοφίας και στέλνει ΜΑΤ για να μας εμποδίσει να φτάσουμε στο υπουργείο Εσωτερικών, μην τυχόν και ενοχλήσουμε τον ξάδερφο της κας Νταλάρα (Ραγκούση νομίζω τον λένε και παλιά ήταν δήμαρχος Πάρου). Συγχαρητήρια σε όλους!

Συναντάμε μπροστά στη βουλή τη Βάσω Παπανδρέου. Μας μιλάει ειρωνικά και φεύγει γρήγορα -γρήγορα, αποφεύγοντας να απαντήσει σε οτιδήποτε. Να τους χαιρόμαστε τους βουλευτές μας...

Δεν έχεις πάντα την ευκαιρία να δεις διαδήλωση από τα παράθυρα της βουλής... Φωτογραφίζω από το γραφείο του προέδρου.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της βουλής. Παγερή ευγένεια και αδιαφορία. Μας δήλωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών βρισκόταν στο υπουργικό συμβούλιο...

H Συντονιστική Επιτροπή συνεδριάζει αμέσως μετά τη διαδήλωση. Αυξανόμαστε και πληθυνόμαστε. Όλοι δηλώνουν το "παρών" για τη συνέχεια. Πάγκαλος, Ραγκούσης & Σια θα τα βρουν σκούρα...
Από stoforos.blogspot.com

Ο νέος νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Το σύνολο των προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα και στους Φορείς που εποπτεύει περνά στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γ. Ραγκούσης. Το σχέδιο νόμου προβλέπει τον περιορισμό των μορίων της εργασιακής εμπειρίας και την αύξηση των μορίων που αντιστοιχούν σε τίτλους σπουδών, ενώ βάζει τέλος στις συμβάσεις έργου για θέσεις διοικητικού προσωπικού και γραμματειακής υποστήριξης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ακόμη και σε θέσεις για τις οποίες δύναται να συναφθεί σύμβαση ... έργου, τον έλεγχο θα έχει το ΑΣΕΠ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή κατάργηση των συμβάσεων έργου -τις οποίες χαρακτήρισε ψευδεπίγραφες ο Γιάννης Ραγκούσης- με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε όλος το εύρος του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες με βασικό μέτοχο το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στο Δημόσιο, Βουλή, Προεδρία Δημοκρατίας,Ανεξάρτητες Αρχές, ΟΚΑΝΑ και σύνολο υπουργείων). Πάντως όσοι φορείς έχουν κενά στις υπηρεσίες τους θα ζητήσουν την άδεια για την κάλυψής τους, από το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ η όλη διαδικασία -εφόσον εγκριθεί- θα γίνει μέσω του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου μειώνονται ή καταργούνται μοριοδοτήσεις που αφορούν κοινωνικά και εργασιακά κριτήρια, ενώ αυξάνονται οι "πριμοδοτήσεις" των "πτυχιούχων" υποψηφίων εργαζομένων στο Δημόσιο.

Τι αλλάζει με τα μόρια στις προσλήψεις

Καταργείται η προσαύξηση του 50% στη μοριοδότηση εργασιακής εμπειρίας, όπως επίσης και της μοριοδότησης (με 70 μόρια) των υποψηφίων που έχουν πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτιση του ΟΑΕΔ. Επίσης καταργείται το κριτήριο συνάφειας στη μοριοδότηση υποψηφίων σε διαγωνισμό με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο και ισχύουν 400 μόρια για τον διδακτορικό τίτλο και 200 για τον μεταπτυχιακό, ανεξάρτητα εάν είναι ή δεν είναι στο γνωστικό αντικείμενο που επιθυμούν να εργαστούν. Καταργείται και η αθροιστική μοριοδότηση για κατοχή δεύτερου μεταπτυχιακού τίτλου.

* Αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής του του βαθμού του τίτλου σπουδών από 100 σε 110

Σχετικά με τα μόρια της εργασιακής εμπειρίας:

* Αυξάνεται σε 4 από 3,5 μονάδες η μοριοδότηση σε διαγωνισμούς με συνολικό χρόνο εμπειρίας τα 5 έτη.
* Μειώνεται το ανώτατο όριο εμπειρίας για γραπτούς διαγωνισμούς από 10 σε 5 έτη
* Τα 2,5 έτη εμπειρίας μοριοδοτούνται με 198 μόρια από 210 που ίσχυε.
* Τα 5 έτη με 408 μόρια από 420, ενώ το κριτήριο εμπειρίας δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη για το 50% των προκηρυσσόμενων θέσεων.

Σχετικά με τις συμβάσεις...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν επιτρέπεται η σύναψη σύμβασης έργου για διοικητικό προσωπικό και γραμματειακή υποστήριξη, όπως επίσης και για απασχόληση, όπου υπάρχουν οργανικές θέσεις, ενώ στις περιπτώσεις που επιτρέπεται τέτοια σύμβαση, την έγγραφη βεβαίωση ότι δεν υποκρύπτει όρους εξαρτημένης εργασίας θα τη δίνει το ΑΣΕΠ και όχι ο νομικός σύμβουλος του φορέα, όπως γινόταν έως σήμερα.

Ταυτόχρονα η διάρκεια σύμβασης ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών θα λήγει με τη λήξη της σχολικής χρονιάς και όχι στο 8μηνο.

Αλλάζουν επίσης και τα κριτήρια πρόσληψης με τη συγκεκριμένη σύμβαση. Από την "ελεύθερη επιλογή" που ίσχυε μέχρι σήμερα τα κριτήρια διαμορφώνονται βάση του άρθρου 21 του Ν.2190/94, που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου.

Η εξίσωση ανέργων και stagers

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να εξισορροπήσει τις κατηγορίες των υποψηφίων που μετείχαν σε προγράμματα μαθητείας ή κατάρτισης του ΟΑΕΔ και τους υπόλοιπους ανέργους και να επιφέρει μία ενιαία μεταχείριση ως προς την πρόσληψή τους στον Δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Για το προσωπικό εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από 1000 μονάδες που πριμοδοτούνταν η ανεργία για 4 μήνες, πριμοδοτείται με 200 μονάδες, ενώ από 50 μονάδες που έπαιρνε ο υποψήφιος ανά μήνα ανεργίας από 4 μήνες έως και ένα χρόνο, τώρα θα λαμβάνει 75 μονάδες. Ταυτόχρονα καταργείται και το κριτήριο ηλικίας.

Περιορίζονται και οι "εύκολοι" διορισμοί αθλητών

Σημαντικά περιορίζονται, βάση του νομοσχεδίου, και τα ειδικά προνόμια για την πρόσληψη στο Δημόσιο των διακριθέντων αθλητών. Μέχρι σήμερα ουσιατικά οι διορισμοί των αθλητών που διακρίθηκαν ήταν ελεύθεροι. Εφεξής, εάν και εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή, επαγγελματίες αθλητές δεν θα διορίζονται στο Δημόσιο, αντίθετα ο διορισμός θα γίνεται μόνο μετά τη λήξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Επίσης γίνονται συγκεκριμένες και λίγες σε αριθμό οι νίκες, σε αντιστοιχία με συγκεκριμένες αθλητικές διοργανώσεις.

Τι θα γίνει με ΕΡΤ - ΑΠΕ

Παρ' ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι προσλήψεις όχι μόνο στο Δημόσιο, αλλά και στις ΔΕΚΟ να περνούν αποκλειστικά από την έγκριση του ΑΣΕΠ (τόσο για τη διαδικασία όσο και για τη νομιμότητα της σύμβασης) υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του Γ. Ραγκούση από το γενικό καθεστώς εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, καθώς δεν θα προσλαμβάνονται μέσω διαγωνισμού. Τη νομιμότητα της σύμβασή τους θα εξετάζει και πάλι το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.
Από enet.gr

Αυξάνονται οι κρατούμενοι που απέχουν από το συσσίτιο

Σε τρεις ακόμη φυλακές, των Διαβατών, των Χανίων και της Νεαπόλεως, επεκτάθηκε η αποχή των κρατουμένων από το συσσίτιο, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των φυλακών που συμμετέχουν στην αποχή στις δέκα από τις 36 που έχει όλη η χώρα. Παράλληλα όμως αυξάνεται και ο αριθμός των κρατουμένων που συμμετέχουν στην αποχή από το συσσίτιο.

Η αποχή ξεκίνησε πριν από τρεις ημέρες και κάτω από τον φόβο της επέκτασης των κινητοποιήσεων σε όλες τις φυλακές σπεύδει σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης να ανακοινώσει μέτρα αποσυμφόρησης των ... φυλακών και βελτίωσης των όρων διαβίωσης στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο κ. Καστανίδης θα ενεργοποιήσει και θα επεκτείνει τον θεσμό της εναλλακτικής έκτισης των ποινών καθώς οι κρατούμενοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα της κοινωφελούς εργασίας εκτός των καταστημάτων κράτησης, ενώ παράλληλα θα τους παρέχεται η δυνατότητα να αποφυλακίζονται υπό όρους.

Ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης θα επιφέρει ευνοϊκές ρυθμίσεις στο άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορά τους όρους προφυλάκισης και προσωρινής κράτησης. Ειδικότερα με τις νέες ρυθμίσεις θα περιορίζεται η δυνατότητα του ανακριτή να διατάσσει προφυλακίσεις.

Ως προς την αποχή των κρατουμένων από το συσσίτιο συνολικά απέχουν 3.301 κρατούμενοι από τους 11.736. Οι κρατούμενοι προβάλλουν σωρεία αιτημάτων που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των όρων διαβίωσης στις φυλακές και την αποφυλάκιση κρατουμένων. Προχθές απείχαν 3.176 κρατούμενοι, δηλαδή 125 περισσότεροι.

Σ τις φυλακές Κορυδαλλού απέχουν 1.140 κρατούμενοι από τους 2.190 και 183 γυναίκες υπόδικοι από τις 198. Ακόμη, στις φυλακές των Διαβατών από τους 612 κρατουμένους απέχουν οι 155, στις φυλακές της Πάτρας από τους 702 κρατουμένους απέχουν οι 650, στις φυλακές Μαλανδρίνου από τους 437 απέχουν οι 320, στα Ιωάννινα από τους 247 οι 217, στην Κομοτηνή από τους 294 οι 146 και στα Γρεβενά από τους 526 οι 221, στα Χανιά απέχουν και οι 153 κρατούμενοι και στη Νεάπολη όλες οι γυναίκες κρατούμενες.
Από Το Βήμα

Λευκή ισοπαλία ο Φωκικός

Στο μεγάλο ντέρμπι με τον Μακεδονικό στην Άμφισσα, ο Φωκικός πήρε λευκή ισοπαλία αφού δεν σημειώθηκε κανένα γκολ από καμία πλευρά. Το 0-0 έφερε την ομάδα του Μιχάλη Κασάπη στην 6η θέση της βαθμολογίας, όμως με έναν αγώνα λιγότερο από τρεις πρωτοπόρους. Κανείς όμως δεν ανησυχεί για την καθοδική πορεία της ομάδας, αφού τα δύσκολα πέρασαν και ο Φωκικός τις 3εις επόμενες αγωνιστικές έχει αρκετά βατούς αγώνες (εκτός με την 14η Νίκη Βόλου που δήλωσε παραίτηση ο προπονητής της, εκτός με το νεοφώτιστο στη κατηγορία και 13ο Βισαλτιακό, εντός με την προτελευταία Καστοριά).

Επόμενη αγωνιστική: ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ – ΦΩΚΙΚΟΣ

H βαθμολογία του Β΄Ομίλου μετά την 9η αγωνιστική:...
1. Αναγέννηση Επανωμής 20
2. Τρίκαλα 16
3. Αναγέννηση Γιαννιτσών 16
4. Εορδαϊκός 16
5. Μακεδονικός 15
6. Φωκικός 14 14 βαθμοί, 4-2-2 αγώνες, 7-4 γκολ. <------------
7. Βέροια 13
8. Εθνικός Φιλιππιάδας 11
9. Κοζάνη 11
10. Πυρσός Γρεβενών 10
11. Οδυσσέας Αναγέννησης 10
12. Δόξα Κρανούλας 9
13. Βισαλτιακός 8
14. Νίκη Βόλου 7
15. ΠΑΟ Νέων Επιβατών 6
16. Καστοριά 4
17. Θερμαϊκός 4

* Η Βέροια έχει -2 βαθμούς
* Οι αγώνες που μηδενίστηκε η Καστοριά, ΠΑΟΝΕ-Καστοριά & Καστοριά-Πυρσός Γρεβενών είναι σε επανεξέταση από την ΕΠΑΕ.
* Επανωμή, Εορδαϊκός, Μακεδονικός, Οδυσσέας Αναγέννησης, Βισαλτιακός και Θερμαϊκός, δεν έχουν πάρει ακόμα το Ρεπό τους.

Δείτε το καλύτερο ΒLOG για τον Φωκικό -> http://fokikara.blogspot.com/
…και ενημερωθείτε καθημερινά για τα νέα της ομάδας μας!
Και μην ξεχνάτε...
Προσκαλέστε όλους τους φίλους σας στο γκρουπ μας, το ΦΩΚΙΚΟΣ - FOKIKOS Fans Club από το παρακάτω μπλε link.

Kλικ εδώ -> http://www.facebook.com/groups/edit.php?members&gid=48018388994

ΟΛΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΦΕΤΟΣ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ!

Όλα έτοιμα για την δίκη δηλώνει ο Ασημακόπουλος

Δεν υπάρχει αντίρρηση να γίνει η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από την τοπική κοινωνία της Άμφισσας.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο Δήμαρχος της πόλης, Ασημάκης Ασημακόπουλος, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε όποιον και εάν έρθει, ακόμη και τους αντιεξουσιαστές».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η μητέρα του 15χρονου έχει απευθύνει έκκληση στην πολιτεία να γίνει η δίκη στην Αθήνα, ενώ οι συνήγοροι της οικογένειας καταθέτουν στην ηγεσία του Αρείου Πάγου αίτημα για τη διεξαγωγή της δίκης στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού και όχι στην Άμφισσα.

Από ant1online.gr

Παιδιά και άγρια φύση στο Οινοχώρι


Το πόσο τα παιδιά μας στο Οινοχώρι αγαπούν τη φύση και πόσο εξοικειώνονται με αυτή το δείχνει η φωτογραφία και όχι μόνο, αλλά και πόσο η άγρια φύση εξοικειώνεται με τα παιδιά μας.
Τα άγρια ζώα της περιοχής κατανοώντας το φιλικό περιβάλλον, δε διστάζουν να δέχονται ζεστά τόστ από παιδιά χέρι με στόμα.
Η φωτογραφία είναι μια απόδειξη.
Ένα δεκατριάχρονο παιδί (ο Νικολάκης) ταΐζει μια αλεπού ένα τοστ στο στόμα στην πλατεία του χωριού
Από Οινοχώρι

Κατέστρεψαν μέρος του Σινικού Τείχους

Εταιρεία εξόρυξης μεταλλευμάτων προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε ένα από τα παλαιότερα κομμάτια του Σινικού Τείχους στην Κίνα.

Οι ζημιές εκτείνονται σε μήκος περίπου 100 μέτρων και ειδικοί εμπειρογνώμονες της κινεζικής κυβέρνησης μαζί με την τοπική Αστυνομία έχουν σπεύσει στο σημείο για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Η ζημιά εντοπίστηκε αρχικά τον Σεπτέμβριο και οι εργασίες στο σημείο της εταιρείας «Hohhot Kekao Mining Company» διακόπηκαν, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι ανακάλυψαν ότι λίγες εβδομάδες αργότερα συνεχίστηκαν κανονικά!

Το κατεστραμμένο τμήμα του Τείχους χρονολογείται από την εποχή της δυναστείας των «Qin» ... το 221πΧ.

Οι πληροφορίες λένε ότι η ζημιά αφορά σε δύο τρύπες στο Τείχος, συνολικού εμβαδού 300τμ.

Εφόσον κριθούν ένοχοι για την καταστροφή του Τείχους, οι υπεύθυνοι της εταιρείας αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνων.

Το εργατικό Κέντρο Φωκίδας για τα STAGE

Η μόνη πάγια και διαρκής ανάγκη είναι το δικαίωμα στη δουλειά, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακό δικαιώματα. Είναι ανάγκη να δοθεί αποφασιστική απάντηση και να υπάρξει συντονισμός όλων των εργαζομένων με όποια σχέση εργασίας δουλεύει, για να καταργηθούν τα STAGE οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, έργου, οι ωρομίσθιοι και όποια άλλη αντεργατική μορφή απασχόλησης.
Μετά το άφθονο προεκλογικό δακρύβρεχτο μελάνι που χύθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση του... ΠΑΣΟΚ για τους εργαζόμενους με την άθλια μορφή εργασίας των STAGE σήμερα ως κυβέρνηση πλέον το κόμμα αυτό αποφασίζει και διατάζει την αποπομπή αυτών των εργαζόμενων στον καιάδα της ανεργίας.
Αυτή είναι π απάντηση που έδωσε π κυβέρνηση σ’ αυτούς τους δεκάδες χιλιάδες νέους εργαζόμενους στο δημόσιο και στους ΟΤΑ, που είχαν την «τύχη» να εργαστούν σε καθεστώς γαλέρας για δύο, τρία, τέσσερα και περισσότερα χρόνια, με αμοιβή 350 και 400 ευρώ και πλέον, ανασφάλιστοι, χωρίς άδειες, επιδόματα και όλα τα άλλα δικαιώματα.
Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση δήλωσε πως κατάργησε τα STAGE στο Δπμόσιο, τα διατήρησε περήφανα και αξιοκρατικά στον ιδιωτικό τομέα, ως τζάμπα εργασία για τους εργοδότες, στο οποία θα δώσει νέα ώθηση μέσα από την ανάπτυξή των προγραμμάτων "μαθητείας". Ταυτόχρονα βέβαια διατηρεί ατόφιες και όλες τις άλλες
βάρβαρες ευέλικτες και ελαστικές μορφές «απασχολησιμότητας» τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα (συμβασιούχοι, μερική απασχόληση κ.λ.π.).
Η κυβέρνηση δικαιολογεί αυτές τις αντεργατικές επιλογές της στο όνομα της ισονομίας. Επιλέγει έτσι την ισονομία στην ζούγκλα της ανεργίας και όχι την ισονομία στην εργασία γιο όλους. Αποκρύβει ότι αυτές σι αντεργατικές της επιλογές υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, τη διαβόητη ανταγωνιστικότητα και την έξοδο από την οικονομική καπιταλιστική κρίσή. Αποκρύβει ότι με αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές της θα ξεκινήσει έναν νέο κύκλο ανακύκλωσης της ανεργίας και ρουσφετοκρατίας.
Τεράστιες ευθύνες για αυτές τις μεσαιωνικές ευέλικτες εργασιακές σχέσεις της εργασιακής και πολιτικής ομηρίας έχουν όλες εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που τις επικρότησαν και τις επικροτούν αυτές τις εργασιακές σχέσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βαρύτερες είναι οι ευθύνες αυτών των πολιτικών δυνάμεων γιατί στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 ψήφισαν να υπάρχουν τέτοιες εργασιακές σχέσεις που δεν θα έχουν ποτέ προοπτική μονιμοποίησης. Οι εργαζόμενοι να μη δείχνουν καμιά εμπιστοσύνη στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. ‘Έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ για το πέταγμα στο δρόμο των εργαζομένων (STAGE). ‘Έχουν συμφωνήσει με τις άθλιες μορφές των συμβασιούχων, της μερικής απασχόλησης. Γιατί υπηρετούν με συνέπεια την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Οι εργαζόμενοι στα STAGE και τις άλλες μορφές ελαστικής εργασίας πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Η εργατική τάξη όλοι οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να παραμερίσουν αυτές τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες που συμπράττουν ενάντια στους εργαζόμενους. Είναι άμεση ανάγκη μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με δυναμικούς αγώνες να ανοίξουμε το δρόμο για την κατάκτηση του δικαιώματος στη μόνιμη, σταθερή, πλήρη και με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην προοπτική γενικότερων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών. Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας μέσα από το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε.
-Καμία απόλυση.
-Να καταργηθούν όλα τα STAGE και οι άλλες ελαστικές μορφές εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται σε αυτό.
- Να καταργηθούν όλοι σι αντεργατικοί
- αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ».
- Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα.