Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Θάνατος απο ναρκωτικά στην Ιτέα;


Νεκρός βρέθηκε 25χρονός στην Ιτέα με αποτέλεσμα οι συζητήσεις για τον συσχετισμό του θανάτου με τα ναρκωτικά να έχουν φουντώσει.
Με αφορμή αυτόν τον θάνατο θέλουμε να καταγράψουμε μερικές σκέψεις.

Απλόχερα προσφέρει η κοινωνία μας πλέον αυτήν την λύση της ατομικής "φυγής" στους νέους, καταστρέφοντας την πραγματική ζωή και προσφέροντας τεχνητούς παραδείσους που οδηγούν στην εξαθλίωση, την αποχαύνωση ή ακόμα και τον θάνατο.
Αντί να αντλούν οι νέοι την δύναμη τους απο την αισιοδοξία και την χαρά της δημιουργίας κατευθύνονται να την αντλούν από την απογοήτευση, από τα πρότυπα της υψηλής κοινωνίας των ναρκωμένων πορνοστάρ και την καταράκωση της αξιοπρέπειάς .
Για να μπορούμε να μιλάμε ειλικρινά για τέτοια γεγονότα πρέπει με τις πράξεις μας και όχι με τα λόγια, να δίνουμε... διέξοδο στην νεολαία να εκφράζει την παρορμητικότητα της με αγώνες που να την φέρουν σε καλύτερη μοίρα και όχι να διδάσκουμε το γλύψιμο , την κομπίνα, το ρουσφέτι, την ατομική επιβίωση και την προβολή καταναλωτικών συμπεριφορών που οδηγούν τον άνθρωπο στην αλλοτρίωση και την νεολαία μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργούμε.

Παράλληλα με το γεγονός του θανάτου στην πόλη μας, σήμερα το πρωί συνελήφθη στην Αθήνα 47 χρονος συνταξιούχος αστυνομικός της δίωξης ναρκωτικών να εμπορεύεται πολλά κιλά κοκαΐνης. Από ότι φαίνεται ένα κομμάτι της αστυνομίας αποτελεί πλέον μέρος του προβλήματος αν μετρήσουμε την συχνότητα που συλλαμβάνονται αστυνομικοί για παρόμοια αδικήματα.

Συνάντηση κινήσεων πολιτών με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μ. Καραβασίλη

Δελτίο τύπου

Συνάντηση εκπροσώπων κινήσεων πολιτών με την ειδική γραμματέα επιθεώρησης περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Μ. Καραβασίλη

Την Τετάρτη, 7 Απριλίου, εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών, από τέσσερις νομούς της χώρας, συναντήθηκαν με την ειδική γραμματέα επιθεώρησης περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Καραβασίλη, προκειμένου να της θέσουν τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα των περιοχών τους, καθώς και τις προτάσεις τους για τις αναγκαίες αλλαγές στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα πραγματοποίησης συνάντησης με την υπουργό περιβάλλοντος, ενέργειας & κλιματικής αλλαγής, που δεν έγινε εφικτή, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της κ υπουργού.

Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν η “Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας”, οι “Πολίτες Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό”, η “Κίνηση Ενεργών Πολιτών Λιδωρικίου ενάντια στην καταστροφή της Γκιώνας, η “Κίνηση για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο Βουνό της Οίτης”, η “Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον” και το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων”. Στη συνάντηση εκδήλωσε ενδιαφέρον και παρευρέθηκε, λόγω της ... ενασχόλησής της με σχετικά θέματα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διώτη, ενώ παραβρέθηκαν επίσης στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, από την πλευρά του ΥΠ.Ε.Κ.Α.

Οι εκπρόσωποι των κινήσεων πολιτών έθεσαν υπόψη της κ. Καραβασίλη και των συνεργατών της τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα των περιοχών τους, απόρροια δραστηριοτήτων όπως: η εκτεταμένη εξόρυξη (ιδιαίτερα η επιφανειακή) βωξίτη σε Φωκίδα και Φθιώτιδα, η λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, η ρύπανση του Μαλλιακού κόλπου, η εκτεταμένη βιομηχανική επέκταση στη Βοιωτία (Οινόφυτα, Αντίκυρα, Θίσβη), καθώς και η εξελισσόμενη προσπάθεια δημιουργίας του νέου μεγάλου ενεργειακού κέντρου στη Βοιωτία.

Κυρίως, όμως, ανέδειξαν μια σειρά ζητημάτων θεσμικού χαρακτήρα, τα οποία αγγίζουν το σύνολο των περιοχών που εκπροσωπήθηκαν. Επισημάνθηκε, με εμφατικό τρόπο, το γεγονός ότι, πέρα από την ελλιπή ή στρεβλή εφαρμογή των νόμων, υπάρχουν συγκεκριμένα νομοθετήματα που αντί να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ευνοούν ή νομιμοποιούν την καταστροφή του. Ως κυρίαρχα ζητήματα αναδείχθηκαν:



1. Η ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης της ενεργού και ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών σε όλα τα στάδια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων. Σε αντίθεση με το σημερινό καθεστώς, που την υποβαθμίζει σε μια διαδικασία έκφρασης γνώμης τυπικού χαρακτήρα, όταν όλα έχουν ήδη κριθεί ή κρίνονται σε επίπεδο υπηρεσιών και υπουργείων και που, σχεδόν ποτέ, δεν λαμβάνεται υπόψη.

2. Η επανεξέταση και αναθεώρηση σημείων του νέου γενικού και ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας. Ειδικότερα, του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τη βιομηχανία, με την απόσυρση των διατάξεων που επιτρέπουν τη χωροθέτηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων μέσα σε δάση και προστατευόμενες περιοχές.

3. Η ανάγκη αναθεώρησης του απαρχαιωμένου μεταλλευτικού κώδικα, στον οποίο η μεταλλεία θεωρείται a priori δραστηριότητα εθνικής ωφέλειας και προστατεύεται αναλόγως, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά ούτε λαμβάνεται μέριμνα για το περιβάλλον, κατοχυρώνεται ένα ανεξέλεγκτο ιδιοκτησιακό καθεστώς μέσω των οριστικών παραχωρήσεων μεταλλείων, χωρίς να παίρνονται υπόψη ατομικά, κοινωνικά ή περιβαλλοντικά κριτήρια.

4. Η θέσπιση καθεστώτος ειδικής προστασίας των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας (Τ.Κ.Σ.) και Ζωνών Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) των περιοχών NATURA 2000, ο ορισμός φορέων διαχείρισης και η εκπόνηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ειδικών περιβαλλοντικών μελετών

5. Η ανάγκη προστασίας των πηγών υδροληψίας για την παραγωγή πόσιμου νερού μέσα και από την οριοθέτηση των υδατορεμάτων, που πολλές φορές πλήττονται από τις ανεξέλεγκτες βιομηχανικές και εξορυκτικές δραστηριότητες.

6. Η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την ουσιαστική αποκατάσταση των χώρων εξόρυξης, παλαιών και νέων, που εκτός από μια ανάσα στο βαριά τραυματισμένο περιβάλλον, ιδιαίτερα της Φωκίδας, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και στην ενίσχυση της απασχόλησης.




Η κ. Καραβασίλη και τα στελέχη της ειδικής υπηρεσίας επιθεωρητών περιβάλλοντος διαβεβαίωσαν ότι, από πλευράς του ΥΠΕΚΑ, υπάρχει η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τέθηκαν. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ζήτησαν την υποβολή υπομνημάτων, τόσο για τα γενικά, όσο και για τα ειδικά ζητήματα κάθε περιοχής, κάτι στο οποίο δεσμεύτηκαν οι εκπρόσωποι των κινήσεων πολιτών. Επισημαίνεται, πάντως, ότι δεν υπήρξε ανάληψη της οποιασδήποτε δέσμευσης, πέραν της υπόσχεσης για την πραγματοποίηση συστηματικού ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων στις εγκαταστάσεις του βιομηχανικού πόλου της Αντίκυρας Βοιωτίας και της αναστολής εφαρμογής του σχεδίου δημιουργίας νέας βιομηχανικής περιοχής στη Ριτσώνα Βοιωτίας.

Σαν καλλιέργεια κλίματος περιορισμένων προσδοκιών μπορεί να εκληφθεί η υπόμνηση, που επαναλήφθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνάντησης, των υπέρμετρων δυσκολιών της ειδικής υπηρεσίας επιθεωρητών περιβάλλοντος να ανταποκριθεί στο ρόλο της, λόγω του ελάχιστου προσωπικού της και της πολυδιάσπασης των δραστηριοτήτων της, γεγονός που εμποδίζει την τήρηση ενός συστηματικού προγραμματισμού ελέγχων των πλέον επικίνδυνων βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι εκφράστηκε η διάθεση για συνέχιση των επαφών υπουργείου και κινήσεων πολιτών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και νέες συναντήσεις στο άμεσο μέλλον, με πιο εξειδικευμένη ατζέντα, ανά περιοχή ή θέμα.


8/4/2010

Κίνηση για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο Βουνό της Οίτης

Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας

Κίνηση Ενεργών Πολιτών Λιδωρικίου ενάντια στην καταστροφή της Γκιώνας

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Πολίτες Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό

Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον


Επικοινωνία:

Κατερίνα Θεοχάρη - ktheohar@otenet.gr
Τάσος Αφέντης - tafentis@yahoo.gr
Μαρία Καδόγλου - kadoglou@the.forthnet.gr
Νάντια Γιώτη - ngioti@gmail.com
Τάσος Κεφαλάς - tkef@otenet.gr

Η άρση απορρήτου έφερε άρση αξιοπιστίας στην δίκη για την δολοφονία Γρηγορόπουλου στην Άμφισσα

Σημαντική εξέλιξη στην δίκη για την δολοφονία Γρηγορόπουλου.
Η αυτόκλητη άγνωστη γυναίκα μάρτυρας της αστυνομίας δεν ήταν τελικά ούτε άγνωστη ούτε αυτόκλητη.
Έτσι από την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών προκύπτει ότι πρώτα ο αστυνομικός Δήμος Μηνούδη είχε επικοινωνία με την μάρτυρα Αντα Τζορμπατζιούδη το βράδυ της δολοφονίας τρεις ώρες μετά την δολοφονία και κατόπιν είχαν αλλεπάλληλες συνομιλίες την ημέρα της αυτοψίας του ανακριτή, γεγονός που ανατρέπει τους ισχυρισμούς αυτών των δύο μαρτύρων.
Τόσο ο αστυνομικός Δ. Μηνούδης, όσο και ο προϊστάμενός του στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής Κωνσταντίνος Κουζέλης, είχαν δηλώσει στον ανακριτή, κατά τη διάρκεια αυτοψίας στον χώρο του εγκλήματος, στις 21/12/2008, ότι μια ... άγνωστη γυναίκα, κάτοικος της οδού Τζαβέλλα, τους υπέδειξε το σημείο που στεκόταν το θύμα και βάσει αυτής της υπόδειξης προσδιορίστηκαν οι θέσεις θύτη και θύματος, αλλά και το σημείο εποστρακισμού της σφαίρας του Επαμεινώνδα Κορκονέα, σε διακοσμητική τσιμεντένια μπάλα του οδοστρώματος.
Όπως προκύπτει όμως από τα στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Μηνούδη
...Συγκεκριμένα, στις 7 Δεκεμβρίου 2008, στις 00:16 -τρεις ώρες μετά τη δολοφονία του Αλέξη- ο αστυνόμος κάλεσε την «μάρτυρα» και συνομίλησαν για 53 δευτερόλεπτα. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 00:29, η γυναίκα κάλεσε τον αστυνομικό και μίλησαν για 31 δευτερόλεπτα.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2008, ημέρα κατά την οποία έγινε η αυτοψία από τον ανακριτή στην οδό Τζαβέλα, Μηνούδης και Τζορμπατζιούδη μίλησαν οκτώ συνολικά φορές. Από τις 7:58 -όταν η «μάρτυρας» κάλεσε τον αστυνομικό- και μέχρι τις 13:46 το μεσημέρι - πάλι με κλήση της γυναίκας....
Η αξιοπιστία των μαρτύρων αυτών κατέρρευσε, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται ερωτηματικά για την αξιοπιστία των διαδικασιών της αστυνομίας αμα είναι κάποιοι δικοί τους να πέσουν στα μαλακά και κάποιοι άλλοι να φορτώνονται τον μισό ποινικό κώδικα για κατοχή ...πετσέτας και σαμπουάν.

Μετά την αποκάλυψη των στοιχείων αυτών, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι «Επιβεβαιώνεται περίτρανα αυτό που από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Αγωγή κατήγγειλε, ότι δηλαδή η κ. Τζιορμπατζιούδη διέπραξε ψευδορκία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και γι’ αυτό ζήτησε την δίωξή της. Όταν το σχετικό αίτημα που υποβάλαμε απορρίφθηκε, η κ. Τσαλικιάν υπέβαλε μήνυση εναντίον της. Επίσης και για τον κ. Μηνούδη η Πολιτική Αγωγή διατύπωσε την τεκμηριωμένη καταγγελία ότι δεν λέει την αλήθεια. Σήμερα αποδεικνύεται ότι τόσο η ψευδομάρτυρας Τζιορμπατζιούδη όσο και ο ψεύδορκος Μηνούδης ήταν από το βράδυ της δολοφονίας σε άμεση επικοινωνία. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Μηνούδης ήταν εκείνος που από την πρώτη αυτοψία επιχείρησε να εξοικονομήσει υπερασπιστικούς ισχυρισμούς μιλώντας για συμπλοκές (...). Η Πολιτική Αγωγή επιμένει ότι τόσο η βιντεοσκόπηση της κ. Βαλιάτζια ( αυτόπτης μάρτυρας) όσο και οι επίσημες εκθέσεις των πραγματογνώμων δίνουν τεκμηριωμένες απαντήσεις και απεικονίζουν τόσο το δραματικό συμβάν όσο και τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων».

Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων ειδικών φρουρών, Αλέξης Κούγιας, αφού κατέρρευσαν οι καταθέσεις των μαρτύρων αυτών, προσπάθησε να συνδέσει και την οικογένεια του θύματος με την υπόθεση της αυτοψίας της αστυνομίας και την παραποίηση της αλήθειας.
Δήλωσε : «Οι υποψίες μας έγιναν βεβαιότητα. Αμέσως πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας εις βάρος των Κουζέλη και Μηνούδη και για ψευδορκία κατά της Τζιορμπατζιούδη και Ραφτόγιαννη, ειδικού συμβούλου της οικογένειας Τσαλικιάν, πρώην προϊσταμένου της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Ασφάλειας Αττικής, διότι όλοι μαζί αυτοί οργάνωσαν την εξαπάτηση του τακτικού ανακριτή κ. Φώτη Βλάχου και άλλαξαν εντελώς όλες τις συνθήκες και τα πραγματικά περιστατικά που έγιναν το βράδυ της ανθρωποκτονίας Γρηγορόπουλου, άλλαξαν τη θέση του θύματος, με αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος των Κορκονέα και Σαραλιώτη για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, αφού με όλες αυτές τις αλλαγές εμφάνισαν ψευδώς τον Κορκονέα σε άλλη θέση, το σημείο εποστρακισμού αλλού, και το κυριότερο απ' όλα, τη θέση του θύματος αλλού».

Στο μεταξύ, ένα από τα μέλη διμοιρίας ΜΑΤ που βρέθηκε στην περιοχή το βράδυ της δολοφονίας, κατέθεσε ότι η κατάσταση ήταν σχετικά ήρεμη. Ο Φώτης Σούφης ήταν μέλος διμοιρίας, που βρισκόταν στη Χαριλάου Τρικούπη, και κατέθεσε ότι ήταν ένα συνηθισμένο βράδυ ως τη στιγμή που, γύρω στις 9, ακούστηκε ένας κρότος από χειροβομβίδα κρότου λάμψης.
Όπως είπε, αμέσως μετά εμφανίστηκε το περιπολικό των δύο ειδικών φρουρών στο σημείο, που βρισκόταν η διμοιρία, οι άνδρες της οποίας διατάχθηκαν να μετακινηθούν στη μέση της οδού Ναυαρίνου. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Σούφη, ακούστηκαν δύο με τρεις κρότοι, χωρίς εκείνη τη στιγμή ο μάρτυρας να μπορεί να προσδιορίσει ότι ήταν πυροβολισμοί.
Λίγο μετά -κατέθεσε- είδε τους δύο ειδικούς φρουρούς να ανεβαίνουν την οδό Ναυαρίνου πεζή με γοργό βηματισμό. Στο βάθος του δρόμου υπήρχαν κάποιοι συγκεντρωμένοι, ακούγονταν φωνές, αλλά ο ίδιος δεν διαπίστωσε κάτι ιδιαίτερο. Ακολούθως, σύμφωνα με τον κ. Σούφη, η διμοιρία διατάχθηκε να οπισθοχωρήσει από το κέντρο της στη Χαριλάου Τρικούπη. Αργότερα, όπως είπε, ξεκίνησαν επεισόδια στην πλατεία και στις γύρω περιοχές των Εξαρχείων, που διήρκεσαν όλη τη νύχτα. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν είχαν εντολή να χρησιμοποιήσουν όπλο. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση του μάρτυρα.