Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Απόψε η εντυπωσιακότερη πανσέληνος της χρονιάς

Το μεγαλύτερο και λαμπρότερο φεγγάρι του 2010 μπορείτε να απολαύσετε απόψε στον ουρανό.

Η πανσέληνος θα είναι 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από άλλους μήνες. Κι αυτό γιατί το φεγγάρι θα βρίσκεται στο περίγειό του, δηλαδή στο κοντινότερο στη Γη σημείο.

Η καλύτερη ώρα για να δείτε την πανσέληνο είναι γύρω στις 17:45, δηλαδή κοντά στη δύση του ηλίου, όταν θα βρίσκεται στον ανατολικό ορίζοντα και θα φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη και ακόμα πιο κοντά στη Γη.

Αλλά εκτός από τη μεγαλοπρεπή πανσέληνο, απόψε ένα ακόμα ουράνιο γεγονός συναρπάζει τους ... φίλους της αστρονομίας. Ο Άρης θα περάσει τη νύχτα «χέρι-χέρι» με το φεγγάρι. Κι όποιος ρίξει το βλέμα του ή το τηλεσκόπιό του το βράδυ στον ουρανό, θα δει τον Κόκκινο Πλανήτη να διασχίζει το σύμπαν δίπλα στη σελήνη.

Επιπλέον, δεν πρόκειται να ξαναδείτε τον Άρη τόσο μεγάλο μέχρι το 2014.

Δείτε εδώ με λεπτομέρειες τους αποψινούς χάρτες του ουρανού.
Από tanea.gr

Διόδια ακόμα και για την Λαμία. Διόδια και στον κόμβο του Μπράλου

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μας πουλήσανε στους εθνικούς "νταβατζήδες", στους οποίους κατα τα άλλα ...δεν υποκύπτουν.

Τώρα ακόμα και στον απαράδεκτο δρόμο από Φωκίδα προς Λαμία θέλουν να βάλουν διόδια .

Διαβάστε την είδηση:

Σε κλοιό διοδίων αναμένεται να βρεθεί μέσα σε λίγους μήνες η πόλη της Λαμίας, καθώς οι επόμενες μέρες ξεκινούν εργασίες κατασκευής πλευρικών σταθμών διοδίων στον κόμβο του Μπράλου, τα οποία έρχονται να προστεθούν σ’ αυτά που ήδη κατασκευάζονται στην Αγία Τριάδα Μώλου
Από lamianews

Οι Δελφοί, το κέντρο του κόσμου.

ΔΕΛΦΟΙ: Όνομα και έδρα αδιαπραγμάτευτα - (29/01/2010)

"Όνομα και έδρα αδιαπραγμάτευτα" ήταν το τελικό κεντρικό συμπέρασμα που βγήκε από την χθεσική ανοιχτή διαβούλευση στον Δήμο Δελφών για το σχέδιο "Καλλικράτης". Ήταν αρκετοί εκείνοι που έλαβαν τον λόγο από τους Δελφούς και το Χρισσό και εξέφρασαν τις απόψεις τους. Η επιθυμία του συνόλου σχεδόν των παρισταμένων ήταν να παραμείνει ο Δήμος Δελφών αυτόνομος Δήμος και στον νέο σχεδιασμό, σαν ένας Δήμος ιστορικός που δεν μπορεί να απεμπολήσει τον ιστορικό του χαρακτήρα. Είναι βέβεαια όμως ανοιχτό προς συζήτηση κάθε αίτημα συμμετοχής άλλων δήμων στη βούληση των Δελφών να αποτελέσουν την κεντρική νέα δημοτική δομή.
Ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Καλτσής έκανε την αρχική εισήγηση με παρουσίαση των δεδομένων όπως προέκυψαν στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα τονίζοντας ότι ο "Καλλικράτης" προχωράει βεβιασμένα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αποτυχία του προγράμματος "Καποδίστριας" στο κομμάτι της χρηματοδότησης που δεν έφτασε ποτέ στους νέους τότε Δήμους. Αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της ... ιστορικής αυτοδυναμίας των Δελφών και μάλιστα τόνισε ότι με την στήριξη του Δημάρχου Θεσ/νίκης κου Παπαγεωργόπουλου, κατατέθηκε υπόμνημα στο προεδρείο του Συνεδρίου για ειδική μέριμνα που να αφορά στους ιστορικούς Δήμους της Ελλάδας. Ανέφερε πάντως ότι και οι ιστορικοί δήμοι στο σύνολό τους είναι διχασμένοι. Κάποιοι προτιμούν το σημερινό καθεστώς και κάποιοι άλλοι τις συνενώσεις.
Σε γραπτή του παρέμβαση του ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος πρότεινε τη σύγκλιση ΔΣ με αποκλειστικό θέμα το σχέδιο "Καλλικράτης" όπου θα υπάρξουν υπεύθυνες τοποθετήσεις και θα βγούν υπεύθυνες και ίσως κοινά αποδεκτές προτάσεις που θα κοινοποιηθούν και στους πολίτες για την δική τους συνδρομή και συμπαράσταση. Ο Νίκος Κοντογιάννης αναφέρθηκε στην ανάγκη οι Δελφοί να παραμείνουν αυτόνομοι και να παλέψουν γι' αυτό προς πάσα κατεύθυνση. Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβαση της Πέπης Σκαρλή που πρότεινε επίσης την ανάγκη δραστηριοποίησης της ΟΥΝΕΣΚΟ για να βοηθήσει στην πρόθεση των Δελφών να πορευτούν αυτοδύναμα. Ο Παναγιώτης Σακελλαρίου τόνισε ότι ο Δήμος Δελφών πρέπει να πορευτεί αυτόνομος, κάτι που υποστήριξε και ο Πανάγος Ηλιόπουλος. Ο Ηλίας Δημητρίου τόνισε ότι όλοι σίγουρα επιθυμούν οι Δελφοί να μείνουν αυτόνομοι αλλά κάτι τέτοιο ίσως και να φαντάζει ουτοπιστικό μπροστά στα δεδομένα. Το ίδιο υποστήριξε και η Μαρία Καλπούζου που επεσήμανε ότι ίσως να μην μπορούμε να διεκδικούμε τους Δελφούς αυτόνομους μόνο για εμάς. Ήταν τότε που η κα Σκαρλή έθεσε πρόταση να υπάρξει μία στρατηγική αυτονομίας των Δελφών και να υπάρχει ίσως και πρόταση εναλλακτική όπως το σχήμα Δελφοί-Χρισσό-Ιτέα-Κίρρα-Δεσφίνα με έδρα τους Δελφούς και όνομα "Δήμος Δελφών". Ο Γιάννης Καλεντέρης τόνισε ότι πρέπει να βλέπουμε τα γεγονότα καθαρά και ότι θα πρέπει ίσως να μελετηθεί σχέδιο ενός διευρυμένου Δήμου. Ο Δημοσθένης Θεοδωράκης έθεσε με τη σειρά του τη σκέψη του ως προς το ποιά θέση θα πάρει η νύν Βουλευτής αλλά και οι προηγούμενοι Βουλευτές του νομού μας. Ο Ανδρέας Λέφας επεσήμανε την αναγκαιότητα να είμαστε ρεαλιστές και να δούμε ουσιαστικές προτάσεις. Ο Ανδρέας Καλέζτης τόνισε την ανάγκη να διατηρήσουν οι Δελφοί την αυτονομία τους, αλλά χωρίς αγκιλώσεις και με προϋπόθεσεις τον στρατηγικό σχεδιασμό και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Δήμου. Τέλος η Αντιδήμαρχος Δελφών Λέλα Μπακολουκά, ανέγνωσε κείμενο -που συνυπογράφουν η Πρόεδρος του ΔΣ Χρυσάφω Σεγκούνη και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιωάννης Σταφιδάς και Αυγερινός Σακελλαρίου- και με το οποίο παίρνουν θέση υπέρ ενός αυτοδύναμου Δήμου που θα βασίζεται στον ιστορικό και πολιτισμικό του χαρακτήρα.

Αναμένεται πάντως το περιεχόμενο της ανοιχτής αυτής διαβούλευσης να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε επερχόμενο ΔΣ του Δήμου Δελφών.

Ο Δήμος Άμφισσας για την καταλληλότητα του νερού

ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ Άμφισσα 29-01-2010
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
_____________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από φήμες που κυκλοφορούν κακοβούλως, σχετικά με την καταλληλότητα του πόσιμου ύδατος του Δήμου Άμφισσας και των Δημοτικών Διαμερισμάτων, που υδρεύονται από το Διυλιστήριο και πηγές, σας γνωστοποιούμε έγγραφο της Χημικής Υπηρεσίας Λιβαδειάς και του Δ/ντή Υγείας και Πρόνοιας της Νομαρχιακής ... Αυτοδιοίκησης Φωκίδας, που αφορά την μικροβιολογική και χημική ανάλυση του νερού.

ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση αποτελεσμάτων πόσιμου νερού».
ΣΧΕΤ.: Το αριθ. 053/000/60/19-1-2010 έγγραφο της Χημικής Υπηρεσίας Λιβαδειάς.

Μετά από δειγματοληψία νερού που πραγματοποιήσαμε στις 11-1-2010 από (2) θέσεις από το δίκτυο ύδρευσης του δ.δ. Άμφισσας προκύπτει ότι, το νερό είναι κατάλληλο για πόση.
Επίσης και το νερό από τη φυσική πηγή που βρίσκεται στο δ.δ. Αγ. Γεωργίου του δ. Άμφισσας, είναι κατάλληλο για πόση διότι, πληροί τις παραμέτρους που ορίζει η Υ2/2600/2001 ΚΥΑ, από μικροβιολογικής και χημικής άποψης, σχετικό έγγραφο της Χημικής Υπηρεσίας Λιβαδειάς.

Αποκριάτικος χορός Συλλόγου Γυναικών Φωκίδας



Ο Σύλλογος Γυναικών Φωκίδας
την Παρασκευή 29-1-2010
στις 9Μ.Μ.

Διοργανώνει αποκριάτικο χορό
στο κέντρο "Τα δύο αδέλφια"

στην οδό Γιδογιάννου και Καραμανλή γωνία
(Παλιός περιφερειακός προς Λαμία)

Ζωντανή μουσική
πλήρες γεύμα
Τιμή κατ άτομο 20€

Παρών θα ψηφίσει η αριστερά για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

"Παρών" απο την Αριστερά για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, όπως έχει ήδη δηλώσει, θα ψηφίσει παρών (λευκό) στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αυτή η τοποθέτηση του ΚΚΕ δεν έχει σχέση με το πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου, αλλά με το πολιτικό σύστημα και τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτό. Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ... συμπράττει και να συνυπογράφει τους αντιλαϊκούς νόμους και διατάγματα.

Επομένως, ανεξάρτητα από το πρόσωπο και τις απόψεις του, ο ρόλος του Προέδρου είναι προκαθορισμένος.

«Παρών» θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε χθες και αποφάσισε να ψηφίσουν «παρών» οι βουλευτές - ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Φώτης Κουβέλης κατέθεσε την άποψή του υπέρ της υποψηφιότητας του Κάρολου Παπούλια, λέγοντας ότι διατηρεί την άποψή του, αλλά θα σεβαστεί τη θέση της πλειοψηφίας.
Σημειώνεται ότι προχθές συνήλθε και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποφάσισε και αυτή ομόφωνα να προκριθεί η λύση «παρών» για την ψηφοφορία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις- και προφανώς θα εξηγήσει στον κ. Παπούλια το σκεπτικό της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Από viwtika.

Προφήτης η ταινία της Κυριακής στην Άμφισσα

Η κινηματογραφική λέσχη της Άμφισσας παρουσιάζει την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας στις 21:00 την ταινία:

ΠΡΟΦΗΤΗΣ
UN PROPHETE
του Ζακ Οντιάρ
με τους Ταχάρ Ραχίμ, Νιλς Άρεστρουπ, Άντελ Μπεντσερίφ

Υπόθεση: Καταδικασμένος σε 6 χρόνια φυλάκιση, ο Μάλικ δεν μπορεί ούτε να διαβάσει, ούτε να γράψει. Φτάνοντας στη φυλακή είναι μόνος, μόλις 19 ετών, αλλά μοιάζει νεότερος και πιο εύθραυστος από τους υπόλοιπους κατάδικους. Τον προσεγγίζει ο αρχηγός μιας συμμορίας φυλακισμένων και του αναθέτει κάποιες "αποστολές". Μέσα από αυτές, ο νεαρός Μάλικ σκληραγωγείται και κερδίζει την εμπιστοσύνη του αρχηγού της συμμορίας. Παράλληλα όμως, διατηρεί τα δικά του ...κρυφά σχέδια, που τολμά να φέρει εις πέρας.
Κριτικές της ταινίας
Στοιχεία ταινίας
Φωτογραφίες
Βίντεο
Περισότερες πληροφορίες



ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Η Βαθμολογία μου:

Σχεδόν ... αριστούργημα!
Προσωπικά, τη θεωρώ κορυφαία Ευρωπαϊκή ταινία για το 2009 - η μόνη ανταγωνίσιμη ταινία που έχει απομείνει - να την "απειλεί" - πλέον, είναι το BAARIA του Τορνατόρε, που δεν έχω δει. Από τις ελάχιστες φορές που ένα μεγάλο σε διάρκεια έργο, με απορρόφησε απίστευτα - κυριολεκτικά - (εγκεφαλικά, συναισθηματικά) τόσο που να ικετεύω να μην τελειώσει!

Μου έκανε εντύπωση - με έπεισε - ο τρόπος που χιειρίστηκε το θέμα του ο δημιουργός και όλες του οι επιλογές στη φόρμα και την καθοδήγηση των ηθοποιών, τόσο που η ταυτοποίηση με τους ήρωες να είναι σίγουρη. Συνολικά συγκρίνεται μόνο με το "SHAWSHANK REDEMPTION". Τούτη η διαολεμένη, λεπτομερής σκιαγράφηση της μικρο-κοινωνίας των φυλακών, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα οργάνωσης ενός Συστήματος Αξιών, τηρουμένων των αναλογιών. Σε βάθος αναλύει τους πολυσχιδείς χαρακτήρες, χωρίς να παρασύρεται σε συναισθηματικές και μελοδραματικές ευκολίες, αποδομεί τις καταστάσεις, ψύχραιμα, μινιμαλιστικά, στο ύφος ενός σύγχρονου prison φιλμ-νουάρ. Μια ταινία σταθμός πάνω στην έννοια της ισορροπίας, της πειθαρχίας, της ιεραρχίας και εν τέλει της εξουσίας. Γιατί το πιο οργανωμένο κομμάτι της κοινωνίας μας, είναι απ' ότι φαίνεται η φυλακή. Σκέτη τραγωδία!

Jim Papamichos
του Δημήτρη Παπαμίχου me@myfilm.gr



Στα γρήγορα :
Δράση και αγωνία, μαζί με λεπτομερή περιγραφή της καθημερινότητας των βαρυποινιτών, κάνουν το “A Prophet” μια αρκετά ενδιαφέρουσα ταινία, η οποία όμως χάνει μεγάλο μέρος από τη δύναμη της, προσπαθώντας μέσω της υπερβολικής της διαρκείας της (155’), να θεωρηθεί κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι.

Στα χαλαρααά...:
Ο Audiard αναπαριστά με μεγάλη λεπτομέρεια και ρεαλισμό τη ζωή και το networking της φυλακής βαρυποινιτών, ενώ μας παρουσιάζει και έναν ήρωα ο οποίος δεν γίνεται ποτέ πλήρως συμπαθής, δείχνοντας μας ότι ταλαντεύεται, συμβιβάζεται, φοβάται ή καταντά ίδιο ρεμάλι με τα ρεμάλια συγκρατούμενους του. Μόνο στο τελευταίο πεντάλεπτο, μας αφήνει να δούμε τι πραγματικά αισθάνεται ο Malik (ουσιαστική και ρεαλιστική ερμηνεία από τον Tahar Rahim) για τον Κορσικανό “νονό” του και τη ζωή του μέσα στη φυλακή, αλλά και ότι έχει κάποιες ελπίδες να σώσει την ύπαρξη του.

Στον αντίποδα, έχουμε το μεγάλο μειονέκτημα της διάρκειας των 2.35 ωρών, σε μια ταινία που θα έπρεπε να είναι τουλάχιστο 40 λεπτά μικρότερη, ώστε να την νιώθει ο θεατής πιο ουσιαστική. Δύο ώρες θα ήταν υπέρ-αρκετές.

Κερδίζοντας το Grand Prix των Καννών, και το βραβείο καλύτερης ταινίας του London Festival, αλλά και έχοντας μια genre θεματική γύρω από τη σκληρή ζωή των φυλακών και τις μαφιόζικες φάρες που αναπτύσσονται μέσα σε αυτή, το «A Prophet» μπορεί να λογίζεται σαν ένα φαβορί για πρόταση ξενόγλωσσης ταινίας στα Oscar. Στη χειρότερη, έχει απλά πολύ καλές πιθανότητες.

Γιάννης Πεντσερετζίδης
του Γιάννη Πεντσερετζίδη yannis.pentseretzidis@myfilm.gr



Από myfilm.gr

Χρυσάφι θα κοστίσει η δίκη της Άμφισσας στην ΕΛ.ΑΣ.

Πάνω από 750.000 ευρώ θα φτάσει το κόστος για την παραμονή εκατοντάδων αστυνομικών στη Φωκίδα, εάν η ακροαματική διαδικασία ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα

Θα ξεπεράσει τις 750.000 ευρώ το κόστος των μέτρων ασφαλείας για τη δίκη των ειδικών φρουρών στην Αμφισσα, αν η ακροαματική διαδικασία ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα όπως αναμένεται.

Σε περίπτωση που η δίκη δεν ολοκληρωθεί μέσα στο τρίμηνο, τότε... το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο, δεδομένου ότι θα παραταθεί ο χρόνος διαμονής μεγάλου αριθμού αστυνομικών στην πρωτεύουσα της Φωκίδας.
Είναι αυτονόητο ότι το κόστος είναι πολλαπλάσιο από αυτό που θα ήταν αν η δίκη διεξαγόταν στην πρωτεύουσα, και ειδικά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου είχε γίνει η δίκη της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ.

Χρυσάφι κοστίζει η δίκη Κορκονέα στην ΕΛ.ΑΣ.

Στο οικονομικό κόστος δεν μπορεί να συνυπολογιστεί το έλλειμμα ασφαλείας που προκύπτει από την απασχόληση μεγάλου αριθμού αστυνομικών από διάφορους νομούς και υπηρεσίες για την πολύκροτη δίκη. Το έλλειμμα αυτό είναι πολύ μεγάλο, με δεδομένο ότι τις μέρες που διεξάγεται η δίκη απασχολούνται 130 αστυνομικοί από διάφορες περιοχές της χώρας στα μέτρα ασφαλείας, ενώ, όταν έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, ο αριθμός τους αυξάνεται σε 315.

Ως γνωστόν, η δίκη των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν γίνεται καθημερινά.

Η ακροαματική διαδικασία κρατάει μία με δύο μέρες κάθε εβδομάδα και μετά διακόπτεται λόγω φόρτου εργασίας των δικαστηρίων της Αμφισσας που έχουν να εκδικάσουν και άλλες υποθέσεις. Η διακοπή της δίκης, όμως, δεν συνεπάγεται διακοπή των μέτρων ασφαλείας.

Φύλαξη
Από την έναρξη της δίκης και κάθε μέρα από τότε βρίσκεται στην Αμφισσα μόνιμη δύναμη 30 αστυνομικών που έχουν «στρατοπεδεύσει» στην πόλη, με σκοπό κυρίως τη φύλαξη του δικαστικού μεγάρου. Το εβδομαδιαίο κόστος της παραμονής τους (σίτιση, διανυκτερεύσεις κ.λπ.) ανέρχεται σε 15.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Η δύναμη αυτή θα παραμείνει στην πόλη μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη, είτε συνεχίζεται είτε δεν συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία.

Υπολογίζοντας έναν μέσο μισθό αστυνομικού με τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά τους ταμεία, η μόνιμη αστυνομική δύναμη που έχει εγκατασταθεί στην Αμφισσα στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο περίπου 60.000 ευρώ το μήνα συν άλλα 60.000 ευρώ κόστος διαμονής. Σύνολο 120.000 ευρώ. Αυτά όμως είναι μέρος των μηνιαίων εξόδων.

Οταν ξεκινάει η ακροαματική διαδικασία η αστυνομία τίθεται σε «πορτοκαλί συναγερμό», που σημαίνει ότι άλλοι εκατό αστυνομικοί πηγαίνουν στην Αμφισσα για να πάρουν μέρος στα μέτρα ασφαλείας.

Ως εκ τούτου, το κόστος διαμονής - διατροφής αυξάνεται κατακόρυφα, αφού μόνο 13.000 ευρώ κοστίζει η παραμονή των 100 αστυνομικών στην Αμφισσα το διήμερο που συνήθως κρατάει η δίκη. Σε περίπτωση που οι δύο μέρες διεξαγωγής της δίκης δεν είναι συνεχόμενες, τότε το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο, σύμφωνα πάντα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ

Σαράντα χιλιάδες ευρώ το διήμερο στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο ο «κόκκινος συναγερμός». Σε «κόκκινο συναγερμό» τίθεται η αστυνομία όταν έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις και πορείες στην πόλη της Αμφισσας, οπότε η δύναμη που απασχολείται στα μέτρα ασφαλείας αυξάνεται από 130 σε 315 αστυνομικούς. Στις 40.000 ευρώ δεν υπολογίζονται τα σταθερά ημερήσια έξοδα για την αστυνομική δύναμη που βρίσκεται μόνιμα στην πόλη μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη. Επίσης δεν υπολογίζονται τα εκτός έδρας, που αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό κονδύλι για όλους τους αστυνομικούς που απασχολούνται στα μέτρα.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, τα μηνιαία έξοδα των μέτρων ασφαλείας ξεπερνάνε κατά πολύ τις 250.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτά το ημερομίσθιο των αστυνομικών που πηγαινοέρχονται στην Αμφισσα, σε περιπτώσεις «πορτοκαλί» και «κόκκινου» συναγερμού.

Με δεδομένο ότι η δίκη θα κρατήσει περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων, το συνολικό κόστος θα ξεπεράσει τις 750.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα εκτός έδρας και τα ημερομίσθια των αστυνομικών που πηγαινοέρχονται στην Αμφισσα.

Α. ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ
Τεράστια επιβάρυνση για το κράτος

Ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης, συνήγορος της μητέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Τζίνας Τσαλικιάν, δήλωσε:

«Πέρα από τα εμπόδια που δημιουργούνται στην ομαλή εξέλιξη της δίκης ως δίκαιης δίκης, με τις δυσχέρειες της μετακίνησης των μαρτύρων στην Αμφισσα, την αύξηση των κινδύνων διατάραξης της τάξης και τα συναφή εμπόδια, τα οποία ελπίζω να μην καταστούν ανυπέρβλητα, επιβαρύνεται και το κράτος με την τεράστια επιβάρυνση των εξόδων τα οποία θα χρειαστούν. Δεν μπόρεσα ποτέ μέχρι σήμερα να καταλάβω τι υπηγόρευσε την απόφαση αυτή.

Με τον ρυθμό τον οποίον επέβαλε στη δίκη η αλόγιστη μεταφορά της, σε καιρό χειμώνα, στην Αμφισσα, υπολογίζω ότι η διάρκεια της δίκης θα μετρηθεί τελικά με μήνες».

Τρεις διαβαθμίσεις στα μέτρα ασφαλείας

Τρεις διαβαθμίσεις έχουν τα μέτρα ασφαλείας για την πολύκροτη δίκη των ειδικών φρουρών στην Αμφισσα, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου

Κίτρινος συναγερμός
1 Σε συνθήκες «κίτρινου συναγερμού» από πλευράς μέτρων ασφαλείας βρίσκεται η πόλη της Αμφισσας όταν δεν διεξάγεται η δίκη για τη δολοφονία του μαθητή. Σε συνθήκες «κίτρινου συναγερμού» βρίσκονται μόνιμα στην πόλη 30 αστυνομικοί από υπηρεσίες της Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα), που φυλάνε τα δικαστήρια της Αμφισσας και περιπολούν στην πόλη. Οι 30 αστυνομικοί που έχουν «στρατοπεδεύσει» στην Αμφισσα έχουν στη διάθεσή τους 10 αυτοκίνητα (περιπολικά, τζιπ κ.λπ.). Η διαμονή τους στοιχίζει 60.000 ευρώ μηνιαίως.

Πορτοκαλί συναγερμός
2 Συνθήκες «πορτοκαλί συναγερμού» επικρατούν όταν διεξάγεται η δίκη. Στην πόλη της Αμφισσας πηγαίνουν 100 αστυνομικοί επιπλέον (σύνολο 130), από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, με επιπλέον 24 περιπολικά, λεωφορεία και άλλα αστυνομικά αυτοκίνητα (σύνολο 34). Στα δικαστήρια τοποθετείται μαγνητική πύλη εισόδου, ενώ γίνεται χρήση δύο ανιχνευτών μετάλλων γι’ αυτούς που εισέρχονται στο κτίριο. Το κόστος διαμονής των 100 αστυνομικών στοιχίζει 7.500 ευρώ την ημέρα.

Κόκκινος συναγερμός
3 Συνθήκες «κόκκινου συναγερμού» επικρατούν στην πόλη της Αμφισσας όταν προγραμματίζονται συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη δίκη. Τις μέρες αυτές πηγαίνουν στην πόλη 285 αστυνομικοί από ολόκληρη τη χώρα, πέραν της σταθερής δύναμης των 30 αστυνομικών που βρίσκεται μόνιμα στην Αμφισσα (σύνολο 315). Τα οχήματα (κλούβες, περιπολικά κ.λπ.) αυξάνονται σε 55, ενώ πέραν της μαγνητικής πύλης εισόδου και των ανιχνευτών μετάλλων κάνει την εμφάνισή του στην πόλη της Αμφισσας και ένας αστυνομικός σκύλος. Το κόστος διαμονής της επιπλέον αστυνομικής δύναμης ανέρχεται σε 20.000 ευρώ την ημέρα.

Τάκης Τερζής
Από ethnos.gr

Ξύλευση αιωνόβιας βελανιδιάς στο Λευκαδίτι.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΩΜΗΣ
SOS ! ΞΥΛΕΥΣΗ ΑΡΧΑΙΑΣ – ΙΕΡΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ
ΣΤΟ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙ ΔΩΡΙΔΟΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ !SOS !

Ο Βαγγέλης Πετσωτάς από το Μαυρολιθάρι του Δήμου Καλλιέων, μας έστειλε τη συνημμένη φωτογραφία που δείχνει μια νέα καταστροφή στη Φωκίδα.

Εξω από το παραδοσιακό κτηνοτροφικό χωριό Λευκαδίτι, στην περιοχή Λιδωρικίου, ξυλεύτηκε αιωνόβια βελανιδιά που για αιώνες -τα καυτά καλοκαίρια- στη σκιά της ξεκουράζονταν το ... μεσημέρι τα κοπάδια ( η συνημμένη φωτογραφία είναι πρόσφατη).

Η φωτογραφία με την ξύλευση της βελανιδιάς σοκάρει. Δείχνει ότι η αυτοκαταστροφική μανία στη Γκιώνα, δεν προέρχεται μόνο από τις εταιρείες εξόρυξης βωξίτη αλλά και από εμάς τους ντόπιους, τις αποκαλούμενες παραδοσιακές κοινότητες ή από τους περαστικούς που βρίσκουν εύκολα καυσόξυλα για τα τζάκια ή ακόμη από εμπόρους ξύλων που βρίσκουν εύκολο εμπόρευμα. Κανείς δεν προστατεύει τα άλλοτε ιερά δένδρα, που μέσα τους κατά τη μυθολογία ζούσαν οι Δρυάδες.
Τουλάχιστον τα παλαιότερα χρόνια, οι άνθρωποι ξύλευαν τη βελανιδιά, μόνον αν έπεφτε η ξεριζωνόταν από φυσικά αίτια (Δρυός πεσούσης πας ανηρ……) Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να συνεργαστούμε με τους Συλλόγους και το Δήμο Λιδωρικίου, να υλοποιήσουμε την ιδέα του Βαγγέλη Πετσωτά για την ανάδειξη της συγκεκριμένης Βελανιδιάς σε μνημείο φυσικής ιστορίας της περιοχής και την προστασία της με ειδική περίφραξη και ανάδειξη της αξίας της.

Προτείνουμε : 1/ Εστω και τώρα, την ανάδειξη του κορμού της βελανιδιάς η ότι απέμεινε σε φυσικό μνημείο.

2/ την μετάδοση της είδησης προς όλους τους Συλλόγους, κρατικούς φορείς και αρμοδίους

3/ κατά το 2010, οι Σύλλογοι να συμπεριλάβουν στις εκδηλώσεις τους και τις απειλές κατά του περιβάλλοντος από παρόμοιες ενέργειες

4/ να διοργανωθεί από τους Συλλόγους και τους Δήμους της Γκιώνας, κοινή μεγάλη εκδήλωση-διαμαρτυρία, για Δάσος/Νερό/Περιβάλλον/Οικισμούς λόγω του ότι η κατάσταση στη Γκιώνα παίρνει διαστάσεις ολικής απειλής.


Το Πολιτιστικό Κέντρο Στρώμης, είναι στη διάθεση όλων των Συλλόγων της περιοχής για την ανάληψη πρωτοβουλίας και συντονισμού για τη διοργάνωση της προτεινόμενης εκδήλωσης σε χώρο που θα συμφωνηθεί από κοινού και πορείας διαμαρτυρίας



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΩΜΗΣ

28 Ιανουαρίου 2010

Ας δούμε και την παρακάτω είδηση για συνεκτίμηση και δράση.

Διεκόπη για την Τετάρτη η δίκη Κορκονέα-Σαραλιώτη

Για την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου διεκόπη από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια.

Το δικαστήριο είχε αδυναμία να συνεχίσει σήμερα τη διαδικασία, καθώς έχει ανυπέρβλητο κόλλημα η εισαγγελέας έδρας κ. Βασιλική Βλάχου.

Όπως έγινε γνωστό, ο σύζυγος της κ. Βλάχου πέθανε αιφνιδίως σε ...επαγγελματικό ταξίδι του στην Κίνα.

Στην έδρα σήμερα στη θέση της κας Βλάχου ανέβηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας, Χαράλαμπος Λακαφώσης, ο οποίος είπε πως βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αναγγείλει το κόλλημα της εισαγγελέως έδρας.

Πολιτική Αγωγή και Υπεράσπιση τόνισαν στο δικαστήριο ότι βάσει του νόμου εφόσον έχει ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία, η Αρχή του Ενιαίου της Εισαγγελίας κάμπτεται και επομένως η δίκη ή πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια εισαγγελική λειτουργό ή αλλιώς να αναβληθεί και η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή με άλλη σύνθεση.

Η δίκη είχε διακοπεί από την περασμένη Παρασκευή, οπότε και κατέθεσε η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου Βέρτζιν Τσαλικιάν, πρώτη μάρτυρας της υπόθεσης.


Από naftemporiki.gr

Ασφαλιστικά μέτρα Δήμου Λιδορικίου

Την Δευτέρα που μας πέρασε έγινε το ανοικτό Δημοτικό συμβούλιο στο Λιδορίκι που προκλήθηκε από τις πιέσεις των κατοίκων που αντιδρούν στην νέα επιφανειακή εξόρυξη βωξίτη στην θέση "Κόκκινο Χούμα".
Εκεί ο Δήμος ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας, παρότι αρχικά είχε συναινέσει, επικαλούμενος ότι δεν είχε διευκρινιστεί το νόμιμο της αδειοδοτήσεως, αφού η εταιρεία αναφέρει την περιοχή σαν ”Βλαχοθανάση“ , ενώ οι δημότες την ξέρουν σαν “Κόκκινο χούμα “.
Ο Διευθυντή της εταιρείας κ. Σανούδος ...... εμφανίστηκε με παρουσία 50 εργαζομένων της εταιρείας που πήγαν μαζί στο δημοτικό Συμβούλιο και ισχυρίσθηκε στην εισαγωγή του ότι "…ενώ ο Δήμος τους δέχτηκε με ολάνοιχτες αγκαλιές , τώρα τους δίνει γροθιά στο στομάχι “. Ισχυρίστηκε επίσης ότι είναι η τελευταία επιφανειακή εξόρυξη στην οποία θα προχωρήσει η εταιρεία, θυμίζοντάς μας όμως τις αντίστοιχες περυσινές δηλώσεις του για τις εξορύξεις στην Αποστολία που διαψεύσθηκαν από τις φετινές σχεδιαζόμενες εξορύξεις.
Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση οδηγεί την εταιρεία σε όλο και πιο επιθετικές κινήσεις, η ανάγκη για διατήρηση της κερδοφορίας, την οδηγεί στις επιφανειακές εξορύξεις που έχουν μικρότερο οικονομικό , αλλά μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος.

Ερωτηματικά δημιουργούνται από την συμπεριφορά του Δήμου που ενώ στην αρχή συναινούσε με τις προτάσεις της εταιρείας, στην συνέχεια λέει ότι αντιδρά. Η χρησιμοποίηση σαν δικηγόρου στα ασφαλιστικά μέτρα, του πρώην υπουργού Γιάννη Μπούγα, αυξάνει τα ερωτηματικά για τις προθέσεις του Δήμου . Αυτό συμβαίνει γιατί ο Μπούγας ήταν αυτός που υπέγραψε αυτοπροσώπως σαν υπουργός, την επιφανειακή εξόρυξη. Τι άραγε συμβαίνει; ή ο πρώην υπουργός μετάνοιωσε για την υπογραφή του, ή μας δουλεύουν όλοι μαζί ψιλό γαζί.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Λιδορικίου έρχονται να δεθούν με τις περσινές κινητοποιήσεις στην Οίτη και στην Γκιώνα και εκφράζουν την πλατιά διάθεση των κατοίκων για προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντος της περιοχής.
Οι διάφοροι εκλεγμένοι που θέλουν να εκφράζουν τα συμφέροντα της εταιρείας, έχουν αναλάβει να παίζουν τον ρόλο του ακροβάτη, ανάμεσα στην διάθεση του κόσμου και τις επιδιώξεις της εταιρίας, έτσι δεν παραξενευόμαστε από τέτοιες παράδοξες συμπεριφορές.
Περιμένουμε την τοποθέτηση και των υπόλοιπων κομμάτων της περιοχής. Το ΠΑΣΟΚ ακόμα δεν έχει πάρει θέση, παρότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί στις επιφανειακές εξορύξεις όπως και σε αυτήν την συγκεκριμένη στον "Βλαχοθανάση" ή "Κοκκινο χούμα" . Το ΚΚΕ και η ΝΔ επίσης δεν τοποθετήθηκαν.

Οι κάτοικοι δεν μπερδεύονται απο αυτά που συμβαίνουν, καταλαβαίνουν το μέγεθος και την διάρκεια του αγώνα, παίρνουν θάρρος από τα αποτελέσματα των πιέσεων τους, δεν εφησυχάζουν και αναζητούν τον συντονισμό τους με τις υπόλοιπες κινήσεις που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή , στην Οίτη, στην Καλοσκοπή, μαζί με τον Ορειβατικό όμιλο της Άμφισσας που και αυτός κινείται νομικά για την υπόθεση αλλά και μαζί με ανθρώπους που δεν έχουν καμία άλλη ένταξη.

Μέσα σε μια χρονιά το κίνημα για την προστασία της Γκιώνας φαίνεται να έχει προχωρήσει με γοργά βήματα. Αυτά που πρέπει να γίνουν βέβαια είναι ακόμα πολλά περισσότερα, αλλά η αισιοδοξία και η επαφή ανθρώπων που πριν λίγο καιρό δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.
Δίνει έναν χώρο επαφής και αγώνα για να αλλάξει η καθημερινότητά μας, για να πάψουμε να είμαστε σκυμμένοι και αδύναμοι, για να αρχίζουμε να αλλάζουμε οι ίδιοι το μέλλον μας.

Αποστόλης Τσιάμης
Από syrizafokidas

ΑΜΦΙΣΣΑ - ΞΕΚΙΝΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Χ.Υ.Τ.Υ.