Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ασφαλιστικά μέτρα Δήμου Λιδορικίου

Την Δευτέρα που μας πέρασε έγινε το ανοικτό Δημοτικό συμβούλιο στο Λιδορίκι που προκλήθηκε από τις πιέσεις των κατοίκων που αντιδρούν στην νέα επιφανειακή εξόρυξη βωξίτη στην θέση "Κόκκινο Χούμα".
Εκεί ο Δήμος ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας, παρότι αρχικά είχε συναινέσει, επικαλούμενος ότι δεν είχε διευκρινιστεί το νόμιμο της αδειοδοτήσεως, αφού η εταιρεία αναφέρει την περιοχή σαν ”Βλαχοθανάση“ , ενώ οι δημότες την ξέρουν σαν “Κόκκινο χούμα “.
Ο Διευθυντή της εταιρείας κ. Σανούδος ...... εμφανίστηκε με παρουσία 50 εργαζομένων της εταιρείας που πήγαν μαζί στο δημοτικό Συμβούλιο και ισχυρίσθηκε στην εισαγωγή του ότι "…ενώ ο Δήμος τους δέχτηκε με ολάνοιχτες αγκαλιές , τώρα τους δίνει γροθιά στο στομάχι “. Ισχυρίστηκε επίσης ότι είναι η τελευταία επιφανειακή εξόρυξη στην οποία θα προχωρήσει η εταιρεία, θυμίζοντάς μας όμως τις αντίστοιχες περυσινές δηλώσεις του για τις εξορύξεις στην Αποστολία που διαψεύσθηκαν από τις φετινές σχεδιαζόμενες εξορύξεις.
Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κρίση οδηγεί την εταιρεία σε όλο και πιο επιθετικές κινήσεις, η ανάγκη για διατήρηση της κερδοφορίας, την οδηγεί στις επιφανειακές εξορύξεις που έχουν μικρότερο οικονομικό , αλλά μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κόστος.

Ερωτηματικά δημιουργούνται από την συμπεριφορά του Δήμου που ενώ στην αρχή συναινούσε με τις προτάσεις της εταιρείας, στην συνέχεια λέει ότι αντιδρά. Η χρησιμοποίηση σαν δικηγόρου στα ασφαλιστικά μέτρα, του πρώην υπουργού Γιάννη Μπούγα, αυξάνει τα ερωτηματικά για τις προθέσεις του Δήμου . Αυτό συμβαίνει γιατί ο Μπούγας ήταν αυτός που υπέγραψε αυτοπροσώπως σαν υπουργός, την επιφανειακή εξόρυξη. Τι άραγε συμβαίνει; ή ο πρώην υπουργός μετάνοιωσε για την υπογραφή του, ή μας δουλεύουν όλοι μαζί ψιλό γαζί.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Λιδορικίου έρχονται να δεθούν με τις περσινές κινητοποιήσεις στην Οίτη και στην Γκιώνα και εκφράζουν την πλατιά διάθεση των κατοίκων για προστασία του περιβάλλοντος και του μέλλοντος της περιοχής.
Οι διάφοροι εκλεγμένοι που θέλουν να εκφράζουν τα συμφέροντα της εταιρείας, έχουν αναλάβει να παίζουν τον ρόλο του ακροβάτη, ανάμεσα στην διάθεση του κόσμου και τις επιδιώξεις της εταιρίας, έτσι δεν παραξενευόμαστε από τέτοιες παράδοξες συμπεριφορές.
Περιμένουμε την τοποθέτηση και των υπόλοιπων κομμάτων της περιοχής. Το ΠΑΣΟΚ ακόμα δεν έχει πάρει θέση, παρότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί στις επιφανειακές εξορύξεις όπως και σε αυτήν την συγκεκριμένη στον "Βλαχοθανάση" ή "Κοκκινο χούμα" . Το ΚΚΕ και η ΝΔ επίσης δεν τοποθετήθηκαν.

Οι κάτοικοι δεν μπερδεύονται απο αυτά που συμβαίνουν, καταλαβαίνουν το μέγεθος και την διάρκεια του αγώνα, παίρνουν θάρρος από τα αποτελέσματα των πιέσεων τους, δεν εφησυχάζουν και αναζητούν τον συντονισμό τους με τις υπόλοιπες κινήσεις που έχουν εμφανιστεί στην περιοχή , στην Οίτη, στην Καλοσκοπή, μαζί με τον Ορειβατικό όμιλο της Άμφισσας που και αυτός κινείται νομικά για την υπόθεση αλλά και μαζί με ανθρώπους που δεν έχουν καμία άλλη ένταξη.

Μέσα σε μια χρονιά το κίνημα για την προστασία της Γκιώνας φαίνεται να έχει προχωρήσει με γοργά βήματα. Αυτά που πρέπει να γίνουν βέβαια είναι ακόμα πολλά περισσότερα, αλλά η αισιοδοξία και η επαφή ανθρώπων που πριν λίγο καιρό δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, δίνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.
Δίνει έναν χώρο επαφής και αγώνα για να αλλάξει η καθημερινότητά μας, για να πάψουμε να είμαστε σκυμμένοι και αδύναμοι, για να αρχίζουμε να αλλάζουμε οι ίδιοι το μέλλον μας.

Αποστόλης Τσιάμης
Από syrizafokidas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου