Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Πάρτυ για τα 10 χρόνια του "Πήγασου" στην Ιτέα

Ελάτε να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα 10 χρόνια λειτουργίας του Πήγασου την Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 στις 10:30 σε μια όμορφη Live μουσική βραδιά, γεμάτη από έντεχνα, ποπ, ελαφρολαϊκά τραγούδια και μπαλάντες.

Τραγούδι : Μαριάννα Βούλγαρη
Τραγούδι & κιθάρα: Γιάννης Σούφρας
Τραγούδι & κιθάρα: Θανάσης Κουτσουλιέρης
Μπουζούκι : Ηλίας Αλέξης

Τελικά εδέησε να αποφασίσει απεργία η ΓΣΕΕ αλλά μακριά απο τους άλλους μην τύχει και δημιουργηθεί κλίμα.

Στο τέλος Φεβρουαρίου προκύρηξαν τελικά την απεργία οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ της ΓΣΕΕ ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει είδη εξαγγείλει για 10 Φλεβάρη. Κάνουν ότι μπορούν για να διασπάσουν το συνδικαλιστικό κίνημα ή μου φαίνεται;
Το σίγουρο είναι ότι κάνουν ότι μπορούν για να μην έχει επιτυχία καμία από τις δύο.
Και το ένα άρθρο - φιλικό χάιδεμα στη πλάτη - από το έθνος

Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκεται το συνδικαλιστικό κίνημα, διεκδικώντας την ικανοποίηση εργασιακών, ασφαλιστικών... και οικονομικών αιτημάτων.
Xθες συνεδρίασε η Eκτελεστική Eπιτροπή της ΓΣEE και αποφάσισε να εισηγηθεί στη διοίκηση - που συγκαλείται την ερχόμενη εβδομάδα- την προκήρυξη απεργίας στα τέλη Φεβρουαρίου (πιθανότατα στις 25 του μήνα).
«Πάνω από τις αγορές είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους», είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Στόχος είναι να υπάρξει «ένα τελείως διαφορετικό μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που θα σέβεται τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του».
Μήνυμα
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣEE, Γιάννης Παναγόπουλος, εν όψει και της σημερινής διαπραγμάτευσης για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας στέλνει μήνυμα στην εργοδοτική πλευρά. Χαρακτηριστικά τονίζει πως πρέπει οι εργοδότες «να σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και να ενισχύσουν μέσω των διαπραγματεύσεων το εισόδημα των εργαζομένων».
Σημειώνεται πως το συνδικαλιστικό κίνημα ζητά να δοθεί μια «έξτρα» αύξηση στον κατώτερο μισθό, προκειμένου να πάει από τα 740 στα 800 ευρώ (δηλαδή αύξηση 60 ευρώ). Σε μία τέτοια περίπτωση οι αυξήσεις για τους υπόλοιπους εργαζόμενους θα μπορούσαν να είναι στα επίπεδα του πληθωρισμού.
Στο μεταξύ τον «χορό» των κινητοποιήσεων ανοίγει στις 10 Φεβρουαρίου η AΔEΔY με 24ωρη πανελλαδική απεργία. H κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση καλεί την κυβέρνηση να χορηγήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, να ενισχύσει τα ταμεία του δημοσίου (πρόνοιας και περίθαλψης) και να μην προχωρήσει στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών.
Στις 10 του μήνα προκήρυξε απεργία και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Η θέση του ΠΑΜΕ

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Πρωτοστατούν στη διάσπαση και την υποταγή των εργαζομένων

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ανέβαλε για την επόμενη βδομάδα τη συζήτηση για τον προγραμματισμό απεργιακής κινητοποίησης

Κάθε μέσο μετέρχονται οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκειμένου να εμποδίσουν την ενιαία αγωνιστική απάντηση και οργάνωση των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ πρωτοστάτησαν ακόμα μια φορά στην υπονόμευση της συντονισμένης οργάνωσης και απεργιακής κλιμάκωσης, στην οποία πρέπει χωρίς αναμονή και με βάση τα δικά τους ταξικά συμφέροντα να προχωρήσουν οι εργατοϋπάλληλοι, κόντρα στη σαρωτική επίθεση του κεφαλαίου. Την ένταση της αντεργατικής επίθεσης ευνοεί με τη στάση της και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ), που μιλά για συντονισμό ακίνδυνο για την πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Καλλιεργώντας κλίμα εφησυχασμού στους εργαζόμενους, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ανέβαλαν για την επόμενη βδομάδα τη συζήτηση για απεργιακή κινητοποίηση ...κάποια στιγμή μετά τις 10 του Φλεβάρη. Τη μέρα, δηλαδή, για την οποία καλεί σε απεργία το ΠΑΜΕ, έχουν ήδη κηρύξει απεργία 13 Εργατικά Κέντρα και επτά Ομοσπονδίες, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα. Στόχος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι να διαιρέσει τους εργαζόμενους και να αδυνατίσει τους αγώνες τους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ανέλαβε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτοντας ότι η αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων είναι οι πολιτικές που ασκούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν απεργία για «να σταθούν ανάχωμα στις εξοργιστικές πιέσεις των αγορών». Από την άλλη, ο σκληρός κριτής των αγορών, κάλεσε «τους εργοδότες (...) να κάνουν επενδύσεις». Ενώ σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ το σύνθημα που χρησιμοποιείται για να εκφράσει το πολιτικό πλαίσιό της είναι: «Πάνω από τις αγορές είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους». Δηλαδή, διεκδικεί καπιταλισμό αλλά με ...ανθρώπινο πρόσωπο!
Μαζική απεργιακή απάντηση στις 10 του Φλεβάρη

Να απορρίψουν την τακτική εκτόνωσης και αφοπλισμού του κινήματος που ακολουθούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και να δώσουν μαζική απάντηση με τη συμμετοχή τους στην απεργία και τη μάχη για την οργάνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το ΠΑΜΕ. Με χτεσινή του ανακοίνωση τονίζει:

«Ενώ είναι σε εξέλιξη το τσουνάμι της αντεργατικής επίθεσης από εργοδότες και κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, την Πρόνοια, το εισόδημα, το δικαίωμα στη δουλειά, ενιαία ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, να παρεμποδίσει να εκφραστεί ενιαία η απάντηση της εργατικής τάξης. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συνεχίζουν ένα άθλιο παιχνίδι υπονόμευσης του αγώνα στηρίζοντας με χέρια και πόδια τα μέτρα κεφαλαίου και κυβέρνησης.

Οταν το ΠΑΜΕ πρότεινε απεργία στις 11 Φλεβάρη η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για τις 10 Φλεβάρη, η δε ΓΣΕΕ αρνήθηκε να μπει σ' αυτή τη συζήτηση για ενιαία απεργιακή κινητοποίηση. Οταν το ΠΑΜΕ κατέληξε τελικά στις 10 Φλεβάρη η ίδια πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ προτείνει κινητοποίηση μετά από 10 μέρες. Δε θέλουν ενιαίους, συντονισμένους αγώνες. Οπως έκαναν πάντα έτσι και τώρα πάνω από όλα βάζουν τη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης και την υπεράσπιση της ταξικής συνεργασίας με την εργοδοσία. Αλλωστε, το πλαίσιο "αιτημάτων" που προβάλλουν, το καθορίζουν με βάση τις αξιώσεις της εργοδοσίας για κερδοφορία. Αυτό εξέφρασε και η εισήγηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που καλεί τον ιδιωτικό τομέα, τους καπιταλιστές να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων με νέα επενδυτικά σχέδια.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 10 Φλεβάρη να δώσουν μαχητική, μαζική απάντηση όχι μόνο με τη συμμετοχή τους στην απεργία, αλλά και με τη συμμετοχή τους στην οργάνωσή της. Να απορρίψουν την τακτική εκτόνωσης και αφοπλισμού του κινήματος που ακολουθούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τα συνδικάτα να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται για την επιτυχία της. Να υπερασπιστούν με την ενότητα και τον αγώνα τους το ψωμί και τη δουλειά τους»



Την ένταση της αντεργατικής επίθεσης ευνοεί με τη στάση της και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ), που μιλά για συντονισμό ακίνδυνο για την πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Κάτι έπρεπε να πει και για το ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν είναι ψέμα, έστω κι αν δε βγαίνει νόημα. Δηλ τι κακό είπαν πάλι αυτοί της Α.Π.; Αν είχαν ψηφίσει υπέρ της ξεχωριστής απεργίας θα ήταν πρωτοσέλιδο. Αλλά δεν...
Από Indy

Οι πορείες στην Άμφισσα, πως είδαμε τα γεγονότα.

Η συγκέντρωση στην πλατεία της Άμφισσας ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί που έφτασαν τα πρώτα πούλμαν με αυτούς που συμμετείχαν. Αρχικά υπήρχαν δύο πανό , ένα που υπέγραφε αναρχικοί και έγραφε " Το κράτος είναι ο Ένοχος" και ένα πανό που είχε υπογραφή , "Πρωτοβουλία δράσης" και έγραφε: Να καταδικαστούν οι Δολοφόνοι και η πολιτική που τους οπλίζει.
Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους υπήρχαν και πολλοί κάτοικοι της περιοχής μαζί με μαθητές που παρακολουθούσαν την συγκέντρωση.
Αργότερα εμφανίστηκε ακόμα μια ομάδα ... διαδηλωτών αποτελούμενη από φοιτητές και από αριστερές ομάδες .
Μετά το τέλος των συγκεντρώσεων έγιναν δύο ξεχωριστές πορείες.
Η πρώτη από τους αριστερούς και τους φοιτητές στην οποία συμμετείχαν γύρω στα 300 άτομα , η οποία έκανε την κυκλική διαδρομή από την κάτω στην επάνω πλατεία της Άμφισσας, ξαναγύρισε σταμάτησε μπροστά στο Δικαστήριο, φώναξαν συνθήματα και κατόπιν έφυγαν με τα πούλμαν για να επιστρέψουν.
Η δεύτερη πορεία έγινε από το αναρχικό κομμάτι πού είχε γύρω στα 150 άτομα και είχε κατεύθυνση προς τις φυλακές της Άμφισσας.
Για να φτάσει στις Φυλακές πέρασε μπροστά από τη Νομαρχία και κατόπιν επέστρεψε και αυτό και έφυγε.
Κοντά στις φυλακές έγινε ένα επεισόδιο , όταν μετά από λεκτικό διαξιφισμό ατόμου που συμμετείχε στην πορεία και άνδρα των δυνάμεων της αστυνομίας , ο αστυνομικός ψέκασε με δακρυγόνο, το επεισόδιο αυτό δεν συνεχίστηκε περαιτέρω.
Συμπερασματικά η πορεία σήμερα ήταν ήρεμη, ο κόσμος διαδήλωσε την αντίθεσή του στην δολοφονία και προσπάθησε να υπερασπίσει τις αντιδράσεις που είχε εκφράσει η νεολαία μας πέρυσι.
Συμμετείχαν αρκετοί κάτοικοι απο την περιοχή , μαθητές, Δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη του ΠΑΣΟΚ, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε ο Δήμαρχος της Πόλης, η Βουλευτής του Νομού και απέδειξε ότι αν δεν υπάρχουν προκλήσεις, κανένας δεν έχει όρεξη να έρθει στην Άμφισσα και να προκαλέσει φασαρίες.
Η ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των γεγονότων, φέρνει πάντα καλύτερα αποτελέσματα από την διασπορά του φόβου και την μεγέθυνση της καταστολής.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους που μας έδωσαν πληροφορίες για τα γεγονότα, αυτούς που μας έστειλαν φωτογραφικό υλικό αλλά και το βίντεο της συγκέντρωσης.























Τραγικά προβλήματα στο ΕΠΑΛ Ναυπάκτου

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΥΛΙΚΑ .
Διά..πάσα ενδεχόμενον , που λέμε , σας δείχνουμε και πως...γίνεται το..χειροποίητο φύλλο , έτσι γιά να το ..φτιάξετε , είναι πολύ-πολύ..απλό , δοκιμάστε......

1/2 ΄φύλλο γιά πίτες , αν και καλύτερα θάταν ν' ανοίξετε σπιτικό , χειροποίητο .

5-6 μεγάλες πατάτες .

1 ματσάκι άνιθο .

1 μικρό κρεμμύδι .

1/2 νεροπότηρο ελαιόλαδο ( χωρίς ορυκτέλαιο...)...

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι .

αλάτι , πιπέρι και ένα μέτριο ταψί .

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η .

Βράζετε τις πατάτες και τις λυώνετε , όπως περίπου γιά τον πουρέ , ψιλοκόβετε τον άνιθο , τρίβετε και το κρεμμύδι , τα ανακατέβετε με τις πατάτες , ρίχνετε το αλάτι , το πιπέρι , το αλεύρι και δουλεύετε να γίνει σωστή ανάμειξη .

Λαδώνετε ( ..γίνεται δουλειά στην Ελλάδα χωρίς..λάδωμα ; )το ταψί , που όπως είπαμε είναι μέτριο σε μέγεθος , στρώνετε το φύλλο , απλώνεται τη γέμιση , μπορείτε να βάλετε δυό τρία φύλλα με γέμιση ανάμεσά τους , πάντα όμως..λαδωμένα , λαδώνετε και το πάνω φύλλο και την ψήνετε γιά 40-45 λεπτά στο φούρνο σας στους 200 βαθμούς .

Με την ίδια βασική συνταγή , αλλά με την προσθήκη τριμμένου τυριού , 250-300 γραμμάρια , και αν θέλετε και λίγο γάλα και βούτυρο ( προαιρετικά πάντα ) , η πίτα μας γίνεται πιό...νόστιμη αλλά φυσικά παύει να είναι..νηστίσιμη .

Εμείς πάντως , όπως κι' αν αποφασίσετε να τη φτιάξετε , σας ευχόμαστε ..πολλή επιτυχία και καλοφάγοτη .


Από lidoriki.com

Τι θα τις κάνουν τόσες λαμαρίνες στην Άμφισσα;

Ελάχιστοι
καταστηματάρχες στην Άμφισσα τρομοκρατήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που να μετατρέψουν τα μαγαζιά τους σε φρούρια, από αυτά που διέδιδαν οι καλοθελητάδες για επεισόδια που θα συνέβαιναν κατά την διάρκεια της δίκης.
Τα καταστήματα ήταν ανοιχτά , οι διαδηλώσεις γίνανε με συμμετοχή και κατοίκων της περιοχής και σχεδόν τίποτε δεν σκίασε την πρώτη ημέρα της δίκης.
Τα επεισόδια δεν συνέβησαν όπως προβλέπαμε στο Iteanet, κόντρα στο κλίμα αστυνομοκρατίας... και τρομολαγνείας που ορισμένα κέντρα προσπάθησαν να επιβάλουν.
Τώρα τι θα γίνουν όλες αυτές οι σιδεριές; ευτυχώς η περιοχή διαθέτει σύστημα ...ανακύκλωσης, στην φωτογραφία φορτηγάκι μεταφέρει λαμαρίνες και παλιοσίδερα ένα στενό πάνω απο το ξενοδοχείο amfiseum.

Πορεία στην Άμφισσα για τον Αλέξη Από περίπου 400 νεαρούς

Πορεία στον κεντρικό δρόμο της Άμφισσας πραγματοποίησαν περίπου 400 νεαροί, με αφορμή την έναρξη της δίκης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι διαδηλωτές, φοιτητές, αντιεξουσιαστές, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και μέλη κομμάτων, έφθασαν με οχτώ πούλμαν από την Αθήνα και άλλες περιοχές λίγο μετά τη διακοπή της δίκης και διέσχισαν πεζή την πόλη, φωνάζοντας συνθήματα όπως "εμείς θα πούμε ... την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη", κ.α.

Η αστυνομία είχε αποφασίσει τη στάθμευση των λεωφορείων στην είσοδο της Άμφισσας, ενώ από νωρίς το πρωί τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη την πόλη ήταν ιδιαίτερα αυξημένα.

Ενόψει της δίκης, έχουν μεταβεί στην Άμφισσα πάνω από 450 αστυνομικοί και δυο διμοιρίες των ΜΑΤ, που σήμερα συνόδευαν την πορεία.
Από ΣΚΑΙ

Η σημερινή δίκη για την δολοφονία του Αλέξη στην Άμφισσα


Φτάνοντας στην Άμφισσα βρίσκουμε την πόλη στα χειμωνιάτικα με τα γύρω βουνά να έχουν κατεβάσει το χιόνι μέχρι χαμηλά.
Σίγουρα ήταν μια πολύ όμορφη εικόνα.

Πηγαίνοντας στα δικαστήρια βρίσκουμε πολλούς Αμφισσιώτες να περιμένουν από έξω, κυρίως δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Άμφισσας, αλλά ήταν εκεί επίσης και μέλη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ)....











Όση ώρα κράτησε η διαδικασία οι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι απο τα ΜΑΤ.














Όταν έφτασαν τα πρώτα πούλμαν με διαδηλωτές τοποθετήθηκε μια κλούβα μεταξύ της πλατείας και των Δικαστηρίων.
Στην φωτογραφία φαίνεται πίσω από την κλούβα το κάστρο των Σαλώνων και η χιονισμένη Γκιώνα.













Η διαδικασία κράτησε ελάχιστη ώρα. Κατατέθηκαν αιτήσεις διακοπής και από τις δύο πλευρές και η δίκη διακόπηκε στις 9:40 το πρωί για την Παρασκευή.
Στην συνέχεια μεταφέρθηκε και ο Κορκονέας (με την κόκκινη μπλούζα) και απελευθερώθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους γύρω από τα Δικαστήρια.









Σε λίγη ώρα θα δημοσιεύσουμε εικόνες και ρεπορτάζ από τις πορείες που έγιναν στην Άμφισσα.

ΜΕ ΤΟ ΔΕΞΙ ΜΠΗΚΕ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΚΙΚΟ

Με το δεξί μπήκε ο δεύτερος γύρος για τον Φωκικό, αφού νίκησε εντός εδρας, την Δόξα Κρανούλας με 2-0.
Εκτελεστής ξανά, για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, ο Δημοσθένης Τζέκος, που αυτή τη φορά κατάφερε να βάλει δύο γκολ στο 43’και στο 45’. Και δεν θα σταμάταγε στα δύο, αν ο κάκιστος διαιτητής δεν του ακύρωνε με οφσάιντ στο 47’ και τρίτο γκολ.
Ο 23χρονος επιθετικός Δημοσθένης Τζέκος, δανεικός από την Αναγέννηση Καρδίτσας, σε δύο μόλις αγωνιστικές που έχει παίξει στην ομάδα μας, με 3 γκολ σε 2 παιχνίδια και +6 δικούς του βαθμούς στον Φωκικό, έχει ... καταφέρει να τρελάνει τους οπαδούς και να γίνει το νέο αστέρι της ομάδας!

Η σύνθεση του Φωκικού: (Μιχάλης Κασάπης), Καντιμοίρης, Ζυγογιάννης, Κουρέλης (76΄ Θωμόπουλος), Δημητρίου, Σπυριδάκης, Σκαρίμπας (59΄ Δήμας), Μακρής, Τσαμπλον, Τζέκος, Φουσέκα, Σερπάνος (66΄ Ταμπάκης).

Διεκόπη για την Παρασκευή η Δίκη

Διεκόπη για την Παρασκευή, μετά από αίτημα και των δύο πλευρών, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια, η οποία ξεκίνησε σήμερα στην Άμφισσα.

Σημειώνεται ότι ο βασικός κατηγορούμενος, Επαμεινώνδας Κορκονέας. διώκεται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ ο συνάδελφός του, Βασίλης Σαραλιώτης, για απλή συνέργεια.

Στην Αμφισσα, έχουν εδώ και ημέρες οργανωθεί οι καταστηματάρχες για να προλάβουν τυχόν επεισόδια, ενώ οχυρώματα έχουν μπει στις τράπεζες και στα δημόσια κτήρια της περιοχής, καθώς αναμένονται πορείες ανά τακτά διαστήματα. Παράλληλα, εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν μεταβεί ήδη από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Αϊτή: Μία από τις χειρότερες καταστροφές στην ιστορία

Το δράμα της Αϊτής συνεχίζεται, με τους νεκρούς να παραμένουν στους δρόμους και τους επιζώντες να πασχίζουν να επιβιώσουν. Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία από τις 10 χειρότερες καταστροφές στην καταγεγραμμένη ιστορία. Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στη χώρα αναφέρουν ότι «δεν έχουν ποτέ συναντήσει τόσους τραυματίες με τόσο σοβαρά τραύματα».

Περίπου 70.000 πτώματα έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους μέχρι στιγμής, δήλωσε ο ... υπουργός της κυβέρνησης της χώρας Κάρολ Τζόζεφ. Παράλληλα, η αϊτινή κυβέρνηση κήρυξε παράλληλα την Κυριακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα ως τα τέλη Ιανουαρίου, όπως επίσης και περίοδο εθνικού πένθους 30 ημερών, έως τις 17 Φεβρουαρίου, κατά την οποία οι σημαίες στα επίσημα κτίρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες.

Σύμφωνα με μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από τη στιγμή της άφιξής τους στο Πορτ-ο-Πρενς, «οι χειρουργικές μονάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λειτουργούν χωρίς διακοπή για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού. Η προτεραιότητα δίνεται στις πιο επείγουσες περιπτώσεις, οι ομάδες προβαίνουν σε καισαρικές τομές και ακρωτηριασμούς».

Η οργάνωση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη δυσλειτουργία του αεροδρομίου του Πορτ-ο-Πρενς. «Η συμφόρηση προκαλεί σημαντικές δυσκολίες, εμποδίζοντας την προσγείωση μεγάλου αριθμού μεταγωγικών αεροσκαφών (με φορτίο) μεγάλης σημασίας. Ελλείψει άδειας προσγείωσης, δεν έφθασε το νοσοκομείο (εκστρατείας) με φουσκωτές σκηνές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κεφαλαιώδους σημασίας». Η οργάνωση διέθετε ήδη 30 εθελοντές επί τόπου πριν από τον σεισμό και έχει κατορθώσει να αναπτύξει 70 ακόμη άτομα στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τους νεκρούς από τον καταστροφικό σεισμό κάνουν λόγο για περίπου 200.000 θύματα. Την ίδια εκτίμηση κάνει και ο αμερικανικός στρατός. Οι ομάδες διάσωσης του ΟΗΕ εξακολουθούν να ελπίζουν για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια πέντε ημέρες μετά τον σεισμό, δήλωσε από τη Γενεύη η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο τελευταίος απολογισμός των αρχών της Αϊτής αναφέρει επίσης 250.000 τραυματίες, 1,5 εκατομμύριο αστέγους και περισσότερα από 75.000 πτώματα που έχουν περισυλλεγεί.

Ανοίγουν κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας

Περίπου 280 κέντρα θα ανοίξουν από στην Αϊτή για να διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του σεισμού και να φιλοξενούν αστέγους.

Τα κέντρα αυτά θα έχουν δυνατότητα υποδοχής κατά μέσον όρο 500 ατόμων και θα εγκατασταθούν σε δημόσια κτίρια, όπως οι αυλές σχολείων, σε εκκλησίες, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και σε έξι πόλεις στα περίχωρα, και η διαχείριση τους θα γίνεται σε συντονισμό με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Στο μεταξύ, οι θεσμοί της ΕΕ και τα κράτη μέλη προσέφεραν συνολικά περισσότερα από 420 εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα και πιο μακροπρόθεσμη βοήθεια προς την Αϊτή μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή της Καραϊβικής, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΕ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Αρωγής για την Ανάπτυξη Κάρελ ντε Γκαχτ δήλωσε πως στη βοήθεια θα περιληφθούν 137 εκατομμύρια ευρώ για βραχυπρόθεσμες ανάγκες και τουλάχιστον 200 εκατομμύρια για τις μεσοπρόθεσμες και τις πιο μακροπρόθεσμες. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι επιπλέον 92 εκατομμύρια ευρώ θα προσφερθούν από κράτη μέλη της ΕΕ.

Επίσης, η ισπανική προεδρία της ΕΕ προτείνει να διανεμηθούν ευρωπαϊκά αγροτικά πλεονάσματα στα θύματα του σεισμού στην Αϊτή, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανίδα υπουργός Γεωργίας, κατά την άφιξή της σε σύνοδο στις Βρυξέλλες με τους ευρωπαίους ομολόγους της.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνόδου στο Μόντρεαλ στις 25 Ιανουαρίου στην οποία θα μετάσχουν οι δωρήτριες χώρες, οι οποίες θα συμβάλουν στη βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη Αϊτή.

Η σύνοδος του Μόντρεαλ θα εξυπηρετήσει στον σχεδιασμό της ανοικοδόμησης της χώρας αυτής της Καραϊβικής και στο να εξασφαλιστεί ότι "ο ΟΗΕ θα συντονίσει τη διεθνή βοήθεια προς το καλύτερο όφελος του λαού της Αϊτής", δήλωσε ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Λόρενς Κάνον.

Στο μεταξύ, ελληνικό αεροσκάφος με 25 τόνους φαρμακευτικό υλικό, εξοπλισμό και 75 διασώστες και γιατρούς αναχωρεί αύριο για την Αϊτή.

«Η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών»

Ο σεισμός που κατέστρεψε την Αϊτή και προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς είναι «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε την Κυριακή ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν, λίγο πριν αναχωρήσει για το Πορτ-ο-Πρένς. «Πάω στην Αϊτή με πολύ βαριά καρδιά να εκφράσω την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στον αϊτινό λαό», τόνισε στους δημοσιογράφους.

Όπως είπε, τρεις είναι οι άμεσες προτεραιότητες: να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, να εξασφαλίσουμε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, το νερό, τα τρόφιμα και τα αναγκαία φάρμακα, και να συντονίσουμε την εξωτερική βοήθεια.

Ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας την αποστολή 3.500 επιπλέον κυανόκρανων στην Αϊτή για την ενίσχυση της αποστολής σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στην χώρα (MINUSTAH).

Συγκεκριμένα, ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την ανάγκη για την αύξηση της δύναμης κατά 1.500 αστυνομικούς και 2.000 στρατιώτες μετά από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αϊτή.

Η MINUSTAH διαθέτει περίπου 11.000 στρατιώτες και αστυνομικούς στην Αϊτή.

Ούγκο Τσάβες: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν την Αϊτή

Ενώ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή για την κινητοποίηση εφέδρων για να μετάσχουν στις ανθρωπιστικές αποστολές στην Αϊτή, όπου οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει περισσότερους από 10.000 άνδρες, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν το σεισμό που έπληξε την Αϊτή ως πρόφαση για να καταλάβουν τη χώρα.

«Διαβάζω ότι καταφθάνουν στρατιώτες, πεζοναύτες, οπλισμένοι σα να πηγαίνουν σε πόλεμο. Δεν υπάρχει έλλειψη όπλων εκεί, Θεέ μου. Γιατροί, φάρμακα, καύσιμα, νοσοκομεία εκστρατείας, αυτά είναι που πρέπει να στείλουν οι ΗΠΑ», είπε ο Τσάβες στην εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή του. «Καταλαμβάνουν μυστικά την Αϊτή», πρόσθεσε.

Η Βενεζουέλα έχει στείλει στην Αϊτή αρκετά αεροπλάνα με γιατρούς και ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και στρατιώτες.

Το Βερολίνο πενταπλασιάζει την ανθρωπιστική βοήθεια

Η Γερμανία πενταπλασίασε το Σάββατο τον κρατικό προϋπολογισμό ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακοίνωσε ότι ένας Γερμανός υπήκοος έχασε τη ζωή του στη χώρα της Καραϊβικής. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και ο υπουργός Βοήθειας, Ντιρκ Νίμπελ ανακοίνωσαν ότι η Γερμανία θα δώσει βοήθεια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ (10,7 εκατ. δολαρίων) στην Αϊτή, από 1,5 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Μέρκελ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο Νίμπελ δήλωσε ότι το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ θα διανείμει τρόφιμα πληρωμένα από τη Γερμανία ενώ ο Βεστερβέλε δήλωσε ότι η γερμανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας (THW) στέλνει στην Αϊτή μια μονάδα ειδικών στην απολύμανση του νερού η οποία θα στήσει μηχανήματα για να έχουν πόσιμο νερό τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι. Το Βερολίνο ετοιμάζεται επίσης να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας στη χώρα.

Δεν δημοσιοποιήθηκε το όνομα και η ηλικία του Γερμανού που σκοτώθηκε από το σεισμό ενώ ανακοινώθηκε ότι 30 υπήκοοι της χώρας εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε το θάνατο του επικεφαλής της αποστολής του

Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή, ο Τυνήσιος Χέντι Άναμπι, πέθανε από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε την Τρίτη στην πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς, ανακοίνωσε το Σάββατο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο Άναμπι πιστεύεται ότι ήταν 65 ετών. Σε ανακοίνωσή του ο γ.γ. του ΟΗΕ επιβεβαιώνει επίσης το θάνατο του αναπληρωτή του Άναμπι, του Βραζιλιάνου Λουίθ Κάρλος ντα Κόστα.

Παράλληλα, πάνω από 500 εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη στην Αϊτή θεωρούνται αγνοούμενοι, έξι ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των πλιατσικολόγων

Αϊτινοί αστυνομικοί άνοιξαν πυρ σήμερα το πρωί εναντίον πλιατσικολόγων σε μια αγορά στο Πορτ-ο-Πρενς, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν από αυτούς, μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή. Οι πλιατσικολόγοι ήταν έτοιμοι να αρπάξουν εμπορεύματα στην αγορά Hyppolite όταν ένας από αυτούς, ένας άνδρας τριάντα περίπου ετών που χτυπήθηκε από σφαίρες στο κεφάλι και πέθανε. Ένας άλλος πλιατσικολόγος άρπαξε αμέσως το σακίδιο του θύματος.

Η σύγκρουση μεταξύ της αστυνομίας και των πλιατσικολόγων συνεχίστηκε, και ενισχύσεις της αστυνομίας έφθασαν στη περιοχή οπλισμένες με κυνηγετικά όπλα και τουφέκια.

Εξήντα δύο άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί

Τρεις ανθρώποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια ενός σούπερ μάρκετ τα ξημερώματα, ενώ η 80μελής ομάδα διάσωσης εκτιμά ότι θα ανασύρει ζωντανούς δύο ακόμα. Οι πέντε άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα ερείπια του τριώφορου Caribbean Supermarket που κατέρρευσε μετά το σεισμό.

Περισσότερα από 20 σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην Αϊτή έχουν ανασύρει ζωντανούς 62 ανθρώπους από τα συντρίμμια των κτιρίων, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, αλλά μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες να διασωθούν κι άλλοι άνθρωποι μειώνονται δραματικά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου οι διασώστες ανέσυραν ζωντανή μέσα από τα συντρίμμια μία έγκυο.
Από tvxs.gr

Αρχίζει η δίκη για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη

Αρχίζει το πρωί της Τετάρτης στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας, η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στο κέντρο της Αθήνας.
Aπό τη Αθήνα ξεκίνησαν πέντε λεωφορεία, τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί σταμάτησαν τα λεωφορεία έξω από το Δίστομο ......και υποβάλλουν τους επιβάτες σε έλεγχο.
Ενώ σύμφωνα με το zougla.gr o ι μαθητές των δύο γυμνασίων και των δύο λυκείων της πόλης θα απέχουν σήμερα από τα μαθήματά τους, προκειμένου να συμμετάσχουν και εκείνοι στην πορεία διαμαρτυρίας.

Ο Κορκονέας αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ενώ για συνέργεια στην πράξη αυτή βαρύνεται ο συνάδελφός του.

Η εκδίκαση της υπόθεσης είναι πιθανόν να διακοπεί, καθώς αναμένεται να υποβληθούν σχετικά αιτήματα τόσο από την υπεράσπιση όσο και από την πολιτική αγωγή.

Ενόψει της δίκης έχουν μεταβεί στην Άμφισσα αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα και όμορους νομούς, ώστε να ενισχυθεί το τοπικό τμήμα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Άμφισσας, Δημήτρη Προβιά, η πόλη είναι έτοιμη να υποδεχθεί τη δίκη. Όπως δήλωσε ο κ. Προβιάς, «η ασφάλεια της πόλης είναι έργο της Αστυνομίας, η οποία ήδη έχει προχωρήσει σε όλους τους απαιτούμενους σχεδιασμούς».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έχουν ήδη γίνει συσκέψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, και επιτελείς της Αστυνομίας.

Ο κ. Προβιάς τόνισε ότι οι καταστηματάρχες της πόλης θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο Τετάρτη τις επιχειρήσεις τους και ότι, πλην ελαχίστων, κανένας δεν έλαβε κάποιο ιδιαίτερο μέτρο προστασίας για το κατάστημά του.

Το ίδιο δήλωσε και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άμφισσας, Χρυσούλα Ματατάνα, η οποία παράλληλα επισήμανε ότι το κόστος για την τοποθέτηση ειδικών πλεγμάτων, ή άλλων κατασκευών, στα μαγαζιά για τον φόβο επεισοδίων, ήταν άκρως απαγορευτικό.

Εντελώς διαφορετική άποψη εξέφρασε, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος Επαγγελματιών Άμφισσας, Νίκος Δρόλαπας, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου της πόλης, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα δικαστήρια.

Ο κ. Δρόλαπας τοποθέτησε σε όλη την πρόσοψη του ξενοδοχείου του ειδική κατασκευή από λαμαρίνα, που φθάνει τον πρώτο όροφο του κτηρίου. «Είμαστε πανικοβλημένοι», δήλωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι η δημοτική αρχή δεν έπρεπε να δεχθεί τη διεξαγωγή της δίκης στην πόλη.

Κοπή πίτας Πολιτιστικού Κέντρου Φωκίδας


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ... ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΣΤΙΣ 7.00 μ.μ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥ. ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ Π.Κ.Φ

Νέα από την Άμφισσα

Σίγουρα οι καταστηματάρχες τρομοκρατημένοι...

Πριν περίπου δύο ώρες κάποιοι φίλοι μου είχαν φτάσει στην Άμφισσα για την αυριανή πορεία και πήγαιναν να μείνουν στο μοναδικό από ότι μου είπαν ξενοδοχείο της πόλης το AMFISSAEUM (αν και από ότι έψαξα δεν πρέπει να είναι το μοναδικό). Ενώ στην αρχή μια κοπέλα από το προσωπικό τους ενημέρωσε ότι υπάρχουν δωμάτια και τους πήγε για να δουν ποιο θέλουν, όταν κατέβηκαν στην ρεσεψιόν για να το κλείσουν, το αφεντικό τους "κόζαρε" και καταλαβαίνοντας από την "εμφάνιση" για πιο λόγο ήρθαν, προφασίστηκε ένα κάρο λογούς (....στην αρχή τους έλεγε ότι εκεί θα μείνουν οι μπάτσοι, ενώ στην πραγματικότητα θα μείνουν αλλού, μετά τους είπε ο θα μένει ο πατέρας του Αλέξη,... μέχρι που κατέληξε ότι δεν θέλει να έχει προβλήματα γενικά) για να μην τους δώσει τελικά δωμάτιο. Βέβαια σε δυο άλλες κοπέλες που φαινόντουσαν "κανονικές" έδωσε κανονικά.

Από αυτά που μου είπαν κατάλαβα ότι ο τύπος ήταν φουλ τρομοκρατημένος και μου αναφέρθηκε επίσης ότι ταμπούρωναν και το ξενοδοχείο!

Με αλλά λόγια αν συμβαίνει το ίδιο και στο άλλο ξενοδοχείο, κάνεις (ή καλύτερα όποιος φαίνεται "περίεργος" για το AMFISSAEUM) δεν θα μπορεί να μείνει σε ξενοδοχεία ΜΕΣΑ στην Άμφισσα. Τα παιδιά βρήκαν αλλού, λίγο εκτός πόλης.

Αυτά για τώρα άμα μάθω κάτι παραπάνω, θα ξαναενημερώσω.
Από indy.gr/