Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Τελικά εδέησε να αποφασίσει απεργία η ΓΣΕΕ αλλά μακριά απο τους άλλους μην τύχει και δημιουργηθεί κλίμα.

Στο τέλος Φεβρουαρίου προκύρηξαν τελικά την απεργία οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ της ΓΣΕΕ ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει είδη εξαγγείλει για 10 Φλεβάρη. Κάνουν ότι μπορούν για να διασπάσουν το συνδικαλιστικό κίνημα ή μου φαίνεται;
Το σίγουρο είναι ότι κάνουν ότι μπορούν για να μην έχει επιτυχία καμία από τις δύο.
Και το ένα άρθρο - φιλικό χάιδεμα στη πλάτη - από το έθνος

Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκεται το συνδικαλιστικό κίνημα, διεκδικώντας την ικανοποίηση εργασιακών, ασφαλιστικών... και οικονομικών αιτημάτων.
Xθες συνεδρίασε η Eκτελεστική Eπιτροπή της ΓΣEE και αποφάσισε να εισηγηθεί στη διοίκηση - που συγκαλείται την ερχόμενη εβδομάδα- την προκήρυξη απεργίας στα τέλη Φεβρουαρίου (πιθανότατα στις 25 του μήνα).
«Πάνω από τις αγορές είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους», είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Στόχος είναι να υπάρξει «ένα τελείως διαφορετικό μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που θα σέβεται τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του».
Μήνυμα
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣEE, Γιάννης Παναγόπουλος, εν όψει και της σημερινής διαπραγμάτευσης για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας στέλνει μήνυμα στην εργοδοτική πλευρά. Χαρακτηριστικά τονίζει πως πρέπει οι εργοδότες «να σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και να ενισχύσουν μέσω των διαπραγματεύσεων το εισόδημα των εργαζομένων».
Σημειώνεται πως το συνδικαλιστικό κίνημα ζητά να δοθεί μια «έξτρα» αύξηση στον κατώτερο μισθό, προκειμένου να πάει από τα 740 στα 800 ευρώ (δηλαδή αύξηση 60 ευρώ). Σε μία τέτοια περίπτωση οι αυξήσεις για τους υπόλοιπους εργαζόμενους θα μπορούσαν να είναι στα επίπεδα του πληθωρισμού.
Στο μεταξύ τον «χορό» των κινητοποιήσεων ανοίγει στις 10 Φεβρουαρίου η AΔEΔY με 24ωρη πανελλαδική απεργία. H κορυφαία δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση καλεί την κυβέρνηση να χορηγήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, να ενισχύσει τα ταμεία του δημοσίου (πρόνοιας και περίθαλψης) και να μην προχωρήσει στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών.
Στις 10 του μήνα προκήρυξε απεργία και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Η θέση του ΠΑΜΕ

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Πρωτοστατούν στη διάσπαση και την υποταγή των εργαζομένων

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ανέβαλε για την επόμενη βδομάδα τη συζήτηση για τον προγραμματισμό απεργιακής κινητοποίησης

Κάθε μέσο μετέρχονται οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκειμένου να εμποδίσουν την ενιαία αγωνιστική απάντηση και οργάνωση των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κεφάλαιο.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ πρωτοστάτησαν ακόμα μια φορά στην υπονόμευση της συντονισμένης οργάνωσης και απεργιακής κλιμάκωσης, στην οποία πρέπει χωρίς αναμονή και με βάση τα δικά τους ταξικά συμφέροντα να προχωρήσουν οι εργατοϋπάλληλοι, κόντρα στη σαρωτική επίθεση του κεφαλαίου. Την ένταση της αντεργατικής επίθεσης ευνοεί με τη στάση της και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ), που μιλά για συντονισμό ακίνδυνο για την πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Καλλιεργώντας κλίμα εφησυχασμού στους εργαζόμενους, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ανέβαλαν για την επόμενη βδομάδα τη συζήτηση για απεργιακή κινητοποίηση ...κάποια στιγμή μετά τις 10 του Φλεβάρη. Τη μέρα, δηλαδή, για την οποία καλεί σε απεργία το ΠΑΜΕ, έχουν ήδη κηρύξει απεργία 13 Εργατικά Κέντρα και επτά Ομοσπονδίες, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα. Στόχος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι να διαιρέσει τους εργαζόμενους και να αδυνατίσει τους αγώνες τους.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ανέλαβε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτοντας ότι η αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων είναι οι πολιτικές που ασκούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν απεργία για «να σταθούν ανάχωμα στις εξοργιστικές πιέσεις των αγορών». Από την άλλη, ο σκληρός κριτής των αγορών, κάλεσε «τους εργοδότες (...) να κάνουν επενδύσεις». Ενώ σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ το σύνθημα που χρησιμοποιείται για να εκφράσει το πολιτικό πλαίσιό της είναι: «Πάνω από τις αγορές είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους». Δηλαδή, διεκδικεί καπιταλισμό αλλά με ...ανθρώπινο πρόσωπο!
Μαζική απεργιακή απάντηση στις 10 του Φλεβάρη

Να απορρίψουν την τακτική εκτόνωσης και αφοπλισμού του κινήματος που ακολουθούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και να δώσουν μαζική απάντηση με τη συμμετοχή τους στην απεργία και τη μάχη για την οργάνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το ΠΑΜΕ. Με χτεσινή του ανακοίνωση τονίζει:

«Ενώ είναι σε εξέλιξη το τσουνάμι της αντεργατικής επίθεσης από εργοδότες και κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, την Πρόνοια, το εισόδημα, το δικαίωμα στη δουλειά, ενιαία ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, να παρεμποδίσει να εκφραστεί ενιαία η απάντηση της εργατικής τάξης. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ συνεχίζουν ένα άθλιο παιχνίδι υπονόμευσης του αγώνα στηρίζοντας με χέρια και πόδια τα μέτρα κεφαλαίου και κυβέρνησης.

Οταν το ΠΑΜΕ πρότεινε απεργία στις 11 Φλεβάρη η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για τις 10 Φλεβάρη, η δε ΓΣΕΕ αρνήθηκε να μπει σ' αυτή τη συζήτηση για ενιαία απεργιακή κινητοποίηση. Οταν το ΠΑΜΕ κατέληξε τελικά στις 10 Φλεβάρη η ίδια πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ προτείνει κινητοποίηση μετά από 10 μέρες. Δε θέλουν ενιαίους, συντονισμένους αγώνες. Οπως έκαναν πάντα έτσι και τώρα πάνω από όλα βάζουν τη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης και την υπεράσπιση της ταξικής συνεργασίας με την εργοδοσία. Αλλωστε, το πλαίσιο "αιτημάτων" που προβάλλουν, το καθορίζουν με βάση τις αξιώσεις της εργοδοσίας για κερδοφορία. Αυτό εξέφρασε και η εισήγηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που καλεί τον ιδιωτικό τομέα, τους καπιταλιστές να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων με νέα επενδυτικά σχέδια.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 10 Φλεβάρη να δώσουν μαχητική, μαζική απάντηση όχι μόνο με τη συμμετοχή τους στην απεργία, αλλά και με τη συμμετοχή τους στην οργάνωσή της. Να απορρίψουν την τακτική εκτόνωσης και αφοπλισμού του κινήματος που ακολουθούν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τα συνδικάτα να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται για την επιτυχία της. Να υπερασπιστούν με την ενότητα και τον αγώνα τους το ψωμί και τη δουλειά τους»



Την ένταση της αντεργατικής επίθεσης ευνοεί με τη στάση της και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ), που μιλά για συντονισμό ακίνδυνο για την πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Κάτι έπρεπε να πει και για το ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν είναι ψέμα, έστω κι αν δε βγαίνει νόημα. Δηλ τι κακό είπαν πάλι αυτοί της Α.Π.; Αν είχαν ψηφίσει υπέρ της ξεχωριστής απεργίας θα ήταν πρωτοσέλιδο. Αλλά δεν...
Από Indy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου