Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

9η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

9η Πανελλαδική Γιορτή
Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών
Το Σάββατο 25 Απριλίου του 2009
Από τις 11 το πρωί έως τις 4μμ



Το Πελίτι, το Σάββατο, 25 Απριλίου του 2009, οργανώνει την
9η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών,
στην Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου
Ανατολής Κισσάβου.



Η γιορτή είναι ανοιχτή για τον κάθε ενδιαφερόμενο.
Μόνο όσοι θα φέρουν σπόρους,
φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες ή
αυτόχθονα αγροτικά ζώα
θα πρέπει να συμπληρώσουν την
Αν είστε καλλιεργητής ντόπιων ποικιλιών,
κτηνοτρόφος αυτοχθόνων αγροτικών ζώων
ή εθελοντής και θέλετε να συμμετέχετε στην γιορτή
η γραμματεία της γιορτής απαρτίζεται από:

τη Ζωή, την Ειρήνη και την Ευτυχία
οι ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις αντίστοιχα είναι:
z.theodosaki@hotmail.co.uk
irini_sotiropoulou@yahoo.com
e.aspromati@infosoc.gr

Η Ζωή συντονίζει τους συμμετέχοντες από τη Θράκη τη Μακεδονία και την Ηπείρο
Η Ειρήνη συντονίζει τους συμμετέχοντες από τη Στερέα Ελλάδα, την
Πελοπόννησο, και τα νησιά
Η Ευτυχία συντονίζει τους συμμετέχοντες από τη Θεσσαλία και τους Εθελοντές.

αίτηση συμμετοχής.

Οι στόχοι – όροι της γιορτής είναι:

1. Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.α.
2. Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
3. Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
4. Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα, χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Δικαίωμα συμμετοχής:
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καλλιεργητές που κρατάνε παραδοσιακούς σπόρους, ανεξάρτητα από τον τρόπο καλλιέργειάς τους. Αρκεί να αποδέχονται τους στόχους της γιορτής.
Διευκρίνιση: κάθε καλλιεργητής θα πρέπει να αναφέρει τον τρόπο καλλιέργειας των σπόρων.
Οι καλλιεργητές, ερχόμενοι στο χώρο της εκδήλωσης, θα προμηθευτούν από τη γραμματεία το ειδικό καρτελάκι με τ’ όνομα τους, για να συμμετάσχουν στις συναντήσεις των καλλιεργητών.
Η γιορτή είναι ανοιχτή στον κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξάρτητα αν έχει σπόρους ή όχι.
Το μεσημέρι θα υπάρχει κοινό γεύμα, κατά κύριο λόγω, με παραδοσιακές ποικιλίες.
Τα φαγητά είναι προσφορά των καλλιεργητών που παίρνουν μέρος στη γιορτή και φίλων. Μπορείτε να φέρετε και εσείς κάτι για το κοινό τραπέζι.

Οργάνωση της γιορτής:
Η γιορτή διοργανώνεται από το Πελίτι και φιλοξενείται στους χώρους
τής Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου, στο νομό Λάρισας.
Το Πελίτι είναι καθαρά εθελοντική οργάνωση,
όλοι όσοι συμμετέχουν στις δράσεις του είναι εθελοντές.

Πώς θα φτάσετε στην Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου:

Με δικό σας μέσο:

Ταξιδεύοντας στην εθνική οδό από Θεσσαλονίκη για Αθήνα ή από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, στο ύψος της Λάρισας, θα βγείτε από την έξοδο που γράφει προς Αγιά. Να προσέξετε λόγω κακής σήμανσης να μη ξαναβγείτε στην εθνική. Ακολουθείτε την κατεύθυνση προς Αγιά, στη συνέχεια θα διασχίσετε το Ελευθέριο, μετά θα στρίψετε αριστερά προς Δήμητρα και από κει θα ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Ανατολή. Στην είσοδο της Ανατολής θα πάτε αριστερά για το μοναστήρι, ακολουθώντας τις πινακίδες.

Με το ΚΤΕΛ νομού Λάρισας:

Στο χωριό Ανατολή μπορείτε να φτάσετε και με το ΚΤΕΛ νομού Λάρισας. Πληροφορίες για τα δρομολόγια μπορείτε να ζητήσετε στο τηλέφωνο 2410537737. Αν ταξιδέψετε με το ΚΤΕΛ, θα πρέπει να μας ενημερώσετε για την άφιξη σας στην Ανατολή (ώρα και μέρα), για να σας παραλάβουμε και να σας μεταφέρουμε στο μοναστήρι.
Αν δεν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο ή δεν μπορείτε να έρθετε με το ΚΤΕΛ, ενημερώστε μας, ώστε να κανονίσουμε τη μεταφορά σας με άλλο τρόπο.
Μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα, είναι απαραίτητα. Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες και να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλέφωνο 2524022059
κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες, από Δευτέρα ως Παρασκευή.
Την αίτηση συμμετοχής σας μπορείτε να την στείλετε στην ταχυδρομική διεύθυνση:
Πελίτι
Ταχ. Παρανεστίου
Τ. Κ. 66035 Παρανέστι.


Καλή αντάμωση

Τοποθέτηση υδρομετρητών στην Καλοσκοπή

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καλοσκοπής Δημήτριος Τσιαμπάς
και τα μέλη Νίκος Δανιήλ και Ιωάννα Ματθαίου

καλούν όλους τους Καλοσκοπίτες,
το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου μετά τη Θεία Λειτουργία,
στο Δημοτικό Κατάστημα για ανοιχτή συζήτηση

με θέμα
την πρόταση του δημάρχου
για την τοποθέτηση υδρομετρητών (ρολόγια)
στο Τ. Δ. Καλοσκοπής

Έβγαλε κείμενο καταδίκης ο Ιωσηφίδης του ΚΚΕ, αλλά καταδικάζει τους ...οικολόγους και το ΣΥΡΙΖΑ

Βρώμικη επίθεση με στόχο Το ΚΚΕ
Απάντηση του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου σε συκοφαντίες του «ΣΥΝ» που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «ΔΡΥAΣ» του Νομού Φθιώτιδας”
Κύριοι. Σε πρόσφατη έκδοση της εφημερίδας σας δημοσιεύσατε άρθρο με τίτλο «ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ» όπου γίνεται αναφορά στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στην Αποστολιά Ν. Φωκίδας για το περιβάλλον και τις καταστροφές της Γκιόνας από τις εξορύξεις των μεταλλείων βωξίτη. Σε σχετικό άρθρο που υπογράφει ο κ. Παναγιώτης Ζ. Μακρής , μέλος της «Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιόνας» σκόπιμα γίνεται μια ... πρωτοφανή διαστρέβλωση των όσων είπα με στόχο την απαξίωση της συνδικαλιστικής και πολιτικής μου ιδιότητας αλλά και με προφανή στόχο να συκοφαντηθεί πολιτικά το ΚΚΕ. Στην παραπάνω συγκέντρωση παραβρέθηκα και απεύθυνα χαιρετισμό από τη μεριά του Εργατικού Κέντρο Φωκίδας όπου κύρια ανέφερα τα παρακάτω:
«Είμαστε αλληλέγγυοι με την κίνηση σας να υπεραπιστείτε τον τόπο σας από τις επιφανειακές εξορύξεις των μεταλλείων. Πάνω από όλα το περιβάλλον και η προστασία του αφορά τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αφορά τους κατοίκους της περιοχής που ζουν σε αυτόν τον τόπο. θεωρούμε όμως ότι η κίνηση σας έγινε αργά γιατί έχει τελειώσει η εκσκαφή του κοιτάσματος και οι κινήσεις από εδώ και πέρα έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και όχι με τις λογικές να «κλείσουν τα μεταλλεία» που είναι επιζήμιες για τους εργαζόμενους και τον τόπο.... Για να είναι αποτελεσματική μια πορεία ανάπτυξης που και το περιβάλλον θα σέβεται αλλά και ο βωξίτης θα εξορύσσεται, χρειάζεται άλλη πολιτική. Ο ορυκτός πλούτος είναι περιουσία του λαού. Κανείς δεν τον βρήκε από τη μάνα του. Ως λαϊκός πλούτος πρέπει να ανήκει στο λαό. Για να μπορούν να υλοποιηθούν τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει αποκλειστικά ενιαίος δημόσιος φορέας με λαϊκό έλεγχο που θα διαχειρίζεται αυτόν τον πλούτο από την εξόρυξη μέχρι τη μεταποίηση.»
Φαίνεται ότι οι παραπάνω ξεκάθαρες τοποθετήσεις ενόχλησαν τον κ. Μακρή και τους ομοίους του εκεί στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που φτιάχνουν πανελλαδικές, δήθεν οικολογικές κινήσεις, με υποκριτικό ενδιαφέρον για τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα καθαρά για λόγους ψηφοθηρίας, αποσυνδέοντας όμως την πολιτική του κεφαλαίου από την καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι καθαρός τυχοδιωκτισμός οι θέσεις που εκφράζουν μέσα από ανάλογες κινήσεις (που εκφράζουν συγκαλυμμένα τις θέσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) όπως εδώ στη Φωκίδα να κλείσουν τα μεταλλεία, στην Πτολεμαΐδα να κλείσουν τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, στη Φθιώτιδα να κλείσει η ΛΑΡΚΟ κλπ. Το τι Θα παράγει τούτος ο τόπος δεν απασχολεί τους κάθε λογής βολεμένους. Αυτή η πολιτική που εκφράζει ο κ. Μακρής και σι «οικολογικές κινήσεις» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι προβοκατόρικη γιατί εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της εργοδοσίας όπως αποδείχτηκε και εδώ στη Φωκίδα δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρία «S&Β» να κινδυνολογεί για απώλεια θέσεων εργασίας εκβιάζοντας τους εργαζόμενους.
Καταγγέλλω τον κ. Μακρή ως κοινό συκοφάντη και τον προκαλώ να αποδείξει αυτά που γράφει δίνοντας στη δημοσιότητα την απομαγνητοφώνηση του χαιρετισμού μου»
Γιώργος Ιωσηφίδης
Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας

Το κείμενο που τον ενόχλησε:
«Δυστυχώς το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται σε όλους τους κομματικούς χώρους, αδιαφορώντας για τη ταμπέλα δεξιά ή αριστερά πέσαμε από τα σύννεφα όταν αντιληφθήκαμε ότι τους αντισυγκεντρωθέντες εκπροσωπούσε ο φυσικός τους φορέας, το Εργατικό Κέντρο δια του προέδρου του κ. Ιωσήφίδη υπαλλήλου της «S&Β» και το «χειρότερο» μέλους και υποψηφίου βουλευτή του ΚΚΕ στο νομό. Μάταια περιμέναμε, από στελέχη του κόμματος που έχει υποστεί φασιστική βία και τα στελέχη του διακρίνονται για την πολιτική τους οξυδέρκεια να αποτρέψει τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί από την άσκηση φασιστικής βίας‚ προς όφελος του εργοδότη τους....
Παναγιώτης Μακρής
Μέλος Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Σωτηρία της Γκιόνας


Την ημέρα δηλαδή που γινόταν η εκδήλωση συμπαράστασης στην Καλοσκοπή για διαμαρτυρία για τον εμπρησμό του σπιτιού του Στέφανου Κόλλια, ο Ιωσηφίδης διάλεξε με ανακοίνωση στην ώρα της Φωκίδας, να μην καταγγείλει το γεγονός του εμπρησμού, αλλά τους ... οικολόγους και τον ΣΥΡΙΖΑ, για κάτι που έγινε πριν απο δύο μήνες:!!!
Αυτά που επικαλείται και ο τρόπος (αντισυγκέντρωση) που διάλεξε για να τα πεί στους κατοίκους, νομίζω οτι δεν αντέχουν στην κριτική. Δεν θέλω να μπω στην ουσία αλλά, αν υπερασπιζόταν τον αγώνα των κατοίκων θα συμετείχε στην συγκέντρωση της Καλοσκοπής, η τακτικές του δεν έχει σχέση με την αριστερά και τους αγώνες της, όσο αριστερή ορολογία και αν χρησιμοποιεί.

Βασίλης Λιάγκας - Γαλαξείδι (Γιάννη Σακκαλή)



Απο την μουσική ιστοσελίδα Hallucinations? του συντοπίτη μας Sot Επισκευθείτε την ιστοσελίδα του και προσθέσετε το σχόλιό σας.

Αφιερωμένο στο Γαλαξείδι το ομώνυμο ποίημα του Γιάννη Σακκαλή, που μελοποίησε και τραγούδησε ο Βασίλης Λιάγκας. Το "Γαλαξείδι" βρίσκεται στο βιβλίο του Γιάννη Σακκαλή: Ποιήματα σαν παραμύθια.

Ήλιος που καίει της αγάπης σου η χαρά
σαν την αρμύρα στην αιώνια τρικυμία
μαζί σου φεύγοντας σαλπάρει η νοσταλγία
στο πεπρωμένο που ...
δεν έχει πια πανιά

Από της θάλασσας τη νιότη ως τη στεριά
Όνειρο θείο η δική σου οπτασία
ξαναμετράει μες τα πέλαγα τα πλοία
νάβρει που μπάρκαρε η ψυχή σου και πονά

Το γιόμα γίνεσαι στων γλάρων τα φτερά
Η μαγική μενεξεδένια πολιτεία
και λες στα κύματα την ίδια ιστορία
λόγια της πλώρης που τα παίρνει η μοναξιά

Από της θάλασσας τη νιότη ως τη στεριά
Όνειρο θειο η δική σου οπτασία
ξαναμετράει μες τα πέλαγα τα πλοία
νάβρει που μπάρκαρε η ψυχή σου και πονά