Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Φωκικός-Οδ. Αναγέννησης 0-0

Το 0-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα ανάμεσα στον Φωκικό και στον Οδυσσέα Αναγέννησης μέσα στο γήπεδο της Άμφισσας.
Καμια από τις δυο ομάδες δεν κατάφερε να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο και έτσι μοιράστηκαν τον βαθμό της ισοπαλίας. Για τον Φωκικό παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να διατηρεί το αήττητο μέσα στην έδρα του, εντούτοις απογοήτευσε όλον τον φίλαθλο κόσμο που παρά το ... τσουχτερό κρύο βρέθηκε στο γήπεδο. Μια άσχημη εμφάνιση, ένα κακό παιχνίδι με φόντο τις ελπίδες που έσβησαν.

Στον πάγκο του Φωκικού βρέθηκε ο Σάσα Γέλοβατς με πολιτικά, το νέο απόκτημα του Φωκικού.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ρατσιάτος (Αργολίδας)
ΒΟΗΘΟΙ: Νενεκούμης, Καραγέωργος (Αργολίδας)

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

ΒΙΣΑΛΤΙΑΚΟΣ - ΒΕΡΟΙΑ 1-2
ΑΝΑΓ. ΕΠΑΝΟΜΗΣ - ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ 1-0
ΕΘΝ. ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ - ΚΟΖΑΝΗ 1-0
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ - ΠΥΡΣΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 0-0
ΔΟΞΑ ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ - ΑΟ ΤΡΙΚΑΛΑ 1-0
ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ - ΠΑΟΝΕ 4-0
Εορδαϊκός-Καστοριά 3-0α.α.
ΦΩΚΙΚΟΣ - ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΑΓ. 0-0

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ρατσιάτος (Αργολίδας)
ΒΟΗΘΟΙ: Νενεκούμης, Καραγέωργος (Αργολίδας)

-Ρεπό έχει η ομάδα της Αναγέννησης Γιαννιτσών.
Από fokikos.gr

Κοντοσούβλι Γίγας 120 μέτρα και φέτος στην Αμφίκλεια



Έγινε θεσμός και συνεχίζεται. Πολλοί προσπάθησαν να μας μιμηθούν αλλά πάντα το αυθεντικό είναι το καλύτερο.

Και φέτος λοιπόν την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου το κοντοσούβλι γίγας των 120 μέτρων επιστρέφει στην Αμφίκλεια και σας περιμένει όλους για να το δοκιμάσετε και να περάσετε ευχάριστα.



Από amfiklia.yooblog.gr

Στέφανος Τζουμάκας: "Ο Κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΤΖΟΥΜΑΚΑ
Μπορεί να μπερδευτήκαμε, ίσως να και να εκπλαγήκαμε, αλλά φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καζάνι που βράζει.
Τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο Γ.Παπανδρέου έχουν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στην κυβερνητική παράταξη και στον κόσμο της, που από τα αντιδεξιά προεκλογικά συνθήματα, βλέπει να εφαρμόζεται απο την κυβέρνηση του η δεξιά πολιτική.

Η συζήτηση με τον Στέφανο Τζουμάκα, μέλος του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό , απο αυτήν την άποψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον . Δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι μέτρα λιτότητας , νεοφιλελέυθερης όψης , ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσει άμεσα και ότι τα... μικρόφωνα είναι στα χέρια άλλων.
Ο Κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με τα μέτρα της κυβέρνησης

Τη συνέντευξη πήρε ο Πάνος Λάμπρου

Εξαγγέλθηκαν τα οικονομικά μέτρα από τον πρωθυπουργό . Όλοι μιλούν για σκληρά μέτρα ανεξάρτητα αν κάποιοι τα θεωρούν... αναγκαία. Ποιά είναι η άποψη σας;
Είναι μέτρα λιτότητας και έχουν νεοφιλελεύθερη όψη . Αλλά δεν μπορεί να είναι η στρατηγική της χώρας . Όλοι οι μονεταριστές , όλοι οι νεοφιλελεύθεροι επιχειρούν να πείσουν ότι αυτή είναι η στρατηγική της χώρας. Όχι , είναι πλευρά του οικονομικού προβλήματος που έχει αυτήν τη στιγμή η χώρα . Πρέπει να μιλάμε για ζήτημα αιχμής , για τη διαχείριση της κρίσης και όχι για στρατηγική επιλογή .
Ναί , αλλά δεν έχει γίνει συζήτηση για την πραγματική οικονομία.
Σωστά , η οικονομία έχει τριάντα δείκτες , δεν είναι μόνο έλλειμα και χρέος . Αλλά όταν οι μονεταριστές μιλούν για την οικονομία αναφέρονται σε αυτά . Βγαίνει ο Στάρκ , που είναι ταλιμπάν , του νεοφιλελευθερισμού , και λέει :
Η Ελλάδα διπλασίασε τις δημόσιες δαπάνες τα τελευταία 15 χρόνια . Αληθές . Δεν λέει , όμως , ότι η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια έχει ένα 25 % του πληθυσμού που πολλαπλασιάζει κάθε χρόνο επι εφτά φορές τον πλούτο. Δεν λέει για τη φοροδιαφυγή . Δεν λέει ότι η Ελλάδα έχει 40 % παραοικονομία . Δεν λέει ότι η Ελλάδα έχει μια εργοδοσία που , φέτος μόνο , πήρες 25 δισ. από την αδήλωτη εργασία. Δεν λένε απο πού θα μειωθούν οι δαπάνες. Από τους μή έχοντες ; Όλα αυτά δεν τα συζητούν . Η γραμμή των νεοφιλελέυθερων είναι σαφής. Να μειωθούν όλα κατα 20 % . Τα εισοδήματα , οι μισθοί , τα ακίνητα , οι περιουσίες , για να μπορέσει το κεφάλαιο να κάνει επενδύσεις μετά απο δέκα χρόνια.
Το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ
Μέσα στο ΠΑΣΟΚ τι κλίμα υπάρχει μετά τα μέτρα ;
Δεν υπάρχει συμφωνία.
Πώς εκφράζεται η διαφωνία ;
Γίνεται ζωηρή συζήτηση. Να σας φέρω ένα παράδειγμα . Ο πρωθυπουργός δεν είχε αυτήν την ανάλυση. Η διεθνής κρίση προέκυψε απο τη διάλυση της πραγματικής οικονομίας. Κυριάρχησε η χάρτινη οικονομία πάνω στην πραγματική οικονομία . Όλες οι αναλύσεις του Γ. Παπανδρέου στηρίζονταν στην πραγματική οικονομία.
Άρα τί ; Υπέκυψε σε πιέσεις που του ασκήθηκαν και εντός του ΠΑΣΟΚ ;
ο Γ.Παπανδρέου έχει μιλήσει πολλές φορές για αυτά τα ζητήματα . Δεν έγινε , όμως , δυνατή μια συζήτηση για τα πραγματικά αίτια της κρίσης , ώστε να ξέρουμε ιδεολογικά και πολιτικά προς τα που θα προσανατολιστούμε. Έτσι γίνεται μια τυφλή συζήτηση , που καταλήγει ότι έχουμε ένα τεράστιο εθνικό πρόβλημα.
Περνάμε , όμως , σε μέτρα που θα έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα.
Οι έμμεσοι φόροι δεν ήταν ποτέ υπέρ των λαικών συμφερόντων . Το πετρέλαιο δεν θα μετακυλήσει στην παραγωγή και στην αύξηση των τιμών ; Μια σειρά από αυτές τις επιλογές έχουν σχέση με πολιτικές λιτότητας. Κινούνται πάνω στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο , που δεν είναι σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και του Γ.Παπανδρέου. Ένα σχέδιο που λέει ότι κύριοι θα φτωχύνετε...
Για να καταλάβω . Αν δεν είναι σχέδιο του ΠΑΣΟΚ και του Γ.Παπανδρέου , ποιανού είναι ;
Είναι σχέδιο της κυβέρνησης . Είναι σαφές . Και ο Παπανδρέου συναινεί. Αλλά όλες οι αναλύσεις του δεν είναι σε αυτό το πλαίσιο. Εδώ έχουμε αντίφαση.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων Σημίτη
Επειδή λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται σε άλλη αντίληψη, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι είχαμε επί κυβερνήσεων Σημίτη, μια πολιτική σε νεοφιλελεύθερα χνάρια.
Συμφωνώ αυτή ήταν και η αιτία της ήττας του 2004 . Συζητήσαμε πέντε χρόνια στο ΠΑΣΟΚ και είπαμε ότι πολιτικές ήττας δεν θα ξαναεφαρμόσουμε.
Ναί , αλλά την εφαρμόζει ως κυβέρνηση εκ νέου.
Έχουμε μια δημοσιονομική κρίση , που δεν έχει ευθύνη το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση , Βέβαια ιστορικά την έχει . Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν άσκησαν πολιτική για την οικονομία που συνέβαλε στην συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης. Προσωπικά πιστεύω ότι τα στρατηγικά προβλήματα της χώρας δεν είναι αυτά. Το στρατηγικό ζήτημα είναι η παραγωγική βάση της χώρας , τα τελευταία χρόνια έχουν διαλυθεί πάνω απο 6.000 επιχειρήσεις , έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας , με αποτέλεσμα να έχουμε σοβαρό πρόβλημα εισοδημάτων.
Τα τελευταία 15 χρόνια μεταφέρθηκε ο πλούτος της χώρας κατά 60 % προς το κεφάλαιο και κατα 40 % , ίσως και λιγότερο , στην εργασία . Αυτό είναι το μεγάλο θέμα της χώρας . Αντί να ανεβάσουμε την ποιότητα των παραγωγικών , εργασιακών , τεχνικών δραστηριοτήτων , μας ζητούν να μειώσουμε όλα μας τα εισοδήματα για να γίνουμε ανταγωνιστικοί . Αυτό είναι νεοφιλελέυθερο , το συντηρητικό μοντέλο.
Ως πότε η χώρα θα δανείζεται και θα βάζει φόρους ; Τρείς είναι οι δρόμοι . Ή θα παράγει και θα μειώσει το έλλειμα ή θα δανείζεται ή θα βάζει φόρους. Ποιό είναι το προοδευτικό σχέδιο ; Το προοδευτικό σχέδιο λέει ότι η χώρα πρέπει να παράγει , να αναπτυχθεί . Είδατε όλους αυτούς τους ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού να λένε τι λέξη ανάπτυξη , να μιλούν για πραγματική οικονομία ; Και πώς θα μιλήσει το ΠΑΣΟΚ όταν δεν έχει μικρόφωνα ; Τα μικρόφωνα τα δίνουν σε συγκεκριμένα στόματα που δεν λένε τίποτα , δεν προσδιορίζουν...
Τα μικρόφωνα , η πολιτική και η... άλλη εξουσία
Ποιός έχει τα μικρόφωνα ; Δεν τα έχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης ;
Τα μικρόφωνα τα έχει η παρασιτική ολιγαρχία , η οποία δεν παράγει.
Ναι , αλλά υπάρχει και η πολιτική εξουσία .
Δεν υπάρχει πολιτική εξουσία. Απο την εμπειρία μου ποτέ δεν είχαν οι κυβερνήσεις την εξουσία στην Ελλάδα. Τη διακυβέρνηση έχουν. Την εξουσία έχει η άρχουσα τάξη και μάλιστα το παρασιτικό τμήμα , που δεν παράγει.
Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί με αυτήν την πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση είναι καινούργια . Περιμένω το φορολογικό...
Έχουμε πλέον απτά δείγματα γραφής της κυβέρνησης . Τι άλλο να περιμένουμε ;
Είναι τα πρώτα δείγματα . Ακόμα δεν έχει τελειώσει το πακέτο. Να δούμε και το φορολογικό. Πρέπει να δούμε πολλά. Εμείς έχουμε πεί ότι θέλουμε αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση , αυτή η πολιτική , θα τριπλασιαστεί η φτώχεια στην Ελλάδα.
Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκει τη μερική , έστω , συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας , ακόμα και του ΛΑΟΣ.
Μα είναι η έδρα του νεοφιλελευθερισμού.
Να περιμένουμε τη δημιουργία μιας αριστερής τάσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ ;
Όπως σας είπα , μέσα στο ΠΑΣΟΚ έχει γίνει μια μεγάλη συζήτηση όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί να μην είναι γνωστή , αλλά είναι πραγματικότητα. Ύστερα απο αυτήν την πεντάχρονη συζήτηση , δεν συμφωνεί συνολικά , εκτός απο απο ελάχιστες ομάδες , με τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.
Το ΠΑΣΟΚ λέει άλλα
Πώς γίνεται , όμως , να μην συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ συνολικά και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί την αντίστροφη πολιτική ;
Γιατί λέει ότι ασκεί μια πολιτική έκτακτης ανάγκης . Και θα φανεί τώρα που θα μειωθούν οι δαπάνες...
Προεκλογικά έλεγε άλλα.
Υπάρχει η δικαιολογία ότι έγινε μια διαφορετική ανάγνωση ότι υπήρχαν διαφορετικά στοιχεία , αλλά είναι σαφές ότι έχουμε υπαναχώρηση . Ο Γ.Παπανδρέου λέει ότι είναι μέτρα μιας συγκεκριμένης περιόδου . Θα δούμε , διαφορετικά αυτή η πολιτική θα ηττηθεί.
Εσείς πιστεύετε ότι τα μέτρα μιας συγκεκριμένης περιόδου ή ότι η πολιτική λιτότητας θα έχει βάθος ;
Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι . Όμως θα έχουμε μεγάλη διαμάχη . Και θα φανεί ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί.
Που θα εκφραστεί ;
Παντού στις γειτονιές , στους χώρους δουλειάς...
Στη Γερμανία ο Λαφοντέν , στη Γαλλία ο Μελανσό είπαν ότι η σοσιαλδημοκρατία μεταλλάχθηκε , δεν πάει άλλο. Και επέλεξαν το δρόμο της οργανικής συμπόρευσης με την αριστερά. Γιατί δεν έχει προκύψει το ίδιο και στην Ελλάδα ;
Θα το δούμε στο μέλλον αυτό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει συνειδητοποίηση ότι δεν έχουν μέλλον οι νεοφιλελέυθερες πολιτικές.
Από stoxasmos-politikh

ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ..

Πρωτοβουλία Αλαβάνου
• ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
• ΓΙΑ ΕΝΑ «ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

Στις σημερινές συνθήκες «επιτροπείας» της χώρας από τις Βρυξέλλες και τους κερδοσκόπους των «αγορών», γίνεται ακόμα επιτακτικότερη ανάγκη απ’ ότι μέχρι σήμερα η παρουσία και δράση μιας ριζοσπαστικής αριστεράς που θα αξιοποιήσει, θα διευρύνει, θα αναπτύξει εκείνα τα χαρακτηριστικά που, τα τελευταία χρόνια, την έκαναν, σε κάποιες στιγμές, να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

Η ριζοσπαστική αριστερά στήριξε και εξέφρασε αυθεντικά κινήματα του λαού και της νεολαίας. Το κίνημα για το άρθρο 16 σήμανε την αρχή του τέλους της κυβέρνησης της ΝΔ με την κατάρρευση της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο Δεκέμβρης της μαθητικής νεολαίας έφερε έναν απελευθερωτικό άνεμο από την Ελλάδα στην Ευρώπη, μέχρι και τα πέρατα του πλανήτη. Γνήσια κινήματα «από τα κάτω» για τους δημόσιους χώρους και για την προστασία του περιβάλλοντος έφεραν σε πολλές περιπτώσεις αποτελέσματα.

Οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν να αγωνίζονται για τη δουλειά και τη ζωή τους και οι αγρότες που βγήκαν στα μπλόκα για να υπερασπιστούν την ύπαρξη τους, ξέρουν ότι μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξη και την αλληλεγγύη της αριστεράς. Με πρωτοβουλίες της ριζοσπαστικής αριστεράς τα ζωντανά κινήματα εμφανίστηκαν και βρήκαν θερμή στήριξη μέσα στην γκρίζα αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Αυτά είναι τα «εγκλήματα», που δεν μας συγχώρησε ποτέ το σύστημα. Εμείς θα τα ξανακάνουμε, και μάλιστα με την ένταση που απαιτεί η εποχή. Μπορούμε. Έχουμε διδαχθεί από τις επιτυχίες ... και τις αποτυχίες. Γνωρίζουμε πια πώς να διαμορφώνουμε την ημερήσια διάταξη της πολιτικής ζωής. Νοιώθουμε σιγουριά από την εκπληκτική δημιουργική δύναμη και την πρωτοβουλία που διαθέτει ο κόσμος της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Να βαδίσουμε το δρόμο της αλληλεγγύης,
της ρήξης και της ανατροπής.

Έχουμε πλήρη συνείδηση της δίνης στην οποία έχουν φέρει τη χώρας μας οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οικονομικά, μαζί με άλλες χώρες της περιφέρειας, ο «αδύναμος κρίκος» σε μια Ευρώπη που ολόκληρη παραπαίει στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας παρατεταμένης και πολύπλευρης καπιταλιστικής κρίσης. Της πιο οξείας κρίσης που βιώσαμε στη διάρκεια της ζωής μας. Οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής.

Στο μεγάλο ιστορικό δίλημμα που επαναδιατυπώνεται με σύγχρονους όρους και δραματικό τρόπο, εμείς επιλέγουμε: Είμαστε με τον κόσμο της εργασίας, με τους φτωχούς, με τους αποκλεισμένους, με όσους αντιστέκονται πολιτικά και ηθικά.

Γνωρίζουμε ότι η ελπίδα για τον λαό δε θα γεννηθεί με τις ευλογίες ή την ανοχή των κυρίαρχων δυνάμεων. Θα αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί ως ριζοσπαστική αριστερά, την επίθεση των διαπλεκόμενων μηχανισμών εξουσίας και πληροφόρησης. Έχουμε τη θέληση να αντισταθούμε στο αυταρχικό κράτος.

Αντιλαμβανόμαστε τον φόβο που τους προκαλεί μια Αριστερά η οποία έχει την ικανότητα να μπλοκάρει με τον στοχασμό και τη δράση της τα γρανάζια του πολιτικού τους συστήματος και να εγκαινιάζει μια νέα, αντικαπιταλιστική οικονομική και πνευματική διαδρομή για τη χώρα.

Nα κατακτήσουμε την πολιτική ηγεμονία

Απέναντι μας έχουμε μια κυβέρνηση η οποία με την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδειξε ότι είναι έτοιμη για κάθε ενδοτισμό στις διεθνείς μαφίες των «αγορών». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει σήμερα την σφοδρότερη αντιλαϊκή, αντεργατική επίθεση των τελευταίων δεκαετιών.

Στις συνθήκες αυτές χρειάζεται μία αντιπολίτευση και μία συνολική δράση,

Δομική : να αντιπαρατεθούμε με τις δομές, τα στερεότυπα και τις προτεραιότητες του κατεστημένου.

Κινηματική : να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία, κρατώντας ανοιχτές τις πόρτες της σε κάθε πρωτοβουλία κριτικής και αντίστασης, χωρίς γραφειοκρατικές υποδείξεις «πολιτικής ορθότητας», κερδίζοντας τη μάχη του δρόμου.

Ενωτική : να συνενώσουμε σ’ ένα ορμητικό δημοκρατικό ποτάμι όλους τους παραπόταμους, τα ρυάκια, τις πηγές αντίστασης σε χώρους δουλειάς, σπουδών και δημιουργίας χωρίς να απαιτούμε πιστοποιητικά αριστερών φρονημάτων, αλληλέγγυοι με όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να σταθούν ο ένας πλάι στον άλλον.

Στοχαστική και ανατρεπτική : να προωθήσουμε έναν σαφή στρατηγικό στόχο, ένα πρόγραμμα βαθύτατων αλλαγών, που αμφισβητεί άμεσα και έμπρακτα την θεσμοποιημένη κοινωνική αδικία και στη θέση της να αντιπροτείνουμε μια δημιουργική πορεία ισότητας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης.
Οραματική : στην προοπτική για τον Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα!

Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ο γόρδιος δεσμός.
Καλούμε τις δυνάμεις της εργασίας και της νεολαίας να τον κόψουν.

Όλοι βλέπουμε πια ότι κομβικό στοιχείο για την πορεία της χώρας μας είναι η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. Η επιλογή της δημοσιονομικής σταθερότητας σε βάρος των αναγκών των εργαζομένων και σε βάρος της ανάπτυξης οδηγεί την οικονομία σε πάγωμα, την κοινωνία στην φτώχεια και την ανεργία, τις γυναίκες στο περιθώριο και την εξάρτηση, τις προσδοκίες της νεολαίας στη ματαίωση.

Καμιά πρόοδος δεν πρόκειται να υπάρξει στη χώρα μας με έναν ευρωπαϊσμό υποταγής στις «αγορές», στους «οίκους αξιολόγησης» και στις Βρυξέλλες. Και καμιά αξιοπρέπεια δεν απομένει σε μια χώρα που μπαίνει με μοιρολατρία και ηττοπάθεια στο καθεστώς «αυστηρής επιτήρησης» που επιβάλλουν οι εντεταλμένοι των αμαρτωλών και εκδικητικών ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Το κυβερνητικό Πρόγραμμα Σταθερότητας υλοποιεί ακριβώς την γραμμή του Συμφώνου Σταθερότητας.

Μπορούμε εδώ, στην Ελλάδα, όπως και στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία κι αλλού, να δώσουμε αποφασιστικό πλήγμα στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Μπορεί η μάχη μας ενάντια στους αναξιοπρεπείς, σκληρά ταξικούς, εξοντωτικούς όρους της «επιτήρησης» να εγγραφεί στους στόχους των κοινών ευρωπαϊκών κοινωνικών αγώνων και στις συλλογικότητες, μέσα κι έξω από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς .

Το έδειξαν ήδη οι αγρότες, που δίνουν αγώνα ύπαρξης ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν ζωτικό τμήμα της άλλης ανάπτυξης που χρειάζεται η Ελλάδα κι η Ευρώπη. Το συνειδητοποιούν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που απεργούν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και αλλού. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα.

Μπορεί αυτή η μάχη μας να δώσει συνέχεια στις προσπάθειες που εκφράστηκαν με το «όχι» των ευρωπαϊκών λαών στο Ευρωσύνταγμα. Μπορεί να ενισχύσει μια προσπάθεια δημιουργίας κοινών μετώπων πάλης με τους εργαζόμενους και την αριστερά των άλλων χωρών, φέρνοντας ένα απελευθερωτικό μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μπορεί να κορυφωθεί με Δημοψήφισμα για την απελευθέρωση της κοινωνίας από τις εντολές του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΣΥΡΙΖΑ και δημοκρατία

Το έχουμε βιώσει από πικρές εμπειρίες στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Για να υπάρξει ένα απελευθερωτικό εγχείρημα, χρειάζεται ένας χώρος ελευθερίας. Για να πραγματοποιηθεί ένας δημοκρατικός στόχος, χρειάζεται ένα προωθημένο δημοκρατικό και συγχρόνως αποτελεσματικό μέσο.

Είμαστε αποφασιστικά ταγμένοι υπέρ ενός ΣΥΡΙΖΑ πολύπλευρου, ενωτικού, με δημοκρατική συγκρότηση και δημοκρατική λειτουργία.

Γιατί η Δημοκρατία είναι η απεριόριστη δυνατότητα μαζικής, αλλά και ατομικής συμμετοχής στη δράση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής που θα επιτρέψει την είσοδο στο προσκήνιο όλων εκείνων που αυτή την στιγμή παραμένουν στο περιθώριο απογοητευμένοι.

Γιατί η Δημοκρατία είναι η μόνη προστασία από τους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.

Γιατί μόνο η Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί σε έναν ευρύ αριστερό χώρο τις συντροφικές σχέσεις των μελών και των φίλων, μπορεί να εγγυηθεί την δημιουργία τοπικών οργανώσεων με πλήρεις ευθύνες, με συλλογικά σώματα που να φέρουν την τελική αρμοδιότητα για τον καθορισμό την πολιτικής μας, όπως είναι και το καθολικό αίτημα του κόσμου της αριστεράς


Απευθυνόμαστε σε όλη την αριστερά

Έχουμε συναντηθεί σε κοινές δράσεις για τα εργασιακά δικαιώματα, για τον αντιμπεριαλιστικό και αντιπολεμικό αγώνα, για το αντιρατσιστικό κίνημα και τις ελευθερίες, για την ειρήνη, με ποικίλες δυνάμεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Είναι καιρός να συναντηθούμε ξανά, με δυναμισμό, χωρίς προκαταλήψεις σε κοινές πολιτικές δράσεις και σχέδια. Οι προγραμματικές μας θέσεις με αιχμή τα 15 σημεία, ανοιχτές σε συνεχή επικαιροποίηση, προσδιορίζουν τα όρια των συνεργασιών μας.

Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με ολόκληρη την ριζοσπαστική αριστερά, με συντρόφισσες και συντρόφους του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που έχουν διαρκή και γόνιμη παρουσία στο κίνημα.

Μπορούμε να συναντηθούμε με τις γυναίκες που αγωνίζονται για τα δικά τους αιτήματα, τα οποία οφείλει η ριζοσπαστική αριστερά να προωθήσει ακόμη περισσότερο.

Μπορούμε να συναντηθούμε με φίλες και φίλους αυθεντικών ριζοσπαστικών οικολογικών πρωτοβουλιών.

Αισθανόμαστε σύντροφοι με ένα πολύ μεγάλο τμήμα του σοσιαλιστικού χώρου που διαφωνεί με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Κάθε βήμα αποστασιοποίησης τους από την πολιτική της κυβέρνησης είναι ένα βήμα ουσιαστικής προσέγγισης προς την αριστερά.

Πολιτιστική και ηθική επανάσταση

Αισθανόμαστε περήφανοι γιατί συμβάλαμε, ως ριζοσπαστική αριστερά, ώστε η νεολαία της εποχής μας σε σημαντικό βαθμό να μη είναι γενιά του ατομισμού, του ανταγωνισμού, της παραίτησης, όπως έδειξε η πρόσφατη αγωνιστική της στάση και ιστορία.

Αισθανόμαστε όμως την ανάγκη να δούμε τις δικές μας ευθύνες για το γεγονός ότι πρωτοποριακά στοιχεία των κινημάτων, επαναστατικά πνεύματα, αντισυμβατικές παρουσίες στράφηκαν προς αδιέξοδες κατευθύνσεις ή επέστρεψαν στη σιωπή τους.
Θα αισθανθούμε και πάλι περήφανοι, αν συμβάλουμε ώστε η γενιά των 500 ευρώ να γράψει την δική της ιστορία.

Η αντισυστημικότητά μας κρίνεται στην πράξη, στη συμπεριφορά και στη διάρκεια. Κρίνεται στην ικανότητα να επανακτήσουμε το ηθικό πλεονέκτημα. Ένας χώρος στον οποίο διεισδύουν οι κώδικες, οι αξίες και τα κριτήρια του αντιπάλου δεν μπορεί να διεκδικήσει να είναι εναλλακτικός πόλος για τους νέους. Χρειάζεται ρήξη, κριτική, προωθητική σύνθεση, όραμα.

Θεωρούμε κεντρική προτεραιότητα την ανάδειξη του χώρου μας ως χώρου αξιών, αλληλεγγύης, συντροφικότητας, συμμετοχής, συλλογικότητας, ελευθερίας, αυτενέργειας.

Η πολιτική αριστερά μπορεί να ανθίσει μόνο μέσα σε ένα περιβάλλον διαλόγου, συζητήσεων, παραγωγής ιδεών, αναγέννησης της μαρξιστικής σκέψης, αναζωογόνησης των ιδεών του γυναικείου κινήματος, αφομοίωσης νέων ρευμάτων κοινωνικής κριτικής, επιστημονικών αναζητήσεων, ελεύθερης καλλιτεχνικής δραστηριότητας, πολιτισμού.

Μόνο μια τέτοια αριστερά έχει το ηθικό πλεονέκτημα και τα εργαλεία να απευθυνθεί στη νεολαία. Μόνο μια τέτοια αριστερά μπορεί, μαζί με τις πιο πρωτοπόρες δυνάμεις της εργασίας, της διανόησης και της τέχνης να ρίξει το σπόρο για τον κόσμο ενός πραγματοποιήσιμου, ποιοτικά εντελώς διαφορετικού μέλλοντος.


«Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής»

Καλούμε όσους συμμερίζονται παρόμοιες ανησυχίες, απόψεις, ιδανικά να βρεθούμε σε μια κοινή πορεία προκειμένου να αναδείξουμε και πάλι τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της ενότητας και της αλληλεγγύης. Να «πάμε πίσω στο μέλλον», στην ενότητα που αδέλφωνε, στη σύμπνοια που δικαίωνε, στην πρωτοβουλία που συγκλόνιζε.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία να θέσουμε ως θέμα συζήτησης τη συγκρότηση ενός κοινού τόπου συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και θετικών δράσεων. Την ευρύτατη συμπαράταξη δυνάμεων μέσα από μετωπικές δράσεις.

Στόχος μας ένα «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής». Στηριγμένο στον ενωμένο ξανά κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοικτό στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο. Φιλόξενο σε όσους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ έχουν τις ίδιες αγωνίες. Ένα Μέτωπο αξιόμαχο, ικανό για σκληρές μάχες ενάντια στους ισχυρότερους αντίπαλους. Ένα Μέτωπο ικανό να εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία.
Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο. Δεν είναι αδύνατο όμως. Πηγάζει από την ιστορία της ελληνικής αριστεράς, από τα λαϊκά της εγχειρήματα και τις ενωτικές της παραδόσεις.

Για την αλλαγή της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Για την κοινωνική απελευθέρωση που δεν είναι ουτοπία, αλλά ανάγκη.


Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Αγγελόπουλος Βένιος, Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Αθανασιάδου Μυρσίνη, Φιλόλογος – Διευθύντρια Λυκείου
Αλαβάνος Αλέκος, Μέλος ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου
Αντωνίου Περικλής, Ολυμπιακή Αεροπορία
Βαλαβάνη Νάντια, Συγγραφέας
Γαλάνης Νίκος, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ
Γεωργακάκη Ροδή, Αντιδήμαρχος Ελληνικού
Δεμέστιχας Γρηγόρης, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ
Θεοδόση Αυγή, Τραπεζοϋπάλληλος
Θεωνάς Γιάννης, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ
Καβουριάρης Μάκης, Πανεπιστημιακός
Καλατζόπουλος Γιώργος, Δημόσιος Υπάλληλος
Καραβάς Αντώνης, Γιατρός, ΕΙΝΑΠ Ερυθρού Σταυρού
Κοίλιας Βασίλης, Πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Άρτας
Κοροβέσης Περικλής, Συγγραφέας – Δημοσιογράφος
Κούρκουλας Θανάσης, Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»
Κυριακάκης Βασίλης, Δημοτικός Σύμβουλος Λαμίας
Λατζανάκη Μαρία, Φοιτήτρια Ιατρικής Ηρακλείου
Μαντζουράνης Σωκράτης, Ολυμπιακή Αεροπορία
Μεσσίνης Μιχάλης, Μουσουργός
Μπενέκου Παναγιώτα, Φοιτήτρια Φαρμακευτικής Πάτρας
Μπόλαρη Μαρία, ΣΥΡΙΖΑ Αθήνας
Νικολάου Κώστας, Συνδικαλιστής Χρηματοπιστωτικού Τομέα
Νταβανέλλος Αντώνης, Γραμματέας ΕΣΗΕΑ, Συντονιστής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
Παπαδημητρίου Ευθύμης, Καθηγητής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Παπαδημητρίου Μάνια, Ηθοποιός - Σκηνοθέτις
Παπαπέτρου Γιώργος, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών
Παπουλής Κώστας (Γέρος) , Εκπαιδευτικός – Πολιτικός Μηχανικός
Πατρικίου Έλενα, Ιστορικός – Σκηνοθέτις
Πλωμαρίτης Στρατής, Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης
Προκόβας Γιάννης, Γιατρός
Ρινάλντι Ρούντι, Εκδότης Εφημερίδας «Δρόμος»
Σαπουνάς Γιώργος, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ
Σερεμέτης Δημήτρης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Στρατινάκης Γιώργος, ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου
Τραχανατζής Στάθης, Αντιπρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας
Τρίκκας Τάσος, Δημοσιογράφος
Τσακνιάς Δήμος, Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ
Φίλιος Φίλιππος, Πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων
Χατζηλάμπρου Βασίλης,

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ!!!

«Με τις μαζικές κινητοποιήσεις που κάναμε όλοι ενωμένοι καταφέραμε να αναστείλουμε τη λειτουργία των διοδίων στην περιοχή μας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Παναγιώτης Αγγελίδης, κάτοικος Αιγινίου και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού Επιτροπών Αγώνα κατά των διοδίων, το αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης των κατοίκων, που με την έναρξη της λειτουργίας ιδιωτικού σταθμού ακριβώς έξω από το Αιγίνιο κλήθηκαν να πληρώνουν καθημερινά άλλα 4 ευρώ, για να πάνε στη δουλειά τους.

«Δεν μπορούν να επικαλούνται αποκέντρωση και ανάπτυξη, όταν με τη λειτουργία των διοδίων... στο Αιγίνιο αλλά και των υπόλοιπων σταθμών στην Πιερία υποβαθμίζουν τον τόπο μας, παρεμποδίζουν την επαγγελματική δραστηριότητα και το εμπόριο στην περιοχή μας», επισήμανε ο κ. Αγγελίδης στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Μικρόπολις». Στην ενημέρωση, που άρχισε με την προβολή ντοκουμέντου για το χρονικό των κινητοποιήσεων, παρέστησαν πολίτες από όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν στις επιτροπές κατοίκων και αποτελούν μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού. Στόχος της εκδήλωσης, εκτός από την ενημέρωση για το ζήτημα των διοδίων, που απασχολεί κυρίως τις τοπικές κοινωνίες, ήταν η πρωτοβουλία για τη δημιουργία ακόμη μιας επιτροπής κατοίκων από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, που θα συμμετάσχει οργανωμένα και συντονισμένα στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις για ελεύθερους δρόμους. «Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι στο χαράτσι των διοδίων και στη ληστρική αυτή τακτική των ιδιωτικών εταιρειών και του ίδιου του κράτους. Γιατί να πληρώνουμε διόδια ανά δέκα λεπτά; Γιατί να συντηρούμε εμείς τους δρόμους, όταν τους έχουμε χρυσοπληρώσει μέσα από τη φορολογία και τα τέλη κυκλοφορίας;», αναρωτήθηκε μιλώντας στη «Θ» ο Θάνος Γεωργιλάς, ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης. «Οι μπάρες των διοδίων είναι αντισυνταγματικές. Ο σταθμός των Αφιδνών βάζει μπάρες και φραγμούς στη ζωή των πολιτών δεκατεσσάρων κοινοτήτων στην περιοχή της Αττικής. Στην επιτροπή κατοίκων που δημιουργήσαμε συμμετέχουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και οικονομικής κατάστασης, που ξεπέρασαν τις κομματικές ταυτότητές τους, ενώθηκαν και πήραν τη ζωή στα χέρια τους για ένα κοινωνικό ζήτημα που αφορά όλους μας», εξηγεί ο Βασίλης Παπαδόπουλος, κάτοικος Αφιδνών και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού. «Όταν τοποθέτησαν πλευρικά διόδια έξω από το χωριό μου στη Φθιώτιδα, αμέσως ξεσηκώθηκαν οι γεωργοί και οι ψαράδες που έχαναν ένα ολόκληρο μεροκάματο πηγαινοερχόμενοι από το χωριό τους στην Αταλάντη. Στη συνέχεια όλο το χωριό συμμετείχε στις διαμαρτυρίες και καταφέραμε σήμερα να μην πληρώνουμε τα πλευρικά αυτά διόδια, αλλά να αγωνιζόμαστε, ώστε να καταργηθούν και τα υπόλοιπα», επισημαίνει ο Αργύρης Αλεξίου, κάτοικος Φθιώτιδας και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού εναντίον των διοδίων. «Οργανώνουμε ήδη τις παρεμβάσεις με τη βοήθεια νομικών, ώστε να οξύνουμε την αντιπαράθεση και να ανοίξουμε το δημόσιο διάλογο για το ζήτημα των διοδίων», πρόσθεσε ο Νίκος Νούλας, μέλος της επιτροπής «Ακρίβεια-Στοπ» και του Πανελλαδικού Συντονιστικού.

ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕN ΛΟΓΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΙ'ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΦΥΤΕΨΕΙ ΔΙΟΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ...

Χαράς Χαρμπίδου
Από makthes.gr

Οι αποκριές στον Δήμο Γαλαξιδίου

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Απόκριες 2010
ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2010»
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ
13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Φωτιά με χορό στην κεντρική πλατεία Βουνιχώρας
Ώρα 19.00 Διοργάνωση: Τοπικό Διαμέρισμα Βουνιχώρας
Φωτιά με χορό, μεζέδες και κρασί στην Πλατεία Μάμα
Ώρα 19.30 Διοργάνωση: Δήμος Γαλαξιδίου
Αποκριάτικος χορός στο κατάστημα «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ»
Κων. Κατσικώστα στους Άγιους Πάντες Ώρα 21.00
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Πάντων
Χορός μεταμφιεσμένων στους δρόμους και στα καταστήματα Γαλαξιδίου
Ώρα 23.00 Διοργάνωση: Δήμος Γαλαξιδίου
Εκπλήξεις πολλές σας περιμένουν στα μαγαζιά του τόπου μας.

ΚΥΡΙΑΚΗ
14 ΦΕ ΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Παρέλαση μεταμφιεσμένων στον κεντρικό δρόμο ... Βουνιχώρας
Ώρα 11.00 π.μ. Διοργάνωση: Τοπικό Διαμέρισμα Βουνιχώρας
Αποκριάτικη εκδήλωση για τα παιδιά (κλόουν, φουσκωτά πάρκα κ.λ.π.) στην Πλατεία Μάμα στο Γαλαξίδι.
Ώρα 11.00 π.μ. Διοργάνωση: Δήμος Γαλαξιδίου
Φωτιά με χορό μεζέδες & κρασί στην Παραλία Αγίων Πάντων
Ώρα 19.00 Διοργάνωση: Τοπικό Διαμέρισμα Αγίων Πάντων
Παρέλαση αρμάτων στο Γαλαξίδι
Ώρα 22.30 Διοργάνωση: Νέοι Γαλαξιδίου
«ΣΤΗ ΝΤΙΣΚΟΤΕΚ ΤΗ ΠΑΛΙΑ ΝΤΙΣΚΟΤΕΚ»
Μουσικοχορευτικό δρώμενο στο ΚΙΟΣΚΙ Γαλαξιδίου
Ώρα 23.00 Διοργάνωση: Δήμος Γαλαξιδίου
ΚΑΘ. ΔΕΥΤΕΡΑ
15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Αλευρομουντζούρωμα
Ώρα 14.30 Διοργάνωση: Δήμος Γαλαξιδίου

ΔΗΜΟΣ ΙΤΕΑΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2010


Εμείς θα κάνουμε ένα μεγάλο πάρτι το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στις 11.00 στον μώλο με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, κλόουν, ζωγραφική προσώπου, δημιουργικό εργαστήρι και χιλιάδες μαγικές μπουρμπουλήθρες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εσείς φορέστε τα κουστούμια σας και ελάτε να παίξετε στο φουσκωτό, να ζωγραφίσετε και να φτιάξετε μάσκες, να χορέψετε και να τραγουδήσετε.
(Αν ο καιρός μας τα χαλάσει το πάρτι θα γίνει στο Κλειστό Γήπεδο)
Το υπόλοιπο πρόγραμμα
18.00 στην Πλατεία της Κίρρας : Γλέντι με εδέσματα κρασί μουσική και φωτιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κίρρας

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 18.00 στον Μώλο : Γλέντι με εδέσματα κρασί μουσική και φωτιά από το ΚΑΠΗ

Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ...
Το πρωί στον Μώλο : Κούλουμα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Δεσμός»
Απόγευμα στην Μαρίνα : Πέταγμα Χαρταετού

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΡΑΒΙΑΣ


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήμος Γραβιάς θα προσφέρει την παραδοσιακή φασολάδα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας στα Τοπικά Διαμερίσματα της Γραβιάς, της Μαριολάτας και των Καστελλίων.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις πλατείες των Τοπικών Διαμερισμάτων ενώ στη Γραβιά θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο χώρο του Δημαρχείου με ζωντανή δημοτική ορχήστρα.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11:30 π.μ.

Εσωτερική κ εξωτερική ιεραποστολή Ιτέας



Εδώ και 25 χρόνια λειτουργεί στην Ιτέα η εσωτερική κ εξωτερική ιεραποστολή.
Δραστηριότητες της ιεραποστολής είναι η βοήθεια σε άπορους συνανθρώπους μας.
Τη χρόνια που πέρασε στείλαμε εσωτερικά κ εξωτερικά περίπου 2 τόνους σε ρουχισμό,παπούτσια κ παιχνίδια
Στη Μαδαγασκάρη στείλαμε 200 σταυρούς για βαπτίσεις,στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα στείλαμε...
60 κιλά λάδι 2 χαρτοκιβώτια σχολικές τσάντες κ 10 κουτιά με ρούχα κ παιχνίδια.
Επίσης σε διάφορα ιδρύματα τρόφιμα κ γάλατα.
Η αποθήκη βρίσκετε στην οδό Σκαρίμπα 9 κ είναι ανοιχτά κάθε τρίτη από 1600-1800
Η πρόεδρος
Βασιλική Πολυζώη

Η ομιλία της Γαζή στο 14ο Συνέδριο της ΕΝΑΕ

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΓΑΖΗ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΣΤΟ 14ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους»

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Καλημέρα σας.

Αξίζουν μπράβο και στην Αυτοδιοίκηση και στην Κυβέρνηση, που σε μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή αποφασίσαμε να απαντήσουμε επιθετικά και δυναμικά, με μεταρρυθμίσεις που θα ... αλλάξουν τα δεδομένα, με μακρόπνοες πολιτικές και όχι με μιζέρια και με κοντόφθαλμα μέτρα.

Την κρίση, αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να την δούμε σαν πρόκληση και σαν ευκαιρία

Γιατί αυτό θέλει ο τόπος

Αυτό χρειάζεται η χώρα.

Γιατί τώρα ο κόσμος μας ακούει.

Γιατί ο μηδενισμός και η άρνηση είναι το σημερινό πρόσωπο της συντήρησης.

Γιατί μόνο σε περιόδους κρίσεις μπορούν να γίνουν ανατρεπτικές παρεμβάσεις, μεταρρυθμίσεις με προοπτική, που θα στοχεύουν στο σήμερα, στο αύριο, στο μέλλον.

Αυτή πρέπει να είναι η απάντησή μας στην κρίση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, όλοι μας έχουμε ζήσει και έχουμε διαγνώσει τον υπερσυγκεντρωτισμό του ελληνικού κράτους και μας έχει κουράσει και σαν αιρετούς και σαν πολίτες. Είναι χαρακτηριστικός ο ορισμός του Τζορτζ Σάμουελ: «Δημόσια Διοίκηση είναι εκείνη η Διοίκηση που έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση». Και φυσικά ο μόνος που δεν φταίει γι’ αυτό είναι ο δημόσιος υπάλληλος και πολίτης.

Φταίει το συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό σύστημα. Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτό όλοι μας έχουμε επισημάνει. Όλοι μας έχουμε πειστεί, ότι έκλεισε ο α’ κύκλος των μεταρρυθμίσεων, ένας πράγματι ιστορικός κύκλος.

Έχουμε πειστεί ότι οι θεσμοί έχουν βαλτώσει και ότι υπάρχει ανάγκη ενός νέου κύματος μεταρρυθμίσεων.

Οφείλουμε εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης να αναζητήσουμε τους νέους δρόμους, τα νέα οράματα, εάν πράγματι θέλουμε εμείς να είμαστε το ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, το αγωνιστικό « εγώ»της.

Η Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία μας, η χώρα είναι ώριμη για την μεταρρύθμιση.

Η αποκέντρωση είναι το ζητούμενο.

Ο κατάλληλος πολιτικός χρόνος είναι τώρα. Και ο κατάλληλος πολιτικός φορέας είναι μία Κυβέρνηση που διαχρονικά έχει ταυτιστεί με τις μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Οφείλουμε όμως συνάδελφοι, όλοι να έχουμε και « πολιτική και θεσμική μνήμη». Και δεν θέλω να μιλήσω τώρα για τη θεσμοθέτηση των 13 Περιφερειών και της Αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Πρέπει όμως να πούμε μερικά πράγματα καθαρά και ξάστερα, για όσα αρνητικά ακούστηκαν και μάλιστα τα επικαλέστηκε και ο πρώην Υπουργός, ο κ. Παυλόπουλος για τον «Καποδίστρια».

Το ισοζύγιο του «Καποδίστρια» είναι θετικό. Ήταν το πρώτο, το αποφασιστικό βήμα για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό και τη δομική αλλαγή της χώρας.

Όσοι ζήσαμε και επιτρέψτε μου να σας πω, ότι σαν Πρόεδρος ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Άμφισσας το έζησα εξαιρετικά έντονα εκείνη την εποχή το όλο ζήτημα, με εμπνευστή, αλλά και με το πείσμα του τότε Υπουργού Εσωτερικών του Αλέκου Παπαδόπουλου, προσπαθούσαμε να περάσουμε μία καινούργια αντίληψη, την αντίληψη της συνένωσης και κυριολεκτικά ματώσαμε.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά, όταν ονόμασα τις 100 και πλέον Κοινότητες στο Νομό Φωκίδας, « Κοινότητες του Αυγούστου», οι αντιδράσεις ξέφυγαν από τα συνήθη όρια ευπρεπείας. Η αντίδραση τότε, ήταν ισχυρή και έσπασε, ήταν μια επιχείρηση για τα δεδομένα της εποχής « σοκ και δέος». Τότε πολεμήσαμε αντιλήψεις και νοοτροπίες. Τότε είχαμε να κάνουμε με την ψυχή και το συναίσθημα. Τώρα έχουμε να κάνουμε με τη λογική και το μυαλό. Τότε ξεχερσώθηκε το χωράφι, τώρα εμείς το σπέρνουμε.

Η υποδομή για τον «Καλλικράτη» που όλοι τώρα θέλουμε να γίνει ,η συναίνεση που υπάρχει, οφείλεται στον «Καποδίστρια». Και μάλιστα μην ξεχνάτε ότι όποια προσπάθεια γίνεται στην εποχή μας είτε να συνενωθούν αστυνομικά τμήματα, είτε σχολεία κλπ. φέρει το όνομα «Καποδίστριας».

Εμείς αλλάξαμε το όνομα. Προσωπικά πιστεύω ότι η συνέχεια στις πολιτικές θα πρέπει να τροφοδοτείται και σημειολογικά.

Θα έρθω σε κάποιους προβληματισμούς που έχω και οφείλω να καταθέσω για το σχέδιο αυτό.

Με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, έγινε κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Θωρακίστηκε ο θεσμός. Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης πλέον δεν είναι τυπικός, είναι πολιτειακός, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας.

Το δε πολιτικό σύστημα πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία, το όλο σύστημα εκπροσώπησης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία και με τον τρόπο εκλογής και με τα επίπεδα, αλλά και το εύρος των αρμοδιοτήτων. Ο εκλογικός νόμος και ο «Καλλικράτης» έχουν άμεση σχέση, πρέπει να δένουν, πρέπει να κουμπώνουν.

Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

η αποκέντρωση δεν είναι απλά ένα διοικητικό μοντέλο. Είναι μια βαθιά πολιτική έννοια, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας. Είναι καθημερινή άσκηση δημοκρατίας.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματά στην παραχώρηση εξουσίας από το κεντρικό κράτος στην περιφέρεια και στο Δήμο. Πρέπει να διατρέχει το όλο, να καταλήγει στον τοπικό Σύμβουλο και να έχει « τελικό δικαιούχο» τον πολίτη.

Αρκετά πια στα δημαρχοκεντρικά και νομαρχοκεντρικά συστήματα. Είναι μια χρυσή ευκαιρία ουσιαστικών τομών. Θεσμικά να οχυρώσουμε τα πολυπρόσωπα όργανα με αρμοδιότητες, ώστε να αποφύγουμε την υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη, που εκ των πραγμάτων θα είναι πανίσχυρος.

Αναβάθμιση, λοιπόν, των συλλογικών οργάνων έναντι των μονοπρόσωπων. Ας αποφασίσουμε με γνώμονα το γενικό συμφέρον και το μέλλον του θεσμού ας βγάλουμε από το κάδρο αυτό, το πρόσωπό μας. Πρέπει να εμπεδώσουμε και να το πάρουμε απόφαση, ότι μέσα από εδώ απ’ όλους εμάς που βρισκόμαστε εδώ, Περιφερειάρχες θα είναι από κανένας έως 13.

Αυτό φυσικά ,η αναβάθμιση, έχει να κάνει και με τον τρόπο εκλογής των Περιφερειακών Συμβούλων. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι πρέπει να εκλέγονται από την Περιφέρεια και όχι από τους Νομούς, για να έχουμε ένα ισχυρό πολιτικά Συμβούλιο και να έχουν αναφορά στο ίδιο εκλογικό σώμα με τον Περιφερειάρχη και όχι σε μέρος του.

Μην συγκρίνουμε τις δικές μας εκλογές με τις βουλευτικές. Εκεί ο νομοθέτης έχει προβλέψει ασφαλιστικές δικλείδες, προτάσεις μομφής, άρση εμπιστοσύνης κλπ. Στην Αυτοδιοίκηση όμως όποιος εκλεγεί θα εκλεγεί για 4 χρόνια. Και σ’ αυτό μη μου πείτε ότι έχω διαφορά με το σύντροφο τον κ. Μίχα γιατί κι αυτός στην ουσία αυτό είπε, η διαφορά μας είναι στα τέσσερα χρόνια εφαρμογής.

Επιπροσθέτως για το κύρος του θεσμού, τα πρόσωπα που θα λάβουν μέρος θα πρέπει να έχουν γνώση των προβλημάτων της περιφέρειας, άποψη για την ανάπτυξή της και εμβέλεια πέρα από τα στενά όρια του Νομού. Εξάλλου δεν εκλέγονται σαν μονοπρόσωπα όργανα, αλλά σαν μέλη ενός συλλογικού οργάνου. Το χρήμα, το « πολιτικό χρήμα» εννοώ, θα ξοδευτεί για το συνδυασμό και όχι για τα πρόσωπα. Και υπάρχουν λύσεις. Σοβαρός έλεγχος των εκλογικών δαπανών, περιορισμός εμφανίσεων στα Μέσα Ενημέρωσης κλπ.

Εξαίρεση μπορεί να υπάρξει για τις δύο μεγάλες Περιφέρειες, Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, και φυσικά τα νησιά με την ιδιαιτερότητά τους, που τα μεγέθη τους ξεπερνούν τα συνήθη. Ο πληθυσμός των περισσότερων Περιφερειών κυμαίνεται 170.000 περίπου στα Ιόνια, έως 740.000 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δηλαδή όσο ο πληθυσμός κάποιων μεγάλων Δήμων, δεν έχουμε τίποτα τεράστιες περιφέρειες για να μας φοβίζει.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι η εκλογή σε τοπικό, σε μικρότερο γεωγραφικό μέγεθος έχει μεγαλύτερους κινδύνους συναλλαγής και εξάρτησης. Τον κίνδυνο αυτό διαισθάνθηκες και η ΚΕΔΚΕ και στο ψήφισμα του συνεδρίου της ζητάει, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να ψηφίζονται από το σύνολο των ψηφοφόρων του Δήμου, που για να ερμηνεύσουμε, πολλοί Δήμοι, το επαναλαμβάνω, είναι πολύ μεγαλύτεροι απ’ αυτές που λέμε εμείς περιφέρειες. Οι περιφέρειες και οι δήμοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν ομοσπονδίες. Ο νέος θεσμός πρέπει να είναι και νέος και θεσμός.

Και έρχομαι κ. Πρόεδρε, σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ειδικά για τους μικρούς νομούς θέμα. Εκτός από την εγγυημένη εκπροσώπηση των Νομών να μπουν και δύο άλλες προϋποθέσεις: Ότι κανένας Νομός δεν μπορεί να έχει μόνος του την πλειοψηφία και ότι οι μικροί Νομοί πρέπει να έχουν ένα bonus, το +1, για να μην συνθλίβονται από τους μεγάλους Νομούς.

Άρρηκτα δεμένο με τα παραπάνω, είναι και το πολύ σημαντικό ζήτημα της απόκτησης περιφερειακής συνείδησης και αντίληψης και μάλιστα στα νηπιακά βήματα αυτού του θεσμού. Πώς αλήθεια ο πολίτης θα αισθανθεί ότι κάτι άλλαξε; Πώς θα αισθανθεί πολίτης της περιφέρειας αν συνεχίσει να ψηφίζει « νομαρχιακούς συμβούλους», αν εκλέξει επικεφαλής πάλι το «Νομάρχη» έναν από τους υποψηφίους, με τη μόνη διαφορά ότι δεν θα είναι εξ αρχής γνωστό σ’ αυτόν; Ποια θα είναι η αλλαγή;

Ο δημόσιος διάλογος, η διαβούλευση έφερε στο φως ερωτήματα που νομίζαμε ότι είχαν απαντηθεί. Εξάλλου η μεταρρύθμιση είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για να το αφήσουμε μόνο στα χέρια των τεχνοκρατών. Οι απόψεις, τα ερωτηματικά και οι απαντήσεις σ’ αυτά τα τεχνικά, που είναι όμως και βαθιά πολιτικά ζητήματα εχουν και υπέρ και κατά.

Ας τα ξανά ζυγιάσουμε, γιατί στους συναδέλφους μας συζητιούνται έντονα θέματα, όπως, αφού οι Νομαρχίες θα είναι αποκεντρωμένα διοικητικά διαμερίσματα, γιατί θα πρέπει να έχουν επικεφαλής αιρετό και όχι υψηλόβαθμο και αυξημένου κύρους Διοικητικό Προϊστάμενο;

Μήπως μ’ αυτή τη διάταξη και οι αιρετοί θα απελευθερωθούν από τον άχαρο ρόλο της Διοίκησης και θα ασχοληθούν με τις κατ’ εξοχήν πολιτικές που έχουν να κάνουν με τις θεματικές αρμοδιότητες. Συγχρόνως αποτρέπεται και η σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ χωρικών και τοπικών Περιφερειαρχών, κάτι που αν ισχύσει θα ταλανίσει το σύστημα.

Αν όμως θέλουμε να έχουν οι Νομαρχίες πολιτικό στίγμα, να είναι εκλεγμένος επικεφαλής, γιατί τότε δεν θα πρέπει να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Υπερνομαρχίας, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει τον επικεφαλής; Στο δε επιχείρημα της αποτυχίας του μοντέλου απαντούν. ‘ Τα προβλήματα της Υπερνομαρχίας δεν έχουν να κάνουν με τον τρόπο εκλογής, έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες και τους πόρους».

Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία τα βάζω στα πλαίσια της διαβούλευσης, Ο Υπουργός μας είπε, ότι μας θέλει συνδιαμορφωτές. Είναι προβλήματα που μας έχουν απασχολήσει και έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Δεν μπορεί όταν όμως τίθενται από τους συναδέλφους μας, να τα απορρίψουμε χωρίς βάσανο.

Άλλα ανοιχτά θέματα είναι:

Ο θεσμός του Συνηγόρου. Ο Συνήγορος δεν μπορεί να είναι ούτε αιρετός, ούτε διοριζόμενος από το Συμβούλιο, θα έχουμε αποκλίνουσες λειτουργίες. Είναι προτιμότερο να είναι αποκεντρωμένη βαθμίδα του Συνηγόρου του Πολίτη που και το θεσμό θα ενδυναμώσει και αξιοπιστία θα παράγει και πρακτικά αποτελέσματα.

Η λειτουργία του Συμβουλίου να αποκτήσει χαρακτηριστικά λειτουργίας Κοινοβουλίου με ερωτήσεις, επερωτήσεις.

Να ληφθεί υπόψη ότι ο πληθυσμός κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι ψηφιακά αναλφάβητος και επομένως θα πρέπει για την ενημέρωση, εξυπηρέτηση του πολίτη να προβλεφθούν και συμβατικοί τρόποι.

Τα προβλεπόμενα μέτρα διαφάνειας είναι στη σωστή κατεύθυνση, στόχος μας όμως είναι να ισχυροποιηθούν περισσότερο με τη διαδικασία των εσωτερικών ελέγχων.

Τέλος θα πρέπει να εκπονηθούν, εάν την 1η Ιανουαρίου του 2011 θέλουμε να είμαστε συνεπείς και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, θα πρέπει να εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την μεταρρύθμιση που θα το προκηρύξει το Υπουργείο Εσωτερικών, 13 Περιφερειακά Σχέδια για τις 13 Περιφέρειες Επιχειρησιακά που θα προκηρυχθούν από τις τωρινές Περιφερειακές Διοικήσεις και είναι απαραίτητο και ένα επιχειρησιακό σχέδιο ανά Δήμο που μπορεί να προκηρυχθεί από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες.

Μην ξεχάσουμε επίσης κ. Πρόεδρε, την ΕΝΑΕ σαν υπηρεσία. Το πώς οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν και τι μορφή θα έχει πλέον η καινούργια ΕΝΑΕ.

Τη συγκεκριμενοποίηση των συμμετεχόντων στο Συμβούλιο Διαβούλευσης για να μην μπορεί ο κάθε Περιφερειάρχης να επιλέγει όποιους του αρέσει σαν συμμετέχοντες.

Στην πορεία αυτή πιστεύω, ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι συνεχώς τροφοδοτούμενη διαδικασία

Το σύστημα να είναι απλό, λιτό και αποτελεσματικό.

Σχηματικά ¨

Κράτος επιτελικό,

Ανάπτυξη στην περιφέρεια,

Υπηρεσίες στο Δήμο.

Όχι πολλές βαθμίδες

Υπηρεσίες μιας στάσης για τον πολίτη.

Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους Δήμους σταδιακά για να μπορέσουν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες.

Τέλος το συνέδριό μας θα πρέπει να είναι όχι το τελευταίο, το προ τελευταίο, γιατί όταν η νομοθετική πρωτοβουλία πάρει τη μορφή σχεδίου νόμου θα πρέπει να γίνει έκτακτο συνέδριο για να πάρουμε στις οριστικές μας αποφάσεις.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι , από το χώρο της Αυτοδιοίκησης ποτέ δεν έλειψαν οι αγωνιστικές περγαμηνές, ήρθε τώρα το πλήρωμα του χρόνου οι αγώνες αυτοί να διοχετευτούν τη λεωφόρο της ανάπτυξης της χώρας.

Τα προβλήματα που έχει η χώρα μας, τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης λύνονται μόνο με μία μέθοδο, με περισσότερη Αυτοδιοίκηση. Ευχαριστώ.

Φονική έκρηξη σε εργοστάσιο ενέργειας

Ατύχημα σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας απο φυσικό αέριο στην Αμερική.
Σαν και αυτα τα εργοστάσια δηλαδη που φτιάχνουν στην Αντίκυρα δηλαδή.

Tρόμος και χάος επικράτησε χθες στο Kονέκτικατ των HΠA, μετά από μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα υπό κατασκευή εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, το οποίο χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη το φυσικό αέριο....

Tρόμος και χάος επικράτησε χθες στο Kονέκτικατ των HΠA, μετά από μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα υπό κατασκευή εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, το οποίο χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη το φυσικό αέριο.

Aπό την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε στη διάρκεια των δοκιμών και έγινε αισθητή δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, προκλήθηκαν ανθρώπινες απώλειες, καθώς και σημαντικές υλικές καταστροφές.

Eπισήμως, μέχρι αργά χθες βράδυ, δύο τουλάχιστον άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και εκατό είχαν τραυματιστεί, εκ των οποίων κάποιοι σοβαρά. Ωστόσο, ορισμένες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Eιδήσεων, έκαναν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, που ενδέχεται να φτάνει τους 50.

Από imerisia.gr

Η εξάπλωση των Αρκούδων στην Ελλάδα

προέρχεται από :ΑΡΚΟΥΔΑ

Δημοσιεύουμε επίσημους χάρτες που αφορούν την εξάπλωση της Καφέ Αρκούδας στην Χώρα μας! Οι χάρτες αυτοί - που βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες και έγκυρα στοιχεία- φανερώνουν αυτό που εμείς φωνάζουμε εδώ και χρόνια!
Η περιοχή της Ορεινής Ναυπακτίας (και η ... Φωκίδα μέχρι την κόρυφή της Γκιώνας) αποτελεί τον Νοτιότερο βιότοπο της Αρκούδας στην Ευρώπη!

Πλέον η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος οφείλει να πάρει άμεσα μία θέση:
Θα παραδώσει τα Κραβαρίτικα Βουνά στις μπουλντόζες της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ και της ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ. ή θα συνταχθεί μαζί μας για την Προστασία των Παρθένων Βουνών μας και της Άγριας Ζωής τους;
προέρχεται από: Bear Online Information System for Europe
Από konstantinosdavanelos.blogspot.com