Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Νέα απο το Κάμπιγκ για την Γκιώνα

Από gionaoros.wordpress.com


Μια χαρά τα πήγαμε… αύριο θα ανεβάσουμε και φωτό

το Σάββατο πρέπει να είμαστε γύρω στους 100 ενώ υπήρξε ενδιαφέρον και από τους χωριανούς που τους συγκίνησε έντονα το “συλλογικό ξεμπάζωμα” του καμένου σπιτιού που έγινε το Σάββατο το απόγευμα όπως και η προβολή του σχετικού ντοκιμαντέρ “Το Κυνήγι του Θησαυρού”.
Η ευρύτερη περιοχή ... γέμισε συνθήματα, πανό αφίσες και μοιράστηκαν κείμενα κατά της καταστροφής των βουνών και της τρομοκρατίας σε όσους αντιστέκονται.


Ρεβυθαδα κριθαράκι με μοσχάρι και καμπινκ παιδιών απο την αθηνα για τα μεταλλεία.
Από www.katafygio-oiti.gr

Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Το παρασκήνιο της μεταπολίτευσης

Από TVXS


Στις 23 Ιουλίου 1974, μετά το πραξικόπημα ανατροπής του Μακαρίου και την εισβολή στην Κύπρο, η χούντα καταρρέει. Έχοντας οδηγήσει την Ελλάδα σε αδιέξοδο, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων παραδίδουν την εξουσία στους πολιτικούς.
Παρακολουθήστε το αφιέρωμα του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα
....

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

Η Κατάρρευση

Τον Απρίλη του 1969, οι Συνταγματάρχες οργανώνουν στο Στάδιο τη γιορτή νεολαίας για τα δίχρονα του καθεστώτος, που καταλήγει σε αυθόρμητο και παρατεταμένο γιουχάισμα του Παπαδόπουλου από χιλιάδες μαθητές. Μια νέα γενιά ορθώνει το ανάστημα της απέναντι στη δικτατορία. Ο Νικήτας Λιοναράκης και ο Παναγιώτης Κανελλάκης μαζεύουν για λογαριασμό της ΕΚΙΝ υπογραφές για να γίνουν εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους. Oι πρώτες φοιτητικές κινητοποιήσεις αρχίζουν.

Στο Ναυτικό ετοιμάζουν από καιρό σχέδιο κατάληψης της Σύρου. Ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας έρχεται σε επαφή με τον Ευάγγελο Αβέρωφ και ζητά την στήριξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το άρθρο του Καραμανλή στη "Βραδυνή", τον Απρίλη του 1973 θα δώσει το πράσινο φως για το κίνημα του ναυτικού. Το κίνημα θα εκδηλωνόταν στις πρώτες ώρες της 23ης Μαΐου, το σχέδιο όμως θα προδοθεί και οι αξιωματικοί συλλαμβάνονται. Ο Νίκος Παππάς, κυβερνήτης του πολεμικού πλοίου "Βέλος" παίρνει την απόφαση να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ και να καταπλεύσει στο Φιουμιντσίνο της Ιταλίας, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η ανταρσία του Βέλους ανατρέπει την πεποίθηση ότι οι συνταγματάρχες ελέγχουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Παπαδόπουλος προχωρά σε δημοψήφισμα, και αναθέτει στο Σπύρο Μαρκεζίνη τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα διεξάγει εκλογές το Φεβρουάριο του 74. Ο Ιωαννίδης διαφωνεί. Ο Σπύρος Νικολάου, νομικός σύμβουλος του Γεώργιου Παπαδόπουλου θα εγκρίνει τον Οκτώβρη του 1973 διάταγμα για την απόταξη του Ταξίαρχου Ιωαννίδη, το διάταγμα όμως δε θα δημοσιευτεί ποτέ στην εφημερίδα της Κυβέρνησης. Ο Δημήτρης Ιωαννίδης θα ανατρέψει τελικά τον Παπαδόπουλο στις 25 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου, διαδέχεται η πρώτη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου. Ο Σπύρος Νικολάου φέρνει σε επαφή τον Φαίδωνα Γκιζίκη με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Στις 23 Ιουλίου ο Φαίδων Γκιζίκης καλεί στη βουλή τους πολιτικούς αρχηγούς, στον εθνικό κήπο όμως παραφυλάει μια ομάδα καταδρομών...