Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από σήμερα

Με κυλιόμενες 24ωρες απεργίες από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη απαντά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα την ένταξη του ασφαλιστικού τους ταμείου στο ΙΚΑ.
Η διοίκηση της ΔΕΗ απηύθυνε έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής (από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00 μετά το μεσημέρι και από τις 18.30 το απόγευμα έως τις 21.30 το βράδυ), προαναγγέλλοντας πιθανές εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος.

Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι: ...

- Λόγω της απεργίας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας έξι μεγάλες και μικρές θερμοηλεκτρικές Μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 1.250 MW.

- Πέραν αυτών, όπως αναφέρθηκε στο δελτίο τύπου, την Κυριακή, τρεις θερμοηλεκτρικές μονάδες συνολικής ισχύος 900 MW βρίσκονται εκτός λειτουργίας από τον περασμένο μήνα λόγω εκτέλεσης εργασιών προγραμματισμένης συντήρησης.

- Παρά το γεγονός ότι τα ορυχεία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους λόγω της απεργίας, οι λειτουργούντες σταθμοί παραγωγής τροφοδοτούνται ομαλά από τα υφιστάμενα αποθέματα λιγνίτη.

- Μέχρι τώρα (σ.σ. το μεσημέρι της Δευτέρας) δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα από πλευράς δικτύων υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης και σε κανένα σημείο της χώρας δεν πραγματοποιούνται περικοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι μονάδες οι οποίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, είναι: στον ΑΗΣ Αμυνταίου η Νο2, ισχύος 300MW, στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας η Νο 2, ισχύος 125MW, στον ΑΗΣ Καρδιάς η Νο3, ισχύος 300MW, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου η Νο2, ισχύος 300MW, στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης η Νο1, ισχύος 125MW, στον ΑΗΣ Λαυρίου η Νο 1, ισχύος 150MW και στον ΑΗΣ Μελίτης μείωση Φορτίων 25%.

Επίσης εκτός συστήματος βρίσκονται από βλάβες ή προγραμματισμένη συντήρηση η Μονάδα Νο 4 στον ΑΗΣ Καρδιάς, ισχύος 330MW, και η Μονάδα Νο 4 στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ισχύος 300 MW.

«Ξεκινάμε έναν από τους μεγαλύτερους αγώνες στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος της ΔΕΗ. Στόχος μας δεν είναι να σας δημιουργήσουμε το παραμικρό πρόβλημα, αλλά να υπερασπιστούμε τα χαμηλά τιμολόγια της ΔΕΗ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της» δήλωσε στα Νέα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν.Φωτόπουλος. «Να υπερασπιστούμε τον ασφαλιστικό μας φορέα, τον οποίο με τις προτάσεις τους μεθοδεύουν να διαλύσουν καταληστεύοντας μας τα 11,8 δισ. της περιουσίας μας» προσέθεσε.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία αγγίζουν το 100% σε όλους τους εργασιακούς χώρους.


Από in.gr

Η κυβέρνηση έκοψε την ανάσα των εργαζόμενων για να δώσει ανάσα στις τράπεζες

Ανάσα ρευστότητας 16 δισ.
Ενεργοποιείται πάλι το πακέτο κρατικής βοήθειας προς τις τράπεζες

Ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, ανοίγοντας και πάλι- με το αζημίωτο για το Δημόσιο - το πακέτο κρατικής βοήθειας των 28 δισ. ευρώ.

Λίγους μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε δοθεί (έως 31-12-2009) για τη χρήση των κρατικών ενισχύσεων από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και ενώ οι τράπεζες αρχικά γύρισαν την πλάτη σε κεφαλαιακές ενισχύσεις πάνω από 16 δισ. ευρώ (από τα 28 δισ. ευρώ χρησιμοποίησαν μόλις τα 11,3 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση αποφασίζει να ανοίξει εκ νέου το πακέτο προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών που είναι το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα γι΄ αυτές και να περιοριστεί έτσι η έκταση της οικονομικής ασφυξίας της αγοράς.

«Η δημοσιονομική κρίση έχει αγγίξει και το τραπεζικό σύστημα με πιέσεις στον δανεισμό τους», ... λέει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης που προωθεί στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα επεκτείνεται η ισχύς του πακέτου των 28 δισ. ευρώ έως τις 30 Ιουνίου 2010.

Ασφυκτικές πιέσεις
Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση έχει γίνει σχεδόν οριακή για τις ελληνικές τράπεζες. Η διατραπεζική αγορά πρακτικά είναι κλειστή για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, καθώς το κόστος δανεισμού τους είναι απαγορευτικό (όταν το Δημόσιο δανείζεται με 6,3%, οι τράπεζες αναγκαστικά δανείζονται ακόμα ακριβότερα, αφού το Δημόσιο σε κάθε χώρα θεωρείται ο «ασφαλέστερος» εκδότης χρέους), ενώ προβλήματα υπάρχουν και στην αγορά των ρέπος, όπου οι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου έφτασαν σε ορισμένες περιπτώσεις να μη γίνονται αποδεκτοί ως ενέχυρο δανεισμού. Έτσι, μοναδικές πηγές δανεισμού είναι οι εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών από τις ίδιες τις τράπεζες και η προσφυγή στις δημοπρασίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου ακόμα τουλάχιστον τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά, ενώ η δεδομένη συγκυρία προφανώς δεν προσφέρεται για άντληση ρευστότητας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, οι ελληνικές τράπεζες από τη μία προχώρησαν ήδη σε αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών και από την άλλη, πρακτικά έχουν «κόψει» σε πολλές περιπτώσεις τη χορήγηση νέων δανείων. Η κατάσταση αυτή, αν δεν εκτονωθούν άμεσα οι πιέσεις στα spreads των ελληνικών ομολόγων (στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου δηλαδή), εγκυμονεί ουσιαστικούς κινδύνους, τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για το μέγεθος της ύφεσης στην οποία θα βυθιστεί η οικονομία καθώς στο σκηνικό λιτότητας έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη δανεικών για επενδύσεις και κατανάλωση.

Έρχεται νομοσχέδιο
Για την εκτόνωση μέρους των πιέσεων που δέχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπαίνουν αυτές τις ημέρες οι τελευταίες πινελιές σε νομοσχέδιο για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών στο οποίο θα ενσωματωθούν και οι διατάξεις για την ενίσχυση των τραπεζών. Σχεδιασμός για ανακατανομή του πακέτου των 28 δισ. ευρώ δεν φαίνεται να υπάρχει. Το πακέτο θα παραμείνει ως έχει, δίνοντας εγγυήσεις 15 δισ. ευρώ (έχουν ήδη αντληθεί 3 δισ. ευρώ), ειδικά ομόλογα 8 δισ. ευρώ (έχουν ήδη αντληθεί 4,671 δισ. ευρώ) και ενισχύσεις 5 δισ. ευρώ από την έκδοση προνομιούχων μετοχών από τις τράπεζες τις οποίες αγοράζει το Ελληνικό Δημόσιο (έχει ήδη αγοράσει 3,768 δισ. ευρώ). Για τις εγγυήσεις και τα ομόλογα που δίνονται στις τράπεζες, ο νόμος προβλέπει προμήθειες υπέρ του Δημοσίου, ενώ για τις προνομιούχες μετοχές προβλέπεται απόδοση 10% για το Δημόσιο (τα 3,768 δισ. ευρώ θα αποδώσουν 376,8 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο). Με τις νέες διατάξεις, οι αποδόσεις των προνομιούχων μετοχών προβλέπεται να αυξηθούν από το 10% ενδεχομένως στο 12% ή και παραπάνω (δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το ποσοστό), ώστε το κόστος να δράσει αποτρεπτικά για τις τράπεζες και «να μην καθήσουν στο πακέτο επί μακρόν», όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Μέρισμα ούτε για το 2009
Με ειδική διάταξη του νομοσχεδίου για την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών και την ενίσχυση των τραπεζών θα απαγορεύεται η διανομή μερισμάτων και για τη χρήση του 2009 σε όσες τράπεζες έχουν κάνει χρήση του πακέτου, γεγονός που σημαίνει ότι ούτε φέτος θα έχουν το δικαίωμα να διανείμουν μερίσματα.
Από Τα Νέα

Έκθεση καλλιτεχνών από την Άμφισσα


Η «Πρωτοβουλία Φωκίδα»
στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικαστικοί Καλλιτέχνες Φωκίδας» οργανώνει την πρώτη ενότητα παρουσιάσεων με τίτλο «Χειρωνακτήματα».
Πέντε καλλιτέχνες από την Άμφισσα, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, καταθέτουν και προσδιορίζουν τα πλεονεκτήματα της εικαστικής τους πράξης. Τα «Χειρωνακτήματα», έργα μικρών διαστάσεων, καταγράφουν το προσωπικό στίγμα των καλλιτεχνών, προβάλλοντας με πυκνά και ώριμα πλαστικά στοιχεία τούς προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους.
Μέσα λοιπόν από το πρόγραμμα των εκθέσεων θα επιχειρηθεί η προσέγγιση του καλλιτεχνικού έργου με το πλατύτερο κοινό για την εξοικείωση και την βαθύτερη κατανόηση της τέχνης.¨ Στις 24 Μαρτίου 2010 και ώρα 20:00 σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της πρώτης ενότητας παρουσιάσεων.
Ο πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας Φωκίδα» Α. Μανανάς Δήμαρχος Γραβιάς

Μερικά έργα των καλλιτεχνών:...
τις φωτογραφίες τις έχει τραβήξει ο Γιάννης ο Κουλελής

Βαρώτση Μαρία


Μητσομπόνος ΠαναγιώτηςΈργα των άλλων τριών Καλλιτεχνών θα αναρτήσουμε σε επόμενη ανάρτηση

Έκθεση χαλκογραφίας στην Ναύπακτο

Έκθεση χαλκογραφίας του Ιωάννη Κούτρα
θα πραγματοποιηθεί στην Ναύπακτο
από το Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010 στις 8:00 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2010.
στην αίθουσα εκθέσεων Ναυπακτία
στο Λιμάνι της Ναυπάκτου

ΘΑ ΧΑΡΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΥΡΕΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ...ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ!!!!

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
!!!!ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΚΟ ΞΥΛΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ (ΠΙΝΑΚΑΣ... ΚΛΑΔΑΚΙ ΧΑΛΚΟΥ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΟΥΣΑΜΑ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ.. .halkografieskj@yahoo.gr

H ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΔΟΒΟΥΝΙ Α.Β.Ε.Ε." ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ!

ΓιδοβούνιΝα γιατί το Γιδοβούνι το Βαρδουσίων ονομάστηκε έτσι!

Και καλά η εταιρεία "ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΔΟΒΟΥΝΙ Α.Β.Ε.Ε." ενδιαφέρεται μόνο για τα "κέρδη" της, και μπροστά στα κέρδη της το "Μέγιστον Όρος" των αρχαίων μας προγόνων, δεν είναι παρά ένα ακόμη βουνό για να εγκαταστήσει τις Ανεμογεννήτριές της (διαβάστε εδώ: ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ!)!
Τα συμφέροντα των Μεγαλοεργολάβων δεν ενδιαφέρονται για αγριοκάτσικα, γυπαετούς, λύκους και αρκούδες! Για τους Μεγαλοεργολάβους δεν έχουν καμία αξία τα έλατα, οι οξυές και τα Lilium chalcedonicum ( ανάθεμα κι αν ξέρουν οι εργολάβοι τα Lilium chalcedonicum)! Οι Μεγαλοεργολάβοι και οι Εταιρείες τους ενδιαφέρονται για τα κέρδη τους και μόνον γι' αυτά- και δεν θα περιμέναμε τίποτε... διαφορετικό από αυτούς! Για αυτό και επειδή την εν λόγω εταιρεία την ενδιαφέρει μόνο η Μεγιστοποίηση των Κερδών της δεν αποτελεί έκπληξη το να θέλει να εγκαταστήσει ένα γιγαντιαίο αιολικό πάρκο (ισχύος 39,2 ΜW) στο Μέγιστον Όρος!
Ούτε αποτελεί έκπληξη η στάση των Πολιτικών μας Αρχόντων... Όταν πριν από μήνες προβλέπαμε : ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ; ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ! εμείς τουλάχιστον ξέραμε ότι θα επαληθευθούμε! Μήπως περίμενε κανείς από την κα. Τίνα Μπιρμπίλη και τον κ. Θάνο Μωρα'ί'τη να πράξουν κάτι διαφορετικό από αυτό που τους επιτάσουν αυτοί που πραγματικά κυβερνούν το Τόπο; (βλέπε και εδώ: Η Υπουργός κα Μπιρμπίλη και η εταιρεία ΤΕΡΝΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ... )! Γιατί έτσι και αλλιώς στην Ελλάδα - κατεξοχήν χώρα της διαπλοκής- είναι πλέον αποδεδειγμένο και αυτονόητο το τίνος συμφέροντα εξυπηρετούν οι πολιτικοί μας Ταρτούφοι! Δεν περιμέναμε να αλλάξουν και δεν περιμένουμε πως θα αλλάξουν, αν δεν αλλάξουμε πρώτα από όλα εμείς σαν λαός -που σε τελική ανάλυση και τους εκλέγουμε! Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι "οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν"!
Ούτε για μας αποτελεί έκπληξη που η πλειοψηφία του Λαού μας μοιρολατρικά αποδέχεται την καταστροφή των τελευταίων παρθένων βουνών του τόπου μας! Εδώ πλέον αποδέχεται άλλα κι άλλα, που την θίγουν πιο άμεσα- που χρόνος και σκέψη σε περίοδο οικονομικής κρίσης για τα Lilium chalcedonicum (ανάθεμα και πόσοι ξέρουν τα Lilium chalcedonicum;)! Πόσο μάλιστα όταν η πλειοψηφία του Λαού μας καθημερινά βομβαρδίζεται από την "προπαγάνδα" των πληρώμενων γραφίδων περί της αναγκαίοτητας να υπάρξουν επενδύσεις στην χώρα μας -με όποιο κόστος, πόσο μάλλον αν το κόστος αυτό αφορά τα Lilium chalcedonicum!
Αυτό που μας θλίβει είναι η νεκρική σιωπή που καλύπτει όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της Χώρας μας- αυτούς που ξέρουν τα Lilium chalcedonicum! Και είναι πραγματικά έκπληξη για μάς, που όσοι έχουν ανέβει στα Βαρδούσια - και είναι πολλοί αυτοί, που να πάρει και να σηκώσει -δεν εξεγείρονται!
Σε περιόδους που το κοινωνικό "ρεύμα" μας οδηγεί προς τα πίσω, που συνολικά η κοινωνία μας τελματώνει στην λογική του εφικτού- πρέπει κάποιοι να δείξουν τον δρόμο προς τα εμπρός! Κάποιοι πρέπει να μιλήσουν για το δίκαιο και το σωστό- και όχι απλά για το εφικτό! Γιατί για να γίνει το Δίκαιο κάποια στιγμή και Εφικτό, πρέπει όταν αυτό φαντάζει ανέφικτο να υπάρξουν και κάποιοι που θα το υποστηρίξουν και θα το προπαγανδίσουν!
Δεν ξέρoυμε αν ο αγώνας για την ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΟΞΥΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΙΤΙΚΩΝ ΒΟΥΝΩΝ" θα δικαιωθεί ποτέ, αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι είναι ένας δίκαιος αγώνας! Αυτό που σήμερα φαντάζει ανέφικτο δεν σημαίνει πως δεν είναι και σωστό! Και κάθε δίκαιος αγώνας είναι και ωραίος αγώνας!
Όσοι λοιπόν ξέρετε τα Lilium chalcedonicum και όσοι δεν τα ξέρετε και θέλετε να τα μάθετε και ταυτόχρονα θέλετε να δώσετε την ευκαιρία και στα παιδιά σας να μπορέσουν να τα γνωρίσουν , αντισταθείτε στην εταιρεία "ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΔΟΒΟΥΝΙ Α.Β.Ε.Ε." και σε ότι αυτή πρεσβεύει! Αντισταθείτε στους Πολιτικούς Ταρτούφους που ακόμη και την Εκτροπή του Αχελώου παρουσιάζουν ως Περιβαλλοντικό Έργο! Αντισταθείτε στις σειρήνες που θέλουν "ανάπτυξη" στον Τόπο μας! Είδαμε την ανάπτυξη που έφεραν στις Πόλεις και στα Νησιά μας: Ας αφήσουν τα βουνά μας ήσυχα!


Lilium chalcedonicum.


ΥΓ1) Και επειδή εμείς κουραστήκαμε να προσπαθούμε να αποδυκνείουμε κάθε φορά τα «αυταπόδεικτα», γι’ αυτό και δεν θα υποβάλλουμε καμία ένσταση ούτε θα προσφύγουμε στους «αρμόδιους» φορείς για να ακυρωθεί το Περιβαλλοντικό αυτό Έγκλημα στα Βαρδούσια! Η μόνη ενέργειά μας θα είναι να αναρτήσουμε «μαρμάρινη πλάκα» στην Κορυφή του Κόρακα με τα Ονόματα των Μετόχων της εν λόγω εταιρείας, έτσι ώστε όλες οι επόμενες γενιές να ξέρουν ποιοί ήταν οι φυσικοι αυτουργοί αυτού του Εγκλήματος! Και μαζί θα συμπεριλάβουμε και τα ονόματα των Πολιτικών μας Αρχόντων και των Κρατικών Λειτουργών που αδειοδοτώντας την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Βαρδούσια, συμπεριφέρθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί στο Έγκλημα! Αν όλοι αυτοί πιστεύουν ότι το δίκαιο είναι στην δική τους μεριά δεν θα αρνηθούν την «Τιμή» που θα τους κάνουμε! Γιατί από την πλευρά μας θα δράσουμε έτσι; Είναι απλό, γιατί στην δική μας λογική «το Χρήμα είναι πρόσκαιρο σε αντίθεση με την Χλεύη της Ιστορίας»!

ΥΓ2) Απευθύνουμε μια τελευταία έκκληση στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Θάνο Μωραΐτη: ξέρουμε ότι η πολιτική που πρεσβεύετε δεν θα μπορούσε ποτέ να υποστηρίξει την ίδρυση Εθνικού Φυσικού Πάρκου στα Βαρδούσια και ότι ούτε έχετε δεί ποτέ ούτε σας ενδιαφέρει να μάθετε τι είναι τα Lilium chalcedonicum! Παρόλα αυτά και επειδή πριν λίγες μόνο μέρες «κομπάζατε» για την υπογραφή από την χώρα μας και την κύρωση από την Βουλή της περίφημης «Σύμβασης της Φλωρεντίας» ( Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου! ), σας καλούμε τουλάχιστον να τιμήσετε την υπογραφή σας, και αφού δείτε την παρακάτω φωτογραφία να Προστατέψετε Άμεσα την Αισθητική Αξία του Φυσικού Τοπίου των Βαρδουσίων!

Βαρδούσια το «Μέγιστον όρος» των Αρχαίων!


Από konstantinosdavanelos.blogspot.com/

Πάρτυ Καστελλιωτών

Πάρτυ Καστελλιωτών στις 18/03/2010!

Το νέο πάρτυ των Καστελλιωτών, έρχεται!

Πέμπτη, 18 Μαρτίου, ώρα 9μμ στο μπαρ Tesera, Κολοκοτρώνη 25 (Στοά Πραξιτέλους), πίσω από την Παλιά Βουλή –άγαλμα Κολοκοτρώνη.Ελάτε να γνωριστούμε!

Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια»

Συνέντευξη του Δημάρχου Βαρδουσίων για τον Καλλικράτη…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ
ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Ο Δήμος Βαρδουσίων είναι ένας από τους ορεινούς Δήμους που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομών αν και το μεγαλύτερο πρόβλημά του είναι το πληθυσμιακό ζήτημα.

Ο Δήμαρχος Βαρδουσίων Βασίλης Νικολέτος είναι ένας από τους ελάχιστους τοπικούς άρχοντες που εκφράστηκαν αρνητικά για τις θεσμικές αλλαγές προβληματιζόμενος τόσο ως προς την συνέχεια της στήριξης στην Ελληνική ύπαιθρο όσο και ως προς την λειτουργικότητα των θεσμών σε ολιγάριθμες κοινότητες των οποίων η ύπαρξη πλέον με τις νέες αλλαγές του Καλλικράτη αμφισβητείται.

Κύριε Δήμαρχε, βρισκόμαστε στην καρδιά ενός δύσκολου χειμώνα με έντονα καιρικά φαινόμενα. Ποια είναι τα προβλήματά που αντιμετωπίζετε αυτή την περίοδο ως ορεινός Καποδιστριακός Δήμος;

Τα προβλήματα της περιοχής μας είναι και πολλά και δύσκολα. Στην ερώτησή σας το πρώτο που μπορώ να απαντήσω είναι πρωτίστως η πληθυσμιακή φτώχεια αλλά από πλευράς υποδομών είναι η έλλειψη οδικών αξόνων. Τα επαρχιακά και ορεινά δίκτυα είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας και άρα ανάπτυξης για τις ορεινές περιοχές. Μιλώντας δε για ανάπτυξη, η έλλειψη υποδομών παραμονής επισκεπτών στο ορεινότερο χωριό του Δήμου μας την Αρτοτίνα είναι από τα πάγια αιτήματά μας.

Για να αντιληφθείτε τι σημαίνει πρόβλημα διαβίωση σε περιοχές σαν την δική μας σας αναφέρω ότι έχουμε πολλά προβλήματα από την εμφάνιση μεγάλου αριθμού λύκων που κατασπαράσουν τα... εναπομείναντα χορτοφάγα ζώα.

Και αναφέρομαι σ΄ αυτά τα προβλήματα διότι ο τόπος μας τρεις δυνατότητες παραγωγής έχει: την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία με τα αρωματικά φυτά και την παροχή υπηρεσιών στον τουριστικό τομέα. Αυτά μπορεί άνετα να προσφέρει και αυτήν τη δυνατότητα οφείλουμε να ενισχύσουμε.

Τώρα όσο για τα λειτουργικά προβλήματα του Δήμου, μείζον θέμα αντιμετωπίζουμε με την γραφειοκρατία στην εκπόνηση των μελετών και την κατασκευή των έργων.

Οι πολλές μελέτες που απαιτούνται για κάθε έργο καθώς και οι περιβαλλοντικές αγκυλώσεις που καθυστερούν την κατασκευή τους σε συνδυασμό με τις δύσκολες χειμερινές συνθήκες νομίζω ότι συνθέτουν απολύτως την εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε.

Με αυτά τα προβλήματα ο Δήμος προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση και ως προς τους οδικούς άξονες και ως προς την κατασκευή τουριστικών υποδομών, σύγχρονων Ξενώνων και Ξενοδοχειακών μονάδων.

Υποθέτουμε ότι υπάρχουν κάποιες προτεραιότητες στην ιεράρχηση των θεμάτων σας. Ο πρώτος στόχος ποιος είναι για την Δημοτική αρχή Βαρδουσίων;

Αν θέλετε να μιλήσουμε συγκεκριμένα θα σας πω ότι δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα. Προγραμματίζουμε κατ΄ αρχήν ανέγερση Ξενώνα στην Αρτοτίνα. Για το έργο αυτό υπάρχει οικόπεδο του Δήμου, υπάρχει πλήρης μελέτη και οικοδομική άδεια, δεν έχουμε όμως τα χρήματα.

Επίσης η επέκταση του δημοτικού Ξενώνα Κροκυλείου για την οποία συντάσσεται μελέτη.

Ακόμη η ανέγερση Ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Ψηλό Χωριό επί δημοτικού οικοπέδου που και γι΄ αυτό το έργο συντάσσεται μελέτη.

Ωστόσο πρέπει να πω ότι οι επικοινωνίες είναι το αρχικό μας μέλημα. Ενδεικτικά σας αναφέρω την ασφαλτόστρωση του συνδετηρίου δρόμου προς Διχώρι (το έργο έχει δημοπρατηθεί). Την βελτίωση του διαδημοτικού δρόμου Πραττά Λάκκο- Χαρατσί (έχει δημοπρατηθεί).

Την βελτίωση της εσωτερικής οδοποιίας σε όλα τα χωριά από πιστώσεις ΘΗΣΕΑ και ΣΑΤΑ.

Ως προς τις λοιπές υποδομές φροντίζουμε για την περαιτέρω βελτίωση ύδρευσης τεσσάρων χωριών.

Την ολοκλήρωση του Αθλητικού Κέντρου Πενταγιών (το έργο έχει δημοπρατηθεί).

Την διαμόρφωση γηπέδου αθλοπαιδιών στην Αρτοτίνα και στο Κροκύλειο.

Την ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αρτοτίνας (υπάρχει πλήρης μελέτη).

Την αποκατάσταση του κτιρίου και του περιβάλλοντα Χώρου έξι πρώην Δημοτικών Σχολείων, αξιόλογων κτιρίων, Ιστορικών Μνημείων (υπάρχει πλήρης μελέτη).

Την δημιουργία Κέντρου Εναλλακτικού Τουρισμού (συντάσσεται προμελέτη).

Την ανάδειξη των Μονοπατιών της περιοχής μας.

Την επανέκθεση των αντικειμένων του Μουσείου Αρτοτίνας.

Την καθαριότητα και γενικά η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.

Αυτά τα έργα που έχουν δρομολογηθεί θα μπορέσετε να τα υλοποιήσετε στα πλαίσια της θητείας σας, μια που ο χρόνος διεξαγωγής των επερχόμενων δημοτικών εκλογών είναι σύντομα;

Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο και το μέγιστο δυνατόν αποτέλεσμα. ΄Εχουμε μπροστά μας δέκα μήνες και πολλά από τα παραπάνω έργα είναι ώριμα προς εκτέλεση. Για μερικά υπάρχουν και πιστώσεις, για άλλα όχι. Περιμένουμε τις θετικές απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών προκειμένου να δημοπρατήσουμε τα έργα για τα οποία υπάρχουν πιστώσεις. ΄Όπως σας είπα και πιο πάνω ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος είναι η γραφειοκρατία. Για κάθε έργο χρειάζονται πολλές μελέτες και αδειοδοτήσεις πολλών υπηρεσιών. Αυτή η μακρά και δύσκολη διαδικασία καθυστερεί όλα τα έργα.

Κύριε Νικολέτο ειλικρινά πιστεύετε ότι υπάρχει προοπτική για τον τόπο σας;

Βεβαίως και υπάρχει. Παρατηρώ το φαινόμενο, ενώ οι άνθρωποι χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν, τα σπίτια αυξάνονται είτε ως καινούρια είτε ως αναστηλούμενα – ανακατασκευαζόμενα. Αυτό κάτι σημαίνει. Ολο το χρόνο ελάχιστοι άνθρωποι υπάρχουν στα χωριά. Τα Χριστούγεννα, τις απόκριες, τα τριήμερα και κυρίως το Πάσχα και τον Αύγουστο γεμίζουν τα Χωριά. Αυτό κάτι σημαίνει.

Ενθαρρυντικό επίσης είναι το γεγονός ότι, ενώ το Πάσχα και το Καλοκαίρι γεμίζουν τα Χωριά από ντόπιους παραθεριστές, το Χειμώνα έρχονται ξένοι – από άλλα μέρη επισκέπτες που διαμένουν στους υπέροχους Ξενώνες μας για ν’ απολαύσουν το χιόνι και την ομορφιά των βουνών και των Χωριών μας.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να κάνω και μία έκληση στην Ιερά Μητρόπολη και προσωπικά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη να φροντίζει για Ιερείς στα Χωριά, τη Μεγάλη Εβδομάδα και τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε είναι πολύς ο κόσμος και πρέπει να λειτουργούν όλες οι εκκλησίες στην ώρα τους.

Οι γνωρίζοντες την περιοχή μας τη θαυμάζουν για το κάλος της, άλλωστε έχει χαρακτηρισθεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους (Natura). ΄Ενας από αυτούς είναι και ο Νομάρχης μας ο οποίος την έχει χαρακτηρίσει παρθένα, διότι δεν έχει αλλοιωθεί από τις ανθρώπινες επεμβάσεις. Εμείς δεν βιαζόμαστε ν΄αλλοιώσουμε την φύση της περιοχής μας. Ας μείνει η τελευταία περιοχή που θα παραβιαστεί από την ανθρώπινη επέμβαση. Ας είναι αγνή, έτσι τη θέλουμε φυσική και άγρια. Για να την απολαμβάνουν όμως και άλλοι άνθρωποι ( οι επισκέπτες) απαιτούνται τα ανθρωπίνως απαραίτητα. Ένα από αυτά είναι οι καλοί και ασφαλείς δρόμοι. Αυτό επιδιώκουμε και αυτό ζητάμε. Τ’ άλλα τα φτιάχνουμε μόνοι μας.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η προστασία της κτηνοτροφίας από τους λύκους. Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους πολλοί λύκοι που κατασπαράζουν τα εναπομείναντα χορτοφάγα ζώα. Οι ελάχιστοι κτηνοτρόφοι μας βρίσκονται σε απόγνωση και ένας , ένας εγκαταλείπει την προσπάθειά του. Τι θα γίνει; Στην περιοχή μας η κτηνοτροφία ευδοκιμεί. Θα την εγκαταλείψουμε και αυτή; Πώς θα αναζωογονηθεί ο τόπος.

Πάντως εμείς οι Βαρδουσιώτες δεν περιμένουμε την ολοκληρωτική καταστροφή. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το κλίμα θα ανταστραφεί και θα έλθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο μας, γιατί ο τόπος μας έχει δέκα συγκριτικά πλεονεκτήματα μιάς αειφόρου (ήπιας) και διαρκούς ανάπτυξης.

Με το σχέδιο «Καλλικράτης» τι θα κάνετε; θα διατηρήσετε την ταυτότητά σας ως ορεινός Δήμος ή θα σας απορροφήσουν οι συνενώσεις;

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο με ομόφωνες αποφάσεις του έχει ταχθεί κατά των περεταίρω συνενώσεων των ΟΤΑ της χώρας, κατά της συρίκνωσης των Δήμων του Νομού Φωκίδας και κατά της κατάργησης του Δήμου Βαρδουσιών επειδή είναι ορεινός και απομακρυσμένος από τα αστικά κέντρα.

Με το μόνο Δήμο που είναι πολύ κοντά και έχει κοινά χαρακτηριστικά, κοινά προβλήματα και συμφέροντα είναι ο Δήμος Αποδοτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Γιαυτή την περίπτωση όμως υπάρχουν δύο προβλήματα. Πρώτον ότι ο Δήμος αυτός ανήκει σε άλλον Νομό και δεν ξέρουμε αν θα το επιτρέψει ο επερχόμενος Νόμος και δεύτερον ότι πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αποδοτίας πήρε απόφαση – Ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο συμφωνεί με το σχέδιο του ΙΤΑ για δημιουργία ορεινού Δήμου Ναυπακτίας ο οποίος θα περιλαμβάνει την Αποδοτία και 2-3 άλλους Δήμους της ορεινής Ναυπακτίας. Αυτή η προοπτική εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί εμείς μόνο με τα Χωριά του Δήμου Αποδοτίας γειτoνιάζουμε.

Ετσι, θα προτιμήσουμε μία κωμόπολη και Δήμο του δικού μας Νομού Φωκίδας. Ποια θα είναι αυτή θα το αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο αφού δεχτεί τις εισηγήσεις των Τοπικών Συμβουλίων και τις γνώμες των ενδιαφερομένων Συλλόγων και δημοτών , προς τους οποίους έχουμε ήδη απευθύνει σχετική επιστολή.

Θα είστε ξανά υποψήφιος στο Δήμο ή στο νέο υπερδήμο που θα προκύψει;

Αν υπήρχε μία σκέψη να μην ξαναβάλω υποψηφιότητα για το Δήμο Βαρδουσίων, τώρα αίρεται αυτή η σκέψη, διότι ενόψει των συνενώσεων η παρουσία μου στα δημοτικά τεκταινόμενα της περιοχής είναι περισσότερο από απαραίτητη . Πρέπει να προστατευτούν τα συμφέροντα της περιοχής του Δήμου Βαρδουσίων και ο Δήμος να ενταχθεί ομαλά στο νέο σύστημα. Για να γίνει καλά αυτό χρειάζεται εμπειρία και μία εμπειρία σαράντα χρόνων δεν μπορεί να μην είναι παρούσα.

ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ ΑΘ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Το άρθρο το βρήκαμε στο krokilio.gr
και προέρχεται από www.fokidanews.gr

Ακόμα χειμωνιάτικος ο καιρός σήμερα


Χιονίζει απ’ το πρωί στο χωριό, τόσο ώστε να το κάνει πιό όμορφο, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα.

Από http://oinoxori.gr/?p=1804

"The Beatles in Itea, Greece July 25,1967"

The Beatles in Itea, Greece July 25,1967  by rising70.

Από http://www.flickr.com/photos/the_first_rays/4235641906/in/set-72157621972260447/
...

Από hallucinations1.blogspot.com/