Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Ένα «μνημείο» για τον ελαιώνα στον βυζαντινό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Άμφισσα και στον Αγιο Πολύκαρπο Κίρρας.


Η Άμφισσα είναι η πόλη της ελιάς, είναι αυτός ο ελαιώνας που την έχει περιζώσει εκεί στους πρόποδες της Γκιώνας, σ’ αυτό το φυσικό όριο του γκριζοπράσινου κυματισμού του.
Όλη η ζωή της πόλης όπως και η βαθιά ιστορία της έχουν χαρακτηριστεί απ’ αυτό το αειθαλές δέντρο και με όλη αυτή τη δύναμη της υπόσχεσης του, είναι το φύλλο της ελιάς που σηματοδότησε την υπόσχεση μιας νέας ζωής μετά τον κατακλυσμό, που νοηματοδοτεί άλλοτε φανερά και άλλοτε κρυφά όλη αυτή την καθημερινότητα της πόλης. Η πρώτη λοιπόν καλλιτεχνική παρέμβαση του Εν Αμφίσση στην πόλη της Άμφισσας δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα παρά εκεί στον ελαιώνα της, «στις εσχατιές του ελαιώνος» μάλιστα, όπως θα έλεγε και ο Παπαδιαμάντης.

Η εικαστική παρέμβαση του Παναγιώτη Βούλγαρη που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου ήταν μια πρόταση της επιμελητικής ομάδας «The Symptom». Το Εν Αμφίσση ανταποκρίθηκε ...

Ο λύκος ήρθε για να μείνει... στις ορεινές περιοχές της Φωκίδας και της Ναυπακτίας

Ο λύκος ήρθε για να μείνει...   Είτε νύχτα είτε μέρα οι επιθέσεις των λύκων στα κοπάδια συνεχίζονται και οι βοσκοί σε όλες τις ορεινές περιοχές της Φωκίδας και Ναυπακτίας είναι απελπισμένοι. Η συχνότητα των επιθέσεων, τα ίχνη και τα περιστατικά που καταγράφονται, δείχνουν πως αγέλες λύκων έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στην περιοχή.
Εκτόπισαν τους πληθυσμούς της αλεπούς (καλό αυτό για τους πληθυσμούς του λαγού και της πέρδικας) και κυρίαρχοι πλέον οι λύκοι λυμαίνονται τα κοπάδια των ...