Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Να σταματήσει επιτέλους το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό και τον Ευβοϊκό Oι πολίτες Αν. Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας συντονίζονται

Για να σταματήσει επιτέλους το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό και τον Ευβοϊκό

Την Κυριακή 8 Μαρτίου, κινήσεις πολιτών από τη Αν. Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια, συναντηθήκαμε στο Εργατικό Κέντρο Θήβας, για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας στην αντιμετώπιση της οξύτατης περιβαλλοντικής και κοινωνικής/ οικονομικής κρίσης λόγω της ανεξέλεγκτης βιομηχανικής ρύπανσης.

Η εγκατάσταση εκατοντάδων βιομηχανιών στην «άτυπη» βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων και στην περιοχή του Ασωπού, της Θήβας και της Χαλκίδας, το χρόνιο καθεστώς ασυδοσίας και η πλήρης ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, επιβάρυναν με καρκινογόνες και τοξικές ουσίες τον υδροφόρο ορίζοντα μιας τεράστιας πλέον περιοχής, με αποτέλεσμα οι συνέπειες τόσο στην δημόσια υγεία όσο και στις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής (γεωργία, τουρισμός) να είναι ανυπολόγιστες.

Με τα νέα χωροταξικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, ολόκληρη η Βοιωτία και η Εύβοια μετατρέπονται σε περιοχές εγκατάστασης και νέων βιομηχανικών μονάδων, χωρίς να έχουν διασφαλιστεί τα αναγκαία μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας και ελέγχου. Η Θίσβη και η Αντίκυρα εξελίσσονται σε ... περιοχές βιομηχανικής συγκέντρωσης και απειλούν τον Κορινθιακό, τα παραθαλάσσια χωριά υφίστανται τις συνέπειες από τη μεταφερόμενη ρύπανση και το θαλάσσιο οικοσύστημα του Ευβοϊκού βρίσκεται στα όρια της οικολογικής κατάρρευσης.

Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή Αττικής - Βοιωτίας – Εύβοιας αφού στις 6 υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, προσθέτονται άλλες 12 με φυσικό αέριο, ενώ μέχρι πρόσφατα σχεδιάζονταν και 4 μονάδες με λιθάνθρακα, συνολικής ισχύος 10 GW. Οι εκπομπές ρύπων και θερμότητας θα είναι ασύλληπτες και θα επηρεάσουν άμεσα ολόκληρη την Αν. Στερεά.

Εδώ και δύο περίπου χρόνια, κινήσεις πολιτών από όλες αυτές τις περιοχές βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και οργανώνουμε κοινές δράσεις για να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα και να πιέσουμε για λύσεις. Εδώ και δύο χρόνια, είμαστε θύματα ενός πρωτοφανούς εμπαιγμού. Παρά τις εξαγγελίες ΥΠΕΧΩΔΕ και αυτοδιοίκησης, παρά τους ελέγχους και τα πρόστιμα, τίποτε δεν έχει αλλάξει στο καθεστώς της παρανομίας και της ρύπανσης : ο Ασωπός και τα υπόγεια νερά συνεχίζουν να είναι κοκτέιλ βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, οι αέριοι ρύποι εκπέμπονται αμείωτοι, τα στερεά τοξικά και βιομηχανικά απόβλητα συνεχίζουν να ρίχνονται ανεξέλεγκτα σε παράνομες χωματερές, νταμάρια και ρέματα. Η Πολιτεία εξακολουθεί να μην λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο περιορισμού της ρύπανσης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς, ενώ επίσης δεν λαμβάνει υπόψη την νομοθεσία για την προστασία των υδάτινων πόρων, τη διαχείριση των επικίνδυνων τοξικών αλλά και των άλλων αποβλήτων.
Τα βασικά μας αιτήματα όπως διατυπώθηκαν στη συνάντηση αφορούν :

- Άμεση παροχή καθαρού πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες από κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας και ενιαίο φορέα διαχείρισης με κοινωνικό χαρακτήρα και κοινωνικό έλεγχο.
- Εκπόνηση αναλυτικής υδρογεωλογικής μελέτης χαρτογράφηση των ρυπασμένων περιοχών, προσδιορισμό όλων των ρύπων, ανόργανων και οργανικών και των ρυθμών μεταφοράς τους στα υπόγεια νερά, έλεγχο όλων των γεωτρήσεων και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων
- Διενέργεια ουσιαστικών και συνεχών ελέγχων, ταυτοποίηση και δημοσιοποίηση όλων των βιομηχανιών που είναι υπεύθυνες για τη ρύπανση και τη διακοπή της λειτουργίας επιχειρήσεων – παραβατών, μέχρι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης της ζημιάς, ώστε να σταματήσουν να ρυπαίνουν.
- Λήψη μέτρων αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα και καταλογισμό του κόστους της αποκατάστασης στους υπεύθυνους φορείς εκμετάλλευσης, σύμφωνα και με την νομοθεσία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη
- Έλεγχο των βιομηχανικών προϊόντων (ιδιαίτερα των τροφίμων) που παράγονται στην περιοχή και τον έλεγχο της πραγματικής υδροδότησης των βιομηχανιών
- Έλεγχο των αγροτικών προϊόντων, μέτρα για την προστασία και αποζημίωση των αγροτών
- Οριοθέτηση και πολεοδομική οργάνωση των οικισμών και των ήδη δημιουργημένων άτυπων βιομηχανικών περιοχών σε ΒΙΟΠΕ-ΒΙΠΕ, μετά από ανοικτή κοινωνική διαβούλευση και χρονοδιάγραμμα για την άμεση εκτέλεση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας. Απαγόρευση διάσπαρτης εγκατάστασης εργοστασίων στις περιοχές μας.
- Φρένο στην παράλογη, ξέφρενη, κερδοσκοπική ανάπτυξη ενεργειακών μονάδων
- Συνεχή και ανοιχτή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες ελέγχου, με πλήρη ενημέρωση των κατοίκων και των εργαζομένων. Ειδικά δωρεάν προγράμματα ελέγχου της υγείας των κατοίκων των περιοχών μας.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Τα μέτρα που ζητάμε προϋποθέτουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις, κόστος, πρωτοβουλία, υπευθυνότητα και δυστυχώς τόσο οι κεντρικές, όσο και οι νομαρχιακές αλλά κατά περίπτωση και οι τοπικές αρχές, δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα ότι είναι διατεθειμένες να ανταποκριθούν.
Για τη συνέχιση και την εντατικοποίηση του αγώνα μας, συστήνουμε «Δίκτυο για τη σωτηρία του Ασωπού και του Ευβοϊκού» επικοινωνίας και συντονισμού, με επιτροπές Συντονιστική, Επιστημονική-τεχνική, Οικονομική, Επικοινωνίας και Νομική, που στελεχώθηκαν με μέλη από τις κινήσεις πολιτών που συμμετέχουν στο δίκτυο.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

Να βάλουμε φρένο στην ασυδοσία, την υποβάθμιση και την οικολογική καταστροφή
Να σπάσουμε το απόστημα της σιωπής και της συγκάλυψης
Να επιβάλλουμε την πλήρη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας
Να αποτρέψουμε την μετατροπή των περιοχών μας σε θαλάμους αερίων
Να περιφρουρήσουμε την υγεία, τη ζωή, το περιβάλλον, το κοινό μας μέλλον.

ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Το Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 11.00 π.μ., κινητοποίηση στα διόδια Σχηματαρίου

«Δίκτυο για τη σωτηρία του Ασωπού και του Ευβοϊκού»

Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ωρωπού- Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού - Θηβαίοι Πολίτες για το Περιβάλλον- Κίνηση Πολιτών Δήμου Θίσβης- Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών-
Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας-
Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον

Νέο Οικολογικό έγκλημα απο την S&B

Το δημοσίευμα και ο τίτλος είναι από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα και αναφέρονται στις δύο πρώτες καταδίκες της γνωστής μας εταιρίας με αντίδικο τον Ορειβατικό Σύλλογο Άμφισσας.
Αν πατήσετε επάνω στην φωτογραφία μεγαλώνει και μπορείτε να διαβάστε το δημοσίευμα

Γιατί έγιναν οι σεισμοί; μήπως φταίνε οι δηλώσεις;

Είμαστε ξεφτιλισμένη κοινωνία και σου μοιάζουμε! - Ο δήμαρχος Άμφισσας έκανε δηλώσεις για το πτυχίο που πήρε ο Σιανίδης!!!Έλεος ρε παιδιά. Πήγε και ορκίστηκε ο Χάρης Σιανίδης για να πάρει το πτυχίο του και έκαναν δηλώσεις για την μεγάλη στιγμή ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Άμφισσας όπου έγινε η τελετή!!!
Και μάλιστα ο αντιδήμαρχος έβγαλε και λόγο για τον Χάρη Σιανίδη.
Τόσο ξεφτιλισμένη κοινωνία είμαστε που έγινε θέμα η ορκωμοσία του Σιανίδη. Και εντάξει να το πάρουμε στην πλάκα να γράψουμε αλλά όχι και ο δήμαρχος να κάνει δηλώσεις στα κανάλια για τον Σιανίδη.
Δεν υπάρχει κανένας να...

τους μαζέψει; Τόσα ακούστηκαν πριν 10 ημέρες για τον Σιανίδη και κάνουν όλοι σαν να μην τρέχει τίποτα; Τα κανάλια βγάζουν την ορκωμοσία του και τις δηλώσεις πολιτικών προσώπων για το πτυχίο του; Ρε άντε να χαθείτε όλοι σας. Ούτε έχετε την αίσθηση του τι συμβαίνει στην Ελληνική κοινωνία.
Απο το troktiko

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

φωτο: Λάκης Γιαννιδάκης

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε, στα πλαίσια της συνέλευσης που οργάνωσε η "Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού", το Σάββατο 14/3/2009 στο Πανεπιστήμιο Κορίνθου.
Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παπανίκας παρουσίασε πολλά στοιχεία για το ενεργειακό ζήτημα και ιδιαίτερα για το φυσικό αέριο που, όπως είδαμε, καθόλου φιλικό προς το περιβάλλον δεν είναι, όταν χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή. Τόνισε ότι πολύ καλύτερη περιβαλλοντικά λύση είναι η πρωτογενής χρήση του φ.α. (απ' ευθείας στα νοικοκυριά) και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πολιτική βούληση που πρέπει να ... υπάρξει και να εναντιωθεί στα οικονομικά συμφέροντα.
Η καλεσμένη μας κ. Ράνια Κλουτσινιώτη, δυστυχώς δεν μπόρεσε να έρθει. Στη θέση της ήρθε η κ. Μάρω Ευαγγελίδου, πολεοδόμος - χωροτάκτης, που μας παρουσίασε τα επίπεδα χωροταξικών σχεδιασμών και τρόπους παρέμβασης των πολιτών σε αυτά. Πολύ σημαντικές αλλαγές μπορούν να καταφέρουν οι πολίτες στα χωροταξικά σχέδια, αρκεί να παρακολουθούν τις διαδικασίες και να παρεμβαίνουν έγκαιρα.
Ο κ. Τάσος Κεφαλάς, εκπρόσωπος του δικτύου "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα", παρουσίασε τη μέχρι σήμερα πορεία του δικτύου, τη νέα τροπή που παίρνει ο ενεργειακός σχεδιασμός μετά την απόρριψη του λιθάνθρακα από την κυβέρνηση και τις νέες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους τα κινήματα πολιτών.
Ακολούθησε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, με τοποθετήσεις και ερωτήσεις των πολιτών που συμμετείχαν στη συνέλευση. Το "παρών" έδωσαν εκπρόσωποι από τις συλλογικότητες όλων των νομών του Κορινθιακού. Μεταξύ αυτών και οι εκπρόσωποι της Οικολογικής Κίνησης Αντίκυρας "Άρτεμις", μάς ενημέρωσαν για την προσφυγή που έχουν κάνει στο ΣτΕ για το 2ο εργοστάσιο φ.α. , καθώς και για πιθανά σχέδια του Ομίλου Μυτιληναίου και για 3ο εργοστάσιο με φ.α. στον κόλπο της Αντίκυρας.
Έγινε φανερό σε όλους μας ότι:
1. τα μεγάλα προβλήματα του Κορινθιακού κόκκινη λάσπη, υπεραλίευση, έλλειψη βιολογικών καθαρισμών, ανεξέλεγκτη απόρριψη αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, υπερσυγκέντρωση εργοστασίων φυσικού αερίου στη Βοιωτία κ.α.) παραμένουν άλυτα, οξυμένα και αντί οι υπεύθυνοι να φροντίζουν για τη λύση τους, προσθέτουν κι άλλα. Με διαπιστωμένη πια, την αδιαφορία των θεσμών, οι πολίτες του Κορινθιακού πρέπει να ενεργοποιηθούν και να απαιτήσουν λύσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, πριν τη συνέλευση έγινε συνάντηση εκπροσώπων των συλλογικοτήτων των νομών του Κορινθιακού, με θέμα την προώθηση του "Δικτύου πολιτών και συλλογικοτήτων του Κορινθιακού" και την κοινή δράση.
2. Oι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να παρεμβαίνουν δυναμικά στο θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού και στη χωροταξία του και είναι άμεση η ανάγκη συνάντησης και συνεννόησης όλων των συλλογικοτήτων που ασχολούνται με το ενεργειακό. Γι' αυτό, με πρωτοβουλία του δικτύου "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα", ορίστηκε η πρώτη συνάντηση το Σάββατο 28/3/2009 στην Αθήνα, όπου κινήσεις με αντικείμενο την ενέργεια (λιγνίτης, πυρηνική, ανεμογεννήτριες, λιθάνθρακας κ.α.) θα κάνουν την πρώτη τους κοινή σύσκεψη.
Λεπτομέρειες για τη συνάντηση αυτή θα έχουμε σε λίγες μέρες.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕ, ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟΤΕΡΟΙ. ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ...
Η συνέλευση αφιερώθηκε στο Γιώργο Γαλαίο, που έφυγε από κοντά μας το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά ήταν παρών στους αγώνες μέχρι τέλους. Το παράδειγμά του, παραμένει οδηγός μας.
Απο την Πρωτοβουλία για την Σωτηρία του Κορινθιακού

Ο Χατζηδάκης απειλεί τους κερδοσκόπους

Ο υπουργός Ανάπτυξης σαφώς ελέγχει την αγορά και τις τιμές.
Αν μια εταιρεία προχωρήσει σε αδικαιολόγητη αύξηση τιμών των προϊόντων της, την πάτησε.
Ο κύριος Χατζηδάκης τα είπε έξω από τα δόντια.
Αν τύχει και δει κερδοσκόπο να κερδοσκοπεί, (γίνονται κι αυτά) θα καλέσει αμέσως το λαό σε μποϋκοτάζ.

Δηλαδή, ένας επιχειρηματίας που δεν έχει
την εξουσία μπορεί ν’ ανεβάσει τις τιμές στα
προϊόντα που πουλάει.
Ο υπουργός που έχει
την εξουσία δε μπορεί να τον εμποδίσει και
θα καλέσει εμάς να τον βάλουμε στη θέση του.
Μετά θα μας καλέσει και να τον ψηφίσουμε.
Βέβαια, εμείς κάνουμε μποϋκοτάζ σε όλα τα προϊόντα εδώ και καιρό γιατί δε φτάνουνε τα μισθά μας ν’ αγοράσουμε τίποτα.
Δεν σας λέμε ποιος είναι υφυπουργός και του κρατάει τα μπόσικα για να ...σκάσετε.
Απο τον Συκοφάντη

Γίνονται σεισμοί στην Ιτέα, ή απλά πέφτουν φουρνέλα;


Γίνονται σεισμοί ή πέφτουν φουρνέλα;
Απο το μεσημέρι αισθανόμαστε σεισμούς. Οι σεισμοί είναι αισθητοί περισσότερο στα παράλια του νομού Φωκίδας στην Ιτέα και το Γαλαξίδι και λιγότερο στην Άμφισσα και το εσωτερικό του Νομού.
Ο αριθμός των σεισμών που έχουν γίνει έφτασαν τους 9 και φαίνεται να έχουν επίκεντρο την περιοχή μας. Το μέγεθός τους δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο αλλά προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους ο αριθμός των δονήσεων.