Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Η κινητοποίηση για την Γκιώνα



Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή στον Αποστολιά Φωκίδας η συνάντηση των κατοίκων των χωριών της Βορειοανατολικής Γκιώνας για τα μεταλλεία με την ευθύνη του Προοδευτικού Συλλόγου «Ο Αποστολιάς» και της Κίνησης Πολιτών «για την Προάσπιση της Γκιώνας και της Οίτης».

Ήταν μια εκδήλωση που σημαδεύτηκε από την αντισυγκέντρωση, που οργάνωσε στον ίδιο χώρο η εταιρεία S & B φέρνοντας πάνω από 100 εργαζόμενους με πανώ και ανάλογη ενδυμασία. Μια συγκέντρωση που ερμηνεύτηκε από όλους ως απώλεια ψυχραιμίας από τη μεριά της εταιρείας και ένα μέτρο που ... δείχνει ότι πράγματι η κινητοποίηση των πολιτών φέρνει σε δύσκολη θέση τις ασύδοτες και τις, ως τώρα, ανεξέλεγκτες δραστηριότητές της.
Παρόντες ήταν τα μέλη του ΔΣ του Προοδευτικού Συλλόγου «ο Αποστολιάς» και τα μέλη της Κίνησης Πολιτών, αρκετοί κάτοικοι του Αποστολιά και των γύρω χωριών καθώς επίσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας κ Ιωσηφίδης, ο αρμόδιος αντινομάρχης, ο Γενικός Γραμματέας της Νομ Αυτ/σης Φωκίδας, η νομαρχιακή σύμβουλος κα Παπαστάθη, ο αντιδήμαρχος Γραβιάς κ Κορομπίλης, πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Γραβιάς, ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Αποστολιά και ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Άμφισσας. Παραβρέθηκαν επίσης η κα Κατερίνα Θεοχάρη ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ Στέφανος Σταμέλλος ως εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων.
Έγινε προσπάθεια από τους διοργανωτές να κρατηθεί η συζήτηση σε πολιτισμένα επίπεδα, παρά τις αντιπαραθέσεις και τις προκλητικές τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, στους οποίους δόθηκε ο λόγος να εκφράσουν τις απόψεις τους και τους δικούς τους προβληματισμούς.


Επίσης διαβάστηκε η επιστολή της Εταιρείας, η οποία με το δικό της τρόπο προσπάθησε να μεταφέρει τη δική της εικόνα και άποψη για τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες και η οποία συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των παρισταμένων.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από όλους γόνιμη και εποικοδομητική. Έγινε λεπτομερής παρουσίαση των προβλημάτων, αρκετή κριτική στην καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις, κριτική στην απουσία ελέγχων από μέρους των αρμοδίων φορέων, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Δήμο, στην πλήρη έλλειψη αποκατάστασης των χώρων εκμετάλλευσης, ακούστηκαν πολλές προτάσεις και παρατηρήσεις και στο τέλος διαβάστηκε το ψήφισμα, το οποίο ενέκριναν οι παριστάμενοι πολίτες. Ένα ψήφισμα που ζητάει κατ’ αρχήν την άμεση διακοπή των επιφανειακών εκμεταλλεύσεων, την πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και την αποκατάσταση των παλιών και των νέων χώρων εκμετάλλευσης με ευθύνη της πολιτείας και των εταιρειών

Το συμπέρασμά μας είναι ότι «κάτι αλλάζει και στη Γκιώνα». Τον προβληματισμό και τις γενικότερες αναφορές στο περιβάλλον και στο οικολογικό μέλλον της περιοχής τις συναντάμε πρώτη φορά μ’ αυτή την ένταση. Η ατζέντα συμπληρώθηκε κανονικά. Εκτός από τα κλασσικά και υπαρκτά θέματα της ανεργίας, της αβεβαιότητας, της έλλειψης της μέριμνας από μέρους της πολιτείας στις άγονες αυτές περιοχές, συμπληρώθηκε και με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, το νερό, το έδαφος, το κλίμα

Τις επόμενες μέρες η Κίνηση Πολιτών θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος
Το κείμενο έχει αναδημοσιευτεί απο την ιστοσελίδα: mountain-oiti.
σχετική προηγούμενη δημοσίευση iteanet.

Ανακοίνωση του ΔΣ του συλλόγου σχετικά με την 24ωρη Πανελλαδική απεργία


Συναδέλφισσες Συνάδελφοι
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα περίοδο. Ο τρόπος που ζούσαμε μέχρι τώρα μοιάζει να απειλείται από ένα παγιδευμένο αύριο. Υπάρχουν 12000 δημόσιοι υπάλληλοι που περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ και το ταμείο έχει χρήματα μόνο για 55. Οι φαρμακοποιοί στην Αθήνα έχουν αποφασίσει να μην χορηγούν φάρμακα στους δημοσίους υπαλλήλους γιατί έχουν να πληρωθούν 10 μήνες. Οι ιδιωτικές κλινικές για τον ίδιο λόγο δεν δέχονται το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.
Στα σκάνδαλα των ομολόγων φαγώθηκαν ένα σωρό χρήματα και φέρνουν σε μας να πληρώσουμε τον λογαριασμό. Αντί να χρηματοδοτηθούν τα ταμεία μας από το κράτος στέλνονται στις τράπεζες να δανειστούν για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις τράπεζες με 28 δισεκατομμύρια για να ... μας δανείσουν.
Οι αυξήσεις που πήραμε την προηγούμενη χρονιά ήταν λιγότερες από ποτέ και στην ουσία αν δούμε την αύξηση των κρατήσεων και της φορολογίας είχαμε μείωση των αποδοχών μας χωρίς να υπολογίσουμε τον πληθωρισμό.
Η φθαρμένη, διεφθαρμένη, απονομιμοποιημένη και υπό κατάρρευση κυβέρνηση, μέσα της εφαρμόζει μια πολιτική στην Αστυνομία που καταλήγει ακόμα και να δολοφονεί εν ψυχρώ 15χpoνo μαθητή. Το “παράπτωμά” του ήταν η έκφραση -της αηδίας και της αγανάκτησης που νιώθουμε όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι φτωχοί νεολαίοι και συνταξιούχοι για τα “όργανα” που κυκλοφορούν προκλητικά και κάνουν επίδειξη δύναμης σε κάθε ευκαιρία.
Δεν πρόκειται για “μεμονωμένο” γεγονός όπως ισχυρίζεται ο υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Παυλόπουλος. Οι αστυνομικοί για την υπόθεση της ζαρντινιέρας έπεσαν στα χαμηλά την στιγμή που όλη η Ελλάδα είδε τα ψέματα της Αστυνομίας και το έγκλημα απέναντι στον Κύπριο Φοιτητή. Το μήνυμα που στέλνει η εντεινόμενη βία, ο αυταρχισμός και η ατιμωρησία της αστυνομίας το τελευταίο διάστημα είναι να «μην τολμήσουμε να αντισταθούμε»!
Γι’ αυτό οι επιθέσεις στους απεργούς της ΓENΟΠ – ΔΕΗ, των λιμανιών, του Λαναρά, στις φοιτητικές διαδηλώσεις, γι’ αυτό οι βασανισμοί και οι δολοφονίες μεταναστών στην Πέτρου Ράλλη και όχι μόνον, γιαυτό η “ζαρντινιέρα” και τα “πράσινα παπούτσια”. Αποδέκτες του μηνύματος είμαστε όλοι εμείς γιατί σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληρώσουμε εμείς την κρίση των τραπεζιτών και των Χρηματιστών.
Οφείλουμε να διεκδικήσουμε γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις κοινωνικές δαπάνες για την υγεία και την παιδεία.
Να σταματήσουν τώρα όλες οι αποκρατικοποιήσεις και να επανακρατικοποιηθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που χαρίστηκαν στους ιδιώτες.
Το εργατικό κίνημα και η νεολαία μπορεί να επιβάλει αυτά τα αιτήματα και να επιβάλει την αλλαγή της πολιτικής αυτής.
Σ.Υ.Ν.Α.Φ.

Εθελοντική αιμοδοσία στην Ιτέα


Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί από τον Σύλλογο Εθελοντών αιμοδοτών "ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ" την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου του 2008 στις 21:00 ενώ θα επαναληφθεί την ... Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στις 14:30. Η αιμοδοσία θα γίνει στα γραφεία του συλλόγου 28ης Οκτωβρίου 23.