Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Μεσοχώρα 2009 Ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου

Δελτιο Τύπου της πανελλαδικής κίνησης ενάντια στην εκτροπή για τις φετινές εκδηλώσεις στη Μεσοχώρα ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου http://aheloos.blogspot.com/

ΟΙΚΟ-CAMPING ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

5-15 Αυγούστου Μεσοχώρα

Παρασκευή 7/8:

Παρέμβαση στις 12.30 το μεσημέρι στο εργοτάξιο της σήραγγας εκτροπής στη Δρακότρυπα Καρδίτσας από ακτιβιστές της Πανελλαδικής Κίνησης, όπου γράφτηκαν συνθήματα και αναρτήθηκε πανό διαμαρτυρίας.

Σάββατο 8/8:...

Λαική συνέλευση στην πλατεία της Μεσοχώρας, που διακόπηκε λόγω βροχής για να συνεχιστεί στο κοινοτικό γραφείο, μαζί με τους διαδηλωτές του camping.

Αναλύθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε πολιτικό (εμμονή Γ. Σουφλιά να προωθήσει με κάθε μέσο το έργο) και νομικό επίπεδο (αναμονή αποστολής προδικαστικού ερωτήματος από το ΣτΕ προς το Ευρωπαικό Δικαστήριο για την προσφυγή που έχουν καταθέσει οι τοπικοί φορείς ενάντια στο νόμο Σουφλιά) και αποφασίστηκαν:

-Να αποτραπεί η εγκληματική και επιβαλλόμενη κτηματογράφηση των περιουσιών της περιοχής που θα κατακλυστεί από τη λειτουργία του φράγματος. Η προθεσμία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

-Να σταματήσουν οι αποψιλώσεις που ξεκίνησαν πρόσφατα στο δάσος που βρίσκεται στη γέφυρα Αλεξίου

-Πανελλαδική διαδήλωση στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου, ημέρα εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της προσφυγής κατά του ν. 3481/2006, με τον οποίο εγκρίθηκαν πραξικοπηματικά από τη βουλή οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

Οι συμμετέχοντες στη συνέλευση ανανέωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τον αφανισμό της Μεσοχώρας, να ακυρώσουν στην πράξη την εκτροπή και να υπερασπιστούν το νερό ως αγαθό που πρέπει να το διαχειρίζεται η ίδια η κοινωνία, όχι το κράτος, οι εταιρείες και η ΔΕΗ.

Κυριακή 9/8:

Διαδήλωση των μεσοχωριτών και εκατοντάδων ατόμων από όλη την Ελλάδα προς το «φράγμα της ντροπής». Κρατώντας μαυροπράσινες σημαίες οι διαδηλωτές αγνόησαν τις διμοιρίες των ΜΑΤ και περπάτησαν επάνω στο φράγμα. Ακτιβιστές της Πανελλαδικής Κίνησης ενάντια στην εκτροπή κρεμάστηκαν στο φράγμα και έγραψαν με χρώμα ένα τεράστιο «Όχι στην εκτροπή». Ένας διαδηλωτής αναρριχήθηκε χωρίς σχοινιά από τον πάτο έως την κορυφή του φράγματος. Στη στέψη του φράγματος γράφτηκε το σύνθημα ‘Ελεύθερος ρους- ελεύθερη ζωή’ μαζί με την εικόνα- αντιστροφή της αρχαίας απεικόνισης της πάλης του Αχελώου με τον Ηρακλή. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες το οικο-camping συνεχίστηκε για δεύτερη βδομάδα.

Δευτέρα 10/8:

Οι υπέρμαχοι της εκτροπής στο νομό Τρικάλων λειτουργώντας ως φερέφωνα του Γ. Σουφλιά, επιχειρούν επικοινωνιακή αντεπίθεση στις εκδηλώσεις ενάντια στο φράγμα με δηλώσεις στα ραδιόφωνα και ανακοινώσεις στον Τύπο. Αποκορύφωμα όλων αυτών υπήρξε η δήλωση του αντινομάρχη Κοτρώνη η οποία καταλήγει ως εξής: «Στόχος μας είναι ένας, να αγοράσουμε το μέλλον της Μεσοχώρας και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή». Τουλάχιστον, οφείλουμε να το ομολογήσουμε: ο Κοτρώνης μίλησε ειλικρινά για την ταμπακιέρα! Από κοντά, η Επιτροπή Θεσσαλίας του ΚΚΕ επαναλαμβάνει τις σοβιετικού τύπου λαικίστικες θέσεις της υπέρ της εκτροπής. Τα αποσπάσματα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές ακούγονται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Τετάρτη 12/8:

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Το αίμα του Κουάν Κουάν» (αγώνας των ιθαγενών του Εκουαδόρ ενάντια στις πετρελαιοβιομηχανίες) στο κοινοτικό γραφείο (λόγω της καταρρακτώδους βροχής) και δημόσια συζήτηση επάνω στις θέσεις του Δήμου Πινδέων και της Νομαρχίας Τρικάλων που αναφανδόν στηρίζουν την εκτροπή και τον κατακλυσμό του χωριού. Ξεχωρίζουν δύο τοποθετήσεις: η πρώτη που ζητά να κηρυχτεί ανεπιθύμητος στη Μεσοχώρα ο δήμαρχος και η δεύτερη που απαντά στην τοποθέτηση Κοτρώνη σύμφωνα με την οποία «Ένα πουλημένο παρόν είναι ένα εφιαλτικό μέλλον».

Πέμπτη 13/8:

Εκδήλωση Δημαρχίας και Νομαρχίας στην πλατεία της Μεσοχώρας που προγραμματίστηκε ως αντίπραξη στο δεκαήμερο οικο-camping και τις «Γιορτές Αχελώου». Οι μεσοχωρίτες συγκεντρώνονται στην πλατεία με μαύρες σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα «Η Μεσοχώρα θα σωθεί/εδώ θα γίνει ο τάφος της ΔΕΗ», «Η Μεσοχώρα δεν πωλείται», «Έξω οι μεσίτες της ΔΕΗ», «Ο Αχελώος δεν θέλει εκτροπή/εκτροπή χρειάζεται το κράτος και η ΔΕΗ». Κάποια στιγμή οι συγκεντρωμένοι Μεσοχωρίτες και οι διαδηλωτές του οικο-camping αποχώρησαν επιδεικτικά από την πλατεία περνώντας με πορεία δίπλα από το τραπέζι του δημάρχου και κατευθύνθηκαν στην άλλη πλατεία του χωριού όπου έστησαν το δικό τους γλέντι. Έμεινε έτσι η ορχήστρα να παίζει στην άδεια πλατεία όπου δέσποζαν δύο πανώ: «Η Μεσοχώρα δεν πωλείται!» και «ΔΕΗ-Εμφιετζόγλου-Σουφλιά ς η νέα χωροταξική λεηλασία». Η ορχήστρα που κάλεσε ο δήμαρχος Παντέρας έπαιξε με μόνους ακροατές τους δύο ηχολήπτες, τον ίδιο και την κουστωδία του.

Κατά την αποχώρησή τους οι ντόπιοι θεσμικοί, εκλεγμένοι υπέρμαχοι της εκτροπής γιουχαϊστηκαν από τους κατοίκους ενώ το σύνθημα «Έξω οι μεσίτες της ΔΕΗ» αντηχούσε. Ως συνέπεια της πάνδημης αντίδρασης και της δημόσιας διαπόμπευσής του, ο Δήμαρχος ακύρωσε τις εκδηλώσεις που είχε οργανώσει για το 15 Αύγουστο στη Μεσοχώρα.

Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε από τους Μεσοχωρίτες ως νίκη απέναντι στους υποστηρικτές του φράγματος και της εκτροπής αφού κανείς κάτοικος δεν βρέθηκε στην πλατεία για να τους υποδεχτεί, παρά μόνο για να τους διώξει.

Οι εκδηλώσεις του πανηγυριού του Δεκαπενταύγουστου διοργανώθηκαν από τους ίδιους τους κατοίκους της Μεσοχώρας, παρά τις απόπειρες του Δημάρχου να τις εμποδίσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Δυο φιλαράκια απο τα παλιά πάλι μαζί

Τι μας θυμίζει , βρε τι μας θυμίζει;..

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Παντελή Σκλιά για την νέα σιδηροδρομική γραμμή - στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η "Γέφυρα 10" - που αντικαθιστά το ορεινό κομμάτι της μονής γραμμής από το Σ.Σ.Λιανοκλαδίου μέχρι το Σ.Σ.Δομοκού μήκους 54,0 χιλιομέτρων με νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή μήκους 52,0 χιλιομέτρων.

Εμάς όμως η φωτογραφία τους κάτι μας θύμισε.
Και βέβαια αυτό είναι .....
Μας θύμισε τον χορό των εκατομμυρίων ευρώ ... που έδινε ο Στυλιανίδης στις ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) του Παντελή Σκλιά.
Χορός εκατομυρίων και τότε χορός εκατομυρίων και τώρα, σαν να μην πέρασε μια μέρα.
Αν κάποιοι δεν θυμούνται μπορούν να διαβάσουν το σχετικό δημοσίευμα του Iteanet, για την ανάληψη των καθηκόντων του Παντελή Σκλιά στο οποίο υπάρχουν παραπομπές και για τα σκάνδαλα με τις ΜΚΟ

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ

Η συνεδρίαση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έγινε λίγες ημέρες μετά το τραγικό ατύχημα στο χώρο του εργοστασίου της Λάρυμνας που κόστισε την ζωή σε έναν 38χρονο από την Μαλεσίνα ,πατέρα 4 παιδιών ,που βρήκε φρικτό θάνατο, όταν έγινε έκρηξη σε καμίνι. Το ατύχημα αυτό έφερε στην επιφάνεια και την ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλίων Νοτίου Ελλάδος με έδρα την Λαμία . Ο νομάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Χειμάρας με επιστολή του, την περασμένη εβδομάδα, μετέφερε το αίτημα αυτό, στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τόνισε στο υπουργό πως είναι επιβεβλημένη η ίδρυση γραφείου στη Λαμία για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις του Νομού και όλης ... της Στερεάς Ελλάδος. Ο αντιπρόεδρος του εργατικού κέντρου Φθιώτιδας Κώστας Τσίαμης με σημερινές του δηλώσεις εμφανίζεται απαισιόδοξος ενώ θεωρεί πως το θέμα θα έπρεπε να χειρίζεται το υπουργείο εργασίας και όχι το υπουργείο Ανάπτυξης.