Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Περιβαλλοντικό έγκλημα στον Κορινθιακό

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ

Περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στον Κορινθιακό κόλπο, οικοσύστημα με σημαντική βιοποικιλότητα. Πλήθος υδρόβιων οργανισμών, όπως τα τέσσερα είδη δελφινιών της Ελλάδας, βρίσκουν καταφύγιο σε αυτήν την κλειστή θάλασσα, ενώ σπάνια προστατευόμενα οικοσυστήματα όπως η “κήποι” των κοραλλιών και τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας, με τα μακριά, σαν σερπαντίνες φύλλα, συνθέτουν το τοπίο στον πυθμένα του κόλπου.

Σήμερα, όμως, ο ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας τόπος αυτός, στις ακτές του οποίου άνθισαν οι Δελφοί, Κόρινθος, Ναύπακτος, Σικυών, Αίγιο και Γαλαξίδι, αργοπεθαίνει. Βαριές βιομηχανίες, υπεραλίευση και συρόμενα εργαλεία, έντονη οικιστική πίεση, μεταλλευτικές και λατομικές ... δραστηριότητες, διαρκώς ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, το έδαφος και το νερό με φθόριο, θείο, μόλυβδο και καρκινογόνα Πολυκυκλικά Αρωματικών Υδρογονονανθράκων, καθιστώντας την περιοχή μια από τις πλέον ρυπασμένες της χώρας.



Βιομηχανίες καταπίνουν το οικοσύστημα

Συγκεκριμένα, στην περιοχή δραστηριοποιείται από το 1966 το βιομηχανικό συγκρότημα της “Αλουμίνιο της Ελλάδας” (ΑτΕ), με σκοπό την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων βωξίτη, την παραγωγή και κατασκευή στην Ελλάδα αλουμίνας και αλουμινίου. Μόνο από την κόκκινη λάσπη της αλουμίνας, που απορρίπτεται στον κόλπο εδώ και 50 χρόνια, έχει ήδη καλυφθεί περισσότερο από το 12% της επιφάνειας του πυθμένα του κόλπου. Η λάσπη αποτελείται από βαρέα μέταλλα, φυσικά ραδιενεργά συστατικά και άλλες επικίνδυνες και καρκινογόνες ουσίες, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον.

Σε συνδυασμό με τη λειτουργία της Σωληνουργίας Κορίνθου, αλλά και μικρότερων μονάδων όπως ελαιοτριβεία, τυροκομεία και ιχθυοκαλλιέργειες, που αποβάλλουν χωρίς έλεγχο τεράστιες ποσότητες στερεών, υγρών και αέριων ρύπων, από τη συνολική βιομηχανική δραστηριότητα έρευνες έχουν δείξει ότι στον βυθό 40 φορές περισσότεροι ρύποι από ό,τι στον κόλπο της Ελευσίνας, σύμφωνα με τη Συμπαράταξη.

Παράλληλα, η υπεραλίευση και η χρήση συρόμενων εργαλείων σταδιακά οδηγούν σε καταστροφή του βυθού και αφανισμό του γόνου των ψαριών, των κοραλλιών και των δελφινιών, συμβάλλοντας στον διαρκή περιορισμό της ιχθυοπανίδας του κόλπου.

Ταυτόχρονα, η έντονη οικιστική πίεση, ιδιαίτερα στις νότιες ακτές του κόλπου, από τις κατασκευαστικές εταιρείες με άναρχο τρόπο, χωρίς την ορθή διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και λυμάτων, επιτείνουν τη διάβρωση και τη ρύπανση.

Μεταλλευτικές και λατομικές δραστηριότητες, εκτροπές των μεγάλων ποταμών στην ευρύτερη περιοχή, όπως ο Μόρνος και ο Εύηνος, καθώς και εκτεταμένες αμμοληψίες από τις παραλίες, στερούν υδατικούς πόρους και φερτά υλικά από τις ακτές, οδηγώντας στην περαιτέρω διάβρωσή τους.



Νέες απειλές

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή ήδη έχει μετατραπεί σε οικολογικό κρανίου τόπο, αντί να ληφθούν μέτρα προστασίας, μετατρέπεται σε ζώνη υποδοχής νέων βαρέων βιομηχανικών και λιμενικών δραστηριοτήτων. Ο λόγος για την ακτή της Θίσβης, όπου δημιουργείται μια μεγάλη βιομηχανική περιοχή, με την εγκατάσταση εξαιρετικά ρυπογόνων μεταλλουργικών και ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, μεγάλου εμπορικού-βιομηχανικού λιμανιού, σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης για τη μεταφορά υλικών και εμπορευμάτων.

Εκτός από τη Σωληνουργία (όμιλος Στασινοπούλου), προγραμματίζεται και η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που έχουν ενοχοποιηθεί για τη ρύπανση του Ασωπού.

Κατασκευάζεται μεγάλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 420 MW ελληνικών (ΕΛΠΑ - Λάτσης) και πολυεθνικών (EDISON) συμφερόντων. Στον κόλπο της Αντίκυρας σχεδιάζεται ένα μεγάλο ενεργειακό κέντρο. Ήδη έχει κατασκευαστεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 334 MW, έχει ξεκινήσει δεύτερη 412 MW, ενδέχεται και τρίτη, ενώ η εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα ανεστάλη μόνο έπειτα από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και περιοίκων.



Το θαλάσσιο νερό ως ψυκτικό μέσο

Η θαλάσσια περιοχή απειλείται με σοβαρή θερμική και χημική ρύπανση από τη χρήση του θαλασσινού νερού ως ψυκτικού μέσου. “Η χρήση του θαλασσινού νερού ως υγρού ψύξης σε ανοιχτό κύκλωμα έχει δύο σημαντικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον: α) τη θερμική ρύπανση, β) την επιβάρυνση με υπολείμματα της απολυμαντικής ουσίας MEXEL”, τονίζεται σε μελέτη των δρ Χ. Αναγνώστου, Γεωλόγου - Ιζηματολόγου και δ/ντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και Δρ. Ι. Χατζηανέστη, Χημικού - Ωκεανογράφου και Κύριου Ερευνητή στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, επίσης του ΕΛΚΕΘΕ.

Στην ίδια μελέτη με τίτλο “Ανιχνεύσεις και επιπτώσεις στον χερσαίο και παράκτιο χώρο της ευρύτερης περιοχής της λειτουργίας του βιομηχανικού συγκροτήματος 'Αλουμίνιον της Ελλάδος'”, οι δύο επιστήμονες χαρακτηρίζουν την περιοχή ως μια από τις πιο ρυπασμένες της χώρας και σημειώνουν ότι ο χερσαίος χώρος περί το βιομηχανικό συγκρότημα της ΑτΕ αλλά και ο παράκτιος χώρος του όρμου της Αντίκυρας είναι επιβαρημένοι σε φθόριο, θείο και μόλυβδο. “Εκείνο όμως που αποτελεί τον πλέον ανησυχητικό παράγοντα για την υγεία του οικοσυστήματος της περιοχής είναι οι εξαιρετικά υψηλές τιμές συγκεντρώσεων... των Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων (ΠΑΥ), που εκτείνονται σε μεγάλη ακτίνα τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα... Πολλές από τις ενώσεις των ΠΑΥ κατατάσσονται στις ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις”, τονίζουν.

"H εγκατάσταση μεγάλων βιομηχανικών συγκροτημάτων στις ακτές του Κορινθιακού και η λειτουργία λιμανιών για τις ανάγκες τους, γίνεται χωρίς κανένα σχεδιασμό και με πλημμελή ως ανύπαρκτο περιβαλλοντικό έλεγχο”, τόνισε μιλώντας στην “Κ.Α.” η Δέσποινα Σπανούδη, χημικός μηχανικός και μέλος της Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον. “Στην πραγματικότητα πρόκειται για τεράστιους ομίλους που αντιμετωπίζουν τις περιοχές ως φέουδα και τις τοπικές κοινωνίες ως υποτελείς. Σχεδόν όλοι οι τοπικοί παράγοντες - αυτοδιοίκηση, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων, συνδικαλιστές κ.λπ. είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαρτώμενοι. Τα τελευταία χρόνια οι όμιλοι αυτοί, έχουν προχωρήσει σε συμπράξεις με πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, με αποτέλεσμα τη ανεξέλεγκτη δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε όλη τη Βοιωτία”, σημείωσε και προειδοποίησε: “Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ένα καθεστώς προστασίας του Κορινθιακού που να αποτιμά τις αθροιστικές επιπτώσεις των ανθρωπογενών προβλημάτων και να ορίζει τη φέρουσα ικανότητά του”.



Σημαντική εκδήλωση για τον Κορινθιακό

Εκδήλωση με θέμα “Ο Κορινθιακός που πληγώνουμε: Χρόνια ρύπανση και νέες απειλές από τις ακτές της Βοιωτίας” διοργανώνουν για την Κυριακή 25 Απριλίου οι φορείς: Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, Οικολογική Κίνηση Αντίκυρας Άρτεμις, Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου "Η Αλκυών", Πρωτοβουλία για τη Σωτήρια του Κορινθιακού, Πολίτες Φωκίδας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον, Επιτροπή Αγώνα Θίσβης και η Κίνηση Πολιτών Δήμου Θίσβης.

Θα μιλήσουν πλήθος επιστημόνων, ερευνητές και ακαδημαϊκοί. Χώρος της εκδήλωσης έχει ορισθεί η αίθουσα Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βοιωτίας, στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς και ώρα 10.00-15.00.
Από avgi.gr

Προς το απόσπασμα του ΔΝΤ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Αγρια μέρα η χθεσινή. Στη χώρα μας, τα μάτια και ο νους όλων στη μοιραία πορεία της Ελλάδας προς το εκτελεστικό απόσπασμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο μας οδηγεί άβουλη πλέον και παραιτημένη από κάθε αντίσταση ή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Στην Ευρώπη, η προσοχή στραμμένη στη σοκαριστική είδηση ότι οι κερδοσκόποι έχουν πλέον τόσο αποχαλινωθεί και αισθάνονται τόσο πανίσχυροι, ώστε με προκλητικό τρόπο αρνήθηκαν να καλύψουν ένα ασήμαντου ύψους -μόλις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ- τριακονταετές ομόλογο της... Γερμανίας! Ακούγεται σαν ανέκδοτο μαύρου χιούμορ: βγήκαν να δανειστούν οι Γερμανοί 3 δισ. όλα κι όλα και δεν βρήκαν αγοραστές των ομολόγων τους! Τους προσφέρθηκαν μόνο 2,7 δισ. ευρώ και τελικά πήραν κάτι ... λιγότερο από 2,5 δισεκατομμύρια με επιτόκιο 4,75%.

Σε παράλληλα επίπεδα, χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους στέλνοντας ένα πρώτο μήνυμα προς την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ ότι ο ελληνικός λαός ή μάλλον τμήματά του, των οποίων το εύρος θα φανεί τους επόμενους μήνες, δεν προτίθενται να παραδοθούν αμαχητί στο καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας που θα εγκαθιδρύσουν το ΔΝΤ και η ΕΕ μόλις επισημοποιηθεί η παράδοση της οικονομικής και κοινωνικής εξουσίας στα χέρια τους.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και θα γίνουν πολύ δυσκολότεροι. Η Ελλάδα εισέρχεται σε φάση κοινωνικών εντάσεων, ίσως και συγκρούσεων. Η κυβέρνηση είναι πεισμένη ότι δεν μπορεί να σώσει η ίδια τη χώρα στηριζόμενη στον ελληνικό λαό και θεωρεί ότι η σωτηρία της Ελλάδας προϋποθέτει την παράδοσή της στην επικυριαρχία των ξένων, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Ενα τμήμα των εργαζομένων και ολόκληρου του ελληνικού λαού δείχνει αποφασισμένο να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να εμποδίσει την υλοποίηση των σχεδίων τους, που αποσκοπούν στην κατάργηση θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων του και στη βίαιη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων ώστε να γυρίσει η χώρα μας είκοσι, τριάντα ή περισσότερα χρόνια πίσω.

Η διαπάλη αυτή που τούτη τη στιγμή είναι άγνωστο αν θα μετατραπεί σε κοινωνική σύγκρουση και πόσο μεγάλων διαστάσεων, είναι πιθανόν ότι θα διαπερνά την ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι δυστυχώς απολύτως τίποτα δεν έχει απομείνει από τις προσδοκίες, τις ελπίδες και την αισιοδοξία για καλύτερες μέρες που είχε γεννήσει στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού η σαρωτική εκλογική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ πριν από λίγους μόνο μήνες.Τώρα ο φόβος, η ανησυχία και η αγωνία για το αύριο έχουν συνθλίψει ψυχολογικά την ελληνική κοινωνία. Ο Οκτώβρης των εκλογών μοιάζει να βρίσκεται χρόνια και χρόνια πίσω, χαμένος σε ένα παρελθόν που έχει ολότελα ξεχαστεί από τους πάντες. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία μιας κυβέρνησης συνίσταται στο να ηγείται ενός φοβισμένου και αποκαρδιωμένου λαού, παρόλο που οι εκάστοτε ηγέτες βολεύονται άνετα με αυτή την κατάσταση, καθώς το μόνο που ανησυχεί τους ίδιους είναι μήπως συναντήσουν απέναντί τους έναν οργισμένο λαό.

Ταυτόχρονα όμως με την ελληνική τραγωδία, εξελίσσεται και διευρύνεται ραγδαία μια ευρωπαϊκή κρίση, η οποία αφενός αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ σήμερα και αφετέρου θέτει υπό δεινή δοκιμασία το σαθρό, όπως αποδεικνύεται, οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Ελλάδα είναι απλώς ο καταλύτης αυτής της κρίσης, κατά κανέναν τρόπο δεν υπήρξε η αιτία της. Στη χώρα μας έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους πάντως τόσο οι κερδοσκόποι για να τη "γδάρουν" με τοκογλυφικά επιτόκια, αφού οι εταίροι της κυβέρνησης άφησαν τη χώρα μας στο έλεός τους, όσο και οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι που προσβλέπουν σε σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων εργαζομένων, γιατί αντιλαμβάνονται πως η ίδια μοίρα περιμένει και αυτούς.

ΕΥΡΩΠΗ
Αιτία της κρίσης είναι το Βερολίνο

Η πολιτική που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αποτελεί την αιτία όχι μόνο της κερδοσκοπίας που ασκείται εναντίον της Ελλάδας, αλλά και της κρίσης που αρχίζει να ταρακουνά πλέον την ίδια την ΕΕ. Με αφορμή την Ελλάδα, εμφανίστηκαν στο προσκήνιο οι γερμανικές δυνάμεις που θεωρούν την ΕΕ απλώς όχημα επιβολής της ηγεμονίας του Βερολίνου στην Ευρώπη και οι οποίες θεωρούν ανούσια και άχρηστα πλέον φληναφήματα τα περί ευρωπαϊκής ενοποίησης και αλληλεγγύης, καθώς εκτιμούν ότι ο στόχος της γερμανικής επικυριαρχίας στη Γηραιά Ηπειρο έχει ήδη επιτευχθεί, άρα δεν χρειάζεται πια να τηρούν τα προσχήματα.
Από ethnos.gr

Πέρασε στην τελική φάση ο Ν.Ο. Ιτέας για άνοδο στην Α1 (Με ενημέρωση)

Σας στέλνω τα αποτελέσματα της Α' Φάσης των αγώνων Υδατοσφαίρισης του Πρωταθλήματος Α2 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών που διεξήχθη στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Ιτέας το Σα-Κυ 24-25 Απριλίου 2010.
Οι ομάδες του ΠΑΟΚ Θεσ/κης και του Ν.Ο.ΙΤΕΑΣ προκρίθηκαν στην τελική φάση (7 - 9 ΜΑΪΟΥ) για μια θέση στην Α1 Εθνική Κατηγορία. Οι ομάδες του ΝΗΡΕΑ Λαμίας και του ΙΩΝΙΚΟΥ Νικαίας θα αγωνισθούν για την παραμονή στην Α2 Κατηγορία ή τον υποβιβασμό στη Β' Εθνική.
Συγχαρητήρια στον προπονητή Κώστας Σακκαλή και τις αθλήτριες Μπαρτσώτα Νάντια (αρχηγό),... Κάντζου Κελίνα, Κανελλοπούλου Μαρία, Κεχρά Αφροδίτη, Σοφίου Φράνσις, Παρατσόκα Δροσούλα, Μαρκοπούλου Ναταλί, Μακρή Φλώρα, Δημητροπούλου Σωτηρία, Μέγκου Νίνα, Καστρίτη Γεωργία, Καρύμπαλη Ιωάννα, Κουφάλη Χριστίνα. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στην προσπάθεια τους για άνοδο στην Α1 Εθνική Κατηγορία.

Ο δεύτερος όμιλος έγινε στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης με τη συμμετοχή των ομάδων Ν.Ο. Αγίου ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Ν.Ο. ΧΑΝΙΩΝ, Ν.Ο.ΡΕΘΥΜΝΟΥ και Ν.Ο. ΛΑΡΙΣΑΣ.



Με εκτίμηση

Κώστας Φαρέας
Πρόεδρος Ν.Ο.ΙΤΕΑΣ
(Η φωτογραφία είναι απο την περσινή ομάδα )
ΟΜΙΛΟΣ ΙΤΕΑΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΙΤΕΑΣ

1η αγωνιστική Σάββατο 24/4/10
ΩΡΑ: 11:00 ΓΣ ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜ. 16- 13 ΑΟ ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚ.
ΩΡΑ: 12:00 ΝΟ ΙΤΕΑΣ 8 - 15 ΠΑΟΚ


2η αγωνιστική Σάββατο 24/4/10
ΩΡΑ: 19:30 ΓΣ ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜ. 2 – 10 ΠΑΟΚ
ΩΡΑ: 20:30 ΝΟ ΙΤΕΑΣ 16 - 5 ΑΟ ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚ.


3η αγωνιστική Κυριακή 25/4/10
ΩΡΑ: 10:00 ΠΑΟΚ 13 - 4 ΑΟ ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚ.
ΩΡΑ: 11:00 ΓΣ ΝΗΡΕΑΣ ΛΑΜ. 2 – 11 ΝΟ ΙΤΕΑΣ

Προσκυνηματική εκδρομή σε Κύπρο Ιορδανία Αγ. τόπους

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Κατ΄ αρχήν θέλω να σας συγχαρώ για το έργο σας.
Σας εύχομαι προσωπική και οικογενειακή Υγεία και Ευτυχία.
Να συνεχίσετε το έργο σας με επιτυχία.
Με Χριστιανική Αγάπη.
Πρωτοπρεσβύτερος
Γεώργιος Δερβέναγας.
Υ.Γ
Σας αποστέλλω προς ενημέρωσή σας ένα πρόγραμμα Προσκυνηματικής Εκδρομής που διοργανώνει ο Ιερός μας Ναός.
Σας Ευχαριστώ και πάλι ΧΡΟΝΙΑ σας ΠΟΛΛΑ.
10ήμερη προσκυνηματική εκδρομή ...
Κύπρος – Ιορδανία – Άγ. Τόποι – Κύπρος Τάμα Ζωής

1η ημέρα: 30/9/2010
Αθήνα - Λάρνακα - Λευκωσία - Μονή Μαχαιρά - Αμμάν.
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και αναχώρηση για την Λάρνακα. Μετά την άφιξη, αναχώρηση για την ξενάγηση στην πρωτεύουσα Λευκωσία. Η εντός των τειχών όλη είναι περικυκλωμένη με τείχη που έχτισαν οι Βενετσιάνοι τον 16ο αι. διατηρεί την γοητεία της, τα παλιά κτίριά της και μνημεία αξιόλογα με ιστορικό ενδιαφέρον. Θα δούμε την Πύλη της Αμμοχώστου, αυθεντική είσοδο της παλιάς πόλης, την Αρχιεπισκοπή, και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη με πανέμορφες αγιογραφίες. Συνεχίζουμε για το αξιόλογο Κυπριακό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του με σημαντικές συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων και θησαυρών. Σε κοντινή απόσταση θα δούμε την Πράσινη Γραμμή, που δυστυχώς χωρίζει ακόμα το νησί στις ελεύθερες περιοχές και στην παράνομα κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. Επόμενη επίσκεψη είναι τα Φυλακισμένα Μνήματα στον χώρο των κεντρικών Φυλακών. Εδώ βρίσκεται συγκεντρωμένο όλο το μεγαλείο της θυσίας των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αγγλικό ζυγό. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, στρατιωτικό κοιμητήριο και ηρώο, όπου βρίσκονται θαμμένοι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι στρατιώτες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κύπρο στην πρόσφατη τραγωδία του νησιού. Στον ελεύθερο χρόνο που θα έχουμε στην Λαϊκή Γειτονιά της Λευκωσίας, στο κέντρο της παλιάς πόλης, μπορούμε να περιπλανηθούμε στα στενά δρομάκια, στους πεζόδρομους με τα παλιά αρχοντικά και τα μπαλκόνια, στους καφενέδες, ή να κάνουμε αγορές από τα πλούσια καταστήματα των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου. Το απόγευμα θα επισκεφθούμε το Μοναστήρι του Μαχαιρά, που είναι ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μοναστήρια της Κύπρου. Ιδρύθηκε το 1148 από δύο μοναχούς , μετά την ανεύρεση της εικόνας της Παναγίας σε παρακείμενο σπήλαιο. Σε απόσταση 2 χλμ. από τη μονή, βρίσκεται το κρησφύγετο όπου πολέμησε και θυσιάστηκε ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο μεγαλύτερος ήρωας του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59. Μεταφορά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, και πτήση για το Αμμάν. Άφιξη, μεταφορά στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

2η ημέρα: 1/10/2010
Πέτρα – όρος Νεβώ - Αμμάν
Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για την ξενάγησή μας στην Πέτρα, κατά την οποία θα θαυμάσουμε τα εντυπωσιακά λαξεμένα μνημεία της αρχαίας πόλης. Θα ανεβούμε στο Εντνέιρ, ένα από τα πιο συγκλονιστικά οικοδομήματα της Πέτρας. Η διαδρομή, αληθινή μαγεία, γίνεται από το μονοπάτι μέσα από τα φαράγγια σεληνιακού κάλλους. Παρατηρούμε την κολοσσιαία πρόσοψη ενός ναού 47 μέτρων πλάτους και 40 μέτρων ύψους.
Πρόκειται για το Εντνέιρ ή μοναστήρι, όπως μετονομάστηκε από πρωτοχριστιανικούς αναχωρητές που προσελκύστηκαν από τη μοναδική εσωτερικότητα του περιβάλλοντος. Η πολιτεία χτίστηκε πριν 2.000 χρόνια από Ναβατταίους Βεδουίνους. Το όνομα Πέτρα το έδωσαν οι Έλληνες της ελληνιστικής περιόδου, που μαγεύτηκαν όταν αντίκρισαν τα σκαλισμένα κτίρια στους βράχους. Η ξενάγησή μας θα γίνει με άλογα ή αμαξάκια και με τα πόδια μέσα σε ένα στενό φαράγγι μήκους 2.500 μέτρων. Η είσοδος στην πόλη γίνεται από ένα στενό φαράγγι το λεγόμενο σικ που εξασφαλίζει την ασφάλεια της πόλης, μιας και ήταν δύσκολο στους εχθρούς να την καταλάβουν. Η περίοδος της παρακμής αλλά και αφάνισής της ξεκίνησε το 106 μ.χ., μετά την κατάληψη της πόλης από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό. Στη ξενάγησή μας θα δούμε το θησαυροφυλάκιο (ΚΑΖΝΕΧ), το ρωμαϊκό θέατρο, το Ναό του Αρν, τους Βασιλικούς Τάφους, τον ανώτατο βωμό των θυσιών, τα προπύλαια, τα θυσιαστήρια, τις αγορές, τους ναούς, τις θέρμες, το ανάκτορο, τα απομεινάρια του φρουρίου της Ρωμαϊκής λεγεώνας και η ξενάγηση τελειώνει με το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται με πολύ παραστατικό τρόπο μέσα σε ένα από τα βραχώδη οικοδομήματα της πόλης. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Αμμάν. Κατά τη διαδρομή μας θα επισκεφτούμε το όρος Νεβώ, πάνω στο οποίο βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ιορδανίας: Το μνημείο του Προφήτη Μωϋσή, όπου φημολογείται ότι εκεί πέθανε και ετάφη. Από ένα φυσικό εξώστη του μνημείου, προσφέρεται μία καταπληκτική θέα της Ιορδανικής Κοιλάδας και της Νεκράς Θάλασσας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στο Αμμάν, δείπνο, διανυκτέρευση.

3η ημέρα: 2/10/2010
Μαδιβά –Γέρασα
Μετά το πρωινό, θα αναχωρήσουμε για την Μαδιβά (πόλη των ψηφιδωτών) η οποία κατοικείται συνεχώς για περίπου 3.500 χρόνια. Το σημαντικότερο αξιοθέατο στην πόλη αυτή είναι ένας υπέροχος ζωντανός Βυζαντινός ψηφιδωτός χάρτης 6ου αιώνα που καταγράφει με αρκετές λεπτομέρειες την Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους. Το ψηφιδωτό αυτό χάρτη θα τον βρούμε στο δάπεδο του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Γεωργίου της Μαδιβά καθώς επίσης και εκατοντάδες άλλα ψηφιδωτά διάσπαρτα σε όλη τη Μαδιβά. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τη Γέρασα η οποία θεωρείται ως η καλύτερα διατηρημένη και πλήρης πόλη της αρχαίας Δεκάπολης. Στην ξενάγησή μας θα θαυμάσουμε τα εναπομείναντα τείχη των 2500 ετών και θα διασχίσουμε την κεντρική οδική αρτηρία CARDOMAXIMUS (οδός των Στηλών), όπου θα συναντήσουμε το Βόρειο Θέατρο, τις Θέρμες, το Νυμφαίο, το Ναό της Αρτέμιδος (με τη μεγαλοπρεπή πρόσοψη των προπυλαίων). Συνεχίζουμε με τη Βασιλική των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, τα ερείπια του Καθεδρικού Ναού, την εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου και το μουσείο Μωσαϊκών. Στο νότιο τμήμα της αρχαίας πόλης θα δούμε το Τετράπυλο, το FORUM (Ρωμαϊκή αγορά), το νότιο θέατρο με τα εξαίσια ανάγλυφα, το ναό του Δία, την Αψίδα του Θριάμβου του Ανδριανού και τον ιππόδρομο. Το βράδυ θα φάμε σε παραδοσιακό εστιατόριο με μουσική στο Καν Ζαμμάν. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στο Αμμάν, διανυκτέρευση.

4η ημέρα: 3/10/2010
Αμμάν – Ιορδάνης Ποταμός – Alenby – Αγ. Γεράσιμος Ιορδανίτης - Ιεροσόλυμα
Μετά το πρωινό θα επισκεφτούμε τα αξιοθέατα της πόλης του Αμμάν: το Ρωμαϊκό θέατρο, την ακρόπολη, το ναό του Ηρακλή και το αρχαιολογικό μουσείο. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το Βαπτιστήριο στον Ιορδάνη Ποταμό, το σημείο όπου ο Ιωάννης βάφτισε τον Ιησού Χριστό και θα αναχωρήσουμε για το Ισραήλ, όπου θα εισέλθουμε μέσω της γέφυρας Alenby στην Ιεριχώ. Κατά τη διαδρομή μας για την Ιερουσαλήμ, θα επισκεφθούμε την ΙΜ του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων πνευματικών μορφών του μοναχισμού στους Αγίους Τόπους. Θα επισκεφθούμε επίσης την ΙΜ Μάρθας και Μαρίας στη Βηθανία. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στα Ιεροσόλυμα. Δείπνο – διανυκτέρευση.

5η ημέρα: 4/10/2010
Παλαιά Ιερουσαλήμ-Πανάγιος Τάφος-Γολγοθάς-Γεσθημανή
Μετά πρωινό θα ξεναγηθούμε στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στην οποία θα εισέλθουμε από την Πύλη του Δαυίδ. Θα κατηφορίσουμε για να προσκυνήσουμε στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού, στο Ναό της Αναστάσεως, στο παρεκκλήσιο της Ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, καθώς επίσης στην Αγία Αποκαθήλωση, στον Γολγοθά και στα άλλα προσκυνήματα και πάνω από δέκα παρεκκλήσια τα οποία ευρίσκονται στον τεράστιο αυτό χώρο, όπως ο τάφος του Ιωσήφ, το Μη μου άπτου, η ταφή του κρανίου του Αδάμ, τα παρεκκλήσια του Λογγίνου και της Αγίας Ελένης, η Κολώνα του Δαρμού κλπ. Στη συνέχεια κατηφορίζοντας την Οδό του Μαρτυρίου, όπου σήκωσε και μετέφερε ο Χριστός τον Σταυρό, θα επισκεφθούμε το Πραιτώριο, κατοικία του Ρωμαίου ηγεμόνα Πιλάτου. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Προβατική Κολυμβήθρα ή Βηθεσδά, με την εκκλησία της Αγίας Άννης, την φυλακή του Αποστόλου Πέτρου, το σπίτι της Αγίας Άννης και θα καταλήξουμε στην Πύλη του Αγίου Στεφάνου.
Θα συνεχίσουμε για την Γεσθημανή, όπου θα επισκεφθούμε τον Κήπο της Αγωνίας και θα προσκυνήσουμε στη συνέχεια στον Τάφο της Παναγίας. Εδώ ευρίσκονται επίσης τα παρεκκλήσια με οστά του Μνήστορος Ιωσήφ καθώς επίσης και των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. Θα επισκεφθούμε επίσης τον τάφο του Δαυίδ και την Οικία του Αγίου Ιωάννη.
Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μας, εφ’ όσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, θα επισκεφθούμε το Ορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, διανυκτέρευση.


6η ημέρα: 5/10/2010
ΙΜ Τιμίου Σταυρού-Βηθλεέμ-Μονή Αγίου Σάββα-Μονή Αγίου Θεοδοσίου-Μονή Προφήτη Ηλία – Καταμόνας.
Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε την ΙΜ του Τιμίου Σταυρού, η οποία είναι το ωραιότερο και αρχαιότερο μοναστήρι του Ελληνο-Ορθόδοξου Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τη Βηθλεέμ όπου θα επισκεφθούμε τη Βασιλική της Γεννήσεως και θα προσκυνήσουμε τον τόπο όπου γεννήθηκε ο Χριστός. Θα επισκεφθούμε το Σπήλαιο των Νηπίων, καθώς επίσης και το Ιερό Προσκύνημα του Οίκου των Ποιμένων, με το Μοναστηριακό Ναό "Δόξα εν Υψίστοις". Ακολουθεί προσκύνημα στην ΙΜ του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου. Στο υπόγειο, δίπλα στο Ναό υπάρχουν οι τάφοι του Αγίου Θεοδοσίου, της Αγίας Ευλογίας, της Αγίας Σοφίας, μητέρας του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, της Αγίας Θεοδότης μητέρας των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, της Αγίας Μαρίας, μητέρας των Αγίων Αρκαδίου και Ιωάννου και 35 άλλων μαρτύρων Αγίων τους οποίους και θα προσκυνήσουμε. Ακολουθεί (προαιρετικά) προσκύνημα στην ΙΜ του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, στην έρημο της Ιουδαίας, όπου θα προσκυνήσουμε το ολόσωμο σκήνωμά του. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την ΙΜ του Αγίου Συμεώνος του Δικαίου και Θεοδόχου στο Καταμόνας, ο οποίος παρακάλεσε τον Θεό να τον αξιώσει να ιδεί τον Χριστό πριν πεθάνει. Η παράκλησή του αυτή εκπληρώθηκε και ήταν αυτός που υποδέχθηκε την Παναγία με το Νήπιο Χριστό στο Ναό λέγοντας το "νυν απολύεις τον δούλο σου Δέσποτα….". Κατά την επιστροφή μας στην Ιερουσαλήμ, θα δούμε την ΙΜ του Προφήτη Ηλία, η οποία κτίσθηκε τον 12ο αιώνα από τον Επίσκοπο Ηλία από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, διανυκτέρευση.

7η ημέρα: 6/10/2010
Γαλιλαία-Όρος Θαβώρ-Ναζαρέτ-Κανά-Τιβεριάδα-Όρος Μακαρισμών-Ιορδάνης.
Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για την Γαλιλαία, για να επισκεφθούμε πρώτα το Όρος Θαβώρ, πάνω στο οποίο έγινε η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και το οποίο ευρίσκεται κοντά στη Ναζαρέτ και την Καπερναούμ, περιοχές όπου έζησε και δίδαξε ο Χριστός. Θα προσκυνήσουμε στην ΙΜ της Μεταμορφώσεως και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το χωριό όπου πέρασε ο Χριστός τα παιδικά και εφηβικά Του χρόνια, τη Ναζαρέτ όπου θα επισκεφθούμε τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και θα δούμε το πηγάδι απ’ όπου έπαιρνε νερό η Παναγία. Στη Ναζαρέτ ευρίσκεται το σπίτι όπου έζησε η Παναγία και το εργαστήριο του Ιωσήφ. Θα ακολουθήσει προσκύνημα στην Κανά, όπου έκανε το πρώτο Του θαύμα ο Χριστός, τη μετατροπή του νερού σε κρασί και ευλόγησε τον γάμο και στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τον ΙΝ των Αγίων Αποστόλων στη Λίμνη της Τιβεριάδος στην Καπερναούμ, η οποία είναι το μοναδικό φυσικό υδραγωγείο της Παλαιστίνης. Θα επισκεφθούμε επίσης το Όρος των Μακαρισμών και τη πόλη της Τιβεριάδος, όπου θα προσκυνήσουμε στον ΙΝ των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και της Αγίας Μαγδαληνής. Θα ακολουθήσει αγιασμός και συμβολικό βάπτισμα των προσκυνητών στον Ιορδάνη Ποταμό. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στην Ιεριχώ, δείπνο, διανυκτέρευση.

8η ημέρα: 7/10/2010
Έρημος Ιορδάνη-Άγιος Γεώργιος Χοτζεβίτης-Ιεριχώ-Σαραντάριο Όρος – Νεκρά Θάλασσα - Όρος Ελαιών.
Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε τα Ορθόδοξα Μοναστήρια στην Έρημο του Ιορδάνη, αρχίζοντας από την ΙΜ του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτη* η οποία συνδέθηκε με τη σπηλιά όπου ο προφήτης Ηλίας κρύφθηκε για τρία χρόνια και έξι μήνες τρεφόμενος από τον κόρακα.
Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε στην Ιεριχώ, τον ΙΝ του Αγίου Προφήτη Ελισσαίου, τον οποίο έχτισε ευσεβής Χριστιανός από την Αγιάσο της Λέσβου, όπου και θα δούμε τη συκομωρέα του Ζακχαίου. Θα ακολουθήσει προσκύνημα στο Σαραντάριο Όρος, όπου πέρασε τις σαράντα ημέρες νηστείας ο Χριστός και το οποίο βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης της Ιεριχούς και όπου υπάρχει το μοναστήρι του Πειρασμού. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στη Νεκρά Θάλασσα, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για κολύμπι. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Όρος των Ελαιών, όπου προσευχήθηκε ο Χριστός, καθώς επίσης στη Μικρή Γαλιλαία την ΙΜ της Αναλήψεως του Χριστού. Εκεί βρίσκεται και η Ελληνική Εκκλησία Άνδρες Γαλιλαίοι όπου έγινε η πρώτη συνάντηση του Χριστού με τους Αποστόλους μετά την Ανάσταση. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στην Ιεριχώ, δείπνο, διανυκτέρευση.

9η ημέρα: 8/10/2010
Τελ Αβίβ - Λάρνακα - Ορεινά Θέρετρα - Μονή του Κύκκου - Λεμεσός.
Μετά το πρωινό, θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ αφού προηγουμένως επισκεφθούμε τον τάφο του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στη Λύδδα, και αναχώρησή για την Λάρνακα. Μετά την άφιξή μας, θα αναχωρήσουμε για μια όμορφη εκδρομή για την εντυπωσιακή οροσειρά του όρους Τρόοδος και στην Μονή του Κύκκου. Είναι ψηλότερο βουνό της Κύπρου (1952 μ.). Στη διαδρομή μας θα δούμε γραφικά ορεινά χωριά, γνωστά κρασοχώρια, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές μέσα σε καταπράσινα τοπία. Θα περάσουμε από τον Πεδουλά και τον Πρόδρομο, χωριά φημισμένα και θα φθάσουμε στο Μοναστήρι του Κύκκου, το γνωστότερο και πλουσιότερο Μοναστήρι της Κύπρου. Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Στη συνέχεια, θα δούμε τον Τάφο του Εθνάρχη Μακάριου, που βρίσκεται λίγο πιο πέρα από το Μοναστήρι στο Θρονί της Παναγίας. Άφιξη στη Λεμεσό το απόγευμα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

10η ημέρα: 9/10/2010
Λεμεσός - Πάφος – Λάρνακα - Αθήνα.
Μετά το πρόγευμα, αναχώρηση για την πόλη - μουσείο την γραφική και ρομαντική Πάφο. Θα διασχίσουμε το Φασούρι με τους πορτοκαλεώνες και τα αμπέλια και θα φθάσουμε στην Πέτρα του Ρωμιού, ένα μεγάλο βράχο που δεσπόζει στην παραλία. Εδώ κατά την μυθολογία, αναδύθηκε η θεά Αφροδίτη (σύντομη στάση). Συνεχίζουμε για την Πάφο, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ, για την παγκόσμια κληρονομιά. Θα δούμε την εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας χτισμένη το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια της μεγαλύτερης πρωτοχριστιανικής βασιλικής της Κύπρου στον περίβολο της οποίας βρίσκεται η Στήλη του Αποστόλου Παύλου, στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, δέθηκε και μαστιγώθηκε ο Απόστολος Παύλος. Θα δούμε επίσης την κατακόμβη της Αγίας Σολομονής και θα επισκεφθούμε τα περίφημα ψηφιδωτά στην Έπαυλη του Διονύσου, του Θησέα και του Αιώνα που θεωρούνται από τα ωραιότερα της Ανατολικής Μεσογείου. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα στο γραφικό και ατμοσφαιρικό λιμανάκι της Πάφου, που είναι γεμάτο με ψαροκάϊκα. Αναχώρηση για το αεροδρόμιο της Λάρνακας απ΄ όπου θα πάρουμε την πτήση μας για Αθήνα. Άφιξη στην Αθήνα, τέλος εκδρομής.




*Η πρόσβαση στην ΙΜ του Αγ. Γεωργίου Χοζεβίτη είναι δυνατή μόνο από την Ιεριχώ (ιδίοις εξόδοις)


ΤΙΜΗ ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ €1.300
ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ €300


ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
• Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα - Λάρνακα - Αμμάν – Τελ Αβίβ - Λάρνακα – Αθήνα, με Cyprus Airways.
• Φόροι αεροδρομίων και επίναυλος καυσίμων.
• Μεταφορά από την Ιτέα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και αντίστροφα.
• 3 διανυκτερεύσεις στο Αμμάν, σε ξενοδοχείο Α΄ κατηγορίας, με πρωινό και 2 δείπνα.
• 2 διανυκτερεύσεις στην Ιεριχώ, στο ξενοδοχείο 5* Jericho Intercontinental, με ημιδιατροφή.
• 3 διανυκτερεύσεις στα Ιεροσόλυμα, σε ξενοδοχείο Α΄ κατηγορίας, με ημιδιατροφή.
• 1 διανυκτέρευση στη Λεμεσό, με πρωινό και 1 δείπνο.
• Η ανάβαση στο όρος Θαβώρ (€6).
• Φαγητό σε παραδοσιακό εστιατόριο με μουσική στο Καν Ζαμμάν.
• Visa Ιορδανίας
• Όλες οι μεταφορές, εκδρομές και μετακινήσεις με κλιματιζόμενα πούλμαν.
• Οι αναφερόμενες στο πρόγραμμα ξεναγήσεις με ελληνόφωνες ξεναγούς.
• Έμπειρος αρχηγός του γραφείου.
• Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
• Η επίσκεψη στη Λαύρα του Αγ. Σάββα (€10)
• Είσοδοι στη Πέτρα/Γέρασα κ.λπ. (€60)
• Είσοδοι σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
• Προσωπικά έξοδα, ποτά, τηλεφωνήματα.
• Φιλοδωρήματα (€15)
• Οτιδήποτε είναι προαιρετικό ή προτεινόμενο.


Για τη συμμετοχή στην εκδρομή χρειάζεται διαβατήριο με 6μηνη ισχύ και
έκδοση από αστυνομικό τμήμα. Η σειρά των επισκέψεων μπορεί να
τροποποιηθεί για σοβαρούς λόγους και για καλύτερη εξυπηρέτηση των
προσκυνητών.


Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Δηλώσεις συμμετοχής στον π. Γεώργιο Δερβέναγα,
τηλ.: 2265032049, 6976889512

- Προκαταβολή: €500, έως 30 Ιουνίου 2010
- Εξόφληση: έως 30 Αυγούστου 2010
http://www.costos-travel.gr

Διήμερο αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στις Καρούτες (22 & 23/5/2010).

Ο Ε.Ο.Σ Αχαρνών σε συνεργασία με το Δήμο Λιδωρικίου (τοπικό συμβούλιο Δ.Δ.Καρουτών) και την χορηγία του Αναπτυξιακού - Εξωραϊστικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Καρουτιανών & φίλων Καρουτών ‘η Γαρδενίτσα’ σας προσκαλούν σε ένα διήμερο αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στις Καρούτες (22 & 23/5/2010).
Το Σάββατο 22/5/2010 θα γίνει Rock βραδιά στην πλατεία του χωριού με ζωντανή μουσική, όπου οι συμμετέχοντες θα διασκεδάσουν με τους ροκ ήχους των δεκαετιών ΄70 και ΄80 κάτω απ΄το φως της πανσελήνου και θα νιώσουν τη γαλήνη και την ομορφιά του τοπίου.
Την Κυριακή 23/5/2010 θα διεξαχθεί ο Ποδηλατικός Μαραθώνιος Καρουτών στα πλαίσια τουρνουά ορεινής ποδηλασίας «Νώντας Νίκας», που θα ενθουσιάσει τους συμμετέχοντες. Ο αθλητής θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τις φυσικές ομορφιές της Γκιώνας, τα απέραντα δάση με τα έλατα, τους κέδρους και την όμορφη θέα προς την Ιτέα και το Γαλαξίδι. Ένας αγώνας αφιερωμένος στη φύση που σκοπό έχει την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής και των τοπικών αξιοθέατων.
Οι Καρούτες, αυτό το όμορφο χωριό της Γκιώνας, αναγνωρίσθηκε ως Μαρτυρικό χωριό για τις θυσίες των κατοίκων του στην περίοδο του 2ου Παγκοσμίου πολέμου (΄40-΄44) και έγινε παγκοσμίως γνωστό για την Μάχη της Καρούτας στις ... 5/8/1944.
Για δύο δεκαετίες διεξαγόταν από το Ράλλυ Ακρόπολις η ειδική διαδρομή των Καρουτών, μια απ’ τις πιο όμορφες και συνάμα πιο δύσκολες ειδικές διαδρομές του ράλλυ.
Μετά τον αγώνα της ορεινής ποδηλασίας ο Α.Ε.Π. Καρουτιανών ‘η Γαρδενίτσα’ θα παραθέσει γεύμα με πλούσια τοπικά εδέσματα,ποτά και πολύ γλέντι.
Σας περιμένουμε και ελπίζουμε αυτό το διήμερο να μείνει «βαθιά χαραγμένο» στις μνήμες όλων μας.

Κατεβάστε την αίτηση συμμετοχής και στείλτε την στο σύλλογο.

Ποδηλατικός Μαραθώνιος Καρουτών

Περιγραφή αγώνα

Στον 3ο αγώνα του Ανοικτού Τουρνουά Ορεινής Ποδηλασίας «Νώντας Νίκας» θα υπάρχουν 2 διαδρομές για τους συμμετέχοντες, καθώς και αγώνας για μικρά παιδιά. Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχει ο μεγάλος γύρος των 43 χλμ. για τις κατηγορίες Α1, Α2, Α3, Α4 και γυναικών, ενώ οι fun θα τρέξουν μια διαδρομή 20 χλμ. Για τους μικρούς ποδηλάτες η απόσταση θα είναι 3 χλμ. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 11.00 ακριβώς για όλες τις κατηγορίες, από την πλατεία Καρουτών με υψόμετρο 1000μ. και η μεγάλη διαδρομή θα κάνει ένα κύκλο του βουνού περνώντας από τα σημεία Έλατος, Δασικό Χωριό Σιγγίτσας, Ταράτσα, Ρωμέικο, Γαρδενίτσα, Έλατος και επιστροφή στο χωριό. Για την πιο μικρή κατηγορία θα υπάρξει ένας πιο μικρός κύκλος του βουνού και θα φτάσουν στο οροπέδιο της Γαρδενίτσας και ξανά επιστροφή προς το σημείο εκκίνησης – τερματισμού.
Θα υπάρξουν 3 σημεία τροφοδοσίας – υδροδοσίας με τζελάκια, νερά, ισοτονικά, αλμυρά, γλυκά για τη μεγάλη διαδρομή και ένας σταθμός τροφοδοσίας για τους μικρούς αθλητές. Υψηλότερο σημείο του αγώνα για τη μεγάλη κατηγορία θα είναι τα 1700μ., ενώ για τη μικρή 1350μ.
Οι διαδρομές είναι σηματοδοτημένες με πινακίδες και κορδέλες σήμανσης.
Η Γραμματεία για την εγγραφή – παραλαβή αριθμών από τους αθλητές θα λειτουργήσει το Σάββατο 22/5/2010 ώρες 16.00-19.00 και την Κυριακή 23/5/2010 ώρες 09.00-10.30 στην πλατεία του χωριού Καρούτες.

Πως προσεγγίζεται το χωριό Καρούτες

Για να φτάσουν οι συμμετέχοντες στο ομώνυμο χωριό ακολουθούν την Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας και βγαίνουν στην έξοδο του Κάστρου στο 120ο χλμ. Μετά ακολουθούν τις πινακίδες για Δελφούς – Αράχωβα και αφού περάσουν το χωριό Δελφοί, συνεχίζουν το δρόμο για Άμφισσα. Φτάνοντας στην Άμφισσα συναντούν πινακίδα για Λιδωρίκι και την ακολουθούν. Μετά από 2 χλμ. περίπου βρίσκουν άλλη πινακίδα δεξιά για το χωριό Καρούτες την οποία και ακολουθούν για να φτάσουν στο χωριό.

Διαμονή

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αθλητών καθώς και των συνοδών τους προτεί-νονται τα κάτωθι ξενοδοχεία:

● Hotel Ασέλινος
Συκιά νομού Φωκίδος
Τηλ. 2266051455, 6945698999
Τιμές: Δίκλινο: 60 € με πρωινό – Τρίκλινο 70 € με πρωινό

● Hotel Amfissaeum
Τηλ. 2265022161
Τιμές:
Μονόκλινο: 39 € – Δίκλινο: 48 € – Τρίκλινο: 58 € – Τετράκλινο: 68 € – Πρωινό: 5 €

● Ξενώνας Καλλίπολις Λιδωρίκι Φωκίδας
Τηλ. 2266022150
Τιμή: 60 € το δίκλινο

● Υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης κατασκήνωσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα έχουν φροντίσει οι διοργανωτές.



Από eosacharnon.gr


περισσότεα μέρη διαμονής μπορείτε να δείτε και εδώ

Το σατανικό πρόσωπο του ΔΝΤ

Με τον όρο ΕΤΔ αναφερόμαστε στο Ειδικό Τραβηχτικό Δικαίωμα ή Special Drawing Right (SDR). Αυτή είναι η νομισματική μονάδα του ΔΝΤ. Δημιουργήθηκε το 1969 με σκοπό να απαλύνει το πρόβλημα έλλειψης αμερικανικών δολαρίων και αποθεμάτων χρυσού, προς ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου.
Η μονάδα αυτή ορίζεται με βάση την αξία τεσσάρων νομισμάτων, που αξιολογείται και προσαρμόζεται κάθε πέντε χρόνια, ενώ η ισοτιμία του υπολογίζεται καθημερινά σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό αμερικανικών δολαρίων.
Το ΔΝΤ έχει το δικαίωμα και την εξουσία να δημιουργεί χρήμα με τη μορφή των ΕΤΔ. Μέχρι σήμερα, υπολογίζεται πως το ΔΝΤ έχει δημιουργήσει ΕΤΔ αξίας πάνω από $40 δισεκατομμύρια. Στις ΗΠΑ, τα ΕΤΔ αναγνωρίζονται ως νόμιμο χρήμα, και τα υπόλοιπα κράτη μέλη πιθανόν να ακολουθήσουν. Και καθώς τα ΕΤΔ στηρίζονται στα αποθεματικά χρυσού, είναι επίσης πολύ πιθανό ο κόσμος να επανέλθει στον κανόνα χρυσού που ... ίσχυε παλαιότερα. Αυτό θα ήταν προς το συμφέρον των τραπεζιτών που σήμερα έχουν στα χέρια τους τα 2/3 του παγκόσμιου χρυσού και μπορούν έτσι να σχεδιάζουν όπως θέλουν τη παγκόσμια οικονομία.

Τα κράτη δανείζονται ΕΤΔ από το ΔΝΤ ώστε να πληρώνουν τους τόκους των συνεχώς αυξανόμενων χρεών τους. Και παρά το ότι τα ΕΤΔ δεν κοστίζουν τίποτα στο ΔΝΤ, αυτό χρεώνει όλο και μεγαλύτερους τόκους. Κάτι τέτοιο όμως δεν πολεμάει τη φτώχεια ούτε προωθεί την ανάπτυξη, όπως τους αρέσει να ισχυρίζονται οι του ΔΝΤ. Το μόνο που παράγεται είναι μια σταθερή ροή πλούτου από τα κράτη που υποφέρουν στα ταμεία αυτών που ελέγχουν το ΔΝΤ και τη παγκόσμια Τράπεζα. Έτσι το μόνιμο πλέον χρέος των χωρών του τρίτου κόσμου, αλλά και πολλών ακόμη, διογκώνεται για να ανακουφίσει τη φτώχια και τη δυστυχία που οφείλεται σε προηγούμενους δανεισμούς.

Οι αποπληρωμές των τόκων ήδη ξεπερνούν τα ποσά των νέων δανείων. Το συνολικό χρέος της Αφρικής έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί μέσα σε 20-25 χρόνια. Οι όποιες απεγνωσμένες προσπάθειες γίνονται για να εξυπηρετηθούν αυτά τα δάνεια, απλά οδηγούν σε αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, στη χρεοκοπία των δημόσιων συστημάτων υγείας και περίθαλψης, και στην πλήρη εξαθλίωση των φτωχών τάξεων. Και όσο η μαύρη τρύπα της πλεονεξίας συνεχίζει να ρουφά με αμείωτο ρυθμό τον πλούτο των εθνών, δεν θα αργήσει η μέρα που ολόκληρος ο πλανήτης θα υποστεί μια παρόμοια μοίρα.

Ο Βραζιλιάνος πολιτικός Luis Ignacio Silva είχε κάποτε πει πως:

«… ο Γ` ΠΠ έχει ήδη αρχίσει. Είναι ένας σιωπηλός πόλεμος, αλλά όχι λιγότερο απεχθής. Ο πόλεμος αυτός διαλύει τη Βραζιλία, τη λατινική Αμερική και ουσιαστικά ολόκληρο τον κόσμο. Και αντί για νεκρούς στρατιώτες, έχουμε νεκρά παιδιά, αντί για εκατομμύρια τραυματισμένων, έχουμε εκατομμύρια άνεργους. Αντί για τη καταστροφή γεφυρών, έχουμε το γκρέμισμα εργοστασίων, σχολείων, νοσοκομείων και ολόκληρων οικονομιών… Είναι ένας πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της λατινικής Αμερικής. Είναι ένας πόλεμος που γίνεται για χάρη του εθνικού χρέους, με κύριο όπλο του τα επιτόκια, ένα όπλο πιο θανατηφόρο από την ατομική βόμβα…».

Αν κάποιος παγκόσμιος οργανισμός (βλ. ΔΝΤ) χρησιμοποιούσε τα χρήματα του, με σκοπό να βοηθήσει στην ανάπτυξη των κρατών, ίσως τότε και να ταυτιζόμασταν με την ανάγκη των κρατών να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Όμως τα λεφτά που μοιράζει το ΔΝΤ προέρχονται από το πουθενά. Τα χρήματα που δανείζονται τα αδύναμα κράτη, προέρχονται από το 90% που οι τράπεζες επιτρέπουν τον εαυτό τους να δανείζει επί του 10% που διαθέτουν στη πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν. Δημιουργήθηκαν από το τίποτα. Τα κράτη όμως (και κυρίως οι κάτοικοί τους) υποφέρουν και πεθαίνουν στη προσπάθειά τους να τα αποπληρώσουν. Δεν μιλάμε δηλαδή για μια απλή τραπεζική εξυπνάδα εκ μέρους των ισχυρών, μιλάμε για μια εν ψυχρώ «δολοφονία» ολόκληρων λαών.

Στην υγειά μας.

Ιστοσελίδα και εφημερίδα από τις Καρούτες

Αντιγράφουμε ένα άρθρο από την καινούργια εφημερίδα του Συλλόγου Γαρδενίτσα (Αναπτυξιακός Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καρουτιανών και φίλων Καρουτών)

Η Δημοτική αρχή ,σε συνεργασία με την “ΓΑΡΔΕΝΙΤΣΑ”, τον σύλλογο του Χωριού μας, καταβάλλει προσπάθειες για την αναπαλαίωση τού Σχολείου, του μοναδικού,ίσως, ιστορικού κτιρίου του Χωριού μας.
Κατασκευασμένο από το 1889, περίοδο που το χωριό μας γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή του , για πολλά χρόνια στέγασε, τα όνειρα, τις ελπίδες ... και τη δίψα για μάθηση των νέων του χωριού.
Μιά ξεχωριστή ανάμνηση για τον καθένα. Η αναπαλαίωση του είναι όνειρο όλων.
Η δημιουργία ενός πολυχώρου - λαογραφικό μουσείο αναψυκτήριο - είναι απαίτηση όλων. Ελπίζουμε οι προσπάθειες να έχουν αίσιο αποτέλεσμα και να δούμε το σχολείο σύντομα ανακατασκευασμένο να ομορφαίνει το χωριό μας.
Από http://www.karoutes.gr/

Στην χώρα της "φαιδράς πορτοκαλέας"!

Μια χρεοκοπημένη οικονομία σώζεται.

Ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα δεν σώζεται.

Επίσης ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να σώσει μια χρεοκοπημένη οικονομία, την οποίαν μάλιστα την οδήγησε στην χρεωκοπία αυτό το ίδιο.

Στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα είναι πιο χρεοκοπημένο απ' ... την οικονομία. Ούτε αυτήν μπορεί να σώσει ούτε τον εαυτόν του, αλλά αντιθέτως όσο θα συνεχίζει να υπάρχει, θα συνεχίζει να καταστρέφει.
Από konstantinosdavanelos.blogspot.com