Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Νεκρά ψάρια στην Ιτέα

Η Φωτογραφία με τα νεκρά ψάρια είναι από τον Μαλιακό.
Τον τελευταίο καιρό όμως συναντάμε αρκετά νεκρά ψάρια στον κόλπο της Ιτέας. Ψάρια μεγάλα, που δεν αποτελούν ξεψάρισμα των ψαράδων. Τα ψάρια τα βλέπουμε στην ακτή διάσπαρτα, όχι σε μεγάλους αριθμούς αλλά συνεχώς την τελευταία εβδομάδα.
Όποιος ξέρει περισσότερα ας προσθέσει, εμείς
βρήκαμε ένα άρθρο στην Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον που σας παρουσιάζουμε...

Επίδραση της ρύπανσης στη φυκοχλωρίδα του Κορινθιακού

Χρήστου Ι. Κατσαρού Βιολόγου

Ο Κορινθιακός κόλπος, παρά το ότι είναι αρκετά ευρύς και ιδιαίτερα βαθύς, ως κλειστό σύστηµα επηρεάζεται από τις εκροές από τη χέρσο. Ιδιαίτερη επιβάρυνση αποτελεί η αποβολή των στερεών αποβλήτων του εργοστασίου αλουµινίου που λειτουργεί στον Κόλπο των Αντικύρων. Αυτό επεξεργάζεται τους βωξίτες της περιοχής Παρνασσού και Γκιώνας και απορρίπτει στον Κορινθιακό την γνωστή «ερυθρά ιλύ» ή απλούστερα «κόκκινη λάσπη», η οποία είναι το στερεό απόβλητο της επεξεργασίας του βωξίτη. Αρκετές χιλιάδες τόνοι κόκκινης λάσπης ελευθερώνονται κάθε χρόνο στον Κορινθιακό, µε αποτέλεσµα ο κόλπος Αντικύρων να αποτελεί ένα αρκετά βεβαρηµένο θαλάσσιο περιβάλλον.
Η πλούσια θαλάσσια χλωρίδα του Κορινθιακού και οι ιδιαιτερότητές του οδήγησαν στην εκπόνηση λεπτοµερών µελετών της επίδρασης των βαρέων µετάλλων στην δοµή και την ανάπτυξη των µακροφυκών και των θαλάσσιων φανερογάµων (Π. Μαλέα, 1992). Στις µελέτες αυτές εντοπίστηκαν πολύ υψηλές τιµές Fe, Cu, Ca σε σχέση µε άλλες περιοχές. Τα µέταλλα αυτά αποτελούν συστατικά των βωξιτών και των αποβλήτων του εργοστασίου. Οι συγκεντρώσεις Zn βρέθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς δεν αποτελούν παραπροϊόν των εργασιών του εργοστασίου. Οι συγκεντρώσεις Pb και Cd µετρήθηκαν υψηλές σε σχέση µε γειτονικές περιοχές.

Δείτε το άρθρο στους Πολίτες της Φωκίδας

Ετήσια συνάντηση Κέντρου Περιβαλοντικής Εκπαίδευσης στην Άμφισσα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας διοργανώνει την ετήσια συνάντηση του 3ου Τοπικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα

«Απολογισμός προηγούμενου έτους 2008-2009 & προγραμματισμός του τρέχοντος έτους 2009-2010»

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν τα μέλη των Κ.Π.Ε. Άμφισσας, Καρπενησίου, Στυλίδας, Υπάτης καθώς και οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης των νομών εμβέλειας του 3ου Τ.Δ.Κ.Π.Ε. (Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας,Φθιώτιδας, Φωκίδας, Καρδίτσας ,Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Γ΄Αθήνας, Δ΄Αθήνας, Ανατολικής Αττικής).

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Άμφισσα στις 29 & 30 Οκτωβρίου 2009 στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Άμφισσας.

Αποκλεισμός παράπλευρων διοδίων στην Τραγάνα

Σε αποκλεισμό των παράπλευρων διοδίων, που άρχισαν να λειτουργούν πριν λίγα εικοσιτετράωρα στον κόμβο έξω από το χωριό τους, προχώρησαν οι κάτοικοι στην Τραγάνα της Λοκρίδας...

Μετά τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων απέφευγε να περάσει από τα διόδια της Τραγάνας. Έτσι περίπου 1000 μέτρα πριν από τα διόδια εγκατέλειπαν την εθνική οδό περνούσαν μέσα από το χωριό της Τραγάνας και στη συνέχεια από έναν επαρχιακό δρόμο έβγαιναν και πάλι στο εθνικό δίκτυο μετά από 5 χιλιόμετρα. Για να περιορίσει τις διαρροές εσόδων... η αρμόδια εταιρία τοποθέτησε δύο παράπλευρα διόδια έτσι ώστε να εισπράττει 1,75 ευρώ από αυτούς που κατευθύνονταν από την Λαμία προς την Αθήνα και εγκατέλειπαν το εθνικό δίκτυο και αντίστροφα.
Το νέο αυτό σύστημα καταγγέλλουν και οι επαγγελματίες στον χώρο των μεταφορών, που κάνουν λόγο για χαράτσι και κάνουν γνωστό πως ήδη αναζητούν μέσω δικηγόρων τη νομιμότητα των πλευρικών διοδίων.

Η κίνηση αυτή όμως των υπευθύνων είχε επιπτώσεις και στους κατοίκους, αφού για να πάνε ακόμη και στα κτήματά τους ήταν αναγκασμένοι να πληρώσουν διόδια.

Οι κάτοικοι ζητούν να βρεθεί λύση και την Τρίτη θα έχουν συνάντηση με τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.
Από Βοιωτικά και troktiko

Μία εβδομάδα νέα κυβέρνηση

Η αλαζονεία κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ φάνηκε από την πρώτη ημέρα, χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις της κ. Μπατζελή....Θα σας διώξω δήλωσε περιφραστικά στους εργαζόμενους του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης αν δε δουλεύετε....και έδειξε με αυτόν τον τρόπο την άγνοιά της προσπαθώντας ταυτόχρονα να ρίξει τα προβλήματα της Ελληνικής Γεωργίας στους υφιστάμενους της και όχι σε αυτούς που σχεδιάζουν και υλοποιούν χρόνια τώρα την διάλυσή της.
Χθες είχαμε ακόμη, επιδρομή απο την Αστυνομία στα Εξάρχεια, χωρίς κανέναν εμφανή λόγο στην οποία μάζεψαν οι αστυνομικοί ότι κινούνταν...περαστικούς θαμώνες καφενείων, ιδιοκτήτες κλπ. Αυτές είναι οι ... αλλαγές στον τρόπο λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας που προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Η αστυνομία χθες βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί δεν έπραξε τίποτα το διαφορετικό από αυτά που έτσι και αλλιώς κάνει τα τελευταία 5 χρόνια επί Νέας Δημοπρασίας.
Εμ είναι αλλιώς να έχεις υπουργούς το Χρυσοχοίδη και Βούγια.
"αριστερός" ο Βούγιας σε νοιάζεται....δεν είναι σαν τις σκούπες του Μαρκογιαννάκη που ήταν δεξιός...

Η δε Υπουργός Παιδείας Διαμαντοπόυλου:
Την υλοποίηση του προγράμματος της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στα σχολεία της δευτεροβάθμιας για τη φετινή χρονιά διέκοψε με σχετικό υπηρεσιακό έγγραφο προς τις Διευθύνσεις η υπουργός Παιδείας.
Κατά πληροφορίες, η διαδικασία «πάγωσε» διότι είχε δρομολογηθεί ως προς το μέρος των προσλήψεων από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΠΘ χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι αντίστοιχες πιστώσεις.
Κυρία Διαμαντοπούλου μια σημείωση μόνο:Δεν έχουν όλοι οι μαθητές τα χρήματα για να πηγαίνουν στα φροντιστήρια, δεν ξέρουμε άλλωστε τι σχέση έχει αυτή η πράξη με οτιδήποτε το σοσιαλιστικό

Ευχαριστήριο της Αφροδίτης Κ. Παπαθανάση

Φίλες και Φίλοι
Αγαπητοί Συμπατριώτες

Ευχαριστώ.
Ευχαριστώ όλους τους συμπατριώτες μου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν να αναλάβω την ευθύνη της εκπροσώπησης του νομού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι , υπάρχουν μόνοι κοινοί στόχοι ,Ανάπτυξη , Δίκαιη Αναδιανομή και Αξιοκρατία .
Μαζί , όπως πορευτήκαμε μέχρι τώρα , με διαφάνεια και λογοδοσία θα προχωρήσουμε για την πραγματική ανατροπή στη Φωκίδα . Πραγματική Ανατροπή σημαίνει ανάπτυξη , καταπολέμηση της ανεργίας και ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Σας ευχαριστώ όλους. Πάμε μαζί!

Αφροδίτη Κ. Παπαθανάση
Βουλευτής Φωκίδας

Δελτίο Τύπου της Νομαρχίας Φωκίδας για τα γήπεδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: «Βελτίωση αθλητικών υποδομών Νομού Φωκίδας, συνολικού προϋπολογισμού 2.047.000 ευρώ».
1. Γήπεδο ποδοσφαίρου Τ.Δ. Χρισσού Δήμου Δελφών
2. Γήπεδο ποδοσφαίρου Τ.Δ. Μαλαμάτων Δήμου Ευπαλίου
3. Γήπεδο ποδοσφαίρου Δεσφίνας

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, αποσκοπώντας στη βελτίωση των αθλητικών υποδομών του Νομού μας προχωρά στην κατασκευή τριών (3) έργων στους δήμους ... Δελφών, Ευπαλίου και Δεσφίνας, συνολικού προϋπολογισμού 2.047.000 ευρώ.

Ειδικότερα:
1. Στις 7/4/2009 δημοπρατήθηκε το έργο «Βελτίωση αθλητικών
εγκαταστάσεων γηπέδου ποδοσφαίρου Δ.Δ. Χρισσού Δήμου Δελφών», η κατασκευή του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μετά την υπογραφή του συμφωνητικού με την ανάδοχο εταιρεία στις 2/9/2009, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 2/3/2010. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αφορούν έργα οικοδομικά (303.560,90€), οδοποιίας (164.752,86€) και ηλεκτρολογικομηχανολογικά (70.330,622€) ενώ μεταξύ άλλων προβλέπεται τοποθέτηση συνθετικού τάπητα τέταρτης γενιάς προδιαγραφών FIFA. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 650.000 ευρώ και οι πιστώσεις προέρχονται από τους Κ.Α.Π. 2009 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.

2. Εξάλλου το έργο «Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων
γηπέδου ποδοσφαίρου Δ.Δ. Δεσφίνας του Δήμου Δεσφίνας» συνολικού προϋπολογισμού 797.000 ευρώ δημοπρατήθηκε στις 25/8/2009 και η χρηματοδότησή του προέρχεται από τους Κ.Α.Π. 2009 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας. Το έργο περιλαμβάνει την εκσκαφή του αγωνιστικού χώρου, έργα αποχετευτικά, ηλεκτροφωτισμού, τοποθέτηση συνθετικού τάπητα 55 χιλιοστών και γραμμογράφηση του γηπέδου ενώ έχει συμβατικό χρόνο αποπεράτωσης 6 μήνες από την ημέρα υπογραφής του συμφωνητικού η οποία θα γίνει στις προσεχείς ημέρες.
3. Τέλος το έργο «Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων γηπέδου
ποδοσφαίρου Δ.Δ. Μαλαμάτων του Δήμου Ευπαλίου» συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, δημοπρατείται στις 20/10/2009 και η χρηματοδότησή του προέρχεται από τους Κ.Α.Π. 2009 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.
Το έργο περιλαμβάνει την εκσκαφή του αγωνιστικού χώρου, έργα αποχετευτικά, ηλεκτροφωτισμού, άρδευσης, τοποθέτηση προφυτρωμένου έτοιμου χλοοτάπητα και φύτευση δένδρων ενώ έχει συμβατικό χρόνο αποπεράτωσης 6 μήνες.

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή των γηπέδων αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού της αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Νομού μας που επιτηρεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους.
Επιπλέον, στον ίδιο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται:
ο ηλεκτροφωτισμός του Γηπέδου του Τ.Δ. Τολοφώνας του Δήμου Ευπαλίου, έργο το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί (προϋπολογισμός 44.022€),
το Κλειστό Γυμναστήριο Γαλαξειδίου, προϋπολογισμού 900.000€ για το οποίο αναμένεται η μελέτη από το Δήμο Γαλαξειδίου,
ο ηλεκτροφωτισμός του Γηπέδου ποδοσφαίρου της Ιτέας, προϋπολογισμού 150.000€. Για το έργο αναμένεται η απεμπλοκή του θέματος από τις δεσμεύσεις της 7.0 και
Ολοκλήρωση των εργασιών στο Κλειστό κολυμβητήριο της Άμφισσας, προϋπολογισμού 2.350.000€, έργο το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΠΑΝΦΩΚΙΣ.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μερικά στοιχεία για τον Στέλιο Ξεφλούδα

Όπως σας έχουμε γράψει ο Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια» προκήρυξε τον Α’ Διαγωνισμό Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας», ας μάθουμε μερικά πράγματα γι αυτόν.

H περίφημη φωτογραφία της γενιάς του ’30. H «ιστορική φωτογράφιση» έλαβε χώρα στο σπίτι του Γιώργου Θεοτοκά. Oρθιοι: Θανάσης Πετσάλης, Hλίας Bενέζης, Oδυσσέας Eλύτης, Γιώργος Σεφέρης, aντρέας Kαραντώνης, Στέλιος Ξεφλούδας και Γιώργος Θεοτοκάς. Kαθισμένοι: aγγελος Tερζάκης, K. Θ. Δημαράς, Γιώργος Kατσίμπαλης, Kοσμάς Πολίτης και aνδρέας Eμπειρίκος. H φωτογραφία πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Tα Nέα» (3 aπριλίου 1963) και ... έκτοτε έχει αναδημοσιευθεί πολλές φορές.


Η συντροφιά των "Μακεδονικών Ημερών" το 1938. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά. Όρθιοι: Τάκης Βαρβιτριώτης, Γ. Θέμελεης, Στρ. Δούκας, Ν. Γ. Πεντζίκης, Στ. Ξεφλούδας, Αντ. Λεβής. Καθισμένοι: Γ. Θ. Βαφόπουλος, Βασ. Τατάκης, Π. Σπανδωνίδης, Αλκ. Γιαννόπουλος, Γ. Δέλιος. Από το Αρχείο του ποιητή.

Βιο-γραφικά από το ΕΚΕΒΙ (λανθασμένα αναπαράγεται η πληροφορία ότι γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1901/2- στην πραγματικότητα γεννήθηκε στα Καστέλλια το 1899)

ΣΤΕΛΙΟΣ ΞΕΦΛΟΥΔΑΣ (1901 [1902] -1984)

Ο Στέλιος Ξεφλούδας γεννήθηκε στην Άμφισσα, πέρασε τα γυμνασιακά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και γράφτηκε στη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (1928) και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου δίδαξε στο Ιταλικό Γυμνάσιο και το 1941 μετατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας. Ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Μακεδονικές Ημέρες και μέλος της Ομάδας των Δώδεκα. Θεωρείται ως ο εισηγητής του εσωτερικού μονολόγου στη νεοελληνική πεζογραφία. 1. Για περισσότερα βιογραφικά στοιχεία του Στέλιου Ξεφλούδα βλ. Μπερλής Άρης, «Στέλιος Ξεφλούδας», Η μεσοπολεμική πεζογραφία · Από τον πρώτο ως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1914-1939)Στ΄, σ.268-315. Αθήνα, Σοκόλης, 1993, και Σταμέλος Δημήτρης, «Ξεφλούδας Στέλιος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας10. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

• Άγρας Τέλλος, «Μια ματιά στη λογοτεχνική Θεσσαλονίκη - Πρόσωπα και κείμενα», Ελληνικά Φύλλα5, 7/1935σ.144κ.εξ.
• Βαρίκας Βάσος, «Μαρτυρία για το σήμερα. Στέλιου Ξεφλούδα: Δον Κιχώτης», Συγγραφείς και κείμεναΑ΄ (1961-1965), σ.134-136. Αθήνα, Ερμής, 1975 (πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα Το Βήμα, 10/2/1963).
• Δέλφης Φοίβος, Στέλιος Ξεφλούδας· Ο συγγραφέας κ’ ο στοχαστής. Αθήνα, Το ελληνικό βιβλίο, 1978.
• Καζαντζής Τόλης, Η πεζογραφία της Θεσσαλονίκης 1912-1983, σ.175-182. Θεσσαλονίκη, Βάνιας, 1991.
• Κόρφης Τάσος, «Δυο μικρά κείμενα για το Στέλιο Ξεφλούδα και τον Ασημάκη Πανσέληνο», Πόρφυρας33 (Κέρκυρα), 2/1986, σ.153-155.
• Κόρφης Τάσος, «Ο άνθρωπος και ο πόλεμος χωρίς μύθο», Τομές36, 5/1978, σ.51-52 (τώρα και στον τόμο Ματιές στη λογοτεχνία του μεσοπολέμου· Δοκίμια, σ.179-181. Αθήνα, Πρόσπερος, 1991).
• Μπακόλας Νίκος, «Πεζογράφοι της Θεσσαλονίκης», Διαβάζω128, 9/10/1985, σ.30-35.
• Μπερλής Άρης, «Στέλιος Ξεφλούδας», Η μεσοπολεμική πεζογραφία · Από τον πρώτο ως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1914-1939)Στ΄, σ.268-315. Αθήνα, Σοκόλης, 1993.
• Νικολαρεΐζης Δ., «Το μυθιστόρημα των νέων και η παράδοση του εσωτερισμού», Νεοελληνικά Γράμματα7, 14/5/1938 (και στο Νικολαρεΐζης Δ., Δοκίμια Κριτικής, σ.183-208. Αθήνα, Φέξης, 1962).
• Παναγιωτόπουλος Ι.Μ., «Στέλιος Ξεφλούδας», Τα πρόσωπα και τα κείμεναΒ΄ · Ανήσυχα χρόνια, σ.212-217. Αθήνα, Οι εκδόσεις των φίλων, 1980 (β΄ έκδοση).
• Παπαστάμος Γιώργος, Στέλιος Ξεφλούδας · Η εσωτερική περιπέτεια του ανθρώπου και η συνομιλία του με τον εαυτό του. Αθήνα, 1979.
• Σαμουήλ Αλεξάνδρα, «Σεφέρης, Ξεφλούδας, Θεοτοκάς», Ο βυθός στον καθρέφτη· Ο Andre Gide και η ημερολογιακή μυθοπλασία στην Ελλάδα, σ.240-284. Ηράκλειο, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1998.
• Σαχίνης Απόστολος, «Στέλιου Ξεφλούδα: Κύκλος – 1944», Η πεζογραφία της κατοχής, σ.129-134. Αθήνα, Ίκαρος, 1948.
• Σαχίνης Απόστολος, Αναζητήσεις της μεσοπολεμικής λογοτεχνίας, σ.133-135. Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινίδη, 1978.
• Σαχίνης Απόστολος, Μεσοπολεμικοί και μεταπολεμικοί πεζογράφοι, σ.81-87. Αθήνα, Εστία, 1984 (β΄ έκδοση).
• Σταμέλος Δημήτρης, «Ξεφλούδας Στέλιος», Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας10. Αθήνα, Χάρη Πάτση, χ.χ.
• Στεργιόπουλος Κώστας, «Η πεζογραφία του Στέλιου Ξεφλούδα και ο εσωτερικός μονόλογος», Εποχές43, σ.427κ.εξ.
• Χάρης Πέτρος, Σαράντα χρόνια κριτικής πεζού λόγουΑ΄, σ.64-65, 97-99, 135-136, 197-198. Αθήνα, Ε.Λ.Ι.Α., 1981.
• Χάρης Πέτρος, Σαράντα χρόνια κριτικής πεζού λόγουΒ΄, σ.344-347. Αθήνα, Ε.Λ.Ι.Α., 1981.
• Χατζίνης Γιάννης, «Στέλιος Ξεφλούδας: Άνθρωποι του μύθου, τετράδια από τον πόλεμο της Αλβανίας», Νέα Εστία41, ετ.ΚΑ΄, 15/1/1947, αρ.469, σ.124-125.
• Χατζίνης Γιάννης, «Στέλιου Ξεφλούδα: Εσύ, ο κύριος Χ. κ’ ένας μικρός πρίγκηπας», Νέα Εστία69, ετ.ΛΕ΄, 1η/3/1961, αρ.808, σ.343-344.
• Χατζίνης Γιάννης, «Στέλιου Ξεφλούδα: Ο δικτάτορας», Νέα Εστία77, ετ.ΛΘ΄, 15/4/1965, αρ.907, σ.559.
• Vitti Mario, Η γενιά του Τριάντα · Ιδεολογία και μορφή, σ.272-282. Αθήνα, Ερμής, 1984.

Εργογραφία
πρώτες αυτοτελείς εκδόσεις)
Ι.Πεζογραφία
• Τα τετράδια του Πάυλου Φωτεινού. Θεσσαλονίκη, τυπ. Ανατολή, 1930.
• Εσωτερική συμφωνία. Θεσσαλονίκη, 1932.
• Εύα. Θεσσαλονίκη, 1934.
• Στο φως του λευκού αγγέλου. Αθήνα, Κασταλία, 1936.
• Κύκλος. Αθήνα, Αετός, 1944.
• Άνθρωποι του μύθου· Τετράδια από τον πόλεμο της Αλβανίας· Σχέδια Α.Αστεριάδη. Αθήνα, Μ.Σαλίβερος, 1946.
• Οδυσσέας χωρίς Ιθάκη. Αθήνα, Δίφρος, 1957.
• Εσύ, ο κύριος Χ κι ένας μικρός πρίγκηπας · Μυθιστόρημα. Αθήνα, 1960.
• Δον Κιχώτης. Αθήνα, Φέξης, 1962.
• Ο δικτάτορας · Μυθιστόρημα. Αθήνα, Οι εκδόσεις των φίλων, 1964.
• Οδυσσέας. Αθήνα, Οδυσσέας, 1974.
• Ο Δον Κιχώτης στον παράδεισο·Μυθιστόρημα. Αθήνα, Δίφρος, 1975.
• Ο άνθρωπος και ο πόλεμος χωρίς μύθο. Αθήνα, δίφρος, 1977.
• Μέρες μέσα στο σκοτάδι (Σημειώσεις του Πέτρου Καλόφωνου). Αθήνα, Φιλιππότης, 1981.
• Εσωτερική βιογραφία. Αθήνα, Φιλιππότης, 1983.
ΙΙ.Μελέτες
• Το σύγχρονο μυθιστόρημα· Δοκίμιο. Αθήνα, Ίκαρος, 1955.
• Le Roman Neohellenique. 1953.

Χειρόγραφο του Στέλιου Ξεφλούδα
Από afigiseis.blogspot.com