Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ενημέρωση για τις ρευματικές παθήσεις στην Άμφισσα

Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΛΙΡΕ)

Εκδήλωση Ενημέρωσης του Κοινού, Άμφισσα 21 Φεβρουαρίου 2010

Δελτίο Τύπου

• Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, ο Δήμος Άμφισσας και ο Ιατρικός Σύλλογος Φωκίδας οργανώνουν Εκδήλωση Ενημέρωσης του Κοινού για τις Ρευματικές Παθήσεις, που θα γίνει στην Άμφισσα, στο Γιάγτζειο–Κορδώνειο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 18:00. Η ... Εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα Του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδας.

• Οι ρευματικές παθήσεις, δηλ. οι παθήσεις αρθρώσεων, μυών, τενόντων, οστών και σπονδυλικής στήλης προσβάλουν όλες τις ηλικίες και αποτελούν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

• 2.500.000 Έλληνες υποφέρουν από κάποια ρευματική πάθηση.

• Οι ρευματικές παθήσεις, συγκριτικά με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, αποτελούν το πιο συχνό αίτιο μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.), απουσιών από την εργασία και χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων) τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας μας, δηλαδή στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών.

• Στην Εκδήλωση θα συζητηθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις των παθήσεων αυτών, η πρόληψη και η θεραπεία τους.

• Η είσοδος για το Κοινό της Φωκίδας είναι ελεύθερη.

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος αμφισβητεί το σχεδιασμό των ΑΠΕ

Παρουσία εκπροσώπων του Τύπου και οικολογικών οργανώσεων και φορέων (μεταξύ των οποίων: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Αρχιπέλαγος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF, Φιλοδασική Ένωση Αθηνών κ.ά., εκπροσώπων τοπικών οργανώσεων πολιτών από την Κέρκυρα, Ευρυτανία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Λακωνία, Εύβοια, Σέριφο, Σκύρο, ΄Ανδρο, Ικαρία, Τήνο, Ταΰγετο-Πάρνωνα, Βουλιαγμένη, Μαραθώνα κλ.π), πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9/2/2010 η ανοιχτή δημόσια συνέντευξη τύπου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου εν όψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου ‘Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των ΑΠΕ’.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μιχαήλ Δεκλερής κάνοντας μια ιστορική αναδρομή του ζητήματος των αιολικών πάρκων, είπε ότι το ΣτΕ τα προηγούμενα χρόνια υπέδειξε στη διοίκηση ... την ανάγκη ειδικής χωροταξίας και πάντοτε επέμενε ότι οι ανεμογεννήτριες πρέπει να μείνουν μακριά από τα βουνά, τα δάση και τα υπόλοιπα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Το υπό συζήτηση στη Βουλή ν/σ, προκειμένου να ενεργοποιήσει τις επενδύσεις, ανάγει τις ΑΠΕ και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε στόχο προτεραιότητας για να δικαιολογήσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παντού. Οι διατάξεις του ν/σ αντίκεινται στο σύνταγμα και τις αποφάσεις του ΣτΕ που ορίζουν ότι καμιά αξία και κανένα συμφέρον δεν είναι ανώτερο από την έννομη αξία της ελληνικής φύσης και των πολύτιμων στοιχείων της δηλ. τα δάση, τα βουνά, η θάλασσα και τα νησιά της. Χαρακτήρισε τέλος την επιβολή των ανεμογεννητριών οικολογικό έγκλημα που δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός. Το μέλλον θα είναι ζοφερό εάν δεν αντιδράσουμε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δικτύου Οικ. Οργανώσεων, Αλέξανδρος Μαβής παρουσίασε οικονομικά και τεχνικά στοιχεία και απόψεις ειδικών από την Ευρώπη που υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία των ανεμογεννητριών (α/γ) είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στην περίπτωση της χώρας μας νομίζουμε ότι με τη μονοδιάστατη έμφαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (δηλ. κυρίως αιολικά πάρκα) θα μειώσουμε τις εκπομπές CO2, τη στιγμή που οι μεγαλύτερες πηγές εκπομπών όπως η καύση των δασών, οι χωματερές, η κατάχρηση του ιδιωτικού αυτοκινήτου, η ενεργειακή σπατάλη των κτιρίων και η ζήτηση ενέργειας, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των α/γ, αποκρύπτονται συστηματικά από τη κοινή γνώμη στοιχεία όπως ότι λειτουργούν με πραγματική απόδοση 30%, παράγουν ασταθές ρεύμα που προκαλεί ανισορροπία στο σύστημα και απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για την ενσωμάτωση του παραγόμενου ρεύματος και την επέκταση των δικτύων. Τελικά δεν μας απαλλάσσουν από τις συμβατικές μορφές ενέργειας και μας στοιχίζουν ακριβότερα λόγω της υψηλά επιδοτούμενης τιμής που περνάει στους οικιακούς λογαριασμούς μας. Ενώ υπερτιμάται η αξία των αιολικών σταθμών, την ίδια στιγμή υποεκτιμώνται οι επιπτώσεις που έχει η εγκατάσταση και η λειτουργία τους στους τελευταίους θύλακες της βιοπικοιλότητας. Δεν δίνεται καμιά σημασία επίσης σε μια σειρά άλλων επιπτώσεων όπως, η μείωση της τουριστικής ελκυστικότητας των νησιών και των βουνών, η υποτίμηση της αξίας της γης, η μείωση της ποιότητας του περιβάλλοντος που απολαμβάνουν οι ντόπιοι και οι πυρκαγιές που ξεσπούν από τις γραμμές μεταφοράς. Σε ό,τι αφορά τη παραγωγή καθαρής ενέργειας, η μονοδιάστατη εμμονή στις ανεμογεννήτριες δεν ωφελεί, όταν άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως η μείωση της ενεργειακής σπατάλης, η εξοικονόμηση, η ενεργειακή απόδοση στα κτίρια δεν λογαριάζονται και δεν σχεδιάζονται σοβαρά. Το Δίκτυο Αιγαίου υποστηρίζει την στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας που βρίσκονται κοντά στον καταναλωτή και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ο κ. Ιωάννης Καπελούζος, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου, τόνισε ότι η ανάπτυξη των αιολικών σταθμών όπως σχεδιάζεται θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της χώρας. Ο προστατευτέος χαρακτήρας των ορεινών όγκων, των νησιών και των μνημείων κατοχυρώνεται στο σύνταγμα, που όμως το ν/σ προσπαθεί να αναιρέσει. Προσβολή του τοπίου σημαίνει προσβολή της εθνικής ταυτότητας γιατί χωρίς την ελληνική φύση δεν θα υπήρχε ελληνικός πολιτισμός.

Τέλος ο δικηγόρος κ. Γιώργος Χριστοφορίδης αναφέρθηκε στις σοβαρές νομικές συνέπειες των διατάξεων του ν/σ που έρχεται σαν καταπέλτης να ακυρώσει κάθε δικαίωμα υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος. Η κήρυξη των ΑΠΕ ως εθνική προτεραιότητα θα έχει βαρύνουσα σημασία στην κρίση του δικαστή όταν δικάζει οποιαδήποτε προσφυγή. Η απλοποίηση της ΄Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και ο διαχωρισμός της από την πράξη επέμβασης θα οδηγήσει μοιραία σε βιαστικές και σε λανθασμένες αποφάσεις χωροθέτησης. Αναιρούνται όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για εγκατάσταση σε προστατευόμενες περιοχές, εφόσον κάθε πρόταση εγκατάστασης μπορεί να γίνει δεκτή κατόπιν αιτιολογημένης μελέτης επιπτώσεων. Για πρώτη φορά ανοίγεται η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας για εγκατάσταση ΑΠΕ. Τέλος το Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ ανάγεται σε ύψιστο νόμο που υπερισχύει κάθε άλλου.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις των φορέων πολιτών υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Από reporter.gr

Μοναστηράκι όπως... Τέμπη

Κλειστός μέχρι... νεωτέρας παραμένει από τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης 9 Φεβρουαρίου ο παραλιακός δρόμος που οδηγεί στο Μοναστηράκι του Δήμου Ευπαλίου. Το βουνό πλάι στο δρόμο, που έτσι κι αλλιώς δεν στεκόταν και πολύ καλά, μετά από τα απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου, αλλά και υποβοηθούμενο απ’ τις βροχές των τελευταίων ημερών, πήρε την... κατηφόρα και σε δύο σημεία είχαμε κατολισθήσεις.
Στο ένα απ’ αυτά, οι βράχοι και τα χώματα έχουν κλείσει εντελώς το ... δρόμο και κλιμάκιο της Νομαρχίας που επισκέφθηκε την περιοχή, συνέστησε να μην απομακρυνθούν αυτά απ’ την άσφαλτο, αλλά να κλείσει προσωρινά και μέχρι νεωτέρας ο δρόμος. Αιτία ο κίνδυνος για νέες κατολισθήσεις, στα ίδια σημεία, που ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα σε διερχόμενα οχήματα. Όπως μας ανέφερε ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Καλαντζής, ο Δήμος περιμένει να πάρει στα χέρια του το πόρισμα επιστημόνων που εξέτασαν γεωλογικά ολόκληρη την περιοχή μετά και το δεύτερο ισχυρό σεισμό και ανάλογα θα πράξει και για την συγκεκριμένη περίπτωση.
Μέχρι λοιπόν να βρεθεί κάποια λύση, που σίγουρα δεν θα είναι εύκολη ή οικονομική, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο η κλίση του βουνού είναι πολύ μεγάλη, η προσέγγιση στο Μοναστηράκι θα γίνεται μόνο μέσω της Εθνικής Οδού. Όπως δήλωσε στο nafpaktia.com ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μένιος Τσιγάρας, έχουν γίνει ήδη ενέργειες για να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες τόσο στην είσοδο από Φανερωμένη, όσο και από την αντίθετη κατεύθυνση, ειδικά ενόψει και Καθαράς Δευτέρας, καθώς Παραθάλασσο και Μοναστηράκι γεμίζουν από χαρταετούς τη μέρα αυτή.
Από nafpaktia.com

Αποκριάτικο πάρτυ στην Ιτέα απο τον Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Ιτέας

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010
στις 6:00 το απόγευμα
θα γίνει το αποκριάτικο πάρτι του
1ου Δημοτικού Σχολείου Ιτέας.
Η εκδήλωση θα γίνει στον Διογένη στην Κϊρρα
Η είσοδος είναι 2 ευρώ το άτομο.
καλή διασκέδαση

ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2010 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δ/Δ ΛΙΛΑΙΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ: ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΓΛΕΝΤΙ & ΜΕΖΕΔΕΣ
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ & ΧΟΡΟ
Δ/Δ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ: ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΥ ΜΑΣΚΕ & ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΜΕΖΕΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ & ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
Δ/Δ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ: ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ-ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ ΧΟΡΟ & ΜΕΖΕΔΕΣ, ......ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ‘ΚΩΤΣΟΥΛΑΣ’ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ- ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗΣ ΑΜΦΙΕΣΗΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ: ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΥ ΜΑΣΚΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ & ΧΟΡΟ

Παγίδα έξτρα φόρων για τα μεσαία εισοδήματα Πώς ροκανίζει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ η σύνδεσή του με αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του εισ

Παγίδες έξτρα φόρων, κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα, κρύβει η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ με αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του εισοδήματος. Το κλειδί των κρυφών επιβαρύνσεων βρίσκεται στο είδος των αποδείξεων που καλούνται να συλλέξουν οι πολίτες για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο, καθώς εξαιρούνται βασικές και μεγάλες μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών.

Δαπάνες ενοικίων, δόσεων στεγαστικών δανείων και όλοι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, που αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο στον μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό, δεν αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου, ενώ προβλήματα γεννά και η αναγνώριση αποδείξεων από βενζινάδικα και περίπτερα που σήμερα δεν εκδίδουν αποδείξεις. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο εξαιτίας του γεγονότος ότι το ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων υπολογίζεται σε συνάρτηση με το δηλωθέν εισόδημα, το οποίο προφανώς... δεν είναι στο σύνολό του διαθέσιμο, καθώς ενσωματώνει τους κανονικούς φόρους που οφείλονται σε ετήσια βάση.

Το παράδειγμα
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με δηλούμενο εισόδημα 27.000 ευρώ καλείται να πληρώσει φόρο 3.520 ευρώ. Αμέσως το διαθέσιμο εισόδημά του, χωρίς να αφαιρούνται άλλες κρατήσεις, περιορίζεται στις 23.480 ευρώ. Έστω ότι ο φορολογούμενος αυτός πληρώνει σε δόση στεγαστικού δανείου (που δεν μετράει ως απόδειξη για το αφορολόγητο) 600 ευρώ τον μήνα ή 7.200 ευρώ τον χρόνο. Το διαθέσιμο εισόδημα περιορίζεται στις 16.280 ευρώ. Αν προστεθούν και οι δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο (σταθερό και κινητό) 150 ευρώ, συγκεντρώνονται άλλα 1.800 και το διαθέσιμο εισόδημα συρρικνώνεται στις 14.480 ευρώ. Αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος οδηγεί αυτοκίνητο και πληρώνει δόση γι΄ αυτό, που επίσης δεν αναγνωρίζεται, και βάζει βενζίνη χωρίς να μπορεί να πάρει ακόμη απόδειξη, μαζεύονται άλλα 500 ευρώ μηνιαίως ή 6.000 ετησίως, τα οποία με τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου (επίσης δεν μετράνε για το αφορολόγητο) αυξάνονται σε 6.500 ευρώ. Τελικά ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν μπορεί να καλύψει τις αποδείξεις που απαιτούνται για να καρπωθεί το αφορολόγητο. Με τις παραπάνω δαπάνες, το διαθέσιμο εισόδημά του έχει περιοριστεί στις 7.980 και θα πρέπει να προσκομίσει στην Εφορία αποδείξεις αξίας 8.100

για να έχει το αφορολόγητο των 12.000! Εναλλακτικά, αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις, για τη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις συγκεντρωθείσες αποδείξεις θα κληθεί να καταβάλλει φόρο 10%. Αν λοιπόν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος αντί για 8.100 αποδείξεων έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 5.100, θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον φόρο 300 ευρώ.

Οι δυσκολίες συγκέντρωσης αποδείξεων στο 30% του εισοδήματος είναι επίσης μεγάλες σε ζευγάρια όπου ο σύζυγος κερδίζει 30.000 ευρώ και χρειάζεται αποδείξεις 9.000 ενώ η σύζυγος 20.000 και απαιτούνται αποδείξεις 6.000 ή συνολικά 15.000 ευρώ.

Πιθανά ψεγάδια μπορεί να κρύβονται και για τα υψηλότερα εισοδήματα, με το Δημόσιο αυτή τη φορά να κινδυνεύει να χάσει φόρους. Κι αυτό γιατί ασχέτως ύψους εισοδήματος, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ, οι απαιτούμενες αποδείξεις για να καλυφθεί το αφορολόγητο είναι 12.000 ευρώ.

Έτσι, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 300.000 ευρώ, ο οποίος προφανώς δεν έχει κανένα πρόβλημα να συγκεντρώσει τις αποδείξεις των 12.000 ευρώ και μπορεί άνετα να φτάσει στα 15.000 αποδείξεων κερδίζοντας και μπόνους έκπτωση φόρου 300 ευρώ, δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει επιπλέον αποδείξεις και μπορεί κάλλιστα να επιμείνει στην κλασική λύση της αγοράς προϊόντων ή υπηρεσιών στη λογική, π.χ., 100 ευρώ με απόδειξη- 80 χωρίς. Παράλληλα, σε περιπτώσεις υψηλών εισοδημάτων με άνεση στη συγκέντρωση των απαιτούμενων αποδείξεων, τίποτα δεν εμποδίζει την «εμπορία» αποδείξεων.
Από Τα Νέα

ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ

Στις 22 Ιανουαρίου 2010 είχαμε αποκαλύψει στοιχεία για το καλοστημένο παιχνίδι των διαπλεκόμενων μεγαλοεργολάβων αιολικών πάρκων, μέσω των συλλόγων τους ΕΛΕΤΑΕΝ & ΕΣΗΑΠΕ, που έχουν αλώσει το ΥΠΕΚΑ.

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_9205.html

Μάλιστα είχαμε τονίσει πως έχει αποκλειστεί κάθε εκπρόσωπος Φωτοβολταικών από το Υπουργείο. Ουσιαστικά προσπαθούσαμε να ανοίξουμε τα μάτια της Κας Μπιρμπίλη, σκεπτόμενοι πως ίσως να μην έχει καταλάβει ακόμη το κόλπο των διαπλεκόμενων που εξελίσσεται...

Χθες 09/Φεβρουαρίου, με επιστολή προς κα Μπιρμπίλη και Πρωθυπουργό (!) , κατόπιν Ομόφωνης Απόφασης Γενικής Συνέλευσης ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταικών, (ο οποίος σε μέλη ξεπερνά κατά πολύ τους αιολικούς συλλόγους ΕΛΕΤΑΕΝ-ΕΣΗΑΠΕ μαζί), κατακεραυνώνει την Κα Μπιρμπίλη για τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου της, σε τέτοιο βαθμό που…....οι δικές μας αποκαλύψεις μας μοιάζουν κήρυγμα σε Κατηχητικό σχολείο. (Βλέπε επιστολή)

Η Κα Μπιρμπίλη και η Κυβέρνηση γενικότερα οφείλει να πάρει ξεκάθαρη και δημόσια θέση, εάν επιθυμεί να «ενταφιάσει» την ανάπτυξη φωτοβολταικών από ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προς όφελος των μεγαλοεργολάβων των αιολικών πάρκων!

Ομοίως οφείλει να πάρει θέση και η νέα Διοίκηση ΔΕΗ που ανέστειλε κάθε σύμβαση σύνδεσης μικρού φωτοβολταικού με ανυπόγραφη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της! Γιατί άραγε δεν το έκανε ποτέ για τα αιολικά πάρκα;

Ομοίως και οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace & WWF οφείλουν να μην «ποιούν τη νήσσα», αλλά να θυμηθούν τον κοινωνικό τους ρόλο και να μην συμπεριφέρονται ως …για να το πούμε επιεικώς… «Πόντιοι Πιλάτοι» στον επικείμενο καλοσχεδιασμένο ενταφιασμό των φωτοβολταικών έργων του λαού, από τους μεγαλοεργολάβους!


Διαβάστε την επιστολή


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Έχουμε ζητήσει πολλές φορές προφορικά και εγγράφως συνάντηση μαζί σας για να σας γνωρίσουμε άμεσα τα επείγοντα θέματα που αφορούν την αγορά των φωτοβολταϊκών. Για λόγους που δεν ........γνωρίζουμε δεν κατέστη δυνατόν να γίνει η ζητούμενη συνάντηση.
Η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους συνεργάτες σας για την υλοποίηση της αιτούμενης συνάντησης, η πλήρης απουσία εκπροσώπων των φωτοβολταϊκών στην Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Δράσης για τις ΑΠΕ, σε αντίθεση μάλιστα με την μονομερή σχεδόν εκπροσώπηση της τεχνολογίας των αιολικών στην επιτροπή αυτή, μας ανησυχούν βαθύτατα για το μέλλον και την προοπτική ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών στον τόπο μας.
Εν όψει προσδιορισμού του ποσοστού συμμετοχής των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέχρι το 2020, σας παρακαλούμε το συντομότερο δυνατόν να ενεργήσετε τα δέοντα για την συμμετοχή εκπροσώπων των φωτοβολταϊκών στην Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Δράσης για τις ΑΠΕ.
Με τον τρόπο αυτό θα δώσετε την δυνατότητα με τεκμηριωμένα επιχειρήματα να αναδειχθούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχουν τα φωτοβολταϊκά με την συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα, για την ασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας, την υποστήριξη και αξιοποίηση του υπάρχοντος δικτύου, την αποφυγή blackout ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες και την άμεση ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία μας και την εγχώρια βιομηχανία φωτοβολταϊκών.
Σας επισημαίνουμε έγκαιρα και προληπτικά ότι διαφαίνεται, σε βάρος των φωτοβολταϊκών, μεθοδευμένη υφαρπαγή από μία τεχνολογία του συνόλου σχεδόν της ενέργειας από ΑΠΕ.
Τα φωτοβολταϊκά είναι η πιο φιλική για το περιβάλλον και την κοινωνία τεχνολογία αειφόρου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και γιατί προσφέρονται όχι μόνο για λίγους, μεγάλους και ισχυρούς οικονομικά επενδυτές, αλλά και για πολλούς και
Λ. Βουλιαγμένης 224 & Αγ. Δημητρίου 1, 173 43 Αγ. Δημήτριος, τηλ. 210 9577470,fax:210 9707440
info@helapco.gr, www.helapco.gr
μικρούς επενδυτές, οι οποίοι άλλωστε δικαιούνται για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης να συμμετέχουν ως επενδυτές, αφού ως καταναλωτές πληρώνουν το τέλος υπέρ των ΑΠΕ.
Η καθυστέρηση ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα επιβάλει να ενεργήσετε άμεσα για την ταχεία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών έργων, καθόσον τα έργα αυτά και κυρίως τα μικρού μεγέθους μπορούν άμεσα να αναπτυχθούν και να αποδώσουν οφέλη, στην πράσινη ανάπτυξη, την ανεργία, την αειφόρο οικονομία.
Μόνο η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών μπορεί να δώσει άμεσα αποτελέσματα γιατί δεν απαιτεί νέα δίκτυα όπως απαιτείται για την ανάπτυξη των αιολικών, αλλά αντιθέτως τα φωτοβολταϊκά βοηθούν – ανακουφίζουν τα υπάρχοντα δίκτυα και μειώνουν τις απώλειες λόγω της μεγάλης διασποράς τους κοντά στους καταναλωτές.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Ανεξάρτητα από το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ το οποίο πρώτοι επαινέσαμε δημόσια, θα πρέπει με γενναίες αποφάσεις να απελευθερώσετε άμεσα την αγορά των φωτοβολταϊκών με νέες υπουργικές αποφάσεις σε αντικατάσταση των παλαιών ΚΥΑ, όπως σας έχουμε εγγράφως ζητήσει και θα υπάρξουν άμεσα τα θετικά αποτελέσματα που όλοι αναμένουμε για την οικονομία, την ανεργία και την πράσινη ανάπτυξη.
Δυστυχώς αγνοήσατε τις έγγραφες προτάσεις μας, πέρασαν οι εκατό (100) πρώτες ημέρες διακυβέρνησης χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς πρόοδο αλλά αντιθέτως οδηγηθήκαμε σε χειρότερη κατάσταση με τις παράνομες και αυθαίρετες πράξεις της ΔΕΗ, η οποία διέκοψε στις 07.12.2009 την ανάπτυξη ακόμη και των φωτοβολταϊκών Σταθμών 20kWp με την σιωπηλή αποδοχή του Υπουργείου σας, δημιουργώντας απογοήτευση και αγανάκτηση στους πολίτες, σε πλήρη αντίθεση με τις κυβερνητικές σας εξαγγελίες «ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ».
Είναι ανάγκη την παρούσα κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα να μην διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή στον χώρο της ενέργειας, γι’ αυτό παρακαλούμε ιδιαίτερα να επικρατήσει αίσθημα δικαίου στην ενεργειακή κατανομή των ΑΠΕ μέχρι το 2020.
Σας θυμίζουμε ότι η ΕΡΙΑ έχει θεσπίσει για το σύνολο της Ευρώπης μέσω όρο συμμετοχής των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2020 ποσοστό 12% και για τις Μεσογειακές χώρες Ισπανία και Ιταλία έχει γίνει αποδεκτό ποσοστό 18%. Ελπίζουμε να ακολουθήσετε το παράδειγμα των άλλων Μεσογειακών χωρών που έχουν την ίδια ηλιοφάνεια με την Ελλάδα.
Η παρούσα επιστολή αποτελεί ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΦ καταχωρημένη στα πρακτικά της Γ.Σ. No 15/01.02.2010.
Με εκτίμηση Για τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Χρήστος Καλυβιώτης Πρόεδρος
Από Ελληνικό Καφενείο