Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ

Στις 22 Ιανουαρίου 2010 είχαμε αποκαλύψει στοιχεία για το καλοστημένο παιχνίδι των διαπλεκόμενων μεγαλοεργολάβων αιολικών πάρκων, μέσω των συλλόγων τους ΕΛΕΤΑΕΝ & ΕΣΗΑΠΕ, που έχουν αλώσει το ΥΠΕΚΑ.

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/01/blog-post_9205.html

Μάλιστα είχαμε τονίσει πως έχει αποκλειστεί κάθε εκπρόσωπος Φωτοβολταικών από το Υπουργείο. Ουσιαστικά προσπαθούσαμε να ανοίξουμε τα μάτια της Κας Μπιρμπίλη, σκεπτόμενοι πως ίσως να μην έχει καταλάβει ακόμη το κόλπο των διαπλεκόμενων που εξελίσσεται...

Χθες 09/Φεβρουαρίου, με επιστολή προς κα Μπιρμπίλη και Πρωθυπουργό (!) , κατόπιν Ομόφωνης Απόφασης Γενικής Συνέλευσης ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταικών, (ο οποίος σε μέλη ξεπερνά κατά πολύ τους αιολικούς συλλόγους ΕΛΕΤΑΕΝ-ΕΣΗΑΠΕ μαζί), κατακεραυνώνει την Κα Μπιρμπίλη για τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου της, σε τέτοιο βαθμό που…....οι δικές μας αποκαλύψεις μας μοιάζουν κήρυγμα σε Κατηχητικό σχολείο. (Βλέπε επιστολή)

Η Κα Μπιρμπίλη και η Κυβέρνηση γενικότερα οφείλει να πάρει ξεκάθαρη και δημόσια θέση, εάν επιθυμεί να «ενταφιάσει» την ανάπτυξη φωτοβολταικών από ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προς όφελος των μεγαλοεργολάβων των αιολικών πάρκων!

Ομοίως οφείλει να πάρει θέση και η νέα Διοίκηση ΔΕΗ που ανέστειλε κάθε σύμβαση σύνδεσης μικρού φωτοβολταικού με ανυπόγραφη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της! Γιατί άραγε δεν το έκανε ποτέ για τα αιολικά πάρκα;

Ομοίως και οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace & WWF οφείλουν να μην «ποιούν τη νήσσα», αλλά να θυμηθούν τον κοινωνικό τους ρόλο και να μην συμπεριφέρονται ως …για να το πούμε επιεικώς… «Πόντιοι Πιλάτοι» στον επικείμενο καλοσχεδιασμένο ενταφιασμό των φωτοβολταικών έργων του λαού, από τους μεγαλοεργολάβους!


Διαβάστε την επιστολή


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Έχουμε ζητήσει πολλές φορές προφορικά και εγγράφως συνάντηση μαζί σας για να σας γνωρίσουμε άμεσα τα επείγοντα θέματα που αφορούν την αγορά των φωτοβολταϊκών. Για λόγους που δεν ........γνωρίζουμε δεν κατέστη δυνατόν να γίνει η ζητούμενη συνάντηση.
Η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους συνεργάτες σας για την υλοποίηση της αιτούμενης συνάντησης, η πλήρης απουσία εκπροσώπων των φωτοβολταϊκών στην Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Δράσης για τις ΑΠΕ, σε αντίθεση μάλιστα με την μονομερή σχεδόν εκπροσώπηση της τεχνολογίας των αιολικών στην επιτροπή αυτή, μας ανησυχούν βαθύτατα για το μέλλον και την προοπτική ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών στον τόπο μας.
Εν όψει προσδιορισμού του ποσοστού συμμετοχής των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέχρι το 2020, σας παρακαλούμε το συντομότερο δυνατόν να ενεργήσετε τα δέοντα για την συμμετοχή εκπροσώπων των φωτοβολταϊκών στην Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Δράσης για τις ΑΠΕ.
Με τον τρόπο αυτό θα δώσετε την δυνατότητα με τεκμηριωμένα επιχειρήματα να αναδειχθούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχουν τα φωτοβολταϊκά με την συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα, για την ασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας, την υποστήριξη και αξιοποίηση του υπάρχοντος δικτύου, την αποφυγή blackout ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες και την άμεση ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία μας και την εγχώρια βιομηχανία φωτοβολταϊκών.
Σας επισημαίνουμε έγκαιρα και προληπτικά ότι διαφαίνεται, σε βάρος των φωτοβολταϊκών, μεθοδευμένη υφαρπαγή από μία τεχνολογία του συνόλου σχεδόν της ενέργειας από ΑΠΕ.
Τα φωτοβολταϊκά είναι η πιο φιλική για το περιβάλλον και την κοινωνία τεχνολογία αειφόρου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και γιατί προσφέρονται όχι μόνο για λίγους, μεγάλους και ισχυρούς οικονομικά επενδυτές, αλλά και για πολλούς και
Λ. Βουλιαγμένης 224 & Αγ. Δημητρίου 1, 173 43 Αγ. Δημήτριος, τηλ. 210 9577470,fax:210 9707440
info@helapco.gr, www.helapco.gr
μικρούς επενδυτές, οι οποίοι άλλωστε δικαιούνται για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης να συμμετέχουν ως επενδυτές, αφού ως καταναλωτές πληρώνουν το τέλος υπέρ των ΑΠΕ.
Η καθυστέρηση ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα επιβάλει να ενεργήσετε άμεσα για την ταχεία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών έργων, καθόσον τα έργα αυτά και κυρίως τα μικρού μεγέθους μπορούν άμεσα να αναπτυχθούν και να αποδώσουν οφέλη, στην πράσινη ανάπτυξη, την ανεργία, την αειφόρο οικονομία.
Μόνο η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών μπορεί να δώσει άμεσα αποτελέσματα γιατί δεν απαιτεί νέα δίκτυα όπως απαιτείται για την ανάπτυξη των αιολικών, αλλά αντιθέτως τα φωτοβολταϊκά βοηθούν – ανακουφίζουν τα υπάρχοντα δίκτυα και μειώνουν τις απώλειες λόγω της μεγάλης διασποράς τους κοντά στους καταναλωτές.
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Ανεξάρτητα από το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ το οποίο πρώτοι επαινέσαμε δημόσια, θα πρέπει με γενναίες αποφάσεις να απελευθερώσετε άμεσα την αγορά των φωτοβολταϊκών με νέες υπουργικές αποφάσεις σε αντικατάσταση των παλαιών ΚΥΑ, όπως σας έχουμε εγγράφως ζητήσει και θα υπάρξουν άμεσα τα θετικά αποτελέσματα που όλοι αναμένουμε για την οικονομία, την ανεργία και την πράσινη ανάπτυξη.
Δυστυχώς αγνοήσατε τις έγγραφες προτάσεις μας, πέρασαν οι εκατό (100) πρώτες ημέρες διακυβέρνησης χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς πρόοδο αλλά αντιθέτως οδηγηθήκαμε σε χειρότερη κατάσταση με τις παράνομες και αυθαίρετες πράξεις της ΔΕΗ, η οποία διέκοψε στις 07.12.2009 την ανάπτυξη ακόμη και των φωτοβολταϊκών Σταθμών 20kWp με την σιωπηλή αποδοχή του Υπουργείου σας, δημιουργώντας απογοήτευση και αγανάκτηση στους πολίτες, σε πλήρη αντίθεση με τις κυβερνητικές σας εξαγγελίες «ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ».
Είναι ανάγκη την παρούσα κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα να μην διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή στον χώρο της ενέργειας, γι’ αυτό παρακαλούμε ιδιαίτερα να επικρατήσει αίσθημα δικαίου στην ενεργειακή κατανομή των ΑΠΕ μέχρι το 2020.
Σας θυμίζουμε ότι η ΕΡΙΑ έχει θεσπίσει για το σύνολο της Ευρώπης μέσω όρο συμμετοχής των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2020 ποσοστό 12% και για τις Μεσογειακές χώρες Ισπανία και Ιταλία έχει γίνει αποδεκτό ποσοστό 18%. Ελπίζουμε να ακολουθήσετε το παράδειγμα των άλλων Μεσογειακών χωρών που έχουν την ίδια ηλιοφάνεια με την Ελλάδα.
Η παρούσα επιστολή αποτελεί ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΦ καταχωρημένη στα πρακτικά της Γ.Σ. No 15/01.02.2010.
Με εκτίμηση Για τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών
Χρήστος Καλυβιώτης Πρόεδρος
Από Ελληνικό Καφενείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου