Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Νουάρ ιστορίες με μοιραίες γυναίκες

Γράφει ο Ηλίας Κανέλλης

ΝΑ ΤΙΣ ΠΟΘΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ,
ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΕΧΕΙΣ ΠΟΤΕ.
ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ
ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΙΡΑΙΩΝ
ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΜΙΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΤΕΡΕΕΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ.
ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΕΣ, ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΚΙ ΑΘΩΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ, ΒΙΑΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΡΥΦΕΡΕΣ

Αν αυτές τις γυναίκες τις τοποθετήσεις σε κλίμα νουάρ (όπως, π.χ., είχε κάνει ο Όρσον Γουέλς, όταν έδωσε στη Ρίτα Χέιγουορθ πρωταγωνιστικό ρόλο στην «Κυρία της Σαγκάης») και το μέσο για να το κάνεις είναι τα κόμικς, το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει σχέση με τη συλλογή μονοσέλιδων και λίγο μεγαλύτερων ιστοριών του Παναγιώτη Μητσομπόνου Μετά τα μεσάνυχτα και άλλες ιστορίες, που μόλις κυκλοφόρησε.

Στις περισσότερες ιστορίες της ενότητας «Μετά τα μεσάνυχτα» πρωταγωνιστούν μια σειρά από ... γυναίκες, εξοπλισμένες με τα χαρακτηριστικά της femme fatale. Η Μπέττυ ξαγρυπνάει μονάχη διαβάζοντας τη σκέψη του Μάο, η Ρόζμαρι καπνίζει αρειμανίως μελαγχολική, η Αντιγόνη περιμένει σε μια γωνιά κάποιον που μισεί μ΄ ένα μαχαίρι, η Τζένη, βαριά απ΄ τα χρόνια, νοσταλγεί έναν περασμένο έρωτα, η Ντέπη μεθάει τόσο πολύ στα μπαρ που δεν έχει κουράγιο ούτε να ονειρευτεί... Πόρνες, κορίτσια μεγαλωμένα σε περιβάλλοντα του υποκόσμου, γυναίκες που ατύχησαν στη ζωή τους αφηγούνται ελλειπτικά τις ιστορίες της μικρής ζωής τους- ιστορίες εγκαρτέρησης, ιστορίες ήττας, πικρές και απαισιόδοξες. Ιστορίες πλημμυρισμένες στα φετίχ της αυτοκαταστροφής: τσιγάρα, ποτά, ξενύχτια, αγοραίο έρωτα... Μερικές φορές, για ποικιλία, οι πρωταγωνίστριες αποσύρονται, δίνουν τη θέση τους σε άντρες που, ήδη, έχουν αποσυρθεί από κάθε θεμιτή φιλοδοξία στον κόσμο ετούτο- πλην μιας: να ζήσουν τον χρόνο που περιγράφουν τα καρέ της κάθε ιστορίας σαν να ήταν η τελευταία τους φορά. Κλισέ; Γιατί όχι; Όταν κάνει κανείς μια προσπάθεια να φέρει ένα είδος που βρίθει κλισέ στο σήμερα, οφείλει να αναμετρηθεί με τα κλισέ αυτά- να τα χρησιμοποιήσει είτε διεκπεραιώνοντας με αυτά την ιστορία του είτε παρωδώντας τα.

Το δεύτερο μέρος, οι «Άλλες ιστορίες», δεν είναι συνεκτικές ως αισθητική άσκηση και βαρύνονται με τα αμαρτήματα της φλυαρίας και της αφηγηματικής ευκολίας. Παρ΄ όλα αυτά, ο Παναγιώτης Μητσομπόνος με το βιβλίο του αυτό, δεύτερο μετά τις ιστορίες του Φιλ Πωτ, που είναι μια παρωδία νουάρ, αποδεικνύει ότι μπορεί να στήσει με επάρκεια ατμοσφαιρικά σκηνικά και γοητευτικές μικρές ιστορίες. Έτσι κι αλλιώς, αυτού του τύπου τα κόμικς είναι μικρή εισαγωγή μόνο στον δύσκολο στίβο των εικονογραφημένων αφηγήσεων. Που πάντα κρίνονται από την έκταση και τη συνθετότητα της πλοκής, την πειστικότητα του χαρακτήρα και τη σχέση των αφηγημάτων με την πραγματικότητα.

Ο Παναγιώτης Μητσομπόνος έχει γεννηθεί το 1958 στην Άμφισσα. Με το ευρωπαϊκό κόμικς πρωτοήρθε σε επαφή στην Ιταλία, τα χρόνια που κυριαρχούσαν περιοδικά όπως το «Frigidaire», το «Linus», το «Αlter Αlter», περιοδικά μύησης στις πρωτοπορίες της εποχής αλλά και γνώσης. Έχει εργαστεί ως γραφίστας και εικονογράφος εντύπων, έχει εκθέσει ζωγραφική και κόμικς. Πάντα, όμως, αναμένει κανείς απ΄ αυτόν τα πιο δύσκολα.
Από Τα ΝΕΑ

Η Ελλάδα δεν χάνεται, η «αλήτ» που την κυβερνά καταρρέει…

Ο «Τιτανικός» της «αλήτ»…

Όχι, η Ελλάδα δεν βουλιάζει. Βουλιάζει και χρεοκοπεί, ένα καθεστώς:

- Ελλειμματικό, ανίκανο, άδικο και τυφλό (αφού δεν έβλεπε πέρα από τη μύτη του), - Α-πολίτικο (αφού δεν έκανε μείζονες επιλογές ούτε ιεραρχήσεις, ενώ έτρεμε τις δύσκολες αποφάσεις και τις είχε υποκαταστήσει με ανώδυνες υπεκφυγές),


- Άτολμο (αφού δεν μπορεί πια ούτε τη μιζέρια του να ... διαχειριστεί),

- Ανήθικο (αφού μισεί τα πρότυπα και κατάργησε τις αξίες)

- Απαίδευτο (αφού δεν γνωρίζουν πια οι εκπρόσωποί του ούτε καν στοιχειωδώς σωστά Ελληνικά)…

Όχι, η Ελλάδα δεν χάνεται. Το καθεστώς που την κυβερνά καταρρέει, αφού υποκατέστησε:

- Την Πολιτική με τη διαχείριση (και τα θαλάσσωσαν και σ΄ αυτήν)

- Τις ιδέες με τις «εικόνες» του νέο-πλουτίστικου life style.

- Το εθνικό με το «παγκοσμιοποιημένο»,

- Την Δικαιοσύνη με την ισοπέδωση των πάντων,

- Τα Δικαιώματα των Πολιτών με τα ποικίλα προνόμια των λίγων,

- Την Ανάπτυξη που καταπολεμά τη φτώχεια, με την κατανομή κοινοτικών κονδυλίων που φτιάχνει λίγους νεόπλουτους από τη μία και πολλούς νεόπτωχους από την άλλη.

- Τη Δημόσια κριτική με το λίβελλο και τη συκοφαντία

Καταρρέει η κυρίαρχη κάστα μεταλλαγμένων, που δεν είναι ούτε Αριστεροί (γιατί έχουν απεμπολήσει προ πολλού προτάγματα συλλογικότητας και κριτικής σκέψης), ούτε Δεξιοί (γιατί έχουν απεμπολήσει προ πολλού διαχρονικές αξίες και αρχές), ούτε Ευρωπαϊστές (αφού βλέπουν την Ευρώπη αποκλειστικά ως πηγή προνομίων και νεοπλουτισμού), ούτε Ατλαντιστές (αφού μισούν την Αμερική, αλλά σπεύδουν πρώτοι να υποκλιθούν στο παραμικρό νεύμα της), ούτε Προοδευτικοί (αφού καμιά αληθινή μεταρρύθμιση δεν αποτόλμησαν), ούτε Συντηρητικοί (αφού τίποτε δεν άφησαν όρθιο)…

Μια υποτιθέμενη ελίτ που συμπεριφέρεται ως «αλήτ», δεν έχει ήθος.

Μια υποτιθέμενη ελίτ που συμπεριφέρεται ως καρυδότσουφλο στο πέλαγο, δεν έχει έρμα.

Μια υποτιθέμενη ελίτ που συμπεριφέρεται ως σκουπίδι, εισάγει σκουπίδια, καταναλώνει σκουπίδια, αναδεικνύει σκουπίδια, συσσωρεύει σκουπίδια και μετατρέπει σε σκουπίδια ότι πολύτιμο αγγίζει…

Αυτή η αλήτ βουλιάζει τώρα τη χώρα!

Ο «Τιτανικός» τους βουλιάζει.

Αλλά η Ελλάδα δεν είναι «Τιτανικός».

Το καθεστώς που έφτιαξαν είναι «Τιτανικός»…

Η Ελλάδα δεν είναι η σκουπιδο-αλήτ που βουλιάζει σήμερα…

Κι αυτό το «διαζύγιο» μιας κοινωνίας από την χρεοκοπημένη «ελίτ» της είναι πιο επώδυνο από την ίδια τη χρεοκοπία.

Και, ταυτόχρονα, πιο λυτρωτικό…

N.Z.


Από antinews.gr

Νέος κύκλος κινητοποιήσεων στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, συντονισμός δράσης με ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΠΟΕΔΗΝ, κλπ

Την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων προγραμματίζουν μια σειρά κλάδοι εργαζομένων, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Έτσι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ, διοργανώνει για αυτό το σκοπό περιφερειακές συσκέψεις των συλλόγων μελών της, την Τετάρτη 3 Μαρτίου με αντικείμενο το καθορισμό αγωνιστικών παρεμβάσεων, ενώ αποφάσισε κλείσιμο όλων των ΧΥΤΑ της χώρας για το Σαββατοκύριακο 6 –7 Μαρτίου. Σε ανακοίνωσή της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ σημειώνεται πως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αντιμέτωποι με μια άδικη ... πολιτική. «Πέρα από το πάγωμα μισθών – συνεχίζει – την περικοπή επιδομάτων κατά 10%, το πάγωμα των προσλήψεων, τις απολύσεις συμβασιούχων, το περιορισμό των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, απειλούνται με τα πλέον επώδυνα και απεχθή μέτρα, όπως κατάργηση του 14ου μισθού, νέα μείωση επιδομάτων κατά 10%, αμφισβήτηση της μονιμότητας, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης».

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ τονίζει πως η πολιτική υιοθέτηση της φτώχειας για τους εργαζόμενους και διατήρησης του πλούτου για τους λίγους, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εκτιμά πως πρέπει να ενταθούν οι αντιδράσεις για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική. Στα πλαίσια αυτά αποφάσισε:

- Να επιδιώξει συντονισμό δράσης με μεγάλες Ομοσπονδίες του δημοσίου, όπως ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕΔΗΝ κ.α., ώστε από κοινού να αποφασίσουν συγκεκριμένες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

- Να διοργανώσει στις 3 Μαρτίου περιφερειακές συσκέψεις των συλλόγων μελών της. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει η περιφερειακή σύσκεψη των συλλόγων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Στο Βόλο θα γίνει με τους συλλόγους από όλη τη Θεσσαλία και από την Ευρυτανία, την Φθιώτιδα και τη Φωκίδα. Στην Πάτρα με τους συλλόγους από όλη τη Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τα Ιόνια Νησιά και την Αιτωλοακαρνανία.

- Να καλέσει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ να προκηρύξουν νέα πανελλαδική γενική απεργία το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου.

- Να κλείσουν οι ΧΥΤΑ όλης της χώρας το Σαββατοκύριακο 6 – 7 Μαρτίου, με το κύριο βάρος να δίνεται στους ΧΥΤΑ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Nέα συλλαλητήρια ετοιμάζει το ΠΑΜΕ

Τα επόμενα αγωνιστικά του βήματα καθόρισε το ΠΑΜΕ, αμέσως μετά τις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε την Τετάρτη σε πολλές πόλεις της χώρας. Την Δευτέρα 8 Μαρτίου διοργανώνει σε Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας νέα συλλαλητήρια αντίδρασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία. Επιλέχθηκε η Διεθνής Ημέρα Γυναικών, καθώς οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα και αυτής της επίθεσης.

Στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο τιμούνται οι εργάτριες της Νέας Υόρκης που την ίδια μέρα κατήλθαν σε απεργία διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μια απεργία που βάφτηκε στο αίμα. Το 1910 στη β’ διεθνή συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών αποφασίζεται η 8η Μαρτίου να καθιερωθεί ως Διεθνή Ημέρα Γυναικών, μέρα αγώνα για τα προβλήματα της γυναίκας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Στα 100 χρόνια που πέρασαν οι εργαζόμενες γυναίκες με τους αγώνες τους και τις θυσίες τους, κατάφεραν και είχαν πολλές και σημαντικές κατακτήσεις.

Αυτές οι κατακτήσει έχουν μπει στο στόχαστρο. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ «οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Ν.Δ. έβαλαν και βάζουν όλη την αντιλαϊκή μαεστρία τους για να καταργήσουν ό,τι θετικό υπήρχε για τη γυναίκα έτσι που χειροτερεύοντας τη θέση της να χειροτερεύουν συνολικά τη θέση της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Να τη μετατρέψουν σε ένα πολυμηχάνημα που θα γεννάει παιδιά, θα δουλεύει ως τα 65, μπορεί και παραπάνω, θα δέχεται όλες τις μορφές απασχόλησης- εκμετάλλευσης, θα καλύπτει την έλλειψη δομών πρόνοιας, θα φορτώνεται δυσβάσταχτα βάρη και θα δέχεται παθητικά το τσουνάμι της αντιλαϊκής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει εναντίον μας. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ έχουν στήσει βιομηχανία προπαγάνδας και τρομοκρατίας για να δεχτούμε να σκάψουμε μόνες μας το λάκκο που θέλουν να μας θάψουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί αυταπάτες ότι με άλλους χειρισμούς ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ φανερά και απροκάλυπτα πλέον υπερασπίζονται τις θέσεις και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, γυρίζουν τις μυλόπετρες που προορίζονται για να αλέσουν τις σάρκες μας».

Καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να σηκώσουν ψηλά τα λάβαρα του αγώνα και να μην επιτρέψουν να σαρώσουν ό,τι απέμεινε από το κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, την κατάργηση του 14ου και 13ου μισθού, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μετατροπή της σύνταξης σε προνοιακό επίδομα, το αποχαρακτηρισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, την ιδιωτικοποίηση των δομών υγείας, τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων. Να μη νομιμοποιήσουν την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που αυξάνει τα όρια ηλικίας στις γυναίκες και άντρες του δημόσιου τομέα από 5 μέχρι 17 χρόνια.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Βοσνία Ερζεγοβίνη θύμισε το παιχνίδι Κρισσαίου-Δωρικού που έληξε ισόπαλο 1-1

Σε ένα παιχνίδι που κύριος πρωταγωνιστής ήταν η βία και η αντιαθλητική συμπεριφορά ο Δωρικός με γκολ του Κουφογιάννη στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου κατάφερε να ισοφαρίσει το γκολ του Κρισσαίου, από το πρώτο ημίχρονο, και να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας.
Εκείνο όμως που σημάδεψε τον αγώνα δεν ήταν το αθλητικό κομμάτι αλλά η βία, τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα όσο και μετά, αλλά και το γεγονός ότι ο παρατηρητής του αγώνα Σάκης Παπαδόπουλος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της... Άμφισσας μετά από έντονες λιποθυμικές τάσεις και ταχυκαρδία.
Συγκεκριμένα οι οπαδοί του Δωρικού καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα πετούσαν κροτίδες μέσα στον αγωνιστικό χώρο, πολλές από τις οποίες ακόμη και δίπλα στο διαιτητή, τον παρατηρητή και τους παίχτες του Κρισαίου. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να διακοπεί το παιχνίδι στο πρώτο ημίχρονο για σχεδόν 15 λεπτά , κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αποθρασυνθούν οι οπαδοί του Δωρικού και στο δεύτερο ημίχρονο το γήπεδο να θυμίζει...Βοσνία.
Πρέπει όμως να τονίσουμε ακόμη ότι μετά το τέλος του αγώνα, ποδοσφαιριστές του Κρισσαίου ....



την συνέχεια της είδησης μπορείτε να την διαβάσετε στην ιστοσελίδα της Ώρας της Φωκίδας της καθημερινής εφημερίδας της Φωκίδας.

Ονόματα υποψηφίων περιφερειαρχών στις εφημερίδες, αρχίσαν με ονόματα απο την ΝΔ

Ο Χειμάρας επικρατέστερος για Περιφερειάρχης στη Στερεά από τη ΝΔ

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία", ο Νομάρχης Φθιώτιδας, κ. Χειμάρας, φέρεται επικρατέστερος υποψήφιος για να υποστηριχθεί από τη Ν.Δ. για τη θέση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας [...]

Στη Στερεά Eλλάδα προβάδισμα για υποψήφιος εμφανίζεται να έχει ο νυν νομάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Xειμάρας. Tο γεγονός ότι στην εσωκομματική μάχη ανήκε στους υποστηρικτές της κ. Mπακογιάννη δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Pηγίλλης, αφού θα απευθυνθεί σε νομούς όπως η ... Eυρυτανία, η Φωκίδα και η Φθιώτιδα, που η πρώην υπουργός είχε διευρυμένη επιρροή στις εσωκομματικές εκλογές. Eνδιαφέρον έχει επιδείξει και ο Θύμιος Aλεξανδρής μέλος της K.E. της N.Δ. και πολιτικός φίλος του Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Εξορύξεις S&B, από υπόγειες θα γίνουν επιφανειακές;

Μας στείλανε το παρακάτω μήνυμα:
Από έγκυρες πήγες μαθαίνουμε πως ο μόνος με δικά του μηχανήματα εργολάβος υπογείων της S&B κατήγγειλε την μεταξύ τους σύμβαση, πήρε τα μηχανήματα του και αποχώρησε και πως αναγκαστικά η εταιρεία πλέον θα πρέπει να στραφεί σε επιφανειακές εξορύξεις στο άμεσο μέλλον.

Αν η εταιρεία διώχνει τους εργολάβους των στοών και προσανατολίζεται σε επιφανειακές εξορύξεις, τότε αυτό θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή.
Όποιος γνωρίζει περισσότερα ας ενημερώσει, για να δούμε τι πράγματι συμβαίνει.

Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας των δύο σκακιστικών συλλόγων της Άμφισσας

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ Ε.ΣΚ.Α και Σ.Ο.Α.

Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στο φιλόξενο χώρο του μπαρ Ganesha, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας των δύο σκακιστικών συλλόγων της πόλης μας, της Ένωσης Σκακιστών Άμφισσας (Ε.ΣΚ.Α.) και του Σκακιστικού Ομίλου Άμφισσας (Σ.Ο.Α.). Την εκδήλωση τίμησαν, για άλλη μια φορά, με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Άμφισσας κ. Ασημάκης Ασημακόπουλος και ο Αντινομάρχης Φωκίδας κ. Δημήτριος Ιντέρνος. Επίσης χαιρετισμό απέστειλε και η Βουλευτής του Νομού κα Αφροδίτη Παπαθανάση, η οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση, τονίζοντας ότι... τέτοιες προσπάθειες προβάλλουν την Άμφισσα σε όλο το Πανελλήνιο και χρήζουν της βοήθειας όλων των Αρχών του τόπου. Η παρουσία των αθλητών και των γονέων ήταν μαζική.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΚΑ, κ. Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, έδωσε συγχαρητήρια στους αθλητές του Σκακιστικού Ομίλου Άμφισσας για την εμφάνισή τους στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας 2010, όπου η ομάδα του Σ.Ο.Α. κατέλαβε τη 2η θέση και ευχήθηκε πολλές σκακιστικές επιτυχίες στους αθλητές και των δύο συλλόγων. Τόνισε μάλιστα ότι η πιο σημαντική στιγμή της χρονιάς που πέρασε ήταν η δημιουργία του Σ.Ο.Α., αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς που γίνεται στους συλλόγους, που η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε και ανδρώθηκε με προπονητή τον αείμνηστο Νίκο Καραπάνο και συνεχίζεται με προπονητές το Γρηγόρη Πιτσέλη, τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την προσφορά του στο σύλλογο και τον GM Γιάννη Παπαϊωάννου, το μεγαλύτερο Έλληνα σκακιστή και πρώτη σκακιέρα της εθνικής ανδρών, που προπονεί τα γκρουπ των προχωρημένων αθλητών των συλλόγων, τον οποίο ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή του να βοηθήσει τους αθλητές της Άμφισσας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον αείμνηστο Νίκο Καραπάνο, όπου η πιο τρανή απόδειξη της εκτίμησης και της αγάπης της Άμφισσας και των αθλητών των συλλόγων προς το πρόσωπό του, ήταν όλες οι επιτυχίες της χρονιάς που πέρασε με αποκορύφωμα την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Πρωτάθλημα. Πρέπει να τονίσουμε ότι η Άμφισσα είναι η μόνη πόλη στην Ανατολική Στερεά και ίσως από τις λίγες στην Ελλάδα που έχει δύο ανταγωνιστικές ομάδες σκακιού, μία την Ε.ΣΚ.Α. που αγωνίζεται στην Α΄ Εθνική και μία τον Σ.Ο.Α. που βρίσκεται στα πρόθυρα της ανόδου στην Α΄ Εθνική. Ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ασημάκης Ασημακόπουλος, παλιός σκακιστής, εξέφρασε το θαυμασμό του για τα επιτεύγματα των αθλητών και δήλωσε τη συμπαράστασή του, ηθική και υλική, για μια ακόμη φορά σε αυτή την προσπάθεια. Ο Αντινομάρχης Φωκίδας, κ. Δημήτριος Ιντέρνος, με τη σειρά του, μετέφερε το χαιρετισμό του Νομάρχη Φωκίδας κ. Νικολάου Φουσέκη, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορούσε να είναι παρών στην εκδήλωση, εξέφρασε το θαυμασμό του για τα επιτεύγματα των αθλητών του σκακιού της πόλης μας, συνεχάρη τους αθλητές και δήλωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας θα συνεχίζει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Στη συνέχεια ο Γραμματέας του Σ.Ο.Α., κ. Χαράλαμπος Οικονόμου εξέφρασε κι αυτός τα συγχαρητήριά του προς όλους τους αθλητές και ευχήθηκε πολλές επιτυχίες.

Μετά την κοπή της πίτας ακολούθησε η απονομή των μεταλλίων και των επαίνων στους αθλητές του Σ.Ο.Α. για την κατάκτηση της 2ης θέσης στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας 2010 . Το κύπελλο «σήκωσε» ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους παρόντες αθλητές του Σ.Ο.Α., Δημήτριος Κάζαγλης. Η χαρά στα πρόσωπα των 17 αθλητών που αγωνίστηκαν με την ομάδα του Σ.Ο.Α., στους αγώνες του Πρωταθλήματος ήταν έκδηλη. Ονομαστικά οι αθλητές του Σ.Ο.Α. είναι οι εξής: Π. Μπαλάσκας, Η. Ευθυμιάδης, Ε. Κακκανάς, Ε. Μακρής, Κ. Κυριανάκης, Δ. Κάζαγλης, Ν. Οικονόμου, Σ. Κυριακίδης, Θ. Ανδρέου, Χ. Μοσκαχλαϊδής, Ι. Λύτρας, Στ. Παλάντζας, Σπ. Ντόκος, Π. Λύτρα, Κ. Πουρνάρα, Στ. Πουρνάρα, Ε. Καστανά.

Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών επαίνων στους αθλητές που πρώτευσαν στα τρία εσωτερικά πρωταθλήματα που διοργάνωσαν οι δύο σύλλογοι.
Αναλυτικά :
Εσωτερικό Παίδων Β΄ Γκρουπ
1. Ταγκαλής Αγαπητός
2. Μοσκαχλαϊδής Άγγελος
3. Παλάντζας Σταμάτης

Εσωτερικό Παίδων Γ΄ Γκρουπ
1. Οικονόμου Νίκος
2. Παπακωνσταντίνου Γιώργος
3. Κυριακίδης Σέργιος
Μοσκαχλαϊδής Χαράλαμπος

Εσωτερικό Κορασίδων Γ΄ Γκρουπ
1. Πουρνάρα Κατερίνα
2. Καστανά Εβελίνα
3. Λύτρα Πένυ



Οι τυχεροί της βραδιάς που κέρδισαν τα φλουριά ήταν οι Αγαπητός Ταγκαλής και Θανάσης Δεδούσης και πήραν ως δώρο σκακιστικά βιβλία προσφορά των συλλόγων.
Επίσης προσφέρθηκε σκακιστικό βιβλίο εκ μέρους του Ταμία της Ε.ΣΚ.Α. Αλέξανδρου Κυριακίδη στον αθλητή του Σ.Ο.Α. Δημήτριο Κάζαγλη για την προσφορά του στην ομάδα.
Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον Ευστάθιο Κουτονιά, ιδιοκτήτη του μπαρ Ganesha, για την ευγενική χορηγία του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης .
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά τις Αρχές του τόπου για τη στήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια, τους γονείς των αθλητών και τους αθλητές και προπονητές των δύο συλλόγων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : http://picasaweb.google.gr/eskamfissas/_?authkey=Gv1sRgCJa0rO2M9tKl4wE#

Τα Δ.Σ. Ε.ΣΚ.Α. και Σ.Ο.Α.

Ο Φλεβάρης και αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει