Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Κατάληψη απο τους Μηχανικούς σήμερα στην Νομαρχία Φωκίδας

Μία έκπληξη περίμενε τον Νομάρχη , τους Υπαλλήλους και τους συναλλασσόμενους με την Νομαρχία Φωκίδας σήμερα το πρωί κατά την διάρκεια της προσέλευσής τους.
Τις εισόδους του κτηρίου τις βρήκαν καταλυμένες με κόκκινες ταινίες τοπογραφικά εργαλεία και αλυσίδες στις πόρτες, απο τους Μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες που βρήκαν αυτόν τον συμβολικό τρόπο για να διαμαρτυρηθούν στον Νομάρχη για τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας της Νομαρχίας Φωκίδας.
Λίγη ώρα μετά την άφιξη του Νομάρχη ... οι μηχανικοί αποφάσισαν να σταματήσουν την συμβολική κατάληψη και ανέβηκαν στο γραφείο του για να του εκθέσουν τα προβλήματά τους που σχετίζονται με την λειτουργία της πολεοδομίας.

Το γράμμα της δασκάλας του Αλέξανδρου


Το γράμμα της δασκάλας του Αλέξανδρου

Της Λινας Γιανναρου

Για τον Αλέξανδρο ήταν η «κυρία Βιργινία». Για εκείνην ένας μαθητής. Οταν σε μια στιγμή της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 η μοίρα και μια σφαίρα τα ’φεραν μια 15χρονη ζωή να λήξει τόσο πρόωρα, η «κυρία» έγινε μητέρα, έγινε φίλη, έγινε συμμαθήτρια, έγινε η πατρίδα η ίδια. Κι έπιασε να γράφει. Να γράφει χωρίς σταματημό ένα γράμμα που μόνο πριν από λίγες μέρες τόλμησε να στείλει στη μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνα Τσαλικιάν. Που με τη σειρά της έπιασε να διαβάζει μια ...μέρα καθ’ οδόν προς την Αμφισσα για μια δίκη που μοιάζει να μην έχει τελειωμό...

«Συγγνώμη καλέ μου...»

«Η μοίρα το έφερε –έγραφε η δασκάλα– να συναντήσω αυτό το γλυκύτατο πλάσμα σε μια τρυφερή ηλικία και να μοιραστώ μαζί του στιγμές όμορφες, δύσκολες, χαρούμενες, αληθινές. Να δω το χαμόγελό του, να αφουγκραστώ την καρδιά του. (...) Συγγνώμη καλέ μου Αλέξανδρε για όλες εκείνες τις φορές που σε μάλωσα γιατί δεν έγραφες σωστά το “κ”, συγγνώμη γιατί τόσο σε πίεσα να έχεις ένα καθαρό και τακτοποιημένο τετράδιο, συγγνώμη για όλες τις στιγμές που, θέλοντας να σου περάσω τη γνώση, ήμουν αυστηρή και ανυποχώρητη, που στόχευα τόσο πολύ στο –έτσι κι αλλιώς έξυπνο– μυαλουδάκι σου, συγγνώμη για εκείνες τις φορές που η καρδιά σου και ό,τι αυτή πολύτιμο κουβαλούσε περνούσε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στον απόλυτο στόχο: “να μάθεις σωστά”».

Γράφοντας, άρχισε να απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της: «Συγγνώμη παιδί μου, κάθε μαθητή και μαθήτριά μου, για όλες εκείνες τις άχαρες στιγμές που το μυαλό γίνεται ο αποκλειστικός στόχος, που οι παλμοί της καρδιάς, η επαφή, το συναίσθημα ατονούν και χάνονται μέσα στο ισοπεδωτικό χωνευτήρι του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Συγγνώμη που σε βομβαρδίζω με θεωρίες και λόγια όταν στην πράξη τίποτα δεν κάνω για να φτιάξω την κοινωνία μας καλύτερη, ώστε να έχω να σου παραδώσω ένα κομματάκι ελπίδας, εκείνης της ελπίδας που βρίσκω στο βλέμμα σου όταν τολμώ να σε κοιτάξω κατάματα. Αυτής της ελπίδας το φως κρατάει το φυλαχτό και μην το σπαταλάς ανώφελα. Αναψε μια μικρή φωτιά και ζέστανε τον παγωμένο από τη βία, την οργή και τη θλίψη κόσμο μας. Μην αφήσεις το σκοτάδι να μας πνίξει. Τούτες τις μέρες ψάξε και βρες την αληθινή χαρά μέσα σου, εκείνη που πηγάζει από την αγάπη, τη συντροφικότητα, το μοίρασμα και μην υποκύψεις στις σειρήνες της χαλασμένης από το χρήμα κοινωνίας μας. Κάνε δώρο στους γύρω σου αυτή την αλήθεια της ψυχής σου, μήπως και ο κόσμος ζεστάνει λίγο, μήπως αποκτήσει λίγη ανθρωπιά...». Για να καταλήξει: «Κι εγώ ένα πράγμα σου υπόσχομαι: πως θα προσπαθώ από ’δω και πέρα να βάζω πρώτα απ’ όλα στόχο την καρδιά, την τρυφερή και ανήσυχη εφηβική σου καρδιά...».

Η κ. Τσαλικιάν κρατάει το γράμμα αυτό συνεχώς κοντά της. Παρηγοριά ότι κάποιοι «ακόμα θυμούνται». Και πόσο συγκλονιστικό γύρισμα της μοίρας, η κυρία Βιργινία να γεννήσει το δεύτερο παιδί της στις 6 Δεκεμβρίου 2009...
Από kathimerini.gr

" Έξω απ΄την πόρτα" στο Δημοτικό θέατρο Λιβαδειάς


Την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010 και ώρα 9:00 μμ
στο Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς,
το Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου
"Θεατροφρένεια",
παρουσιάζει το έργο του Βόλφγκανγκ Μπόρχετ
"Έξω απ' την πόρτα",
σε σκηνοθεσία Τάσου Σταθά.

Μουσικό κάμπινγκ τον Ιούλιο στους Δελφούς


«“Ζητιάνευα” για να μάθω να παίζω κρουστά»
Πέτρος Κούρτης

Ενας από τους πιο σημαντικούς δεξιοτέχνες κρουστών οργάνων, γνωστός στο ευρύ κοινό ως μέλος των συγκροτημάτων Ιασις και Κρόταλα, μιλάει για τα έθνικ ταξίδια αλλά και για το μουσικό κάμπινγκ που θα λειτουργήσει τον Ιούλιο στους Δελφούς

Τα παιδικά σου χρόνια είναι αυτά που κατά κάποιον τρόπο σε σημαδεύουν και πολλές φορές σού δείχνουν τον δρόμο που θα ... ακολουθήσεις. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λευκάδα. Εκεί όπου, από τα μέσα της δεκαετία του ΄50, γινόταν το πρώτο έθνικ φολκλόρ φεστιβάλ στην Ελλάδα.Από μωρό είχα εικόνες, χρώματα και αρώματα απ΄ όλον τον κόσμο, απ΄ όλες τις φυλές και τις θρησκείες. Από τη Μαλαισία και το Κονγκό ως το Μεξικό και τα πρώην ανατολικά κράτη. Θυμάμαι πήγαινα στα πάρτι των συγκροτημάτων και “ζητιάνευα” για να μάθω για τα κρουστά». Ο Πέτρος Κούρτης , από τους σημαντικότερους κρουστούς και διακεκριμένος καθηγητής, όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, συνεχίζει να κουβαλάει τον παιδικό μουσικό πλούτο του. Και να τον καταθέτει με κάθε ευκαιρία.


Από τα δεκατέσσερα χρόνια του, όταν και συνειδητοποίησε την κλίση του στα κρουστά όργανα, τα πάντα στη ζωή του περιστρέφονται γύρω από αυτά. Σπούδασε κλασικά κρουστά στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου απ΄ όπου αποφοίτησε το 2000 και συνέχισε τις σπουδές του στο Βerklee College of Μusic των ΗΠΑ. Από το 1994 διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, το οποίο συνεργάζεται με το Βerklee στα τμήματα μοντέρνας και παραδοσιακής μουσικής, ενώ έχει διδάξει και ως επισκέπτης καθηγητής στο Βerklee. Ο Πέτρος Κούρτης έχει μελετήσει κυρίως τα ελληνικά, αραβικά, κουβανέζικα και βραζιλιάνικα κρουστά- το 1990 βρέθηκε γι΄ αυτόν τον λόγο στη Βραζιλία. Επιπλέον, έχει συγγράψει δύο βιβλία για εκμάθηση κρουστών οργάνων, ενώ ετοιμάζει άλλα δύο.

Το 1995, μαζί με τους Κώστα Μπαλταζάνη και Γιώτη Κιουρτσόγλου , σχημάτισε τους Ιασις, δύο χρόνια αργότερα ένωσε τις δυνάμεις του με τους βιρτουόζους των κρουστών Βαγγέλη Καρίπη και Ανδρέα Παππά και δημιούργησε τα Κρόταλα, ενώ το 2006 τα Κρόταλα συνεργάστηκαν με τη Λορίνα Μακ Κένιτ και συμμετείχαν στο άλμπουμ της «Αn ancient muse». Τον ερχόμενο Ιούλιο, μαζί με τον έτερο κρουστό Δημήτρη Δεσύλλα, θα βρεθεί στους Δελφούς για ένα πρωτότυπο πρόγραμμα μουσικών εργαστηρίων.

Μια ζωή κρουστός ο Πέτρος Κούρτης. Του ζητήσαμε λοιπόν να μιλήσει για την τέχνη του αλλά και για την παρουσία της στην Ελλάδα. «Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με την παρουσία των Ιασις, των Κροτάλων και των Ηuman Τouch, παρατηρήθηκε μια “φούντωση”. Κάθε σπίτι είχε και ένα τουμπερλέκι. Ολοι έπαιζαν και όλοι “παρήγαν” θόρυβο. Τα κρουστά δεν παράγουν θόρυβο,παράγουν μουσική» λέει. «Ενδιαφέρον υπάρχει στην Ελλάδα,αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για σκηνή. Δεν αποτελούμε ρυθμική κοινότητα, δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Το project των Δελφώναυτό έχει στόχο. Να συνομιλήσουν οι μοντέρνοι με τους παραδοσιακούς και τους κλασικούς κρουστούς».

Ο Πέτρος Κούρτης δηλώνει ότι με τη μουσική τον δένει «μια ειλικρινής σχέση, την οποία ποτέ δεν αντιμετώπισα ως επάγγελμα.Αυτό λέω και στους μαθητές μου. Αν την κάνεις επάγγελμα, σου κλείνει την πόρτα. Εγώ από τη μουσική δεν ζήτησα ποτέ τίποτε παραπάνω απ΄ όσα μπορούσε να μου δώσει».

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
η Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στο πλαίσιο της Συνάντησης «Νέοι Δημιουργοί», διοργανώνει από τις 5 ως τις 12 Ιουλίου στους Δελφούς ένα πρωτότυπο πρόγραμμα μουσικών εργαστηρίων (master classes), διαλέξεων και μουσικών performances με τίτλο «Ο ήχος των κρουστών: Crossroads project», στο οποίο θα συμμετάσχουν οι Πέτρος Κούρτης και Δημήτρης Δεσύλλας. η Πληροφορίες στο τηλ. 210 3312.781. η Περισσότερα για τον Πέτρο Κούρτη στην ιστοσελίδα www.petroskourtis.gr. «Δισκογραφικές και ραδιόφωνα αδιαφορούν»

Τον Πέτρο Κούρτη (φωτογραφία) δεν τον αποθαρρύνει το γεγονός ότι ο χώρος του δεν διαθέτει λάμψη και προβολή. «Ακόμη και σήμερα, ύστερα απ΄ όλα όσα έχω κάνει, συνεχίζω να ζητιανεύω τη γνώση. Και έχω διαπιστώσει ότι το κοινό ενδιαφέρεται. Εχω βρεθεί σε βραδιές όπου οι θεατές κάθονται... παναγίες και ακούν τους σολίστες. Από την άλληόμωςοι δισκογραφικές αδιαφορούν. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν παίζουν τη μουσική μας. Πώς να ενημερωθεί το κοινό; Στις μουσικές σκηνές σού λένε “έλα να παίξεις και φέρε τους φίλους σου”. Τι σημαίνει αυτό; Δεν πιστεύουν στη σκηνή,πιστεύουν μόνο στην ανακύκλωση 100-200 ατόμων. Εγώ όμως πιστεύω στο εισιτήριο. Ετσι θα γίνουμε σκηνή. Στο εξωτερικό η σκηνή των κρουστών βράζει και εμείς δεν έχουμε πάρει χαμπάρι τίποτε. Και να σκεφθείς ότι έχουμε πολλούς και καλούς μουσικούς».
Από tovima.gr

Στην έκθεση Φωκίδα 2010 η επιτροπή αγώνα Δήμου Ιτέας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΤΕΑ 10 6 2010

Η επιτροπή αγώνα του Δήμου Ιτέας καλεί τους συμπολίτες μας στα εγκαίνια της έκθεσης ΦΩΚΙΔΑ 2010 που θα γίνουν
στις 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 ώρα 20:00
και ημέρα Τέταρτη για διαμαρτυρία στη βουλευτή Φωκίδας κα Παπαθανάση διότι τη θεωρούμε υπεύθυνη για το ξεπούλημα της πόλης μας!

Ένα ξεπούλημα, μια αδικία που έγινε χωρίς λόγο και με προχειρότητα όχι μόνο στην Ιτέα αλλά και σε άλλους Δήμους του Νομού μας!

Τέλος θέλουμε να ενημερώσουμε τους διοργανωτές, τους έκθετες και τους επισκέπτες, ότι ουδεμία αναστάτωση και πρόβλημα θα δημιουργήσουμε στην ομαλή λειτουργία της έκθεσης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΙΤΕΑΣ

Γενική Συνέλευση Σωματείου ατόμων με αναπηρία Νομού Φωκίδος


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΦΩΚΙΔΑΣ
Άμφισσα 01-06-2010
Πληροφορίες: κ. Γεώργιος Καλπούζος
Τηλ: 6944883511

ΠΡΟΣ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε σε Γενική Συνέλευση στις 20 Ιουνίου 2010 ημέρα Κυριακή και ώρα 10 π.μ. στην... αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Άμφισσας (πλατεία Κεχαγιά στο κτίριο του Δημαρχείου), με θέμα: «Εκλογή νέου Δ.Σ. του συλλόγου μας».

Παρακαλούνται τα μέλη που θέλουν να είναι υποψήφιοι για το νέο Δ.Σ. να υποβάλλουν αίτηση με καταληκτική ημερομηνία την 20ην Ιουνίου 2010.

Σημ.: 1) Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην διοίκηση του σωματείου και δεν έχουν φέρει το αντίγραφο αναπηρίας από τις υγειονομικές επιτροπές, να το φέρουν επικυρωμένο.
2) Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 27/6/2010.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Υ.Σ.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ

Συνεχίζει το ανέκδοτο με τα e mail το ΠΑΣΟΚ

Προταθείτε και αυτοπροταθείτε όσο πιο πολλοί μπορείτε τρέξατε τρέξατε...

Ξεκινούν οι διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων μέσω e mail στο ΠΑΣΟΚ

Από την Τρίτη 8 Ιουνίου και για έξι ημέρες θα κατατίθενται μέσω της ιστοσελίδας του ΠΑΣΟΚ: www.pasok.gr και συγκεκριμένα στο mail: ypopsifioi@pasok.gr, οι προτάσεις και οι αυτοπροτάσεις στελεχών του κόμματος για τις υποψηφιότητες περιφερειαρχών και δημάρχων.

Η εν λόγω διαδικασία προβλέπεται από την εγκύκλιο που απέστειλε ο γραμματέας του ... ΠΑΣΟΚ, Σωκράτη Ξυνίδης και ο προέδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, Θανάσης Τσούρας. Στόχος του κυβερνώντος κόμματος, είναι μέχρι το τέλος του Ιουνίου να έχουν καταλήξει στις επιλογές υποψηφίων περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών, καθώς και δημάρχων για τους μεγάλους δήμους. Αξίζει να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων θα παρέχεται πλήρης τεχνική υποστήριξη τόσο τηλεφωνικά, όσο και ηλεκτρονικά, αλλά και από τις τεχνικές γραμματείες των Νομαρχιακών Επιτροπών.

Τα μέλη των Νομαρχικαών Επιτροπών μάλιστα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα καλούνται να συνεδριάσουν ώστε να εκφράσουν γνώμες αξιολόγησης για τους υποψήφιους με βάση τις προτάσεις και αυτοπροτάσεις, αλλά και να καταθέσουν προτάσεις για τις διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων δημάρχων για κάθε δήμο του νομού.

Παράλληλα, όπως προβλέπει η εγκύκλιος από τις 16 Ιουνίου και εντός μίας εβδομάδας, συγκαλούνται από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων στα Κεντρικά Γραφεία του Κινήματος συνεδριάσεις ανά νομό, με στόχο να πραγματοποιηθεί η πρώτη ολοκληρωμένη διαβούλευση που θα χαράξει συλλογικά τις διαδικασίες ανάδειξης ανά δήμο αλλά και να συζητηθούν τα θέματα της περιφέρειας.