Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Κατηγορούν οι Ευρωπαίοι ελεγκτές την Ελλάδα για διασπάθηση κοινοτικών κονδυλίων και βάζουν φρένο στον Καλλικράτη.

"Θα πω στον επίτροπο να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό!"
Οι διάλογοι των ελεγκτών με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών αποκαλύπτουν πώς μας αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες

Ενα ντοκουμέντο που αποκαλύπτει το απαξιωτικό ύφος και την προσβλητική συμπεριφορά που επιφύλαξαν οι ευρωπαίοι ελεγκτές προς τα στελέχη των υπουργείων τα οποία επιθεώρησαν πρόσφατα αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα». Επιχειρώντας να καταστήσουν σαφές ότι πλέον το ελληνικό κράτος διοικείται από τις Βρυξέλλες, οι κοινοτικοί υπάλληλοι που επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησαν από τους γενικούς γραμματείς με τους οποίους συναντήθηκαν να πειθαρχήσουν άμεσα στις εντολές τους, προειδοποιώντας τους μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα πουν του επιτρόπου να γράψει επιστολή στον Πρωθυπουργό» !

Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της συζήτησης αυτής, οι κοινοτικοί υπάλληλοι κατηγορούν την Ελλάδα ότι διασπάθισε κονδύλια του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2007-2013, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, υπονομεύοντας το έργο, το οποίο κινδυνεύει τώρα με ακύρωση.

«Δεν έχετε συναίσθηση σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα σας» επαναλάμβανε καθ΄ όλη τη ... διάρκεια της συνάντησης ο προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σεσίλιο Ορέλιο, απευθυνόμενος σε πέντε γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Δικαιοσύνης ( Εφη Μπεργελέ, Στ. Γκρίτζαλη , Ν. Γεωργαράκη, Θ. Τσέκο ), στη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών κυρία Κλαουδάτου και σε μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Θέλω να που πείτε τώρα πού πήγαν τα λεφτά μου» έλεγε με οργίλο ύφος, αφήνοντας παράλληλα υπόνοιες για σκάνδαλα γύρω από τη διαχείριση του Προγράμματος.

O προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλούσε μάλιστα τους παρισταμένους ότι θα ζητήσει από τον επίτροπο να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ζητώντας ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας. «Σύμφωνα με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, την εφαρμογή των οποίων πρέπει να παρακολουθώ ως κοινοτικός υπάλληλος» , είπε, «πρέπει να απαντήσετε για την επιτάχυνση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση ως τις 15 Μαρτίου 2010. Αν ως τις 30 Μαρτίου δεν έχω ικανοποιηθεί θα ζητήσω από τον επίτροπο να γράψει στον Πρωθυπουργό σας ότι δεν υπάρχει πρόοδος».

Ο πορτογάλος προϊστάμενος της Επιτροπής, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνάντησης τα οποία έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση διότι το Πρόγραμμα δεν είναι συμβατό με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Στο μέλλον», του είπε, «στις αναφορές για την πρόοδο του Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να αναφέρεστε και στο ΠΣΑ επειδή, σύμφωνα με το έγγραφο που υποβάλατε στην ΕΕ, αυτό περιέχει και το αναθεωρημένο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και όχι για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η οποία αποτελεί εργαλείο για τη συνολικότερη μεταρρύθμιση της διοίκησης». «Τι γίνεται με τα έργα-σημαίες;» ρωτούσε ο κ. Ορέλιο, ο οποίος μιλούσε συνήθως και εκ μέρους των τεσσάρων ακόμη ελεγκτών που μετείχαν στη συνάντηση. «Μην έλθετε σε πέντε μήνες και μας πείτε ότι θα τα αλλάξετε. Λέτε ότι θα αντικαταστήσετε το έργο για τα Κέντρα Τεκμηρίωσης και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησηςαλλά δεν γνωρίζετε με τι, ούτε μπορείτε να αναφέρεστε σε δράσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου». «Υπάρχει αντίφαση σε αυτά που λέτε» τόνιζε στους παρευρισκομένους χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι. Και όταν του παρατηρήθηκε ότι η συνάντηση δεν μπορεί να συνεχιστεί σε αυτό το ύφος και ότι το κλίμα που μεταφέρει είναι εχθρικό προς τη χώρα μας, ο προϊστάμενος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε σαρκάζοντας: «Θέλετε να σας μιλήσω ευγενικά. Ωραία λοιπόν. Πέστε μου, δημιουργείτε ή όχι πρόβλημα αξιοπιστίας;».

Προς επίρρωση μάλιστα των... ισχυρισμών του, ο κοινοτικός ελεγκτής κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να του απαντήσουν σε συγκεκριμένα παραδείγματα: «Από τη μία “απεντάσσετε” το έργο για τα Κέντρα Τεκμηρίωσης και από την άλλη η πολιτική που παρουσιάζετε είναι προς την κατεύθυνση της υποστήριξης του στρατηγικού σχεδιασμού» τόνιζε. «Από τη μία έχετε σύμβουλο τον ΟΟΣΑ και από την άλλη δεν δίνετε προτεραιότητα στις συστάσεις του». «Μιλάτε για νέα αξιολόγηση και κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και δεν έχετε σχεδιάσει ούτε πρόγραμμα κινητικότητας ούτε πρόγραμμα εκπαίδευσης των προϊσταμένων για το πώς θα διεξάγονται οι αξιολογήσεις». «Μιλάτε για αναθεώρηση του Προγράμματος σε επίπεδο ειδικού στόχου ενώ δεν υπάρχει ανάγκη». «Μιλάτε για λίγους ενδιαφερόμενους δικαιούχους και δεν μας λέτε τι κάνατε για την ενεργοποίηση και πληροφόρηση των υφιστάμενων δικαιούχων». «Κάντε μας πρόταση ποιους δικαιούχους θέλετε να αλλάξετε και γιατί». «Πείτε μας ποια υπουργεία καθυστερούν και δεν θέλουν να μπουν στο Πρόγραμμα».

Οι ελεγκτές δεν δίστασαν ακόμη να αφήσουν υπόνοιες και για σκάνδαλα γύρω από τη διαχείριση του Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά η απορροφητικότητα τα δύο πρώτα χρόνια (2007 και 2008) ήταν μηδαμινή, γεγονός που σημαίνει ότι αν η χώρα μας δεν απορροφήσει ως το τέλος του 2010 περίπου 132 εκατ. ευρώ τότε θα χάσει όλα τα χρήματα που έχουν εγκριθεί ως σήμερα. «Μιλάτε για πρόβλημα ρευστότητας» είπε ο κοινοτικός προϊστάμενος στους παρευρισκομένους, όταν του είπαν ότι το κράτος δεν διαθέτει τα αναγκαία κονδύλια. «Να μου πείτε εγγράφως τι κάνατε τις προκαταβολές, πού τις χρησιμοποιήσατε». Οι ελεγκτές ζήτησαν από τα κυβερνητικά στελέχη να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των έργων. «Διαφορετικά, κινδυνεύετε να κάνετε έργα και εμείς να μην σας πληρώσουμε» τους είπαν. «Πρέπει να ενημερωθούν οι πολιτικοί σας προϊστάμενοι. Τι μέτρα μπορείτε να πάρετε για να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Να μου πείτε σήμερα. Γιατί δεν συγκαλείτε την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, το ανώτερο πολιτικό όργανο,περισσότερες φορές τον χρόνο εφόσον βλέπετε ότι υπάρχει πρόβλημα στην υλοποίησή του;Δεν θα δεχτούμε η Ετήσια Εκθεση Εφαρμογής του Προγράμματος να μην συζητείται στην Επιτροπή Παρακολούθησης και να εγκρίνεται με τη γραπτή διαδικασία».

Απέρριψαν τη χρηματοδότηση του «Καλλικράτη»
Το κλιμάκιο των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε ουσιαστικά και το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση για τη στήριξη του «Καλλικράτη», γεγονός που αποτελεί και το πρώτο σοβαρό εμπόδιο στην αλλαγή του κράτους. Το σκεπτικό που ανέπτυξαν οι ελεγκτές της Ενωσης είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει το αναγκαίο σχέδιο. «Δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» είπαν σε έντονο ύφος προς τα στελέχη της κυβέρνησης. «Μπορεί να στηρίξει ως έχει τις πολιτικές σας. Τι δράσεις θέλετε να αναπτύξετε για να στηρίξετε το πρόγραμμα “Καλλικράτης” που δεν μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση όπως έχει σήμερα; Αφού δεν έχετε πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή του Προγράμματος, πώς ζητάτε τώρα αναθεώρησή του; Είστε ακόμη στον σχεδιασμό. Οι αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν ακόμη κι αν τις έχει λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν θέλουμε πια άλλα σχέδια δράσης ή μελέτες. Είμαστε στη φάση των δράσεων εφαρμογής».

Από το ΒΗΜΑ

Ρύθμιση οφειλών από δημοτικά τέλη στον Δήμο Ιτέας

Ρύθμιση οφειλών από δημοτικά τέλη, φόρους, εισφορές κτλ. στa πλαίσιa του Ν. 3801/2009, άρθρο 63.

Σύμφωνα με το άρθρο 63 του Ν. 3801/2009 παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης και εξόφλησης πάσης φύσεως οφειλών, δημοτικών τελών, φόρων, εισφορών κτλ. απαλλαγμένων από πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, βεβαιωμένων ή μη, μέχρι τις 4/9/2009 (ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου).

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιτέας, στα πλαίσια του ... ανωτέρω Νόμου, με την αριθμ. 2/5/29.1.2010 απόφασή του, καθόρισε την 30η Ιουνίου 2010 ως τελική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και δηλώσεων προς υπαγωγή στις άνω ρυθμίσεις και τον αριθμό των δόσεων σε είκοσι τέσσερις (24) καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού των εκατόν πενήντα (150) ευρώ, ελάχιστο όριο για κάθε είδος οφειλής ξεχωριστά.

Η πρώτη δόση είναι καταβλητέα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οι δε υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα. Η εξόφληση ολόκληρης της οφειλής, εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης, θα έχει έκπτωση δέκα τοις εκατό (10%). Σε περίπτωση που η οφειλή είναι μικρότερη των 150€, τότε η εξόφληση πραγματοποιείται εφάπαξ με την υποβολή της αίτησης παρεχομένης της άνω έκπτωσης.

Οι περιπτώσεις οφειλών που ρυθμίζονται κατά τα ανωτέρω αναφέρονται :

- Στα τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων (περίπτωση α, παρ. 3, άρθρου 12 Ν. 3074/02).

Στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνονται υπόχρεοι οι οποίοι μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου (4/9/2009) δεν έχουν υποβάλλει δήλωση ή έχουν υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση για την καταβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και του τέλους των ακαθαρίστων εσόδων κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων κτλ., παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης για την καταβολή των σχετικών οφειλών τους, με την προσκόμιση αντίγραφου ετήσιου εκκαθαριστικού σημειώματος του ΦΠΑ, χωρίς την επιβολή σε βάρος τους προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης κύρωσης.

- Στα τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων (περίπτωση δ, παρ. 3, άρθρου 12 Ν. 3074/02).

Εδώ ρυθμίζονται χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι βεβαιωμένες ή μη, από 1/1/1998 μέχρι τις 4/9/2009 οφειλές από το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων και το τέλος παρεπιδημούντων.

- Στα δημοτικά τέλη, φόρους, εισφορές και πρόστιμα Κ.Ο.Κ. (περίπτωση ε, παρ. 3, άρθρου 12 Ν. 3074/02).

Με αίτηση των ενδιαφερομένων ρυθμίζονται οι μέχρι 4/9/2009 βεβαιωμένες ή μη οφειλές από δημοτικά ή κοινοτικά τέλη, φόρους και εισφορές, καθώς και πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, χωρίς την καταβολή προστίμων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Στη ρύθμιση αυτή υπάγονται όλα ανεξαιρέτως τα δημοτικά τέλη (συμπεριλαμβανομένων των τελών ύδρευσης, άρδευσης και διαφήμισης), οι φόροι, οι εισφορές και τα πρόστιμα του ΚΟΚ, δηλαδή όλες οι βεβαιωμένες ή μη οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, με εξαίρεση τα πρόστιμα αυθαίρετων κατασκευών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στις υπηρεσίες του Δήμου
(Ηλία Τρίγκα 47, Ιτέα-2ος όροφος) προκειμένου να υπαχθούν στις ρυθμίσεις
(Αρμόδια υπάλληλος κα. Αθανασία Παρασκευοπούλου).

Διαβάστε τι γράφουν στην Αθήνα
ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 70%+10%!!Χρώσταγε 140.000€ και πλήρωσε μόνο 38.000€ και καθάρισε!

Μέ νόμο που βρίσκεται σε ισχύ, μπορούν όσοι χρωστούν στους Δήμους όλης της Ελλάδας, να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους με έκπτωση μέχρι και 70% και αν είναι μετρητοίς επιπλέον 10% έκπτωση.
Για παράδειγμα ο Δήμος Αθηναίων:
“Ρυθμίσεις οφειλών προς τους ΟΤΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3801/09”
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε με την 2022/2009 Πράξη του να αποδεχθεί τις διατάξεις του Ν. 3801/09 (άρθρο 63 παρ. 2 ΦΕΚ 163/4-9-09 Τεύχος Α΄) σύμφωνα με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των πάσης φύσεως οφειλών προς τους Δήμους- Κοινότητες και ΝΠΔΔ, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του Νόμου.

Ειδικότερα ρυθμίζονται οφειλές από:

Τέλη κατάληψης Κοινοχρήστων Χώρων
Οι οφειλές αυτής της μορφής μειώνονται σε ποσοστό 70% τόσο στο τέλος όσο και στο πρόστιμο και διαγράφονται όλες οι προσαυξήσεις.

Τέλη Διαφημίσεων & Τέλη Καθαριότητας-Φωτισμού
Οι οφειλές αυτής της μορφής απαλλάσσονται στο 100% των προστίμων και των προσαυξήσεων.

Τέλη Κέντρων Διασκέδασης και Παρεπιδημούντων (Ξενοδοχεία)
Οι οφειλές αυτής της μορφής απαλλάσσονται στο 100% του προστίμου και των προσαυξήσεων.
Επιπροσθέτως στην ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οι οφειλές του 5%, 2% και 0,5%, που δεν έχουν βεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Πρόστιμα Παράνομης Στάθμευσης
Οι οφειλές αυτής της μορφής απαλλάσσονται στο 100% των προσαυξήσεων.

Όσοι από τους οφειλέτες αποφασίσουν να ενταχθούν στην ρύθμιση και εξοφλήσουν το υπόλοιπο της οφειλής εφάπαξ, θα έχουν πρόσθετη έκπτωση 10%.

Διευκρινίσεις
Δεν εντάσσονται στην ρύθμιση οφειλές από:

* Πολεοδομικές Παραβάσεις ( αυθαίρετα)
* Μισθώματα
* Κατασκευές αγωγών - πεζοδρομίων

Για παράδειγμα υπάρχει οφειλή που είχε ξεκινήσει κατάσχεση της τάξεως των 140.000€ και τώρα με 38.000€ ξεπληρώθηκε.
Όσοι έχετε καφετέριες, τρέεεεεεξτε!
Το άρθρο αυτό είναι από το έξυπνο

Οι αμυγδαλιές της Δεσφίνας με φόντο τον Παρνασσό

Η αριστερά της Γερμανίας για την Ελλάδα

Μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς στην Ελλάδα, των βουλευτών και ευρωβουλευτών του γερμανικού κόμματος Die Linke (Η Αριστερά)

Εμείς, πολιτικοί παράγοντες μέλη του Κόμματος Die Linke, που ασχολούμαστε με τα ευρωπαϊκά και οικονομικά θέματα στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή εκφράζουμε, με αφορμή τη σημερινή γενική απεργία στην Ελλάδα, την ολόπλευρη αλληλεγγύη μας στους απεργούς.
Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την άνευ προηγουμένου εκστρατεία που έχει ενορχηστρωθεί με στόχο την Ελλάδα. Η δύσκολη θέση της χώρας γίνεται αντικείμενο ... εκμετάλλευσης για την ενεργοποίηση προκαταλήψεων. Οι πολίτες της Ελλάδας, γυναίκες και άνδρες, κατασυκοφαντούνται, κατηγορούνται ότι είναι “κατά συρροή ψεύτες και ότι συστηματικά παραποιούν τα στατιστικά στοιχειά”, ότι συνεχώς κατεργάζονται ” ύπουλες πολίτικες “.

Οι Έλληνες δήθεν ζουν σ έναν “παράδεισο” απ τον οποίο “επειγόντως πρέπει να απαλλαγούμε ” . Στο στόχαστρο όμως των νεοφιλελεύθερων μέσων ενημέρωσης και πολιτικών παραγόντων δεν βρίσκεται μόνον η Ελλάδα.

Προσβάλουν με τον χαρακτηρισμό ” PIGS ” (γουρούνια ) και την Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία. Αυτή η εκστρατεία έρχεται σε αντίθεση με βασικές αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Πολίτικοι παράγοντες και δημοσιογράφοι, που κατά τα άλλα δεν κουράζονται να επικαλούνται την ” όλο και στενότερη Ευρωπαϊκή Ένωση ” απευθύνονται στα χαμηλότερα ανθρωπινά ένστικτα καταστρέφοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη που αποτελεί την προϋπόθεση για την ειρηνική συμβίωση των ευρωπαϊκών λαών. Πάντα στη κρίση το κεφάλαιο αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους που να εισπράττουν την οργή όλων εκείνων στην Ευρώπη που απειλούνται από κοινωνική περιθωριοποίηση. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν και να εξουδετερώσουν την κριτική στον καπιταλισμού .

Γνωρίζουμε τη δύσκολη θέση της Ελλάδας. Το νέο έλλειμμα για το 2009 που έχει φτάσει στο 12,7 % ασφαλώς είναι μεγάλο. Το ίδιο όμως ισχύει και για άλλες χώρες όπως π.χ. για τη Μ. Βρετανία 12 % η για την Ισπανία με 10%. Ανάλογοι αριθμοί σημειώθηκαν όμως το 2009 και στη Ιαπωνία και στις ΗΠΑ. Παντού οι αμύθητες χρηματικές δωρεές για τις τράπεζες, τα έκτακτα μετρά και οι οφειλές στη καταβολή των φόρων άνοιξαν τεράστιες μαύρες τρύπες στους κρατικούς προϋπολογισμούς .

Αποτελεί ύπουλη πράξη και αποτυχία της πολίτικης το γεγονός ότι ακριβώς εκείνες οι τράπεζες και εκείνοι οι κερδοσκόποι που μόλις χτες σώθηκαν από την βέβαιη χρεοκοπία χάρη στα κρατικά κονδύλια σήμερα θέτουν εκ νέου ολόκληρες χώρες κάτω από την πίεση των υπέρογκων τόκων και έχουν και πάλι τη δυνατότητα να κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των χορών αυτών.

Η αλληλεγγύη με την Ελλάδα και με τα άλλα θύματα τέτοιων μηχανορραφιών επιτάσσει να τεθεί τέρμα σ αυτούς που κερδοσκοπούν από την κρίση.

Με μεγάλη ανησυχία παρατηρούμε ότι η περιπλοκή κατάσταση στην Ελλάδα αξιοποιείται από τις χρηματιστηριακές αγορές, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις στις πρωτεύουσες των χορών μελών της ΕΕ για να επιβάλουν την κοινωνική κατεδάφιση. Θεωρούν αναγκαίο να κάμψουν αποφασιστικά την αγωνιστικότητα του ελληνικού εργατικού κινήματος ώστε να επιβάλουν μείωση μισθών και ανύψωση των ορίων συνταξιοδότησης. Επιδιώκεται να επιβληθούν στους έλληνες και στις ελληνίδες εργαζόμενους οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που εμείς δεν είχαμε καταφέρει να εμποδίσουμε στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα διαπιστώνουμε όμως ότι κάνεις δεν αναφέρεται στις τεράστιες οικονομικές ανισορροπίες στην Ευρωζώνη. Η αλήθεια είναι ότι δεν αντιμετωπίζει μόνον η Ελλάδα τέτοιες δυσκολίες. Και η Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία παλεύουν με ελλείμματα πάνω του μέσου όρου. Από την άλλη πλευρά οι χώρες του Ευρωπαϊκού πυρήνα και ειδικότερα η Γερμάνια που είναι για πολλά χρόνια ο πρωταθλητής των εξαγωγών συγκεντρώνουν ένα τεράστιο πλεόνασμα. Οι ανισορροπίες πρέπει να εξαφανιστούν . Είναι ανάγκη να εκπονηθεί μια συντονισμένη ευρωπαϊκή πολίτικη μακράς πνοής.

Οι χώρες με πλεόνασμα πρέπει να ενισχύσουν αποφασιστικά την ζήτηση της εσωτερικής αγοράς και οι εργοδότες να παραιτηθούν από την επιθετική στρατηγική για τις εξαγωγές.

Καταδικάζουμε την απόρριψη τέτοιων διεκδικήσεων από τη γερμανική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση παίρνει το ρίσκο να θρυμματιστεί η Ευρωζώνη συνέπεια των αυξημένων πιέσεων.

Εκφράζοντας την υποστήριξη μας στο ελληνικό εργατικό κίνημα κρατάμε ζωντανές τις παραδώσεις της σοσιαλιστικής αλληλεγγύης.

Ξέρουμε ότι η πάλη των ελλήνων εργαζομένων για μια αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή είναι και δική μας πάλη.

Μόνον όταν οι εργαζόμενοι στις διαφορές ευρωπαϊκές χώρες καταφέρουν να μην έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, μόνον τότε μπορεί να υπάρξει μια στροφή προς μια άλλη, καλύτερη Ευρώπη.

Την έκκληση υπογραφούν οι ακόλουθοι βουλευτές του κόμματος Die Linke στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ομοσπονδιακή Βουλή

  • Ευρωβουλευτές

Λοταρ Μπισκη, Ευρωβουλευτής ΝΤΙ ΛΙΚΕ, Πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας

Κορνελια Ερνστ, Ευρωβουλευτής

Τομας Χεντελ, Ευρωβουλευτής

Γιουργκεν Κλιουτε ,Ευρωβουλευτής

Σαμπινε Λοζιγγ Ευρωβουλευτής

Χελμοπυτ Σολτς, Ευρωβουλευτής

Σαμπινε Βιλς, Ευρωβουλευτής

Γκαμπριελε Τσιμερ, Ευρωβουλευτής

  • Βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής

Εβα Μπουλιγκ Σροτερ , βουλευτής

Χαρλαντ Κοχ, βουλευτής

Ραλφ Λνκερτ, βουλευτής

Ουλλα Λετζερ, βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για την διεθνή πολιτική και την παγκοσμιοποίηση

Δρ. Ντιτερ Ντμ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής

Αντρει Χουνκο, βουλευτής

Τομας Νοντ, βουλευτής

Ριχαρντ Πιτερλε, βουλευτής

Μιχαελ Σλεχτ, βουλευτής

Καθ. Δρ, Χερμπερτ Σουι, βουλευτής

Σαμπινε Στοουμπερ, βουλευτής

Αλεξανντερ Ουλριχ, βουλευτής

Σαχρα Βαγγενκνεχτ, βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για την οικονομική πολιτική


Από enotikoaristero