Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Οι Δελφοί, το κέντρο του κόσμου.

ΔΕΛΦΟΙ: Όνομα και έδρα αδιαπραγμάτευτα - (29/01/2010)

"Όνομα και έδρα αδιαπραγμάτευτα" ήταν το τελικό κεντρικό συμπέρασμα που βγήκε από την χθεσική ανοιχτή διαβούλευση στον Δήμο Δελφών για το σχέδιο "Καλλικράτης". Ήταν αρκετοί εκείνοι που έλαβαν τον λόγο από τους Δελφούς και το Χρισσό και εξέφρασαν τις απόψεις τους. Η επιθυμία του συνόλου σχεδόν των παρισταμένων ήταν να παραμείνει ο Δήμος Δελφών αυτόνομος Δήμος και στον νέο σχεδιασμό, σαν ένας Δήμος ιστορικός που δεν μπορεί να απεμπολήσει τον ιστορικό του χαρακτήρα. Είναι βέβεαια όμως ανοιχτό προς συζήτηση κάθε αίτημα συμμετοχής άλλων δήμων στη βούληση των Δελφών να αποτελέσουν την κεντρική νέα δημοτική δομή.
Ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Καλτσής έκανε την αρχική εισήγηση με παρουσίαση των δεδομένων όπως προέκυψαν στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα τονίζοντας ότι ο "Καλλικράτης" προχωράει βεβιασμένα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αποτυχία του προγράμματος "Καποδίστριας" στο κομμάτι της χρηματοδότησης που δεν έφτασε ποτέ στους νέους τότε Δήμους. Αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της ... ιστορικής αυτοδυναμίας των Δελφών και μάλιστα τόνισε ότι με την στήριξη του Δημάρχου Θεσ/νίκης κου Παπαγεωργόπουλου, κατατέθηκε υπόμνημα στο προεδρείο του Συνεδρίου για ειδική μέριμνα που να αφορά στους ιστορικούς Δήμους της Ελλάδας. Ανέφερε πάντως ότι και οι ιστορικοί δήμοι στο σύνολό τους είναι διχασμένοι. Κάποιοι προτιμούν το σημερινό καθεστώς και κάποιοι άλλοι τις συνενώσεις.
Σε γραπτή του παρέμβαση του ο Λουκάς Αναγνωστόπουλος πρότεινε τη σύγκλιση ΔΣ με αποκλειστικό θέμα το σχέδιο "Καλλικράτης" όπου θα υπάρξουν υπεύθυνες τοποθετήσεις και θα βγούν υπεύθυνες και ίσως κοινά αποδεκτές προτάσεις που θα κοινοποιηθούν και στους πολίτες για την δική τους συνδρομή και συμπαράσταση. Ο Νίκος Κοντογιάννης αναφέρθηκε στην ανάγκη οι Δελφοί να παραμείνουν αυτόνομοι και να παλέψουν γι' αυτό προς πάσα κατεύθυνση. Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβαση της Πέπης Σκαρλή που πρότεινε επίσης την ανάγκη δραστηριοποίησης της ΟΥΝΕΣΚΟ για να βοηθήσει στην πρόθεση των Δελφών να πορευτούν αυτοδύναμα. Ο Παναγιώτης Σακελλαρίου τόνισε ότι ο Δήμος Δελφών πρέπει να πορευτεί αυτόνομος, κάτι που υποστήριξε και ο Πανάγος Ηλιόπουλος. Ο Ηλίας Δημητρίου τόνισε ότι όλοι σίγουρα επιθυμούν οι Δελφοί να μείνουν αυτόνομοι αλλά κάτι τέτοιο ίσως και να φαντάζει ουτοπιστικό μπροστά στα δεδομένα. Το ίδιο υποστήριξε και η Μαρία Καλπούζου που επεσήμανε ότι ίσως να μην μπορούμε να διεκδικούμε τους Δελφούς αυτόνομους μόνο για εμάς. Ήταν τότε που η κα Σκαρλή έθεσε πρόταση να υπάρξει μία στρατηγική αυτονομίας των Δελφών και να υπάρχει ίσως και πρόταση εναλλακτική όπως το σχήμα Δελφοί-Χρισσό-Ιτέα-Κίρρα-Δεσφίνα με έδρα τους Δελφούς και όνομα "Δήμος Δελφών". Ο Γιάννης Καλεντέρης τόνισε ότι πρέπει να βλέπουμε τα γεγονότα καθαρά και ότι θα πρέπει ίσως να μελετηθεί σχέδιο ενός διευρυμένου Δήμου. Ο Δημοσθένης Θεοδωράκης έθεσε με τη σειρά του τη σκέψη του ως προς το ποιά θέση θα πάρει η νύν Βουλευτής αλλά και οι προηγούμενοι Βουλευτές του νομού μας. Ο Ανδρέας Λέφας επεσήμανε την αναγκαιότητα να είμαστε ρεαλιστές και να δούμε ουσιαστικές προτάσεις. Ο Ανδρέας Καλέζτης τόνισε την ανάγκη να διατηρήσουν οι Δελφοί την αυτονομία τους, αλλά χωρίς αγκιλώσεις και με προϋπόθεσεις τον στρατηγικό σχεδιασμό και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Δήμου. Τέλος η Αντιδήμαρχος Δελφών Λέλα Μπακολουκά, ανέγνωσε κείμενο -που συνυπογράφουν η Πρόεδρος του ΔΣ Χρυσάφω Σεγκούνη και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιωάννης Σταφιδάς και Αυγερινός Σακελλαρίου- και με το οποίο παίρνουν θέση υπέρ ενός αυτοδύναμου Δήμου που θα βασίζεται στον ιστορικό και πολιτισμικό του χαρακτήρα.

Αναμένεται πάντως το περιεχόμενο της ανοιχτής αυτής διαβούλευσης να αποτελέσει θέμα συζήτησης σε επερχόμενο ΔΣ του Δήμου Δελφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου