Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Αυξάνονται οι κρατούμενοι που απέχουν από το συσσίτιο

Σε τρεις ακόμη φυλακές, των Διαβατών, των Χανίων και της Νεαπόλεως, επεκτάθηκε η αποχή των κρατουμένων από το συσσίτιο, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των φυλακών που συμμετέχουν στην αποχή στις δέκα από τις 36 που έχει όλη η χώρα. Παράλληλα όμως αυξάνεται και ο αριθμός των κρατουμένων που συμμετέχουν στην αποχή από το συσσίτιο.

Η αποχή ξεκίνησε πριν από τρεις ημέρες και κάτω από τον φόβο της επέκτασης των κινητοποιήσεων σε όλες τις φυλακές σπεύδει σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης να ανακοινώσει μέτρα αποσυμφόρησης των ... φυλακών και βελτίωσης των όρων διαβίωσης στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο κ. Καστανίδης θα ενεργοποιήσει και θα επεκτείνει τον θεσμό της εναλλακτικής έκτισης των ποινών καθώς οι κρατούμενοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα της κοινωφελούς εργασίας εκτός των καταστημάτων κράτησης, ενώ παράλληλα θα τους παρέχεται η δυνατότητα να αποφυλακίζονται υπό όρους.

Ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης θα επιφέρει ευνοϊκές ρυθμίσεις στο άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορά τους όρους προφυλάκισης και προσωρινής κράτησης. Ειδικότερα με τις νέες ρυθμίσεις θα περιορίζεται η δυνατότητα του ανακριτή να διατάσσει προφυλακίσεις.

Ως προς την αποχή των κρατουμένων από το συσσίτιο συνολικά απέχουν 3.301 κρατούμενοι από τους 11.736. Οι κρατούμενοι προβάλλουν σωρεία αιτημάτων που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των όρων διαβίωσης στις φυλακές και την αποφυλάκιση κρατουμένων. Προχθές απείχαν 3.176 κρατούμενοι, δηλαδή 125 περισσότεροι.

Σ τις φυλακές Κορυδαλλού απέχουν 1.140 κρατούμενοι από τους 2.190 και 183 γυναίκες υπόδικοι από τις 198. Ακόμη, στις φυλακές των Διαβατών από τους 612 κρατουμένους απέχουν οι 155, στις φυλακές της Πάτρας από τους 702 κρατουμένους απέχουν οι 650, στις φυλακές Μαλανδρίνου από τους 437 απέχουν οι 320, στα Ιωάννινα από τους 247 οι 217, στην Κομοτηνή από τους 294 οι 146 και στα Γρεβενά από τους 526 οι 221, στα Χανιά απέχουν και οι 153 κρατούμενοι και στη Νεάπολη όλες οι γυναίκες κρατούμενες.
Από Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου