Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Βρώμικο κύκλωμα φέρνει απόβλητα στα σπίτια μας!

της Μαριάννας Τζάννε

Αντιμέτωπη με το οργανωμένο οικολογικό έγκλημα που έθρεψε και δυνάμωσε η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και η χαλαρότητα των αρχών στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις βρίσκεται η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Κάθε μέρα που περνά αντιλαμβάνεται ότι το βάθος του οχετού που έχει ανοίξει στον τομέα του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τα «λαχανί» ανθρωπάκια (σ.σ έτσι αποκαλούν τους συμβούλους της οι μηχανικοί της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ) και ότι απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση, ρίξεις με το βιομηχανικό ... κατεστημένο και ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου με στόχο την σκληρή τιμωρία όσων ρυπαίνουν και βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Το δράμα που ζουν τα τελευταία τρία χρόνια οι κάτοικοι των Οινοφύτων, με το μολυσμένο νερό από την ρύπανση του Ασωπού ποταμού και πρόσφατα οι κάτοικοι των Ψαχνών Ευβοίας μετά την αποκάλυψη ότι πολλές γεωτρήσεις στο δήμο Μεσσαπίων έχουν προσβληθεί από τον «ιό» του εξασθενούς χρωμίου, συμπληρώνει ένα εκκολαπτόμενο σκάνδαλο, με τεράστιες περιβαλλοντικές και διατροφικές προεκτάσεις που καλείται να ξεδιαλύνει πολύ γρήγορα η νέα υπουργός.

Θύμα και αυτή την φορά είναι ανυποψίαστοι πολίτες και θύτης μονάδα κομποστοποίησης με έδρα την Βοιωτία η οποία εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί σε «ξέπλυμα» βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων, τα οποία διαχειρίζεται επ’ αμοιβή για λογαριασμό πανίσχυρων ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών. Ανάμεσά τους φιγουράρουν και αρκετές βιομηχανίες από την περιοχή του Ασωπού! Πίσω από τον μανδύα της παραγωγής κομπόστ και χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα φορείς εγνωσμένου κύρους όπως το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) και το European Composting Network, ένα διεθνές επιστημονικό δίκτυο που δραστηριοποιείται στην διάδοση προγραμμάτων διαλογής απορριμμάτων στην πηγή με επικεφαλής στην Ελλάδα την καθηγήτρια κ. Κάτια Λαζαρίδη, η εταιρεία διακινεί ετησίως περισσότερους από 70.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων, παράγοντας όπως διατείνεται οργανικά λιπάσματα που διοχετεύει σε αγροτικές καλλιέργειες!

Οι υποψίες των αρχών και οι πολύμηνες έρευνες οδήγησαν σε ένα απόρρητο πόρισμα για την δράση και το βρώμικο έργο της επιχείρησης, που παρέδωσε πριν από δύο μήνες στην κυρία Μπιρμπίλη ο τέως Επικεφαλής των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Δερμιτζάκης. Το πόρισμα διερευνά το τελευταίο διάστημα η κυρία Μπιρμπίλη καθώς φωτίζει όλες τις πτυχές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης που οι επιθεωρητές περιβάλλοντος ερεύνησαν με κίνδυνο τη ζωή τους.

Ανησυχία από την ανίχνευση διοξινών

Το επιτελείο της υπουργού που χειρίζεται το «φάκελο κομπόστ» μιλά για ένα πολύ σοβαρό θέμα με μεγάλες διστάσεις καθώς η διασπορά των ρύπων εντός και εκτός της περιοχής του Ασωπού έχει αρχίσει να αποκρυσταλλώνει την άποψη ότι εκτός από τις βιομηχανίες υπάρχουν και άλλες εστίες ρύπανσης που θα πρέπει να ερευνηθούν.

Τα στοιχεία των ελέγχων των υπηρεσιών του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ αναμειγνύουν την εταιρεία σε ένα κύκλωμα παράνομης διακίνησης βιομηχανικών αποβλήτων με πλήθος «εταιρειών-δορυφόρων» και αφήνουν σαφής υπόνοιες για διαχείριση εκτός των οργανικών απορριμμάτων και επικίνδυνων αποβλήτων γεγονός που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την δημόσια υγεία στην περίπτωση που το προϊόν καταλήγει σε καλλιέργειες. Την ανησυχία επιτείνουν τα ευρήματα διοξινών από τον Δημόκριτο, οι οποίες εντοπίστηκαν σε δείγμα κομπόστ από το εργοστάσιο της επιχείρησης αλλά και σε καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας με την ευχή όλων να μην έχουν περάσει στην τροφική αλυσίδα.

Πηγή της εφημερίδας που για ευνόητους λόγους θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της, υποστηρίζει ότι η υπόθεση έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με ότι έκανε στο παρελθόν η Ιταλική μαφία στην αγροτική περιοχή της Αζέρτα και της Καζέρτα στη Νάπολι. Η μεγάλη διατροφική κρίση που είχε ξεσπάσει γύρω από το διάσημο ιταλικό τυρί μοτσαρέλα αποδόθηκε στον τοξικό βομβαρδισμό της περιοχής και στις διάσπαρτες χωματερές που είχε δημιουργήσει η Καμόρα για να ξεφορτωθεί χιλιάδες τόνους επικίνδυνων αποβλήτων. Κάτι παρόμοιο, γίνεται και στην Ελλάδα αφού ότι δεν αξιοποιείται από την βιομηχανία για την παραγωγή κομπόστ, οι έλεγχοι των επιθεωρητών περιβάλλοντος διαπιστώνουν ότι διοχετεύεται σε χωματερές και μάλιστα με την ανοχή των δημάρχων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι ΧΑΔΑ Ακρυφνίου όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει φτιαχτεί ειδικός χώρος υποδοχής των αποβλήτων της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και οι χωματερές των Μεγάρων, της Θήβας αλλά και τα λατομεία Μαρκοπούλου. Ανησυχία προκαλεί επίσης και η τοξική τάφρος μεγάλου βάθους που εντοπίστηκε στην Αυλίδα, κοντά στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, και στην οποία ανιχνεύτηκαν ποσότητες εξασθενούς χρωμίου άνω των 30 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο.

Λειτουργούσε κάτω από τη μύτη της Νομαρχίας 12 χρόνια χωρίς άδεια

Η επιχείρηση της οποίας τα πλήρη στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας, λειτουργεί από το 1997 χωρίς άδεια λειτουργίας, αλλά την διαπίστωση έκανε πριν από 15 μέρες (!) η Νομαρχία Βοιωτίας, απορρίπτοντας ένα ετεροχρονισμένο αίτημα νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων. Το παράδοξο είναι ότι ενώ λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια παράνομα, είχε λάβει το 2006 έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, η οποία έγινε προσπάθεια να ανακληθεί δύο χρόνια αργότερα από την Νομαρχία όταν προφανώς διαπιστώθηκε το ατόπημα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η εταιρεία προσέφυγε τότε στο ΣτΕ και πέτυχε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Αν και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων στην περιοχή του δήμου Αλιάρτου βρίσκονται πολύ κοντά στην λίμνη Υλίκης από την οποία υδροδοτείται το λεκανοπέδιο Αττικής, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τις ελέγξει εδώ και χρόνια, παρά το γεγονός ότι έχουν μετατραπεί σε μία χωματερή τοξικών αποβλήτων και ανεξέλεγκτης ρύπανσης που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα. «Εάν η εταιρεία δεν περιοριστεί στην επεξεργασία φυτικών και ζωικών αποβλήτων πάει για σφράγισμα» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Ρουσέτας Διευθυντής Ανάπτυξης της Νομαρχίας που επιβεβαιώνει κάπως όψιμα ότι η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς να πληροί τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις.

Η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών είναι τόσο κραυγαλέα, καθώς η ίδια παράνομη εταιρεία κατάφερε μέσα στα 12 χρόνια λειτουργίας να εκδώσει άδειες συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, προσφέροντας όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ιστοσελίδα της «συνολικό service στα βιομηχανικά απόβλητα» για έξι περιφέρειες (Αττική Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία). Παράλληλα επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην μεταφορά αποβλήτων με δικά της οχήματα καθώς και στον τομέα της παραγωγής λιπασμάτων για βιολογικές καλλιέργειες (!) ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται και δεύτερη εγκατάσταση στη Ριτσώνα. Παρόλα αυτά κανείς δεν γνώριζε ότι δεν έχει άδεια!

Προβληματίζει η διασπορά της ρύπανσης

Αναζητώντας το μίτο της Αριάδνης στα απανωτά κρούσματα εξασθενούς χρωμίου σε Βάγια, Θήβα, Οινόφυτα-Σχηματάρι, Αυλίδα και Αργολίδα, οι υπηρεσίες του υπουργείου αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατό ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει έντονη βιομηχανική δραστηριότητα ( π.χ Αργολίδα) να εντοπίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και επικίνδυνων ουσιών. Φαίνεται λοιπόν ότι εκτός από την εγκληματική αμέλεια των βιομηχανιών στον Ασωπό, πλημμελή διαχείριση εντοπίζεται και στην διαδικασία κομποστοποίησης των αποβλήτων που παράγει το κατά τα άλλα «αθώο» κομπόστ. «Βιομηχανικά απόβλητα όπως τα υπολείμματα της βιομηχανίας τοματοπολτού και βάμβακος ή τα απόβλητα της κτηνοτροφίας όπως είναι οι κοπριές από τα πουλερικά, τα βοειδή και τα πρόβατα παράγουν ένα πολύ καλής ποιότητας κομπόστ» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Κουλουμπής γεωπόνος, του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Αθηνών του ΕΘΙΑΓΕ με μεγάλη εξειδίκευση σε προϊόντα κομπόστ, ο οποίος είχε συνεργαστεί στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος με την επιχείρηση αλλά όπως ισχυρίζεται η συνεργασία έχει διακοπεί από το 2003. «Χωρίς διαλογή μεταξύ οργανικών και επικίνδυνων αποβλήτων το κομπόστ που παράγεται δεν είναι καλής ποιότητας και μπορεί να περιέχει υψηλή περιεκτικότητα βαρέων μετάλλων από τα όρια που έχουν θεσπιστεί, ικανή να ρυπάνει μια περιοχή και να διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα» αναφέρει ο κ. Κουλουμπής. Παρόμοια άποψη διατυπώνει και η κ. Κάτια Λαζαρίδη καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, η οποία υποστηρίζει ότι εάν το υλικά που κομποστοποιούνται έχουν βαρέα μέταλλα τότε και το κομπόστ που θα παραχθεί θα περιέχει τις ίδιες επικίνδυνες ουσίες με μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

To πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος, αποκαλύφθηκε το Σάββατο στην εκπομπή "Θέμα SOS για το περιβάλλον" στον "ΘΕΜΑ Radio 98,9".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου