Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ΑΝΤΙΚΥΡΑ 05/09/2009
«Η ΑΡΤΕΜΙΣ»
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
32012 ΑΝΤΙΚΥΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μέσω του τύπου πληροφορηθήκαμε την απόφαση ανώτατου δικαστηρίου της χώρας για την υπόθεσή μας. Αν και δεν περιμέναμε τέτοια προβολή της εταιρείας μας από ορισμένα τοπικά (κυρίως έντυπα και διαδικτυακά) μέσα μαζικής ενημέρωσης, αισθανθήκαμε την ανάγκη μιας πρώτης απάντησης. Δυστυχώς, ακόμη και τη στιγμή που συντάσσεται το παρόν δελτίο η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει καν καθαρογραφεί, ώστε πρώτοι εμείς - ως αιτούντες άλλωστε – να γνωρίσουμε την τύχη της ......προσφυγής μας και το ακριβές σκεπτικό της απόφασης. Φαίνεται ότι κάποιοι δημοσιογράφοι της Βοιωτίας είναι ικανότατοι στο ρεπορτάζ. Λυπούμαστε όμως για την πανομοιότυπη αναπαραγωγή μιας είδησης που ομοιάζει με δελτίο τύπου βιομηχανικού ομίλου, από ΜΜΕ ακόμη και ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Ίσως να είναι συμπτωματική η ομοιότητα.

Παρότι δεν γνωρίζουμε λοιπόν το σκεπτικό της απόφασης, γνωρίζουμε όμως ότι η επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ ουδέποτε κρίνει επί της ουσίας μια υπόθεση. Κρίνει κυρίως και εξετάζει το ζήτημα της βλάβης. Εάν δηλαδή και κατά πόσο ο προσφεύγων (αιτών) ή οι προσφεύγοντες «υφίστανται βλάβη δυσχερώς επανορθώσιμη». Η ουσία της υπόθεσης κρίνεται αργότερα, κατά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης.

Για αυτό ας μη σπεύδουν να πανηγυρίσουν από τώρα οι ενδιαφερόμενοι.

Η «ΑΡΤΕΜΙΣ» ως οικολογική κίνηση δεν επιδιώκει αντιδικίες ούτε ικανοποιείται με το να κερδίζει δικαστικούς αγώνες. Ενδιαφέρεται μόνο για το περιβάλλον και ικανοποιείται μόνο όταν οι αγώνες της προς κάθε κατεύθυνση – και όχι μόνο κατά του συγκεκριμένου Ομίλου – έχουν αποτέλεσμα που ωφελούν ολόκληρη την κοινωνία.

Ως προς το θέμα της μήνυσης του Ομίλου Μυτιληναίος κατά των μελών μας « για πλαστογραφία, χρήση πλαστού εγγράφου» κλπ ας μην το επικαλούνται ούτε να το προβάλλουν τόσο συχνά γιατί δεν φοβίζουν κανένα. Υπάρχει δε κίνδυνος να γυρίσει σε βάρος τους. Δεν τους προκαλεί άραγε εντύπωση το γεγονός ότι δεν προχωρεί η υπόθεση μετά τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

Μηνύσεις ξέρουμε να καταθέτουμε και εμείς. Και οι δικές μας μηνύσεις θα είναι πολλές!! Ας έχουν λίγο υπομονή

Μέχρι τότε σας:

Θυμίζουμε: την επί οκτώ μήνες αναστολή της κατασκευής της δεύτερης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 412 MW με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ.

Θυμίζουμε: τον έλεγχο για την τήρηση της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εφαρμογή των Περιβαλλοντικών όρων, από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος - τον πρώτο που έγινε εδώ και μισό περίπου αιώνα λειτουργίας του εργοστασίου – από τον οποίοπροέκυψαν πλήθος παραβάσεων, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300.000€ και ο πλήρης φάκελος μεταβιβάστηκε στον οικείο εισαγγελέα για ποινικές κυρώσεις.

Θυμίζουμε: την απόρριψη της ερυθράς ιλύος στο βυθό του Κορινθιακού Κόλπου που έχει διαταράξει πλήρως την δομή των βενθικών βιοκοινωνιών με μεγάλες συνέπειες για την γενική δομή του οικοσυστήματος της περιοχής. Απορρίπτονται 800.000 τόνοι ερυθράς ιλύος ετησίως. Μια έκταση του βυθού του Κορινθιακού μεγαλύτερη των 35 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτεται από ερυθρά ιλύ, μετατρέποντας το βυθό σε μια «έρημη περιοχή» και επιβαρύνοντάς τον με βαρέα μέταλλα χρωμίου, νικελίου, κοβαλτίου και μολύβδου (Πανεπιστήμιο Πατρών – Παπαθεοδώρου, 1999). Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν από τη μια πλευρά να υπομένουμε το μπάζωμα του Κορινθιακού κόλπου με τοξική κόκκινη λάσπη για τρία επί πλέον χρόνια και από την άλλη να ανεχόμαστε την απόθεση της υπόλοιπης στον ΄΄ απόλυτα ελεγχόμενο ειδικά διαμορφωμένο χώρο΄΄ - για τον οποίο έπεσαν οι καμπάνες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Θυμίζουμε: την λήψη και απόρριψη 600.000 κυβικών μέτρων θαλασσινού νερού την ημέρα που θα χρησιμοποιούνται για την ψύξη της πρώτης μονάδας και θα απορρίπτονται θερμότερα 8ο – 10ο C στον κλειστό κόλπο της Αντίκυρας «εμπλουτισμένα» με χλώριο και το χημικό MEXEL και που εκτιμάται ότι θα διαταράξουν την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και θα προκαλέσουν βλάβες σε όλους τους υδρόβιους οργανισμούς.

Θυμίζουμε: τις πρόσφατες μελέτες (Αναγνώστου & Χατζηανέστης –ΕΛΚΕΘΕ, 2009) που έδειξαν επιβάρυνση των εδαφών της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο αλλά και του ορεινού όγκου του Ελικώνα καθώς και των ιζημάτων του Όρμου της Αντίκυρας σε φθόριο, θείο και καρκινογόνους Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες. Για το πιο σοβαρό πρόβλημα που είναι οι Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες επισημαίνεται ότι οι τιμές στον Όρμο της Αντίκυρας έχουν υπερβεί τα 500.000 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο, όταν στην ανοιχτή θάλασσα οι τιμές είναι 20 έως 150 νανογραμμάρια ανά γραμμάριο. Αυτές οι συγκεντρώσεις χαρακτηρίζουν την περιοχή ως μια από τις πιο ρυπασμένες περιοχές της χώρας.

Θυμίζουμε: την συχνότητα των θανάτων από καρκινογενέσεις των κατοίκων των γειτονικών προς το εργοστάσιο οικισμών (Δίστομο, Στείρι, Κυριάκι, Αντίκυρα, Δεσφίνα, ..)

Θυμίζουμε: ότι η εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. χαρακτηρίζεται σαν μια από τις πλέον ενεργοβόρες δραστηριότητες της χώρας. Χρησιμοποιείται ενέργεια που παράγεται σε άλλη περιοχή της χώρας (π. χ. Πτολεμαϊδα), και η οποία μάλιστα επιδοτείται από το κοινωνικό σύνολο ενώ έχει η ίδια την δυνατότητα αυτοπαραγωγής ενέργειας και μάλιστα έχει επιδοτηθεί για αυτό. Η εταιρεία απορρίπτει τεράστιες ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων και ρύπων στο θαλάσσιο περιβάλλον του Κορινθιακού κόλπου, στο χερσαίο περιβάλλον περί τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις και στην ατμόσφαιρα.

Είμαστε αντίθετοι με τη 2η μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 412 ΜW και είναι γνωστό ότι προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της άδειας εγκατάστασής της.

· Θεωρούμε καταστροφική για το περιβάλλον της πατρίδας μας την εγκατάσταση και τη λειτουργία της, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις.

· Μια ακόμη πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (με ελάχιστες θέσεις εργασίας κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού και με καμινάδες ύψους 50 και πλέον μέτρων) δεν προσφέρει τίποτα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

· Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εγκατάσταση αυτής της μονάδας θα καταστήσει την περιοχή μας ενεργειακό κέντρο και, σαν άλλη κερκόπορτα, θα ανοίξει το δρόμο στην εγκατάσταση και άλλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ανεξαρτήτως καυσίμου.

· Πόσα εργοστάσια θα χρειαστούν ακόμη για να μην κλείσει το Αλουμίνιο?Τονίζουμε ότι παρά τον οχετό παραπληροφόρησης και λάσπης , ο αγώνας αυτός θα ενταθεί όχι μόνο για την αποτροπή των ενεργειακών σχεδίων αλλά και για τη βελτίωση της επιβαρυμένης υφιστάμενης περιβαλλοντικής κατάστασης.

Και στον αγώνα αυτό δεν είμαστε πια μόνοι μας. Ο καιρός της σιωπής έχει πια τελειώσει. Η επιστημονική κοινότητα ήδη στηρίζει την προσπάθειά μας. Τα χωριά τριγύρω, η Βοιωτία, ο Κορινθιακός ολόκληρος, και οι όμοροι νομοί γνωρίζουν τα αίτια της υφιστάμενης και επερχόμενης περιβαλλοντικής καταστροφής. Κυρίως όμως θα γνωρίζουν οι γενιές που έρχονται.

Και αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη μας.

Η ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΕΙΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ ‘’Η ΑΡΤΕΜΙΣ’’
Από Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου