Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

H δολοφονία του 15χρονου ήταν η αφορμή, η σπίθα, θέλουμε η δίκη να διεξαχθεί ομαλά, να αποδοθεί δικαιοσύνη

Στην ταβέρνα με τους ντόπιους

Στην ταβέρνα του «Κοτλίτσα», πάνω στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, ο Κωνσταντίνος και η Πόπη, ιδιοκτήτες του καταστήματος, τρώνε, πίνουν και συζητούν μαζί με τον Πανάγο Πουρνάρα και τη σύζυγό του Καίτη. Καθόμαστε μαζί τους, γεμίζουν δύο κούπες κρασί και μετά τα τυπικά αρχίζουν να μας μιλούν για το πολεμικό κλίμα εν όψει δίκης αλλά και για τα υπερβολικά -κατά τη γνώμη τους- μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί στην πόλη τον τελευταίο καιρό.

Από τα πρώτα λεπτά αντιλαμβανόμαστε πως όλοι τους είναι εξαιρετικά ψύχραιμοι, σε αντίθεση με τις φήμες που ήθελαν τους ντόπιους να έχουν τρομοκρατηθεί φοβούμενοι επεισόδια και ... βανδαλισμούς από τους διαδηλωτές που θα καταφθάσουν στην Αμφισσα.

Ο Πανάγος παίρνει τον λόγο και μας λέει: «Ακούμε από τα Μέσα ότι ο κόσμος φοβάται ακόμη και να βγει από το σπίτι του αλλά δεν είναι έτσι. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν. Το μόνο που ευχόμαστε είναι να υπάρξει απονομή δικαιοσύνης και να διεξαχθεί η δίκη χωρίς παρατράγουδα. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, αφού οι μόνοι που δεν φταίνε σε τίποτα είναι οι πολίτες και βιοπαλαιστές της Αμφισσας που δεν θέλουν να δουν τις μηδαμινές περιουσίες τους να καταστρέφονται».

Αναφορικά με τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και τους φόβους για νέα επεισόδια έξω από τα δικαστήρια, ο Πανάγος μας λέει: «Κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους πολλά παιδιά, είτε σε εργατικά ατυχήματα είτε σε τροχαία. Ομως, η δολοφονία του 15χρονου ήταν η αφορμή, η σπίθα! Ο απλός κόσμος που υποφέρει και που βλέπει το κράτος να μη δίνει λύση στα προβλήματά του ξέσπασε! Οι κυβερνώντες, όποιοι κι αν είναι αυτοί, οφείλουν να αφουγκραστούν τον λαό και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής του. Για παράδειγμα, στην Αμφισσα η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και οι νέοι φεύγουν καθημερινά για τα αστικά κέντρα. Πρέπει να γίνει κάτι επειγόντως γιατί ο τόπος θα ερημώσει. Επίσης, το πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις των ΤΕΙ θα πρέπει κάποια στιγμή να διευθετηθεί. Δεν είναι δυνατόν τα ΤΕΙ να στεγάζονται σε ένα απαρχαιωμένο κτήριο χωρίς κυλικείο. Για τους αγρότες δεν χρειάζεται να πω κάτι. Οι άνθρωποι είναι ήδη στα μπλόκα και δίνουν τον αγώνα τους».

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία στέκεται και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που μας λέει: «Η Αμφισσα είναι παραμελημένη και ο κόσμος τα βγάζει δύσκολα πέρα. Μακάρι τις ημέρες που θα διεξάγεται η δίκη να έρθει κόσμος για να διαδηλώσει ειρηνικά και παράλληλα να δουλέψουν και τα μαγαζιά. Η πόλη μας είναι ανοιχτή για όλους».

Δήμαρχος Αμφισσας Ασημάκης Ασημακόπουλος: «Θα προσπαθήσουμε να μη συμβεί το παραμικρό»

Ικανοποιημένος από την ειρηνική ατμόσφαιρα που επικράτησε στην Αμφισσα την Τετάρτη και την Παρασκευή, τις δύο πρώτες ημέρες της δίκης, εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην «Espresso της Κυριακής» ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Φωκίδας Ασημάκης Ασημακόπουλος. «Μέχρι στιγμής όλα έχουν κυλήσει ομαλά και οι κάτοικοι είναι πολύ ικανοποιημένοι από τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετώπισαν την πόλη μας οι διαδηλωτές που ήταν εδώ την Τετάρτη. Διαδήλωσαν με κόσμιο τρόπο, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα και οι καταστηματάρχες δεν έκλεισαν τα μαγαζιά τους αλλά δούλεψαν κανονικά. Εάν συνεχίσουν να έρχονται διαδηλωτές και φερθούν με τον τρόπο που έχουν φερθεί όσοι ήταν εδώ την Τετάρτη, να ξέρουν ότι είναι καλοδεχούμενοι. Εμείς θέλουμε η δίκη να διεξαχθεί ομαλά, να αποδοθεί δικαιοσύνη και στο τέλος να μπορούμε να πούμε ότι στην πόλη μας επικράτησε η δημοκρατία, γιατί δημοκρατία είναι να μπορούν οι πολίτες να διαδηλώνουν χωρίς όμως να επηρεάζεται αρνητικά η καθημερινότητα της πόλης».

Οσον αφορά τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί από την τοπική κοινωνία όταν αποφασίσθηκε να διεξαχθεί η δίκη στην Αμφισσα, ο δήμαρχος μας λέει: «Στις 5 Νοεμβρίου αποφασίστηκε να γίνει η δίκη στην Αμφισσα. Στις 11 Νοεμβρίου συνήλθαν εκτάκτως το δημοτικό και το νομαρχιακό συμβούλιο. Χωρίς να είναι αρμόδιο, το νομαρχιακό συμβούλιο έκανε ένα ψήφισμα και είπε ότι δεν θέλει να γίνει η δίκη στην Αμφισσα, χωρίς ωστόσο να αιτιολογήσει αυτήν την απόφαση. Ομως, το δημοτικό συμβούλιο πήρε μία άλλη απόφαση που θα τη χαρακτήριζα σταθμό. Είπαμε λοιπόν ότι αφού δεν μπορούμε να ανατρέψουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου, θα βοηθήσουμε στην ομαλή διεξαγωγή της δίκης και σε συνεργασία με τις Αρχές θα προσπαθήσουμε να μη συμβεί το παραμικρό. Εμείς πιστεύουμε στη δημοκρατία».

Σχετικά με τους φόβους που είχαν εκφραστεί και τις φήμες που ήθελαν την πόλη να κατακλύζεται από βανδάλους, ο κ. Ασημακόπουλος μας λέει: «Ολοι είχαμε τους φόβους μας, όμως θα παρατηρήσατε ότι την Τετάρτη, στη συγκέντρωση στην πλατεία α [Μία διμοιρία των ΜΑΤ περνάει μπροστά από το δημοτικό σχολείο της Αμφισσας και οι μικροί μαθητές χαζεύουν την «παρέλαση» των πάνοπλων ανδρών.] λλά και στην πορεία που ακολούθησε, συμμετείχαν όχι μόνο διαδηλωτές αλλά και πάρα πολλοί κάτοικοι της Αμφισσας. Κανείς δεν έχει να προσάψει στους διαδηλωτές το παραμικρό και όλοι είναι ικανοποιημένοι».

Η δίκη των δύο ειδικών φρουρών είναι σίγουρα μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών αλλά όχι η μοναδική που έχει διεξαχθεί στην πόλη της Αμφισσας, αφού εκεί είχαν δικαστεί και οι «σφαγείς της δικτατορίας». Ο δήμαρχος δηλώνει στην «Espresso της Κυριακής»: «Πάντα γίνονταν πολύ μεγάλες δίκες στην πόλη μας. Αλλωστε, κάποτε η Αμφισσα είχε διεκδικήσει την πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Εδώ το δικαστικό σώμα ήταν πανίσχυρο. Πάντα είχαμε μεγάλες δίκες, ενώ πρόσφατα, πριν από αυτή των δύο αστυνομικών, είχαμε τη δίκη του Δημητράκη. Απλώς αυτήν τη φορά τα ΜΜΕ έδωσαν μεγάλη έκταση στο γεγονός και φόβισαν κάποιους από τους κατοίκους της μικρής μας πόλης. Ελπίζω να πάνε όλα καλά μέχρι το τέλος».
Aπό Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου